長洲愈來愈多特色野!好似呢間文青Cafe,只係碼頭🛥行數分鐘就到。🏖假日得閒入去chill下真係唔錯😌。.佢地嘅椰皇冰滴咖啡就夠哂特色!新鮮椰皇水加上冰滴咖啡,竟然冇違和感,兩種味都好出!椰皇嘅甜味更加中和左咖啡嘅苦味☕️。用上原個椰皇,仲可以食埋啲椰肉添!.冰滴咖啡嘅價錢從來都唔低,因為製作過程漫長,係用低溫、慢滴嘅方法萃取咖啡⏳。一般要滴漏6-8個鐘先完成💧,每一滴都係精華同心思!.店內嘅真木櫈、冰滴咖啡壺、牆上面嘅藍色壁畫⋯絕對值得哂菲林影番幾張🎞️。壁畫由@bluestunnel_artwork 操刀,店家好有心思地將長洲張保仔洞作為壁畫嘅一部分。至於雲石門牌,雖然曾經俾途人整碎但修復後更有特色。

下午茶
2020-08-30 1413 瀏覽
📌 啡寮~長洲想不到平日嘅長洲都人山人海🤯除咗食大魚蛋同糯米糍 長洲亦有唔少特色小店👍🏻走着走着便來到了呢間良心咖啡店💛店舖係走型格路線 牆上掛滿咗好多咖啡滴漏儀😯一入門口仲見到一隻超級乖啲狗狗🐶嗰次仲好幸運地見到其他狗仔 好幸福啊😚門口有幾張木頭同入邊都有唔少座位俾客人慢慢嘆吓咖啡☕️成間店都充滿着慢活休閒嘅氣息~小店係無食物提供 只有咖啡和其他飲品最出名嘅莫過於呢度嘅冰滴咖啡🤩本來係想試炭燒朱古力冰適咖啡 但係卻賣光超級可惜 唯有選擇其他冰滴咖啡🧐1️⃣ 單品冰滴咖啡 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 (𝗦𝗶𝗻𝗴𝗹𝗲 𝗢𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻) $𝟰𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)用上咗香港加油嘅杯子 簡單得嚟又幾靚😍冰滴咖啡係以冰水滴漏的咖啡萃取法即是以低溫同慢滴嘅方式萃取咖啡🧊唔同水溫會沖泡出唔同嘅味道低溫下的咖啡澀味物質不易溶出🥶口感較為香濃順滑 咖啡味帶有果香卻不帶有酸味 甘而不苦😗味道偏向喝緊淡味Americano😝2️⃣ 蜂蜜檸檬冰滴咖啡 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 $𝟰𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)呢杯相較上比較特別 飲落都好
📌 啡寮~長洲

想不到平日嘅長洲都人山人海🤯
除咗食大魚蛋同糯米糍 長洲亦有唔少特色小店👍🏻
走着走着便來到了呢間良心咖啡店💛
店舖係走型格路線 牆上掛滿咗好多咖啡滴漏儀😯
一入門口仲見到一隻超級乖啲狗狗🐶
嗰次仲好幸運地見到其他狗仔 好幸福啊😚
門口有幾張木頭同入邊都有唔少座位俾客人慢慢嘆吓咖啡☕️
成間店都充滿着慢活休閒嘅氣息~
小店係無食物提供 只有咖啡和其他飲品

性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
✄------------------------------✄
🍴: 啡寮 (長洲)
📍: 長洲新興街4號地下
🔍: 10:30-19:00(Mon-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie長洲
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

長洲半日遊,在「通記」大牌檔吃過美味的午餐,隨意所之在街上浪蕩了好一段時間後,特地來到這間一早已鎖定會去光顧的黃色咖啡店,喝一杯「冰滴菠蘿咖啡」。店舖走型格路線,陳設雖簡單,但透著一般別樹一格的味道。店內雖沒有東西吃,只有多款咖啡和飲品供顧客品嚐,已可讓人輕輕鬆鬆的享受一段寧靜美好的時光。在店中售賣的各款咖啡中,我對「菠蘿冰滴咖啡」($48)最有興趣,一心想試試咖啡與菠蘿混合產生的化學作用到底會怎麼樣。這「菠蘿冰滴咖啡」以古銅色的菠蘿造型錫杯裝載,特別又有趣,喝時只需把飲管插進杯內即可飲用,要是把菠蘿上層的頂蓋旋開,用飲管把杯內色泛淡黃,帶有泡沫的冰滴咖啡攪勻,喝起來就更加方便了。這咖啡的菠蘿味比咖啡味重,喝時菠蘿味首先進佔味蕾,然後一股咖啡味才漸漸滲出,與菠蘿味融為一體,合而為一變成富有層次感的味道,對只愛喝咖啡的人來說,可能未必喜歡,但對我這個愛嚐新,既愛菠蘿汁,對靚咖啡也不抗拒的人來說,這味道可是既新鮮又討喜。根據店方所形容,這「菠蘿冰滴咖啡」選用的是新鮮即榨菠蘿汁,採用的咖啡豆則是帶有果香酒味淺的炒咖啡豆,既是如此,就難怪菠蘿味會比咖啡味重些了。其實這兒的冰滴咖啡,還有「炭燒朱
其實這兒的冰滴咖啡,還有「炭燒朱古力冰滴咖啡」($48)、「檸檬蜂蜜冰滴咖啡」($45)和「單品冰滴咖啡」($40)等,至於其他的飲品選擇,亦有多款「手沖咖啡」、「氮氣冰滴咖啡」、「伯爵茶」和「朱古力」,客人大可各適其式,選擇自己喜歡喝的飲品。
我雖不是無啡不歡的咖啡控,對咖啡其實並不抗拒,要是有好喝的咖啡,我還是挺有興趣一試的,下次再來,就讓我試試其他口味的咖啡吧!
  • 菠蘿冰滴咖啡
2020-07-26 286 瀏覽
💛💛💛-🍍Pineapple Ice Drip $48Ice dripped coffee with freshly made pineapple juice that brings refreshment and sweetness in my holiday💗-☕️ Nitro Ice Drip $50Gives a creamy head and smooth texture like draft beer. A happy hour alternative for the non-alcoholics🍻 -🍴7/10
💛💛💛
🍍Pineapple Ice Drip $48
☕️ Nitro Ice Drip $50
🍴7/10
2020-07-23 196 瀏覽
長洲霸黃第二餐~係咁以叫行完嘅山, 時間尚早索性去補充水分, 當然飲咖啡唔係一個好嘅選擇,但係呢間嘅特色咖啡絕對吸引咗我行過去~ 作為一間好鍾意香港嘅舖頭, 好似理所當然地都係年青人主理, 有禮貌但係唔會好有service~ 其實最想試佢嘅椰皇定椰青咖啡, 但係當日已經冇曬, 所以試咗個比較特別嘅… 菠蘿冰咖啡~ 仲有佢哋同名嘅招牌咖啡, 我就走奶走糖, 所以飲到咖啡原味,咖啡底唔錯~ 微酸清爽 ~菠蘿冰咖啡… 我會話幾特別, 因為我從來冇諗過呢兩樣嘢可以走埋一齊, 但由於菠蘿嘅味道比較濃烈,感覺有啲奪咗咖啡嗰個味, 咁當然要呃like或者對咖啡嘅要求唔係太多…甚至唔係好鍾意飲咖啡我就會極力推薦呢一隻~飲得咖啡我哋幾個人梗係坐喺度hea 下 傾下偈,唔通1啖飲完走人咩, 都幾舒服, 但係佢成個設定都唔係傳統coffee shop嘅設定,relax…但唔係10分舒適, 大家要有個心理準備呀
長洲霸黃第二餐~

2020-06-30 233 瀏覽
疫情一日未解決,也難以出外旅遊,卻因此令香港人更能探索本區小店,發掘更多香港特色。現在長洲不只有大魚蛋糯米糍,原來還有多間特色小店,令長洲更多原化。走著走著,發現話隱世咖啡室,店著養著一隻温純狗狗,放心牠很乖不會主動探索別人。夏日炎炎,當然來杯招牌冰滴咖啡,飛沙走奶最能喝出店主的功夫,咖啡的原本。咖啡非常香,新鮮烘焙,新鮮磨製,苦澀之餘帶出陣陣果香,味道甘甜又醒神,是我再次到訪長洲的動力。店內裝潢也別具特色,令你舒服地慢活一個下午。

店內裝潢也別具特色,令你舒服地慢活一個下午。
2020-06-20 270 瀏覽
夏日炎炎最需要喝一杯冰凍解渴又消暑的飲品,來到長洲,找到了一間黃店打卡點:「啡寮」,牆上掛滿冰滴咖啡的容器,店裏裝橫簡簡單單,帶點輕工業風。咖啡店主打冰滴咖啡和手作咖啡,只有售賣咖啡飲料。【炭燒朱古力冰滴咖啡】朱古力味與咖啡味平衡得宜,用上炭燒咖啡豆,入口有咖啡香氣卻沒有半點咖啡酸味,不太喜愛喝咖啡的我也對這杯朱古力咖啡很感興趣。

炭燒朱古力咖啡
炭燒朱古力咖啡
2020-06-14 213 瀏覽
A debate for me : black coffee or milk tea. What’s yours?Usually I am a purist to coffee - Americano and Expresso Tonic are my only choices. Glad that I ordered Pineapple Iced Dripped Coffee this time🍍 it’s like caffeinated pineapple juice - I loveeee it! 菠蘿冰滴咖啡沁涼解暑,加了鮮搾果汁有天然果香🧃喜歡!

菠蘿冰滴咖啡

菠蘿冰滴咖啡沁涼解暑,加了鮮搾果汁有天然果香🧃喜歡!
2020-06-14
下午茶
菠蘿冰滴咖啡
  • 菠蘿冰滴咖啡  Pineapple  Iced  Dripped  Coffee
2020-05-22 341 瀏覽
這間咖啡店主打冰滴和手作咖啡,單一售賣咖啡飲料,沒有提供食物 。我們都是點了長洲冰滴咖啡,一杯黑咖啡,和一杯加奶的咖啡。幸好朋友點黑咖啡,有香港加油的杯 💛沒想到點差不多的咖啡,杯子會完全不同天氣太炎熱,這杯咖啡的確消暑,咖啡味溫和,不帶酸味👍🏻👍🏻👍🏻在牆上掛滿正在冰滴的咖啡容器,還以為是普通陳列品,原來真的是咖啡在慢慢地滴下來。門外有客人帶寵物來坐,離島上既小店風格不同,很適合休憩慢活。
這間咖啡店主打冰滴和手作咖啡,
單一售賣咖啡飲料,沒有提供食物 。

我們都是點了長洲冰滴咖啡,
一杯黑咖啡,和一杯加奶的咖啡。
幸好朋友點黑咖啡,有香港加油的杯 💛
沒想到點差不多的咖啡,杯子會完全不同

天氣太炎熱,這杯咖啡的確消暑,
咖啡味溫和,不帶酸味👍🏻👍🏻👍🏻

在牆上掛滿正在冰滴的咖啡容器,
還以為是普通陳列品,
原來真的是咖啡在慢慢地滴下來。

門外有客人帶寵物來坐,
離島上既小店風格不同,很適合休憩慢活。

2020-05-18 205 瀏覽
Heard about this place long time ago and finally got to visit! It was so hot out and an iced coffee can save the day!The combination of lemon tea and coffee might sound a bit strange but surprisingly they actually go well together. The space is quite nice for hanging out with friends Next time if you happened to be in Cheung Chau please stop by and give it a go.
Coffee + Lemons Tea
2020-05-02
Coffee + Lemons Tea
2020-04-18 468 瀏覽
長洲必試既冰滴咖啡難得入到黎relax 緊要嘆杯coffee大家入去長洲必試 大推! 1. 菠蘿冰滴咖啡 味道清新 似飲緊菠蘿汁 有after taste好特別 仲要係愈飲愈好飲2.炭燒朱古力冰滴咖啡朱古力同炭燒味較濃 飲落有d苦同硤口3.檸檬蜂蜜冰滴咖啡完全地覺得自己飲緊凍檸茶都係比較清新既..唔太飲咖啡既可以試呢個*順帶一提 仲有隻狗狗睇場
長洲必試既冰滴咖啡
難得入到黎relax 緊要嘆杯coffee
大家入去長洲必試 大推!
1. 菠蘿冰滴咖啡

2020-04-11
冰滴咖啡
  • 菠蘿冰滴咖啡
2020-04-11 345 瀏覽
➖➖➖長洲。推介冰滴咖啡☕️➖➖➖長洲大概都有10間黃店本來想試椰皇冰滴咖啡,可惜當日冇售賣呢。。☕️炭燒朱古力冰滴咖啡 $48特濃朱古力 深烘焙炭燒味咖啡豆。我覺得呢杯咖啡真係好好飲❤️雖然係特濃朱古力但係唔會太苦咖啡味同朱古力味兩者平衡得宜鍾意呢種咖啡不會帶酸味呢。。朋友試咗另外一款咖啡就一般啊🙈。。。➖小總結:長洲少咗好多遊客,行得幾舒服呢間地點幾方便,出咗碼頭行入一條內街,轉左手邊由甘永泰行3分鐘就到啦。見到個杯,其實已經覺得好治療。杯咖啡的確唔錯🥴。。
➖➖➖長洲。推介冰滴咖啡☕️➖➖➖

長洲大概都有10間黃店
本來想試椰皇冰滴咖啡,可惜當日冇售賣呢。

☕️炭燒朱古力冰滴咖啡 $48
特濃朱古力
深烘焙炭燒味咖啡豆

我覺得呢杯咖啡真係好好飲❤️
雖然係特濃朱古力但係唔會太苦
咖啡味同朱古力味兩者平衡得宜
鍾意呢種咖啡不會帶酸味呢。

朋友試咗另外一款咖啡就一般啊🙈

➖小總結:
長洲少咗好多遊客,行得幾舒服
見到個杯,其實已經覺得好治療。
杯咖啡的確唔錯🥴

2020-03-18 378 瀏覽
週末同朋友去長洲玩左晚, 聽聞有間好特別嘅咖啡店又係黃店就決定去試下佢地有好多特色咖啡, 本來諗住試下椰皇冰滴咖啡可惜賣哂, 之後就叫左杯檸檬蜂蜜冰滴咖啡, 飲得出咖啡水準幾高, 混埋檸檬同蜂蜜, 味道幾清新同埋成件事幾夾
檸檬蜂蜜冰滴咖啡
檸檬蜂蜜冰滴咖啡
2020-03-05 284 瀏覽
趁着週末,便和朋友去了長洲郊遊一下,走着走着,感到有點累便想休息一下。剛好看到這家咖啡店,裝修簡單,帶點輕工業風的文青感覺,看起來10分舒適。他牆上面掛一排專業的咖啡滴漏儀,在小小的咖啡店空間中,餐廳門口放着幾塊木頭供食客就坐。直入餐廳內部,就有大概五六張矮桌,充滿慢活休閒的感覺。我們點了他的招牌冰滴咖啡☕️,香濃得來帶點果香,能品嚐出他們的選豆之精。另外點了椰皇冰滴咖啡🥥,雖然價格較貴,但椰青水新鮮非常,淡淡的椰香與咖啡格外融合,必點

2020-01-06 485 瀏覽
💛 啡寮💛 長洲這家小小的咖啡店🏠第一次去的時候,很不幸運的沒開 門面小小的, 剛開門已經有數位客人在等候 恰巧小編蠻早去 裝潢十分文青,牆壁上的壁畫都很美💕.最有特色的是椰皇冰滴咖啡🥤可是小編對椰子製品..哈你懂的~ Signature ice dripped coffee(BLACK/WHITE)$38 可選加糖/不加糖最近偏愛FLAT WHITE/MACHIATIO 份量只有一個SIZE,小編來講偏小😟不過喝完好滿足,咖啡很濃郁🥰超愛咖啡的你到長洲必試 小編朋友叫了蜂蜜伯爵茶(C/H) $32 味道略淡,茶香淺淺的不太濃 . 啡寮 地址:長洲新興街4號地下 營業時間:星期一至日1030-1900 評分5🌟為最高💫為半粒 特色:🌟🌟🌟💫 味道:🌟🌟🌟💫(只評主打咖啡喔!) 性價比:🌟🌟🌟 環境:🌟🌟🌟🌟(壁畫很有FU~)
💛 啡寮💛
長洲這家小小的咖啡店🏠
第一次去的時候,很不幸運的沒開
門面小小的, 剛開門已經有數位客人在等候
恰巧小編蠻早去
裝潢十分文青,牆壁上的壁畫都很美💕
最有特色的是椰皇冰滴咖啡🥤
可是小編對椰子製品..哈你懂的~
可選加糖/不加糖
最近偏愛FLAT WHITE/MACHIATIO
份量只有一個SIZE,小編來講偏小😟
不過喝完好滿足,咖啡很濃郁🥰
超愛咖啡的你到長洲必試
小編朋友叫了蜂蜜伯爵茶(C/H) $32
味道略淡,茶香淺淺的不太濃
啡寮
地址:長洲新興街4號地下
營業時間:星期一至日1030-1900
評分5🌟為最高💫為半粒
特色:🌟🌟🌟💫
味道:🌟🌟🌟💫(只評主打咖啡喔!)
性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟(壁畫很有FU~)