2022-06-15 115 瀏覽
最近去咗住銅鑼灣嘅朋友屋企玩,玩到咁上下就係佢屋企附近食埋晚飯,係餐廳林立嘅登龍街行咗陣,最後決定食燒肉。🥩坐低無耐侍應就送上三款餐前小食同新鮮嘅生菜。🥬 🥬喜來烤肉 ($158) : 將牛肉捲成花朵形狀上枱,賣相相當精緻,真係睇得又食得。😚牛護心肉 ($160) : 油脂分佈平均,口感細膩柔滑、肉味同醬汁味道都相當濃郁。😍牛肋骨肉 ($150) : 見到啲脂肪就知唔講得笑 🤤 雖然好邪惡但係非常好味,唔食對唔住自己。
坐低無耐侍應就送上三款餐前小食同新鮮嘅生菜。🥬 🥬
2022-06-14 89 瀏覽
未有得飛韓國,就唯有去我喜歡嘅喜來稀肉食返餐,一解思鄉之情。今次黎到,覺得餐廳環境好似upgrade左,坐得舒服左喎,成餐飯就食得更舒服喇。我每次去韓國餐廳就算選擇再多,我最後都係會食個湯鍋,好似好無新意添,不過個人喜好嘛。今次破例叫個石鍋烤牛肉。侍應哥哥一整盆上菜,包括4小碟泡菜,同埋主菜,配以生菜,可以包牛肉食。石鍋烤牛肉好冧,醬汁好好送飯呀,亦配有洋蔥,好甜,好好味,仲有索左汁嘅粉絲,我鐘意呀!用生菜包牛肉,放入泡菜一齊食,又係幾清新,一d都唔會覺得膩呀。

2022-06-14
午餐
2022-06-13 93 瀏覽
今日同朋友喺時代廣場行完街,之後就行去登龍街度揾食,同朋友都想食燒肉,所以就幫襯左呢間韓燒老字號 “喜來稀肉”。第一次嚟銅鑼灣分店,環境比另外兩間寬躺,餐牌同以往差唔多,由於餐廳每份牛肉嘅份量都幾多,所以同朋友只叫兩款就已經夠食。枱上三大兜小菜可以任食,因為會無限量供應。😋喜來烤肉 ($158) : 餐廳嘅皇牌菜,將牛肉捲成花朵形狀,底下浸滿甜甜嘅醬汁,放上鐵板輕輕燒一下就已經可以入口。牛肋骨肉 ($150) : 呢款脂肪含量比較多 🤤 所以燒起上嚟油香滿溢,入口豐腴肥美,牛味濃郁。
枱上三大兜小菜可以任食,因為會無限量供應。😋
2022-06-12 112 瀏覽
韓燒香港有好多間,但會一再回頭得呢間!同朋友兩個食肉獸,一坐低就叫左野飲同四碟肉,再配埋爐邊蛋同前菜真係好飽!前菜有三款,最中意芽菜,有咬口又夠辣!食完都係可以再加!因為太餓,肉都未黎就燒住爐邊蛋先,個人覺得放芝士加泡菜落去最好食!而且係任添!中間個鐵板竉咗兩次,店員都好主動幫我哋換,令到啲肉冇咁易煎燶。我地叫左兩款豬,包括護心肉同五花肉,護心肉係必食,好入味,好正!五花肉第一次叫,個人覺得唔夠肥haha,但朋友覺得好食!牛類叫左真雪花和牛同喜來烤肉,肉既份量都唔少,唔會un,都幾新鮮,包住生菜食可以解油膩!飲品叫左芒果梳打,又係解油膩好幫手,唔會死甜,下次想試埋菠蘿味,又或者飲燒酒!最後食埋韓國雪條先走!大滿足!
韓燒香港有好多間,但會一再回頭得呢間!

前菜有三款,最中意芽菜,有咬口又夠辣!食完都係可以再加!

最後食埋韓國雪條先走!大滿足!
2022-06-09 159 瀏覽
隔左一段時間,都冇去食韓燒,近排有些口痕,掛住燒肉味道,難得今日同朋友去開銅鑼灣,行完街之後,當然就要去食附近一間人氣地道韓燒餐廳餐廳有我至愛爐邊蛋,食落又香又滑,店員服務態度好用心,會主動換燒肉盤,添加前菜等,而且餐廳人手非常足夠,會特別留意客人需要,餐牌上肉類款式都十分之多,另外仲有拉麵,冷麵等主食韓式海鮮拉麵$65湯底味道香甜帶點小辣,再配上有勁道拉麵同海鮮,就非常豐富蟹籽紫菜飯團 $50將蟹籽,紫菜,沙拉醬一起攪拌後食,味道香濃惹味又十分飽肚牛五花 $158牛五花食落油香感重,牛肉味濃,放落爐上燒一下就食得,唔需要燒太長時間辣護心肉 $168護心肉有辣或者唔辣,適合唔同口味嘅朋友仔,肉質鮮味又嫩滑,食落香口

韓式海鮮拉麵$65

湯底味道香甜帶點小辣,再配上有勁道拉麵同海鮮,就非常豐富

蟹籽紫菜飯團 $50

將蟹籽,紫菜,沙拉醬一起攪拌後食,味道香濃惹味又十分飽肚

牛五花 $158

辣護心肉 $168

2022-06-08 146 瀏覽
香港銅鑼灣,有一家來自韓國的韓式燒烤連鎖店喜來稀肉,在香港開有三家分店,餐廳裝修是典型的韓式風格,坐得闊落舒適。餐前菜喜來泡菜非常爽口,我特別喜歡的是他家醃製的青瓜羅卜,又嫩又脆,酸甜度剛好,醒胃又健康。生菜和燒烤爐周邊的玉米芝士蛋,都是無限量供應的。掃碼落單非常方便,招牌菜喜來烤肉:擺盤精緻好驚喜,肉色亮麗,肉質軟腍,牛肉味濃郁,口味豐富有層次。喜來五花肉配特製醬料:五花肉肥瘦相隔,燒烤時油香四溢,食慾大增,包上生菜沾上特製醬料,口感一流。主食海鮮蔥餅:有蝦仁、魷魚、蛋、辣椒和蔥等,大大件足料又香口,令我回味。疫情期間去不了韓國而想吃韓國料理的朋友,到喜來稀肉是一個不錯的選擇!

• 喜來烤肉
  • 喜來五花肉配特製醬汁
  • 海鮮蔥餅
2022-06-08 98 瀏覽
位於銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下3號開有家來自韓國喜來稀肉韓式燒烤店,入門需要上一層才可就餐,店堂寬敞舒適,是典型的韓式風格。餐廳不僅燒肉質素高,餐前菜也不馬虎。有青瓜和蘿蔔、蔬菜沙律、泡菜,開胃健康又可口,還有無限量提供生菜、爐邊玉米蛋等。招牌菜護心肉是豬橫隔膜和肝之間的筋肉是必點的,鮮嫩味濃,非常好味。喜來烤肉擺盤好驚喜,像朵盛開的玫瑰花,愛到捨不得吃,肉色亮麗,燒烤時油香四溢,食慾大增,沾上醬汁包上生菜吃,口感一流。主食喜來烏冬:湯底少油鮮甜,烏冬彈牙軟硬度恰到好處。服務生熱情有禮,給我以賓至如歸的感覺。

2022-06-05 174 瀏覽
已經冇去韓國超過三年,但係晚晚受緊韓劇嘅洗禮,所以急不及待去咗呢間食燒肉。我同男朋友都係食肉獸,但始終覺得任食嗰啲肉嘅質素冇咁好,而且呢間啲調味我哋最鍾意。一坐低就有幾款前菜式,特別欣賞呢度嘅泡菜,唔算好辣,醃青瓜都好鍾意,食完仲可以添。我就最鍾意豬嘅護心肉,賣相真係唔靚,但食落口我勁鬆軟,調味有少少甜,完全唔需要落任何調味料,我自己就鍾意加生蒜同生菜食。男朋友就鍾意真雪花牛肉,牛肉肥瘦相間,啲雪花紋好靚,食落口唔使咀嚼太耐已經可以吞,煎嘅時候落少少鹽調味,真係好出色,價錢唔算平,但覺得性價比高,值得一試。仲有其他肉類都好好食,例如牛舌,豬五花肉,而且記得收銀隔離有雪條可以攞,每人食一支。

2022-05-21 286 瀏覽
記得好耐之前食過覺得幾好食,所以今次滿心期待去食。但講真今次都幾失望,d燒肉講真味道非常普通,牛肉無咩肉味,甚至有d覺得又瘦又韌,有好多燒肉店都更好食。最接受唔到真係個人參雞係完全無人參同雞味,好似茶餐廳例湯咁….伏到爆反而覺得個泡菜已經最好食。大部分店員服務態度都算幾好,尤其肥肥地戴眼鏡果個女仔;限時個半鐘其實都燒得幾趕,臨十五分鐘前就會有人同你講last order催你走,但係張枱好細一叫得多野就放唔落,因為限時唔一次過叫晒上晒係唔會食得切。結論係下次唔會再黎食,有大把更好選擇。

反而覺得個泡菜已經最好食。

結論係下次唔會再黎食,有大把更好選擇。
2022-02-26 526 瀏覽
香港區區都有韓國燒肉店,有平有貴,呢間銅鑼灣喜來稀肉都算出名,我本身好鐘意食燒肉,又怕成身燒肉味,所以對燒肉店個環境,通風,都有好大要求,呢間舖個環境好舖服,入到去唔會好大燒肉味,而且裝修得好似去咗韓國咁,侍應服務亦很好,呢方面值得加分。食物方面我叫咗個壹頭牛套餐,兩個人食,有5個部位,喜來烤肉比較濃味,燒汁太重,食唔到牛味。牛五花最肥美,又有咬口。牛頸個口感唔錯,但比較乾身。牛肋骨肉同牛排骨都好入味,算係最好味兩種。總結呢間環境服務都好好,食物就正常冇乜特別,呢個價錢,如果去其他燒肉店,可能有更好選擇。
壹頭牛
2022-02-19
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肋骨肉
  • 豬頸肉
2022-02-25 380 瀏覽
印象中喜來稀肉這間分店在銅鑼灣已經開業了七年。在銅鑼灣這樣競爭激烈的旺區營運七年,可看到它一定有它的特色和過人之處。突然想起好像有一段時間沒有食韓國燒烤,第一時間就想起喜來稀肉。牛舌大大一盤薄切牛舌整齊地排好,賣相吸引。因為較薄,輕烤已經熟透,口感爽滑。牛護心肉未經調味的牛護心肉,可以吃到牛肉原來的味道。油脂分佈平均,肉質嫩滑,一點都不韌。😋濟州五花肉五花肉較為厚身,烤熟後配上辣醬再用生菜包著,一流的配搭 👍🏻。芝士石鍋伴飯及石鍋伴飯這兩個則較為普通,因為石鍋飯我喜歡吃它的飯焦,但這兩個都沒太多的飯焦。藍色檸檬汽水抱著一試的心態,出奇地好喝,而且外觀特別,可以一試 😄。他們的泡菜也是很好吃,辣度足夠亦不會太鹹 😍。Follow my IG 😉

芝士石鍋伴飯及石鍋伴飯
石鍋伴飯

藍色檸檬汽水
抱著一試的心態,出奇地好喝,而且外觀特別,可以一試 😄。
藍色檸檬汽水

他們的泡菜也是很好吃,辣度足夠亦不會太鹹 😍。

Follow my IG 😉
泡菜
2022-02-19
泡菜
2人行,叫左佢最多人食的3類肉護心肉,雪花牛肉同五花腩老實講,疫情前我差不多每1-2年都會去一次韓國而呢間啲燒肉真係麻麻地,啲肉較韌,韓國真係好食好多。同埋肉味亦唔濃,雖然食得落,但食得唔滿足。配菜又無韓國都一定有配的燒肉汁釀洋蔥,想令舊肉好食啲都唔得五花腩切得太厚,如果唔係太肥切厚啲都冇所謂,但佢呢盆真係好肥,同埋味道都唔得,我地最後無食晒,當係豬油咁用😑其實另外仲叫咗個海鮮煎餅,但又係粉漿多過材料,食左幾啖就唔想再食,連相都廢事影最後埋單去左另一度食下場
2人行,叫左佢最多人食的3類肉
護心肉,雪花牛肉同五花腩
老實講,疫情前我差不多每1-2年都會去一次韓國
配菜又無韓國都一定有配的燒肉汁釀洋蔥,想令舊肉好食啲都唔得
最後埋單去左另一度食下場
2022-01-18 139 瀏覽
收工想食燒肉,但又驚一身味,朋友就介紹我去呢間通風好好喜來烤肉。一入到店內,唔會覺得一陣油煙味,因為佢哋有好好嘅通風,所有嘅窗都好大。今日就同朋友兩個人點左兩份肉,一份湯同一個飯食。辣五花肉,肥瘦分布均勻,仲有秘製調味料,烤完之後包埋生菜同泡菜,好味到停唔到口。招牌喜來烤肉,脂肪比例比較少,好大塊,兩個人食一份啱啱好。純豆腐湯,食完烤肉飲碗熱辣辣嘅湯,非常配合,豆腐湯入面有好多蜆肉,鮮味十足。石鍋拌飯,配點十足,分量足夠兩個人食。仲有大大杯芒果梳打&西柚梳打。

今日就同朋友兩個人點左兩份肉,一份湯同一個飯食。
招牌喜來烤肉,脂肪比例比較少,好大塊,兩個人食一份啱啱好。
仲有大大杯芒果梳打&西柚梳打。
2022-01-13 145 瀏覽
困左咁耐, 又無得去旅行, 好掛住韓國燒肉。年近歲晚, 公司又無乜野做, 於是行去銅鑼灣登龍街揾下韓式餐廳。 咁啱見到喜來稀肉食韓式燒肉, 於是就入去嘆返個韓式午餐。食店環境好有韓國燒肉店的工業風, 午餐時間都係簡簡單單食個午餐定食。烤肉拌冷麵熱大麥茶烤肉拌冷麵, 份量超多,顏色鮮艷 , 紅色的醬汁拌落d冷麵到, 真係靚到不得了。冷麵配菜有蕃茄,雞蛋,蘿蔔, 呢幾樣配菜都幾新鮮,蘿蔔又甜又爽口, 好味。 烤肉入口彈牙, 有肉汁, 食入口完全感覺到係啱啱煎好。熱大麥茶, 麥味非常濃烈, 天氣咁凍, 飲返杯暖入心的大麥茶, 可以驅一驅寒。

烤肉拌冷麵

熱大麥茶

2022-01-13 181 瀏覽
近幾日天氣又凍左, 於是走轉銅鑼灣登龍街喜來稀肉食個韓式午餐。入到店內, 店員有禮貌問食燒肉定係定食, 午餐時間好難夠時間食燒肉, 所以都係黎個快吃定食午餐。午餐定食有4小碟配菜, 有魷魚, 泡菜, 腸仔等。是日午餐石煱烤牛肉定食柚子汽水石煱烤牛肉定食, 店員送餐來時, 個湯重滾緊, 真正即煮即食。 牛肉份量多, 有牛肉味,重有粉絲喺底層, 無咁單調,湯底味道清香, 好食。柚子汽水, 正正常常, 但柚子好多, 要用匙羹But黎食。

是日午餐
石煱烤牛肉定食
柚子汽水

柚子汽水, 正正常常, 但柚子好多, 要用匙羹But黎食。