2022-11-26 1322 瀏覽
—天氣涼涼地 又係去尋覓煲仔飯嘅時候午市時間都有得食 可以避過夜晚嘅人龍好耐冇搭過枱 一個人都要搭落雙人枱🫣白鱔滑雞煲仔飯($98)前後等咗半個鐘 好彩有碗例湯濕下口上枱時打開煲蓋 倒豉油焗30秒白鱔幾彈牙 但份量少咗d 雞翼位亦唔多肉係因為用火山石?! 燒火時熱力分佈較平均 定係師傳老練煮煲仔飯嘅功架加成下可以一鏟就鏟到成個煲底嘅飯焦吸咗豉油甜味 食落脆卜卜 焦香而不燶———————————————————嚐囍煲仔小菜 西環堅尼地城北街25號地下
天氣涼涼地 又係去尋覓煲仔飯嘅時候
午市時間都有得食 可以避過夜晚嘅人龍
好耐冇搭過枱 一個人都要搭落雙人枱🫣
白鱔滑雞煲仔飯($98)
前後等咗半個鐘 好彩有碗例湯濕下口
———————————————————
嚐囍煲仔小菜
西環堅尼地城北街25號地下
2022-11-19 1891 瀏覽
秋風開始起,又係時候食煲仔飯啦~ 見到米芝蓮嘅嚐囍煲仔小菜可以打電話預約,就一早book定等食。六點準時到達已經見到長長人龍好跨張,好彩book左如果唔係唔知道要等幾耐~嚐囍係傳統舊式食市,師傅係廚房對住多個火爐密密煲,樓面姐姐同街坊熟客吹水噓寒問暖,唔需要華麗嘅裝修,就係為左體驗原始嘅味道。兩個煲仔飯等左十幾分鐘就到啦~ 平時好少食白鱔,特等order左白鱔滑雞飯,白鱔肉質滑嫩,滑雞唔多肥膏但淡淡雞油滲坐落個飯到好正。煲仔飯一大重點係個飯焦,嚐囍個飯焦真係世界級,師傅功力十足火喉控制得恰到好處,飯焦範圍廣而脆口,又唔會太燶咬落去黐牙,加鼓油食正到呢,米芝蓮煲仔飯果然名不虛全!油鴨排骨飯嘅油鴨為煲仔飯曾添唔少香氣,油鴨嘅油比滑雞嘅雞油更香,每一啖都香氣撲鼻!再叫左椒鹽九肚魚,非常滿足。試過幾間網民大力推介嘅煲仔飯之後,嚐囍煲仔飯配料未必係最頂級,但飯焦應該係number 1!大推介~Menu-

白鱔滑雞飯
油鴨排骨飯

再叫左椒鹽九肚魚,非常滿足。

Menu-

2022-11-05
白鱔滑雞飯
油鴨排骨飯
2022-11-16 1375 瀏覽
天氣開始轉涼 又係時候可以食煲仔飯🥳假日晏晝嚟嘅話等大約半粒鐘就入得 我平時真係好少入西環 為咗煲仔飯我可以(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)白鱔臘腸飯 ($98)由於煲仔飯即叫即整 所以都要等20-25分鐘到 食完點心就啱啱好有得食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 呢到嘅煲仔飯真係煲得岩岩好 做到粒粒分明 仲有金黃香脆嘅飯焦 食落口感香脆 而且唔會太燶 真係好加分🥰臘腸好香 而且肥瘦比例適中 份量都算多 足足有五條😋鱔嘅肉質都算嫩滑 而且食落無咩腥味/骨 但略嫌唔夠爽口🥲油鴨滑雞飯 ($88)滑雞都唔錯 肉質嫩滑 但油鴨個人覺得偏鹹 撈埋飯一齊食會好啲😂整體黎講啲飯同飯焦都好好食 但餸就較為失望 下次可能都係嗌返眠臘味滑雞飯🤣鮮蝦腐皮卷 ($28)炸得幾香口 而且入量超足料 真係有滿滿嘅蝦‼️係我食過最足料最好食嘅腐皮卷🥺芋絲春卷 ($28)平時好少見有芋絲春卷 同樣炸得酥脆 入面有滿滿嘅芋絲 味道唔錯🤤鮮蝦燒賣皇 ($32)呢到嘅燒賣真係特別大粒 而且啖啖都係蝦🦐值得推薦🙌🏻❣️二訪嚐囍食物質素仍然高質 食物選擇都算多 有煲仔飯同各式點心 食完好滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 係我食完會念念不忘好想再食嘅一間餐廳💛推薦指數:🌟🌟🌟

白鱔臘腸飯 ($98)

白鱔臘腸飯

油鴨滑雞飯 ($88)

油鴨滑雞飯

鮮蝦腐皮卷 ($28)
鮮蝦腐皮卷

芋絲春卷 ($28)
芋絲春卷

鮮蝦燒賣皇 ($32)
呢到嘅燒賣真係特別大粒 而且啖啖都係蝦🦐值得推薦🙌🏻
鮮蝦燒賣王

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 5/5】
油鴨滑雞飯
鮮蝦腐皮卷
芋絲春卷
鮮蝦燒賣王
晚餐叫了白鱔煲仔飯,田雞煲仔飯,煲仔飯的米飯水準是不俗,而且有脆飯焦,但白鱔及田雞的質素,就唔OK,兩者肉質比較削及「梅」,是「梅」不是「霉」, 如果想了解白鱔同田雞應該係咩上好質素,可以去坤記就會明, but 嗰條人龍,都係長過萬里長城。另外叫了兩款點心,沙律蝦角,炸得很脆,超級多蝦,好食,腐皮鮮蝦卷,不俗,咁嘅價錢,好對得住質素。見到OpenRice 食評,好多人都指出,嚐囍退步了很多,( 通常指小菜)甚至不明白為何會得到米芝蓮嘅光環,其實只要細心看一下食評,究竟幾時開始發現退步,原來係近一年,為何會這樣?此餐廳原來是港大學生經常光顧的食堂,因為堅尼地城本身就有香港大學宿舍,根據經常幫襯的學生指出,原來嚐囍一年前已經易手,怪不得食物質素亦都改變了。環顧餐廳,當眼處果然沒有再張貼港大學生幫襯有優惠的告示。餐廳還是誇張地多人,去的時候是黃昏5:30 ,其實餐廳已經坐滿左八成。可能冇叫到小菜,所以冇得評論小菜是否退步。但就咁以煲仔飯,同埋點心,又未去到真係咁差。極其量係煲仔飯嘅田雞同埋白鱔唔夠靚。

可能冇叫到小菜,所以冇得評論小菜是否退步。

但就咁以煲仔飯,同埋點心,又未去到真係咁差。

極其量係煲仔飯嘅田雞同埋白鱔唔夠靚。
2022-10-29
2022-10-27 1280 瀏覽
之前試過幾次經過呢間《嚐囍》每次都見到一定排曬長龍心中印象覺得好似好好味加上鋪前貼滿拎過米之蓮獎,就更加大期望話說早幾日去開西環果區決定早啲去晚飯所以大約5:45pm就walk in拎飛排隊當時我地係第17張飛係門口出面排隊餵蚊😢等左1hrs 15min先入得....已餓扁PS. 餐廳6pm先正式開始晚市一入座即刻order食物同例湯要讚的是:燉湯好快送到有得飲!菜膽燉白肺($48@盅)好清,無油係湯面無味精,飲師傅工夫!雖然味道少少淡,但好足料白肺好乾淨,而且好好味本身叫椒鹽九肚魚,點知話無曬sosad所以改叫椒鹽魚腩($90@碟)椒鹽表皮正常,但係魚腩好乾身😢😢而且有好多魚骨,食得唔過癮😣嗚嗚,呢個真係不推薦大家跟住我地叫既煲仔飯到了!白鱔煲仔飯 ($98@煲)白鱔好味!肉滑!大骨易拆肉,呢個係讚的職員話先加豉油,再蓋煲焗30秒會更好味,我地試左係ok的~我地無將最底層既飯拌起,所以有好多飯焦而且飯焦好好味!鍾意吃飯焦的朋友可以去試應該就係職員話加豉油焗後既效果脆得來不會太乾身,而且再點甜豉油好好味見到評語話呢個菜好味蒜蓉粉絲蒸娃娃菜 ($78 @碟)我地又試下喇~ 點知...同普
之前試過幾次經過呢間《嚐囍》
每次都見到一定排曬長龍
心中印象覺得好似好好味
加上鋪前貼滿拎過米之蓮獎,就更加大期望
話說早幾日去開西環果區
決定早啲去晚飯
所以大約5:45pm就walk in拎飛排隊

當時我地係第17張飛
係門口出面排隊餵蚊😢
等左1hrs 15min先入得....已餓扁
PS. 餐廳6pm先正式開始晚市

一入座即刻order食物同例湯
要讚的是:燉湯好快送到有得飲!
菜膽燉白肺($48@盅)
好清,無油係湯面
無味精,飲師傅工夫!
菜膽燉白肺(盅)
雖然味道少少淡,但好足料
白肺好乾淨,而且好好味

本身叫椒鹽九肚魚,點知話無曬sosad
所以改叫椒鹽魚腩($90@碟)
椒鹽魚腩
椒鹽表皮正常,但係魚腩好乾身😢😢
而且有好多魚骨,食得唔過癮😣
嗚嗚,呢個真係不推薦大家

跟住我地叫既煲仔飯到了!
白鱔煲仔飯 ($98@煲)
鱔煲仔飯
白鱔好味!肉滑!大骨易拆肉,呢個係讚的

職員話先加豉油,再蓋煲焗30秒會更好味,我地試左係ok的~

我地無將最底層既飯拌起,所以有好多飯焦
而且飯焦好好味!鍾意吃飯焦的朋友可以去試
應該就係職員話加豉油焗後既效果
脆得來不會太乾身,而且再點甜豉油好好味

見到評語話呢個菜好味
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜 ($78 @碟)
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜
我地又試下喇~ 點知...
同普通蒜蓉粉絲蒸帶子果啲味道一模一樣
只係無左帶子😂😂原全無特別需要試
而且質感偏乾,唔知係咪蒸既時間長咗少少?
地方比較多枱,我地選擇搭枱
 (無影內在環境相,逼逼地,費是影到人地個樣)
其實同對面既距離都算近,如果唔識對方都有點兒尷尬
剛好坐我地對面是內地人,佢地比較興奮同多話題
都怕距離太近而口水亂飛,所以我地都小說話,快快食完就走人

以等左90分鐘,但食物味道質素又未達心中所想
所以真係期望越大,失望越大🙈
如果你問我會唔會再去呢間餐廳
我會選擇試下附近其他餐廳先
2022-10-23
90 分鐘 (堂食)
鱔煲仔飯
2022-10-24 886 瀏覽
星期日下晝三點鐘 兩個人 食點心, 唔算太多人所以唔使等位, 想試衣間 米芝蓮點心好耐 ,今日第一次食, 前後叫咗五個點心,坐落10mins ,後面台熟客遲過我地黎,好快就有 排骨飯,而我地等左20mins 先有第一個點心,後面台熟客差唔多食完,即係35mins 後,我地個 排骨飯先有,最後食完個飯,我地個蝦餃仲未有,吹第一次,話唔見張單,吹第二次話2分鐘到,我再等多10分鐘,走人唔再等,不知所謂!憑乜嘢可以攞 米芝蓮? 叉燒腸粉賣相極差!!仲要唔熱,暖都唔暖,其他點心唔錯既,但對 米芝蓮依三個字好有保留!杯同餐具一定要自己洗, 有污漬!
杯同餐具一定要自己洗, 有污漬!
2022-10-24
1 分鐘 (堂食)
秋風起好像差不多是時候去吃煲仔飯囉!九龍區大家會想起廟街,那港島區呢?獲得米芝蓮推介的嚐囍煲仔小菜位於堅尼地城,主打小炒、煲仔飯星期六晚上六點半左右來到已經見到有人排隊,大約等了30分鐘便安排到入座。店內比想像中寬敞,不會很有壓迫感,所以坐得還頗舒服的喔!很多不同的煲仔飯可以選擇,每款看起來都吸引,另外還有各式小菜,看得眼花撩亂!建議多點人來一起吃才嚐到多點的菜式。而且還見到有點心,不過就寫住晚上6點 - 10點只限外賣。先點了燉湯 - 菜膽燉白肺 ($48/盅) 時值初秋,這碗合時滋潤一下。不過味道較為清淡些,菜膽每盅有三顆。椒絲腐乳通菜 ($65) - 通菜爽脆可口,但略嫌腐乳的鹹香太弱。相對之下,啫啫薑蔥生蠔煲 ($158) 就十分濃味,絕對夠香夠惹味!一煲有八隻生蠔,每一隻都很肥美。薑亦很辣,蔥也好好吃喲椒鹽九肚魚 ($88) - 外層炸得很酥脆,魚肉細嫩連骨也可一拼吃下。重頭戲當然是煲仔飯吧!因為即點即做,大約要等20-25分鐘我們點了兩款 - 白鱔臘腸飯 ($98) & 大澳蝦乾肉餅飯 ($108)個人較喜歡前者,因為飯比較乾爽還有一份油香,而且會有金黃香脆的飯焦!後者相較
獲得米芝蓮推介的嚐囍煲仔小菜位於堅尼地城,主打小炒、煲仔飯
店內比想像中寬敞,不會很有壓迫感,所以坐得還頗舒服的喔!

很多不同的煲仔飯可以選擇,每款看起來都吸引,
而且還見到有點心,不過就寫住晚上6點 - 10點只限外賣。

不過味道較為清淡些,菜膽每盅有三顆。
菜膽燉白肺 (盅)
椒絲腐乳通菜

一煲有八隻生蠔,每一隻都很肥美。薑亦很辣,蔥也好好吃喲
啫啫薑蔥生蠔煲

重頭戲當然是煲仔飯吧!因為即點即做,大約要等20-25分鐘
後者相較下飯就濕潤得多,是兩種完全不同的口感和吃法。
配的豉油不會過甜或過鹹,所以完全倒進煲仔飯內也沒有問題喔!
大澳蝦乾肉餅飯

最後點了 流沙千層糕 ($36) & 薑汁九層糕 ($25) 甜品
前者口感鬆軟且帶有濃郁鹹蛋黄味與後者濃郁的薑汁味都很適合作為這晚餐的收尾呢
流沙千層糕
薑汁九層糕
題外話/補充資料: 吃得滿飽肚!除了啫啫煲比較濃味外,其他的調味算是適中。 晚市等半小時其實還好,之前有聽聞這裡的態度不好,但我去當晚又好像沒這回事。
2022-10-08
30 分鐘 (堂食)
$168.5 (晚餐)
啫啫薑蔥生蠔煲
大澳蝦乾肉餅飯
流沙千層糕
薑汁九層糕
2022-10-09 888 瀏覽
喺附近收工本身諗住食串燒點知間舖漏水緊急維修冇得食 就轉左黎食煲仔飯 等左5~10 分鐘就有得入座✨椒鹽九肚魚 $88熱辣辣 連埋啲辣蒜一齊食就好味啲 但啲魚骨唔夠腍 唔可以連骨食埋🙈✨嚐囍小炒皇 $88同平時嗰啲好唔同 但係係唔啱我口味🥲 佢係炒西芹而唔係韭菜 而且佢冇蝦乾 而係有豬潤 咸菜 紅蘿蔔 而腰果 魷魚嗰啲就同出面一樣 但我覺得比起平時嘅小炒皇冇咁好食✨腊味雞飯 $98腊味同雞同飯嘅比例啱啱好 雞都幾滑 腊肉幾香 飯好乾身 飯焦好香 脆卜卜 又唔會煮到燶晒👍👍總括黎講小菜味道一般 真係有啲失望 係煲仔飯比較好食 🤔 我地兩個人坐二人枱好彩唔洗搭枱 服務方面淨係收現金 唔收卡 所以記得帶夠cash 先好去食味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰晚餐人均~$150

✨椒鹽九肚魚 $88

環境❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$150
臘肉滑雞煲仔飯
2022-09-12 1637 瀏覽
朋友上次食完話幾好食,特登帶我嚟試吓,嚟到冇book位果然超多人🤯等咗都一段時間,最後仲要搭枱,面對面咁食真係尷尬到一個點🥲不過呢度真係多客嘅,令我都好期待🤣=====================🍚臘味滑雞飯 $98呢間煲仔飯入選米芝蓮指南,認真犀利!今次第一次嚟食,入口都覺得名不虛傳🤤煲仔飯粒粒分明,充滿炭香,飯焦都好香口🤩最驚喜係佢個滑雞,真係好嫩滑,而且有蘸過唔會冇味,真係幾好食😋🍆魚香茄子煲 $82呢個茄子煲對比煲仔飯相對普通,茄子唔夠腍唔夠入味🤔咸魚亦唔夠咸香,令整體唔夠重口味,同埋都幾油膩🥲🧄蒜蓉粉絲蒸娃娃菜 $78友人話呢個係必食🤣娃娃菜上面鋪滿粉絲同蒜蓉,蒜蓉應該有炸過(?)好濃蒜香!配搭埋娃娃菜嘅清甜,非常唔錯~粉絲亦索晒啲汁,幾好食🤤=====================總體嚟講,真心推薦呢度嘅煲仔飯👍🏻炭香味十足,配料亦好豐富,蒜蓉粉絲蒸娃娃菜都唔錯!不過呢度嘅服務就麻麻啦😅同埋兩個人嚟食要有心理準備搭枱🥲
朋友上次食完話幾好食,特登帶我嚟試吓,
嚟到冇book位果然超多人🤯
等咗都一段時間,最後仲要搭枱,
面對面咁食真係尷尬到一個點🥲
不過呢度真係多客嘅,令我都好期待🤣
=====================
🍚臘味滑雞飯 $98
呢間煲仔飯入選米芝蓮指南,認真犀利!
今次第一次嚟食,入口都覺得名不虛傳🤤
煲仔飯粒粒分明,充滿炭香,飯焦都好香口🤩
最驚喜係佢個滑雞,真係好嫩滑,
而且有蘸過唔會冇味,真係幾好食😋
臘味滑雞飯

🍆魚香茄子煲 $82
呢個茄子煲對比煲仔飯相對普通,
茄子唔夠腍唔夠入味🤔咸魚亦唔夠咸香,
令整體唔夠重口味,同埋都幾油膩🥲
魚香茄子煲

🧄蒜蓉粉絲蒸娃娃菜 $78
友人話呢個係必食🤣
娃娃菜上面鋪滿粉絲同蒜蓉,
蒜蓉應該有炸過(?)好濃蒜香!
配搭埋娃娃菜嘅清甜,非常唔錯~
粉絲亦索晒啲汁,幾好食🤤
=====================
總體嚟講,真心推薦呢度嘅煲仔飯👍🏻
炭香味十足,配料亦好豐富,
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜都唔錯!
不過呢度嘅服務就麻麻啦😅
同埋兩個人嚟食要有心理準備搭枱🥲
臘味滑雞飯
2022-09-06 1219 瀏覽
嚐囍在西環都好多年,排隊是常理,不過唔過份,等半小時左右。這小店有煲仔飯、小菜,仲有點心,當然最好食係…煲仔飯!白鱔排骨飯:白鱔3大件,但好滑;排骨剛剛熟一啲都唔老,一咬脫骨,好正👍🏻臘味飯:餸有臘腸、潤腸和臘肉,真係好多年無食過臘肉,但係臘味一套怎能缺它呢!一開煲蓋臘味嘅香味真係忍唔到阿姐仲教我哋食煲仔飯一來先加鼓油焗五分鐘,然後先食煲中間嘅飯,咁個底先夠時間再香脆乾食,我哋依足程序一步步食。嘩,嗰底飯焦真係脆卜卜,正正正😋😋椒鹽九肚魚:去小炒店點可以唔叫呢個餸㗎,外脆內嫩,椒鹽又惹味,好快又清碟喇其實唔係好想寫,因為寫完可能又多啲食客,咁我咪要排耐啲囉,但係呢啲小店真係好值得支持,好食、價錢又公道,仲要大大碟喎,好過那些酒樓多多聲,一定要支持吓💪🏻

白鱔排骨飯

臘味飯

白鱔排骨飯
臘味飯
2022-09-04 806 瀏覽
夜晚去食,見佢好似好出名,就去嗌咗兩個煲仔飯試下叫咗一個窩打牛肉餅飯,一個臘味田雞飯點知嚟咗臘味油鴨飯嚟錯咗唔緊要,你咪換番啱嘅或者取消囉兩個阿姐重聲大大話:你要對單嫁嘛!你唔對,整多個飯要成半個鐘有多嫁(好似係我錯咁)傳菜嗰個講完都算啦,我知唔關傳菜姐姐事落單嗰個又嚟講多次,你落錯單,重聲大夾惡咁,我嚟食飯,唔係幫你對單!!!你落錯單態度重咁差唔會再幫襯,雖然佢客似雲來對面枱都落錯單,唔係淨係單一事件,提下會去嘅食客記得要對單啦,你唔對一係就要你硬食,重要被人話你唔啱嫁,等多半個鐘啦
夜晚去食,見佢好似好出名,就去嗌咗兩個煲仔飯試下
叫咗一個窩打牛肉餅飯,一個臘味田雞飯
點知嚟咗臘味油鴨飯
嚟錯咗唔緊要,你咪換番啱嘅或者取消囉
傳菜嗰個講完都算啦,我知唔關傳菜姐姐事
唔會再幫襯,雖然佢客似雲來
2022-09-02 651 瀏覽
窩蛋牛肉餅飯上枱時候變成熟蛋牛肉片飯,窩蛋同熟蛋係兩回事,牛肉同豉油無味,侍應服務態度非常惡劣,下午5:00 進店全場有8成吉位,但就不理疫情風險强制要客人拼桌,令人不安!
2022-09-02
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
現金券
2022-08-20 1247 瀏覽
平時唔多過香港,所以就諗住睇下香港有咩嘢好食見到網上講堅尼地城有間煲仔飯好好食同埋呢間餐廳下晝都有得食煲仔飯所以就走去試一試去到出面都等咗大約九個字先至入到去除咗食煲仔飯之外仲有點心食睇落好似平平無奇,不過有時可能臥虎藏龍睇下個餐牌都幾多款式選擇最後叫咗個窩蛋牛肉煲仔飯同埋白鱔煲仔飯(白鱔煲仔飯)嚟都個煲仔飯有聲,落咗啲豉油焗一焗,開蓋見到飯粒,粒粒分明就知道真功夫啲白鱔好肥啖啖肉加埋啲飯一齊食好好味飯有飯焦唔似出面成日煮到好濕同埋都算足料足足有八嚿白鱔!(窩蛋牛肉煲仔飯)窩蛋牛方面牛肉好夠滑同入味不過可能食過白鱔煲啲蛋撈咗飯之後有小小濕但一樣都係有飯焦建議唔好撈勻佢另一方面豉油都好好味應該自己秘製總括嚟講非常滿意,好耐冇食過咁好味嘅煲仔飯呢間舖頭咁出名係有原因會再帶啲朋友嚟試!推介菜式:白鱔煲仔飯#煲仔飯#飯焦#香港好嘢食#真功夫
平時唔多過香港,所以就諗住睇下香港有咩嘢好食

見到網上講堅尼地城有間煲仔飯好好食
同埋呢間餐廳下晝都有得食煲仔飯

所以就走去試一試
去到出面都等咗大約九個字

先至入到去
除咗食煲仔飯之外仲有點心食
睇落好似平平無奇,不過有時可能臥虎藏龍

睇下個餐牌都幾多款式選擇

最後叫咗個窩蛋牛肉煲仔飯同埋白鱔煲仔飯

(白鱔煲仔飯)

嚟都個煲仔飯有聲,落咗啲豉油焗一焗,

開蓋見到飯粒,粒粒分明
就知道真功夫

啲白鱔好肥啖啖肉加埋啲飯一齊食好好味

飯有飯焦唔似出面成日煮到好濕
同埋都算足料足足有八嚿白鱔!

窩蛋牛肉煲仔飯
(窩蛋牛肉煲仔飯)

窩蛋牛方面
牛肉好夠滑同入味

不過可能食過白鱔煲
啲蛋撈咗飯之後有小小濕
但一樣都係有飯焦
建議唔好撈勻佢

另一方面
豉油都好好味應該自己秘製

總括嚟講非常滿意,好耐冇食過咁好味嘅煲仔飯

呢間舖頭咁出名係有原因
會再帶啲朋友嚟試!

推介菜式:

#煲仔飯
#飯焦
#香港好嘢食
#真功夫
2022-06-26
30 分鐘 (堂食)
窩蛋牛肉煲仔飯
2022-08-13 882 瀏覽
4/5Pot rice is legend, rice is the best part, also the crispy bottom. Spareribs is nicely marinated too, texture and flavour perfect, not feeling greasy even some got the fatty patty. Eel wish the have less bone, but is as good as always.Dim sum I like the prawn dumplings, skin and fillings on point and is huge. Siu Mai is a little too much fat meat, otherwise flavour n texture would be lovely. Pan fried chives dumplings wish they could fired a little more, and fillings a little mushy. Salty egg
4/5

Dim sum I like the prawn dumplings, skin and fillings on point and is huge. Siu Mai is a little too much fat meat, otherwise flavour n texture would be lovely. Pan fried chives dumplings wish they could fired a little more, and fillings a little mushy. Salty egg yolk steam cake not much feeling of the “runny fillings”.

Pot rice, amazing, must order!
2022-07-17 1301 瀏覽
我嗌網上外賣平台等咗成個鐘個狀態都仲係‘餐廳準備緊’,打電話去問吓,問我訂單編號,我讀網上外賣平台個訂單編號俾佢聽,然後個阿姐大夾惡講‘ 我哋網上外賣平台啲訂單編號冇咁長嫁喎‘,問我嗌咗乜嘢,講完之後去check,大大聲講,你1830落單,邊度有一個鐘?我講而家已經係1930,仲唔係一個鐘?跟住佢當聽唔到只係咁講話個咖喱牛腩仲未得,然後cut線,屋企個小朋友一齊等成個幾兩個鐘(結果8:15收到,唔關網上外賣平台事,係餐廳一路都冇出餐),態度衰成咁嘅餐廳,幾好都冇下次!
2022-07-17
105 分鐘 (堂食)