2018-08-29 228 瀏覽
今日星期六下午放了工去了旺角依間未食過的味之時計台食拉麵,去到已經排隊而排隊期間職員給你餐牌同點餐紙,你想食的就記下再給職員,係時間上又可以慳一點。坐位安排好,地方都大圓櫈又大又坐得舒服~不錯。我和同事分別點了一個豚骨鹽味叉燒拉麵,特濃蝦味噌拉麵同日式餃子。好~先係送錯單加送錯食物,更正好之後先來日式餃子~皮薄多汁餃子底煎得好脆~正再來我要的豚骨鹽味拉麵湯底可能過度鹽味關係,嘗不到湯底的味係咩不過~麵條煮得剛剛好。同事的特濃蝦味噌拉麵同樣都係話咸了點可以係蝦乾味重。整體可以,應有改善空間

坐位安排好,地方都大圓櫈又大又坐得舒服~不錯

好~先係送錯單加送錯食物,更正好之後先
來日式餃子~
日式餃子

皮薄多汁餃子底煎得好脆~正
再來我要的豚骨鹽味拉麵
豚骨鹽味叉燒拉麵
湯底可能過度鹽味關係,嘗不到湯底的味係咩
不過~麵條煮得剛剛好

同事的特濃蝦味噌拉麵同樣都係話咸了點
特濃蝦味噌拉麵
可以係蝦乾味重。整體可以,應有改善空間
2018-08-25
日式餃子
下午兩點幾,一個人去新開T.O.P地庫揾飯食 ,行過突然想食拉麵,於是乎就去試呢間號稱北海道過江龍。點咗個普通的豬骨醬油拉麵,剔了走蔥及走筍,到想落單時,等了半分鐘,附近都唔見有侍應,要揚手叫侍應從門口行入嚟。明明張單打咗走蔥及走筍,但嚟到並沒有走,這點都算數,費事換,但最離普是個侍應攞住我碗麵同人講嘢,講完先攞過嚟。講返碗麵,質數真係有保證,個人覺得叉燒肥瘦適中,湯底夠味得來不太咸,醇卒食拉麵的角度睇,絕對值得再去。
2018-08-17
2018-08-16 244 瀏覽
旺角許久已沒有一個新開的大型商場。這一所"T.O.P.",算是其一的表表者了....在商場近地庫部份,開有一個小型的FOODCOURT。想不到它地方不大,內裡竟然有阿鴻師傅以及名店蓮香的分店。除了以外,還有這一間日本拉麵過江龍在港的第一店....記起小弟當初吃拉麵的首幾趟經驗,其中一個甚深刻的便是在天寒地凍的北海道街頭中,闖進這裡內吃一碗熱騰騰的牛油味噌拉麵。食完後,成個人暖笠笠的,可真是一個令人回味的食之回憶....過了超過了二十個年頭,現在又在此與之重遇,心裡可是百感交集的....今天,由於天氣仍熱之關係,所以就沒有往昔之牛油味噌麵來作伴,取而代之的是一碗特濃蝦鹽湯拉麵....呷一口湯,的確蠻濃且有淡淡的蝦鮮香。當然和另一位過江龍,以蝦湯底著名的那裡比較還是差了一截,但對我來講仍是過得去的....豚肉有略經炙過,頗香;而且肉質軟滑,脂肪的含量頗高的,有水準....蛋倒是令人失望的,完全做不到流心帶溏的效果及味道....麵是用了普通的黃身油麵,呈微鬈曲的它有少許咬勁,鹼味亦是適可而止....一碗不太差的拉麵。不過要賣至連加一要過百的價位,小弟倒覺有點太過了.....105

蛋倒是令人失望的,完全做不到流心帶溏的效果及味道....

🕑時光可倒流、我會選擇在日本食!味の時計台 - 味噌牛油粟米拉麵👎🏿午餐時間經過旺角、又去到裝修味勁濃的T.O.P.商場試人氣過江龍拉麵店、座落商地地庫、在food court, 不過自成一各。點了一個給人熱推的味噌牛油粟米拉麵🌽、其實餐牌除了味噌、還有醬油、塩味、豚骨、蝦湯及辛辣、算是很多選擇。可能仍然是試業時期、上菜速度有點慢、客人量⅕情況下、等半小時才到。喝一口重口味的湯底、還不錯、雖然後期有點口渴。牛油味不夠濃、入湯後作用不大、拉麵口感偏軟、罐頭粟米和淡味偏熟蛋、感覺如同味千般。重點就是那叉燒🥓、只能用食樹皮🍂去形容、硬、乾、沒有味道,香港拉麵店從未遇過吃一口就放置到尾的叉燒!🙅🏿‍♂️ food court仲有加一服務費、黑人問號。總結不去不可惜、要食去日本食!👋🏿👋🏿#拉麵 #ramen #hongkongfood #香港拉麵#味の時計台 #Ajo No Tokeidai#味噌牛油粟米拉麵 #味噌バターコーンラーメン
🕑時光可倒流、我會選擇在日本食!
味の時計台 - 味噌牛油粟米拉麵👎🏿

總結不去不可惜、要食去日本食!👋🏿👋🏿

#味の時計台 #Ajo No Tokeidai
#味噌牛油粟米拉麵 #味噌バターコーンラーメン
2018-08-11 295 瀏覽
香港人食拉麵/沾麵都係偏好重味同油。我真係唔識欣賞,所以想搵間岩心水都唔係咁易。今次呢間開係旺角新商場既拉麵就大約做到我想要既野佢係北海道拉麵店,黎香港開分店。地都好寬敞,唔會好似d好細既拉麵店密麻麻咁,坐得唔舒服。叫左一個豚骨鹽味拉麵同鹽味拉麵豚骨鹽味拉麵一黎就飲啖湯先,湯底唔錯,有豬骨香,又唔會太濃,不過食到中途就有少少鹹。麵既掛湯效果唔錯,爽口得黎唔會太硬。叉燒方面都好惹味但係都係偏肥。蛋就有d過熟,唔太出色鹽味拉麵就淡口少少,無咁濃,但係都幾香口。我比較鐘意。其他方面同豚骨鹹味相約。整體黎講,合格但係唔係特別出色。相對其他香港拉麵店無咁油同濃味,但係都係偏鹹。有改善空間

今次呢間開係旺角新商場既拉麵就大約做到我想要既野

叫左一個豚骨鹽味拉麵同鹽味拉麵

2018-08-07 256 瀏覽
自從旺角嘅T.O.P.新成立之後, 代表住我哋香港人又有新嘅覓食地方啦^^呢度陸陸續續咁有新嘅食肆開張, 亦都各國各款加入戰團, 首先得到我哋嘅青睞嘅就係日本拉麵喇🇯🇵 老老實實, 小妹縱橫旺角多年, 一直以嚟呢一區嘅拉麵全部都唔太入流, 除非你未去過日本, 未嚐過真正嘅日本拉麵為你帶來嘅滿足感, 令你喺香港隨隨便便一家拉麵都可以接受, 要喺香港搵得番日本嘅味道, 真係一啲都唔容易。所以嘛, 一開初都係冇抱太大期望去試呢一家"味之時計台" 佢嘅位置處於下層嘅旁邊舖位, 外面都比較food court形式咁, 會帶俾人一種貼地平民嘅感覺。見佢入面都擠滿客人, 但外面又冇乜需要點等候入座, 咁就試下啦!~ 唔知道有冇人記得銅鑼灣有一間"已故"拉麵店叫做888呢? 呢度嘅menu真係同佢好相似, 尤其是可以一舊牛油另上呢件事, 真係不禁令人懷念888嘅味道。 同正常拉麵店嘅格局一樣, 湯底都係有最基本嘅味噌/醬油/鹽味/辛味/豚骨任君選擇, 呢度仲有一味叫做特濃蝦湯, 如果喜歡鮮味嘅朋友一定會被其吸引。麵嘅硬度亦都係自由選擇, 可走蔥走筍, 其他配件想追加都係要按項目加錢啦。 小妹今日唔想食
小妹今日唔想食太濃味嘅嘢, 又食唔到太多份量嘅肉, 所以叫咗個鹽味拉麵就算喇。 上菜嘅時間都係5-10分鐘左右, 唔算好耐, 賣相幾吸引, 成間店舖都有淡淡嘅豬骨湯香味, 見到佢湯底唔算好油, 所以首先飲一匙試試, 鹽味都唔算太咸, 唔太重口味, 啲荀好好味好爽, 仲有木耳做配料添。麵嘅軟硬度真係好適中, 符合我指示嘅要求, 叉燒嘅賣相半肥半瘦, 入口油脂分佈剛剛好, 唔會令人覺得好乾, 亦唔會太肥, 有4小舊真係算唔錯, 最後要讚一讚嗰半隻溏心蛋, 整得好入味, 食得出師父係唔俹簁的
不過我掛住食, 我連我身旁嗰位食嗰碗麵都唔記得影, 餃子又唔記得影, 哈哈
下一次丫, 我會再嚟

雖然食完隔咗一陣之後都會有小小感覺到口渴, 但而家身於香港要搵一間完全冇味精嘅食肆, 真係難過登天了, 所以我都可以接受的, 呢一間平心而論, 味道已經不錯
鹽味拉麵
2018-07-19
鹽味拉麵
2018-08-07 174 瀏覽
2個麵,一個豚骨醬油叉燒拉麵,一個味噌粟米拉麵。2款湯底出面大把拉麵店都有,未食過一間係咁。湯底好咸,啲麵好古怪(可能係我見識少唔識貨),但個人感覺有啲似上海麵。精髓嘅叉燒既然似梅菜扣肉個啲肥肉,完全同食過所有所有,係所有拉麵店嘅叉燒好大分別,重點係真係唔好食!我地2個人食淨好多(好浪費)(如圖)
我地2個人食淨好多(好浪費)(如圖)

2018-08-06 262 瀏覽
每次去北海道必食拉麵之一, 知道香港開了分店, 今天終於可以試一試。很多過江龍都未必可以保持地道風味, 所以也沒有太大期望。晚飯的人潮時間到了店舖, 意外地看不到排隊的人潮, 店內更仍有很多空位, 由於沒有太多人, 位置算是坐得舒適。 我們點了 「味噌拉麵」及「豚骨鹽味拉麵」, 只等了一會, 拉麵便到, 果然一如所料, 沒有驚喜。味噌湯算是貼近日本本店的味道, 麵條軟硬度亦掌握得很好, 可惜麵條在滾燙的湯中只得溫暖的熱度, 感覺有點怪。而豚骨鹽味拉麵則頗為失色, 完全沒有濃厚的豚骨湯味, 比起一般日式豚骨湯, 這裡的湯明顯較稀, 沒有一般湯底的黏稠, 麵條同樣是不夠熱。總括而言, 不過不失, 沒有驚喜, 可以一試。
很多過江龍都未必可以保持地道風味, 所以也沒有太大期望。
總括而言, 不過不失, 沒有驚喜, 可以一試。
豚骨鹽味拉麵
味噌拉麵
2018-08-06
2018-07-26 338 瀏覽
日本新開拉麵店,這新商埸頗多美食,又一新蒲點,味噌出名普通了一點,又想試蝦湯底,那便選蝦味噌湯底,味道也頗夾賣相不錯,還有點蝦香味。地方頗大[湯底很濃和熱 ,麵也彈牙,流心蛋不錯,义燒選用半肥瘦五花腩2大塊,淋和入味熱一點更好,湯內有洋葱,餐單加多一項更好,燈光可以柔和一點。

地方頗大

2018-07-24 345 瀏覽
今日專登再嚟依個商場打算食上次食唔到嘅popeye's雞🐔,今日唔多人,但望望吓餐牌,好似好熱氣🔥,我又有啲喉嚨痛,所以又放棄,唯有下之再食啦!於是,我哋就過咗隔離時計台食拉麵。話說時計台我N年前喺北海道都食過🍲,但之後雖然都去過好多次北海道,但都冇再食,今日就重溫吓啦。鹽味拉麵我揀咗普通硬度,我諗應該有調教過啲配方,比起北海道食嘅冇咁油同咸,麵質亦有少少咬口,唔會太淋,义燒望落有啲乾🥓,但食落又唔係喎特濃蝦鹽味拉麵🦐,個蝦湯都幾好味,雖然冇一幻個蝦頭湯咁濃,但都幾鮮👍10年前日元兌10點幾,喺日本食都要成$100碗,今日兩碗麵一罐汽水加埋一,都係兩舊水☺

2018-07-12 525 瀏覽
在旺角新商場開了這間拉麵店,趁晚飯時間去試試人流唔多,不用等位點了两款拉麵分別是辛辣口味同牛油粟米拉麵朋友話呢個拉麵辣到佢幾乎入唔到口相反我呢個牛油粟米拉麵咸度適中,配料都好多另外加錢點了木耳絲跟香蔥整體唔錯
在旺角新商場開了這間拉麵店,趁晚飯時間去試試
人流唔多,不用等位
點了两款拉麵
分別是辛辣口味同牛油粟米拉麵

朋友話呢個拉麵辣到佢幾乎入唔到口

相反我呢個牛油粟米拉麵咸度適中,配料都好多
另外加錢點了木耳絲跟香蔥
整體唔錯
2018-07-11
2018-07-11 447 瀏覽
見到網上各大平台強烈推薦,又係日本過江龍,今日經過旺角當然要黎試試。有多款湯底可以選擇,今日唔想食太濃味,就選左鹽味拉麵。賣相都唔錯,不過溏心蛋就唔太靚仔,入面有三分之一已經係全熟。除左叉燒同溏心蛋,仲有好多蔬菜做配料。湯底其實都幾濃,偏咸,我覺得都幾有驚喜,10分滿分都有6.5分,不過又唔算特別好食。麵條係曲麵,好彈牙,但份量不多。但叉燒真係非常一般,口感勁鞋,又欠調味,食一啖已經唔想食,幾大塊都無用。感覺拉麵整得有啲求其,唔值呢個價錢,服務又一般,短期內應該唔會再回頭🙈

有多款湯底可以選擇,今日唔想食太濃味,就選左鹽味拉麵。

2018-07-07 336 瀏覽
今日去了旺角新商場,好多商舖仲未開,但就開咗好多食肆😋 今日想食拉麵,所以嚟咗呢間試吓,呢度環境裝修比較簡約,坐得都幾舒服。叫咗個每日限量嘅特濃🦐蝦湯味增拉麵!侍應一放低碗麵已經聞到好香嘅🦐味!試一啖湯好濃嘅🦐味完全充斥係我口入面🤗而且夠熱,唔係死咸good 👍🏻麵好彈牙,配料有櫻花蝦,木耳,筍,半隻糖心蛋,我覺得加咗炒香左嘅洋蔥同麵食令我食到平時食拉麵食唔到嘅味道!雖然洋蔥係一個好簡單嘅配料,但係放左落個湯度令到個湯底提升甜味🤤好聰明的造法!推👍🏻 唯獨我覺得叉燒略嫌太吝嗇,太薄同得2塊,唔夠喉😂另外叫咗豚骨醬油叉燒拉麵,味道同平時一般嘅拉麵差不多,沒有什麼評價。我見其他人嘅食評話好鹹,但係因為我食過有啲地方仲鹹😂😂仲要係日本食嘅拉麵🙈💰$95 hkd 味之時計台 (旺角)📍旺角彌敦道700號T.O.P B層旺角煮場B03號鋪
呢度環境裝修比較簡約,坐得都幾舒服。
叫咗個每日限量嘅特濃🦐蝦湯味增拉麵!
唯獨我覺得叉燒略嫌太吝嗇,太薄同得2塊,唔夠喉😂
💰$95 hkd
味之時計台 (旺角)
📍旺角彌敦道700號T.O.P B層旺角煮場B03號鋪
2018-07-01
$100 (宵夜)
2018-07-01 521 瀏覽
It's amazing how fast Hong Kong moves. I go on vacation for two weeks and what do I find? A whole new mall in the middle of Mong Kok!T.O.P. is a whole new mall with a lot of new restaurants. Curious, I went to check it out and try something there. And that something was Aji No Tokeidai. A ramen restaurant chain that hails from Sapporo, Hoikkaido found throughout Japan and overseas. And now they have opened in Hong Kong. Located in the food court area, it has it's own seating area so you aren't r

T.O.P. is a whole new mall with a lot of new restaurants. Curious, I went to check it out and try something there. And that something was Aji No Tokeidai. A ramen restaurant chain that hails from Sapporo, Hoikkaido found throughout Japan and overseas. And now they have opened in Hong Kong. Located in the food court area, it has it's own seating area so you aren't really eating in the food court. In fact, it looks more like a restaurant than the usual cramped ramen shops. Plenty of spacious tables.

They have a picture menu so you know what you are ordering. But to order, you check off from a piece  of paper.  It is in English and Chinese with no 10% service charge.

I ordered the miso butter corn ramen ($85). For miso soup, the taste wasn't very pronounced. The noodles still had that starchy after taste. I suspect it wasn't rinsed properly. The egg had a nice runny yolk but it was not flavored.

The char siu was possibly the worst char siu I've ever had. It was hard and chewy. What was a more disappointing is that they gave me two slices of char siu but one slice was just fat.

Boyfriend ordered the shio roast pork ramen ($87). After tasting his broth, I realized mine was much better. It had no depth of flavor. Just tasted like the stuff I buy at home. His char siu was even more tough to chew than mine.

Boyfriend felt it was ok but he wouldn't be back. I just felt it tasted like something from Ajisen Ramen but it cost more, so why bother being back for that? With so many ramen places now in Hong Kong, it's best to skip on this one.
2018-06-22
2018-06-26 499 瀏覽
朋友係台灣學成歸來~當然要同佢聚聚😽實在諗唔到食,知道開左間新商場,就去個到覓食下👀諗住食炸雞架,但都係被拉麵吸引👉🏿✨鹽味拉麵 Hkd 78 💸📌佢張紙非常細心仲可以簡麵既軟硬程度,要定唔要荀等👍🏿朋友話鹽味拉麵個北海道定唔知邊到既特產😳食落其實唔會淨係得咸味,有小小煙燻過既味道,湯底都唔會膩,幾好食呀😍👉🏿✨醬油拉麵 Hkd 78 💸📌其實個日去到起碼有3個湯底都冇晒🙄想食個啲都冇了..所以就試下呢個醬油啦!醬油就比較濃味小小,同樣都有煙燻過既味道☺️好中意佢用洋蔥收代左蔥花😳麵既硬度係我中意個款,非常彈牙!同樣個湯底唔會好油膩,而且叉燒超爆軟淋!就算食到肥膏位都入口即溶咁✨係幾正既!

👉🏿✨鹽味拉麵 Hkd 78 💸
📌佢張紙非常細心仲可以簡麵