2023-04-21 111 瀏覽
今日想飲拉茶,又黎到將軍澳東港城呢間餐廳吃飯。我叫左1️⃣巴東牛肉配椰漿飯💰80配凍手工拉茶呢個一上黎就覺得好開胃,綠色嘅斑斕椰漿飯色彩吸引,食落口椰香味十足,配上好淋好入味嘅巴東牛肉,好快就KO左成個飯🥰嘢飲系我鍾意嘅凍拉茶少甜,拉茶茶味好濃,又飲到牛奶嘅香滑、好好飲❤️2️⃣ 斑斕咖央多士💰28多士係麥麵包🍞,比較健康,加上有烘底,麵包即上即食,好香脆。另外多士係中間切開左,搽上香濃嘅斑斕咖央漿同埋一塊牛油🧈,每一啖都有好香嘅椰子🥥味,加埋牛油真係好邪惡😈😋消費價錢:1人💰119,包括10%服務費結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:咖吔kaya餐廳地址:將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖
今日想飲拉茶,又黎到將軍澳東港城呢間餐廳吃飯。

我叫左

1️⃣巴東牛肉配椰漿飯💰80配凍手工拉茶

2️⃣ 斑斕咖央多士💰28

消費價錢:1人💰119,包括10%服務費

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:咖吔kaya
餐廳地址:將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖
  • 斑蘭咖吔多士
2023-04-19 160 瀏覽
今日又去東港城搵好野食,好近mtr 既東港地就有一間新加坡地道菜式既KAYA,一諗起喇沙就想食啦,而且今日早,比較小人,平時見好多人排隊。佢既環境舒服,都有新加坡特色感覺~新加玻喇沙米線 ($82)依個一定是我必食,佢既喇沙湯底真係好吸引,今次選左米線,滑身d~斑蘭咖吔多士 (PANDAN KAYA TOAST ) ($28)好鐘意食斑蘭咖吔多士,配合埋牛油一齊,真係超正既享受,平時都好小大大塊牛油咁食,但咁食又真係超級正既感覺~小食多滋味~海南雞 ($150)半隻既海南雞真係好吸引,而且佢既醬先係重點,每次海南雞都令我好期待。

新加玻喇沙米線 ($82)

海南雞 ($150)

斑蘭咖吔多士
斑蘭咖吔多士
半隻海南雞
  • 海南雞
2023-04-04 337 瀏覽
《咖吔 Kaya》 😋 坑口都多野食選擇,黎到東港城想食下新加坡菜,見環境都舒適就試呢間。🎀新加坡喇沙摻摻 💰82 >食喇沙一見有摻摻,一定係揀佢。摻摻即是油麵加米粉,同喇沙湯好夾,微辣加埋蝦、豆卜、魚蛋等配料,好滿足🎀地道老鼠粉 💰88 > 銀針粉撈埋生蛋、魚仔、肉碎、花生一齊食,都唔會太過乾身,好惹味。🎀新加坡古法炒蘿蔔糕 💰88 >嗌左2款粉,想加個小食。朋友好鍾意食蘿蔔糕,就嗌黎試。同食開既炒蘿蔔糕差不多
《咖吔 Kaya》 😋

新加坡古法炒蘿蔔糕

🎀新加坡古法炒蘿蔔糕 💰88
新加坡喇沙摻摻
地道老鼠粉
東港城算係我半個飯堂,餐廳位置有啲隱蔽,我哋少行呢條路,差啲以為係新開冇耐嘅餐廳,店內大部分座位都係梳化卡位,坐得好舒服,裝潢有熱帶風情,餐盤色彩繽紛都好有特色 - ✦ 燒牛柳柚子沙律 $𝟷𝟷𝟾牛柳除咗配柚子沙律仲有焗原隻蒜頭同醃青瓜出街食牛我好驚啲牛熟得濟會勁韌咬唔開呢個燒得啱啱好,唔算生又唔會過熟牛柳同柚子沙律一齊食都好夾食咗幾塊牛柳都唔漏,全靠柚子嘅酸中和咗我麻麻地咁大粒嘅蒜頭,所以冇試到幾款菜式入面,我最鍾意呢道菜 推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️ -✦ 班蘭咖央多士 $𝟸𝟾多士夠脆,加分,絕對要襯熱食中間夾住勁厚嘅牛油,超邪惡班蘭咖央醬好香而且唔會甜到漏好耐未試過咁有水準嘅咖央多士題外話:裝住多士個金屬兜我屋企都有個但冇諗過可以用嚟裝食物,開心大發現 推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️ - ✦ 冰鎮鮑魚 (𝟺件) $𝟷𝟸𝟾竟然有冰鎮鮑魚,見到就好想食鮑魚處理乾淨,都算新鮮,可以一試 推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍 - ✦ 檳城街頭排骨山 $𝟷𝟼𝟶第一次試排骨山,雖然冇𝑀𝑒𝑛𝑢入面張相咁壯觀但上菜嘅份量都好巨型,𝟹大塊排骨組成嘅一座山咁啱我哋一行𝟹人,唔洗掙餐廳有一次性手套提供,一人揸住一舊嚟損醬汁係酸酸辣辣,有
東港城算係我半個飯堂,餐廳位置有啲隱蔽,
我哋少行呢條路,差啲以為係新開冇耐嘅餐廳,
店內大部分座位都係梳化卡位,坐得好舒服,
裝潢有熱帶風情,餐盤色彩繽紛都好有特色

✦ 燒牛柳柚子沙律 $𝟷𝟷𝟾
牛柳除咗配柚子沙律仲有焗原隻蒜頭同醃青瓜
出街食牛我好驚啲牛熟得濟會勁韌咬唔開
呢個燒得啱啱好,唔算生又唔會過熟
牛柳同柚子沙律一齊食都好夾
食咗幾塊牛柳都唔漏,全靠柚子嘅酸中和咗
我麻麻地咁大粒嘅蒜頭,所以冇試到
幾款菜式入面,我最鍾意呢道菜

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

✦ 班蘭咖央多士 $𝟸𝟾
多士夠脆,加分,絕對要襯熱食
中間夾住勁厚嘅牛油,超邪惡
班蘭咖央醬好香而且唔會甜到漏
好耐未試過咁有水準嘅咖央多士
題外話:裝住多士個金屬兜我屋企都有個
但冇諗過可以用嚟裝食物,開心大發現

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

✦ 冰鎮鮑魚 (𝟺件) $𝟷𝟸𝟾
竟然有冰鎮鮑魚,見到就好想食
鮑魚處理乾淨,都算新鮮,可以一試

推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

✦ 檳城街頭排骨山 $𝟷𝟼𝟶
第一次試排骨山,雖然冇𝑀𝑒𝑛𝑢入面張相咁壯觀
但上菜嘅份量都好巨型,𝟹大塊排骨組成嘅一座山
咁啱我哋一行𝟹人,唔洗掙
餐廳有一次性手套提供,一人揸住一舊嚟損
醬汁係酸酸辣辣,有啲似泰國海鮮醬汁
排骨啲肉都唔少,勁開胃惹味

✦ 海南雞飯拼喇沙米線 $𝟷𝟶𝟾
呢個餐見到都飽,除咗有一碗油飯跟
仲有一碗𝑚𝑖𝑛𝑖版喇沙米線
米線個碗大過油飯碗少少,成個餐嘅份量啱男士多啲
海南雞有啲遜色,冇乜雞味
個油飯都麻麻地,唔夠香
反而喇沙米線有驚喜,喇沙湯好香好濃
雖然係𝑚𝑖𝑛𝑖版嘅喇沙米線,但啲配料都唔ℎ𝑒𝑎
冇咗喇沙米線嘅話,個分數只值𝟸分

✦ 馬來街頭椰子雪糕 $𝟼𝟸
雪糕有𝟹隻味揀,有榴槤、椰子、拉茶
我揀咗椰子,唔算好濃椰子味
半個椰子殼做碗,都幾打卡𝑎𝑏𝑙𝑒

推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

✦ 椰子班蘭冰 $𝟹𝟼
勁香班蘭味,好飲
冇咁甜嘅話會滿分

由於本人懶癌發作
我打呢篇食評之前已經回訪咗好幾次
呢間係我暫時食過新加坡菜之中比較高汁嘅
大部份菜式都係好味嘅,真心推介

回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-03-24 197 瀏覽
DELIVERYROO 外賣. 香芒大蝦米紙卷$78.00香芒&大蝦 太少啊, 好似食緊青瓜&甘筍米紙卷味道有點青斑蘭咖吔多士$38.00這個不建議外賣送到黎時牛油和多士都淋曬烤馬來蔥餅 配 咖哩$58.00咖哩好食!!不過蔥餅送到黎時, 已經變凍變硬了應該堂食的話, 會更出色. 新加坡剩沙摻摻$92.00湯分開放 配料也很多, 有蝦,蛋,魚蛋,魚片,豆腐味道不錯
DELIVERYROO 外賣.
香芒大蝦米紙卷$78.00
香芒&大蝦 太少啊,
好似食緊青瓜&甘筍米紙卷
味道有點青

斑蘭咖吔多士$38.00
這個不建議外賣
送到黎時牛油和多士都淋曬

烤馬來蔥餅 配 咖哩$58.00
咖哩好食!!
不過蔥餅送到黎時, 已經變凍變硬了
應該堂食的話, 會更出色.

新加坡剩沙摻摻$92.00
湯分開放

配料也很多, 有蝦,蛋,魚蛋,魚片,豆腐
味道不錯

2023-03-23
外賣送餐
2023-03-18 1875 瀏覽
將軍澳東港城....咖吔餐廳..價錢一啲都唔貴,我們來到這裏吃下午茶,環境舒適 ,每份主食贈送飲品一杯,而且味道很好,喜歡吃星加坡菜的朋友不妨來這裏裡品嘗啊!海南雞飯....68元(包飲品一杯) 海南雞皮爽肉滑,配上份量足夠嘅椰油香飯,飯質爽口美味絕不油膩,仲有一碗熱騰騰的蘿蔔湯,再點一些薑蓉甜豉油和辣醬, 真係惹味極了.檳城蝦麵.....66元(包飲品一杯)材料相當豐富有芽菜,豆卜,豬腩肉,香蔥,仲有幾隻鮮味大蝦㖭,麵質彈牙爽滑,而且份量足夠,下午茶來講真係非常之抵食.班蘭咖央多士....36元(包飲品一杯)鬆脆多士,加上厚厚的牛油和滋味咖央醬,好好味道, 配上特色拉茶❤️🥪😋😋,一口一口的吃,,好好味呀😊海鹽雪糕椰汁珍多冰 (下午茶特色飲品加12元)非常漂亮的特色飲品,海鹽雪糕帶少許鹹味,,第一次吃真是很有特色,香味濃沃嘅椰汁甜度啱啱好,好creamy, 好回味😋😋🍧🍧熱手工奶茶茶味濃郁,茶和奶嘅調配份量適當,又香又滑的☕☕😋😋桔仔話梅水酸酸甜甜的, 解渴提神又醒胃, 再來一杯更好☕☕

海南雞飯....68元(包飲品一杯)

檳城蝦麵.....66元(包飲品一杯)

班蘭咖央多士....36元(包飲品一杯)

海鹽雪糕椰汁珍多冰 (下午茶特色飲品加12元)

熱手工奶茶
茶味濃郁,茶和奶嘅調配份量適當,又香又滑的☕☕😋😋
桔仔話梅水
酸酸甜甜的, 解渴提神又醒胃, 再來一杯更好☕☕

2023-03-13
下午茶
  • 海南雞飯
  • 斑蘭咖吔多士
  • 馬來拉茶
2023-03-17 140 瀏覽
位於坑口東港城,超CP值高星加坡餐廳,值得向大家推介,環境舒適及寧靜,服務周到,侍應有禮貌,餐廳卡座特別多,卡座位寬闊,價錢相宜,食品質素高,下午茶多選擇有巴東牛肉飯配班蘭椰醬飯、馬來炒貴叼、星洲香辣炒飯、地道老鼠粉,新加坡喇沙,檳城蝦麵,但我仍然情有獨鍾海南雞飯。餐飲喜歡💕香茅鮮橙茶,原條香茅做裝飾,再配上薄荷葉,令整杯飲品添加無限色彩。食慾大增。特飲另加$12元,例如:美碌哥斯拉、椰青加$22元,午市,晚市不包飲品。下午茶海南雞價錢相宜$68。包一杯凍飲或熱飲,特飲另加費用。整碟海南雞,差不多起碼有半隻海南雞及整碟雞郤只有一舊骨(雞翼骨)其他部位全起骨,啖啖肉,雞肉嫩滑無比,雞皮超薄,不肥膩,廚師刀功了得,斬每件雞比例適中,伴碟有青瓜,還跟三小格醬油,有薑蓉,星加坡豉油,甜酸汁及跟冬瓜雞湯及一碗油飯或白米飯,我個人喜歡吃油飯,因為食正宗海南雞飯不吃油飯,不如去燒味店食白切雞碟頭飯。晚餐就不包餐飲。值得推介。
下午茶海南雞飯
下午茶包飲品,香茅香橙茶。特色飲品加$12
隨餐附送,鮮味冬瓜雞湯。
2023-03-16
下午茶海南雞飯
下午茶包飲品,香茅香橙茶。特色飲品加$12
隨餐附送,鮮味冬瓜雞湯。
2023-03-06 180 瀏覽
疫情關係,幾年無得去旅行, 而家最快都要等埋囡囡暑假先可以去旅行,近排出街食飯都特別唔揀中歺, 想食下其他嘢.經過咖吔, 見到d 間食星加坡菜, 就好想食😋😋😋打開餐牌, 咩都想食, 揀咗好耐, 最後叫咗以下d 幾樣:地道老鼠粉: 幾特別, 銀針粉加埋其他配料一齊炒, 好惹味大蝦青木瓜沙律: 大蝦大隻彈牙, 青木瓜沙律酸酸甜甜, 微辣, 好開胃椰子雪糕: 超香濃椰子味, 推介沙嗲雞肉串燒: 有4串, 即燒, 燒得剛剛好, 唔會太亁斑斕咖吔多士: 多士脆口, 中間夾塊厚厚的牛油和甜甜地既咖吔醬, 口感豐富

經過咖吔, 見到d 間食星加坡菜, 就好想食😋😋😋

打開餐牌, 咩都想食, 揀咗好耐, 最後叫咗以下d 幾樣:

地道老鼠粉: 幾特別, 銀針粉加埋其他配料一齊炒, 好惹味

椰子雪糕: 超香濃椰子味, 推介

沙嗲雞肉串燒: 有4串, 即燒, 燒得剛剛好, 唔會太亁

2023-03-06
午餐
2023-02-25 152 瀏覽
服務有禮、環境舒服清潔、食物美味、真材實料,讚!之前試過外賣海南雞飯,已經覺得好有水準,雞咪鮮嫩,油飯亦香滑。今天經過,再試堂食,點了新加坡喇沙摻摻,美味,份量足料!
服務有禮、環境舒服清潔、食物美味、真材實料,讚!
2023-02-12 245 瀏覽
今次又黎左食海南雞,平時都好鐘意食海南雞飯,時不時經過見到都會想食,呢間咖吔之前都有食過不過未見過佢地既二人餐,今次就試下佢。海南雞肉骨茶二人套餐 $288平時黎都係食海南雞飯,都未試過佢地既肉骨茶,今次見到有個二人餐就一次過食哂佢。就咁睇佢地既份量都幾多,細食少少都可能食唔哂。新加坡白胡椒肉骨茶好大碗既肉骨茶,亦都好足料,有幾件好大既排骨,一大粒完整既蒜頭,仲有少少豬肚,湯既胡椒味好濃好香口,一口肉骨茶配一口飯就岩哂。無骨海南雞呢度海南雞最正就係無骨,岩哂我地呢d懶人。雞肉既肉質好嫩,醬汁亦都有經典既三款俾你點,可以食既過程中有唔同既口味可以轉換。串燒拼盤呢個拼盤有雞肉,大蝦同魷魚鬚各兩串,兩個人share就岩岩好,每樣可以食到少少又唔會太飽。佢地每樣都燒到幾惹味,帶少少辣,好好食。

海南雞肉骨茶二人套餐 $288

新加坡白胡椒肉骨茶

無骨海南雞

串燒拼盤
2023-02-11 196 瀏覽
.東港城 - 咖吔KAYA🥰今日黎到坑口探朋友,樓下有間新加坡菜🇸🇬嘅餐廳💁🏻‍♀️同朋友2個人👩🏻‍🦰👩🏻叫左檳城街頭排骨山($160) & 班蘭咖央多士($28) & 糯米釀雞翼($52) & 街頭雪糕(拉茶) ($62)……….檳城街頭排骨山酸酸辣辣,好開胃,排骨面層搽上左粗鹽,酸酸辣辣帶d泰式風味😌 班蘭咖央多士夾住厚厚嘅鮮牛油,多士好脆口🤩糯米釀雞翼外層皮脆,糯米飯帶點辣味,幾特別🤤最後我地加左個甜品 - 街頭雪糕(拉茶) 做呢餐嘅結尾😌雪糕配上栗米,餐廳利用椰殻裝住雪糕,好精緻👍🏻……….餐廳環境大部地區都係卡位,坐得好舒服,食物選擇都算多,而且價錢相宜,性價比高😌👍🏻……….
東港城 - 咖吔KAYA🥰
今日黎到坑口探朋友,樓下有間新加坡菜🇸🇬嘅餐廳💁🏻‍♀️
……….
班蘭咖央多士夾住厚厚嘅鮮牛油,多士好脆口🤩
糯米釀雞翼外層皮脆,糯米飯帶點辣味,幾特別🤤
2023-02-09
2023-01-31 134 瀏覽
街完街經過見這間餐廳 #咖吔 #Kaya 星馬餐廳, 餐牌的圖片很吸引, 有我地都想食的美食,於是便進入開餐囉。餐廳裝修得好有熱帶風情,座位寬闊坐得很舒適。芒果大蝦米紙卷,外層煙韌好有咬口,包住了鮮味的芒果🥭、大蝦🍤,還有新鮮蔬紫椰菜、紅蘿蔔&青瓜好健康,色彩好吸晴,點埋墊底的芒果汁,味道更加正。老友想食湯麵類🍜,點了海南雞飯(加$15轉髀位)拼喇沙米線,我試了啖喇沙,湯底足料又香濃,米線很煙韌,配埋碗油飯,佢話夠晒飽☺️。我就點左海南雞飯(同樣轉髀)併肉骨茶, 雞去晒骨啖啖肉,皮脆肉嫩滑,點埋附上的3款醬汁更滋味,碗油飯飯粒分明好香口。白胡椒肉骨茶好香胡椒味, 排骨肥瘦適中,湯夠糊椒味都很清甜。

老友想食湯麵類🍜,點了海南雞飯

2023-01-30
2023-01-26 103 瀏覽
咖吔 Kaya地址: 將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖#yauyau_將軍澳嗰日行完山搭車去咗將軍澳覓食,見到間餐廳望落幾靚,仲係下午茶時段,就入咗去食飯啦。🍗🍗海南雞飯 $68海南雞浸到啱啱好,係雞肉裏面仲有些少血色,不過食落一啲都唔覺得有腥味,而且口感幼嫩細滑,佢嘅醬汁調味都唔會太過鹹,或者偏向辣,另外佢個油飯都整得好重雞油香味,個份量直程係同lunch time一樣。🥘🥘檳城蝦麵 $66呢度個蝦湯好濃郁,有鮮蝦嘅甜味而且仲有檳城嗰種辣辣哋嘅湯底,配料食物都好新鮮,個蝦好彈牙,而且豬肉片都冇碎,仲好鬆軟。個油麵完全冇鹼水味,呢一點好值得讚。🫓🫓燒馬來蔥餅配咖哩 $52嗰日個蔥餅冇咁脆,可能係馬來蔥餅嘅特色,我唔係好清楚,但係嗰個酥皮嘅香味好突出,就算就算點左嗰啲好香濃嘅咖喱都冇遮住嗰浸酥油香味。🥤🥤香茅青檸荔枝梳打 $free我哋一杯叫咗走甜一杯叫咗正常,基本上走甜就係冇咗荔枝嗰陣味,但係我哋覺得冇荔枝味會比較好,因為個荔枝味太人工飲完就覺得好口渴,但淨係青檸梳打呢就好易入口。味道: 4/5服務: 4/5環境: 4.3/5番兜: 4/5#將軍澳美食 #美食 #好吃 #inst
咖吔 Kaya

味道: 4/5
服務: 4/5
環境: 4.3/5
番兜: 4/5

#將軍澳美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #將軍澳新加坡菜 #新加坡菜
2023-01-10 131 瀏覽
咖吔將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖今日行過商場見到呢間裝修環境都好舒適嘅咖吔!食物種類多同價錢都非常合理,於是就入咗去食啦香芒大蝦米紙卷好清甜清新,米卷包材料都好新鮮蔬菜份量多大量不同菜加上芒果肉,蝦肉爽口,底部仲有芒果汁,甜而不酸清新幾開胃整體配搭得宜馬來炒貴刁上菜時仲係熱辣辣好香,用料足又多蝦肉魷魚、仲有豬肉臘腸。貴刁用咗甜醬油炒,鑊氣十足。河粉和油麵兩款麵條、跟花生碎和辣粉拌勻食落去很惹味,呢個超推介!烤馬來蔥餅配咖哩蔥餅啱啱煎起非常香脆,蔥油比例啱啱好唔會太過油膩,蔥味都幾突出架,咖哩汁超香濃,加埋咖喱一齊食真係超正。以呢個平價我覺得幾滿足。總括食物質素都唔錯,職員嘅待客之道係值得讚。#食評 #咖吔 #餐廳試食#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlik
咖吔

將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖
香芒大蝦米紙卷

馬來炒貴刁

烤馬來蔥餅配咖哩

#食評 #咖吔 #餐廳試食

#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike

#likes #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #hongkongfoodie
2022-12-16 177 瀏覽
Kaya 🇸🇬 🍜The wagyu beef noodles was not too spicy but still flavourful. Would order this again! 🍜The duck noodles were perfect for this cold weather!! So hearty and hot☺️ 🍢The skewers consist of squid, chicken, and shrimp. Chicken was my favourite. It was tender and flavourful. 🥬Love how they have Brussels sprouts here! You can’t find this everywhere and even if you can it’s usually very expensive 🥲 it’s super crunchy and love how they have 4 flavour options (there’s 3 on the menu but you can ask
Kaya 🇸🇬

🥬Love how they have Brussels sprouts here! You can’t find this everywhere and even if you can it’s usually very expensive 🥲 it’s super crunchy and love how they have 4 flavour options (there’s 3 on the menu but you can ask for garlic flavour off menu 😬)