2020-05-28 43 瀏覽
好耐冇食過雞煲所以就想試吓 嚟到尖沙咀呢間環境坐得好舒服冷氣又夠大 我哋兩個人可以坐四人枱放到好多野😆-我哋叫咗個重慶麻辣雞煲 bb辣 ($178)個雞煲嚟到已經食得 唔使再等佢熱 真係好香啊 我哋兩個人叫咗半隻雞 分量唔算好多但係都足夠 啲雞好滑 亦都幾入味 辣度亦都承受得到 ✅食完雞煲之後就可以開始打邊爐啦 由於我哋比較細食 所以食完雞煲已經有啲飽 叫咗碟娃娃菜同羊肉片 🤓-羊肉($88)雖然有啲羶 但陣味唔太重 都幾新鮮幾好食㗎 睇落去都幾靚-娃娃菜($38)都好新鮮而且份量都幾多雞煲我鍾意食麻辣嘅但係打邊爐個湯底我就唔太喜歡下次會再嚟試第二啲-要讚嘅係呢度啲服務都幾好 上嘢食都上得好快 你有咩需求佢都會即刻幫你 唔駛等好耐🙈

我哋叫咗個重慶麻辣雞煲 bb辣 ($178)

羊肉($88)
雖然有啲羶 但陣味唔太重 都幾新鮮幾好食㗎 睇落去都幾靚

娃娃菜($38)都好新鮮而且份量都幾多

2020-05-24 52 瀏覽
由於疫情嘅關係,已經好耐冇食個雞煲同埋打邊爐喇!由於而家疫情舒緩返啲,限聚令都放寬左,終於可以約朋友嚟打邊爐啦!一嚟到呢度,環境好闊落,坐得都幾舒服。黎到呢度,梗係要食雞煲啦,呢度有好多款選擇,仲可以揀湯底普通打邊爐添!我揀返最傳統嘅重慶麻辣雞煲,太耐冇打真係要過下癮人先得!雞煲一嚟到,真係超級香呀,職員話已經可以食得啦,我哋嗌咗小辣,味道剛剛好好惹味!朋友唔食得辣都接受到呢個辣度!正呀!我同朋友都係芫荽愛好者,額外嗌左碟芫荽放落雞煲度食,好好食好滿足!食晒啲雞之後,我哋就未落湯打邊爐住,因為我哋直接放啲靚牛落去,吸收晒雞煲啲精華!呢個食法都係朋友介紹,食過真係返唔到轉頭!下次一定要再試埋其他打邊爐湯底呀!
一嚟到呢度,環境好闊落,坐得都幾舒服。
下次一定要再試埋其他打邊爐湯底呀!
2020-05-18 114 瀏覽
同Mr. R試完婚紗後,去食雞煲慶祝吓!呢間雞煲喺油尖旺都有唔少分店,我哋今次去嘅係山林道哩間分店~鋪頭有七款雞煲可以選擇。另外,除咗雞煲之外,仲可以選擇直接打邊爐,而打邊爐都有七款湯底選擇。我哋就梗係揀佢推薦嘅「滋潤螺片花膠雞煲」~果然冇令人失望,雞湯味濃(味道類似去酒樓食翅時嘅上湯)、花膠大大塊(入面有兩款花膠,一款膠質重啲,一款肉味濃啲),而且螺片同雞肉鮮甜嫩滑(唔係用返湯渣)。*溫馨提示(一):雞煲嚟到嘅時候,可以試吓飲雞湯先!我同Mr. R飲咗最少4碗。值得讚嘅係,佢嘅雞湯可以無限任加~哩款花膠嘅膠質比較重。好味!另外,我哋仲叫咗「十全大寶丸」,可以食晒舖頭五款特色嘅手打丸,包括:手打生拆蟹粉墨魚丸、手打黑松露墨魚丸、手打黃金海膽黑墨丸、手打香煎鵝肝蝦丸、手打芝心牛丸。食過咁多款丸之後,Mr. R同我一致認同最難忘係「手打香煎鵝肝蝦丸」,香滑嘅鵝肝味係口腔久久不散,實在Yummy!**溫馨提示(二):丸要趁熱食,特別係蟹粉墨魚丸,熱嘅時候佢入邊嘅汁先有爆醬嘅效果!另一方面,又要小心燙嘴!需要清水嘅話,要同待應講,佢就會拎俾你。

*溫馨提示(一):雞煲嚟到嘅時候,可以試吓飲雞湯先!

哩款花膠嘅膠質比較重。好味!

十全大寶丸

另一方面,又要小心燙嘴!

需要清水嘅話,要同待應講,佢就會拎俾你。

滋潤螺片花膠雞煲
2020-05-17
十全大寶丸
滋潤螺片花膠雞煲
2020-05-14 1421 瀏覽
<好味麻辣雞煲>🐤🔥呢間吞 pot較早前試過佢油麻地店都覺得好正 今日經過開 tst就試下佢 tst店 食店環境燈光夠 都係木枱櫈 , 環境算舒服 menu一張兩頁過 火鍋湯底有麻辣煲 雞煲 胡椒 雞等等湯底 打邊爐材料新鮮 價錢合理👍🏻🍴麻辣雞煲 半隻 178 蚊🔥呢款雞煲一上枱拎走煲蓋就食得 上面鋪滿香大葱同爽口洋葱 香味夠 雞肉多而且夠彈牙軟滑 🐤 雞肉入味 醬汁帶 d甜又有 d辣 夠惹味👍🏻而且仲有辣椒麻子 等調味 麻辣度夠 🌶️食完打邊爐再食火鍋料都好正👍🏻另外 佢既🍴炸響玲 60 蚊即叫即炸 夠厚身口感 帶 d香脆 一放落麻辣煲夠吸汁 正😆 仲有豬頸肉 🐷 肉質爽口彈牙 唔算肥 而且比較厚切有口感 盡吸邊爐汁 另外薯粉就比較爽口 粗身 有口感 同埋麻辣湯汁一齊食都十分唔錯 🍴小食既蜆蚧鯪魚球 62 蚊🐟有6 粒大大粒既鯪魚球 出面帶 d脆身 入面既魚肉夠彈牙 魚味濃 點 d香咸既蜆蚧汁就好好#鯪魚球 #蜆蚧鯪魚球 #打邊爐 #火鍋 #雞煲 #麻辣雞煲 #豬頸肉 #響玲 Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻P
<好味麻辣雞煲>🐤🔥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#吞pot雞煲火鍋住家菜
尖沙咀山林道38號銀座38 號12 樓
~~~~~~~~~~~~
2020-05-14
自疫情到而家,好耐冇打邊爐。今晚要放縱咁食🤪一坐低店員就俾咗個九宮格調味醬👍🏻。常用既醬料都有齊晒💋。叫左個鮮魚湯底同招牌螺片濃雞湯鍋。個湯底都有好多料,正呀!💓要放縱咁食,😋😋😋點佐特級美國肥牛, 十全大補丸, 桂花蚌,自創爆芝響鈴同粟米"點佐特級美國肥牛"正,肉質鮮嫩又彈牙。烚二下就食,岩岩好🤗"十全大補丸" 包括 有手打生拆蟹粉墨魚丸, 手打黑松露墨魚丸, 手打黃金海膽黑墨魚丸, 手打香煎鵝肝蝦丸, 手打芝士心牛丸每一個丸中間都有啲餡包住💋,做得好細緻,配搭好用心。呢個十分推介👍🏻👍🏻"自家製嘅芝士炸響鈴"拎到黎嘅時候啱啱炸起,響鈴好大份好多層,而且烚二三下,一咬開,就有芝士流出黎😍
自疫情到而家,好耐冇打邊爐。今晚要放縱咁食🤪

"點佐特級美國肥牛"
正,肉質鮮嫩又彈牙。烚二下就食,岩岩好🤗

"十全大補丸"

"自家製嘅芝士炸響鈴"
2020-05-06 200 瀏覽
好耐冇食雞煲啦,好掛住佢啲靚牛,所以今次決定encore😍。不過今次同上次有啲唔同,疫情關係,探熱呢啲基本野唔少得,佢仲提供埋信封俾我哋暫存口罩,如果咁啱冇帶mask keeper,呢個信封真係幾好。環境一如既往,不過每張枱就加咗塊膠板,等我哋食得安心啲。今次叫咗個雞煲,同一份牛小排,另外叫多一個菜同一份芫茜。雞煲:今次大膽少少,唔叫BB辣,叫咗小辣。佢唔係食落口即刻辣嗰啲,係慢慢feel到辣而且好香,叫咗杯鹹檸七可以幫我降火,食得好過癮。雞肉好滑,好鍾意食佢焦香嘅雞皮😍 牛小排:記得好耐以前有人教過我一個好得意嘅食法,雞肉食完晒之後剩返好多香菜配料,我哋冇即刻叫侍應加湯,直接將牛小排放入去啲配料度炒,首先牛小排脂肪分布得好靚,所以入口即溶,再加埋雞煲嘅辣汁配料,出奇地夾。大概食咗一半牛小排,我哋先叫侍應加湯打邊爐。當然,靚嘅牛,個湯冇味淨係牛味都已經好好食。萵荀:蔬菜類之中最鍾意就係呢個萵筍啦,打邊爐係必叫,出邊打邊爐好多時都會出現有「渣」嘅情況出現,但係佢竟然冇👍芫茜:雞煲嘅靈魂,加上我超熱愛食芫茜,加多份都唔係好過分啫🤤近排好少出街食飯,耐唔耐都想食返餐好少少嘅獎勵吓自己,今晚終

環境一如既往,不過每張枱就加咗塊膠板,等我哋食得安心啲。

今次叫咗個雞煲,同一份牛小排,另外叫多一個菜同一份芫茜。

近排好少出街食飯,耐唔耐都想食返餐好少少嘅獎勵吓自己,今晚終於圓咗我想食雞煲嘅慾望啦😍😍
  • 頂級安格斯牛小排
2020-04-30 174 瀏覽
銀座好新潮,行街時見到吞POT大大個廣告,好吸晴。搭LIFT上到去有落大玻璃,係火鍋店.叫左個鮮魚湯底,有豆腐,秀珍菇,份量好多。食物好快就來到啦!魚湯好鮮甜,就黎大完邊爐既時候,大大塊既蕃茄煮到溶,超易入口。平日唔食蕃茄既我都不知不覺地食左好多。湯我都飲左一大半,好誇張,但真係好好飲,最後果啖湯係精華。食物叫左象拔蚌,切成一條條,放入滾湯一陣就要快食了,咁先會脆。叫左開心樂園餐,有日本蟹柳,腸仔同芝士腸,蟹柳冇得輸。食到底仲有好CUTIE既碟,SO CUTE CUTE!呢度感覺唔錯,有好多大電視,仲有落大玻璃窗,可望樓景。
2020-04-29
2020-03-27 200 瀏覽
🔥Hot Pot time!一年四季,春、夏、秋、冬⛄️也無阻我對火鍋的熱愛🥘🍲唔知大家食火鍋 有無試過用雞蛋🥚沾牛肉🥩小時候常常見到家人用這食法,在Lazy Pot內可以叫雞蛋,當然要再一試🤩是和童年的味道一樣好🤤這火鍋店在尖沙咀,環境十分新穎時尚,完全不像傳統火鍋店! 每一樣食物份量十足,2-3人也足夠享用💞我推薦是牛柳粒,每一粒都十分入味鮮甜❣️如果食牛的,可以一試呀🍗🍖📍Lazy Pot: 12/F, Nathan Hill, 38 Hillwood Road, Tsim Sha Tsui.
🔥Hot Pot time!一年四季,春、夏、秋、冬⛄️
也無阻我對火鍋的熱愛🥘🍲
唔知大家食火鍋 有無試過用雞蛋🥚沾牛肉🥩
小時候常常見到家人用這食法,
在Lazy Pot內可以叫雞蛋,當然要再一試🤩
是和童年的味道一樣好🤤
火鍋店在尖沙咀,環境十分新穎時尚,
完全不像傳統火鍋店!
每一樣食物份量十足,2-3人也足夠享用💞
我推薦是牛柳粒,每一粒都十分入味鮮甜❣️
如果食牛的,可以一試呀🍗🍖
2019-04-27
2020-03-01 184 瀏覽
先前喺旺角食過吞pot, 今次行完街就到尖沙咀呢間舖頭度食,其實食物嘅質素都係一樣咁好,冇話邊一間有大分別。 入到去店員安排咗近窗邊嘅位好大個落地玻璃對住夜景, 店員特登幫我哋校細啲個冷氣驚我哋凍親。兩個人食咗五百幾蚊叫咗個螺片湯底。叫咗個自家製嘅芝士炸響鈴, 好味但唔健康嘢食,我哋都要忍下口嗌咗細份,過囗瘾。叫咗一份雪花牛肋片, 雖然牛肋片脂肪冇咁多, 但係烚熟之後亦都唔會硬到好似擦子膠咁樣。再叫多咗一份餃餃震, 呢個上次都有食過, 今次再叫係因為佢 八粒餃裏面有四款味道, 兩個人打邊爐又唔食得咁多嘢食但每款都想試下, 叫呢個餃餃震就非常之適合。 之後叫咗一杯大杯鹹檸七, 兩個人嘅打邊爐就咁樣完結啦。 走嘅時候起poster 見到 星期六日公眾假午餐係有半價優惠㗎, 打邊爐要慢慢打先過癮,星期六日有呢個半價優惠就可以一家大細過嚟一齊食。

兩個人食咗五百幾蚊叫咗個螺片湯底。

• 爆芝響鈴
  • 螺片花膠雞煲
2020-02-25 170 瀏覽
放假来吃鸡煲🐔上次来尖沙嘴店,是一年前的事情了,时间飞逝,岁月如梭。餐厅格局间隔,更加宽敞舒适明亮了。味道还是一样赞👍人均不到250,真是很物超所值丫!餐厅用餐之前都会认真量体温🤒️用酒精消毒手,保障大家的健康👍.重庆麻辣鸡煲$178半只 中辣没想到中辣吃完之後,嘴巴👄已经不是我的了😂不过味道特别赞👍麻辣够劲爆。滑鸡肉鲜嫩,加上特质的调味下,特别入口,配上米饭🍚就是完美的一餐。人生已经别无所求⋯⋯煲里面有洋葱和香菜调味,在火锅的烹饪下面,香味四溢,平时很少吃葱的我,都忍不住多吃几块。寒流来袭的香港🇭🇰特别适合吃鸡煲,特别适合吃辣椒🌶️椰青水$24清爽解辣!白饭$14特别大碗,补充体力和营养!

重庆麻辣鸡煲$178半只 中辣

椰青水$24
清爽解辣!
白饭$14
特别大碗,补充体力和营养!

外賣自取
2020-02-07 114 瀏覽
呢期天氣凍,最岩係打BINLO,所以個日就同家人同行去銀座的吞POT雞煲 。本身同屋企人其實吾太食得SPICY,所以只敢叫一個BB SPICY 既花螺雞煲,不過對於我牙媽黎講,其實都唔太頂得順。食完雞煲之後開始叫送,望一望MENU,其實食材都偏貴少少,不過難得生日就食豪少少啦,叫左海蝦,牛三寶,冰菜(屋企人未食過),手打丸三寶,同埋其他打BINLO必食的響玲等。因為食雞煲的關係,就5洗另外再叫湯底啦,海蝦方面,都算新鮮既,不過就一人一隻,CP值5係太高。牛呢,就分開有牛柳粒,牛肉片,雖然都貴,但係勝在新鮮同分量都幾多,4人食都焯焯有餘。總結而言,如果中意雞煲同牛既朋友,可以一試,如果5係SPICY 愛好者,就要考慮下啦。

昨天去到吞pot 尖沙咀山林道店和家人吃晚飯,同行一共4人。 店鋪位於銀座12樓,店面雖然不大,卻有露天座位提供,喜歡在露天地方邊飲酒邊打邊爐的朋友就岩晒。 我地一行4人(3男1女),點了一個辣酒花螺雞煲,叫左bb辣,我自已本身唔算好食得辣,不過因為係雞煲+火鍋的關係,食到後期會覺得仍然有d辣,不過雞肉的質感都幾好。花螺非常入味,店鋪亦有提供竹簽方便進食,非常貼心。去到打邊爐,我地點了十全大寶丸,我覺得不過不失,$98 十粒丸我自己覺得有少少偏貴,但味道還可以。肉類方面點了牛三郎,肥牛和牛肋片屬於一般,牛柳粒反而有驚喜,肉質同味道都算中上,雖然$278的確有d貴,但都可以試試。其他食材其實味道都尚可,不過價錢說少貴

我地一行4人(3男1女),點了一個辣酒花螺雞煲,叫左bb辣,我自已本身唔算好食得辣,不過因為係雞煲火鍋的關係,食到後期會覺得仍然有d辣,不過雞肉的質感都幾好。花螺非常入味,店鋪亦有提供竹簽方便進食,非常貼心。

其他食材其實味道都尚可,不過價錢說少貴
2020-01-20
天氣開始涼,我同朋友諗住揀間火鍋店打邊邊。呢間位於山林道既餐廳,係食雞煲火鍋。餐廳環境唔錯,幾寬敞。我哋揀咗重慶麻辣雞煲,可以揀走辣BB辣小中大辣,我哋揀咗BB辣。呢款雞煲係推介嘅款式,新鮮嘅雞肉再加小小辣,非常入味,而且辣到適中,可以接受。特級美國肥牛 (⭐⭐⭐⭐💢)我哋揀咗肥牛作為主食。一大碟份量超多,一片片,比較快熟,肉質鮮美,可以一試。響鈴 (⭐⭐⭐⭐⭐)最邪惡嘅選擇,不過超級好味,收晒啲汁,係有少少唔健康,不過都唔理啦。外皮鬆脆加埋汁就冇得頂。讚岐烏冬 (⭐⭐⭐⭐⭐)因為朋友鍾意食返啲澱粉質。最後食吸晒啲汁,都好好味。講埋個調味醬,有好多選擇,例如有指天椒、豉油、蔥花等等,仲有沙嗲醬,適合唔同味道嘅愛好者。整體而言,食完係滿足既。如果唔係想食任食火鍋,而係對食有追求,值得一試。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 吞POT 雞煲火鍋.住家菜  尖沙咀山林道38號銀座38 12樓推介菜式: 重慶麻辣雞煲、響鈴👍🏻食材高級 👍🏻地點方便 👍🏻環境舒適

重慶麻辣雞煲

特級美國肥牛 (⭐⭐⭐⭐💢)
肥牛

響鈴 (⭐⭐⭐⭐⭐)
響鈴

讚岐烏冬 (⭐⭐⭐⭐⭐)
因為朋友鍾意食返啲澱粉質。最後食吸晒啲汁,都好好味。
讚歧烏冬

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

推介菜式: 重慶麻辣雞煲、響鈴

👍🏻食材高級
👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
2020-01-29
肥牛
響鈴
讚歧烏冬
2020-01-30 37 瀏覽
都好一陣子冇打邊爐,今日黎到尖沙咀既吞pot食火鍋。先黎雞煲,雞嘅份量唔算好多,因為我哋揀咗半份。如果食得多嘅就可以喺全份。雞煲湯底味道濃,未食已聞到香味,令人垂涎。手打四寶丸,由四本丸類組成,包括牛丸、蝦丸、墨魚丸同埋黑墨丸,食過都話好食,好想再點,不過飽啦。四寶丸最正就係夠爽口彈牙,而且大大粒,一口都食唔晒,而且好容易掌握個火候,記得唔好錯過。另外,我地點左薯粉,薯粉個質地都幾彈牙,好過普通公仔麵,不過食落有啲飽,所以都食唔晒。飲品方面,我哋叫咗綠茶,因為可以幫助消化,感覺相對健康,好過汽水。埋單$300一個人,以咁嘅食物質素同環境來講係唔錯嘅選擇,會考慮再嚟。
都好一陣子冇打邊爐,今日黎到尖沙咀既吞pot食火鍋

今天收工後約了兩個朋友吃晚飯,9:30後小食/配料有半價優惠好抵但其實如果9:30後去食嘅話想傾吓計係唔夠時間嘅,如果想去填飽個肚時間就OK啦!如果唔係就會好似我哋咁狼吞虎嚥咁先食得晒啲嘢😂首先要讚一讚佢哋既配料,配料大部份都算新鮮同埋算幾有誠意🥰嗰個芝士響鈴🧀唔係咁多地方可以食到,就算連我平時唔係好鍾意食可能都會幾鍾意食,不過就一件起兩件只因為真係好流😂佢其他配料無論係丸定牛都唔會hea你,就算冇折都可以推介去食🥰🥰

如果唔係就會好似我哋咁狼吞虎嚥咁先食得晒啲嘢😂
首先要讚一讚佢哋既配料,配料大部份都算新鮮同埋算幾有誠意🥰