喺附近返工,每個星期都會起碼過黎一次,但可惜老闆話捱唔住了,淨係做到月尾😢 有啲後悔咁遲先打食評😢😢首先熟食中心入面黎講,佢真係好食同抵食!!啱啱今年先加價到$46一個午餐,有湯同嘢飲,仲要冷熱同價。有啲餐仲跟埋個菜添,覺得抵食過連鎖米線鋪兩餸,哩度仲要有餐飲。平時唔係間間餐廳都會飲湯,因為有啲係食得出味精湯,真係送都唔要。但哩間我感覺唔到有,所以有湯飲😀(利申:非專業食家)然後叫少飯係真係有少到嫁,少完份量啱啱好😆主菜方面,每日有大約8個(?)唔同午餐可以揀,唔啱都仲有其他食物揀。同事都話哩度炒粉麵飯好得👍🏼👍🏼 本身對重澱粉食物冇咩興趣,但鍾意食佢地嘅炒麵,炸得好夠脆,火喉啱啱好,麵餅又唔會痴埋一大舊炸唔透,睇返相先知原來有時會細心剪細左❤️ 同埋對我黎講都係勁飽🙈🙈 不過可能食慣清淡,有時個汁會濃味左少少,自己溝少啲落麵度😂嘢飲方面每次都叫熱奶茶❤️ 好濃茶味同奶味,真心推,感受下港式奶茶!! 天氣熱會飲凍檸茶走甜,檸檬好足料,茶味又夠濃,真係唔係間間茶記啲檸茶咁有味,解渴又唔似可樂咁甜膩❤️ 仲要凍飲唔洗加錢,良心店,明明買冰都要成本嫁🥺仲想推介埋下午茶個炸脾,有時公司開茶會食,不過
喺附近返工,每個星期都會起碼過黎一次,
但可惜老闆話捱唔住了,淨係做到月尾😢
有啲後悔咁遲先打食評😢😢

首先熟食中心入面黎講,佢真係好食同抵食!!

然後叫少飯係真係有少到嫁,少完份量啱啱好😆

仲想推介埋下午茶個炸脾,有時公司開茶會食,不過真係揾唔返相啦。
想講啲皮都係脆嫁!!🥹 平時食白切鷄都會去皮,但哩個真係忍唔到口會食埋🙈🐷 重點係係外賣送到黎公司都仲係脆🤤

炒麵,奶茶,凍檸茶走甜,炸脾,都係食開同真心推❤️❤️👍🏼👍🏼

覺得佢地啲食物真係好足料,同好味,用心去做食物👍🏼👍🏼
多謝周太太一路嘅用心經營,會掛住你地嘅嘢食嫁❤️❤️

(諗起上星期沙田食左間all day breakfast,每樣嘢都係伏🫠🫠 )

• 熱奶茶
  • 凍檸茶
  • 炸脾
  • 炒麵
2022-07-30 342 瀏覽
對於我嚟講,市政大廈只係打波嘅地方,因為熟食中心多數都係茶餐廳嘢,所以唔會特登去🙈今次終於坐低試下,午市全場都係人,呢間周太太位於角落頭,不過都有唔少捧場客,我叫咗個咖喱薯仔斑腩飯($43),跟餐有半碟油菜、例湯同飲品,朋友就要咗個蜜汁炒牛柳飯🍛餸菜份量唔算好多(實物睇落再細碟啲),不過$43嚟講好好,薯仔切得比較細,係炒餸嘅size,個人鍾意大舊啲、吸多啲汁,而且本身碟嘢底下冇咩咖喱🤔斑腩粉漿厚薄唔錯,有啲仲係脆既添,魚肉唔會”梅”,而且塊塊都好大舊👍🏻不過醬汁真係要多返啲,撈飯食先夠正架嘛😝蜜汁炒牛柳好有家庭菜嘅feel,洋蔥、薯仔同彩椒佔大部份,醬汁甜甜地、幾唔錯,牛柳淋得嚟唔會落過多梳打粉去”乸”,不過真係想食多幾粒🤣
咖喱薯仔斑腩飯
蜜汁炒牛柳飯
2022-02-03 269 瀏覽
疫下晚市禁堂食盆菜成為做節恩物,連續兩年成為我地開年飯,今年試下周太太。12人盆菜價錢1688. 賣相係非常咁岀色,西蘭花伴鮑魚。味道方面蘿蔔夠稔但唔入味,蠔豉好岀色👍,其他中規中舉。份量都多,最後年年有餘
12人盆菜價錢1688. 賣相係非常咁岀色,西蘭花伴鮑魚。
味道方面蘿蔔夠稔但唔入味,蠔豉好岀色👍,其他中規中舉。
份量都多,最後年年有餘
12人盆菜
2022-02-02
外賣自取
12人盆菜
2021-09-24 324 瀏覽
香港已經唔多地方有熟食中心🍽多數都係比較舊式,類似大排檔甘環境就一定唔太好,未必人人接受但勝在平價😌假期訓醒都兩三點,當然去食返個tea 先啦🤭唔健康既野多數都好好食🤤🤤呢個下午茶真係好邪惡✌🏻• 西多配薯條🍟 $31• 凍檸七 $3多牛油🧈多糖漿🍯是皇道🤟🏻• 生炸雞脾🍗 配雜果沙律🥗 $31• 紅荳冰 $3生炸真係無得輸,係隻脾細左啲,唔夠喉😂 不過呢個價錢,算係甘啦🤭其實熟食中心既野先地道,又平靚正😘
香港已經唔多地方有熟食中心🍽
多數都係比較舊式,類似大排檔甘
環境就一定唔太好,未必人人接受
但勝在平價😌
假期訓醒都兩三點,當然去食返個tea 先啦🤭
唔健康既野多數都好好食🤤🤤
呢個下午茶真係好邪惡✌🏻

• 西多配薯條🍟 $31
• 凍檸七 $3
多牛油🧈多糖漿🍯是皇道🤟🏻

• 生炸雞脾🍗 配雜果沙律🥗 $31
• 紅荳冰 $3

其實熟食中心既野先地道,又平靚正😘
2018-12-08 1371 瀏覽
趕住下午人潮來的時候,去上水買野和吃早餐。下午茶和午餐,通常都吃周太太,早餐沒試過。今天吃雞扒、出前一丁配火腿奄列!雞扒比較老了些過了火、奄列較好吃、麵也是較硬。
趕住下午人潮來的時候,去上水買野和吃早餐。
下午茶和午餐,通常都吃周太太,早餐沒試過。
今天吃雞扒、出前一丁配火腿奄列!
雞扒比較老了些過了火、奄列較好吃、麵也是較硬。
2017-09-03 1079 瀏覽
睇過我以前的評論的人,都會知道,我評論的餐廳多數是負評!👎🏻不過,我今次寫這個評論是正評👍🏻上星期,經朋友的介紹下,去了街市這檔食肆試一試,竟然,上水仲有一間抵食夾大件的食肆!我們四人同行,去嘗試了四個餐,1.生炒骨飯2.咖哩牛腩飯3.泰式肉碎炒飯4.豉椒排骨炒河飯已經叫扣底,仍然好大碗,對我黎講可以更少!炒河粉盡對可以話是2人份量!真的非常大碟!!食完真的很飽!很滿足!最後,滿足地埋單!
不過,我今次寫這個評論是正評👍🏻

我們四人同行,去嘗試了四個餐,
1.生炒骨飯
2.咖哩牛腩飯
3.泰式肉碎炒飯
4.豉椒排骨炒河

飯已經叫扣底,仍然好大碗,對我黎講可以更少!

最後,滿足地埋單!
生炒骨飯
咖哩牛腩飯
2017-08-31
2017-04-22 739 瀏覽
上次出完食評, 今次又係我, 利申, 只係客仔, 不過唔同菜式, 分享下味道而已.今次叫個濃湯腐竹浸時蔬一湯一飯又一例湯又飲品, 呢個餐真係成肚水, 但自問想清腸胃但消化力過人可以試下,因為主菜腐竹好靭下, 反而佢配既支竹又出奇地淋, 自問唔識煮, 又未煮過乜竹物竹, 但呢味應該叫濃湯支竹浸時蔬, 我會覺得好D, 支竹響呢餐發揮出色, 索了濃湯, 支竹淋身香口, 好好餸飯。話明時蔬, 即係隨機, 今日油麥菜, 可能外賣關係, 浸到黎, 菜身軟硬適中, 再有未夠身既雲耳, 話明未夠身, 所以無湯味, 只係一味咬咬咬........本來成個配搭幾好, 濃湯, 蔬菜, 但四樣蔬菜, 一半食到一半食唔到(可能係個人牙力問題, 但咬落比較, 菜莖還較易咬, 仲要講緊係油麥菜自己諗諗)整體黎講, 呢味客飯在菜牌中係唔錯既, 好過日日食芡汁, 但如果淋身D, 當然更好

今次叫個濃湯腐竹浸時蔬
濃湯腐竹浸時蔬

自己諗諗)
2017-04-19
20 分鐘 (外賣送餐)
濃湯腐竹浸時蔬
2017-01-14 243 瀏覽
而家在上水食茶記, 已經變成幾奢侈既消費, 有時貴少少都可以忍受, 係忍受唔到質素太差。好在近日都有呢家周太太醫下我個肚。佢就係唔貴而吸引我, 三十幾蚊, 飯餸湯飲品, 加上一個外賣幾快手腳的後生仔, 送到黎重係熱辣辣, 令整體變得更實際。佢除左較平外, 佢外賣係飯餸分家, 唔會芡汁浸到D飯淋0西, 外賣只需加一元, 但最好十一點半前叫, 否則就要等耐好多。整體好不次序為: 湯> 餸> 飲品> 白飯你無睇錯, 白飯最後, 試過一次白飯有陣味, 真係好想打電話投訴, 當然宅男係唔會咁做既.不過整體佢既白飯質素係最唔穩定, 希望佢有改善啦。湯真係唔錯, 打開湯盒, 一聞就知係乜湯, 真材實料, 用雞腳豬骨煲;餸和飲品平分啦, 總之係知自己食乜飲乜, 但咁既價錢, 加分.但佢既豆腐幾香, 大熱天時都未試過有臭味, 來貨質素同處理都好好。

好在近日都有呢家周太太醫下我個肚。

整體好不次序為
: 湯> 餸> 飲品> 白飯

不過整體佢既白飯質素係最唔穩定, 希望佢有改善啦。

時菜豆腐火腩飯
2017-01-09
15 分鐘 (外賣自取)
時菜豆腐火腩飯
  • 午市客飯套餐
2016-11-16 566 瀏覽
以前在上水返工,都無機會食呢間熟食檔。不過最近見電視節目介紹,所以專登來試試呢個菠蘿蛋包,睇下係咪真係咁特別。下午茶餐$22 有菠蘿蛋包連飲品。 老實說,相對這裡的環境和鄰店的價錢比較,這價錢並不算便宜。order完不久便上菜, 菠蘿蛋包已預先切好三份。細心看,這不是單單的奄列包著菠蘿包, 而是把菠蘿包切開,部份蛋包在菠蘿包中間,然後再包著整個菠蘿包, 咬落去是一層蛋一層包再一層蛋, 感覺特別。不過可能不是用靚蛋,所以無乜蛋味,只有菠蘿包皮的甜味, 而且菠蘿包完全壓偏了,吃不到菠蘿蛋是否新鮮鬆軟。 這小食雖然特別,但試過便算。
2016-11-13
2016-01-06 524 瀏覽
最近與朋友小聚,於是選擇熟食街市作為餐廳地點。係呢間野食有樣野特別好,就係食完野可以係呢到任住唔嬲。睇完餐牌見到有蕃茄意粉就即刻叫左個。份量其實真係唔算多,但對女仔黎講應該夠足既。味方面,個汁偏酸,食落會覺得開胃,又未去到難食。再夾舊肉食,好彩舊肉冇其他鋪頭煎到乾晒,如果唔係對呢碟野扣晒分。性價比我就覺得唔算高,主要因為份量對我黎講太少。
最近與朋友小聚,於是選擇熟食街市作為餐廳地點。
係呢間野食有樣野特別好,就係食完野可以係呢到任住唔嬲。
睇完餐牌見到有蕃茄意粉就即刻叫左個。
份量其實真係唔算多,但對女仔黎講應該夠足既。

性價比我就覺得唔算高,主要因為份量對我黎講太少。