2022-08-09 40 瀏覽
今日在長沙湾提早做完工作,打算在附近食個晚飯,刚刚途經元州街見到這間"味道樂日本居酒"小店幾別緻,內裡座位簡潔舒適,食物選擇都好多。我大多數選擇他們推介,真的不錯。這個醬油牛蒡漬爽脆好好味味淋魚干香口滋味珍寶帶子和油金魚壽司,真係好珍寶size,好新鮮,油金魚厚切肥美又鮮甜,壽司飯口感軟濡超讚。燒物~流心芝士燒年榚外皮煙韌內裏流心芝士香濃,口感QQ。明太子醬燒玉子串,鹹鮮明太子醬配埋蛋味濃郁的玉子串好夾,有驚喜。牛肉壽喜燒牛肉嫩滑牛味重,湯底香濃配上大蔥豆腐菜好好味。重頭戲這個原條成田醬炭火燒鰻魚飯, 大大條鰻魚原條上,大開眼界,醬汁味道甜甜好滋味加埋日本米,煙煙韌韌超滿足。這間味道樂居酒屋真的不錯,食物有水準 ,價錢合理,性價比高。
推介,真的不錯。
這個醬油牛蒡漬爽脆好好味

味淋魚干香口滋味

燒物~流心芝士燒年榚
外皮煙韌內裏流心芝士香濃,口感QQ。

牛肉壽喜燒
牛肉嫩滑牛味重,湯底香濃配上大蔥豆腐菜好好味。

2022-08-05 28 瀏覽
睇到咁多推介去試 環境氣氛不錯 但對食物有點失望 大部份嘅食物係一般般, 燒油金魚腩 刺身OK,但店內使用之萬用醬油 味道十分十分清淡 難帶出刺身之鮮味 希望下次可以提供比較適合刺身壽司 的醬油同朋友去飲下酒 吹吓水 不錯嘅餐廳
睇到咁多推介去試 環境氣氛不錯 但對食物有點失望

的醬油

同朋友去飲下酒 吹吓水 不錯嘅餐廳
  • 池魚刺身
2022-08-04 35 瀏覽
好耐無去日本旅行,好彩香港都好多有質素嘅日本居酒屋,今日就黎到長沙灣呢一間。室內細細間,但係裝修得好有日式風情。背影播放日本歌,與眼前的日式餐具正式帶我入去日本之旅。好赤貝$98切成花朵一般嘅赤貝,赤金色嘅外表非常吸引食慾,入口感到清甜爽口,沾上Wasabi吃也很不錯。香炸日本池魚仔$58日本池魚仔條條size差唔多好似手指尾咁大隻,排列整齊,炸到金黃色的池魚仔好香口,完全無魚腥味,外脆內軟。七味唐揚炸雞$68炸雞比較香口,雞肉仍然保持肉汁,雞肉肉質嫩滑。牛肉壽喜燒$128熱辣辣的壽喜燒,上枱後用爐火煲住,一直保持食物的熱度,將牛肉慢慢煮熟,盛一碗熱騰騰的湯伴隨菜、豆腐一齊食,帶來不一樣的滿足感。火灸北海道帆立貝蟹膏卷$98賣相吸引,如果想像菜名一樣口感豐富齊全嘅話,就建議將成舊壽司擺落口,如果分幾啖黎食嘅話,啲味就會分開就達唔到嗰個效果。午市套餐$98原來也是全日供應。

背影播放日本歌,與眼前的日式餐具正式帶我入去日本之旅。
好赤貝$98

香炸日本池魚仔$58

七味唐揚炸雞$68
炸雞比較香口,雞肉仍然保持肉汁,雞肉肉質嫩滑。

牛肉壽喜燒$128

火灸北海道帆立貝蟹膏卷$98
午市套餐$98原來也是全日供應。
2022-07-29 39 瀏覽
今日天氣又曬又熱🌞,搞到個人冇咩胃口😣。呢間餐廳🥄可以揀小食、迷你丼飯。😉啱哂我地今日食。😎一人一個丼飯,份量啱啱好。☺️唔會太多之餘😚仲可以叫到其他小食。裝修同日本居酒屋🏮一模一樣。以木嘅裝修為主🪵,再配以柔和嘅燈光💡、輕鬆嘅音樂🎶。幻想一下自己置身於日本🇯🇵當中。用QR code落order📱,非常方便。🍚 迷你火炙左口魚邊丼左口魚邊油香重,口感爽脆。😋迷你丼飯一d都唔細個。😂飯同材料都叠到好高。🤓🍚 迷你三文魚籽甜蝦蓉丼頂有角切三文魚點綴。🤩中間嘅三文魚籽、甜蝦蓉份量🤤多到有滿瀉感覺。材料非常鮮甜。賣相同味道都好正。😍三文魚籽+甜蝦蓉配飯多重口感,大滿足。🥳加埋壽司豉油食,味道層次再升級。🥰🦀 味增蟹甲羅燒配蒜多士多士蘸住蟹蓋入面厚厚嘅蟹膏食好惹味。😚蟹蓋好有儀式感。😎🍲 牛肉壽喜燒壽喜燒火鍋入面嘅豆腐、菜、牛肉份量有好多。🥸湯底味道甜甜地,我地連湯底都飲埋。😛🍹 白桃乳酸梳打白桃味道清新,乳酸開胃。🤭解渴唔錯!🤠
今日天氣又曬又熱🌞,搞到個人冇咩胃口😣。

呢間餐廳🥄可以揀小食、迷你丼飯。😉
啱哂我地今日食。😎

一人一個丼飯,份量啱啱好。☺️
唔會太多之餘😚仲可以叫到其他小食。

裝修同日本居酒屋🏮一模一樣。
以木嘅裝修為主🪵,再配以柔和嘅燈光💡、輕鬆嘅音樂🎶。
幻想一下自己置身於日本🇯🇵當中。

用QR code落order📱,非常方便。

🍚 迷你火炙左口魚邊丼
左口魚邊油香重,口感爽脆。😋

迷你丼飯一d都唔細個。😂
飯同材料都叠到好高。🤓

🍚 迷你三文魚籽甜蝦蓉丼
頂有角切三文魚點綴。🤩
中間嘅三文魚籽、甜蝦蓉份量🤤多到有滿瀉感覺。

材料非常鮮甜。賣相同味道都好正。😍
三文魚籽+甜蝦蓉配飯多重口感,大滿足。🥳

加埋壽司豉油食,味道層次再升級。🥰

🦀 味增蟹甲羅燒配蒜多士
多士蘸住蟹蓋入面厚厚嘅蟹膏食好惹味。😚
蟹蓋好有儀式感。😎

🍲 牛肉壽喜燒
壽喜燒火鍋入面嘅豆腐、菜、牛肉份量有好多。🥸
湯底味道甜甜地,我地連湯底都飲埋。😛

🍹 白桃乳酸梳打
白桃味道清新,乳酸開胃。🤭
解渴唔錯!🤠
2022-07-28 1334 瀏覽
約了朋友去居酒屋晚飯,在香港比較少食,多數都是在日本旅行時去感受當地文化,但現在不知何時可以通關,唉!味道樂居酒屋在長沙灣區朋友家樓下,地方佈置似十足日本式 ,真有身在👘感覺 2個人叫了 火炙北海道帆立貝蟹膏卷 有6件,每人食3件, 帆立貝新鮮甘甜中間放了青瓜絲和蟹肉條,爽口之餘更覺清新大蔥厚切日本煙豚腩 厚切有咬口,越食越好味,焦香程度剛好,配大蔥白簡直是一流煙肉櫻花蝦煎廣島蠔 煙肉碎和櫻花蝦炒香鋪滿面,非常惹味,蠔身鮮甜滑溜,我最 like 野菜牛肉湯烏冬 湯濃牛味重,金菇索味,烏冬滑溜,2個讚不絕口石鍋鰻魚炒飯。鰻魚色澤光亮 ,肉質軟糯,飯加了香蔥、蛋碎、紅蘿蔔粒再用特制醬汁炒,真是無得彈日本的餐具通常都有特色,這款 雞泡魚好 cute

2個人叫了 火炙北海道帆立貝蟹膏卷

有6件,每人食3件, 帆立貝新鮮甘甜

中間放了青瓜絲和蟹肉條,爽口之餘更覺清新

大蔥厚切日本煙豚腩

厚切有咬口,越食越好味,焦香程度剛好,配大蔥白簡直是一流

煙肉櫻花蝦煎廣島蠔

野菜牛肉湯烏冬

湯濃牛味重,金菇索味,烏冬滑溜,2個讚不絕口

石鍋鰻魚炒飯。

日本的餐具通常都有特色,這款 雞泡魚好 cute

• 煙肉櫻花蝦煎廣島蠔
  • 石鍋鰻魚炒飯
  • 火炙帆立貝蟹膏卷
2022-07-27 932 瀏覽
為了方便朋友放工來吃飯,所以今次選擇了在長沙灣的味道樂居酒屋香炸薄脆魚片$48好大碟,有好多脆魚片,可以由頭食到落尾,一邊傾偈飲酒,一邊食!魚片切得夠薄,炸得夠脆,好香口!深海池魚王刺身( 薄切) $128擺碟十分精美,池魚刺身切得夠薄且完好無缺,魚片數量幾多,最緊要刺身夠新鮮!池魚附上不同的調味,可以按個人喜好配搭。鐵板蒜片香煎厚切牛舌$88牛舌用鐵板送上,上菜時還有油的滋滋聲,很香。牛舌厚切,咬落入面軟,夠juicy ,出面煎到有點微脆,連蒜片一齊食,好好味!大蔥特上吞拿魚腩卷$98呢個啱多人一起吃,吞拿魚腩卷上面佈滿了厚厚的吞拿魚腩蓉,加上蔥花,吞拿魚腩蓉在口中溶化,食落口感層次更豐富!原條成田醬炭火燒鰻魚飯$138這個鰻魚飯我見很多人都有推介,所以就叫來試試這個鰻魚飯用上原條鰻魚,十分大條,而且鰻魚十分厚,因為炭火燒的關係,鰻魚吃落有陣陣的炭火味,而且味道更濃烈!因為鰻魚夠大條,所以基本上每一啖飯都配有鰻魚,十分滿足,啱晒喜歡吃鰻魚的人!個人覺得好抵食。食飯途中有三個日本人也來吃,他們不像第一次來,似是常客,也許這間居酒屋讓他們想起日本。

香炸薄脆魚片$48
魚片切得夠薄,炸得夠脆,好香口!

深海池魚王刺身( 薄切) $128

池魚附上不同的調味,可以按個人喜好配搭。

鐵板蒜片香煎厚切牛舌$88

大蔥特上吞拿魚腩卷$98

原條成田醬炭火燒鰻魚飯$138
這個鰻魚飯我見很多人都有推介,所以就叫來試試

• 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
  • 香炸薄脆魚片
  • 鹽燒厚切特上牛脷
2022-07-22 56 瀏覽
疫情稍為緩和,又係時候出嚟搵食!身為長沙灣街坊,最鍾意周圍出去發掘美食!今日嚟到呢間位於長沙灣嘅味道樂居酒屋,餐廳雖然鋪仔細細,但氣氛很好,好像去了日本居酒屋的感覺😆坐低之後朋友二話不說已經點晒嘢食☺️ 去到居酒屋,點可以唔叫返支清酒🍶,我哋點咗枝獺祭純米大吟釀,一邊聊天一邊飲酒,人生一大樂事!點了明太子雞翼,味道十分脆口,明太子也很入味,還有三文魚腩也很新鮮,左口魚邊火炙壽司是我最愛,油脂感滿滿..魚油滿滿,一路咬d魚油一路爆出黎,不禁encore再叫😝岩鹽燒築地赤魚很少地方有得叫,燒得剛好,佐酒小食一流!最後還點了香煎鵝肝雜菌石鍋飯🤤鵝肝比想像中還要大塊,超級入味,石鍋飯熱騰騰的,食完很滿足🤗價錢唔算貴,但食物質素非常高!食完絕對令你想回頭嘅餐廳,因為今次人少少所以叫唔到好多菜式,仲有好多卷物刺身都想試,呢度好適合同一大班朋友聚會,然後每樣都可以試d!
2022-07-21 36 瀏覽
餐廳雖然面積不大, 以純樸木色為主調,佈置簡約優雅,洋溢著日本居酒屋風情。芝士吉列海虎蝦卷 $98飯卷內裏包裹著脆卜卜的吉列海虎蝦, 口感鮮味香脆, 加上飯卷上面鋪上半溶芝士 ,柔潤而且充滿芝士的甘香, 十分邪惡滋味。燒三文魚頭 $118大隻肥美燒三文魚頭 ,魚皮燒至香脆, 帶微微焦香,魚肉相當豐富, 鮮味嫩滑 , 咀嚼時, 魚油慢慢滲出, 充滿口腔,油潤香脆, 讓人樂在其中。原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $138原條肥美炭火燒鰻魚舖在飯面上, 賣相令人垂涎, 輕輕叉開柔嫩鰻魚 肉, 香甜的鰻魚醬汁滲入米飯, 令每口份外惹味,鰻魚細滑軟嫰,鮮味填滿蕾, 拌飯一流。野菜牛肉湯烏冬 $98淺啡色的烏冬湯底, 比想像中更清甜, 烏冬口感幼滑煙韌, 跟配的牛肉十分嫩滑,野菜吸索了底精華, 香甜吸引。

芝士吉列海虎蝦卷 $98

燒三文魚頭 $118

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $138

野菜牛肉湯烏冬 $98
2022-07-20 38 瀏覽
冇得去旅行都要去食下日本餐廳感覺下去旅行嘅感覺!呢間長沙灣嘅居酒屋都算幫到手🤣解一解思鄉之情居酒屋環境好有日本感覺,食物選擇都好多「原隻軟殼蟹沙律」$108呢碟抵叫,真係一大隻軟殼蟹上碟,炸到熱辣辣嘅軟殼蟹加上新鮮蔬菜沙律,開胃又醒神,蔬菜份量都幾多,夠晒健康「壽喜燒」$128牛肉份量都唔少,甜甜嘅濃湯好滋味,加上,金菇冬菇同埋菜,送飯一流,水準唔錯。底部嘅粉絲吸曬啲湯,正呀喂咁嘅環境加上咁嘅食物,成件事都幾日本,下次思鄉都可以再來🤣

居酒屋環境好有日本感覺,食物選擇都好多

「原隻軟殼蟹沙律」$108

「壽喜燒」$128

咁嘅環境加上咁嘅食物,成件事都幾日本,下次思鄉都可以再來🤣
2022-07-11 57 瀏覽
今日為大家介紹味道樂居酒屋,這間餐廳在元州邨行大約10分鐘的時間便會到達,店內大概有20個座位,裝潢十分具日本風味。我和朋友點了一個原隻軟殼蟹蟹子沙律作為前菜,這個沙律的錢財有少量的沙律醬、蟹柳、青瓜絲及原隻軟殼蟹。店舖把玄學蟹除渣10分香口,以為顧客切開了幾份。另外選了一個小吃燒鱈魚乾,這個鱈魚乾香口薄脆,在旁還有沙律醬增添口感。另外不得不提的必定是黑松露糖心蛋雖然只有一隻,但是有紫蘇葉在糖心蛋的底下,紫蘇葉的香味配搭糖心蛋實在一絕。我們點了兩個卷物包括大衝突上吞拿魚腩卷,是吞拿魚碎的卷配搭青瓜及壽司飯,口味比較清淡一點。另外,火炙北海道帆立貝蟹膏卷,這間店舖的短襪都是較想像中大件,所以十分飽肚,蟹膏味香濃,帆立貝亦新鮮沒有腥味。我們還點了兩個串燒包括客船黑豚肉卷及明太子醬燒玉子串,我認為明太子醬燒肉紙船香口,熱呼呼的玉子配搭明太子十分開胃亦令我感覺難忘。黑蒜黑豚肉卷豚肉味香,不會燒得過乾,黑蒜醬亦十分惹味。

2022-07-11
又到咗捐窿捐罅搵小店食飯嘅時候!因為知道長沙灣有好多小店,所以今日我同朋友就黎到呢度搵食。日本嘢食真係食極都唔厭,於是我哋就以搵日本餐廳為目標。行吓行吓就搵到呢間味道樂居酒屋,居酒屋嘅位置唔近港鐵站,不過由港鐵行過去都只係10分鐘。店舖細細,但佈置裝修十分有地道日本居酒屋嘅風格。芝士鐵板餃子$78鐵板餃子上枱嘅時候仲係熱辣辣,加上芝士鋪喺餃子面上好邪惡!三文魚火炙壽司$42火炙焦香,三文魚厚切,有口感!好味!火炙北海道帆立貝蟹膏卷$98份量多,食到裏面青瓜清新嘅味道!煙肉荔枝卷$68煙肉包住一小塊荔枝肉,清新解膩!石鍋鰻魚飯$138飯係用日本珍珠米,而且石鍋有飯焦,脆卜卜好好味!巨峰提子乳酸梳打$38大部分日本居酒屋都會提供嘅飲品,依家天氣咁熱,飲落去真係透心涼!

店舖細細,但佈置裝修十分有地道日本居酒屋嘅風格。

芝士鐵板餃子$78
鐵板餃子上枱嘅時候仲係熱辣辣,加上芝士鋪喺餃子面上好邪惡!

三文魚火炙壽司$42
火炙焦香,三文魚厚切,有口感!好味!

火炙北海道帆立貝蟹膏卷$98
份量多,食到裏面青瓜清新嘅味道!

煙肉荔枝卷$68
煙肉包住一小塊荔枝肉,清新解膩!

石鍋鰻魚飯$138
飯係用日本珍珠米,而且石鍋有飯焦,脆卜卜好好味!

巨峰提子乳酸梳打$38
2022-07-08 72 瀏覽
呢間餐廳位於荔枝角工廠區附近寧靜嘅街道,入面掛滿咗日式掛旗同廣告牌,好有日本居酒屋既感覺。喺門外睇到佢哋lunch set都幾抵食,各款丼飯鐵板刺身都有,仲會跟餐配埋沙律、麵豉湯、蒸蛋鐵板香煎牛油三文魚 $82 一上菜已經見到幾塊香煎既三文魚,而且係無骨嘅,一咬落去,三文魚油同牛油嘅香味就出曬黎。配埋清新既蛋黃醬同沙律就啱啱好,可惜嘅係依個定食冇多啲配菜。牛油香煎銀鱈魚拼大蝦丼 $108丼飯鋪滿咗紫菜碎同燒汁,下面係無骨銀鱈魚,入口細嫩滑溜,油分唔膩,就算冇燒汁都食到鱈魚既鮮味。仲有幾隻處理切好嘅大蝦,用手一剝就已經食到大大啖蝦肉,非常滿足。

鐵板香煎牛油三文魚 $82

牛油香煎銀鱈魚拼大蝦丼 $108
2022-07-07 27 瀏覽
相信係香港食日本野從來都唔陌生,味道樂居酒屋位於元洲街,荔枝角與長沙灣之間。如果地鐵站行過黎都要大約10mins入返正題先,平日晚市大約6點半時段入座,基本上都唔洗等位。客源大約7點至7點半先黎,如果唔想等位就早啲黎啦餐廳環境 雖然係一間小店,但都有十幾張枱。座滿的話都可能有大約30幾人。店內環境及裝飾都幾有日本風味,適合香港人思鄉員工態度積極爽快,亦好主動幫手斟茶鐵板蒜片香煎厚切牛舌果然真係厚切,無花無假。原塊鐵板上一來岩打卡,二來真係熱辣辣。脆卜卜的蒜片加埋鬆軟的牛舌一齊食,的確好香口三文魚刺身三切刺身,雖然無冰底。不過都是新鮮的口感,入口前點少少wasabi,可口加爽口三切黎講,刺身都算厚身,令到客人會覺得更抵食石鍋鰻魚炒飯 主菜,最重要真係要熱辣辣。石鍋飯一擺低時真係熱辣辣到出煙,聞落仲陣陣牛油香。廚房細心位係將鰻魚切開為幾舊。更易我們share黎食味道足夠,份量足夠,兩人食剛剛好辣三文魚碎卷既然咁鍾意食三文魚,更係一試再試啦。辣三文魚碎卷,入口的確有少少辣,如果唔食辣既朋友仔可能無得試啦🫡不過整體好食,壽司內加插青瓜絲,更加有咬口中和返啲辣味燒油甘魚餃呢一個我都覺得幾出色,初

餐廳環境
員工態度積極爽快,亦好主動幫手斟茶

鐵板蒜片香煎厚切牛舌

三文魚刺身

三切黎講,刺身都算厚身,令到客人會覺得更抵食

石鍋鰻魚炒飯
味道足夠,份量足夠,兩人食剛剛好

辣三文魚碎卷
中和返啲辣味

燒油甘魚餃
呢一個我都覺得幾出色,初頭以為冇乜肉食,不過食落去其實都幾多魚肉。建議落多少少檸檬汁提高啲鮮味

同埋上碟時都好明顯係新鮮滾熱辣,即叫即燒十分吸引,燒完都唔會令到魚肉變鞋。

總括而言,可一可再👍🏻
  • 石鍋鰻魚炒飯
2022-07-06 49 瀏覽
行路經過這間居酒屋,就被它別具特色的門面裝修風格吸引住。行入餐廳就可以見到傳統的居酒屋格局,暖暖的黃色燈光加上以木質裝修為一體的主題,十分有情調。入邊坐位唔多樓面唔係好大,建議提前book 位。三文魚腩刺身三文魚腩肉食落口感好鮮嫩,油脂分布均勻,色澤又靚而且仲切得厚身,雖然份量不多但係值得一試!芝士免治雞肉棒雞肉棒非常好食,面層有芝士使雞肉棒更加濃味,入邊啲雞肉又有肉汁,仲食得到好多雞軟骨,淋小小檸檬汁上去感覺多層次口感幾香口。鹽燒雞軟骨鹽燒出來嘅比較原汁原味,雞軟骨燒得好爽口又脆又juicy ,食落一陣咸香味好正呀。大蔥特上吞拿魚腩卷份量適中,吞拿魚腩蓉呈粉紅色,好新鮮。配上大蔥同芝麻口感豐富。哩個價錢可以食到咁樣質素嘅壽司真係好抵食!乳酸巨峰梳打提子味濃郁,食落酸酸啲又唔會好甜,好清新又解膩。鍾意食提子嘅朋友可以一試。鰻魚火炙壽司鰻魚好大件又冇咩骨,口感唔錯。炙燒過嘅鰻魚食落感覺比較香美国牛柳粒溏心蛋石锅饭熱熱的石鍋散發出濃濃的菌香味,牛柳粒軟嫩,飯粒分明又焦香加上溏心蛋。熱辣辣又夠飽肚。

三文魚腩刺身

芝士免治雞肉棒
鹽燒雞軟骨

大蔥特上吞拿魚腩卷

乳酸巨峰梳打

鰻魚火炙壽司
鰻魚好大件又冇咩骨,口感唔錯。炙燒過嘅鰻魚食落感覺比較香

美国牛柳粒溏心蛋石锅饭
2022-07-05 38 瀏覽
Lunch同朋友黎食想食日本野 就周圍行下見到依間就入左去一入去環境感覺唔錯仲送 蒸水蛋 麵豉湯 沙律水蛋好滑好好食大家都想食魚生就叫左海膽三文魚籽蝦蓉丼個人覺得 海膽比較苦但都還可接受蝦都係鐘意原隻上多啲第一次食蝦蓉有啲空虛既感覺敗筆既地方:係個飯個飯唔知咩事煮到濕立立口感好差 影響左成件事竟然敗係個最易既地方我朋友幾乎冇咩點食過個飯咁樣既話我應該未必再黎真係要搞搞佢朋友就叫左三文魚親子丼三文魚比較薄😭😭😭😭
Lunch同朋友黎食
想食日本野 就周圍行下