【喜來稀肉|我最喜愛的韓燒店🇰🇷】曾經香港首爾兩邊走嘅我,係韓國留過唔少回憶。係香港想食正宗韓燒時總會想到「喜來稀肉」,今晚又想念韓國啦,就去感受一下吧!食咗咩?🍭韓豚五花腩白紅白紅咁一層脂肪一層肉,燒起嚟非常之香,一定要加幾粒海鹽包菜食!🍭牛肋骨肉脂肪比較少,牛味濃,燒到全熟都仲好淋,好鍾意佢。🍭炒年糕呢間店嘅炒年糕係我好鍾意嘅口味,甜甜的,除了年糕仲有魚糕片。🍭前菜吧自助式客人自己夾前菜,酸白蘿蔔用咗鮮檸檬,比韓國更好味。另外小青瓜和洋蔥都醃得非常可口開胃。生菜亦洗得乾淨,分好在膠籃中供客人自助取。🍭芝士蛋與泡菜蛋店員細心地為客人在爐邊倒上材料及蛋汁,透過火爐熱力慢慢凝固,食完仲可以再添呢。啤酒🍻有優惠,可惜今晚戒酒喜來稀肉 📍尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下 #尖沙咀美食 #韓國燒肉 #喜來稀肉 #五花腩 #韓燒
【喜來稀肉|我最喜愛的韓燒店🇰🇷】

食咗咩?
🍭韓豚五花腩

🍭牛肋骨肉
脂肪比較少,牛味濃,燒到全熟都仲好淋,好鍾意佢。

🍭炒年糕

🍭前菜吧

🍭芝士蛋與泡菜蛋

啤酒🍻有優惠,可惜今晚戒酒

喜來稀肉
📍尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下

#尖沙咀美食 #韓國燒肉 #喜來稀肉 #五花腩 #韓燒
2023-08-22
  • 牛肋骨肉
  • 韓豚五花肉
2023-08-22 18 瀏覽
喜來稀肉一直都出名韓燒,之前食過都唔錯,平日再去,仍然係差唔多滿座。不過要注意用餐時間係90分鐘喔。店面有自助的生菜及配菜吧。當中最鐘意就係泡菜,頗辣,但又幾惹味,一食就停唔到口。晚市的menu有燒肉set都很吸引,但因為想食多點唔同的餐點,所以選擇了單點。海鮮泡菜餅 $90每次食韓國菜都必點的泡菜煎餅!份量好夠,煎餅上有好多魷魚,配上沾醬就味道剛剛好。大醬湯 $85係有蟹肉蟹鉗的大醬湯,很多湯料;翠肉瓜、金菇、泡菜、蟹肉等等。雖然佢望落好像很辣的紅色湯底,但其實唔食辣嘅人(我)都飲到,而且唔會太鹹。特殊背花肉 $188牛護心肉 $160背花肉唔肥而且夠厚,包在生菜入面,再配上醬汁,仍然食到啖啖肉,好滿足!而牛護心肉就有油脂得黎薄薄地,燒一陣,好快可以食。鍋邊上還有兩邊的蒸蛋;一邊原味,另一邊則是泡菜味,泡菜味的那邊相對上濃味一點。香蕉米酒 $90香蕉味較重的米酒,很適合女仔飲。

海鮮泡菜餅 $90

大醬湯 $85

特殊背花肉 $188
牛護心肉 $160

香蕉米酒 $90
香蕉味較重的米酒,很適合女仔飲。
2023-08-15
5 分鐘 (堂食)
2023-08-21 16 瀏覽
依家落單好方便 可以直接scan qr code就得!又可以check返自己order左啲咩 咁就唔駛怕叫多左 食唔曬 做左大曬鬼啦! 今次就直接揀左餐廳推介嘅壹頭牛set ($580), 一個set已經可以試曬五款唔同嘅肉,包括:喜來烤肉、牛五花、牛頸、牛肋骨肉同埋調味牛排骨! 個人黎講調味牛排骨最好食 牛味同埋韓式調味濃郁 肉質軟嫩食肉食到咁上下都想清下味蕾 就食下側邊可以無限refill韓式邊爐蛋 一半芝士 一半泡菜 一次過可以滿足曬兩個願望

個人黎講調味牛排骨最好食 牛味同埋韓式調味濃郁 肉質軟嫩

2023-08-18 45 瀏覽
韓國燒肉 - 喜來稀肉都開咗一段好長嘅時間今次係因為朋友邀約喺尖沙咀,放工就嚟呢度試吓!尖沙咀呢間舖頭鋪面好大,好似去左韓國燒肉店,一坐低店員就在鍋兩邊倒出蛋漿🤭 出面有個自助吧,可以自助拎生菜同埋泡菜、醃蘿蔔。我哋叫咗兩款肉,一款牛扒,另外一個係豬腩肉。肉係自己燒嘅,所以大家要好好控制火候,另外仲叫左海鮮拉麵同埋紫菜飯團。雖然海鮮拉麵都係用公仔麵去煮,但係佢加埋韓國辣椒去煮,食落真係有阿豬媽的味道🥳🥳飯團係我自己親手差整出嚟嘅☺️

我哋叫咗兩款肉,一款牛扒,另外一個係豬腩肉。

飯團係我自己親手差整出嚟嘅☺️
2023-08-16 36 瀏覽
喜來稀肉係元組級韓式燒肉店🇰🇷,至今仍然屹立不倒,證明有返一定嘅水準,裝修係十分之韓風地道,前菜係自助吧方便,有我最鍾意嘅醃蘿蔔❤️喜來烤肉🍖 ($158)用左秘製醬汁醃製,成為呢度嘅招牌烤肉🍖,甜甜地,肉質更軟,油花都幾高,建議用少少鹽調味,已經好好食😋,牛肋骨肉🐮($150)厚身有咬口,油脂同肉比例均勻,有肉香用生菜包住,韓式食法,加埋泡菜,韓式醬料,生蒜頭🧄,就Perfect ❤️❤️❤️海鮮蔥餅🦑($90)好好味,心目中頭幾位韓式煎餅🔝,餅底有輕微嘅燶邊,更加之香脆,落足材料,啖啖都食到大蔥同海鮮,滿足感MAX石鍋牛肉拌飯🪨($85)又飽又好食,熱辣辣,唔好咁心急食住,擺耐少少仲會有飯焦,配搭埋多款韓式小菜,香口惹味

喜來烤肉🍖 ($158)

牛肋骨肉🐮($150)

海鮮蔥餅🦑($90)

石鍋牛肉拌飯🪨($85)

今日放工想食韓燒,就喺尖沙咀揀咗依間餐廳🤤入到嚟餐廳,setting令到我好似去咗韓國食燒肉咁,好有代入感😆餐廳有自助沙律吧,顧客可以飲拎唔同嘅半碟小菜同埋生菜配埋燒肉一齊食。首先,我哋叫咗一個牛五花。脂肪分布好均勻,識落口好香牛味🤤而且啱晒第一道燒肉,因為好容易熟,燒一陣就好快就食得😆另外一個燒肉叫咗豬嘅護心肉。依個護心肉都好好食,勝在佢啲肉好嫩,唔會好多脂肪,啱晒我呢啲健康飲食嘅人士😎除咗燒肉之外,我哋都叫咗一個嫩豆腐湯。個湯味道啱啱好,唔會太辣,飲落好暖胃🤤最後我哋叫咗一個薯仔餅。薯仔餅煎得好香口香脆,唔算太油,會越食越上癮🤤🤤
今日放工想食韓燒,就喺尖沙咀揀咗依間餐廳🤤

【❤️傳統韓國燒肉店🇰🇷🤩喜來稀肉🍗🥰】@seorae.hk 📍尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下🔗Openrice:http://bit.ly/2Tyrwbb💠✴️牛五花✴️推介💕牛五花肉質軟嫩,肉汁鮮甜滋味濃郁😍🤩🤤🤤配上醬汁醃製後燒來食,簡直一流😊👍🏻💠✴️水冷麵✴️ 推介💕食韓燒必點嘅菜色就係水冷麵✌🏻🤤凍冰冰嘅冰粒配上蕎麥麵,仲有烚蛋、蘿蔔和青瓜,味道酸酸甜甜,完全係透心涼🤗🤭🤤🤤啲冷麵仲好彈牙,極有嚼勁🤩配埋wasabi ,味道更豐富❤️💠牛肋骨肉味道相當美味,牛肋骨肉肉味濃郁,口感結實而且肉汁豐富🤩🤩✌🏻✌🏻配埋生菜食,滿足😍💠Sapporo Draft Beer🍻有summer promotion 🥳買一送一🤩😍太正啦🤭入口味道好清爽,又唔會苦澀,用黎送韓燒燒肉,簡直絕配🥰🍴餐廳環境寬敞舒適,仲有自助前菜配料吧😊上菜速度快,服務都好好🤗 #尖沙咀 #韓國 #燒烤 #喜來稀肉 #foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
【❤️傳統韓國燒肉店🇰🇷🤩喜來稀肉🍗🥰】
@seorae.hk

💠✴️牛五花✴️推介💕

💠✴️水冷麵✴️ 推介💕

💠牛肋骨肉

💠Sapporo Draft Beer🍻

2023-08-08 43 瀏覽
一坐低就即上左前菜同爐邊蛋,前菜任拎有 泡菜 洋蔥 生菜絲等等。爐邊蛋一邊係芝士蛋漿,一邊係泡菜蛋漿,全部都係可以無限添加。芝士蛋有淡淡既芝士味,泡菜蛋大推又唔會太辣❤石鍋豬肉拌飯😎石鍋加入芝麻油 再落白飯加熱,所以個底會有香脆鍋粑,配料有炒過既豬肉,蔬菜,蛋。食果陣再落韓國辣醬,搞暈哂D配料同米飯食起黎香辣過癮!香氣誘人,而且保溫效果好好,留到最後食,都一樣係咁熱~調味醬油雞肉🤪醃好左既2大塊連皮雞腿肉,燒完肉質好嫩唔乾澀,生菜包住食係最好味嘅。 調味醬夠香入味,燒完好惹味~醬油烤韓豚❤油脂感重,用黎燒就一流,入口夠哂香口,記得唔好燒太耐!大蝦❤夠哂鮮味,有成8隻,隻隻都咁大隻咁厚肉,仲要好新鮮,D肉一D都唔霉,入口勁爽口~另外店員既服務都好好,見到個爐比較燶 / 大油煙都會主動黎幫你換爐同較果果抽油煙筒~🥰

2023-08-07 35 瀏覽
👦🏻👩🏻兩個今日早收工,就一齊去左海港城行街!行到差唔多時間,👦🏻提出想食韓燒,就一齊去左「喜來稀肉」。🌟韓式前菜🥗店內設有自助區, 擺放左唔同既韓式前菜(泡菜同生菜等等)同醬料, 無限供應。 🌟石鍋牛肉拌飯🐮石鍋上菜果陣保持到高溫,可以將食材迅速加熱到高溫,令到牛肉同蔬菜保持到嫩滑多汁。餐廳已經將牛肉預先用醬汁中醃漬,牛肉嫩滑夠味,而飯粒亦起到香脆既外皮,粒粒飯焦令成道菜升華!🌟護心肉🐷護心肉姐係豬既胸腔前部,靠近心臟位置,呢種護心肉肉質柔軟多汁,經過燒烤肉質變到香脆,並且保持左內部既多汁,極力推介!🌟喜來烤肉呢款牛肉牛味相對比較濃,厚實同有咬口,相對地,油脂分布會少d,食落帶有極重牛味同醬油味!🌟牛肋骨肉牛肋骨肉擁有比較豐富既脂肪,相對比較肥美而肉質軟嫩,牛肉既脂肪係燒烤既過程中會融化,為肉質增添了濃郁的香氣同口感。大家可以搭配各種調味料和醬汁,從而增添口感!

🌟韓式前菜🥗

🌟石鍋牛肉拌飯🐮

🌟護心肉🐷

🌟喜來烤肉

🌟牛肋骨肉
出賣年齡系列(  ・᷄֊・᷅ ) K-pop初初興起時 即係我中學時代喜來稀肉 @seorae.hk 可算是係香港插旗既元祖韓燒店之一當年去韓燒都一定諗起佢 時至今日受歡迎程度仍然高企.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪今次同中學bff去左尖沙咀店故地重遊一下◦ 護心肉每次必點 韓燒較特別既部位(˙𐃷˙)好大件 一路食可以再剪細分幾次食口感爽彈同時帶油香 用生菜包住食最合適◦ 真雪花牛肉我無質疑佢假既lol 大致係牛小排位置油花分布平均又軟熟 好可以·͜-◦ 蟹籽紫菜飯團朋友第一樣點既就係呢個 想飽肚可以試.ᐟ‪‪‬佢原來係要自己DIY既 我地搓到一啖一粒咁除左蟹籽紫菜 仲有邪惡既蛋黃醬 食落仲有淡淡麻油香氣◦ 爐邊蛋我想講 我最最最中意喜來稀肉係佢無限refill既蛋邊( ¯ᵕ¯ )♡一半泡菜 一半芝士 食下食下好快食哂 唔敢諗食左幾多隻蛋✿
出賣年齡系列(  ・᷄֊・᷅ )
K-pop初初興起時 即係我中學時代
今次同中學bff去左尖沙咀店故地重遊一下

◦ 護心肉
每次必點 韓燒較特別既部位(˙𐃷˙)
好大件 一路食可以再剪細分幾次食

◦ 爐邊蛋
一半泡菜 一半芝士 食下食下好快食哂 唔敢諗食左幾多隻蛋

1K
2023-08-05 30 瀏覽
好耐無食喜來稀❤️依然都係咁有feel咁正宗既口味! 圓枱,爐邊蛋,再加一碟二碟既前菜,好有風味😋而家變左係自助區自己拎伴菜同醬料,好多款呀醃蘿蔔,泡菜,青瓜同埋生菜,哩個安排唔錯呀自己想添就可以即刻出去拎,由其係泡菜成日都要encore,唔洗下下問店員。爐邊蛋芝士味同泡菜味,感覺係黎喜來稀肉不能缺少既野黎,無左就會冇feel😂韓豚五花肉韓燒最中意一定係五花肉,要厚身又肥瘦相間哩種! 燒到肥油吱哂出黎,焦焦香香,夾生菜🥬超好味😋除左燒肉外哩度d飯同熱食都高質☑️生牛肉拌飯既材料加埋麻油味突出,拌勻後好香! 生牛肉沾左蛋汁口感又滑又有牛味,正❤️雪濃湯🍲湯汁清淡鮮甜,配細麵條,係食完濃味既燒肉同拌飯後飲啖雪濃湯,解膩舒服👍🏻

韓豚五花肉

除左燒肉外哩度d飯同熱食都高質☑️

2023-08-04 35 瀏覽
牛護心肉 🐂$160油花均勻 肉質都幾霖都幾重牛味薯仔🥔餅 $90 雖然望落好似有少少燶 🤣但係佢係整得好食 👻外脆內軟 味道調得好 🤪不過就略嫌有少少油牛排骨湯 🍲$90呢個比較上有少少淡 🤔有食到胡椒粉味 佢入邊仲有粉絲 不過佢啲牛 煲得好夠霖 喜來烏冬 $75份量都多 不過就有d 淡中規中矩爐邊有蛋🍳🥚 出面亦都會有前菜🌱🥗供應 e.g., 泡菜 價錢💸比較上貴 但佢地嘅燒肉 同薯仔餅都好食 ==============
牛護心肉 🐂$160

份量都多 不過就有d 淡
中規中矩

==============
2023-08-04 43 瀏覽
🥰tempting us to visit Tsim Sha Tsui branch, it’s great improved from our last visit almost 9 years ago! .🙃#Seorae signature beef 😋 tender and rich which tasted way better than beef ribs! .🙃love the sweet & chilli sauce and super al dente fish cake! The rice cake is chewy but it tastes like Chinese Cheung Fun🤪.🤪greedily ordered fish roe & seaweed rice 🍙 for self-made rice ball! Nice pair with the grilled beef and kimchi .😋option from the self-served kimchi bar fewer than CWB but it’s totally chil
😋option from the self-served kimchi bar fewer than CWB but it’s totally chilled as they’re served at the fridge like storage!
💰HK$470ish
2023-08-02
2023-08-02 41 瀏覽
今日同咗個韓國朋友嚟食喜來稀肉,佢話好有親切感,猶如置身韓國。無諗到星期二晚嘅晚上都有咁多捧場客,氣氛熱鬧用QR code落單之後去咗自助區自夾韓式前菜,個人幾鍾意泡菜,醃青瓜,而生菜都係同一個區域攞。牛護心肉辣魷魚調味醬油雞肉牛肉紋理幾靚,香味濃郁,魷魚唔會太辣,是大辣份人都接受到的辣,雞肉屬於雞腿部份,比較軟滑,而且入味。爐邊蛋可以添加,一邊係芝士,另一邊係泡菜口味,係qr code到禁加蛋就得都幾方便!

牛護心肉
辣魷魚
調味醬油雞肉

2023-07-31 50 瀏覽
Ooo韓國烤肉ooO多年的著名韓式燒肉店,由正宗韓國人主理,店員都是懂廣東話的韓國OPPA🥰,服務態度有禮,是一次用餐非常愉快的體驗。店內有前菜自助區,供應生蒜片、泡菜、醃蘿蔔、青瓜仲有生菜籃🥗。推介生菜加點韓式醬用以包裹燒肉吃。OooooO🔸喜來烤肉 $158招牌花型牛肉 牛肉已帶醬汁 肉質軟腍 OooooO🔸韓豚五花肉 $180豚肉油脂層及肉分明 燒至金黃微燶 非常爽口配以生菜韓式醬蒜片 必食推介OooooO🔸水冷麵 $95凍凍的微酸湯底 麵質煙靭 啖啖冰涼入口 🧊即時降溫 韓國的水冷麵真係無其他麵可以取締OooooO🔸石鍋牛肉拌飯 $85燒肉必配石鍋飯 自加大量韓式醬 大啖牛大啖飯 再加入芝士蛋 非常享受OooooO 🍺韓國啤酒(買1送1) $60
Ooo韓國烤肉ooO

🔸喜來烤肉 $158