2022-01-23 200 瀏覽
好友特意帶我過來吃,一試果真高質。應該是全港最好的茶餐廳了吧?雖然其貌不揚,但所有食物水準卻都是中上級數,而且份量非常大。飲品味道跟麥當勞的一樣。要挑骨頭的話,就是環境比較骯髒及狹窄,偶有出現漏單情況。可改善的部分:1. 奄列可以再滑點、不用加家樂牌鮮露(本身已有大量火腿、十隻蛋,再加鮮露有點太鹹了,附在旁邊讓喜歡的人加會更好)(2. 餐包主動提供牛油會更好(這家的牛油也是不錯的,是茶餐廳少有的質數);3. 瑞士汁雞翼可以不用附上泰式辣醬。
好友特意帶我過來吃,一試果真高質。
應該是全港最好的茶餐廳了吧?
雖然其貌不揚,
但所有食物水準卻都是中上級數,
而且份量非常大。

飲品味道跟麥當勞的一樣。

要挑骨頭的話,就是環境比較骯髒及狹窄,
偶有出現漏單情況。

可改善的部分:

3. 瑞士汁雞翼可以不用附上泰式辣醬。
  • 鹹牛肉蛋三文治
  • 阿華田脆脆
  • 瑞士雞翼
2022-01-22 185 瀏覽
疫情嚴重,今天超過70宗初步確診。我和男友大約3點半到餐廳用膳,大約等15分鐘才有位。場內爆滿,首先餐廳沒有按防疫條例,只可以安排7成入座率。被安排入座後,餐廳職員表示須和其他陌生食客同坐卡位,而當中中間並沒有膠板等防疫物件遮隔!在疫情嚴峻的時候,餐廳竟無視防疫,容許食客在不安全的環境下進食,令作為食客的我十分擔心個人健康和安全。食客的安全不是餐廳首要考慮之一嗎?為了生意,餐廳不理會防疫條例,更容許食客和食客之間有不必要的接觸,請餐廳正視衛生問題!
疫情嚴重,今天超過70宗初步確診。
2022-01-10 171 瀏覽
環境好擠迫,最近疫情嚴峻都強制搭枱之餘,要同陌生人係冇隔板情況下進食。食物方面明顯冇以前大件夾抵食既感覺,唔知係咪轉左手,同出面普通茶記分別不大……總括來說:唔會再幫襯!

總括來說:唔會再幫襯!
2022-01-03 577 瀏覽
好耐無去荃灣區行街,襯連續幾日新年假期,就去行下食下嘢,其實係掛住荃灣區兩間老食店所以先去荃灣😋沒有自由行後,荃灣區仍然人流暢旺,四處商場都係遊人,但奇怪的商店無人購物,食店食客疏落⋯⋯就好似我午餐已約定好食人氣老冰室嘉樂冰室,中午十二點幾到埗一心都會諗住會大排長龍,誰知道推門都已經有位😳之後快快脆脆點咗幾款招牌美食知道轉手後都食過兩次,質素一次比一次下降,但都係接受到,但係今次就⋯⋯一間好食店已經淪落到不可接受的地步😞十蛋奄列依然係豐富足料,但味道已經大不如前,很重美極鮮醬油味,味道普通唔算得係好味。炸鮮蝦雲吞就簡直係驚嚇🙀一睇雲吞嘅顔色就知道係用千年黑油炸出嚟,仲要係成粒雲吞表面全係油同黑色一點點鑊燶,免為其難食咗一粒😫真係一粒已經夠晒數❌鳳凰奶糊算係最入得口但係都唔算好食,難怪生意已經大不如前了⋯⋯其間有一小插曲,一個阿伯坐喺後面枱,叫咗一份奄列同一杯熱咖啡,每樣食咗少少就放咗喺度坐,我心諗點解坐咁耐都唔食呢?後來阿伯終於開聲問樓面阿姐,迷低終於解開💡:「係咪轉左老闆?定係轉左個大廚?點解咁難食嘅?」跟著佢就對住佢杯咖啡同奄列搖頭嘆息咗好耐先埋單⋯⋯其實我又何嘗唔係搖頭嘆息緊呢,
其間有一小插曲,一個阿伯坐喺後面枱,叫咗一份奄列同一杯熱咖啡,每樣食咗少少就放咗喺度坐,我心諗點解坐咁耐都唔食呢?後來阿伯終於開聲問樓面阿姐,迷低終於解開💡:「係咪轉左老闆?定係轉左個大廚?點解咁難食嘅?」跟著佢就對住佢杯咖啡同奄列搖頭嘆息咗好耐先埋單⋯⋯其實我又何嘗唔係搖頭嘆息緊呢,只不過無表露出嚟之嘛⋯⋯
以後,嘉樂會喺我嘅心水食店排行榜除名
炸鮮蝦雲吞
十蛋火腿奄列
2021-12-27 206 瀏覽
【荃灣老字號冰室🥢】/////嘉樂冰室係呢個舖位已經超過40年(´▽`)近年比左第二個老闆接手 再裝修翻新過 幾年冇嚟過 今次感覺環境真係比以前亁淨企理🔍燈光暗暗地 保留到舊式茶餐廳嘅氛圍😆食物依舊大份抵食 特别係雞蛋🤟🏻.👉🏻鹹牛肉蛋三文治 ($30)超巨型 一次食左成個星期份量😂雞蛋雖然厚身但口感又幾滑(´▽`)加左鹹牛肉有鹹鹹地嘅味道冇咁膩😚如果鹹牛肉份量多啲會更好~.👉🏻酥炸鮮蝦菜肉雲吞 ($39/10隻)外皮金黃色 炸到卜卜脆🥰叫兩溝就可以菜肉同蝦兩款配料都試晒鮮蝦爽口 菜肉都好香 配埋泰式辣醬jeng arr.👉🏻阿華田脆脆 ($27)最上層有好多粒粒脆脆🤩配阿華田有好豐富嘅口感唔會太甜 定價少少高都可以一試————📍嘉樂冰廳 (荃灣)荃灣新村街40B號地舖
【荃灣老字號冰室🥢】
/////

👉🏻鹹牛肉蛋三文治 ($30)
超巨型 一次食左成個星期份量😂
雞蛋雖然厚身但口感又幾滑(´▽`)
加左鹹牛肉有鹹鹹地嘅味道冇咁膩😚
如果鹹牛肉份量多啲會更好~

👉🏻酥炸鮮蝦菜肉雲吞 ($39/10隻)
外皮金黃色 炸到卜卜脆🥰
叫兩溝就可以菜肉同蝦兩款配料都試晒
鮮蝦爽口 菜肉都好香 配埋泰式辣醬jeng arr

👉🏻阿華田脆脆 ($27)
最上層有好多粒粒脆脆🤩配阿華田有好豐富嘅口感
唔會太甜 定價少少高都可以一試
————
📍嘉樂冰廳 (荃灣)
荃灣新村街40B號地舖
2021-12-26
下午茶
2021-12-21 99 瀏覽
呢個係另一個名物,呢間茶餐廳主打大大份三文治,就連電視台都有介紹過,不過以我所知其實已經轉咗手,原本嗰個店主好似已經移咗民。佢哋嘅三文治真係大大份,聽講係用咗幾款唔同嘅雞蛋。佢哋嘅雞蛋三文治都滑。另外自己都幾鍾意食佢哋嘅渣雲吞,雲吞皮夠薄,炸得夠脆,餡料亦都非常飽滿。另外仲有佢哋嘅雞翼都係出名嘅,係會用一個電飯煲浸住滷水去浸到啲雞翼入味。雞翼都算滑同埋都幾飽滿。最後大家要留意番其實餐廳嘅衛生環境一般。

最後大家要留意番其實餐廳嘅衛生環境一般。
2021-12-20 122 瀏覽
在人來人往的楊屋道街市之中 有一家門口很低調 但其實是老字號的冰室!一進去發覺經已滿座 想不到這麼受歡迎環境雖然逼夾 但都多年輕人和上班一族光顧!.........▪️鹹牛肉蛋治烘底 $31這份蛋牛治真!的!超!厚!😈之前在網上有人說他們的炒蛋炒得很老🤔這次我覺得是我接受範圍之內 當然滑一點會更好反而令我有點失望的是兩塊麵包叫了烘底但等如冇叫🥲因為餡料實在太多和濕潤 令多士非常腍相信如果轉做厚多士會好一點整體質素尚算OK 不用太大期望但食物打卡度確實一流!📷
在人來人往的楊屋道街市之中
有一家門口很低調 但其實是老字號的冰室!
一進去發覺經已滿座 想不到這麼受歡迎
環境雖然逼夾 但都多年輕人和上班一族光顧!
.........

▪️鹹牛肉蛋治烘底 $31

相信如果轉做厚多士會好一點
整體質素尚算OK 不用太大期望
但食物打卡度確實一流!📷
2021-12-19 83 瀏覽
呢間嘉樂冰室開喺我屋企樓下,所以間中都會去食,好多年都冇變過,一樣都係超厚蛋,雖然話味道上冇咩特別,只係貪佢夠大份,但係嘉樂真係保有以前香港嗰種人情味,伙計、老闆、老顧客彼此相熟,互相打趣,呢種氣氛真係唔係間間餐廳都會有
2021-12-18 224 瀏覽
【嘉樂冰廳 大過你同我塊面嘅厚火腿奄列🤩】荃灣嘉樂冰廳 近年因為呢個極厚火腿奄列極受歡迎,之前細個都唔洗排隊,宜家一到中午就有人龍,今次3-5點黎都要排隊…___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨厚火腿奄列 (單叫)單叫$3x 都係蛋同火腿,老實講可能食一個都飽了,味道同之前有差左, 整體係冇咩調味嘅一堆蛋 ✨咸牛肉蛋治(烘底)呢個好食啲,烘底有輕微,有咸牛肉作調味啲蛋終於有味,好食😋但當日太多蛋嚇親(當日應該係好想食蛋…)✨ 炸豬扒湯通粉湯唔夠味,要加胡椒粉調味,但豬扒幾好,香得嚟又帶少少炸嘅感覺✨阿華田脆脆 Overall呢杯係幾出色嘅👍🏻,脆脆增加口感,濃郁華田味,幾好飲
【嘉樂冰廳 大過你同我塊面嘅厚火腿奄列🤩】

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨厚火腿奄列 (單叫)

✨咸牛肉蛋治(烘底)

✨ 炸豬扒湯通粉

✨阿華田脆脆
阿華田脆脆
2021-12-12 285 瀏覽
身為一個愛蛋之人,見到呢啲厚蛋治真係毫無抵抗力,今日2點幾去到,竟然無人等位,緊係衝入去試試佢啦!。🐒咸牛肉蛋治💰$30加配小食紅油抄手可能即叫即整,所以都等左3-4個字左右,一上到黎好熱辣辣,一啖食既話好滿足☺️不過會食到好狼狽,一路食一路跌。老實就無乜特別,個蛋係無乜咸味,所以成個食落就會淡啲,因為相比之下啲咸牛料唔夠,但對我黎講滿足囉。🐒爆脆華田西多(半份)💰$22呢個反而係第一樣到😂都係expected既好味,但無驚喜,一口size同有得叫半份,呢個位幾貼心(可能係識做生意😂)。🐒鳳凰奶糊💰$24呢碗野性價比超級高,勁大碗。我係抱住嘗鮮既態度去試,因為未見過都未試過。佢係淡啲無咁甜既奶黃包入面既餡,再加隻生雞蛋係上面,暖暖地,好特別!我推薦比中意食奶黃既人去試!。舖頭坐位唔多,地方淺窄,所以我地都急急腳食完就走lu,下次要再去碰碰運氣😍

🐒咸牛肉蛋治💰$30加配小食紅油抄手

🐒爆脆華田西多(半份)💰$22
脆華田西多

🐒鳳凰奶糊💰$24

2021-11-30 1222 瀏覽
家人住荃灣多年竟然唔知道此冰室,要新住此區的朋友告訴我!星期日同親戚飲完茶,他們知道此冰室的歷史由來,建議我哋可以去試個下午茶,可能不算太多人。行到去,果然仲要掛隊,等了十多分鐘便可以入坐。期間見到門口好多雜誌推介,最有趣的是在timeout 也是推介餐廳。入到去,全部都係四座位卡位,比想像中闊(因為另一友人話要頭貼頭坐)。我急不及待向對面的客人查詢有什麼推介,原來這裏很多小吃是有半分叫的,可以多試幾款。奈何我們太飽了,結果叫了半份華田脆脆西多$22,家人忍唔住叫多了半份豉油王雞翼$27,各自叫了一杯紅豆涼粉冰$25、一杯奶茶紅豆冰$25。雞翼是真出色,入味、雞翼肥美、肉質嫩滑,唯煲滷水汁可能同其他食材一同烹調,味道多了一份其他肉味,看你是否接受!西多添加些華田脆脆,多一份口感。半份的概念真好,可以讓為食的我們可以多叫了一份!其實聽講炸雲吞也是非常出色的,有機會再試!但杯奶茶並不是我杯茶,茶底帶甜,紅豆未夠淋,其實佢哋都無在餐牌推介紅豆冰,是我個人意願要試的!值得提一提,職員禮貌非常好,好少咁忙的小店還有熱誠待客的心!
家人住荃灣多年竟然唔知道此冰室
,要新住此區的朋友告訴我!

半份豉油王雞翼
華田脆脆西多
奶茶紅豆冰
紅豆涼粉冰
2021-11-28
10 分鐘 (堂食)
半份豉油王雞翼
華田脆脆西多
  • 豉油王雞翼
  • 西多士
2021-11-28 140 瀏覽
轉手之後嘅嘉樂冰廳,其實已經冇之前咁長人龍。星期六嘅下午,午餐食得唔算好飽,就諗住坐低食少少野順便飲杯奶茶。一個人其實唔難搵位,只要唔介意喺疫情之下同人搭枱,等咗2分鐘都唔使就已經可以安排入座,叫咗一客雞翼同一杯熱奶茶。佢係用電飯煲去浸熟呢啲豉油王雞翼,雞翼係非常之滑嘅,亦都非常肥美,但係好可惜調味係鹹咗少少,好似冇之前咁好食了。題外話,地方都非常之窄,好似對面海咁樣叫咗勁多野,再加埋我搭枱其實佢嘅嘢都差唔多擺唔晒。

2021-11-27 234 瀏覽
今日想食茶餐廳,所以特登去家樂冰廳坐。本來諗住食佢馳名嘅厚蛋奄列,不過好似好大份,所以都係揀咗其他嘢食。今日叫咗鮮牛肉蛋三文治,唔知點解蛋白多過蛋黃,我以為蛋治會係黃色,但係呢個成個係白色😂。味道上,冇乜特別係蛋白味重,唔知佢係咪淨係用咗蛋白整呢個鮮牛肉蛋三文治。全部食物都係散叫,冇套餐價錢,可能係晚餐時段。餐廳環境一般,茶餐廳清潔度一般,不過去茶餐廳就預咗。上餐速度都算快,可能我嗌嘅嘢都係快整到。

全部食物都係散叫,冇套餐價錢,可能係晚餐時段。

餐廳環境一般,茶餐廳清潔度一般,不過去茶餐廳就預咗。

上餐速度都算快,可能我嗌嘅嘢都係快整到。
咖喱芝士牛腩撈公仔麵
酥炸鮮蝦雲吞
鮮牛肉蛋三文治
鮮牛肉蛋三文治
華田脆脆
2021-11-26
5 分鐘 (堂食)
華田脆脆
☞ 之前bookmark左呢間餐廳好耐,一直都想試佢個鹹牛肉蛋治,去開荃灣終於有機會試吓喇~餐廳位於荃新天地附近,店內環境都比較傳統,鋪位都好細,兩個人食就預咗坐得唔舒服,要同人搭枱喇🤔🍴咸牛肉蛋三文治($32)❖ 可能期望太高,到頭來有少少失望。炒蛋唔係滑蛋,啲鹹牛肉亦都唔係連埋蛋一齊炒,感覺有少少普通。

🍴咸牛肉蛋三文治($32)
係荃灣楊屋道街市入面原來仲有餐廳 次次經過都見到呢個白色嘅外表都唔知佢原來係冰室 原來呢間食奄列已經馳名已久 日日都有好多人排隊 但係入面空間好細 我地兩個人去都要搭台坐🥶🍳拉絲芝士奄列💰42入面招牌菜式就一定要試奄列 不過原來仲有芝士版 咁身為芝士愛好者嘅我就必試啦🤣奄列配有一塊無烘底嘅牛油多士 不過要食完個奄列其實就會飽死 一挑開就可以撩起滿滿嘅芝士 趁熱可以拉絲 凍左之後就會變成一舊舊不過都係絲狀!滑蛋炒得算啱啱好 唔係超滑嫩但係都有未成形嘅蛋清 成個口淨係食到蛋味 仲有滴緊嘅蛋汁真係分外誘人 火腿份量都好多 但係食耐左真係會好滯 同埋會覺得漏 就算冇芝士齋食咁多蛋應該都會超級漏 所以建議要share食!🥪鹹牛肉蛋三文治💰30呢度嘅鹹牛肉蛋三文治可以烘底 會焦香好多!蛋都真係超級厚 蛋汁都流到麵包上面 存在感太高 好彩鹹牛肉都夠味可以拍得住D滑蛋 上面嘅麵包被鹹牛肉嘅油浸軟左都有鹹牛肉嘅香味 整體幾好味!性價比幾高🥠滷水豆腐💰13呢舊鹵水豆腐都算大塊 配上豆瓣醬會特別香口 但係齋食就會比較淡啦原本仲諗住試下鳳凰奶霜 但係check左下原來都係蛋黃做嘅實在係唔想再食蛋啦🤣所以都係冇

🍳拉絲芝士奄列

鹹牛肉蛋三文治

🥠滷水豆腐
💰13
滷水豆腐

原本仲諗住試下鳳凰奶霜 但係check左下原來都係蛋黃做嘅實在係唔想再食蛋啦🤣所以都係冇嗌 整體來講呢度適合隔好耐特別想食奄列個陣食一次 一次都夠飽好耐 驚漏嘅就唔好食曬成份喔!

📌 嘉樂冰廳 (荃灣)
荃灣新村街40B號地舖
2021-10-24