2019-06-29 525 瀏覽
去筲箕灣正因為想去恨吃已久的呂仔記,相信很多人也吃過了吧! 呂仔記除了出名的自家製魚肉燒賣外,還有很多小食如車仔麵和糖水等選擇! 童叟無欺自家製魚肉燒賣即包即賣真的很期待呢! 除了燒賣我亦喜歡吃粉果所以點了雙拼$28,有2個粉果加4粒燒賣不太多剛剛好!粉果亦是自家製的皮是較有口感的那款,內裡的餡料一點也不兒戲有齊花生、沙葛等!味道亦跟小時候吃的一樣。 而我最期待的自家製魚肉燒賣味道真心不錯有香味但不會一口粉,質感不像坊間的滑溜但夠煙韌有嚼口我挺喜歡呢! 車爸爸最喜愛吃兩溝就點上一碗試試!馳名兩溝$20即魚肉加碗仔翅,先吃一件魚肉夠味不削口,碗仔翅內很足料但獻頭較漿咀不是我倆喜歡的! 愛吃餃子的我趁黑洞車爸爸在乘機點多碗韮菜水餃$28,見製作需時6分鐘表示即點即煮更加添想吃的動力。 韮菜餃皮薄足料香氣十足,須然湯頭當然不是什麼高湯但也令我吃得十分滿意。  還有懷舊的鮮榨椰子汁$14味道不算十分濃郁,只能說不喝沒損失!!
去筲箕灣正因為想去恨吃已久的呂仔記,相信很多人也吃過了吧!

童叟無欺自家製魚肉燒賣即包即賣真的很期待呢!

2019-06-17
呂仔記的魚肉燒賣係我喜愛的小食其中之一, 食飯要食七分飽,但每次飯後都會去食燒賣填飽餘下那三分飽。魚肉燒賣必叫,魚肉係用黃膳,大大粒多魚肉,入口魚肉無腥味,配豉油和枱上的辣椒醬一流!老公口快快叫咗三溝,即魚肉、生菜、碗仔翅,其實叫兩溝即魚肉碗仔翅已經夠,三溝裏面的生菜好唔掂囉!唔新鮮又爛又生,不過有冇生菜都唔係重點,重點係成碗野唔熱, 芡汁又傑撻撻,又冇味。店員的服務態度,更不用說,差到爆,冇服務冇笑容。

店員的服務態度,更不用說,差到爆,冇服務冇笑容。
2019-05-30 454 瀏覽
又一次引正網絡智慧,正評引伏可能我懷著極大的期待,結果實在太失望了⋯⋯碗仔翅,無味,好似放左膠水入口咁魚蛋,零彈牙,好似食緊發霉魚肉咁燒賣,有少少魚肉味,勉強可以食下曾經睇過店主嘅訪問,佢話「我希望大家拿$20出來吃小食,也覺值得,而不是吃垃圾食物。」其實,店主每日都望住,無理由唔知咩叫垃圾食物㗎總結:1)正評引伏2)無下次 3)真係唔知有咩咁好食4)浪費人生系列 5)有埋伏,埋伏了千軍萬馬,全軍覆沒
又一次引正網絡智慧,正評引伏
可能我懷著極大的期待,結果實在太失望了⋯⋯
碗仔翅,無味,好似放左膠水入口咁
魚蛋,零彈牙,好似食緊發霉魚肉咁
燒賣,有少少魚肉味,勉強可以食下
其實,店主每日都望住,無理由唔知咩叫垃圾食物㗎

總結:
1)正評引伏
2)無下次
3)真係唔知有咩咁好食
4)浪費人生系列
5)有埋伏,埋伏了千軍萬馬,全軍覆沒
  • 不推薦
2019-05-24 328 瀏覽
個燒賣阿姐成日都唔理客,排第一叫左幾次楊枝金露都冇人應,一個阿叔衝埋來叫燒賣就喇喇聲幫佢夾,吹曬水。仲好意思叫我排返後面。唔係第一次,唔理啲客,講野又冇禮貌。唔係因為好食,唔會去受氣!
唔係因為好食,唔會去受氣!
2019-05-18 322 瀏覽
行完山好攰,決定食碗糖水醫下肚。叫左個芒果西米露,紫米露同魚肉燒賣。魚肉燒賣人手整係高質嘅,入到去啱啱撞正佢地整燒賣,望住兩個店員將魚肉放喺皮入面,10幾秒整完一粒,好快手。魚肉燒賣嘅味道同出面唔同,口感較好食,價錢都唔貴。芒果西米露同一般西米露差唔多,芒果幾甜。紫米露係一早整定喺雪櫃成碗攞出嚟,冇太大驚喜,唔太甜,不過不失啦。魚肉燒賣真心推介,糖水普通,20幾唔算貴,行過可以試下。

魚肉燒賣

芒果西米露
同一般西米露差唔多,芒果幾甜。

紫米露

魚肉燒賣真心推介,糖水普通,20幾唔算貴,行過可以試下。
  • 魚肉燒賣
2019-05-05 550 瀏覽
曾經多次光顧,每次都一定點自製鮮魚肉燒賣,碗仔翅。可是漸漸覺得魚肉燒賣魚味少了,也沒那麼彈牙,價格也比一般貴很多。所以便沒有動力促使去光顧了,因此便有一段時間也不再吃了。最近重臨這條出名的食街,便抱著再試一下的心情再吃了。不知是太久沒吃或是真有改善了,今次吃到有魚味的燒賣,且彈性頗佳,雖然價格畧貴一些,不過偶然一次也無防的。養顔紫米露,這個反而一直保持水準。微甜,紫米煑得啱啱好,軟中帶咬勁。實在太飽了,唯有下次再吃碗仔翅啦。

最近重臨這條出名的食街,便抱著再試一下的心情再吃了。

養顔紫米露,這個反而一直保持水準。

微甜,紫米煑得啱啱好,軟中帶咬勁。

實在太飽了,唯有下次再吃碗仔翅啦。
  • 養顔紫米露
2019-04-18 545 瀏覽
剛巧在附近工作,已經聽過呂仔記的燒賣是全港數一數二的。作為燒賣粉絲的我終於有機會來朝聖✨進去裡面找了個位子坐,旁邊就看見店員拿著一個勺子,拿起一塊皮,包著手打的魚肉餡。我們叫了一個燒賣和生菜魚肉。🍽 燒賣接近$30的燒賣的確不便宜,但是它的確是目前為止香港最好吃的魚肉燒賣。魚味十分鮮美,肉質彈牙,完全吃到真材實料的味道。🍽 生菜魚肉加上一點胡椒粉,馬上把湯的鮮味帶出來。而且鯪魚餡也一樣出色,果然非常彈牙,不會過份腥。

🍽 燒賣

🍽 生菜魚肉
2019-03-24 481 瀏覽
晚上10時多來到筲箕灣,仍然有不少舖頭做生意。心思思肚餓想搵嘢咬下,就嚟到呂記食燒賣同碗仔翅食宵夜。呢到的魚肉燒賣並不是一般街邊檔賣10蚊5粒那種貨色,而是貨真價實用大黃鱔拆肉再整成的足料魚肉燒賣。相比普通燒賣,這裡賣的入口彈牙,唔會食到成口粉同好假的味精味,而且還有微微的魚鮮,的確比溝好多粉整嘅燒賣口感同味道好。雖然價錢稍貴28蚊只有8粒,但間唔中食下過口癮都唔錯!兩溝碗仔翅大大碗,食到好多肉絲同冬菇,都算幾足料。不過略嫌餐廳本身加上面的胡椒粉份量太多,而且就算撈完之後變左一舊舊唔勻,呢到有少少失色。

• 魚肉燒賣
2019-03-19 351 瀏覽
邊個會冇聽過呂仔記魚肉燒賣呀😂😂👍🏼已經係街知巷聞,魚肉每日新鮮打造,啖啖魚肉勁彈牙,加埋辣油同豉油,可以話係平價嘅人間極品👍🏼👍🏼😋😋😋😋由細到大都好鍾意食燒賣,近年更加追求倒手做燒賣!同男朋友行去筲箕灣,當然要去試一試啦😂😂😂啱啱整出嚟嘅燒賣好大粒,有彈牙!😚😚😚😋😋😋😋連平時唔係好食燒賣嘅男朋友,都忍唔住叫多咗一碟嚟食😂😂😂不過價錢一定會比普通燒賣貴少少,不過係正嘅👍🏼

2019-02-26 476 瀏覽
差唔多11點幾12點,好多舖都收工,但見呂仔記仲開緊所以入去食個小食。本身猶豫緊燒賣定碗仔翅定甜品,但都係食返燒賣。其實一份都幾貴,但見到牆上咁多明星幫襯加佢有影過條魚,成條鱷魚咁長😂😂😂咁咪試下囉。幾好味,大大粒又唔係粉多個隻,雖然佢一粒粒不規則形係冇咁靚,但味道good good!! 又係試下都唔會常食既一間小食店!佢另外仲有好多小食賣,唔知好唔好味呢?但因為個d周圍都有所以我唔會特別想食佢。

本身猶豫緊燒賣定碗仔翅定甜品,但都係食返燒賣。

2019-02-26 399 瀏覽
第一次嚟筲箕灣,好采有朋友帶頭,如果唔係要揾好野食都難,我哋第一站就嚟到呂仔記。朋友話呢間店d糖水好好食,本來想食芒果西米露,但芒果太濕熱,所以改試其他野。於是我就簡咗南瓜西米露,因為比較少見。不過佢冇熱既就有d 可惜,見佢由雪櫃拎出嚟,應該係煮定一大煲,然後雪係雪櫃,如果係即日都叫新鮮既。其實呢度糖水價錢都唔貴,就好似呢碗南瓜西米露咁,有大有細,大碗就28蚊,細既20蚊。味道方面,d南瓜蓉溶咗入個西米露當中,啖啖都有南瓜味,而且d南瓜粒好粉,雖然我覺得甜咗dd,但都值得再試。
第一次嚟筲箕灣,好采有朋友帶頭,如果唔係要揾好野食都難
,我哋第一站就嚟到呂仔記。

朋友話呢間店d糖水好好食,本來想食芒果西米露,但芒果太濕熱
,所以改試其他野。

,雖然我覺得甜咗dd,但都值得再試。
南瓜西米露

南瓜西米露
2019-02-23 499 瀏覽
細細個已經成日同屋企人食,以前食糖水,而家最愛一定係燒賣同碗仔翅。好味燒賣每日用新鮮黃鱔制造,用人手打到起膠,再包上燒賣獨有的黃色粉皮。魚香味十足,亦十分彈牙。加上特製辣油,味道一流!仲諗緊食碗仔翅定生菜魚肉,諗起Why not both?就叫左個三溝。碗仔翅底係唔錯,加少少胡椒粉就可以。(個人嚟講唔中意落醋)個芡唔會太杰。魚肉應該唔係自己打,口感一般。忙碌嘅一天以comfort food 作結的確不錯!

好味燒賣

三溝

忙碌嘅一天以comfort food 作結的確不錯!
2019-02-08 656 瀏覽
經過呂仔記,朋友說裏邊的燒賣及魚蛋很出名。於是便和友人買了$28的燒賣及$20魚蛋一試。本身想堂食但係店舖內已經有很多人,所以只能夠買完站在店舖門前進食。$28的燒賣確實是不平宜,但每一粒吃上來都是材料充足的。最特別的是成間鋪頭都只有女性在工作,而且全部都是嬸嬸級的年紀,不得不給力
魚旦
2019-02-04 428 瀏覽
入到去見到28蚊8粒燒賣,心諗價錢有點貴。不過見到店內貼了很多新聞關於這里的燒賣,但叫了燒賣,楊枝金露同碗仔翅。燒賣 - 大大粒,魚味很重,很滑,食完真係想再來多8粒。碗仔翅 - 很大碗,上左之後先發現原來比較多人叫二溝/三溝碗仔翅,下次都係食二溝。楊枝金露 - 好多芒果,很fresh,很完山之選。
入到去見到28蚊8粒燒賣,心諗價錢有點貴。
燒賣 - 大大粒,魚味很重,很滑,食完真係想再來多8粒。
楊枝金露 - 好多芒果,很fresh,很完山之選。
2019-01-13 638 瀏覽
聽人講呢間呂仔記既燒賣好好食好出名,於是我就走去叫咗一碟!28蚊8粒,開頭覺得有啲貴,但係見到佢每粒都咁大粒嘅時候又覺得都值得。每一粒咬落去都覺得同平時食嘅燒賣口感唔一樣,又唔會好粉,正!