2023-04-01 269 瀏覽
又去食韓國野啦😆睇得多韓劇韓綜,成日睇到啲野食睇到流晒口水,今次就去間韓國老闆嘅韓式燒肉店❤️雖然係燒肉店,但除咗燒肉之外,亦都有好多熟食/小食選擇,仲有韓國燒酒米酒添😍喜來稀肉同餐廳同名嘅牛肉,本身腌咗亦都好薄身,燒好包生菜泡菜食👍🏼🤤海鮮泡菜煎餅呢個同炒年糕一樣必食啦😋❤️真係落好多海鮮好香口,沾少少醬汁食解埋油膩感炒年糕呢間嘅炒年糕係食過香港覺得最好食嘅🥹年糕好軟熟,煙煙韌韌好有咬口。味道應該就咗香港人口味無咁辣haha,但係食落醬汁係烹調出嚟唔係用味精包,食完唔會好口渴薯仔餅好熱好脆口!無諗過薯仔餅咁好食,本身覺得好普通無諗住試🤣不過新鮮煎出嚟真係好脆口,薯仔愛好者一定要試下,好香薯味!呢間韓國菜嘅自家製泡菜真係好好食🤤好新鮮又味道恰好,仲要無限供應添,不過記住食得晒先好攞,唔好浪費食物✨食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

海鮮泡菜煎餅

炒年糕

薯仔餅

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-03-27 294 瀏覽
喜來稀肉其實我有一段時間冇食, 但其實以前我地成日都食, 因為食物同埋服務質素都好高! 今次就黎到佢地尖沙咀本店再回味一下😋 同樣地都係有任食既前菜同埋爐上燒既泡菜/芝士蛋!!😍 一個半鐘限時我地都食左4轉😂1/ 牛護心肉 $160牛肉質地非常細嫩,而且脂肪含量恰到好處,輕輕一燒食落入口即溶, 好滿足!!👍🏾2/ 韓式豬皮 $138朋友話一定要叫呢個豬皮, 的確有驚喜燒得口感韌性十足,肉質又唔會太油膩,加上韓式醬油食落超美味!!3/ 豬腩肉 $180食得韓燒點可以唔叫呢款, 豬肉質地鮮嫩多汁,口感豐富,我地燒得岩岩好, 夾埋菜, 蒜片同韓式醬食, 冇得頂!! 推介!!4/ 蟹籽紫菜飯團 $50飯團要自己親自整成超好玩, 可以整到4大舊, 食落好有口感!5/ 雪濃湯 $125本身以為只有湯原來仲有麵底!! 呢道湯品質地非常濃郁,飲落鮮美暖胃,米粉拉住濃濃既湯汁令人食指大動!6/ 柚子梳打 $38燒烤飲梳打係常識! 柚子味重飲落口非常爽, 消暑解渴!

1/ 牛護心肉 $160

2/ 韓式豬皮 $138

3/ 豬腩肉 $180

4/ 蟹籽紫菜飯團 $50

5/ 雪濃湯 $125

6/ 柚子梳打 $38
燒烤飲梳打係常識! 柚子味重飲落口非常爽, 消暑解渴!
2023-03-27 200 瀏覽
📍喜來稀肉 - 尖沙咀男朋友話正宗韓式燒烤愈來愈少🤔好難先搵到一間正宗嘅餐廳!一定要同我去試下先得😂去到餐廳已經爆滿,真係好受歡迎!等位期間同老闆傾左兩句先發覺原來佢係正宗韓國人🎎由韓國人開設嘅,唔怪之得男朋友會話呢到夠晒正宗!韓國燒肉當然唔少得烤盤旁邊嘅蛋啦🍳呢到嘅蛋有兩種口味,一種係泡菜蛋而另一種係原味蛋🥚蛋香味十足,熱辣辣真係好好食👍🏻🐖韓式豬皮配黃豆粉黎到正宗韓式燒烤🔥當然要試下韓劇成日都見到但係香港冇乜地方可以試嘅燒豬皮啦!本身以為燒豬皮會燒到脆卜卜好脆口😋但係原來韓式燒豬皮完全唔係個回事😂豬皮烤完仍然Q彈,feel到佢有滿滿嘅膠原蛋白!咬落去煙韌有口感,除左有豐富嘅油香😋仲可以選擇點黃豆粉一齊食,點完食落除左油香之外🐷豬肉嘅甜味反而更為突出,食落冇咁膩!唔怪之得燒豬皮一定要點黃豆粉食😋🐂真雪花牛肉嗌得真雪花牛肉就當然係食佢嘅油花❄️放佢入口腔嘅一𣊬就食到滿嘴油香!牛油嘅香氣非常濃郁,如果怕太油嘅朋友仔🤔建議可以係自助區拎生菜🥬蒜片同包飯醬用黎做包飯食!照樣食到牛香嘅同時仲更加清爽,十分推薦👍🏻自助區除左有生菜,蒜片之外🧄各類地道韓式小菜同泡菜都可以一嚐,超級豐富!❄️雪濃湯湯麵
📍喜來稀肉 - 尖沙咀

🐖韓式豬皮配黃豆粉

🐂真雪花牛肉

❄️雪濃湯湯麵
除左烤肉之外,去韓式食店當然要試下佢地嘅湯🍵今次我們就試左佢哋嘅雪濃湯🐮牛骨煲成嘅雪濃湯除左有牛肉香氣之外!仲有濃濃胡椒香氣,飲落成個人一暖☺️精神一振!湯頭甘醇香甜,配埋麵一齊食真係好夾!正!

好開心可以同男朋友黎到呢間正宗韓式食店一試我想試好耐嘅燒豬皮🥰真係好出色!一完心願嘅同時又同男朋友傾得開心😂果然冇黎錯💯
2023-03-23 121 瀏覽
喜來稀肉又一間念念不忘的韓式烤肉店, 店內裝修令你如同置身於韓國🍳爐邊蛋也是必吃之一,吃完後還可以叫店員免費添加。這裏的小菜不多,只有泡菜、豆芽菜、洋蔥三種,雖然種類不多,不過卻滋味十足。比如泡菜,嗆辣感強,讓我一吃下去便哇哇大叫,但是多吃幾口,卻又感覺有甜味出現,是個讓人會吃了上癮的泡菜。小菜如果吃完了,可以跟服務生要。除此之外,包肉的生菜也是無限量供應,這點挺不錯的。牛五花 原來這是因為牛五花本身是一層瘦肉一層肥肉的間隔分布,而一般會分為五層,所以也就取名為「五花肉」啦!油脂飽滿充沛,經過燒烤後那四散的油香與厚實的肉感,口感不柴不膩又帶有牛肉鮮味,令人想一片接著一片哪!牛護心係用用澳洲和牛,所以不論係肉質定味道方面,都絕對係品質保證,惹味護心肉咬落時肉汁溢出可以用生菜洋蔥一起, 令口感更清爽📌喜來稀肉 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下
喜來稀肉又一間念念不忘的韓式烤肉店,
店內裝修令你如同置身於韓國

🍳爐邊蛋也是必吃之一,吃完後還可以叫店員免費添加。

牛護心

📌喜來稀肉 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下
2023-03-23 78 瀏覽
好耐無食過喜來稀肉初初一開始頭幾間韓國燒烤店開左好多間之後 而家幾年後先再食朋友一定要叫好少地方有既護心肉護心肉是每頭豬只產出200克左右的珍貴部位護心肉是阻隔豬肚子的橫膈膜和肝之間的肌肉肌腱部分每頭豬只產出手掌大小左右平時都買過番屋企自己煮 自己燒不過都係喜來稀肉既護心肉最好食可能太耐無黎鍾意佢自助既生菜 同自助醬料
好耐無食過喜來稀肉

不過都係喜來稀肉既護心肉最好食

可能太耐無黎
鍾意佢自助既生菜 同自助醬料
2023-03-21 120 瀏覽
我哋叫咗壹頭牛(2人拼盤套餐)$550分別有:喜來烤肉 /牛五花/牛頸/牛肋骨肉/調味牛排骨每款肉都唔使燒好耐,切得比較薄,太耐肉就會黐底,牛容易熟,所以要留意番時間,肉一轉色就反轉。圓盤邊圍著芝士蛋和泡菜蛋,熟咗就可以食。💗醬汁在自助區,醬汁幾款都好味,全部要試晒佢。海鮮泡菜餅$90呢個好正,餅嘅邊皮係脆卜卜,兩面都煎得好香,夾埋入面嘅海鮮同泡菜,好食。西柚梳打$35芒果梳打$35💗大家可以在自助區拿生菜或泡菜。
我哋叫咗
壹頭牛(2人拼盤套餐)$550
分別有:喜來烤肉 /牛五花/牛頸/牛肋骨肉/調味牛排骨
圓盤邊圍著芝士蛋和泡菜蛋,熟咗就可以食。

💗醬汁在自助區,醬汁幾款都好味,全部要試晒佢。
海鮮泡菜餅$90
西柚梳打$35
芒果梳打$35

💗大家可以在自助區拿生菜或泡菜。
2023-03-12 150 瀏覽
眾所周知嘅地道韓國餐廳今次第一次嚟尖沙咀呢間裝修環境同樣好地道,店員都係純正韓國人.感覺置身韓國一樣嚟到要燒下肉肉先開心嘅✨牛五花大大片嘅牛五花,口感軟腍醬汁嘅味道完全融入牛肉之中唔洗加任何調味都已經好正夠薄身.兩邊輕輕燒一燒就食得仲有生菜提供,夾住一齊食更正✨參雞湯原隻雞裡面加入人參同糯米加埋湯底一齊食口感好豐富✨石鍋牛肉拌飯熱辣辣嘅石鍋飯,嚟到已經炸炸聲面層全部都係牛肉同配菜,好多料加上韓式醬汁搞拌後,非常惹味✨海鮮蔥餅大大塊嘅蔥餅,加入唔同種類嘅海鮮沾少少醬汁,三五知己一齊分享最啱喇✨芒果梳打.桃子汁加入新鮮檸檬片嘅芒果梳打,酸酸甜甜好冰凍仲有唔同款式嘅韓國果汁桃味清甜,超like下次要約班同事收工再嚟,人多啲可以食多啲款
眾所周知嘅地道韓國餐廳

今次第一次嚟尖沙咀呢間

裝修環境同樣好地道,
店員都係純正韓國人.
感覺置身韓國一樣

嚟到要燒下肉肉先開心嘅

✨牛五花
大大片嘅牛五花,口感軟腍
醬汁嘅味道完全融入牛肉之中

唔洗加任何調味都已經好正
夠薄身.兩邊輕輕燒一燒就食得

仲有生菜提供,夾住一齊食更正

✨參雞湯
原隻雞裡面加入人參同糯米

加埋湯底一齊食口感好豐富

✨石鍋牛肉拌飯
熱辣辣嘅石鍋飯,嚟到已經炸炸聲
面層全部都係牛肉同配菜,好多料

加上韓式醬汁搞拌後,非常惹味

✨海鮮蔥餅
大大塊嘅蔥餅,加入唔同種類嘅海鮮
沾少少醬汁,三五知己一齊分享最啱喇

✨芒果梳打.桃子汁
加入新鮮檸檬片嘅芒果梳打,
酸酸甜甜好冰凍

仲有唔同款式嘅韓國果汁
桃味清甜,超like

下次要約班同事收工再嚟,人多啲可以食多啲款
2023-03-09
午餐
  • 牛五花
2023-03-08 128 瀏覽
今日同朋友食韓燒 朋友好鍾意食喜來稀肉嘅護心肉 同埋唔係間間韓國燒烤有護心肉食🤓 一早book咗6:30 ,去到時間尚早 不算多人 ,安排入坐後 出面有自助區(無限量供應),生菜、泡菜、醃黃蘿蔔、涼拌小菜、生蒜片等等 另外仲有各式各樣醬汁,自助區乾淨企理 值得一讚👍👍🐂牛護心肉 肉味濃 有咬口得嚟 唔會un 正👍🐖五花肉 燒到外層小小焦香 好香口 我朋友燒肉真係好得🤣海鮮蔥餅 入面好足料 蔥 魷魚 蝦 紅椒等 香口惹味蟹子紫菜飯團 🍙 蟹子 紫菜 蛋黃醬 呢個組合味道一定冇得輸😋有得玩又有得食,提供埋手套👍加埋爐邊蛋 食完仲可以再加,但我同朋友已經好飽 加唔到😝整體餐廳乾淨舒適 坐位不會好近 抽氣好 員工服務好👍👍
🐂牛護心肉 肉味濃 有咬口得嚟 唔會un 正👍
🐖五花肉 燒到外層小小焦香 好香口 我朋友燒肉真係好得🤣
海鮮蔥餅 入面好足料 蔥 魷魚 蝦 紅椒等 香口惹味
加埋爐邊蛋 食完仲可以再加,但我同朋友已經好飽 加唔到😝
整體餐廳乾淨舒適 坐位不會好近 抽氣好 員工服務好👍👍
2023-03-07 868 瀏覽
猶如置身韓國餐廳🥕牛五花$158⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️醃左酸甜汁,非常入味,剛好可以解左油膩感,十分肥美,油脂入口爆香。🥕豬頸肉$150⭐️⭐️⭐️☆☆形狀比較難燒少少既,燒完好香豬油,又夠脆又服美,幾正下。🥕調味醬油雞肉$110⭐️⭐️⭐️☆☆原塊醃好既雞肉上,感覺5夠入味,燒完再點醬汁食就剛好了。🥕蟹籽紫菜飯團$50⭐️⭐️⭐️⭐️☆一上枱🐰逼不及待戴上手套拌勻佢,再一個個捏成小球球,一口一個剛剛好,好香麻油同埋紫菜味,有時再配上一口肉真係完美。配菜區有泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜,🐰好中意佢既泡菜夠辣,但辣得黎又剛剛好接受到既辣🤣🐰攞左三次呢~爐邊既蛋漿可以無限添加,可以揀芝士or泡菜,蛋味夠重,所以都加左一次。店舖裝修完全有去左韓國既感覺,餐廳全程都係播住韓文歌,不過油煙感有d重,地下亦都痴笠笠。======詳情======喜來稀肉尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下👣佐敦站D出口步行約8分鐘================#香港美食指南  #hkfoodie #hkfood #hkeat #yummy #相機食先 #吃貨 #吃貨日常 #RR吃貨 #美食 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #RR尖沙咀
猶如置身韓國餐廳

🥕牛五花$158⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕豬頸肉$150⭐️⭐️⭐️☆☆
形狀比較難燒少少既,燒完好香豬油,又夠脆又服美,幾正下。

豬頸肉

🥕調味醬油雞肉$110⭐️⭐️⭐️☆☆
原塊醃好既雞肉上,感覺5夠入味,燒完再點醬汁食就剛好了。

調味醬油雞肉

🥕蟹籽紫菜飯團$50⭐️⭐️⭐️⭐️☆

=

=====詳情======
尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下
👣佐敦站D出口步行約8分鐘
================
#香港美食指南  #hkfoodie #hkfood #hkeat #yummy #相機食先 #吃貨 #吃貨日常 #RR吃貨 #美食 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #RR尖沙咀  #RR韓國菜  #韓國菜 #RR燒肉 #燒肉 #烤肉 #牛五花 #牛 #調味醬油雞肉 #雞肉 #牛肉 #豬肉 #豬頸肉 #尖沙咀 #紫菜飯團 #喜來稀肉
  • 泡菜
  • 爐邊蛋
  • 蟹子紫菜飯團
2023-01-03 783 瀏覽
來了很多次這間韓國過江龍燒肉店。性價比高~ 又多款選擇~ 最深得我心嘅一定係佢無限任添嘅爐邊蛋🤤 爐邊蛋就就有兩邊,可以揀一邊係芝士蛋,一邊係泡菜蛋。另外就係自助吧無限量供應前菜,包括最好食嘅泡菜、酸瓜醃蘿蔔、豆芽同生菜等等。最後就係多款醬汁都係可以無限加~🍴喜來烤肉每次來都是必點這個。牛肉切成薄片,再捲成一朵玫瑰形狀,再加入特製醬汁。牛肉味好濃而且肉質軟嫩🍴生牛肉拌飯這個也是必點之選。性價比高。在外面比較難找到分量算多和肉味夠濃又新鮮的生牛肉。加埋配料同埋辣辣醬汁拌勻,多多碗都可以食到🍴烤肥腸吃了多次後,肥腸轉到現在形狀是暫時最好的。厚切多肥的肥腸,下火燒完每口都是啖啖邪惡肥嘟嘟感覺🫣
來了很多次這間韓國過江龍燒肉店。性價比高~ 又多款選擇~

🍴喜來烤肉

🍴生牛肉拌飯

🍴烤肥腸
生牛肉拌飯
自助吧
2022-12-27
10 分鐘 (堂食)
生牛肉拌飯
2023-01-02 469 瀏覽
係openrice search韓燒既時候發現香港既日式燒肉愈黎愈多,韓燒就好似愈黎愈少咁。成日睇完韓劇韓綜就想食韓燒,今次就揀返之前食過既喜來稀肉。唔知係幾時開始,因為上次係去旺角店,依家前菜竟然係自助,有d 麻煩同擺放有d 混亂,感覺前菜少左種類。叫左好幾款牛肉,份量一般,唔算太少,覺得牛排最好食,肉質比較好。另外叫左海鮮煎餅,份量ok, 料多質感不錯,唔會太油,好食。服務方面都ok, 加蛋同換盤都一叫就黎。但整體都比以前差左。

服務方面都ok, 加蛋同換盤都一叫就黎。

但整體都比以前差左。
2022-12-19
2022-12-14 522 瀏覽
好久沒有來食韓國烤肉,今天選這一間主要是朋友介紹給我,說他們的烤肉如韓國的烤肉一樣味道。喜來烤肉這款是店裏的招牌菜,必點,我就不多說。壹頭豬 護心肉/五花肉/豬頸肉/韓式烤豬大腸/韓式烤豬皮我最推薦的是韓式烤豬大腸,烤的外皮脆卜卜,超級好吃。喜來五花肉 ($150)這款五花肉用醬油醃製過,好入味。就算不沾任何配料都很夠味道。-服務態度幾好,會及時同你換鐵板,同埋餐廳播放韓團的音樂,令我們身處於韓國的感覺。

喜來烤肉
這款是店裏的招牌菜,必點,我就不多說。

壹頭豬
護心肉/五花肉/豬頸肉/韓式烤豬大腸/韓式烤豬皮
我最推薦的是韓式烤豬大腸,烤的外皮脆卜卜,超級好吃。

喜來五花肉 ($150)
這款五花肉用醬油醃製過,好入味。
就算不沾任何配料都很夠味道。

2022-11-23 677 瀏覽
曾經 要食喜來稀肉排隊要等三個鐘 曾經 覺得喜來稀肉係好好食嘅韓燒,但今日再去幫襯發覺好似係今非昔比🥲今日專誠等到下午兩點先去光顧,果然入內已經冇乜顧客 可以包場 前菜自助bar可以任攞 不過冇我最鍾意嘅芽菜同魚仔乾 蛋漿圍邊就依然有😋至於肉類方面 今日點咗喜來烤肉 真雪花牛肉 同調味牛排骨 喜來烤肉食落感覺似牛板腱 雖有牛嘅肉味但唔算香濃, 肉汁唔多, 無論嘗試點樣燒同配唔同醬汁都帶唔出嗰種鮮肉品質真雪花牛肉口感比較好 牛味比較出 亦比較嫩滑至於最滿意嘅係調味牛排骨,肉味較濃及鮮嫩 調味亦適當然後再點咗一客鮮蝦 份量好多 足夠兩個人食整體感覺 我覺得呢個價錢比唔起應有嘅質素 特別係肉類 帶唔出以前應有嘅水準

真雪花牛肉
喜來烤肉
調味牛排骨
真雪花牛肉口感比較好 牛味比較出 亦比較嫩滑
至於最滿意嘅係調味牛排骨,肉味較濃及鮮嫩 調味亦適當
鮮蝦
然後再點咗一客鮮蝦 份量好多 足夠兩個人食
調味牛排骨
2022-11-08 402 瀏覽
🍼用餐體驗及環境之前去開尖沙咀經過呢間餐廳都見到排晒隊,今晚同朋友預早時間過嚟,終於有機會食到🥳 店員嘅服務都好貼心,見到我哋燒緊嘅燒烤板燶咗都好主動咁幫我哋換,值得一讚!🍼 喜來烤肉 150g $158見到menu呢個係招牌,牛肉已經預先醃好咗切成一片片,食落有好香濃嘅牛肉味又夠juicy,質感唔會太多油脂,果然係招牌,真係好值得比大姆指👍🏻🍼 牛肋骨肉 150g $150牛肋條肉係一條條咁上碟,食落口牛肉味好濃郁,最欣賞牛肋條肉嘅肉質真係夠晒軟腍,好高質😋🍼 喜來五花肉150g $150燒肉又點少得五花肉,呢個五花肉都係呢度嘅招牌,五花肉都係預先用喜來嘅秘製醬汁醃好,厚薄適中,油脂分佈均勻,放喺爐度輕輕燒就好快熟,包埋塊生菜,加埋蒜同埋豆瓣醬真係好match,啱晒鍾意食五花肉嘅我😍😍🍼 Melona雪條食完燒肉又想食啲凍凍哋甜甜哋嘅嘢,呢個時候就可以食埋Melona雪條,有蜜瓜同士多啤梨味可以揀,每人可以拎一條🥰Yummy
🍼用餐體驗及環境

🍼 喜來烤肉 150g $158

🍼 牛肋骨肉 150g $150

🍼 喜來五花肉150g $150

🍼 Melona雪條
2022-10-31
2022-11-08 304 瀏覽
📍喜來稀肉📮尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下.暫時仲未計劃好去就韓國既旅程🇰🇷唯有搵間正宗既韓國菜食著韓燒止著癮先.入口係地面, 餐廳係2樓, 閒日7點幾去到餐廳已經8-9成入座率, 仲要好有韓國燒肉店既氛圍😌.用tablet點完菜就可以出去拎啲韓式小菜同醬汁, 當日有泡菜, 醃蘿蔔同辣青瓜, 款式唔算好多, 勝在味道唔錯, 亦有提供包肉既生菜🥬.喜來稀肉 HKD158用得餐廳黎命名一定係招牌菜, 包無甩拖😏簿身既牛肉先用秘製醬汁醃過, 快燒1分鐘就食得, 油脂分布平均, 肉味香濃, 絕對係一個唔錯既選擇牛肋骨肉 HKD150(圖1)比起喜來稀肉肉質較厚身, 肉味更濃郁, 美中不足入口比較靭, 而且件肉唔夠油份容易痴底/ 燒燶, 要小心啲處理牛護心肉 HKD160唔知點解大部份餐廳係serve豬護心肉, 見到呢度有牛護心肉即管試一試啦😛牛肉係條狀, 唔算好厚身, 好易handle, 肉味係之前2款肉既中間, 都幾滿意.估唔到呢間連鎖燒肉店既水準唔錯, 餐廳大部份店員都係韓國人, 加上不斷播唔同既韓文歌, 令食客有置身於韓國既感覺🤭.整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤服務
📍喜來稀肉
📮尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下

喜來稀肉 HKD158
喜來稀肉

牛肋骨肉 HKD150(圖1)
牛肋骨肉

物超所值:💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨

#nonstopeatingdiarykorean
#nonstopeatingdiary韓國菜
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀
2022-10-18