5天前 0 瀏覽
暑假一到,朋友黎香港旅行,講開又係去西貢、鯉魚門食海鮮大排檔,又或者地道避風塘炒辣蟹,真心推介鬧市中心❗銅鑼灣總店「喜記避風塘炒辣蟹」!味道好,坐得舒舒服服,最緊要唔會咁海鮮價😹🔥 避風塘炒辣蟹最有名,一入口就係蒜香四溢、辣度醒神,但唔會死辣,辣得剛剛好。成碟蟹成為全場焦點,大家一邊食一邊影相!🍽️ 鼓椒炒蜆蜆大無乜沙,用豆豉同辣椒炒,香味十足,配飯食最正!🍽️ 椒鹽花螺花螺新鮮,肉質結實,調味岩岩好🍽️ 蒜蓉粉絲蒸聖子鮮甜聖子用蒜蓉粉絲蒸,好typical 既海鮮菜式,粉絲吸滿蟹味同蒜蓉香,好正🍽️ 椒鹽九肚魚魚炸到香脆但肉質仍嫩滑,椒鹽味道適中,唔會重口,係食飯配菜中嘅重要角色。係香港,介紹朋友食海鮮,西貢、鯉魚門固然好,但喜記嘅地道海鮮同位置方便,坐得舒服,都係一個好好既選擇。

🔥 避風塘炒辣蟹

🍽️ 鼓椒炒蜆
蜆大無乜沙,用豆豉同辣椒炒,香味十足,配飯食最正!

🍽️ 椒鹽花螺
花螺新鮮,肉質結實,調味岩岩好

🍽️ 蒜蓉粉絲蒸聖子

🍽️ 椒鹽九肚魚

之前試過灣仔店嘅避風塘炒蟹,鑊氣十足夠過癮,今次同班中學同學聚會,專登試吓銅鑼灣總店,keep唔keep到水準! 🦀招牌避風塘炒辣蟹依然係靈魂所在!蟹肉鮮甜,蟹肉鮮甜肥美,蒜蓉、辣椒、豆豉爆炒到超香口,蟹蓋仲有滿滿蟹膏,辣度啱啱好,食到舔舔脷~風味十足!🦐椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦超大隻,炸到金黃酥脆,椒鹽香口得嚟又唔會太鹹,肉質鮮甜彈牙,連殼都脆到可以咬!🐚辣酒煮花螺驚喜位!花螺吸晒辣酒汁,香辣惹味又帶少少酒香,酒香唔會蓋過螺鮮,螺肉爽口彈牙,愈食愈上癮,送啤酒一流!🍲福建粉絲煲粉絲吸晒海鮮同醬汁精華,乾身得嚟又夠鑊氣,仲有啲蝦米同冬菇提鮮,飽肚又入味。蟹同瀨尿蝦依然高質,鑊氣足、調味正,海鮮新鮮冇得輸!適合一班朋友share食。想試正宗避風塘炒蟹的話,呢度絕對係首選!

🦀招牌避風塘炒辣蟹

🦐椒鹽瀨尿蝦

🐚辣酒煮花螺

🍲福建粉絲煲

• 椒鹽瀨尿蝦
2025-06-19 101 瀏覽
開心星期五,終於忙完一個星期嘅project 就同同事去咗銅鑼灣謝斐道喜記總店食避風塘炒辣蟹🦀慰勞下自己🥰呢間個名叫做炒辣蟹就知道炒辣蟹係佢嘅招牌菜,所以係必點菜式,而且環境闊落,職員好有禮貌,平均消費$250左右CP值高👍🏻👍🏻👍🏻招牌避風塘炒辣蟹🦀避風塘炒辣蟹蟹膏滿滿,而且避風塘真係好惹味,辣蟹真係好正,成隻蟹都鋪滿炸蒜,而且連蟹鉗都咁大隻,就知道隻蟹有幾捉重量椒鹽瀨尿蝦🦐瀨尿蝦手板咁大隻,而且肉質肥美,彈牙,呢度嘅海鮮真係好新鮮豉椒炒青口豉椒味好濃,青口大大隻而且夠晒肥美😍

招牌避風塘炒辣蟹🦀

椒鹽瀨尿蝦🦐
瀨尿蝦手板咁大隻,而且肉質肥美,彈牙,呢度嘅海鮮真係好新鮮

豉椒炒青口
豉椒味好濃,青口大大隻而且夠晒肥美😍
2025-06-19 101 瀏覽
老外朋友喜歡食海鮮即刻上網search吓, 見到網友極力推介此馳名已久的喜記避風塘炒辣蟹飯店⋯⋯一入飯店座無虛席十分熱鬧,老外朋友已經覺得飯店好有香港地道特色招牌避風塘炒蟹一上碟已經聞到濃濃的炒辣蟹味道,滿滿的炸蒜配埋大大隻嘅炒蟹未食已經流晒口水,店員更為顧客拍打蟹腳鉗。令我哋更容易食到彈牙嘅蟹肉,超級鮮味辣度亦適中。見到枱枱都係必叫之選唔怪係招牌自作豉椒炒蜆炒蜆隻隻肥美開觳配埋豉椒汁青椒洋蔥十分夠鑊氣,大家食到舔舔脷😅豉汁炒青口老外朋友鍾情貝殼類,所以再加碟豉汁炒青口。 新鮮青口大隻有口感,啖啖肉配埋特製醬汁惹味非常👍📍喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣總店)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

招牌避風塘炒蟹

豉椒炒蜆

豉汁炒青口

📍喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣總店)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
喺銅鑼灣肇明大廈地舖嘅「喜記避風塘炒辣蟹」,係一個為海鮮迷而設嘅必試之地!👨‍🍳每碟菜都係用心烹調,散發住陣陣香氣,令你一試難忘💁🏻‍♀️😌1️⃣ 避風塘炒辣蟹:味道爆燈之選 🦀🌶一上枱,避風塘炒辣蟹嘅香氣即刻撲鼻而來。蟹殼鮮紅,蟹肉鮮甜,外層鋪滿脆卜卜嘅蒜粒同辣椒碎,每啖都係咸香辣嘅完美結合👍辣度適中,唔會蓋過蟹肉嘅鮮味,絕對係招牌推介!💯 #避風塘辣蟹2️⃣ 豉椒炒蜆:鮮嫩多汁 🐚✨蜆肉肥美得嚟冇半點腥味,配合濃郁嘅豉椒醬汁,鮮味爆燈!🤩蜆殼乾淨企理,每粒都係滿滿嘅肉質,真心食到停唔到口 #豉椒炒蜆3️⃣ 椒鹽瀨尿蝦:香脆惹味 🍤🧄呢道菜嘅主角瀨尿蝦,個殼炸得好香脆,連殼一齊食都冇問題🦐內裏嘅肉質鮮嫩,仲帶少少椒鹽嘅香氣,啱晒鐘意重口味嘅朋友。4️⃣ 鹽焗花螺:簡單又高級 🐌💎花螺經鹽焗處理,保留住天然嘅鮮甜味,每一粒都浸滿咸香嘅鹹味,仲有隱約嘅海水味道,令人回味無窮👅5️⃣ 金銀時蔬蛋:清新解膩 🥦🍳食咗咁多重口味,呢道菜就係清新嘅救星!青菜爽口,配埋滑蛋同皮蛋嘅濃厚口感,清嘅有味,重嘅唔膩,完美平衡咗成餐飯👏#清新一刻 #健康之選6️⃣ 豉椒青口:味濃帶勁 🦪🔥青口肉質彈牙,每一口都吸收晒豉椒醬嘅濃郁味

1️⃣ 避風塘炒辣蟹:味道爆燈之選 🦀🌶

2️⃣ 豉椒炒蜆:鮮嫩多汁 🐚✨

3️⃣ 椒鹽瀨尿蝦:香脆惹味 🍤🧄

4️⃣ 鹽焗花螺:簡單又高級 🐌💎

5️⃣ 金銀時蔬蛋:清新解膩 🥦🍳
#清新一刻 #健康之選

6️⃣ 豉椒青口:味濃帶勁 🦪🔥
青口肉質彈牙,每一口都吸收晒豉椒醬嘅濃郁味道,香辣得嚟仲帶少少甜味,非常惹味!適合鐘意豉椒風味嘅朋友🤤

喜記嘅每一道菜都係用心製作,海鮮新鮮,調味一流,無論係重口味定清新風,都有你嘅心水選擇!

#海鮮愛好者 #銅鑼灣美食地圖
📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
2025-05-25
5 分鐘 (堂食)
2025-05-31 326 瀏覽
尋晚同舊同事聚會,大家都係海鮮愛好者,選了喜記避風塘炒辣蟹。佢地主打海鮮,每款菜式都相當惹味,啱哂我地。首先,避風塘辣蟹果然係招牌菜。蟹肉鮮甜,避風塘蒜蓉同辣椒粒,味道濃郁,每一啖都增加蟹肉層次感。接著,有椒鹽瀨尿蝦,外皮炸得很酥脆,蝦肉彈牙,絕對係令人回味。下一道清酒鮑魚,則帶嚟另一種風格,鮑魚浸泡清酒後,散發出淡雅酒香,口感嫩滑,富有彈性。除了海鮮之外,小菜都出色,椒鹽豆腐外酥內軟, 味道濃淡交集,餸酒一流。咕嚕肉亦係必試推介,酸甜比例恰到好處,豬肉炸得香口,好有廣東菜嘅經典風味。最後,惹味BB乳鴿,皮脆肉嫩,調味恰到好處。整體來說,喜記避風塘辣蟹係一間值得推介嘅海鮮食店。無論係避風塘系列定係其他小菜,都充滿驚喜,食材新鮮,烹調用心,以後聚會,必定首選。

2025-05-22
2025-05-30 266 瀏覽
地道岀名歷史悠久係街坊嘅口味聚腳嘅好地方放工輕鬆吹水地方較闊大最適合一班人椒鹽瀨尿蝦,剝殼嗰陣已經香到我流曬口水,咬落去外脆內嫩,鹹香惹味,連殼都想一齊食埋🤤!喜記避風塘炒辣蟹完全冇得輸,蟹肉飽滿,避風塘嘅蒜香同辣味完美融合,辣到過癮又唔會搶咗蟹嘅鮮甜🦀!辣酒煮花螺簡直係下酒神器🍺,花螺吸滿咗濃郁嘅辣酒汁,一啲腥味都冇,食到停唔到口!最後清酒鮑魚,鮑魚彈牙得嚟又滲透住清酒香,高質到唔似話呢個價錢💥!
地道岀名歷史悠久
係街坊嘅口味
聚腳嘅好地方
放工輕鬆吹水
地方較闊大最適合一班人

2025-05-28 203 瀏覽
今日去左銅鑼灣呢間食海鮮的鋪頭,睇到貼係鋪頭的相片,食家蔡瀾、明星古巨基都幫襯過。餐廳主打海鮮,尤其以港式經典避風塘炒法的味道,製成鹹香惹味的海鮮小菜,值得推驚俾鐘意食海鮮嘅朋友仔✅ 招牌避風塘炒辣蟹店鋪嘅招牌菜,一上菜很有氣勢,蟹的下面用上好多炸蒜等配料鋪墊,蟹好大隻,蟹爪的肉很甜,值得推薦✅ 椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦每隻都大大隻,蝦肉肥厚,有鮮甜嘅味道,蝦殻外面加入好多炸蒜、辣椒、乾蔥炒香,必定記得要吮埋蝦殻!✅ 椒鹽九肚魚九肚魚獨特嘅肉質非常嫩滑,一口咬進去即刻融化,經過油炸加上椒鹽炒香,鹹香惹味✅ 菠蘿咕嚕肉除左海鮮,亦有唔少小菜選擇,今次揀左咕嚕肉,酸酸甜甜,幾開胃

✅ 招牌避風塘炒辣蟹

✅ 椒鹽瀨尿蝦

✅ 椒鹽九肚魚

✅ 菠蘿咕嚕肉
2025-05-26 150 瀏覽
我們今天到喜記避風塘炒辣蟹吃炒蟹。作為香港老字號,果然「避風塘風味」和鑊氣十足!喜記避風塘炒辣蟹招牌中的招牌!肉蟹蟹鉗飽滿,肉質鮮甜緊實。金黃炸蒜、辣椒與豆豉完美融合,蒜粒酥脆甘香,蟹肉吸盡蒜香與微辣,入口鮮嫩帶焦香,蟹膏濃郁!椒鹽九肚魚九肚魚外層炸得金黃酥脆,魚肉卻保持嫩滑如豆腐,椒鹽調味鹹香帶微甜,趁熱吃時外脆內軟,連魚骨都炸至可嚼。  福建粉絲煲粉絲乾爽不黏糊,吸收蝦米、魷魚等海鮮的鮮味,加上蔥蒜爆香,入口帶微焦香。瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明,瑤柱絲很鮮甜,蛋白嫩滑,搭配蔥花,香而不膩。青芥末牛柳粒牛柳粒外焦內嫩,肉汁鎖住,表面微脆,內裡柔軟。青芥末醬汁調配得恰到好處,芥末的微嗆與甜味平衡,用來佐飯十分美味。

喜記避風塘炒辣蟹

椒鹽九肚魚

福建粉絲煲

瑤柱蛋白炒飯
炒飯粒粒分明,瑤柱絲很鮮甜,蛋白嫩滑,搭配蔥花,香而不膩。

青芥末牛柳粒
  • 招牌避風塘炒辣蟹
同朋友過嚟食吓啲辣嘢過吓癮!餐廳非常近銅鑼灣C出口,環境熱鬧非凡,裝潢簡約而不失活力,牆上掛著各式的照片,讓人一踏進來就感受到美食的誘惑。🥳喜記避風塘炒辣蟹 🦀🔥招牌菜果然名不虛傳!新鮮的螃蟹炒至金黃,辣味十足,搭配香脆的蒜蓉,令人垂涎欲滴,讓人忍不住一口接一口。椒鹽九肚魚 🐟✨九肚魚外酥內嫩,撒上香脆的椒鹽和香料,每一口都充滿濃郁的味道。椒鹽瀨尿蝦 🦐🌶️新鮮的瀨尿蝦經過精心調味,椒鹽的香氣撲鼻而來,拆殼蝦肉鮮甜,口感彈牙。清酒鮑魚 🍶🐚這道鮑魚以清酒烹製,鮑魚鮮嫩滑口,酒香四溢。
喜記避風塘炒辣蟹 🦀🔥
椒鹽九肚魚 🐟✨
椒鹽瀨尿蝦 🦐🌶️
清酒鮑魚 🍶🐚
這道鮑魚以清酒烹製,鮑魚鮮嫩滑口,酒香四溢。
  • 避風塘炒蟹
  • 招牌醉鮑魚
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 椒鹽九肚魚
2025-05-03 91 瀏覽
今日試咗一間餐廳,點咗幾樣招牌菜,真係有啲驚喜!首先講講招牌避風塘炒辣蟹,呢道菜真心做得好正。蟹炒得香口,啖啖肉都入晒味,避風塘嘅蒜香同辣味好平衡,唔會太搶戲,但又夠晒提味,食落真係停唔到口。份量都唔少,一蟹兩食都夠滿足。跟住有菠蘿咕嚕肉,呢個係我一向好鍾意嘅經典菜式。佢整得啱啱好,外皮炸得脆卜卜,裡面嘅肉仲keep到嫩滑,菠蘿同甜酸醬汁好match,酸酸甜甜開胃得來唔會太膩,食咗幾件都仲想再encore。蒜蓉炒白菜仔就係簡單但好食嘅代表。白菜仔炒得爽脆,蒜蓉香氣十足,油鹽份量控制得好好,唔會太濃或太淡,食落清新又健康,配搭前面兩道濃味菜式真係好解膩。最後試咗招牌蟹油炒河粉,呢個真係亮點!河粉炒得乾身又夠鑊氣,蟹油嘅鮮香滲晒入每條粉裡面,食到尾都唔會覺得油膩,反而有種滿足感。加上少少蔥花點綴,味道同口感都好有層次。整體黎講,呢幾道菜真係做得用心,味道同份量都好有誠意,唔係誇張話,但真係值得一試,特別係嗰個避風塘炒辣蟹同蟹油炒河粉,係我會再返黎試嘅理由!人均消費都係250/人,真係幾抵~
今日試咗一間餐廳,點咗幾樣招牌菜,真係有啲驚喜!

人均消費都係250/人,真係幾抵~
2025-04-30 81 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹🦀 招牌避風塘炒辣蟹 一上枱就聞到陣陣蒜香,蟹殼炒到金黃香脆,搭配滿滿炸蒜粒、紅辣椒,蟹肉鮮甜又帶點微辣,外層仲有啲焦香感,食到最後都唔覺得膩。🍍 菠蘿咕嚕肉 咕嚕肉外皮酥脆,配上微酸微甜嘅菠蘿醬汁,比例啱啱好,唔會過甜過酸。菠蘿塊新鮮多汁,食落啖啖果香,加埋青紅椒,味道更加豐富,唔會得個甜字。🦪 豉椒炒蜆 蜆肉飽滿,汁多鮮甜,炒得剛剛好冇縮水,仲帶少少咸鮮味。豉椒味道濃郁,微微辛辣提升咗整體風味,每粒蜆都均勻掛住豉椒醬汁,仲有啲鑊氣,真係好惹味。🥣 上湯水浸蜆 水浸蜆清淡啲但好鮮甜,蜆肉嫩滑,上湯係用薑絲、葱花、紹興酒調味,唔會過重但帶出海鮮嘅原味,飲完成個胃都暖晒。🐟 椒鹽白飯魚 白飯魚炸得乾身唔油膩,一咬落去就有酥脆嘅感覺,椒鹽調味亦好到位,鹹香之中帶少少辛辣,好適合做小食。
喜記避風塘炒辣蟹
🦀 招牌避風塘炒辣蟹

🍍 菠蘿咕嚕肉

🦪 豉椒炒蜆

🥣 上湯水浸蜆

🐟 椒鹽白飯魚
2025-04-30 94 瀏覽
最近到訪銅鑼灣肇明大廈的喜記避風塘炒辣蟹,果然名不虛傳!餐廳環境熱鬧,充滿港式情懷。招牌避風塘炒辣蟹是必點之選,蟹肉鮮甜飽滿,炸蒜蓉香脆惹味,微辣調味恰到好處,令人一口接一口,停不下來 。椒鹽瀨尿蝦同樣出色,蝦肉彈牙多汁,椒鹽香氣濃郁,外脆內嫩,吃得過癮。黃金蝦更是驚喜,鹹蛋黃裹滿蝦身,香濃邪惡,每隻都厚肉鮮甜,令人回味無窮。芥蘭煲清新爽口,完美中和海鮮的濃烈滋味,平衡味蕾 。這頓飯不僅滿足味蕾,更讓人感受到喜記對海鮮料理的用心。人均消費只需約250,就能品嘗各款海鮮,價錢親民,性價比高!

2025-04-29 64 瀏覽
之前嚟過都覺得啲海鮮鮮味十足今日夜晚又帶家人過黎侍應好快就帶我地入座招牌避風塘炒辣蟹辣蟹充滿蒜辣味,色澤鮮艷,蟹肉鮮嫩,肉質豐富,充滿層次椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦灑滿金黃色嘅椒鹽,充滿鹹香味,蝦的口感彈性十足,配埋啤酒一流。花膠雲吞雞煲花膠湯底清澈,帶有少少金黃色,除咗花膠同雲吞仲配埋嫩滑嘅雞肉,味道清爽不油膩好好飲。豉椒炒蜆豉椒炒蜆風味獨特加埋清爽嘅青椒絲,配白飯一流。蒜蓉炒時菜蒜蓉炒時菜炒得爽脆健康。
之前嚟過都覺得啲海鮮鮮味十足
今日夜晚又帶家人過黎
侍應好快就帶我地入座

招牌避風塘炒辣蟹
辣蟹充滿蒜辣味,色澤鮮艷,蟹肉鮮嫩,肉質豐富,充滿層次

椒鹽瀨尿蝦

花膠雲吞雞煲

豉椒炒蜆

豉椒炒蜆風味獨特加埋清爽嘅青椒絲,配白飯一流。

蒜蓉炒時菜
蒜蓉炒時菜炒得爽脆健康。
2025-04-25 63 瀏覽
身為海鮮控間唔時都會想大擦海鮮,出左銅鑼灣就諗起橋底的小炒喜記辣蟹趁天氣仲系涼涼地,食下熱氣野,叫左隻辣蟹同幾個餸媽咪share 避風塘炒辣蟹落足大量蒜頭大炒,鑊氣十足熱辣辣勁香噴噴蟹肉多膏蟹肉彈牙,食得辣的話必叫辣蟹,好惹味避風塘蒜蓉蒸蟶子王蟶子好大隻夠新鮮,鋪滿粉絲同蒜蓉落大火蒸時間同火侯都掌握得岩岩好,肉質仲系好嫩唔會鞋紅燒乳鴿另外叫左兩隻乳鴿食,燒乳鴿個皮脆卜卜咬落勁多汁要小心俾D肉汁熱親呢

避風塘炒辣蟹
落足大量蒜頭大炒,鑊氣十足熱辣辣勁香噴噴
蟹肉多膏蟹肉彈牙,食得辣的話必叫辣蟹,好惹味

避風塘蒜蓉蒸蟶子王
蟶子好大隻夠新鮮,鋪滿粉絲同蒜蓉落大火蒸
時間同火侯都掌握得岩岩好,肉質仲系好嫩唔會鞋

紅燒乳鴿
另外叫左兩隻乳鴿食,燒乳鴿個皮脆卜卜
咬落勁多汁要小心俾D肉汁熱親呢