2018-04-08 1770 瀏覽
喳咋,魚肉燒賣同椰汁支持著呂記由巷仔上鋪變呂仔記。慶幸糖水還可保持水準,燒賣魚肉變得發大而失去以往的爽同魚味. 粉果的皮變得太厚D料又無味,希望只是偶一失手,下次可再續美味
2018-04-08
外賣自取
2018-03-24 1868 瀏覽
[ 初嚐名牌魚肉燒賣🍡]••上星期難得去開筲箕灣,緊係要試下呢度既名物😼記得我有個朋友大肚既時候🤰🏻好想食呢度既燒賣,佢老公買唔到就比佢鬧🤣當時我就已經好想見識下,究竟係有咩咁特別👀⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹魚肉燒賣($28/8粒)⭐️7/10話時話,呢碟係我食過最貴既燒賣💎粒粒都好大粒,好似乒乓波咁🏓我覺得外層燒賣皮有啲厚,不過裡面既魚肉好驚喜😳紥實,完完全全係魚肉味,個口感係似食魚蛋咁,係彈牙🙊🙊同平時既麵粉燒賣完全唔同!難怪咁受歡迎👍🏻(店內貼滿大量明星合照🤳🏻)-🔺開到夜晚12點🌜食完晚飯去過下口癮都好😛-
[ 初嚐名牌魚肉燒賣🍡]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹魚肉燒賣($28/8粒)⭐️7/10
話時話,呢碟係我食過最貴既燒賣💎
🔺開到夜晚12點🌜食完晚飯去過下口癮都好😛
2018-03-17 1442 瀏覽
真係磨既芝麻糊嚟㗎! 呢度嘅芝麻糊係出哂名真材實料去製造,每次經過呢頭附近都要搵番佢哋食,而且價錢好低, 真係無法抗拒! 而每次都會食埋佢其他嘅小食,咁就開開心心又一餐!🤣呢個芒果豆腐花,你見到都知滑啦,佢啲芒果亦都好甜!我一定會食佢嘅魚肉燒賣,因為同佢啲糖水一樣,係真材實料,唔會比舊粉你食,一入口就知分別。大家可以盡情咁樣叫,一定好食嘅!另外亦好鍾意佢嘅魚蛋,不過今次食咗燒賣粉果太飽啦,都係留番下次食啦! 但係呢個都係係呂仔記絕對唔可以錯過㗎!

呢個芒果豆腐花,你見到都知滑啦,佢啲芒果亦都好甜!

2018-02-24 816 瀏覽
簡單就係美,小食多滋味!食完飯行過都畀佢吸引到,經常黎呢到食少食,所以聞到陣味都好想入去,習慣吧!一家人叫咗幾樣嘅食 作飯後甜品:芝麻糊:又甜、又滑、又香濃。魚旦:彈牙自制魚肉燒賣: 新鮮、皮薄、冇肥豬肉。其實呢一間舖頭唔使點講都好多人食,其實唔只我上面講既好食,佢碗魚肉更加好味,超級推介,每次經過都忍唔住入黎幫襯,抵食又好味。所有食物都係誠意之作,大家要珍惜呢類小店啊,否則遲早全港小食都只有連銷、批發味!
簡單就係美,小食多滋味!

芝麻糊:又甜、又滑、又香濃。
魚旦:彈牙
自制魚肉燒賣: 新鮮、皮薄、冇肥豬肉。

,大家要珍惜呢類小店啊,否則遲早全港小食都只有連銷、批發味
!
2018-02-10 1068 瀏覽
第一次試呢間嘅小食,發覺佢有幾款街頭小食都值得推薦俾大家。第一款係燒賣,剛剛蒸起嘅時候,好大粒,又彈牙,我排咗好耐隊先買到,加埋佢嘅辣椒油又係個句,絕配!第二款介紹嘅係粉果,裏面好多餡,竟然有蝦米,好香,呢餐宵夜真係有料到!食完實瞓得好甜啦!
咬落有驚喜嘅燒賣
粉果王
咬落有驚喜嘅燒賣
粉果王
2018-01-19 704 瀏覽
話說行完山搭返巴士落黎,係筲箕灣落車,就係東大街睇下有咩好食,就見到呢間小食甜品店門口有好多明星既相貼曬係到,應該係出名既,所以就坐低左,試下係咪咁好食先!我地其實本身淨係叫左糖水,因為行完好熱,想食D凍野,但見到隔離枱叫左燒賣,個賣相好好我地就又叫左燒賣同埋2溝甜品叫左芒果西米露同芒果黑珍珠西米露好refresh 唔會太甜,好食黑珍珠就比較普通左少少燒賣唔係酒樓果d豬肉燒賣係魚肉燒賣但比街邊果d大粒而且彈牙無好重果d街邊燒賣既鹼水味加埋佢d辣椒醬 超好食!其實燒賣賣28蚊都唔平,但佢真係值呢個價既。兩溝個碗仔翅個底都唔錯但魚肉少左d...可以多返d就好啦。
就見到呢間小食甜品店門口有好多明星既相貼曬係到,
應該係出名既,所以就坐低左,試下係咪咁好食先!

我地其實本身淨係叫左糖水,因為行完好熱,
想食D凍野,但見到隔離枱叫左燒賣,個賣相好好
我地就又叫左燒賣同埋2溝

甜品叫左芒果西米露同芒果黑珍珠
西米露好refresh 唔會太甜,好食
黑珍珠就比較普通左少少

燒賣唔係酒樓果d豬肉燒賣係魚肉燒賣
但比街邊果d大粒而且彈牙
無好重果d街邊燒賣既鹼水味
加埋佢d辣椒醬 超好食!
其實燒賣賣28蚊都唔平,但佢真係值呢個價既。

兩溝個碗仔翅個底都唔錯但魚肉少左d...可以多返d就好啦。

2018-01-01
  • 燒賣
  • 魚肉燒賣
2018-01-07 615 瀏覽
繼續我嘅東大街覓食之旅🙈街頭小食之中 我最愛燒賣喔💓去到呂仔記要試下佢個魚肉燒賣魚肉燒賣 $28/8粒除返開都要$3.5一粒 究竟有咩甘特別⁉️全因呢個係真•魚肉燒賣‼️大大粒 漲谷谷🤭魚味濃✅唔會好粉✅唯獨唔夠彈牙 扣左啲分啵😟
繼續我嘅東大街覓食之旅🙈

大大粒 漲谷谷🤭
魚味濃✅唔會好粉✅
唯獨唔夠彈牙 扣左啲分啵😟
2017-12-23 557 瀏覽
呢度長期塞滿人,今天星期六,入來第二次先有位。最出名的都叫啦。先要個魚肉燒賣,超大粒,似乒乓球般大,豉油好味,魚肉彈牙冇腥味,應該都有幾多魚肉,吾系淨得一嚿粉。再來個魚旦,魚旦本身好普通,吾彈口仲太林,勝在個醬汁,咖哩醬好出色惹味,小小辛辣回甘。二溝超足科,魚肉超粗厚身,滿滿的雞絲東菇絲肉絲等等,超飽肚,唯一可惜就系凍嘅!而家冬天,氣溫下降,要熱辣辣上才有香味及暖肚架嘛,老闆要留意下D食物溫度,平就談不上,只是老店街方情懷。
呢度長期塞滿人,今天星期六,入來第二次先有位。
最出名的都叫啦。

2017-12-23
2017-12-18 456 瀏覽
肥髀學校表演完,坐朋友仔車去筲箕灣食晚餐,食飽嘅時候肥髀想食甜品,晚上11點要搵甜品都幾難!當時呢間傳統甜品店仲開緊,門面好街坊草根,貼咗好多糖水相!近門口係開放式糖水廚房位置,落單之後店員好快𢳂好,收錢攪掂!馳名椰香喳咋(細/熱)我唔要落椰奶,雖然細細碗,杰身打滿晒,配料啲豆炆得好淋,啖啖都係料!唔會太甜!好味!紫米露(細/凍)肥髀食店員姨姨好爽快,又會細心問清楚要不要椰奶(好多地方要自己主動講)極速攪掂!街坊糖水店

紫米露(細/凍)肥髀食

街坊糖水

2017-12-15
外賣自取
$20 (宵夜)
聖誕節
2017-10-28 641 瀏覽
小時候經過筲箕灣,都是要坐上去往石澳的小巴。然後每一次到筲箕灣一定要到訪的就是東大街這條食街!呂仔記有糖水、小食如魚蛋燒賣、碗仔翅、車仔麵等等。今晚大概十點來到呂仔記,人流不斷。魚肉燒賣最喜歡吃他們家的燒賣,吃下去真的有濃濃的魚香味。他們家的魚肉自行劏自行剁,魚味特別鮮而不腥。喳咋姐姐會問一下要不要加花奶,我當然要加一點點增加滑溜感。看看真的十分足料,有花生、紅豆、腰豆等等煮得軟爛。紫米露紫米就是黑糯米,有淡淡的紫色,再加椰漿,非常美味。

喳咋

姐姐會問一下要不要加花奶,我當然要加一點點增加滑溜感。

看看真的十分足料,有花生、紅豆、腰豆等等煮得軟爛。

紫米露

紫米就是黑糯米,有淡淡的紫色,再加椰漿,非常美味。
百物騰貴,可以$20吃一碗糖水再不是一件容易事。是日來到筲箕灣東大街揾食,去到非常有名的「呂仔記」食糖水。menu內中式糖水維持$20一碗,實在非常有良心。以為$20一定質素參差?非也,味道什至比外面$3、40一碗的更好味!友人點了南瓜西米露,只有凍沒有熱。南瓜味非常非常濃郁,加上奶香,口感非常creamy西米粒粒分明,令人不消數分鐘就K.O一碗!我則點了腐竹白果薏米糖水,腐竹溶化後變成濃郁豆漿,香甜無比!白果薏米亦非常足料!無蛋$19 有蛋只加$1價錢親民最後我更打包一碗南瓜西米露回家慢慢嘆
百物騰貴,可以$20吃一碗糖水再不是一件容易事。

是日來到筲箕灣東大街揾食,去到非常有名的「呂仔記」食糖水

menu內中式糖水維持$20一碗,實在非常有良心。

友人點了南瓜西米露,只有凍沒有熱。
南瓜味非常非常濃郁,加上奶香,口感非常creamy

西米粒粒分明,令人不消數分鐘就K.O一碗!

南瓜西米露
白果薏米亦非常足料!無蛋$19 有蛋只加$1
價錢親民

最後我更打包一碗南瓜西米露回家慢慢嘆
腐竹白果薏米糖水
2017-10-18
$20 (宵夜)
南瓜西米露
腐竹白果薏米糖水
2017-10-14 579 瀏覽
素聞呢間舖啲燒賣味道好得,今晚既然經過就買少少食下。坦白講,見到呢塊餐牌,我覺得定價甚高。不過既然都黎到門口了,就少少地要份雙拼($28)啦。索價$28得4粒燒賣同2個粉果,其實真係唔平。魚肉燒賣比平時食開果啲大粒,亦食得出魚味,冇粉雷雷嘅口感。粉果相對比較失色,外皮頗厚,好在餡料多搭夠,彌補「厚皮」嘅不足。辣椒油屬合格水準,始終食粉果冇左辣椒油係唔得嘅。再叫多杯椰子汁($14),係兒時飲過果種懷舊椰子汁味道呀!夠香滑!
素聞呢間舖啲燒賣味道好得,今晚既然經過就買少少食下。

坦白講,見到呢塊餐牌,我覺得定價甚高。

不過既然都黎到門口了,就少少地要份雙拼($28)啦。

辣椒油屬合格水準,始終食粉果冇左辣椒油係唔得嘅。

• 魚肉燒賣
2017-10-12 391 瀏覽
是日與美食家到東大街晚飯飯後總想要一點甜作結帶我到呂仔記食馳名魚肉燒賣但見喳咋作招徠 於是來一碗熱喳咋一碗紫米露一份魚肉燒賣其實魚肉燒賣有點普通不過大家習慣了粉粉的燒賣這燒賣有點不一樣吧熱喳咋非常足料凍甜品直接在雪櫃取出紫米露一般 糖水部份太多 魚肉燒賣外賣楊枝甘露比一般的多芒果及西米露甜品後還說想去三多炸雞脾實在太高估小女子的胃只好作罷沿路都是食店要嚐遍不易東大街果然有很多出色小店 10點後亦營業晚飯後大可到這裡試試
是日與美食家到東大街晚飯

10點後亦營業
晚飯後大可到這裡試試

2017-10-11
2017-09-28 481 瀏覽
太烂了真的…不不懂为什么香港店家要这样对待自己的顾客…点了食物还要被厉声对待…不懂为什么还有人想要来…再好吃的食物经过这样的对待也不会觉得好吃了…何况这家店!相当难吃…没觉得有什么特色…希望被采纳不要来踩雷了…
2017-08-11 1128 瀏覽
第一次打食評就係比呂仔記今日去左東大街睇網上啲人話呢到嘅碗仔翅好出名就特登黎試第一次打食評就係比呂仔記今日去左東大街睇網上啲人話呢到嘅碗仔翅好出名就特登黎試吓一見Menu就見到特別推薦兩溝碗仔翅即刻叫左個果然好足料有翅、冬菇同雞絲等等啲魚肉個口感好特別好入味我覺得同其他碗仔翅好唔同其實仲想試下燒賣但太貴了😔😔
第一次打食評就係比呂仔記
就特登黎試吓
一見Menu就見到特別推薦兩溝碗仔翅
即刻叫左個
果然好足料

有翅、冬菇同雞絲等等
啲魚肉個口感好特別好入味
我覺得同其他碗仔翅好唔同