2008-07-12 33 瀏覽
下午茶時份經過, 見無人, 又被阿蘇激讚過那小籠包的皮做到可以盪鞦韆.一試便知龍與鳳.盪唔起可能係阿蘇O黎的時候會有專人服待啦.不過... 個餡都幾好食O架!
一試便知龍與鳳.

盪唔起

可能係阿蘇O黎的時候會有專人服待啦.

不過... 個餡都幾好食O架!
盪唔起的小籠包
2008-07-06 20 瀏覽
超難搵,在apita附近問過管理員,得到的答案竟是「向西走」…從太古城地鐵站到地面後向西一直走其實是對的,(大概..十分鐘?)不過其實從太古坊那邊入應該更近。等了不算很久,可能是太難找吧?小籠包果然名不虛傳,皮滑肉鮮,灌湯的含量剛剛好,外表也討好,算是香港其中一間最好的小籠包,縱使趕時間也值得再來一客,再來後水準仍很穩定。咸肉津白很大盤,津白爽脆,味道也很不錯。飽肚的木須肉炒拉面,這個來說就以翡翠的好一點。醉雞卻切得很碎,而且最忌冷盤不夠凍。下次來多叫點小籠包好了。環境、效率和服務也相當不錯,值得推介。是夜看到了本年度電影節的highlight,很美的畫面、淡淡的哀愁、很純樸的台灣原住民風情。對事情的依賴,除了是這店那個不太可靠的地址和地圖,也不管是回憶、權威、彩數甚或是自己,過分了的話少不免便會落入了迷思,同樣不也會帶來麻煩麼?
實從太古坊那邊入應該更近。等了不算很久,可能是太難找吧?

相當不錯,值得推介。

不免便會落入了迷思,同樣不也會帶來麻煩麼?
  • 小籠包
呢間野正正係我屋企樓下, 不過開左咁耐我先第一次幫襯. 因為呢間野真係日日都人山人海, 小弟最討厭等位...... arm arm 呢次撞正打風, 冇乜人woh, 就入去叫左個擔擔麵同小籠包. 個麵係最失敗, 失敗不在麵質. 在於煮唔透!!! 可能佢地慣左多人要上菜快掛. D 麵重係硬蹦蹦. 煮得唔夠稔........不過個味道好OK. 個小籠包雖然好好味...但係$2x蚊得4粒............不過真係皮薄餡靚, 同埋真係包主湯架~~~ 埋單都要$60...下次食公仔點心算喇>.<"
2008-06-29 30 瀏覽
19/6/2008和女朋友逛呀逛,在太古城,又再次想不到吃甚麼,很自然地,又走來君頤了。這次轉轉口味,不要湯拉麵,改要炒拉麵,結果一如女朋友所料,好油呀!那個蝦球炒拉麵,的確很香口,但同時也吃得整個口也是油。Clearly not my cup of tea...小籠包水準依然,另外還叫了獅子球。那醬汁和炒拉麵的好像差不多。 =.= 味道不錯,肉質也不錯。吃得很飽很飽,明天要吃得清淡一點……
19/6/2008

吃得很飽很飽,明天要吃得清淡一點……
獅子球
蝦球炒拉麵
獅子球
蝦球炒拉麵
2008-06-27 34 瀏覽
尋日同我公司兩個至愛去咗君頤食上海晏...呢間永遠爆多人...又冇訂位,唔早啲去兩點都等唔到位....所以十二點左右就叫Edwin走去攞位..(咁啱佢喺嗰頭見完客)...其實平時人唔齊唔俾入...不過尋日唔知佢又可以入咗去等我哋....一去到已經有碟雞絲粉皮同五香牛(月展),水準保持...good!!之後我再落order叫咗酸辣窩巴,好正個酸辣湯料多,酸辣同杰度適中,最值得一讚係個窩巴,新鮮熱辣辣炸起好正。小籠包、紅油抄手....呢兩款都皮薄餡靚又juicy...而且紅油抄手個汁酸酸辣辣又多蔥花..正,最後叫咗宮保雞丁同叉子燒餅....個雞丁醬汁好好味..肉又好滑,不過係啲腰果唔脆口,叉子燒餅..都係新鮮熱辣辣.....差啲熱親手...我哋仲要將雞丁塞落個燒餅裡面嚟食....真係好好好正。不過可能呢間嘢太多人排隊嘅關係,所以成日好似崔你走咁...攪到我食得好唔自在囉,希望佢呢方面可以改吓啦....

五香牛(月展),紅油抄手
酸辣窩巴
宮保雞丁同叉子燒餅
五香牛(月展),紅油抄手
酸辣窩巴
宮保雞丁同叉子燒餅
  • 宮保雞丁
2008-06-09 16 瀏覽
記得蘇絲黃曾經大讚太古城有一間名為「君頤」的上海小館,其小籠包和素菜包是必吃的,所以前幾晚專誠一試。店內除了那五、六張卡位較闊落之外,其他的枱櫈都排得密密麻麻,甚有壓迫感...第一個感覺已令我渾身不自在。我們首先點了阿蘇在節目內大讚的小籠包,看看其吸引力何在,結果令我十分失望,皮是很薄,但一夾就穿(我已經是從頂部摺口位夾起),而且餡料亦沒有肉香,相比鼎泰豐的小籠包,後者實在相當出色雞絲粉皮相當不俗,汁料味道恰到好處,如果粉皮可以切得幼細一點,賣相會顯得更精緻椒鹽小黃魚,魚煎得很香口,肉質亦鮮嫩,可惜味道稍遜,原以為椒鹽應該會十分惹味,但一口咬下卻覺得比較淡口担担麵好味,而且辣味較重,適合嗜辣者干煸四季豆,普普通通店內只有一、兩個侍應的服務態度是較像樣,其餘的幾個就不提也罷,沒笑容、沒回應,將食物胡亂放到枱上就立刻走開,態度實在有待改善啊!

担担麵好味,而且辣味較重,適合嗜辣者

干煸四季豆,普普通通

好味
一般
普通
好味
2008-06-05 16 瀏覽
昨晚跟家人到這裡食晚餐, 7:30 PM 到, 唔駛等位....真好 !!!叫了三前菜, 最好食 是那個水晶肴肉 , 但那個素鵝就失水準!!蔥爆牛肉....牛肉很嫩, 好味!!這裡最好 是那些上海點心..... 小籠包真的做到皮薄餡靚, 而那個煎銀絲卷都很好吃!!食物份量適中, 大家都食得很飽, 很開心!!!

叫了三前菜, 最好食 是那個水晶肴肉
, 但那個素鵝就失水準!!

蔥爆牛肉....牛肉很嫩, 好味!!

食物份量適中, 大家都食得很飽, 很開心!!!

• 小籠包
  • 水晶肴肉
2008-05-17 26 瀏覽
You know something is good when there's millions of people blocking its doors...and when you see this scene every time you see this store; it's SURE that there's something stunning in there. What is it? You go check it out! I have been to this place for the fourth time tonight and I am still very pleased with the food. I highly recommend this place if you love shanghai food...but of course I cannot guarantee every one of its food is five star but the ones I've tried surely was. And, a key thing is that I personally think this place is very affordable. Just some tips, if you wanna go eat at this place...go EARLY...by early i mean like at 6pm...or else you won't be able to eat for several hours!!! Good luck & Bon appetit!

*Pictures = recommendations*
2008-05-09 42 瀏覽
同一個地方,吃同一類食物,卻可吃出不同的味覺感受。此店前身是「翡翠拉麵」,現已改為「君頤上海小廚」。雖然店已轉手,不過賣的卻同是上海菜。前身的店子現已在港九各處開了不少分店,味道仍然保持水準,未知此店的小籠包有否舊店的水準,所以今天決定一試。中午十二時前到達,店內約有三四檯客人,坐下來馬上點了「酸辣湯」($32.00)、「油炆筍」($40.00)、「擔擔麵」($34.00)及兩客「小籠包」($25.00)。先來「酸辣湯」,由於已走了紅油,故沒那麼辣,雖然仍帶有辣味,但在可接受範圍內。味道方面,沒甚麼「酸味」,當中以「辣味」為主,材料也略少,質素只是一般而且。再來是「擔擔麵」,同是改了「少辣」,湯很濃,麵夠爽,不過湯的味道沒有「主題」,不知可用甚麼味道來形容,花生香味亦不夠,還是「詠黎園」仍在「大磡村時代」的好吃。然後是「油炆筍」,味道與「翡翠」有些分別,我個人比較喜歡「翡翠」的味道,而且整碟筍有好些十分老,吃起來有「渣」,要扣分。最後便是「小籠包」,一看之下,外皮可以用「晶瑩剔透」來形容,內裡的湯汁可以清晰看見,外皮雖十分薄,夾起來卻不易穿。味道方面,雖然沒有「翡翠」的濃,不過卻合乎我
同一個地方,吃同一類食物,卻可吃出不同的味覺感受。

味道方面,雖然沒有「翡翠」的濃,不過卻合乎我的口味。亦因為味道沒那麼濃,吃後也沒那麼口渴。

服務方面,由於人不算多,尚算招呼周到。在埋單前,人客開始多起來,服務員開始硬性安排坐位,當中有些客人感到不滿,口中諗諗口詞地投訴。埋單合共$176.00,價格跟「翡翠」差不多,但我卻較喜歡此處的小籠包多一點。
酸辣湯
擔擔麵
油炆筍
2008-05-08 12 瀏覽
尋日中午約舊同事食晏﹐係太古坊做野既佢地推薦君頤上海小廚﹐仲叫我一定要12:15前去到攞位。我12:05去到﹐三成滿﹐到12:15已經八成滿﹐真係好多人。聽聞個廚係君頤前身翡翠拉麵既大廚﹐唔怪之得菜牌有八成似啦。邊間好味啲﹖兩間我都覺得好味窩。我地食左排骨拉麵、紅油炒手、怪味雞等等﹐唔錯唔錯。不過﹐總會有啲分別﹕- 鍋貼內超多汁!! 可以改名為「灌湯鍋貼」。- 生平第一次食醬燒牛腱($45)依道菜﹐估唔到塊牛腱咁大咁厚﹐而且好好味﹐至於個醬都唔錯﹐香香甜甜﹐而跟牛腱上既包都好熱、好鬆軟。三為一體後﹐將傻大姐既靈魂帶到天外天。- 蘿蔔絲酥餅個皮好鬆、入面好濕﹐連一向唔食酥餅既我都話好!傻大姐好中意食牛腱﹐唔係薄個隻﹐一定要厚一厚﹐所以特別中意食台灣牛肉麵﹐因為係一舊舊牛腱、唔係一片片!好想再食~至於服務﹐繁忙時間差唔多啦﹐係個部長會妙問妙答囉。

不過﹐總會有啲分別﹕
- 鍋貼內超多汁!! 可以改名為「灌湯鍋貼」。

好想再食~

至於服務﹐繁忙時間差唔多啦﹐係個部長會妙問妙答囉。
醬燒牛腱
灌湯鍋貼﹖
2008-05-04 15 瀏覽
自從「翡翠拉麵」執咗之後都真係好耐無黎呢頭,今日先知原來開番間上海食店。我哋食咗上海雲吞湯麵、小籠包、上海粗炒、銀絲卷、素鵝、水晶肴肉,樣樣都跟以前嘅「翡翠拉麵」簡直似到一模一樣,唔講以為係以前嗰間。聽朋友講原來係以前「翡翠拉麵」老闆啲兄弟開嘅,怪唔知得咁似啦。都一樣咁好味唯一係素鵝好似少咗啲料至於服務員方面,都有不時主動加茶,不過放低食嘢就走個吓真係要改,就咁見枱面有位就放低,洗乜有樓面呀,為乜重要俾tips呀?!

唯一係素鵝好似少咗啲料

• 上海小籠包
(非會員)
前日假期去度門口而經好多人,問完個知客攞位見咁多人咪去7仔買吓野飲,返度來見到個知客企係入面吹冷氣又唔出來喎,到佢出來我就問佢仲有幾多張飛先到我,佢又唔應我,我再問多次佢D態度又勁差咁答我,真係未食而經一肚氣!我記得個知客叫Cindy都唔知點解咁冇禮貌都可以做知客!到食品方面就真係好正~~~~小龍包好多肉汁正正正,生煎包多汁又脆都正,抄飯就差左少少抄得唔係好(雲),醉雞好大雪藏味其他都唔錯,不過服務就唔係好得,叫人好耐先有人應你好似個個都睇你唔到咁,真係唔知佢地個優字點攞返來,服務有代改善!!
2008-04-02 18 瀏覽
Lunch with collegues at this restaurant.1: 小籠包: My favourite, very juicy and the 皮is thin.2. 雞絲粉皮: 麻酱味道ok, colleague said too much sauce. 3. 醉雞: 酒味好香,雞肉ok滑4. Fried rice with shrimp: a bit salty.It is a quite ok restautant for eating Shanghai food.

3. 醉雞: 酒味好香,雞肉ok滑

2008-03-25 22 瀏覽
14/3/2008和女朋友逛了太古城一圈,還是想不到吃甚麼好。結果回到這間長龍店。等了一會才有位置。點了四款東西。1) 水晶肴肉冰冷的肴肉,肉不鬆晒,味道不錯。但是沾了醋與否,對我來說好像分別不大。不錯的小食。2) 素鵝很香口。煎得脆脆的,如果內裏的冬菇更多就更好了。有點油,兩人吃的話,也挺膩的。3) 小籠包令我感到回味無窮。肉汁鮮甜,皮薄,熱熱的。實在太美味了。4) 菜肉雲吞拉麵我不太好這樣的拉麵。個人感覺麵的質地較硬,我不太喜歡。本想吃高力豆沙的,但這樣就飽了。「木台」之間空間實在太少,看來還是改善不了。服務員總是很焦急,很忙碌,不是太留意到顧客需要,服務方面有待改善。
14/3/2008

等了一會才有位置。點了四款東西。

1) 水晶肴肉

2) 素鵝

3) 小籠包

令我感到回味無窮。肉汁鮮甜,皮薄,熱熱的。實在太美味了。

4) 菜肉雲吞拉麵

我不太好這樣的拉麵。個人感覺麵的質地較硬,我不太喜歡。

本想吃高力豆沙的,但這樣就飽了。

水晶肴肉
素鵝
2008-02-15 26 瀏覽
年三十晚,天寒地凍,加上之前已經吃了多餐團年飯,也就和爸爸媽媽來這裡晚飯了。三個人叫了六樣野:燻魚:沒有甚麼煙燻的味道,偏甜,好合口味,唯一係我們的一碟太多骨。糖醋小排:都係偏向甜甜酸酸的味道,小排卻係切成比bite size,我們一家人最激讚。小籠包:皮薄餡靚,湯汁飽滿,多吃幾個都不會覺膩,不過當晚我們只點了一籠。生煎包:媽媽的favourite,我不太好此物,感覺ok。火腿津白:本來想叫豆瓣莧菜,但當晚沒有供應,只好點這個。清清地,津白捻滑,ok。冷麵:麵質煙靭,醬汁如果可以多番少少更好,不過吃了這麼多濃味的食物,還是可以接受的。消費$280,十分抵食。一定會再來encore的!

三個人叫了六樣野:
生煎包:媽媽的favourite,我不太好此物,感覺ok。

消費$280,十分抵食。一定會再來encore的!