2024-03-13 22 瀏覽
元朗有一間由韓國人處理的餐廳,除了韓國燒肉之外,還有多款韓國著名美食,例如醬油蟹、人蔘雞湯、部隊鍋、泡菜煎餅等等……餐廳位於元朗雞地,好順利大廈地下。座位闊落,環境乾淨。韓國料理最有特色就是前菜小碟,泡菜醃菜,每間餐廳都有唔同嘅小碟,都係㕑師心思所在。這個醃蘿蔔,到時餐廳親自醃製,廚師推介用來連同燒肉一起吃,能減少肉的油膩,而且還很醒胃。帶骨腰肉 $200肉質新鮮,唔好睇佢好似咁多脂肪,燒完之後,油香令到燒肉特別惹味。燒牛肉牛肉鮮醃好,燒完之後,把它切成細條,味道已經很濃郁,肉質亦很軟潤,一啲都唔韌。大醬湯用料豐富,有豆腐、蜆仔肉、金菇菜…….湯的口感濃稠,充滿豆醬的味道,用來撈飯,真係冇得彈。泡菜餅顧名思義,係用泡菜製作的煎餅,充滿泡菜味,口感像中式的薄撐,煙煙韌韌。醃魷魚 $60這個葉魷魚特別爽口,絕非我們在超市買的魷魚可以媲美。餐牌選擇很多
餐廳位於元朗雞地,好順利大廈地下。座位闊落,環境乾淨。

帶骨腰肉 $200

燒牛肉

大醬湯

泡菜餅

醃魷魚 $60
這個葉魷魚特別爽口,絕非我們在超市買的魷魚可以媲美。

餐牌選擇很多
2024-03-06 670 瀏覽
星期六訓到下晝先起身,心血來潮想食燒肉😂吃貨既我一貫作用都係要試d未食過既餐廳哈哈,最後決定揀左依間新開既哦吧韓式燒肉,日式燒肉就食得多,但其實韓式我都好鐘意😝尤其係韓國既豬肉好好食,而且仲有前菜食🫢今次有6款前菜,土豆絲,泡菜,翠肉瓜,魚仔,腐皮,海帶,好開胃全部食哂🤝🏻✨A03濟州豬腩肉黎自韓國濟州島嘅豬腩肉,肉質豐腴多汁,油脂好豐富😍食落口感一流。老闆娘仲幫手燒到豬腩肉表面呈金黃色🔥熱辣辣,另外再配店鋪特有嘅辣椒醬同埋自家製魚醬😋更加香氣撲鼻。而且會提供可以refill 既醃蘿蔔,酸酸地可以中和豬腩肉既油膩感😁✨A11帶骨腰肉帶骨腰肉視覺更加吸引,好厚實既感覺😼肉質好嫩,會比豬腩肉更加鬆軟🤩 每啖都散發出濃厚嘅肉汁。今次就搭配韓國泡菜、同埋生菜,鮮綠色既生菜超新鮮,葉片脆嫩,質地清爽👍🏻✨C01 部隊火鍋 (S) 湯底係店鋪特有嘅辣醬,唔算好辣岩哂我,但又辣中帶香🤪好惹味,食材都有好多種,午餐肉、腸(有3款)、豆腐同年糕等,當然仲有芝士同埋公仔麵🤣 韓國既辛辣麵每次食都係咁開胃,加埋濃郁芝士真係一流,尤其係凍冰冰既日子🥹 老闆娘仲教我地公仔麵要配埋泡菜一齊食,一冷一熱交差既感覺好

✨A03濟州豬腩肉

✨A11帶骨腰肉

✨C01 部隊火鍋 (S)
湯底係店鋪特有嘅辣醬,唔算好辣岩哂我,但又辣中帶香🤪好惹味,食材都有好多種,午餐肉、腸(有3款)、豆腐同年糕等,當然仲有芝士同埋公仔麵🤣 韓國既辛辣麵每次食都係咁開胃,加埋濃郁芝士真係一流,尤其係凍冰冰既日子🥹 老闆娘仲教我地公仔麵要配埋泡菜一齊食,一冷一熱交差既感覺好爽👍🏻

老闆娘同店員都好好人,細心幫我地燒,依個價錢都可以食到「殘廢餐」既感覺真係估唔到😆 下次想要食燒肉果陣一定會再黎,試埋佢既牛😎
2024-03-02
2024-03-03 67 瀏覽
天氣驟然下降,忽然下降到七至八度,在雞地找了一間韓燒暖暖胃。這間新開業的韓國小店原來是由韓國人打理,更沒有想到的是服務員說的廣東話, 未有令人想到她原來來自他鄉。更令人欣賞的是韓國菜手藝好,服務周全,待客友善。有不少小菜,醬油供大家淺嚐:如泡菜,小魚,黃瓜,蘿蔔等。最欣賞是泡菜同小魚:泡菜酸度輕微,不會讓酸蓋過了菜的味道,非常好吃。小魚,香脆可口,略帶甜香,是佐餸吃飯不可缺一員。服務員端上戰斧豬扒,看到了也感到真的名副其實。連有印有公司大名的秀珍菇,感到小店用心之至,更重要是服務員會幫忙燒熟食材,如果不善於燒厚身食物,也不怕浪費金。服務員亦非常健談,會講解一些食材或者互相分享一些食材的看法。好的食材再加上服務員巧手烹調,將戰斧豬扒點一些醬油再入口,一試難忘。再來一客部隊火鍋,炸彈蒸蛋,海鮮煎蔥餅。這裡有不少特色的小食,外貌看似大衆,口感卻是非一般,有別於中國地區的特色小食,自身又另有一番風味,抵讚。服務員再烤五花肉,純熟手藝,令人安心等待品嚐五花肉就是了。五花肉已經腌好才下火烤,略放一放涼,入口即可。手藝好自然食物好。

更令人欣賞的是韓國菜手藝好,服務周全,待客友善。

蜜瓜
2024-03-01
蜜瓜
  • 戰斧豬扒
  • 泡菜
2024-03-02 44 瀏覽
今日又喺元朗附近覓食,今次去咗鳳攸街嘅韓式燒烤店喺YOHO行去大概都係5分鐘路程入去裝修企理乾淨,店員都好熱情招呼因為係電子下單,所以10分方便首先上場有六款精緻嘅前菜,我哋都好鍾意食佢嘅鵪鶉蛋,醃得好入味,泡菜都符合水準唔好睇我哋嗌咗四塊肉好似好少,但係每塊都厚切,我哋分別嗌咗五花腩同豬頸肉,塊菇好得意地刻咗韓文💕要喺度特別稱讚服務好好,因為完全唔使我哋自己燒,店員一路幫我哋手,亦都好細心地同我哋講可以點樣配搭唔同嘅醬汁、唔同嘅食法 兩款肉類都好Juicy,,五花腩嘅油香真係冇得頂,未食都已經聞到好香嘅味配埋生菜食,一啲都唔覺得油膩豬頸肉爽口彈牙,點佢哋嘅秘製醬汁夾埋好好食另外我哋仲嗌咗塊泡菜煎餅,好足料啊而且唔會死鹹,辣得來好香口另外仲嗌咗呢個牛骨湯,喺食完燒肉之後飲返呢碗湯真係好清新,所以成餐都唔會覺得好油膩最後仲有哈密瓜食😝😝😝我覺得以韓式燒肉嚟講呢間都做得幾好,店員細心服務,嘢食亦都幾好食
今日又喺元朗附近覓食,今次去咗鳳攸街嘅韓式燒烤店

喺YOHO行去大概都係5分鐘路程
入去裝修企理乾淨,店員都好熱情招呼

因為係電子下單,所以10分方便

配埋生菜食,一啲都唔覺得油膩
豬頸肉爽口彈牙,點佢哋嘅秘製醬汁夾埋好好食

另外我哋仲嗌咗塊泡菜煎餅,好足料啊
而且唔會死鹹,辣得來好香口

最後仲有哈密瓜食😝😝😝

2024-03-02 27 瀏覽
今日喺元朗試咗一間非常地道嘅韓國菜,呢間係韓國人主理嘅燒肉店,一坐低就給我們六款前菜,有炸翠玉瓜,魚仔,菠菜,泡菜,薯仔蘿蔔絲,每樣都好好食,作為前菜真係一流 蘑菇烤肉火鍋$380牛肉鍋入面有大量嘅蔬菜,冬菇,金菇,同埋生菜,而且牛肉份量仲相多,牛肉味香濃,仲非常嫩滑,經過烹調後,清湯都變咗牛肉嘅濃湯,到最尾仲可以加粉絲同埋公仔麵去食配埋個湯底吸晒,全個湯嘅精華非常惹味食到停唔到口海鮮煎蔥餅$148入面有大量嘅蔥,韭菜,帆立貝,花枝,蝦,真係非常多嘅海鮮,經過烹調後做到外面脆卜卜,而且入面仲吾會乾身,非常美味,又夠飽肚,味道雖然淡淡的,配合埋自家製嘅醬料,味道非常出眾韓國淡水鰻魚$400兩片大大塊的鱔肉,將新鮮鱔起骨,雪白色鱔肉,要耐心等候,燒鰻魚需時較長,最特別的是由韓國空運過來嘅鰻魚,同平時食嘅鰻魚唔同,燒起嚟卜卜脆,肉質又爽口彈牙,魚嘅油脂仲非常豐富,食嘅過程全程有職員幫手,真係服侍周到食到最尾老闆仲非常大方送咗碟哈密瓜俾我們作為飯後嘅生果,哈密瓜又甜又爽口,作為完美嘅句號

蘑菇烤肉火鍋$380

海鮮煎蔥餅$148

韓國淡水鰻魚$400

• 韓式鰻魚
2024-02-22 51 瀏覽
收工後諗唔到食咩就係元朗美食之街覓食—發現有間新開嘅韓國餐廳,二話不說就入去🥸餐廳食物款色多,除咗日常湯飯、炸雞、仲有好多地道先有嘅熱鍋物、韓國烤肉…佢哋標榜烤肉係韓國直送嘅豬豬同韓牛前菜小食$10等食期間上咗韓國特色嘅小菜碟,有泡菜、牛蒡絲、銀魚仔、菠菜、薯仔絲、翠肉瓜…食得出係家嘅味道,調味唔咸,最最特別係銀魚仔,就算飛去韓國都未必有呢款小菜。帶骨五花肉$200帶骨腰肉$200立即叫咗兩份韓豬試吓真唔真先🐖豬排好大塊,色澤都正常,唔似雪咗好耐。呀豬媽見我手忙腳亂就好熱心幫我燒埋,今餐算係食殘廢餐☺️除咗豬都有啲菇&洋蔥🧅 豬豬燒到金黃色就食得啦,豬媽建議配埋佢哋自製sauce,再唔係沾鹽/辣椒醬都得。個sauce又真係幾好食,又唔會好咸。豬皮&肥膏煙韌,好過癮,肉味濃、認證真係韓豬🤟🏻腰肉一層肥膏一層肉,濃濃嘅油香味,好juicey個人like it🫶🏻帶骨五花肉個人覺得偏瘦,但佢有軟骨,好有口感雜菜$45食燒肉再配生菜係必要🤲🏻部隊火鍋(細)$268港女me最愛食🥰鍋入面有韓國午餐肉、腸仔、芝士、豆腐,年糕,泡菜等…好多料 香港普遍部隊鍋湯底偏甜,但呢個係較韓國口味,辣辣咸咸,無加

前菜小食$10

帶骨五花肉$200
帶骨腰肉$200
除咗豬都有啲菇&洋蔥🧅
帶骨五花肉個人覺得偏瘦,但佢有軟骨,好有口感

雜菜$45
食燒肉再配生菜係必要🤲🏻

部隊火鍋(細)$268
港女me最愛食🥰鍋入面有韓國午餐肉、腸仔、芝士、豆腐,年糕,泡菜等…好多料 香港普遍部隊鍋湯底偏甜,但呢個係較韓國口味,辣辣咸咸,無加麵都已經好飽😚😚大滿足
想試韓國口味的人可以來喔!
2024-02-18 55 瀏覽
想食正宗韓國菜嘅朋友黎啦🤣今次嚟到元朗雞地附近嘅正宗韓國餐廳。留意番我哋唔係食韓燒,而係韓國特色食物包括有從來都未試過嘅烤牛肉。簡單介紹一下,好似打邊爐同鐵板燒融為一體嘅烤牛肉。配菜有金菇,蔥,薯粉。將牛肉喺湯度浸住之後擺上鐵板度燒熟佢,配上蔥同金菇一齊食,味道即刻截然不同。 掛住講烤牛肉都唔記得佢哋嘅特色配菜添。😝首先有自家製嘅泡菜,薯仔條,菜苗,醃製乾魚仔。全部都係自家製的。第二道菜就係韓式炸雞,一隻係原味一隻係甜酸BBQ味。老闆娘話啲雞係韓國直送過嚟嘅添,炸雞配上韓國嘅雪梨汁,簡直係一流。另外重有自家醃既酸蘿蔔。即叫即炸嘅炸雞,皮脆內軟,配上BBQ簡直係另一種風味。🤤第三道菜就係煎黃花魚,有烤魚嘅香味☺️最後就係韓式海鮮豆腐鍋,非常足料,平時都好怕食呢個餸,因為一般都會好辣,但係今次一啲都唔辣,仲好惹味添。食到最後老闆娘仲送咗個哈密瓜俾我哋食,超級甜,好sweet呀!🥰所有食物都係由韓國人嘅廚師準備😍佢哋嘅小菜都係自己準備,想食正宗韓國嘢嘅朋友仔就唔好錯過啦🥰

第三道菜就係煎黃花魚,有烤魚嘅香味☺️

2024-02-11 60 瀏覽
呢間韓國燒肉非常地道,小菜同埋醬料都係自家製,一定要嚟試下。而且店員都係韓國人,而且識得講廣東話,非常之熱情。店舖入邊啲肉都係用韓牛同濟洲黑毛豬。店員亦都會好貼心幫你燒。韓牛牛頸脊 Hanwoo chuck flap tail韓國嘅牛味真係好濃郁,而且油脂非常之平均燒嘅時候真係超級香。餐廳亦都會附上一碟韓國嘅粗鹽,加埋牛肉一齊食真係冇得頂。牛最好燒到三成熟,表面香脆但係入邊仲係少少生生地就好食。9級韓牛韓牛都有分好多級,而呢個係九級差唔多係最高級,所以油花非常之平均,而且食落好有牛嘅臊味,同埋煎嘅時候油脂味真係超級香!食落唔會韌,包埋生菜同埋點鹽食真係好似去咗韓國。韓豚調味豚排骨豚肉非常之大塊,而且醃得啱啱好,少少甜甜唔,好腍。而且加埋生菜同埋特製麵豉醬一齊食,真係超級好味。豆腐蘑菇煲韓國嘅湯煲亦都係好出色,入邊有超級多料,食到好飽,而且湯底有鯷魚嘅鮮味,且加咗少少辣,喺天氣凍嘅時候飲完個胃即刻非常之暖。

韓牛牛頸脊
Hanwoo chuck flap tail

9級韓牛

韓豚調味豚排骨

豆腐蘑菇煲

2024-02-09 33 瀏覽
呢排可能睇太多韓劇,即刻心血來潮好想食韓國餐,咁岩係屋企附近有一間新野,一於同老公入去試下。韓國餐前菜有豆芽,泡菜,薯仔蟹柳粟米沙律,青菜,炸翠玉瓜和黑木耳。這些前菜都可以搭配主菜一同享用,為餐桌增添豐富的風味和變化。首爾烤牛肉店舖把優質的牛肉切成一片片,牛肉具有良好的質地和口感,並且在烤製過程中保持了肉質的嫩滑和多汁,這種風味可以透過燒烤的方式得到很好的展現。泡菜湯泡菜湯具有濃郁的韓國泡菜風味,帶有微辣的辣椒味和發酵泡菜的獨特酸味。這種風味給湯帶來了豐富的層次和深度,使每一口都充滿了美味。泡菜富含纖維和維生素,這些成分對健康非常有益。炸魚韓式炸魚的外皮經過特殊的製作方法,炸至金黃酥脆。這種外皮的質感非常迷人,吃起來脆脆的口感令人愉悅。魚肉鮮嫩,在炸製過程中保持了鮮嫩的質感,炸魚後的肉質鮮美多汁。這使得韓式炸魚成為一道口感豐富的料理。韓式醃製八爪魚最大特點是其獨特的口感,八爪魚的肉質彈牙且嚼勁十足,入口後會有一種特殊的口感和咀嚼的樂趣。它醃製時使用了大蒜、辣椒粉、醬油、芝麻油等調味料,使其充分吸收這些風味,散發出濃郁的香氣和口味。這種醃製的風味使得八爪魚更加美味,讓人回味無窮。菠蘿米酒

首爾烤牛肉

泡菜湯

炸魚

韓式醃製八爪魚

菠蘿米酒

菠蘿米酒具有柔和的口感,帶有一定的甜度。這種甜度和柔和的口感使得菠蘿米酒容易入口,適合作為一種輕鬆的飲品。

餐牌選擇款式多,老闆娘超熱情。

2024-01-26
2024-02-08 49 瀏覽
韓牛牛肉眼$450韓牛同其他牛肉喺味道上會有唔一樣,燒完之後牛肉嘅味道會比其他品種突出,會有甜味同油脂香。肉眼部位非常嫩滑,口感好好。餐廳好似帶咗你去韓國咁樣會有專人幫你燒啲肉,然後切好放喺呢個碗度。老闆娘燒得好好牛肉微焦嘅外層金黃色咁樣好吸引。老闆娘仲推介要包埋生菜咁樣食。其中包嘅時候一定要加埋老闆娘特別推介嘅麵豉醬,少少辣,但係加埋肉嘅油脂食得好過癮。韓豚調味豚排骨$220 大大塊豬扒,仲有餐廳特製調味料,醃料非常之入味。鹹鹹地咁樣仲特別加咗一層蜜糖所以食落去唔會只係得鹹味仲會帶有微微嘅甜味。嫩豆腐鍋熱辣辣黎一煲豆腐煲好暖身。煮高湯做湯底唔會太辣,而且一啖又一啖咁樣飲成個身暖晒。裏面有翠玉瓜片、洋蔥絲同埋唔同種類嘅菇類。一定要好似湯飯咁樣食,非常之送飯。
韓牛牛肉眼$450

韓豚調味豚排骨$220

嫩豆腐鍋
2024-02-08 51 瀏覽
哦吧 OPPA & POCHA (Yuen Long) 📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖🤍開胃前菜一嚟就嚟咗六款前菜☺️好開心啊!分別係韓國魚片糕,薯仔蘿蔔絲,炸翠玉瓜,魚仔,菠菜同泡菜,老闆娘介紹可以分別點配咩醬好食,好細心👏🏻!開胃前菜亦為之後的主菜開咗個靚頭。🤍韓牛牛肉眼 $450一見到呢塊牛排我同朋友已經心心眼了😍真係好厚好大塊。而下一秒我地就開始擔心自己識唔識燒😢,出乎意料,原來老闆娘同侍應係會問您需唔需要幫手燒的,我地當然話好!佢地燒得好細心,會留意油脂分布咁剪開,煎好左又會放喺鐵板上的小小鐵架上保溫☺️肉質上盛,煎得非常香,仲鎖到啲肉汁!🤍韓豚調味豚排骨 $220另外呢個秘製的調味豚排骨份量又係同樣驚人,除此以外,我同朋友仔都好鍾意佢醃到甜甜地的味道,提升咗豚肉的味道層次🤗天氣凍凍地食熱辣辣的高質燒肉真係好幸福啊!值得下次Encore🥳🤍豆腐蘑菇煲 $268(S)食肉獸都要食下健康野嘅,呢個豆腐蘑菇煲啖湯好鮮甜,一解油膩😁入面仲有少少蔬菜,都係好清甜啊,材料非常match🙌🏻🍺啤酒Terra 食燒肉一定要配啤酒,呢款韓國啤酒又幾好飲!🍈蜜瓜最後,老闆娘仲好貼心
哦吧 OPPA & POCHA (Yuen Long)
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖

🤍開胃前菜

🤍韓牛牛肉眼 $450

🤍韓豚調味豚排骨 $220

🤍豆腐蘑菇煲 $268(S)

🍺啤酒Terra
食燒肉一定要配啤酒,呢款韓國啤酒又幾好飲!

🍈蜜瓜
最後,老闆娘仲好貼心送咗碟蜜瓜畀我們做飯後果,甜甜的,好圓滿!

味道 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟
2024-02-04 210 瀏覽
元朗新開左一間韓燒餐廳👍🏻好好食!啲前菜仲要可以refill🥹Love it so much ! Gathering 最岩! I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻We found the restaurant is fabulous so we seat in and had super nice catch up . We can park car nearby !You can eat Korean food for not going to Korean !前菜好正!有爪有菜有雞蛋仲唔少得有泡菜!love it so much ! You can refil if u finish !For the main, we ordered pork ! 個斧頭扒好大份!兩個人完全食唔晒⋯仲有個五花腩都係好正⋯long time no eat luFinally, we had the 部隊鍋,一啲都唔辣!so jeng ! Yummy , mu

We can park car nearby !

Finally, we had the 部隊鍋,一啲都唔辣!so jeng ! Yummy , must give it a try !

Overall, I recommend this restaurant and give it a thumb up 👍🏻
2024-01-28 47 瀏覽
最近天氣好凍,想食d熱辣辣嘅野,咁啱附近開左間韓國野,一於去食下。一入去坐低就上左成六七樣餐前小食。跟住就開始上其它野。燒韓式濟州豬腩肉係一道令人垂涎嘅美食。肉質鮮嫩多汁,入口即溶。燒制時,肉質表面經過炭火燒烤,獲得香氣四溢嘅炭燒風味。搭配韓國辣醬同生菜包裹,口感豐富多樣。呢道菜品帶嚟滿足感,絕對係鍾意韓國料理嘅人唔能錯過嘅美味佳餚!燒韓豚調味豚排骨係一道喺韓國料理度非常受歡迎嘅菜式。呢道菜以豚排骨為主要食材,經過特別嘅調味同燒烤製作而成。豚排骨嘅外皮烤至金黃酥脆,內部仲保持住豬肉嘅鮮嫩多汁。大醬湯係一道充滿豐富滋味嘅韓國湯品。湯底以醬豉為基礎,帶有濃郁嘅醬汁味道,配上豐富嘅蔬菜同蟹,味道鮮美。湯裡的配料保持了口感的新鮮脆嫩,加上湯底的濃郁,令人回味無窮。這道湯品既溫暖又開胃,非常適合作為一餐的開胃菜。推薦喜歡韓國料理的朋友一試!鮑魚石鍋雜錦飯。係一道非常少見嘅菜品,平時都係搭配牛肉或者豬肉,呢道菜品結合咗新鮮嘅鮑魚同各種豐富嘅雜錦飯料。首先,鮑魚嘅肉質鮮嫩,口感豐富,散發出濃郁嘅海鮮香氣。其次,雜錦飯料包括蔬菜、蛋同肉類等多種食材,每一口都可以感受到唔同嘅口感同味道。最重要嘅係,整道

一入去坐低就上左成六七樣餐前小食。跟住就開始上其它野。

鮑魚石鍋雜錦飯。係一道非常少見嘅菜品,平時都係搭配牛肉或者豬肉,呢道菜品結合咗新鮮嘅鮑魚同各種豐富嘅雜錦飯料。首先,鮑魚嘅肉質鮮嫩,口感豐富,散發出濃郁嘅海鮮香氣。其次,雜錦飯料包括蔬菜、蛋同肉類等多種食材,每一口都可以感受到唔同嘅口感同味道。最重要嘅係,整道菜喺石鍋入面煮熟,令飯粒變得香氣四溢,口感更加軟糯。無論係外觀定係味道,呢道鮑魚石鍋雜錦飯都會帶俾人一種豪華同美味嘅感覺。非常推薦!

泡菜餅係一款經典嘅韓國小食。酸辣爽口嘅泡菜同脆口嘅餅皮,口感絕佳。泡菜嘅酸度同辣度剛好平衡,帶嚟獨特嘅風味。餅皮煎至金黃酥脆,增添咗口感嘅層次感。

最後仲有爽脆嘅哈密瓜食,真係一個好嘅ending。
2024-01-27 560 瀏覽
係元朗住左咁多年,有新餐廳開無理由唔去試下今日黎到呢間「哦吧」韓國餐廳,唔入唔知道,一入嚇一跳!估唔到呢間餐廳上至老闆娘下至服務員都係韓國人,就連食材、廚具餐具都係韓國貨,唔講真係以為去左韓國呢到主打燒烤,亦有classic既泡菜餅、韓式炸雞叫完野食即刻上前菜,足足有六碟咁多,係等野食燒緊既時候可以滿足下口癮先戰斧豬扒勁大塊勁厚身,肥瘦勁分明,睇見都流晒口水而家最意想不到既係原來staff甚至係老闆娘會幫手燒,我地仲諗緊咁大舊會唔會燒到唔熟浪費左啲靚肉即係我地坐定定食就得!配菜仲有印左logo既秀珍菇同洋蔥,配上佢地自家製既醬料食一流!牛扒亦同樣大大件,燒緊既時候已經聞到勁香,食落好juicy酸酸甜甜,原來係用左雪梨去醃好特別人參雞湯,入面有原隻雞係到,而且好明顯花左好多時間去煲,第一次食到啲雞骨係入口即溶唔洗咬,朋友仲講笑話係咪骨質疏鬆湯似落好甘香,雞肉煲左咁耐都係咁嫩滑,不過有時骨頭太軟好容易就斷開晒食落有時都唔係咁方便韓國無糖有氣烏龍茶,第一次飲到有氣既茶,覺得好新奇,原來又幾好飲,有啲似可樂但係無咁甜最後想起身走人既時候老闆娘竟然送多個蜜瓜比我地食,好驚喜真係甜到入心!
係元朗住左咁多年,有新餐廳開無理由唔去試下

呢到主打燒烤,亦有classic既泡菜餅、韓式炸雞

戰斧豬扒勁大塊勁厚身,肥瘦勁分明,睇見都流晒口水

好特別

最後想起身走人既時候老闆娘竟然送多個蜜瓜比我地食,好驚喜
真係甜到入心!
2024-01-24 39 瀏覽
元朗有一家正宗韓國菜,可以烤肉,還有吃韓國料理,今天下班就去嘗嘗。他的位置比較不在大街,不過從YOHO 商場出去就很近,差不多到附近的話就會有一個燈箱指示你餐廳的位置。我跟朋友兩個人安排的座位挺大,坐著也舒服,裡面的裝潢也很時尚,我的旁邊更有一隻可愛的豬豬。下單以後前菜就來了,一共有六種不同的前菜,分別是:韓國魚片糕,黑豆,翠玉瓜,蒜芯,韓國紫菜還有泡菜。我特別喜歡魚片糕,看著以為是腐皮,吃著的味道像魚丸,口感有嚼勁。蒜芯上面有一些蝦米,蝦米吃起來甜甜的。我們分別點了連骨五花腩肉和戰斧朱排,都是韓國直送的,非常新鮮。店長來幫我們烤肉,店長非常親切,一邊烤肉,一邊為我們介紹,還有聊天。在烤肉的途中,豬肉的香氣一邊飄出來,一邊滋滋作響,五花肉脂肪分布平均,燒得焦香脆口,色香味俱全。烤肉的鐵板上面,放有一個小架子,可以放已經烤好的肉在上面,既不會把烤肉越燒越乾,還能夠把肉保持溫度。圖中,小架子上面有一個小醬汁,店長介紹是韓國魚汁,可以沾著肉來吃,這個魚汁我還是第一次吃,味道挺特別的,好吃!然後店長說怕我們吃肉太膩,給我們拿了一點醃蘿蔔,說可以夾著肉片吃,大概是生菜包的概念吧?這個吃法我也是第

下單以後前菜就來了,一共有六種不同的前菜,分別是:
韓國魚片糕,黑豆,翠玉瓜,蒜芯,韓國紫菜還有泡菜。

然後店長說怕我們吃肉太膩,給我們拿了一點醃蘿蔔,說可以夾著肉片吃,大概是生菜包的概念吧?這個吃法我也是第一次吃,是正宗的韓國吃法!

令我喜出望外的是,本來以為只是配菜的菇還有洋蔥,用豬油烤過之後,洋蔥和菇吸收了豬油的香氣和肉汁,洋蔥很甜,而菇仍然保留他的菇汁,並不會乾掉,

飲料方面,我們點了一個韓國有汽的紅茶,上面寫的是零卡路里,直接喝了兩瓶。這個在香港市面沒得買,建議來吃飯的話要嘗嘗。

我們還點了一個魚子湯鍋,店長說是韓國來的魚子,拿來了韓國的芥末,讓我們蘸著來吃魚子。

魚子湯裡面有海帶,皇帝菜,豆芽,豆腐,還有主角魚子。
魚子的口感很有趣,粉粉軟軟脆脆的,本來怕著他很腥,入口的只有魚的鮮味。

湯頭方面,本來以為會是在外面喝的很咸很辣的那種泡菜湯,但這個湯入口清甜,越喝才越辣,循序漸進,最後我和朋友整個都吃完了。