2023-02-09 115 瀏覽
想食台灣嘢第一時間都諗起呢間 台灣仲未開返自由行 但係又好想食滷肉飯今日放工就即刻去睇下walk in有無位❣️鮮梅豬排滷肉飯 $68為左滷肉飯而嚟當然第一時間介紹 滷肉肥而不膩 啱曬怕肥嘅香港人🫶🏻切好晒嘅豬扒食落十分方便 即叫即炸薄粉衣都十分酥脆店員仲介紹梅子可以就咁食亦都可以送飯 酸味味好開胃 但我哋習慣食完滷肉飯先食 超級解油膩❣️牛肉拼雞翅滷肉飯 $68同樣都係有招牌滷肉飯 呢份嘅牛肉同雞翼滷得超入味雞翼係完美地骨肉分離 輕輕咬已經食到一乾二淨 可想而知係滷左幾耐❣️炸物拼盤 $58食台灣嘢點可以唔嗌炸物 一份有齊香腸 鹹酥雞 丸子 蝦卷 番薯條 全部都係夜市必食超級懷念 鹹酥雞一口一粒 細細粒但仲保持到肉汁炸香腸面頭放滿蒜粒 平時喺台灣食嘅夾蒜片 但原來估唔到脆卜卜嘅蒜粒口感仲正 連埋脆皮香腸一齊食好match成碟最矚目一定係灑滿梅子粉嘅番薯條 甜甜地嘅番薯條加上甘甘地嘅梅子粉 好似食緊甜品咁❣️台灣滷水排盤 $58頭先試過滷水雞翼同埋滷水牛肉已經覺得好出色 所以嗌多一份試埋個其他 除咗雞翼牛肉 另外仲有滷豬手 雞蛋 豆腐豬手相當軟腍沾

❣️鮮梅豬排滷肉飯 $68

豬手相當軟腍沾滿滷汁 送飯一流

另外豆腐吸滿滷汁 而且大大塊 一咬滷汁擠曬出嚟
真係超入味冇呃你
哈豆鮮果茶(微糖)

❣️哈豆鮮果茶(微糖) $52-$10(套餐)
嗌咗食物跟餐飲品可以減$10都幾抵 叫左微糖更加可以飲到果香味 而且入邊嗰啲係鮮果粒 飲完茶仲可以食埋

黒糖芋芋鮮奶(微糖)

❣️黒糖芋芋鮮奶(微糖) $49-$10(套餐)
勁Ig-able超啱拎住打卡 芋頭鮮奶比例50:50 清楚見到虎紋掛杯
黑糖嘅焦香味混入芋頭甜度啱啱好 依然係一舊舊嘅芋頭片粉粉地好正

2023-02-06
哈豆鮮果茶(微糖)
黒糖芋芋鮮奶(微糖)
2023-02-07 769 瀏覽
📍哈豆 𝑫𝒐𝒄𝒕𝒐𝒓 𝑩𝒆𝒂𝒏𝒔🧭 觀塘駿業里富利工業大廈3樓 💰人均消費: HKD129黎到觀塘食乜好🤤 原來海皮果邊好多工廈都不餐廳,今次就揀咗食台灣菜 #哈豆 試試!餐廳係駿業里富利工業大廈,地鐵站行過去15分鐘左右,餐廳都幾大,牆身好多台灣景點嘅壁畫!⭐️ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78𝑳𝒖𝒙𝒖𝒓𝒚 𝑻𝒂𝒊𝒘𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆 𝑺𝒐𝒖𝒑食台灣菜點都要食下牛肉麵!湯底屬於比較清甜,無味精感,感覺唔會好咸好膩!配料分別有牛肉,花枝丸,貢丸,滷蛋同紅蘿蔔!牛肉味道濃,麵口感ok⭐️ 鮮梅豬排鹵肉飯 $68𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒑 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝒐𝒏 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑷𝒍𝒖𝒎滷肉飯揀咗配豬排!好大碟!豬排唔錯,好似咸酥雞嘅口感!滷肉同平時有啲唔同,肉比較大粒,味道唔太濃,撈飯可以,略嫌滷肉較少唔夠撈飯!$68嚟講份量算多同足料!⭐️ 逢甲鹹酥雞 $48𝑻𝒂𝒊𝒘𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏鹹酥雞都有十粒有多,炸得好乾身,雞粒肉味算突出,如果鹹啲好啲⭐️ 珍珠鮮奶茶 +$32𝑷𝒆𝒂𝒓𝒍 𝑴𝒊𝒍𝒌 𝑻𝒆𝒂鮮奶茶比普通奶茶比較甜,但鮮奶減少一入膩感⭐️ 鮮榨檸檬椰

📍哈豆 𝑫𝒐𝒄𝒕𝒐𝒓 𝑩𝒆𝒂𝒏𝒔

𝑻𝒂𝒊𝒘𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏
逢甲鹹酥雞

⭐️ 珍珠鮮奶茶 +$32
𝑷𝒆𝒂𝒓𝒍 𝑴𝒊𝒍𝒌 𝑻𝒆𝒂
鮮奶茶比普通奶茶比較甜,但鮮奶減少一入膩感
珍珠鮮奶茶

⭐️ 鮮榨檸檬椰果多多 +$32
𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝒀𝒂𝒌𝒖𝒍𝒕 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕
幾鍾意佢個檸檬多多,淡淡嘅檸檬香加試少少嘅益力多味,一啲都唔酸,仲有少少開胃

2023-02-05
逢甲鹹酥雞
珍珠鮮奶茶
2023-02-06 133 瀏覽
哈豆🫘鮮梅佐豬排滷肉飯💲6️⃣8️⃣豬排肉質唔會好嚡 配埋個梅汁食好解膩 略嫌滷肉有啲少 如果可以多少少肥豬肉既比例會再好食啲🫣台式麻油雞湯💲5️⃣6️⃣啲湯料都好夠 又有冬菇 4大舊雞 飲落真係好重麻油味🤣 味道幾得意 未試過既話可以一試甘梅番薯條💲3️⃣8️⃣粗身既番薯條好有口感 加埋酸甜既梅粉 好正😍黑糖芋芋鮮奶💲4️⃣9️⃣超級夠料 有3分之1都有芋泥 好細滑🤤 黑糖唔會太甜 好香 呢個係必勝既組合<><> <><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻👍🏻<><> <><> <><> <><> <><> <><>🍴 哈豆📍 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室<>&
哈豆🫘

推介:👍🏻👍🏻👍🏻
🍴 哈豆
📍 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
2023-02-04 61 瀏覽
一入餐廳就發現牆上好多特色畫,佈滿台灣名勝地點,仲有童年紅遍天嘅台劇,幾有feel!食物選擇幾豐富,餐牌都有三個,主食甜食都有,價錢亦十分相宜!炸物拼盤 $58好香脆嘅炸物拼盤!蕃薯條又甜又香!仲鋪左帶微甜嘅話梅鹽粉,格外有風味!蝦卷都幾特別幾好食!炸雞香脆!仲有台灣香腸,超香超好食呀!豐盛台灣牛肉湯麵 $78湯底有滿滿嘅紅燒藥材味,好香濃!牛肉都好淋好正!仲有各種丸類同滷水蛋,抵食又好食!五寶什錦醬乾拌麵 $68幾惹味幾香花生味!唔太辣架,唔食得辣但又想食惹味少少嘅朋友,必點呀!呢款都係會附有不同小食,包括滷水雞翼、豆腐、蛋,仲有台灣香腸、貢丸、墨丸等,正呀!黑糖芋芋鮮奶 $49 (跟餐減$10)好飲過好多台式飲品店, 唔單止有芋頭香,黑糖味都融合得好夾!芋泥中仲有碎碎嘅芋頭粒,有嘢咬下好有口感。香滑好飲,推薦!哈豆鮮果茶 $52 (跟餐減$10)超清甜好好飲!有種好 fresh 嘅感覺!水果都好足料,有熱情果、蘋果、火龍果、柑、堤子、檸檬等,好鮮好好味呀!仲要一大jar其實好抵飲!

炸物拼盤 $58

豐盛台灣牛肉湯麵 $78

五寶什錦醬乾拌麵 $68

黑糖芋芋鮮奶 $49 (跟餐減$10)

哈豆鮮果茶 $52 (跟餐減$10)

2023-02-04 48 瀏覽
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 家傅肉燥飯 50跟餐加青蛙🐸撞奶 18肉燥有個位好係無咩肥肉一啖飯包哂汁一啖肉 ❤️🌼 豐盛台灣牛肉湯麵 78跟餐加黑糖芋芋鮮奶 22都幾有係台灣街邊整嘅牛肉麵個湯底好香肉味入面仲有花枝丸,牛丸,貢丸🌼 台式滷水豆腐 26可以一試😌 🌼 拉絲蛋卷吐司 64好厚重嘅芋泥仲要加埋奶凍一齊咬落去,正😎好滿足ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🔎 #cass_台灣茶🔎 #cass_taiwanese🔎 #cass_kwuntong🔎 #cass_觀塘
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 豐盛台灣牛肉湯麵 78
跟餐加黑糖芋芋鮮奶 22

都幾有係台灣街邊整嘅牛肉麵
個湯底好香肉味
入面仲有花枝丸,牛丸,貢丸

🌼 台式滷水豆腐 26

可以一試😌

🌼 拉絲蛋卷吐司 64

好厚重嘅芋泥仲要加埋奶凍一齊咬落去,正😎
好滿足

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🔎 #cass_台灣茶
🔎 #cass_taiwanese
🔎 #cass_kwuntong
🔎 #cass_觀塘
介紹返💁🏻‍♀️。。🇹🇼 台灣菜 在觀塘 🇹🇼。哈豆 Doctor Bean。富利工業大廈3樓A室。五寶什錦醬乾拌麵。HKD64 @ 單點。HKD68 @ 套餐鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵。HKD62 @ 單點。HKD66 @ 套餐轉 新竹米粉 加 HKD4加配 香腸 / 蝦仁卷 / 花生麵筋 @ 加 HKD12跟餐飲品 - 紅茶 / 綠茶 / 豆漿紅茶 / 豆漿綠茶跟餐飲品 加配 珍珠 加 HKD4香酥腐皮蝦卷。HKD48 @ 4 and pcs珍珠豆漿。HKD18 @ 單點。HKD6 @ 跟餐百香果綠茶QQ。HKD24 @ 單點。HKD12 @ 跟餐🤫 Hehe..繼續新年四出逗利是系列..噚日星期五Work From Home..Lunch Time過咗去觀塘嗰邊搵舊同事C食飯..順便逗利是🤭..呢度係佢地頭..梗係佢話食乜就食乜啦..佢話有間台式哩好近舊公司附近..嘢食味道好而且唔算太貴..仲要係台灣人主理..一於去嗰度食喎🤫 咁我十二點九左右去到富利工業大廈樓下..見到架lift排長龍..個心驚一驚即刻埋去排隊上去攞咗位先講..上到去三樓舊同事 C揀嘅哈豆門口見到一堆人..心諗今次大
介紹返💁🏻‍♀️

🇹🇼 台灣菜 在觀塘 🇹🇼
。哈豆 Doctor Bean
。富利工業大廈3樓A室

。HKD6 @ 跟餐

百香果綠茶QQ
。HKD24 @ 單點
。HKD12 @ 跟餐

🤫 咁我十二點九左右去到富利工業大廈樓下..見到架lift排長龍..個心驚一驚即刻埋去排隊上去攞咗位先講..上到去三樓舊同事 C揀嘅哈豆門口見到一堆人..心諗今次大鑊..唔通要等位..但係數秒間人潮散去..原來哈豆地方都好大㗎..門口嗰堆人可以完全咁樣被容納咗..我仲可以唔使點等就即刻有得坐添..嚇得我呀~然後隔多一陣阿C都嚟到嘞..經過一輪商討之後..我同佢決定一人一個乾拌麵同嘢飲..加份小食..原來呢度係自己用紙仔寫低食乜嘢..出去排隊俾錢再返埋位等食㗎..咁都幾好呀..一早俾晒錢..食飽咗拍吓籮柚就走得啦..最啱嗰啲食飯時間有啲趕嘅朋友仔
🤫 Order完返埋位..吹多兩句水..袋埋封利是🧧..嘢食就到齊嘞..先講吓為食嘅我所揀嘅乜都有五寶乾撈麵先..我呢個什錦醬拌麵其實本身係麻辣醬加麻醬再加肉燥撈埋而成嘅..但係礙於我唔食得辣..我就Request咗走麻辣醬..然後個人就比較鍾意食新竹米粉嘅..所以又加四蚊改咗米粉撈..出奇地平時食腸粉嗰啲麻醬撈埋肉燥原來都幾好食㗎喎..唔好淨係講個粉..雖然新竹米粉夠幼身又相當掛汁..但係我嗰五寶都好好食㗎..包括花枝丸貢丸..細細倏台式香腸..雞翼同滷水豆腐各一..其實樣樣都少少咁就真係啱晒我呢啲為食嘅人..樣樣都食到但係又唔使食太多..值得講吓滷水雞翼同豆腐都非常入味..然後花枝丸同埋貢丸都彈牙..台式香腸不嬲都冇得輸㗎啦..呢啲現成嘅嘢就冇乜特別..成個粉份量都好多..我都食唔晒啲米粉
🤫 然後舊同事C嘅乾拌麵係麻辣口味..佢話嗰隻麻辣醬好惹味但又唔會過分辣..平時都係叫開呢一份喎.. 而餸菜方面就有兩條台式香腸再加兩件鹹酥雞..阿C話伴麵煙韌有口感..最欣賞就係會真係俾幾多份量嘅菜同埋芽菜..你知啦..出街食分分鐘叫個碟頭飯一條菜都冇㗎嘛..而家有菜有肉咁樣都叫做幾健康啊
🤫 再嚟就講吓我哋嗰份小食..腐皮蝦卷有四條..又真係幾酥脆個喎..而且唔會覺得油膩.. 夠乾身..唔使點啲乜嘢調味醬都好好食..呢個我都幾推介大家試吓
🤫 然後嘢飲方面呢..如果跟餐嘅話會有幾個飲品唔需要補錢嘅..咁我個人就最鍾意試新嘢..從來都未試過豆漿再加珍珠..一於揀佢啦..味道都幾吸引個喎..豆漿係有甜味嗰種豆漿..反之啲珍珠變得冇咁甜..就好似係豆漿煙韌粒粒咁樣..呢個我好鍾意呀..下次嚟我會再飲呢個..舊同事C今次就飲百香果綠茶QQ..所謂嘅QQ其實係珍珠同埋椰果..一黑一白咁樣喺綠茶裏邊飄浮..睇落都幾靚..阿C就話今次唔記得咗叫微甜..飲落真係甜咗少少..不過百香果味都幾出..珍珠同椰果都好好咬口..飲晒成杯嘢其實都幾飽㗎
🤫 總括嚟講呢..雖然呢度係工廠大廈嘅餐廳..但係環境裝修都有特登做一啲台灣特色..然後枱同埋座位都算係寬闊舒服..而且半自助嘅形式方便快捷得嚟又唔使收加一服務費..如果我返工係返觀塘嘅話..我一定會成日過嚟食嘅啫
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-02-03
午餐
2023-02-04 40 瀏覽
觀塘工廠出名多野食,尤其是台灣嘢同西餐🍽 哈豆都係其中一間喺工廠大廈入邊嘅台式餐廳,餐廳入邊有好多壁畫,如果坐正壁畫隔離啱曬打卡📸 🖤黑白配⚪️覺得餐廳係呢個價錢黎講,食物賣相方面都幾比心機🥰哈豆鮮果凱撒沙拉🥗 $72上枱嚇一嚇,因為份量好多🤣 同埋擺盆係睇得出有心機砌過!有生菜、提子、橙、蘋果、火龍果、蕃茄、鹽酥雞、芝麻沙律醬味道正常,就是所有原形食物撈埋一齊,蕃茄較淡鹽酥雞有驚喜,皮脆肉嫩,有少少辣台灣黑熊肉蛋漢堡🍔 $64外形有啲搞笑,成隻米奇😹有芝士、蕃茄、煎蛋、生菜、豬扒、蘋果、果醬第一次見漢堡包入邊有🍎但所有鹹鹹酸酸嘅食物加埋一齊又毫無違和感,出奇好食😍每咬一啖,都可以獨立食到各種食物嘅味,唔會比某一種搶咗👍煎蛋仲有蛋汁添走心牛肉蕃茄湯麵🍜 $78牛腩、牛𦟌、墨魚丸、香菇貢丸、蕃茄香菇貢丸好食彈牙,平時唔鍾意食牛腩陣味都可以食到墨魚丸就普通,蕃茄無味芋見檸奶凍吐司🍞 $64餡係滿滿嘅芋泥、奶凍同多士粒芋泥好正唔甜,原汁原味,仲有芋泥顆粒奶凍係檸味,但又有少少鹹鹹酸酸,甜左少少🤏一齊食嘅話會比奶凍搶左芋泥嘅味道整體口感豐富,多士脆得黎又有芋泥嘅綿滑同奶凍嘅Q彈整體來講性

哈豆鮮果凱撒沙拉🥗 $72
上枱嚇一嚇,因為份量好多🤣 同埋擺盆係睇得出有心機砌過!
有生菜、提子、橙、蘋果、火龍果、蕃茄、鹽酥雞、芝麻沙律醬
味道正常,就是所有原形食物撈埋一齊,蕃茄較淡
鹽酥雞有驚喜,皮脆肉嫩,有少少辣

台灣黑熊肉蛋漢堡🍔 $64
外形有啲搞笑,成隻米奇😹
有芝士、蕃茄、煎蛋、生菜、豬扒、蘋果、果醬
煎蛋仲有蛋汁添

走心牛肉蕃茄湯麵🍜 $78
牛腩、牛𦟌、墨魚丸、香菇貢丸、蕃茄
香菇貢丸好食彈牙,平時唔鍾意食牛腩陣味都可以食到
墨魚丸就普通,蕃茄無味

芋見檸奶凍吐司🍞 $64
餡係滿滿嘅芋泥、奶凍同多士粒
芋泥好正唔甜,原汁原味,仲有芋泥顆粒
奶凍係檸味,但又有少少鹹鹹酸酸,甜左少少🤏
一齊食嘅話會比奶凍搶左芋泥嘅味道
整體口感豐富,多士脆得黎又有芋泥嘅綿滑同奶凍嘅Q彈

整體來講性價比唔錯,唔洗加一,餐廳仲有必食嘅巨型刨冰!今次🖤黑白配⚪️就冇叫啦,大家有興趣發掘一下😌
2023-02-03 616 瀏覽
哈豆 📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━觀塘嘅工業大廈入面有不少寶藏 亦有好多溫馨貼地小店 今次嚟到一間台灣餐廳 入到就覺得幾溫馨❤️員工嗰個都好nice 老闆都好親切咁同我地介紹返menu🥹 搞到我好想去台灣我地嗌咗special menu同secret menu上邊嘅嘢 餐廳都另外有午市套餐同下午茶套餐供應✨━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 和牛薯餅沙茶乾拌麵▶︎ 和牛薯餅另上 乾拌麵就有肉燥加沙茶醬 加上豆芽 椰菜 蔥花 同半個滷蛋▶︎ 和牛薯餅調味唔錯 係略帶甜味嘅酥脆薯餅 入面都見到牛肉碎不過會希望再多啲😗▶︎ 拌麵面質較淋 不過幾掛汁同埋唔會癡埋一舊 拌勻後味道適中唔會過鹹🫶🏻好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍢 炸物拼盤▶︎ 內容物豐富 有鹹酥雞 甘梅番薯條 香腸 蝦春卷 貢丸 花枝丸▶︎ 所有嘢都有水准 鐘意佢甘梅粉比得好多 番薯條幾好味 另外蝦春卷都幾特別👍🏻好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
哈豆
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
🍜 和牛薯餅沙茶乾拌麵
好味指數:●●●●◯

🍢 炸物拼盤
好味指數:●●●●◐

🎄 開心果粿聖誕樹
▶︎ 過咗聖誕 不過餐廳仍然有供應呢款限定刨冰 仙草刨冰底 上面有開心果奶蓋 紅豆同香草雪糕 另外配有布丁同花生粉
▶︎ 仙草刨冰底好濃黑糖味 而開心果cream就比較重奶味同厚實 分量好多😲
▶︎ 幾鐘意佢嘅雞蛋布丁 係好可愛嘅魚仔形狀 有蛋香且甜度不高🙌🏻 加埋花生粉一齊食莫名夾🤣
好味指數:●●●◐◯

▶︎ 飲少少豆漿再將阿華田冰棒擺入去 係多重享受🤩
▶︎ 豆漿半糖剛好 豆味香濃 加咗阿華田都唔會掩蓋豆香🤟🏻
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 2月頭 (下晝)
快樂指數😋: ⑧⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌖🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
  • 炸物拼盤
  • 阿華田豆漿
2023-02-02 55 瀏覽
同朋友去完APM行街,唔想去食連鎖店餐廳,就決定去附近搵吓有冇驚喜嘅隱藏小店美食˶˙ᵕ˙˶)꜆行幾分鐘就見到呢間Doctor Beans哈豆台灣餐廳,吸引咗我嘅地方係,佢標榜自己真的是台灣人開的餐廳喲~就決定試吓啦🥩🍅🍜牛肉鮮蕃茄湯麵係呢間店嘅招牌菜,上碟顏色好靚,佈 滿 蔥 花🤤好正,啲牛筋腩炆得好腍,麵底應該係台灣意麵,更有口感,扁直麵身,吸收咗湯汁又唔黏糊🧡🍵🧋豆漿綠茶少冰少甜話明食台灣嘢,梗係要來杯手搖啦🤤店員細心提醒飲之前再上下搖勻,令綠茶粉完全融合👍🏼兩樣野好夾,醲郁嘅豆香味掩蓋住茶葉嘅微澀味,而綠茶青香又令口味更light,係唔錯嘅配搭🍯🐤蜜糖雞翼外皮厚塗蜜糖,甜味好出,肉質嫩滑,帶有少少肉汁,唔油膩,有便當配菜嘅感覺🤤食嗰陣係咁諗唔知台灣人店主係咪都成日睇唐伯虎呢?🤣🧊❄️🍧黑冰河畔溫泉本人係刨冰愛好者desu😌呢個刨冰幾出色,個頂係滿滿嘅芋頭雪糕,中間係流住黑糖漿嘅沙冰,珍珠同芋圓滿滿鋪係底,係一個噴泉形狀嘅刨冰😆甜度適中,芋圓非常煙韌,冰沙刨得口感好滑😌😌👍🏼餐廳嘅佈置好有台灣風味,有壁畫畫有台灣嘅特色地點,台灣嘅電視劇嘅黑板畫,啲Menu相都係以青春校園台灣劇做主題
˶˙ᵕ˙˶)꜆
行幾分鐘就見到呢間Doctor Beans

🥩🍅🍜牛肉鮮蕃茄湯麵

🍵🧋豆漿綠茶少冰少甜

🍯🐤蜜糖雞翼

🧊❄️🍧黑冰河畔溫泉

餐廳嘅佈置好有台灣風味,有壁畫畫有台灣嘅特色地點,台灣嘅電視劇嘅黑板畫,啲Menu相都係以青春校園台灣劇做主題,應該啲哥哥姐姐一嚟餐廳,啲美好青春回憶返晒嚟~可以試吓喔

哈豆 (觀塘)
觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
2023-02-01 47 瀏覽
夜晚book左呢間人氣好高嘅台灣餐廳就關門嘅時候都仲有好多人黎食🫣 ♡ 3101豐盛台灣牛肉湯麵 $78除左有牛肉之外仲有牛丸、花枝丸同貢丸呢度既牛肉麵唔重藥膳味 幾濃味既牛肉湯底🥰♡ 3105 鹽酥雞沙茶乾拌麵 $64我都幾鐘意食台灣既沙茶醬 仲有肉碎一齊拌勻麵既軟硬度岩岩好 鹽酥雞好香口同唔會過咸(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)♡ 3211 台灣滷水拚盤 $58有雞翼、豆腐、牛展、滷蛋、豬腳滷得好淋同好入味 濃味得黎有少少偏甜既味道♡ 3401 珍珠豆漿紅茶 跟餐價 $36 (原$46)♡ 3406 哈豆鮮果茶 跟餐價 $42 (原$52) 飲品都可以揀少甜少冰🍹因為水果本身都有果糖所以就叫左少甜肉眼見都有好多唔同既水果水果茶亦比平時既份量多🫶🏻用埋個杯仔嘆住飲
夜晚book左呢間人氣好高嘅台灣餐廳
就關門嘅時候都仲有好多人黎食🫣

♡ 3101豐盛台灣牛肉湯麵 $78
除左有牛肉之外仲有牛丸、花枝丸同貢丸
呢度既牛肉麵唔重藥膳味 幾濃味既牛肉湯底🥰

♡ 3105 鹽酥雞沙茶乾拌麵 $64
我都幾鐘意食台灣既沙茶醬 仲有肉碎一齊拌勻

♡ 3211 台灣滷水拚盤 $58
有雞翼、豆腐、牛展、滷蛋、豬腳
滷得好淋同好入味 濃味得黎有少少偏甜既味道

♡ 3401 珍珠豆漿紅茶 跟餐價 $36 (原$46)
♡ 3406 哈豆鮮果茶 跟餐價 $42 (原$52)

飲品都可以揀少甜少冰🍹
因為水果本身都有果糖所以就叫左少甜
肉眼見都有好多唔同既水果
水果茶亦比平時既份量多🫶🏻用埋個杯仔嘆住飲

2023-02-01 41 瀏覽
食店介紹.Doctor Beans 哈豆.豐盛台灣牛肉湯麵 $78椒鹽排骨肉燥飯 $62炸物拼盤 $58阿華田豆漿 $42.主打台式料理,供應多款台灣地道小食、飲品,以及餐廳的創新菜式的台式餐廳「哈豆」,對早排一眾未去到台灣旅行的香港人而言絕對是不錯的選擇😉.豐盛台灣牛肉湯麵用料豐富🤩牛腩、牛𦟌,還有貢丸、花枝丸及滷蛋,牛腩入口偏淋香口👍🏻本人略為喜歡,而牛骨湯頭則香口甘甜,調味適中😋.椒鹽排骨肉燥飯排骨,即叫即炸,香脆可口,肉質嫩滑,肉燥飯肉燥肥瘦均勻,不太油膩,整體不錯👍🏻.炸物拼盤可以一次吃盡特台灣小吃,鹽酥雞、台灣腸、蝦卷、花枝丸、貢丸及番薯條😛但本人較為欣賞他們的番薯條,隨了入口外脆内軟外,他們更為番薯條加上了甘梅粉,令到番薯條帶點酸酸甜甜的味道😋.阿華田豆漿一杯頗有趣的飲品,我們需要將阿華田雪條浸入豆漿待它溶化,才可飲用😆豆漿入口時充斥著濃濃的阿華田味道,而且豆漿混合了胚芽更令整體增添了口感😜
食店介紹
阿華田豆漿 $42

椒鹽排骨肉燥飯

阿華田豆漿
2023-01-27 65 瀏覽
哈豆觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室工廠有好多野食🎊聽聞有個好正宗台灣地道風味餐廳上到去好似去左台灣咁🥹成個餐廳全部牆身以台灣風景為主 而附近都放左D台灣校服書簿都有懷舊風 每個角落都好有回憶殺😎青春呀!!!豐盛台灣牛肉湯麵個湯好香牛肉味😋蘿蔔🥕好淋 半隻蛋🥚生菜🥬牛展、牛肉、貢丸都大大舊 成粒彈牙又真材實料😛麵連埋湯好夾 係我中意台灣麵條 好正宗台灣麵🫰🏻紅燒牛肉拼雞翼肉燥飯紅燒牛肉 肥瘦適中 肉質嫩滑😙肉燥好多汁🌟撈飯岩岩好雞翼好好食呀!!!! 好重黑椒味超入味😍伴菜有半隻滷水蛋+時菜香酥腐皮蝦卷 蝦卷有4條 勁熱辣辣😆 腐皮炸左 入面包滿厚實既蝦滑 咬入去勁脆口🤭芋泥奶凍吐司吐司好有驚喜呀 芋泥打到好滑👍🏻面包食到竹炭味道😚仲要奶凍係啫喱咁 好重奶味🥛食果陣面包脆到係咁掉D碎碎😂仙草奶凍好大舊仙草❤️撈勻後完全係唔甜 飲到牛奶係明治牛奶🥛鮮榨檸檬椰果多多 檸檬+多多恰到好好🤩唔係好甜又唔太酸 個底好多椰果可以慢慢咬
哈豆
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

工廠有好多野食🎊
聽聞有個好正宗台灣地道風味餐廳
上到去好似去左台灣咁🥹
成個餐廳全部牆身以台灣風景為主
而附近都放左D台灣校服書簿都有懷舊風
每個角落都好有回憶殺😎青春呀!!!

個湯好香牛肉味😋
蘿蔔🥕好淋 半隻蛋🥚生菜🥬
牛展、牛肉、貢丸都大大舊
成粒彈牙又真材實料😛

唔係好甜又唔太酸
個底好多椰果可以慢慢咬

• 豐盛台灣牛肉湯麵
  • 芋泥奶凍吐司
等咗三年,台灣仲未開返關,相信大家都好掛住以前時不時快閃台灣旅行嘅日子🙁 不過唔緊要!今日為大家介紹呢間由台灣人開嘅台式餐廳,呢到正宗嘅台灣味道應該可以幫大家暫時止一止癮🤨➤ 麻油雞湯套餐 ($90)冬天最啱飲一碗熱辣辣嘅湯嚟暖一暖胃☺️ 呢到嘅麻油雞湯湯頭濃厚香醇,飲落非常鮮甜,而且一啲都唔油膩,雞肉口感雖然唔算嫩滑但幾彈牙。呢個set仲包一碗魚鬆滷肉飯同埋油菜!➤ 哈豆鮮果凱薩沙律($78)好豐富嘅沙律~ 配料有生菜、提子、橙、蘋果、鴨梨、蕃茄,最驚喜嘅係竟然仲有鹽酥雞😆 份量十足,食材新鮮,食落好開胃滿足。➤ 開心果裸聖誕樹 ($98)期間限定甜品,作為開心果愛好者嘅我點忍到手唔order! 上枱嘅時候忍唔住嘩咗一聲,刨冰相當巨型,賣相真係成棵mini christmas tree咁🎄冰底上擠滿意大利特濃開心果奶蓋,配上紅豆、布丁、雲尼拿雪糕同埋花生粉,口感相當豐富,多重享受🥳 刨冰冰感頗重,唔算好綿滑幼細,不過淋上低糖仙草糖水都幾夾😛 另外值得一讚嘅係開心果奶蓋真係相當濃郁,開心果控食得好滿足(。ì _ í。)➤ 哈豆鮮果茶 ($52)好大壺!用咗百香果綠茶作為茶底,水果同茶嘅比

➤ 麻油雞湯套餐 ($90)

➤ 哈豆鮮果凱薩沙律($78)

➤ 開心果裸聖誕樹 ($98)

➤ 哈豆鮮果茶 ($52)
好大壺!用咗百香果綠茶作為茶底,水果同茶嘅比例恰到好處,飲落有水果嘅清甜之餘,亦都飲到綠茶嘅清香,整體非常清新。

➤ 珍珠豆漿紅茶 ($36)
好特別嘅配搭,店家標榜全港得佢地呢到先飲到😛 冇奶精嘅珍奶相當健康,飲落多左一份豆嘅清香。
2023-01-23 176 瀏覽
如果說想到觀塘吃台灣菜,這間一定榜上有名🥰午市這裡幾乎長期滿座,畢竟牛肉麵真的很到位。🔹豐盛台灣牛肉湯麵 $74本身想叫基本的牛肉麵,但看到豐盛版本有很多我喜歡的丸我就忍不住要點了~牛肉麵湯底很醇,我喜歡牛肉麵筋肉均勻,咬下去很有口感,沒有肥膩的部份,還有滷蛋,材料很多,麵底份量不少很彈牙,盡吸湯底的蘿蔔才是精華呢。🔹家傳肉燥飯 $46肉燥飯份量剛剛好,肉燥鹹度剛剛好,也不會讓全部米飯都沾滿醬汁,我喜歡它有蘿蔔和滷蛋😂 雖然沒有很多華麗的材料,但最基本的做到好吃就是優質了。🔹路邊攤小香腸 $48小香腸外皮夠脆,煎到剛好脆而不硬,甜甜的香腸很有咬口,上面灑了一些蒜碎吊味,四條已經很滿足。其實這裡還有很多甜品和我最愛的芋泥吐司,不過這天實在太飽,唯有下次再來吃好了😂
🔹豐盛台灣牛肉湯麵 $74
🔹家傳肉燥飯 $46
家傳肉燥飯
家傳肉燥飯

🔹路邊攤小香腸 $48
路邊攤小香腸

▪️鹹 酥 雞 拼 香 腸 麻 辣 乾 拌 麵 $66▪️豆 漿 紅 茶Struggled between having the braised pork rice or this one, but too tempted to try their spicy and numbing sauce and it didn't fail my expectation! The noodle was bouncy and taste good with the sauce. The taiwanese sausage were always good as long as they are the authentic one, but the fried chickens were relatively average. Tho it doesn't seem to have much for the meal but it's still very fulfilling and I couldn't try their famous grass jelly shaved ice eventua
▪️鹹 酥 雞 拼 香 腸 麻 辣 乾 拌 麵 $66
▪️豆 漿 紅 茶
Struggled between having the braised pork rice or this one, but too tempted to try their spicy and numbing sauce and it didn't fail my expectation! The noodle was bouncy and taste good with the sauce. The taiwanese sausage were always good as long as they are the authentic one, but the fried chickens were relatively average. Tho it doesn't seem to have much for the meal but it's still very fulfilling and I couldn't try their famous grass jelly shaved ice eventually.
---
There is a really cute cat in the store called "DauFuFaa(Tofu Pudding)". Can come to this place for removing the negative energy if you work nearby!
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5