2007-10-14 17 瀏覽
裕民坊的美心快餐原來已經關門大吉,主人與奴隸獸又撲了個空。(本來打算去食火鍋。)因此不知不覺地去了APM的Food Court。究竟食甚麼好呢?奴隸獸記起它有一張Curry-In-A-Hurry的陳年刮刮咭,如果光顧食物滿HK$28或以上就可獲贈一客『香辣薯條』。為了這客『薯條』,於是就買了一份夏日海鮮餐(HK$48)包括有海鮮咖哩、炸雞、千層煎餅、印度威化餅、白飯、沙律及汽水。味道都是普普通通。主人與奴隸獸只是有些奇怪,現在不是秋天嗎?為何仍然在賣『夏日海鮮餐』?

夏日海鮮餐
時間尚早上左food count, 全部都係飯飯麵麵, 至在食tea, 最後選左「咖喱鄉里」因為有tea set。2個tea set, 瑪沙拉卷(名唔知有無記錯) + 薄餅+ 拉茶(試下) + 汽水, $6x食完先發覺有d唔值。- xxx卷由一層薄薄的薄餅+ 一層蛋餅, 裡面包住蔬菜絲。雖然齋左少少, 如果有得點咖喱醬就ok多d。一條卷開二咁上碟, 每半條都有成隻手掌咁長, 當晚餐都夠飽。- 薄餅.............真係得塊厚厚薄餅, 咩料都無, 得個綠掛掛的醬, 少少酸酸地, 都幾特別。- 拉茶, 飲左一啖就成杯放棄, 怪怪的, 有d薄荷味, 又有少少涼茶味, 但又好好好鞋口。我地2個人真係食唔野個餐, 一來個分量幾多, 二來越食越dry, 好似食梗廿個饅頭-_-。職員好似戴住黑面神面具咁, 個個無笑容, 今時今日咁架服務態度係唔得架啦

2007-09-19 5 瀏覽
以下食評是給tst ocean terminal food court的分店昨晚食過烏冬後,還是未夠飽,望到這店,就立即想起香蕉pancake。叫了1件(有4塊),包1杯飲品。因是即叫即做,故入口時好熱同軟熟,聞到已好香。個皮薄身但並非油鬆餅咁有層次嗰種。內裡的香蕉片經熱力的傳遞,又熱,又軟,兼有少少溶溶地,香甜,good

2007-07-31 1 瀏覽
今日探完人就同媽去APM行街,經過FOOD COUNT平時來APM都會食FOOD COUNT GE 其他野今次第一次食LEE間,因為平時行過不太吸引我同媽點左個肉碎千層夾餅(送飲品)食,等左一陣就有得食!一客有四塊,都幾大件KA,一個人一定食唔曬,食完有DEE滯煎得不錯,蛋皮薄薄。咬落去有DEE肉碎同埋DEE香草,雜菜,都幾好。佢有個綠危色的醬比你點,開頭唔敢點,因為怕好怪味,點知酸酸的,幾開胃!下次會再試其他!P.S 我地點餐時,個餐明明配埋飲品,點知個女店員係到話冇,同佢講又唔識聽,幸好有個男職員識聽,有番杯飲品,大家要留意佢有冇送埋飲品,因為佢一DEE有一DEE冇共$24
今日探完人就同媽去APM行街,經過FOOD COUNT
平時來APM都會食FOOD COUNT GE 其他野
今次第一次食LEE間,因為平時行過不太吸引我

同媽點左個肉碎千層夾餅(送飲品)食,等左一陣就有得食!

一客有四塊,都幾大件KA,一個人一定食唔曬,食完有DEE滯

下次會再試其他!

共$24
2007-07-23 7 瀏覽
叫左個咖哩雞+咖哩什菜+薄餅,另外加$10有2件雞...先講d咖哩...其實都ok gei...不過印象中好似咖哩羊好d...但係個薄餅呢...好硬好實"掘掘"咁...2個人合力都食唔落果2塊薄餅...真係唔好食...什至有d難食...至於果2件雞...真係...完全唔知自己食緊乜咁...><...
叫左個咖哩雞+咖哩什菜+薄餅,另外加$10有2件雞...
但係個薄餅呢...好硬好實"掘掘"咁...
2007-07-05
上星期六同朋友去apm行街, 我地去親apm多數都會去food count醫肚, 雖然迫d, 不過相對平過入果度d野唔多好食又幾貴下既餐廳......朋友獨愛咖哩, 幾乎次次來都係幫襯呀鄉里, 今次亦唔會例外, 亦叫左佢獨愛既set meal, 個set有沙律菜, 有咖哩可揀雞or羊(佢次次都要羊今次終於試埋雞), 仲有薄餅,脆片同埋飯。沙律菜: 有d瓜粒紅蘿蔔粒椰菜咁上下, 酸酸地幾開胃~咖哩雞: 雞個咖哩同羊唔同, 羊既咖哩紅d味道亦濃d, 雞既咖哩就係平時見開既黃咖喱, 味道都ok, 跟白肉幾fit唔會過濃, d雞肉就mama地, 唔重雞味唔滑亦唔算好"鞋", 不過印度菜d雞都係咁上下薄餅: 一貫質量, 大塊, 鬆軟, 點咖哩好好食!脆片: 一個字, 脆, 點咖哩好食, 唔點都ok飯: 普通飯囉~其實呢個餐真係唔少野ga, 又薄餅又飯, 食晒既話真係好飽, 而且快餐來講質素算係咁, 所以成為左朋友既長期飛佛, 不過佢話好似賣貴左, 以前$38咋, 貴左4蚊!!! 雖然貴左, 不過我地都仲覺得晚餐來講係抵食, 因為真係好飽!~

沙律菜: 有d瓜粒紅蘿蔔粒椰菜咁上下, 酸酸地幾開胃~

薄餅: 一貫質量, 大塊, 鬆軟, 點咖哩好好食!

脆片: 一個字, 脆, 點咖哩好食, 唔點都ok

飯: 普通飯囉~

睇住個師傅拋下拋下轉下轉下咁就整好一件,真係睇極都唔厭...^^薄餅配咖哩簡直係一絕...基本上食完一塊已經飽左...但佢個汁真係太好味la...所以都係忍唔住要食埋佢^^...
薄餅配咖哩簡直係一絕...
基本上食完一塊已經飽左...
但佢個汁真係太好味la...
所以都係忍唔住要食埋佢^^...
2007-06-06 20 瀏覽
APM美食廣場呢度就咁睇落去好似真係間間都唔錯咁,不過價錢都真係唔太平(對我呢d窮鬼黎講),見倒呢度有印度薄餅而且仲係印度師傅新鮮即做,四十二蚊都即管試下,揀o左比小食既羊肉餡,有四大塊,點咖哩汁食,講味道其實都真係唔錯,不過下次要同人分享下先得,一個人食晒四塊其實都幾頂胃。
2007-06-02
上次食完MOS Burger後, BF唔夠飽, 再試埋隔離間咖喱鄉里... 買左一份宵夜套餐: 雞肉千層煎餅+ 咖喱雜菜等左好耐先有, 雞肉千層煎餅唔多熱, 味道一般, 比較肥膩, 入面唔多覺有雞肉. 咖喱雜菜OK, 辣味適中, 而餐飲就要拉茶, 味道怪怪地...

2007-05-15
我愛吃這的banana roti,也愛吃curry veg 配roti。反正就是愛吃roti chennai (南印度千層煎餅)。但,每次吃完,一定一定一定一定一定飽到要命。============================================這天跟mom 和jeni shared 兩個dishes。瑪沙拉三明治─忘了確實名字。是蛋餡餅包著菜、青瓜、青椒、紅椒、綠色chili sauce。egg roti ─以前我和jeni 吃potato roti 的,但這次想試別的口味。可是,後悔了,因這只是普通得不得了的蛋餡餅,不及potato roti 般有一小塊一小塊的potato那麼豐富。兩樣都是蛋餡餅,怪不得飽得像要吐... ...============================================for more pics n' details,pls visit my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=1251&prev=1278&next=1250

但,每次吃完,一定一定一定一定一定飽到要命。

這天跟mom 和jeni shared 兩個dishes。

兩樣都是蛋餡餅,怪不得飽得像要吐... ...

2007-02-27
雖然價錢有D貴,但都幾好味,炸雞同薯條好似染色,d薯條都食唔曬(因為太多),下次會再去幫襯,去食瑪哈大包套餐
本來去食譚仔嫁點知佢又唔開要等到星期四先開所以就去左FOODCOUNT @ APM一上到去媽咪就好想試下人地D PIZZA佢同妹就ORDER左一個皇家SET LUNCH有馬沙拉牛油雞,炸雞,PIZZA,薯仔CURRY 角再配左個FRIED RICE再加一杯MILK TEA其實OVERALL佢個SET都做得唔錯(特別係個PIZZA)不過佢地D家鄉奶茶就真係頂唔順啦好騷既味而且加得太好香料完全唔係MILK TEA黎我媽嗜MILK TEA飲左DD都頂唔到成杯擺係度都係叫COLA會穩陣好多PS.有個STAFF 負責落單嫁不過佢個樣極黑口黑面一幫佢落單先笑笑口咁好明顯係趕客JOR
本來去食譚仔嫁

一幫佢落單先笑笑口咁
好明顯係趕客JOR
(非會員)
2007-02-01 8 瀏覽
好鍾意食佢既薄餅.一個set, 有肉, 有薄餅, 有菜, 加野飲都係around $40. 佢既naan bread點咖喱汁真係一流.如果你係太食既, 就要叫另一款貴小小既餐, 果個有兩塊餅. 包你飽.美中不足係佢既菜份量好少, 汁就多多.不過點都好, 佢既美味薄餅足以令我再次幫襯佢!
好鍾意食佢既薄餅.
佢既naan bread點咖喱汁真係一流.

美中不足係佢既菜份量好少, 汁就多多.
不過點都好, 佢既美味薄餅足以令我再次幫襯佢!
2006-11-28 7 瀏覽
同朋友tea 都抵呀!廿蚊有飲品有薄餅...個sauce 係青咖喱!我對呢種咖喱冇咩好感。但個餅都食得落肚的!^^個飲品係奶茶,但奶茶得嚟又有一種微微的薄荷香味…都ok 嘅!
同朋友tea 都抵呀!廿蚊有飲品有薄餅...

2006-11-04
好睇唔好味其實係冇味仲要唔熱.
好睇唔好味
其實係冇味