2012-07-26 71 瀏覽
去到看見餐牌選還不多,最終選了拼盤牛舌及牛肉,味道非常一般,不過是自己燒的,所以就當我燒得不好吃,之後再沒有點選燒的食物,選了一個飯及一個湯烏冬,飯的味道太辣又濕,湯烏冬的牛腩一口咬下去,果然肉汁鮮甜,因為全部都係血水,又齦,湯底更十分鮮味,因為味道是我們非常熟識的出前一丁一樣,不過佢唔係我地食開既麻油味,而係豬骨湯底品味.其實都無乜所謂,反正我地都係試啫,我地4個埋單八百蚊都唔算貴,不過好似無食過野咁囉,講咗咁多,我最欣賞一點,就係我們並無訂位下,佢都很樂意比位我地.我們食了一個多小時,發現真的不用訂位的,如果大家想找一家不用等位的餐廳,這一家都是一個好好的選擇.順便可以欣賞全新撘枱設計,最終我們再戰老麥,那時候發現都麥真的不錯.
2012-07-25
(非會員)
2012-05-15 46 瀏覽
幾個月冇去,估唔到水準差咗咁多!因有腰患, book 位時己講明唔坐 bar 枱,當日 staff 來電 confirm booking 時,也comfirm 唔係 bar 枱位,點知上到去竟然要我坐 bar 枱,又話已經 fully booking ,冇得轉枱?俾佢呃咗上去!如果唔係約咗 friend, 真係會即刻走人!坐到我條腰鬼咁痛!最衰仲係 d 食物水準一落千丈,厚切牛舌完全冇味,一口牛冇牛味,唔新鮮,雞亦仲淡味過煲完湯d 豬肉,牛肋骨只合格,冇咗以前嘅鮮味!d 梅酒冰多酒少! 2 個人食咗 $860.00,勁失望!相信同樣價錢,不難找一間水準較佳食店!我以後都唔會再約d friend 上去!

2012-05-10
5 分鐘 (堂食)
$430.00 (晚餐)
2012-05-05 103 瀏覽
K小姐生日飯,地點選在尖沙咀赫德道食廈-The Hart 3/F的和幸吧,食日式燒肉,回味一下年前二人在日本遊學的日子。和幸吧有別於一般燒肉店,設有露台坐位,大約有七、八張木枱,以提供炭火爐燒肉作招徠,充滿日本風味,而且露台伴有微風輕送,比拘束的室內座位,室外座位來得更有氣氛。木枱雖設有四個座位,但由於枱面空間不大( 所以每枱都另有一張小木枱放食物/雜物 ),坐三人已略嫌擠迫了一點,二人就剛剛好。調味醬有蒜泥、香蔥鹽醬&燒肉汁;三種醬料味道偏濃,很容易就把燒肉本身的味道蓋過了,所以還是不醮調味醬,原汁原味吃最美味。炭火爐用圓柱狀棕櫚果炭塊,中間有多個透氣孔,平均佈滿炭面,令火力均勻。唯一美中不足就是那個炭火爐上的鐵網未能固定在爐上,燒烤時會貼著燒肉,夾燒肉時就連肉帶網整個提起,有點不方便。前菜-魚仔&豆角 $20味道普通,用來作佐酒小食或餐前開胃小食還可以。芝麻醬豆腐沙律 $38沙律蔬菜是配角,用來襯托主角芝麻醬豆腐,豆腐夠冰凍,豆味香但不夠滑,加上香濃芝麻醬及木魚絲,讚。黑松露鯛魚薄切 $79鯛魚薄切尚算新鮮,可惜只得薄薄的十片,而且魚味較淡,幾乎被味道香濃的黑松露醬全蓋過了。鹽燒厚

前菜-魚仔&豆角 $20
味道普通,用來作佐酒小食或餐前開胃小食還可以。
芝麻醬豆腐沙律 $38
黑松露鯛魚薄切 $79
鹽燒厚切上等牛舌 $88
牛舌芯部份,件件厚身,質地香嫩得來又略帶嚼勁,不錯。
特上黑毛和牛拼盤 $498
這個拼盤份量頗多,五種不同部位的黑毛和牛,每款有五件,比其他燒肉店的拼盤份量來得多。(從左至右)黑毛和牛胸腹肉:肉質腍身,但牛味不濃。
黑毛和牛肋骨肉:牛味最香濃,而且足滿肉汁。
黑毛和牛西冷:五種部位裡最腍、最為好吃。
黑毛和牛肩甲肉:肉質香嫩,加上燒烤醬汁,烤出美味。
極上岩鹽一口牛:有嚼勁得來有少許筋。
不知是否心理作用,我們都覺得炭火爐烤出來的肉的確又比普通燒肉爐烤出來的,更為香口美味。
  • 鹽燒厚切上等牛舌
2012-04-27 40 瀏覽
成日聽到朋友去和幸吧食燒肉...聽就聽得多...食就未食過今次終於輪到我見真身...唔知係咩水準既呢成間野整到似似地日本既居酒燒肉店...幾得意既中間整左個吧枱...難怪叫吧周圍暗暗地...幾有feel...我估夜晚都真係幾有氣氛超值御膳一人 $58前菜,冷豆腐, 野菜沙律,麵豉湯 特上燒肉盛皿,白飯,甜品 呢次食下個午餐先...有個超值御膳一人前吸引左我咁既價錢有咁多野食...幾鬼抵喎今日前菜食涼伴帶子群邊...平時都幾鍾意食呢度個群邊味道幾特別...有d磯燒元貝味冷豆腐淋滿芝麻醬...日式芝麻醬酸酸地...永遠好食野菜沙律...幾清新...酸醋汁夠晒開胃麵豉湯有幾片昆布...唔太咸...收貨啦特上燒肉拼盤有三款肉...總有一款啱口味燒汁牛肋肉肉質唔錯...未燒前有雪花燒汁味道幾配個牛肉...唔錯柚子豚五花...個豬肉講明係五花肉...薄片唔韌...有肉感柚子味最啱醃燒肉...當然好食最普通係雞肉...唔夠嫩滑雞腿肉應該可以好滑至係...竟然都有d位硬左d好似近來都冇食過邊間d雞肉係鬆軟既...真奇怪味噌味配雞ok啦...可以更好最值得一提係用黎點個燒汁...黑黑地...但竟然
成日聽到朋友去和幸吧食燒肉...聽就聽得多...食就未食過
今次終於輪到我見真身...唔知係咩水準既呢

成間野整到似似地日本既居酒燒肉店...幾得意既
中間整左個吧枱...難怪叫吧
周圍暗暗地...幾有feel...我估夜晚都真係幾有氣氛

超值御膳一人 $58
前菜,冷豆腐,

野菜沙律,麵豉湯

特上燒肉盛皿,白飯,甜品

呢次食下個午餐先...有個超值御膳一人前吸引左我

2012-02-18
特上燒肉盛皿
  • 超值御膳一人
2012-03-10 20 瀏覽
真不幸呀 ﹗撞啱裝修,好很嘈呀 ﹗影響情緒 ﹗坐露台本應好舒服同 relax 架麻 ﹗扣分 ﹗好奇怪,點解每張枱都放個電爐係度呢?原來依家做埋 shabu shabu 日式火鍋。朋友仔未到,研究住個 menu 先。同半年前大同小異,加多左少少時令推介。牛就當然必食啦 ﹗仲要叫最好既 ﹗剛向侍應姐姐查詢,稱碳爐暫停。嘩 ﹗不幸吧 ﹗我為左個碳爐先黎幫襯架乍,如果係咁坐露台都無意思啦,裝修又勁嘈,掉返入室內算喇,好失望。坐裡面真係幾侷促,地方又夾又窄,又頂晒腳,真係頂佢 ﹗要打側坐先得 ﹗扣分 ﹗朋友仔有排都未到,本諗住探阿 Wing 班,點知佢又咁?今日放假呀。唯有叫支上善如水飲住等啦,清清甜甜又易入口。凍茄子,好肚餓,食住個前菜先。茄子用醬油燴過,質感軟棉棉亦好入味,好味。松露鯛魚薄切,時令刺生推介。淨飲清酒好 dry,叫野送吓酒先得。鯛魚切得薄薄,魚味偏淡,質地結實,配上微咸黑松露,都幾有趣,還可以啦。南非生蠔,朋友仔終於黎到喇 ﹗先黎個新鮮生蠔狼個口先。味道未見特出,口感 creamy,還可以,都幾好。枝豆,我每次都會 order,消磨時間佳品,豆味清甜,朋友仔唔啱食,無緊要。清酒

清酒煮蜆,蜆 BB 完全無味道,似咬緊無味香口膠,質感又鞋又靭。湯底淡而帶蔘鬚味道,劣 ﹗其實我係想要燒既牛油清油大蜆,普唔係依個。到最後都係放棄左,食幾舊算喇。

香蔥蒜蓉燒花虎蝦,全晚最好味既一道菜,比牛更好。鮮味又爽口彈牙,大大隻啖啖肉,燒得又夠香口,有打算再添食架。有專人服侍燒埋,爽乎。香蔥蒜蓉燒花虎蝦,最好食。硬晒 ﹗要耐心等上十分鐘,蝦大隻要花時間慢燒,否則又燶又唔熟,麻煩晒侍應姐姐喇。

牛油清酒燒大蜆,繼大花虎蝦後,又一好味傑作 ﹗先燒滾清酒,等牛油完全熔落清油度,再倒係大蜆上面慢燒,好香呀 ﹗食落肥美清甜非常,又夾雜住清酒牛油香味,正 ﹗其實我覺得似花蛤
多啲喎,邊係大蜆呀。之前比錯個恐怖清酒煮蜆我,真係嘥我錢呀 ﹗

極上黑毛和牛盛 HKD498 ﹗主菜終於都到喇,萬眾期待 ﹗最好食既都係無醃過既牛肉,味濃又多汁,口感嫩滑得黎有趙口,好好味 ﹗但醃過既牛肉就比較遜色喇,醬油甜味蓋過鮮肉味、趕走
鮮牛味,雖不講得上難食,但失真呢。

香蒜牛油燒鮮魷,我只係見到牛油,咁香蒜呢。尚可叫做新鮮嫩口、嚥嚥靭靭既,燒完香噴噴,可以一試。

燒雪場蟹爪 HKD298,新出品 ﹗我梗係試啦,但得兩條小腿,真係少左?喎。雪藏雪場蟹,無鮮味、口感霉,算罷啦 ﹗只有海水味又鞋烚烚又貴,不試也罷,差。

上善如水
凍茄子
松露鯛魚薄切
南非生蠔、枝豆
清酒煮蜆
香蔥蒜蓉燒花虎蝦 ( 開始 )
香蔥蒜蓉燒花虎蝦 ( 完成 )
牛油清酒燒大蜆
極上黑毛和牛盛
香蒜牛油燒鮮魷
燒雪場蟹爪 ( 開始 )
燒雪場蟹爪 ( 完成 )
2011-11-03
上善如水
凍茄子
松露鯛魚薄切
南非生蠔、枝豆
香蔥蒜蓉燒花虎蝦 ( 開始 )
香蔥蒜蓉燒花虎蝦 ( 完成 )
牛油清酒燒大蜆
極上黑毛和牛盛
  • 香蔥蒜蓉燒花虎蝦
2012-03-03 28 瀏覽
看見雜誌介紹這間日式燒烤與酒吧習於一身,之前試過伊呂波及盛八也不錯,聽說這店口碑也不差,而且在尖沙咀,很近公司,所以喜愛日式燒烤的我當然想試一下~叫了併盤、牛肉、水牛芝士蕃茄、飯團及炒飯,食物水準普通,沒甚特色,份量也少,不值得這個價錢,我叫了一份比較平的牛肉,來了一份貴的,但我當然不知道,埋單八佰多元才知,侍應說我們已食,必需付款,又不是我的錯,碟碟牛肉樣子也差不多的,叫我怎分?我都不明他們怎樣做生意的,現在想起都不知道他們是否故意的!之後去了食牛腩麵,我想我不會再來了~
然想試一下~
2012-02-12 42 瀏覽
這天是預早慶祝情人節, 在沒有BOOK位的情況下, 約8:00p.m.上到去, 安排到吧台前就坐, 看看四周環境不俗, 本來想坐卡位, 原來比已 booking 的客人坐, 想轉outdoor 又full了, outdoor 係用炭爐的, 感覺大有不同!!! 下次一定要book位坐outside~是晚點了以下食物:肉盛: 有牛胸腹, 牛肋肉, 五花腩肉, 雞翼, 薄切牛舌, 粟米, 材料新鮮, 醃得夠味道~野菜盛: 有粟米, 南瓜, 蕃薯, 冬菇, 蒜, 野菜切得比其他日式燒肉店較厚!!清酒燒蜆: 清酒配牛油另上, 蜆好新鮮, 賣相好靚, 無沙的!! 我地唔太識燒, 燒燒下有侍應教我地, 幫我地燒下, 服務周到燒大蝦: 鮮甜, 中間切開了, 放左d 蒜蓉, 熟既時候殼好易撕開!牡丹蝦剌身: 雖然沒有什麼特別, 但仍覺得好正~整體黎講, 價錢唔算貴, 食物質素幾好, 可以再encore

是晚點了以下食物:

牡丹蝦剌身: 雖然沒有什麼特別, 但仍覺得好正~

2012-02-11
情人節
  • 清酒燒蜆
  • 燒大蝦
2011-12-29 18 瀏覽
和幸吧在開飯經常見到出現食評, 自己亦很想去食但價錢都頗貴, 所以令我卻步, 今次見到團購大做和幸吧我當然立刻買了兩張, 午市團購($68+$7服務費)總共都只需$75, 雖然是午市但幸好紅日假期都可以使用, 不需另加收費. 真是抵讚.買了COUPON便立刻致電訂座, 因想26號是紅日怕多人. 待應說分了兩個時間, 第一輪十二點至一點半另一個時間是一點半至三點. 我訂了頭一輪. 好準時大約十二點便到達, 由於西鐵站出口不需五分鐘便到十分方便, 我們到達時全店都沒有人, 看見待應還在準備中連制度還未穿好便要招乎我們. 那就不好定兩輪時間. 十二點你們根本還未準備好. 但待應都很好服務很快便送上餐牌, 很細心因我都忘了有什麼東西.裝修很特別到達都是一對對情侶的接吻相, 很甜蜜啊~~~~~~~~~, 還很有聖誕氣氛呢. 二人座位自成一各感覺十分好啊. 有青瓜、粟米、蕃茄等, 仲有少少蟹籽真是很少啊!! 面頭有適量的沙律汁, 這些沙律汁很香很好味啊~~~~~豆腐味道不算太重但加上麻醬都可接受, 只是我不太喜歡吃凍的豆腐, 相公側說不錯.麵豉湯份量只有一半, 內有海帶和豆腐粒, 味道不會太鹹.
團購餐牌
, 還很有聖誕氣氛呢. 二人座位自成一各感覺十分好啊.
蟹籽野菜沙津
冷豆腐、麵豉湯
麵豉湯份量只有一半, 內有海帶和豆腐粒, 味道不會太鹹. 只是份量太少了.
白松露近江和牛刺身
賣相很好感覺上很新鮮, 但相公都是怕吃生牛肉所以我們燒了數秒半生熟的刺身食法真是第一次, 但都不錯啊很嫩滑.
清酒牛油帆立貝、極上牛小排、鹿兒島黑豚厚切五花肉、波菜麵豉雞腿肉、粟米
一次過送上來的燒物
帆立貝
待應細心說明燒法, 我們跟足方法做, 不夠便可以品嘗了. 味道不錯只可惜清酒味太少了~
極上牛小排 - 非常嫩滑, 雖然薄薄的一片但味道絕不遜色.
鹿兒島黑豚厚切五花肉 - 看似很肥, 我本身都很怕吃肥膩食物, 但願來以燒的方法是很好食的, 因燒到比較乾身把內裏的肥膏燒乾可整塊吃掉. 肥油令到火爐火光紅紅, 我都是第一次吃五花肉是不需要咬掉肥膏~
波菜麵豉雞腿肉 - 那不出波菜麵豉味但雞腿肉很嫩滑, 我們燒了過時雞味都仍在.
粟米 - 比較需時但又很容易燒燶, 幸好還燒得不錯, 多汁鮮甜.
珍珠米白飯
燒烤醬汁
白飯採用了珍珠米, 我平時很少吃白飯的基本上出街是不吃白飯, 但今次有什麼特別而令我破例呢就是那碟燒烤醬汁, 味道帶甜的用來拌飯吃真是一流~~~~~~~~
和幸大福
大福即是雲呢拿雪糕糯米糍外面唧上朱古力醬, 再伴上粟米片和提子乾. 雖然細細粒但非常好吃. 我不吃提子乾的, 我只跟粟米片一齊吃口感真是一流.

由於我們到達時他們還未準備好所以都等得頗久, 紅色假期以為會很多人, 還要份時段限時間, 但發覺人流並不多, 我們走時都只是得三, 四枱客人. 但可能他們未雨綢繆~
待應服務好好不會因是團購客而對你有另一種態度, 今次真是沒有決定錯誤. 雖然份量比較少, 但能食到那麼新鮮的食物又可以玩玩一番真是開心到不得了.

2011-12-26
燒烤醬汁
  • 鹿兒島黑豚厚切五花肉
  • 極上牛小排
2011-12-20 8 瀏覽
呢幾日凍到飛起,如果唔係有人請食和幸,都未必想出街。6點左右上去,天都黑齊,本來諗住坐露台,但係頂唔得凍,都係轉位坐返入面唔好搵命博。本來係食燒肉,點知原來佢地有Shabu Shabu,大佬咁凍,唔使多諗喇~~~~邊邊佢好過。個食法主要係食Set同散叫,我叫個二人Set,有鯛魚,有牛小排,有堆野菜,小棠菜、高麗菜,本菇呀……咩都有D,幾雜菜鍋下,配上鮮甜入味的鯛魚湯底。滿意~~~個牛小排真係幾得,牛味好出,唔會俾個湯底蓋過晒,佢一片切得都幾大片,又唔會肥到食肥膏咁,但就都幾薄下,所以另外再叫多左碟200g。跟手值得推介係個日本年糕,本身個Set有包。其實打邊爐落日本年糕係好正,好好咬口,熱辣辣放入口真係有種勁Warm既感覺。食晒個年糕,再處理埋個稻庭烏冬,OMG~~~~~真係飽暖思「睡」慾!!!!!

真係成條鯛魚上!!
牛小排係堅正!!!!
點解話係雜菜鍋呢?!睇相明晒喇!!!!!!
2011-12-03
5 分鐘 (堂食)
2011-12-17 14 瀏覽
早前團購買了和幸一人前燒烤lunch set coupon($68+$7 service charge), book了平日星期五lunch去食, 間舖位置有點難找, 我們大概1:45pm去到, 午巿不算太多人, 還有位剩呢, 坐下後不久, 不用點菜就陸續送上食物了 - 冷豆腐: 豆味重, 加上芝麻醬, 很惹味- 蟹籽野菜沙津: 有青瓜、粟米、蕃茄等, 仲有少少蟹籽, 已灑上適量的沙律汁, 蔬菜很fresh, 脆口的- 白松露近江和牛刺身: 脂肪分佈的和牛, 沒有腥味肉味, 易入口, 肉嫩, 底下的生洋葱可與和牛一併吃, 有點辣感- 麵豉湯: 內有豆腐和海帶, standard味道- 清酒牛油帆立貝: 送上來時waiter提醒我們帆立貝不用燒太熟, 我們又真的沒燒過帆立貝, 多謝他的細心提示, 帶子燒到牛油溶了就差不多拿起, 果然肉質還很嫩, 加上牛油蒜香很不錯, 但清酒味就不太突出- 極上牛小排: 吃得出是上等的牛肉, 吃落juicy肉嫩- 鹿兒島黑豚厚切五花肉: 肥瘦均勻適中, 吃落juicy肉嫩- 波菜麵豉雞腿肉: 波菜麵豉味道不出, 但肉質和味道也是好的- 粟米: 粟米要燒稍為久
冷豆腐、蟹籽野菜沙津、白松露近江和牛刺身、麵豉湯
- 冷豆腐: 豆味重, 加上芝麻醬, 很惹味
- 麵豉湯: 內有豆腐和海帶, standard味道
- 極上牛小排: 吃得出是上等的牛肉, 吃落juicy肉嫩
- 粟米: 粟米要燒稍為久一點, 我們點了帆立貝那些牛油汁來燒, 就成了牛油粟米, 呵, 粟米很甜很多汁, 如果可以追加就好了
- 白飯(沒拍攝): 是珍珠米的飯, 將肉片燒好, 點上甜甜的燒烤醬汁, 用來拌飯吃好味, 平常不太愛吃飯的我, 竟吃了整碗
和幸大福
- 和幸大福: 這個值得一讚, 不知是否大福放上來我們待了一會才吃的關係, 內裡的雪糕不覺雪得太硬那種, 而雪得太硬是其他日式餐廳常出現的情況, 而這和幸大福伴上粟米片和提子乾, 加強口感, 味道又很夾, 不過大福是頗mini的, 如果大個一點就好了

這個團購餐還送了每人$20的現金券, 限午巿使用, 另送一年和幸會員會藉, 午巿有個無限追加的套餐比會員, 1個鐘價錢只$88, 我們覺得幾ok啊, 仲可用現金券添, 我們都打算再光顧, 並且再買團購的coupon使用, 因為覺得好好味, 又好抵啊

最後, 令人很難忘的, 是這裡的waiter十分之nice, 好好招呼, 好笑容同好有禮貌, 一點也不因為我們是團購客而看不起, 反而當我們都是餐廳的貴賓來serve。之前吃過尖沙咀某間裝修很高檔的日式燒肉店, 肉是無味的, 又鞋, 但和幸就和盛八一樣, 肉質是嫩而醃至有味道的, 也不會因為燒得久(例如豬和雞要燒至全熟)而令肉質變鞋, 這就是好肉和差肉的分別, 和幸是值得推介的日式燒肉店, 可能有過差的團購日式燒烤經驗, 這一餐令我們額外滿意, 吃得十分開心呢!
2011-12-16
用餐優惠
團購
冷豆腐、蟹籽野菜沙津、白松露近江和牛刺身、麵豉湯
2011-12-06 9 瀏覽
對上一次朋友帶我來食和幸,都已經大半年前,今次輪到我帶幾個同事來豪番次。仲乜咁豪﹖因為同我公司位索女郎同事farewell,留個好印象俾大家嘛^^諗都唔諗,坐低即點左兩個和牛Set,呢個我都未食過,之前我食個Set係有豬有雞。呢個Set有牛幾個唔同部位,同埋係可以食到個分別。最正始終係西冷位,牛香好出,好滑好軟食,胸腹肉相比啖啖肉多D,牛肋骨就再瘦D,Anyway點少少醬汁,撈埋白飯食,越簡單越好味,真係大滿足!!!我地另外有加料,每人一隻大蝦。蝦係雪藏貨,開晒背塞左D蔥蒜入去,燒起來都幾香下。食落OK冇雪味,係啖啖肉好飽下,不過肉就實左D。齋叫蝦唔夠豪HAHAHAHAHA,仲試左個時令野,係清酒燒大蜆。部長話唔係晚晚返貨,聽住先喇。食落,新鮮野係唔同D,我自己就覺得好食過平時燒帶子,如果酒味再勁D就仲好,呢個值得再試。題外話,其中有個女同事話睇住隻蜆咁燒好唔人道。我反問佢見過燒生鮑魚未,典典下仲唔人道,殺豬殺牛都唔人道架…………咁你食長齋LAW。
黑毛和牛盛,起初我都唔識分邊Part打邊Part架。
58蚊隻,梗係有番咁上下大隻。
話唔係時時有,我就唔知真定假,大家可以去撞下有冇。

2011-12-03
  • 黑毛和牛盛、清酒燒大蜆
2011-11-29 12 瀏覽
Raymond是我在英國讀書時認識的好朋友,他是個不折不扣的好人,處處幫人幫到底。當年我初到貴境,人生路不熟,很多時也得他的提點和關照,才能夠及早適應。收到通知,他會回港渡假一週,雖然最近我是忙得一頭煙,但即使再忙,也必須抽空請他食一頓飯,答謝他當年的恩惠。那吃什麼東西? 去哪裡吃? 忽發奇想,不如去日本燒肉,英國大概很難有機會吃到。他似乎真的對日本燒肉很陌生,咁就由我話事,Raymond的唯一要求只是不要點太多,因想有下場。沒問題,就一客極上黑毛和牛盛以及豚肉荔枝串,再加杯飲品,算是上半場的安排。柯打食物後,先上餐前小食,當中白蘿蔔是我很喜歡的,因為炆得夠晒軟腍,蘿蔔甜中個汁又有點辣,是十分醒胃的,真想追加。正在吃餐前小食之時,大家的飲品亦準備就緒。點的是荔枝乳酸特飲,荔枝的味道雖未算很天然,起碼乳酸味開胃,邊吃燒肉再邊喝這特飲,感覺也不比喝啤酒遜色。把爐子的網燒熱,便可以放下豚肉荔枝串,這樣子就不會黏。豬肉肥瘦有致,燒熟後,帶點焦,是香口又味濃,油份滲入了清甜的荔枝內,夾著一起吃,既特別又好味。極上黑毛和牛盛集齊西冷、牛胸肉、牛肋肉、肩甲肉同埋一口牛,蠻豐富的,如果有埋厚切牛舌,就

極上黑毛和牛盛集齊西冷、牛胸肉、牛肋肉、肩甲肉同埋一口牛,蠻豐富的,如果有埋厚切牛舌,就無得彈了。當中最有咬口的是方粒的一口牛,牛胸肉油脂最豐盛,肩甲肉味道不錯,卻太薄,沒什麼吃頭。

雖全是肉,不過份量始終有限,我都頗肯定對方是不夠飽的,所以自動自覺提出下場的地點。
2011-11-15 261 瀏覽
第三年了, 同—位朋友又為我安排生日飯。同往年—樣, 事前係唔知食乜, 都幾喜歡呢個感覺。出尖沙咀地鐵, 走到大廈門口才知是和幸, ok, 日式燒肉亦是我的至愛。嚟和幸一定要叫豚肉荔枝卷, 荔枝嘅清甜有balance 豚肉嘅脂肪, 食落有清新嘅感覺 。厚切牛舌及雞翼亦不容錯過。可惜的是主角「牛」今次就失威, 叫咗兩款都麻麻地。朋友見我有少少失望, 就重槌地叫了一隻$78蚊嘅蝦 (好貴呀 )。不過隻蝦好正, 有成個爐咁大隻, share 食都覺得值回票價 須然形式相似(都有得影咀咀相) 但無論氣氛or牛肉質數 同台灣「乾杯」真係有D距離。
。厚切牛舌及雞翼亦不容錯過
。可惜的是主角「牛」今次就失威, 叫咗兩款都麻麻地。

2011-11-02
生日
  • 豚肉荔枝卷
2011-11-07 21 瀏覽
星期五晚,同friend想食燒肉又想去try新野,突然諗起le間野係CWB乘日都同豚組塊豬扒孖著賣ad, 上openrice check check原來TST都有&都有5少笑又比較方便個friend finish work late to join. 於是pick左le度.佢個格局整到有少少pub feel la, pub music + bar table (for 燒肉 lor) & D drinks 偏細lor 不過$30-50 ok la又於都幾full所以剩番bar table 為有照坐叫左2個小食送洒:和幸salad - 期實係一塊生菜+一片tomato+一塊cracker+一片cheese,味ok la 5算出色一口炸芝士 - le個5錯,夠熱又夠脆,cheese都幾creamy香口是曰晚餐:溫泉蛋和牛石燒飯 - 味道普通,D飯又太moist,重要問先比korean chili sauce 我地... 5掂lor...厚切牛舌 - 5錯 爽爽地 都5"un"壺漬牛肉 - 甜甜地,味道ok but 有少少"un"汁燒牛小排 - ok幾好味 汁燒牛胸肉 - 幾好味,5"un"

又於都幾full所以剩番bar table 為有照坐

叫左2個小食送洒:
和幸salad & 一口炸芝士
是曰晚餐:
溫泉蛋和牛石燒飯
厚切牛舌 - 5錯
爽爽地 都5"un"
壺漬牛肉 - 甜甜地,味道ok but 有少少"un"
汁燒牛小排 - ok幾好味
汁燒牛胸肉 - 幾好味,5"un"
汁燒牛肋骨 - le個好味,D肉切得薄又好林,味道都係有D甜甜地不過好味!
柚子胡椒豚toro - 咪gei係豬頸肉!冇柚子味又冇胡椒味,剩燒豬頸肉gum... No good
In conclusion, 期實間野冇乜特別,冇好過人又冇特別差lor
2011-11-04
和幸salad & 一口炸芝士
女友很早前便提及過想試一試這裏的露台炭燒爐日式燒烤, 可惜遲遲未有機會, 就趁她生日的大日子給她一個驚喜, 安排了於這裏為她慶祝。下午便自己到了這裏視察環境, 順便把準備好的旦糕拿來, 方發覺原來現在室外的露台位只做Sabu Sabu。 為了吃美味的燒肉, 只好換室內的位置了原先訂了8點鐘, 結果提前15 分鐘便到來, 經理及服務員的招呼十分有禮貌, 令人感覺十分良好。知道這裏出名食牛肉, 但女友亦好食海鮮, 便貼了一個有信用咭優惠的星級二人套餐。套餐本來是包清酒的, 最後我們轉了兩杯飲品, 分別是荔枝乳酸及巨峰氣酒...個人本身不喜歡乳酸飲料, 但這個味道不同濃, 好好飲!!! 巨峰氣酒則很夠提子味~套餐先來兩個前菜, 分別是黑松露 魚立 魚薄切 及 和幸沙律。前者黑松露味道很香, 後著則芝士, 甜餅及蕃茄味道配搭很有層次感, 有驚喜!之後便是一碟碟的主菜來了, 先是清酒牛油帆立貝 及 蒜聰花虎蝦。帆立貝份量較少, 如是原隻有膏及邊的話會更香口! 大蝦則十分香甜, 很有肉地。由於唔識燒的關係, 這兩個都是由服務員為我們燒的由於我成日問好多問題, 服務員不斷跟我說: 唔好意思! 搞到我

由於我成日問好多問題, 服務員不斷跟我說: 唔好意思! 搞到我都有點唔好意思.....其間觀察他們對每一台食客都很細心有禮, 也不段強調最緊要是service, 整體感覺已加分了

之後便是自己燒的時間, 有得食又有得玩, 好開心XDDD 女友十分鐘意, haaaa
左起: 厚切上等牛舌, 蜂蜜芥茉手羽先(雞亦), 特選黑毛和牛西冷, 蒜味牛小排

用料質素很好, 我們只要把他燒得香口, 不用加什麼調味料已經十分美味, 正如女友所說, 很少餐廳從頭食到尾每一樣食品都這樣美味及有驚喜! 另外, 服務員更主動走來教我們每一味燒肉應該何如燒才恰當, 十分細心呢!!! 其實還有一個鵝肝石燒飯, 但因為太好味了, 忘記了拍照lol....石頭飯經常出現燒焦了或味道不夠均渾, 這個石頭飯當然沒有以上問題啦!!

這個時侯, 小弟借機去廁所, 實則當然是去準備較早前拿來的旦糕啦! 本來交帶服務員把旦糕拿出來便成, 誰不知服務員Ryan 竟主動幫我安排及建議我如何令效果更好, 旦糕上的朱古力字在運送途中散了, 也全靠他一手一腳幫我修服好呢..!! 雖然很多餐廳都有這些生日配備, 但他們的主動性真的令人感到十分受重視, 也令我感到很意外! 女友當然又開心啦!! 在此真要特別鳴謝Ryan 及 另一位短髮的經理全程一百分的服務!

最後作結還有這個道甜品 - 自家製牛乳奶凍. 淡淡的酸甜味, 很特別, 平衡了之前的燒肉味.......奶凍的奶味感覺也和外面不同, 但不知怎去形容...
雖然只坐室內, 但整個晚餐十分有氣氛, 在味道, 服務及環境配合下, 可說是近期最滿意的一餐呢!!! 也感謝和幸吧令我女友對這生日飯一百分滿意呢!!!!!

2011-10-24
生日