餐廳: 咖啡園
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-09-24 12457 瀏覽
一家三口到conard 食lunch buffet,順便同蝦子餅慶祝生日。十二點半來到,差不多全餐廳滿座,好彩預先訂了枱,要不然相信會撲個空。用餐地方不算大,有戶外座位,我們仨被安排於一張在角落的四人枱,感覺獨立,坐得舒適。坦白說,取食物的地方也不太大,一分鐘也能走完,不過每款食物也很精緻,味道也不錯。冷盤方面有:琵琶蝦、 龍蝦 、蟹鉗、麵包蟹及青口。 龍蝦和麵包蟹都有很多膏, 當中以蟹鉗最鮮甜。 食物不斷refill,不怕取完就沒有。熱盤方面也有十多款,也可以即場煮烏冬湯麵等。 燒味有叉燒和燒鵝,除一般牛扒外也有海南雞供應。 不得不讚韓式牛仔骨味道很好,肉質淋滑,吃不停口。湯也中西兩款, 蘿蔔豬骨湯和菠菜花忌廉湯 ,味道不過不失。四款芝士任選, 刺身有吞拿魚和三文魚,而且有很多款壽司供應。水果方面,有蜜瓜、哈密瓜、西瓜、菠蘿及士多啤梨,當中以蜜瓜最甜最多汁,又是吃到停不了口。這裡可以自行調制caesar salad,也有 紅菜頭沙律和大海鮮果沙律等,總有一款啱口味!到了甜品時間,款式不算太多,但十分精緻!法式焦糖燉蛋加入薑汁,味道特別! 也有日式芒果mochi 供應, 煙韌好味 。
食物不斷refill,不怕取完就沒有。

到了甜品時間,款式不算太多,但十分精緻!法式焦糖燉蛋加入薑汁,味道特別! 也有日式芒果mochi 供應, 煙韌好味 。 還有櫻花鮮奶布丁,口味獨特,也有即制薄餅。雪糕是movenpick,有三款口味,更可即場制作炒雪糕。

總括而言,味道不錯,吃得開心又滿足!

2017-09-23 1063 瀏覽
到底該先吃那個種類? 甜品抑或海鮮? 實在很難取捨, 根據慣例, 都是由沙律先吃, 到頭盤、主菜再到甜品, 但Garden Café的甜品是吸睛之餘, 味道誘人, 我就來一個怪循環, 先吃甜品, 世上總會有我這類人吧~ 就在門口位置的甜品區, 相信是招徠客人的招數, 而這是成功的, 因為蛋糕款式造型精緻, 有件裝及杯裝, 黑森林蛋糕是必吃的, 朱古力濃郁軟滑, 滲著少少酒白, 重點是夾層有車厘子, 是傳統造法, 而那朱古力小卷由數塊薄片卷成, 整顆放進口,那份薄脆與香醇, 難以忘懷. 仿如鋪上光環的柚子豆腐蛋糕, 造型優雅, 而柚子與豆腐的味道也很搭配, 慕絲質感, 不覺肥膩. 要論視覺效果, 必是仙氣十足的芒果香檸雪芭, 酸甜醒胃, 肚餓感更強. 4款movenpick 雪糕當中更有藍莓芝士餅味, 香甜藍莓味不假, 混著少少咸味芝士餅碎, 一球真的不夠滿足!! (餅廚拿起雪糕勺三兩下就把雪糕弄成圓形及橢圓形, 讚!!) 柚子桑莓éclair賣相美, 味道更可口, 一口size, 細細條, 甜品就是這個份量最好, 可多吃幾款. 朋友推介, Garden Cafe關乎朱古力的
朋友推介, Garden Cafe關乎朱古力的甜品都極有水準, 因此我不會錯過桑莓朱古力慕絲, 果然酸甜平衡又有朱古力的香醇幼滑!
想不到酒店的朱古力雞蛋仔也如此吸引, 外脆內軟, 中間並非空心, 合我口味.
主角該是一系列海鮮, 有爽口彈牙的鮮蝦、波士頓龍蝦、琵琶蝦、長腳蟹、青口, 款款質素也頗佳.
若果要選其中兩款做代表, 必是多膏龍蝦及麵包蟹, 特別是麵包蟹的膏夠軟滑. 碟上的熱葷蒸帶子有蒜蓉的香口, 口感軟滑, 同樣是不錯的選擇.
迷你版海南雞飯一盤送上, 皮爽肉滑, 個人認為沾辣醬最好吃. 香飯有雞油香, 但有點過濕.
熱葷還有炸蠔, 吃得出是即製, 外層香脆不油膩, 蠔肉肥厚, 確是有水準.
西梅豬柳是當晚我最喜歡的肉類, 燒得剛剛好, 肉呈粉嫩色, 當然點睛在於西梅醬, 原來與豬柳的肉汁是perfect match!!
避風糖龍蝦、豉椒炒蜆, 十分惹味, 尤其愛避風糖的不愠不火, 燒烤類有雞翼、豬肉腸、香葉魚柳, 喜歡濃味的必定喜歡.
日菜有手握壽司及卷物之餘, 即有即製鵝肝燒, 第一口是有點抗拒濃郁的肝臟味, 但越吃越上癮.
必須吃澱粉質才能飽肚嗎? 烏冬、拉麵檔能滿足到啊~
是時候重回軌道去吃冷盤準備第二round, 咸香的風乾火腿最快被搶光.
又一區充滿仙氣的是沙律區, 西蘭花、豆角與其他酒店buffet相比較少見.
中湯西湯各一款, 水準平均, 但中湯較優勝.
食物種類多兼高質素的「仲夏主題自助晚餐」比想像中便宜, 星期一至四成人每位$598/小童$378, 星期五至日及公眾假期, 成人每位$668 /小童$398. 而9月份以滙豐信用卡結賬, 更有65折優惠, 成人每位才$467, 又有精選美酒及冰凍果茶暢飲.
2017-09-15
  • 雞蛋仔
  • eclair
  • 黑森林蛋糕
2017-09-22 1867 瀏覽
好喜歡自助餐中有大量海鮮供應,對於細食的朋友來說,感覺會回本些。 這晚與好友來到港麗酒店Garden Cafe,重點吃海鮮、movenpick雪糕、燒烤類食物已值回票價。   每晚7:30更會即宰時令魚刺身,這晚是日本神魚平政魚, 師傅手起刀落地片出新鮮肥美魚刺身,每人限取一份。   我嘛,沒有太追求刺身,因為我是海鮮迷!   龍蝦、麵包蟹、琵琶蝦、長腳蟹、青口、去殼凍蝦,太吸引了吧!   大隻龍蝦鮮甜爽彈,還有紅橙色的甘香蝦膏; 說到蝦膏,麵包蟹蟹膏也相當嫩滑,帶少許黏,好美味; 長腳蟹多汁肉嫩!  不要錯過啦! 海南雞飯也是必吃的,雞件幼嫩飯不油膩,正適合怕脂肪怕肥膩的姐妹們!  平日看到廚師只會在切燒牛肉,我就只能看不能吃,今次有燒豬柳啦! 燒烤類食物也夠多,燒蝦、牛仔骨、雞肉腸等等,加塊芝士pizza就更完美啦!  薄薄的餅底與濃郁芝士,想一塊接一塊地消滅它。     日式美食有章魚燒、鵝肝燒、魚刺身、壽司, 鵝肝燒好美味,外層惹味,裡面的鵝肝又夠軟滑。  還有烏冬拉麵,你又會喜歡配上味噌湯或豬骨湯嗎? 即製吉列炸蠔好正! 鬆脆不油膩,蠔味不太重;  再喝一碗流心蛋,味蕾大衝擊

日式美食有章魚燒、鵝肝燒、魚刺身壽司, 鵝肝燒好美味,外層惹味,裡面的鵝肝又夠軟滑。

還有烏冬拉麵,你又會喜歡配上味噌湯或豬骨湯嗎?

即製吉列炸蠔好正! 鬆脆不油膩,蠔味不太重;  再喝一碗流心蛋,味蕾大衝擊。

冷盤有芝士、cold cut、莎莎青口、半煎吞拿魚、牛展

熱葷方面以惹味海鮮居多,吉列蝦球、椒鹽辣蝦、蒜香帶子。

飽肚的有紅燒豬臉肉、大蝦長通粉、泰式炒粉。

一輪熱氣後,吃清律清新一下,消除熱氣!  預伴沙律、蔬菜沙律,有多款油醋作調味啊!

中湯有清甜的杞子螺頭湯,西湯有磨菇湯,又幾好味喎!  沒有重重的忌廉,每口都是幼滑菇蓉,好實在!

差不多飽飽了﹗吃點水果後再戰甜品

甜品環節相當高質,尤其是朱古力類甜品,那甜度與苦澀度恰當。凍櫃裡精緻的糕點、movenpick雪糕、即製雞蛋仔,讓你不想錯過任何一款。

雞蛋仔有原味及朱古力味, 蛋香十足又夠鬆軟,真朱古力味,裡面還有粒粒半溶朱古力,美味!

甜品區出現仙氣青檸雪葩,實是驚喜,搭配甜甜芒果,回味!

好靚的抹茶芝士蛋糕,抹茶味不太突出,屬於light 的芝士蛋糕。

閃電泡芙、芒果大福、櫻花牛奶布甸,我獨愛黑森林蛋糕與豆腐柚子蛋糕。

黑森林蛋糕中那朱古力軟心及櫻桃,帶有少許酒味,高水準之作。 隨即吃下豆腐柚子蛋糕,清甜軟滑的,必吃!

還有還有,紅桑子朱古力蛋糕,中間有少許朱古力脆脆,慕絲幼滑,甘苦與酸甜的強例對比,就是我喜歡這蛋糕的原因,兩者味道好balance﹗正﹗

還有4款movenpick口味雪糕,多飽也要吃下去!

題外話/補充資料: 星期一至四成人$598/小童$378,星期五至日及公眾假期成人$668/小童$398,想更優惠,記得去到酒店online網預訂 ,可享65折,及任飲紅白酒橙汁汽水啊﹗
2017-09-14
2017-09-19 1027 瀏覽
近來好似少咗食自助餐咁喎!係時候要出山減肥喇,久休復出緊係要揀間正斗的來賀一賀佢啦!就揀了我第一次去港麗酒店的咖啡園 Garden Cafe 。今次要來吃的是酒店仲夏主題自助晚餐,星期一至四成人$598/小童$378,星期五至日及公眾假期成人$668/小童$398,酒店這月份推出匯豐信用卡65折優惠優惠按此連結即時抵食得多了! 價錢就抵咗好多不如等我帶大家睇睇有什麼美味食物供應吧!在凍海鮮區一眼看到有琵琶蝦車媽媽心已樂透了因為這種海鮮是我十分喜歡吃的,其餘還有青口、麵包蟹、開邊龍蝦、鱈場蟹腳及大蝦陣容也不少呢! 芝士有4款選擇看見有Pepper Boursin就知今晚同桌的J小姐必定很開心啦!因為這是她的 Favorite Cheese。 Cold Cut款式唔多有煙三文魚、沙樂美腸,德國凍肉腸及谷巴火腿,貴精不貴多各款都甚具質素對於我夠滿足了! 生果就十分豐富有哈密瓜、蜜瓜、我大愛的菠蘿及西瓜另外還有原個的布冧、蘋果及提子等全部都新鮮非常,這夜我吃了超多菠蘿因為真係又甜又香用來襯Ham簡直係妙配呀! 現成沙律亦有十分多選擇黑椒煙鴨胸、牛展、泰式海鮮沙律、希臘沙律、鴨胸沙律、蜜糖芥末牛

現成沙律亦有十分多選擇黑椒煙鴨胸、牛展、泰式海鮮沙律、希臘沙律、鴨胸沙律、蜜糖芥末牛肉沙律、另外還有青口蕃茄莎莎及吞拿魚,唔好話我知您揀唔到一款鍾意食㗎!

沙律菜區亦有數款選擇而且更有大碗給客人自己混製沙律很貼心!

而其他沙律配菜更加是色彩斑斕款式眾多見到都好開心呀!

沙律油醋汁醬亦都唔揸流灘款式眾多,鍾意酸的、甜的、鹹的悉隨專便,最緊要挑選到合自己的口味。

日式美食方面有日式叉燒烏冬或拉麵,還有三款湯底可選包括麵豉湯、雞湯及豬肉湯冇藉口唔吃呢!

日式溫泉蛋漲卜卜的好吸引!另外還有酥炸吉列生蠔這個也不容忽視呀味道十分不俗的。
當然唔少得有刺身這夜有兩款選擇,另外每晚七點半更加會有師傅現場生劏平政魚一陣再為大家介紹啦!
當然另外還有壽司卷物供應不喜歡吃刺身的朋友不用使擔心冇選擇啦!
還有即場燒製的章魚燒及鵝肝燒,不過這夜美食真的太豐富最後我都冇試到!不如你哋試完話返比我知好唔好食吖!
大大舊的燒肉當然唔少得!除了燒牛扒外這兒還多了燒英國豬柳合晒我哋呢啲唔食牛肉的客人!

不過這夜的驚喜肯定就是這個海南雞飯,影相時已見到雞肉嫩滑非常好鬼吸引!一陣再話比大家聽究竟有幾咁好食啦!

接下來的熱食包括有印度咖哩蘭度豆及印度咖哩雞,仲有泰式炒河粉充滿亞洲風味。

而中式美食就有豆酥帶子、蠔皇炒時菜、黃金炸蝦球、紅酒牛尾燴豬柳、西式則有大蝦長通粉、香草燒新薯、蜜糖燒南瓜及香煎鱸魚。

最後還有豉汁炒美國蜆和勁惹味又夠辣的椒鹽炒龍蝦!
這有燒味部分今日供應的是叉燒及白切雞,不果怎也被海南雞搶盡風頭。
本來在池畔的燒烤區這夜因有客人包場所以移師入餐廳內,但同樣精彩美食包括有燒牛仔骨、羊架、大頭蝦,還有燒肉腸、燒鱸魚及惹味燒雞翼,另外還有Pizza供應呢!
酒店的甜品就會將餅店轉化成自助甜品區,諗起都開心而且這樣又會更加衛生吃得更放心了!
自取的有香甜好吃的士多啤梨杯,粒粒嫩紅好誘惑呢!
最驚喜莫過於酒店自助餐內竟然有即製雞蛋仔,除咗原味更有朱古力味而且質素不比專門店 的差喔!!
餅櫃內這個柚子豆腐蛋糕最為吸引我!果然味道確實一流。
另外還有和果子及其他蛋糕、燉蛋、芒果布甸、白酒啫喱及櫻花奶凍。

最後當然唔少得雪糕這夜有四款Movenpick供應好開心啊!

一口氣介紹完咁多美食車媽媽都肚餓啦!我唔客氣先來一碟沙律菜主角當然係我最愛的Ham加菠蘿組合啦!

凍海鮮方面全部被我取回來麵包蟹的爆膏柔軟甘香,青口軟淋又鮮甜,龍蝦更鮮嫩可口而我最愛的琵琶蝦無奈哋即時被比下去了!

每樣熱葷取了少許來試,每樣味道都幾平均呢!

你都每晚7時30分大廚會即席現場生劏美味平政魚,這時候大家身軀亦蠢蠢欲動到餐廳中央欣賞大廚的表演。

大廚用純熟的刀法三兩下手勢已經將平政魚宰割好,而每位客人亦都魚貫哋乖乖等候師傅送上兩片刺身,當然覺得好吃可以再去排隊取多一轉,確實新鮮生劏的平政魚刺身肉質彈牙味道鮮甜,絕對值得再去排多一次呢!

吃完鮮甜的平政魚刺身這一刻就要吃全晚我認為最美味的海南雞飯,先講雞肉嫩滑有肉香令嘴巴感動,繼而那口油飯充滿香氣但絕不油膩,配合三色醬同吃絕對令人忘記自己身在自助餐中!

另外還試了大蝦長通粉這個通粉又做得幾al dente喎!而且還有不少我喜歡的火箭菜,另外我還取了一片豬柳師傅聰明的左中央加了西梅吃起來口感清爽多了!

這個時候飲番碗濃香的忌廉蘑菇湯基本上已經飽到上心口了!不過我總會留些位置吃精緻的甜品嘅!

首先要吃的是最矚目最有仙氣的青檸雪葩,每一客都是即場製作極盡視覺享受,吃下去味道也十分清爽酸香的青檸雪葩再配香甜芒果成件事好似去咗泰國一樣喔!

而更特別的是這兒有即場製作的雞蛋仔,我這天就試了朱古力口味跟街頭風味沒兩樣,外脆口感加入內軟的香香朱古力味道好容易就食多幾件㗎啦!

當然我亦都唔會忽略餅櫃內的美味甜品,閃電泡芙是我最愛的無可能不吃!估不到質感也做得十分不錯呀,另外生果撻造型迷你一口一個都唔會太飽肚呢!

以下兩件甜品是我高度推介的!第一款是黑森林蛋糕充滿酒及朱古力香味質感棉密滑溜,絕對是高質素的黑森林蛋糕,不吃絕對是您的損失啊!

而另外一款就是這個白酒啫喱蛋白球,微甜的蛋白球配上質爽滑滿帶白酒清香的啫喱,入口層次豐富甜味跟酒香恰到好處是超水準之作!差點忘記通知大家這個自助餐是由六點吃到十點半,大家真係唔好食午餐去因為這一個絕對是長途跋舌之旅喔haha~
2017-09-14
2017-08-23 1737 瀏覽
環境好舒服 服務態度都好好😊平日去食人都多不過冇爆場 啲龍蝦真係好多膏 好好味 長腳蟹都好新鮮不過有啲鹹 白酒同紅酒任飲 都係普通平價酒咁嘅價錢有任飲紅白酒都夠晒仲即場切割平政魚 好新鮮好正👍🏼可以再去👅
環境好舒服 服務態度都好好😊
平日去食人都多不過冇爆場
咁嘅價錢有任飲紅白酒都夠晒

仲即場切割平政魚 好新鮮好正👍🏼
可以再去
👅
2017-06-23
2017-08-20 1963 瀏覽
我從不寫食評,食過差都放人一馬,食過好的寫出來又怕比人話吹大左。但今次不能不寫,因為實在劣劣劣x n次方。一個月兩次在金鐘tea buffet, 上次在萬豪超掂,但今次在Conrad食物勁少款,居然熱食有炒飯、炒麵、餃子、春卷....冷盤又差不多冇咁。最離普tea buffet 連甜品都超求其。可能最掂係杯请水…………超中伏。

但今次不能不寫,因為實在劣劣劣x n次方。

最離普tea buffet 連甜品都超求其。

可能最掂係杯请水…………超中伏。

• 清水
2017-08-14 1787 瀏覽
H銀行信用卡正進行推廣,預訂自助餐六五折,於是和朋友們一行六人來品嘗一番。自助餐由晚上6點開始,一直到10點半。當我們到達位於LL層咖啡園門口時,接待員好快找到我們訂座資料,為我們安排好入座。一進場,除了甜品未準備好,服務員說大約7點後開始供應甜品,其他食品已經放在枱上任君選擇。服務員問我們要飲什麼,紅白酒、汽水都是任飲的,還有一杯自選餐飲(後面再詳談)。服務員還為我們介紹一下食品,外面露天Bar位設有燒烤類食品,例如各類串燒、燒龍蝦、烤羊架、燒豬腩仔、烤意式薄餅等,有大廚為你即場燒烤,相當有氣氛。是次自助餐主打供應波士頓龍蝦、琵琶蝦、蟹腳,新鮮味美!琵琶蝦一般比波士頓龍蝦細隻,但肉質更結實,口感清爽!還有青口、凍蝦!大廚為你即場製作迷你海南雞飯、日式拉麵、日本小丸子,有章魚和鵝肝小丸子兩款 ,同樣香脆好味!壽司方面有三文魚、鰻魚、墨魚、甜蝦,刺身有吞拿魚。壽司都是一口一件的大小,相當新鮮好味,不像整好了好久放到乾硬的。到7點半有大師即席示範切原條油甘魚,然後大家既可欣賞師傅刀法,亦能品嘗即切油甘魚刺身無比美味,排隊出去領取,每人會有兩塊魚生,還準備好豉油、芥末給你,相當體貼。此外,還

此外,還有沙律吧、水果吧,供應新鮮切好的生菜、菠蘿、哈蜜瓜等。有三款泡菜,分別是醃椰菜、青瓜、蘿蔔…味道不太好,不酸不辣,好乾的口感也不好。

甜品款式眾多,有芒果布丁、櫻花牛奶布甸、綠茶蛋糕、紐約芝士蛋糕、雞蛋仔等。兩款布丁超好味。但雞蛋仔烤太焦了,我本來還以為啡色的是朱古力口味。
最期待的雪糕Movenpick, 只有雲呢拿和草莓味,當然好好味啦!但遺憾的是杓子愈用愈污糟,無人清潔。

用餐期間,服務員為我們每人奉上一小窩人蔘雞湯,打開一看入面有一塊雞肉和少許湯料,湯底味道清清地,雞味不重,人蔘味欠奉。不特別美味,但讓人感覺到服務的窩心。

到用餐後段,服務員溫馨提示我們點餐飲,可選花茶(薄荷茶、甘菊茶)、中國茶(香片、普洱)壺上的,或者奶奶、咖啡等。

星期五比平日星期一至四稍貴,紅白酒任飲,白酒好飲!連加一每位$588。個人認為價錢貴,主要是用餐時間長,由6點坐到11點,食物供應至10點半左右,是食環境和服務。食物中規中矩,沒大驚喜,最棒是有兩款龍蝦和蟹腳,選擇不算極多、太多,是為食得“精”。服務是六星級的,每位服務員都非常有禮貌,果然是大酒店級數!

環境超舒適,枱與枱之間有空間,不怕鄰座嘈吵聲打擾用餐雅興。有室內室外雅座可選。每一個地方都衛生整潔。適合怕多人爭食,想寧靜享受自助餐的朋友。
波士頓龍蝦與琵琶蝦
日式選擇
波士頓龍蝦與琵琶蝦
日式選擇
  • Dinner buffet
2017-08-04 1575 瀏覽
由悉尼回來了!又繼續分享美食:金鐘港麗酒店的 Garden Cafe,最近強化了自助餐內容,在原有強勁海鮮基礎上增設了海南雞飯,還將整個餅房都化身為甜品自助餐區,加上 HSBC 的65折優惠,既豐富又超值!   事實上,格調高雅的用餐環境,一來已經贏了很多分~使用 HSBC 65折優惠後,星期一至四成人 $467/小童 $298;星期五至日成人 $506/小童 $311,價格已包精選美酒及夏日冰凍果茶暢飲,太抵食了! 又來看看自助餐陣容吧!一開始先是凍海鮮,選擇包括:爆膏的波士頓龍蝦、麵包蟹、本地龍蝦、青口、已去殻凍蝦,以及阿拉斯加蟹腳等,質素是看得出的超誘人~~~  沙律的選擇也不少:雜果沙律、青口沙律、辣椒絲吞拿魚沙律、海鮮長通粉沙律、紅蘿蔔絲沙律、車厘茄沙律、雜菌沙律、青瓜片等.... 還有少不得我最愛的凱撒沙律,以及火箭菜,連同豐富配料(包括營養豐富的南瓜籽及葵瓜子)及醬汁,以供選擇~ 場內水果也十分新鮮又清甜,選擇包括:西瓜、菠蘿、蜜瓜、哈蜜瓜等,都切成大小相近的整齊方型,連同紅毛丹、青紅提子,以及鮮橙供食客享用~ 這場又有煙三文魚、風乾牛肉、莎樂美腸、黑森林火

這場又有煙三文魚、風乾牛肉、莎樂美腸、黑森林火腿;芝士的 Edam、Brie、Taleggio、Gruyere,還有不同的配料提供。

這場最後還有火腿阿支竹、四喜烤夫、黑椒煙熏鮫魚、海蜇、黑椒煙鴨胸以供選擇,胃口小的,吃完冷盤頭盤都飽了!

然後是日式美食區,供應繽紛琳琅的刺身壽司選擇,不過更吸引是旁邊的即燒章魚/鵝肝小丸子,這應該是甜魔媽媽首次在 buffet 中見到日式小丸子!

而這區還有挺誘人的豉椒炒蜆,以及上湯薑蔥龍蝦,兩款都做得十分好吃;接下來另一邊長檯的熱食選擇也很多,包括:粉絲蒸帶子、久違了的茶葉蝦、叉燒、燒鴨,以及更多不能盡數的中西甚至是印式美食!

其中推介大家留肚品嚐一下新出的海南雞飯,賣相極其靚仔,味道也好,其中油飯用來拌咖喱,原來又是絕配,好好吃啊~

這區還有不錯的燒牛肉、燒豬腩,以及粉麵吧。最後還有一中一西的兩款餐湯~

之後來到極美的池畔,繼續享用燒烤美食!場外有位外藉廚師坐鎮,按食客要求新鮮即燒大頭蝦、沙甸魚、羊架、雞翼、腸仔等,吃時可拌生茶;同時還有一個大焗爐炮製新鮮出爐 pizza,後者味道很不錯,令我留下美好印象~

最後回到場內,到餅店看看豐富的甜品陣容:除了一小角的朱古力及 Macarons 要付款才能幫襯享用,但單是另一邊的餅都夠嘩然了!!!

最頂層是長條形的木槺芝士蛋糕,底下則有 Salted Caramel 海鹽焦糖 Eclairs、紅莓慕絲蛋糕、咖啡慕絲蛋糕、藍莓撻、鮮忌廉蛋糕、士多啤梨撻、抹茶大福、草莓大福、焦糖慕絲蛋糕、特濃黑朱古力餅、芒果布甸、櫻花牛奶布甸、Floating Island 等等~

而場內還有四款 Movenpick 雪糕(包括好好吃的椰子朱古力味!)、即焗原味/朱古力雞蛋仔(好吃值得一試)、香脆餅乾,以及附上乾冰的仙氣雪葩!食物大致如此了~

甜品太吸引了,一開首就忍不住就來了一杯雪糕雞蛋仔(嘩哈哈哈),加上水果、沙律、龍蝦海鮮、刺身小丸子,以及海南雞飯上檯~下一張圖最前方就是仙氣雪葩,誘人嗎?

接著也出去取了新鮮燒起的大頭蝦、魚餅,以及出爐薄餅;Pizza 很夠芝味,我覺得很好吃,後來取了一整個共享;而當回到座位上,又出現了 pass-around 的大蝦 cocktail 杯,也不錯~

行駛 HSBC 優惠的話,價錢更包精選美酒及夏日冰凍果茶暢飲;我不算太酒鬼,非常滿足於清爽好喝的夏日冰凍果茶了,可以暢飲應該真爽啊!

來到晚上7:30pm,鈴聲響起,是時間出去看鮮宰平政魚了!新鮮即宰即吃,可想而知刺身有多新鮮,刺身迷一定不能錯話啊~

中間還跳了一些熱盤沒拍(雖然好吃,但咖哩撈油飯實在不好看啊...),最後來到甜品環節,除了 Movenpick 雪糕、雪糕雞蛋仔、超香脆餅乾,抹茶大福及海鹽焦糖 eclair 都好吃啊~

就是這樣,我們由下午(自助晚餐6:00pm開始)吃到夜深,眼見天色由光轉暗,變藍慢慢再變黑,感覺十分曼妙~夜香港的景色太美,大家有時間也去細心好好欣賞一下吧~

2017-07-11
用餐優惠
試食活動、信用卡優惠
2017-08-04 995 瀏覽
極度失望! 本來諗住同媽咪一家人嚟慶祝生日, 但係啲食物同服務都好差! 食物選擇好少, 海鮮冷盤係得龍蝦叫做好少少, 其他海鮮完全無味, 仲要唔多refill,搞到啲人一見到龍蝦出就衝出去拎,海鮮corner 長期都係冇嘢嘅!魚生款式得一種, 壽司就得嗰啲好cheap嘅款式, 但有大量章魚丸子同鵝肝丸子, 但係全部都唔好食!😑😑 酒店推薦嘅海南雞飯又冇乜味, 啲雞勁鞋! 其他熱葷選擇都好少, 仲要唔好食! 嗰個豉椒炒蜆先犀利, 長期淨係得殼冇肉嘅, 後尾忍唔住同啲staff講叫佢換個盤出嚟!戶外bbq 啲蝦係霉嘅, 燒牛仔骨係嗰啲好cheap嘅quality, 係個羊架叫做好啲, 同埋嗰個即焗pizza 叫做食得下! 沙律 cold cut 又係少到喊! 連生果都得三款, 甜品又係差到冇朋友! 最特別係有雞蛋仔, 但係個texture同我哋平時喺街食係唔一樣嘅! 仲有個七點半即席劏嘅魚生平政魚,好似好勁咁,每人排隊可以分得兩片, 個人覺得 冇乜特別, 同平時啲分鯛魚一樣咋嘛!Free flow of wine and soft drink, 叫杯汽水十世都唔嚟, 每次每叫一杯就要催3次

冇乜特別, 同平時啲分鯛魚一樣咋嘛!

Free flow of wine and soft drink, 叫杯汽水十世都唔嚟, 每次每叫一杯就要催3次, 唔知係咪唔夠人手, 想叫人serve 你好難!

其實都唔係第一次嚟食,不過越嚟越差! 呢啲咁咁high-end嘅酒店我會expect會有啲好嘅quality food 囉! 已入黑名單,唔會再去!
2017-07-12 10088 瀏覽
聽聞港麗酒店嘅自助餐有好多海鮮食,已經好想去試吓,咁啱今日有朋友有兩張贈券,唔得閒去,又就到期,就送咗俾我。嘩……即刻訂枱去試吓喇。去到現場,見到個環境已經覺得唔错,地方寬敝,燈光柔和,加上員工殷勤既態度,已令我心情好好,食慾大增。巡咗一輪,見到食物種類很多,就先來一個蕃茄忌廉湯,熱辣竦,酸酸地,茄味濃,令我胃口大開,就開始我呢晚嘅尋食之旅。最先食回本食物,識食一定揀佢嘅龍蝦、長腳蟹,麵包蟹,呢幾款海鲜味道鮮甜,仲源源不絕供應,不過㕑師可能重手咗,我覺得有少少過鹹。食完見室外有即燒BBQ,有香葉包魚,蝦,龍蝦,雞翼,法蘭克福腸……我怕熱氣,只淺嘗魚和雞翼,覺得無乜特別,就去攞章魚小丸子同鵝肝小丸子食,呢款小食外型做得唔錯,加上紫菜絲,都覺得佢有大阪嘅街頭小食feel呢!此時忽然鐘聲響起,走去八吓,原來係即開平政魚時間到了,聽酒店員工所講,此魚來自九州,是夏季最肥美的魚,冬季就轉劏拖羅。開完之後分享即劏新鮮肥美嘅平政魚,味道唔錯,肉質較結實,口感比三文魚更好。之後我再試佢嘅熱食,豉椒炒蜆,蒜蓉龍蝦,炒蜆好惹味,,但龍蝦嘅蒜頭味唔夠,所以我覺得食凍龍蝦好過。食到飽飽,梗係要食甜品喇!嘩!有

之後我再試佢嘅熱食,豉椒炒蜆,蒜蓉龍蝦,炒蜆好惹味,
,但龍蝦嘅蒜頭味唔夠,所以我覺得食凍龍蝦好過。

食到飽飽,梗係要食甜品喇!嘩!有雞蛋仔喎,即整即食,香噴噴,熱辣辣,脆卜卜,將我哋香港嘅街頭小食發揚光大,讚……

甜品款式很多,樣靚又有內涵,我推介小果撻,唔太甜,水果新鲜,係健康人士嘅好選擇。另有一款櫻花布甸,亦係我嘅推介,外型包裝精美,食落仲有陣陣花香,非常特別,仲有佢嘅日式芝士蛋糕,不單止外型精緻,食落淡淡芝士味,是不爱重味芝士人士的必然選擇。
水果亦要一讚,香甜菠蘿和又大又甜又脆嘅車厘子,喺我近期食嘅buffet度好罕見呢!

• 鮮果撻
  • 雞蛋仔
  • 蕃茄忌廉湯
2017-07-11 1679 瀏覽
一向很喜歡到金鐘太古廣場的那幾間酒店吃自助餐,食物豐富,質素好,價錢合理。前幾天就同幾個好友到Hotel Conrad的Garden Cafe 吃自助餐。餐廳本來環境不錯,樓底高,旁邊是泳池,但不知是否要増加生意額,加多座位,擠在一起,迫迫夾夾。至於食品方面,海鮮冷盆最豐富,有龍蝦、麵包蟹、青口、凍蝦、翡翠螺等等,款式頗多,惜鲜味不足。沙律除一般款式外,有較高級的火箭菜及菠菜苗。灼灼淥淥攤位的食物也很豐富,負責的主廚態度友善。熱盆主食不多,沒甚特色。整體感覺是比不上以前了。
2017-07-02
2017-07-11 1260 瀏覽
完全同價錢不成正比Free flow紅白酒飲咗好少朋友話差,飲一啖就冇飲啲火腿芝士沙律全部係平價貨=三星酒店lunch貨色琵琶蝦冇味龍蝦唔爽口勁痴殼麵包蟹啲膏勁嚡壽司也是平貨竟然有大量八爪魚丸即切嗰條叫平政魚好淡味仲要限量供應排隊每人限兩片熱食完全冇食賣相差到一舊都唔想夾Pool side BBQ舊燒肉勁硬勁咸蝦唔熟羊架ok我唔食牛朋友食咗一啖又停口甜品超級差好勉強揀到3樣擺上碟櫻花Panna cotta勁甜(我食得好甜都不能接受)Creme brulee唔滑Eclair及格我好鍾意食甜嘢都冇再攞2nd round可想而知最好係熱檸水同花茶
完全同價錢不成正比

Free flow紅白酒
飲咗好少
朋友話差,飲一啖就冇飲

啲火腿芝士沙律全部係平價貨

我唔食牛
朋友食咗一啖又停口

甜品超級差
好勉強揀到3樣擺上碟
櫻花Panna cotta勁甜(我食得好甜都不能接受)
Creme brulee唔滑
Eclair及格
我好鍾意食甜嘢都冇再攞2nd round
可想而知

最好係熱檸水同花茶
2017-05-05 1103 瀏覽
同客同2位同事黎食Early lunch,11點到,唔使等,坐poolside,一路望住泳池景,一邊享用午餐,再加一杯fruit punch ....感覺好似去左布吉享受咁,好寫意。可能因為太早,又或者其他食客都係室內食buffet,四周都冇人,只有一位bartender 幫我地落單,上菜。雖然以5星酒店黎講服務唔算好,但Conrad池景靚過隔離嗰間,所以每次要poolside lunch都會黎呢度。我order炸魚薯條好味,擺盤靚,食落唔油,好脆。同事的卡邦尼意粉都好creamy,好好食。但另一個order豬扒就硬左d, 另一個order burger但個漢堡太raw埋單有信用卡promo,12xx 4位,價錢公道

我order炸魚薯條好味,擺盤靚,食落唔油,好脆
。同事的卡邦尼意粉都好creamy,好好食

埋單有信用卡promo,12xx 4位,價錢公道
Fish and Clips
信用卡優惠
Fish and Clips
超多嘢食!刺身同熟食仲有海鮮都好正!真係差不多樣樣都好正!環境同啲侍應又好好!屋企人都食得好開心!下次可以同friend坐outdoor慶祝生日!其實咁嘅價錢,有咁嘅環境同嘢食確係讚👍🏾
2017-04-09 2158 瀏覽
今天是我的生日,當然我一定會吃大餐,今年想嘗試咖啡園這間自助餐廳,希望比其他自助餐廳更勝一籌。結果,沒有令我失望。感覺味道不錯,而且有相熟的朋友,在哪裏工作有優惠,所以都比較便宜。海鮮方面比較多。熟食比較少所以小朋友沒有太多選擇。可是露台有燒烤小朋友可以在那裏吃多些。甜品有很多種類,例如:炒雪糕、朱古力噴泉、水果等等。適合一家大細但是環境比較黑暗,光線不太充足,所以小朋友我可能不太適應這種環境,要小心小朋友會扭計。
海鮮方面比較多。

甜品有很多種類,例如:炒雪糕、朱古力噴泉、水果等等。

適合一家大細

梳乎厘