2007-07-15 16 瀏覽
... 因為阿so 介紹去左食...除左小籠包真係皮薄多汁之外...其他都唔太好吃...生煎包得個底脆... 又冇汁,個皮同d 肉又有d唔熟個粗炒都ok最差既係d service..又唔主動"針" 水俾我地... 叫個waiter 叫左幾次.. 都only 叫"我地等陣先".......呢個肥仔staff exson 又成日蛇王...一係就呢埋係washroom 個位度唱歌....又成日同其他waitresses 大大聲chat..明明我地係旁邊叫野食都唔理........( 佢唔知做mud要跣來跣去... d聲好annoying...) d food 又唔係特別好... d service 又.. 其差.... 一定唔會再食law.... 咁既價錢.... 有其他的上海菜可以choose...
... 因為阿so 介紹去左食...
除左小籠包真係皮薄多汁之外...
其他都唔太好吃...
生煎包得個底脆... 又冇汁,個皮同d 肉又有d唔熟
個粗炒都ok

最差既係d service..
呢個肥仔staff exson 又成日蛇王...

2007-07-14 21 瀏覽
幾個星期前睇完電視,今晚終於決定同女朋友放工黎食野,七點半黎到要等位,不過好快有位喇!嗌左小龍包,生煎包,雞絲粉皮,雲吞面同雪梨茶真係好好食.比之前O係上海坊食果d係天同地比,不過等就耐左D囉.唔緊要,食好野等下係應該.哈哈食晒d野最後嗌左個高力豆沙,點知一等等左半個鐘,趕住睇戲只好改外賣,幫我地落單個侍應,勁講唔好意思,冇所謂啦,我做過喱行我明白的囉左入戲院食,凍左少少,但都好正,因為岩岩好,唔太漏,good!大致上都唔錯,要改善地方係1)冇咩冷氣,食到我出晒汗2)好似唔多夠侍應,寫單,加茶都等左好耐 佢地好似好趕好忙,但都好禮貌,唔該晒!3)外賣高力豆沙個盒應該開個洞,噤唔會淋得噤快4)等位附近應該放把風"線".真係好熱
幾個星期前睇完電視,
今晚終於決定同女朋友放工黎食野,
七點半黎到要等位,不過好快有位喇!
嗌左小龍包,生煎包,雞絲粉皮,雲吞面同雪梨茶
真係好好食.比之前O係上海坊食果d係天同地比,
不過等就耐左D囉.唔緊要,食好野等下係應該.哈哈
食晒d野最後嗌左個高力豆沙,
點知一等等左半個鐘,趕住睇戲只好改外賣,
幫我地落單個侍應,勁講唔好意思,冇所謂啦,
我做過喱行我明白的
囉左入戲院食,凍左少少,但都好正,因為岩岩好,唔太漏,
good!
大致上都唔錯,要改善地方係
1)冇咩冷氣,食到我出晒汗
2)好似唔多夠侍應,寫單,加茶都等左好耐
佢地好似好趕好忙,但都好禮貌,唔該晒!
3)外賣高力豆沙個盒應該開個洞,噤唔會淋得噤快
4)等位附近應該放把風"線".真係好熱
2007-07-03 13 瀏覽
睇完sue-c介紹,去試一試,no need introduction,叫咗小龍包,生煎包,上海炒粗。小龍包有汁,生煎包等咗好耐耐耐耐耐耐耐,又燶又冇汁,上海炒粗勁油唔好食,D waitress驚驚青青,好生手,D座位坐得好唔舒服,D枱好細張好迫,no good,隔離枱碟葱油并干到黑到驚,D price又貴,no good。
2007-07-02 9 瀏覽
夜晚未夠7:00黎到,都要等成二十張.嘩.可能呀so 效應..不過算>.<唔想等都要等,女朋友同aunt叫到..唉等左一個鐘,有張卡位.都好啦!!一坐底就小寵包x2跟住再嗌左雪梨茶,點知賣曬.噤算啦,再嗌左生煎包,鍋貼,仲有脆膳,油燜荀.水晶咩肉.雲吞拉麵~全部食o既都ok,不過生煎包,鍋貼等得好耐,等左25分鐘終於到喇,一啖食個鍋貼嘩!!!d 汁多到,勁正,再食生煎包,更加正正正!!!個底脆卜卜之後,幫我落單個哥哥話雪梨茶有返wo..即刻嗌杯,點知啖到好似水噤!總結整體都幾好,唔差唔差唔夠一個鐘食飽飽埋單(等仲耐過食)一嗌埋單,張單即刻到wo..快到噤
夜晚未夠7:00黎到,都要等成二十張.
嘩.可能呀so 效應..不過算>.<
唔想等都要等,女朋友同aunt叫到..唉
等左一個鐘,有張卡位.都好啦!!
一坐底就小寵包x2
跟住再嗌左雪梨茶,點知賣曬.噤算啦,
再嗌左生煎包,鍋貼,仲有脆膳,油燜荀.水晶咩肉.
雲吞拉麵~
再食生煎包,更加正正正!!!個底脆卜卜
之後,幫我落單個哥哥話雪梨茶有返wo..
即刻嗌杯,點知啖到好似水噤!
總結整體都幾好,唔差唔差
唔夠一個鐘食飽飽埋單(等仲耐過食)
一嗌埋單,張單即刻到wo..快到噤

2007-06-25 8 瀏覽
最初的而且確是侍應, 食物都一樣, 但到jor而家食物的質素差jor, 人又換哂... 唔係再太想去食啦!最慘的是招牌的拉面難食jor好多, 好稔又唔香... 但不叫拉面還是可以的~值得一提的是隔離的越南餐廳東峴是我食過咁多越南餐廳最好食又最抵食的一間!! 讚!! 去開不妨試試! 但還是名牌效應, 君頤的人流永遠比東峴多...

2007-06-24 12 瀏覽
琴晚睇完"阿蘇",今日就去試下.小籠包-皮厚薄適中,唔易穿,多汁,d湯汁仲好好味添, 學"阿蘇"咁攤一陣,跟住一啖放入口,嘩正呀.生煎包-又係好味,個底煎到脆脆,細細個,皮不厚, 3小個,食你唔飽.排骨清湯拉麵-湯好清,無味精,麵都好爽滑.排骨係厚切, 外皮炸得好脆,肉好鬆,可能係厚切關 係,d肉仲有汁.服務方面,佢地對住客係幾好,但對自己同事就差囉.我見有d大粒就對d細呼呼喝喝,所以我就覺得佢地d服務好假囉.仲有個staff好似唔識行咁,成日sirsir去,跣跣去,係就係快,不過條路又窄,個個住d食,好鬼危險囉,
琴晚睇完"阿蘇",今日就去試下.

小籠包-皮厚薄適中,唔易穿,多汁,d湯汁仲好好味添,
學"阿蘇"咁攤一陣,跟住一啖放入口,嘩正呀.

生煎包-又係好味,個底煎到脆脆,細細個,皮不厚,
3小個,食你唔飽.

排骨清湯拉麵-湯好清,無味精,麵都好爽滑.排骨係厚切,
外皮炸得好脆,肉好鬆,可能係厚切關
係,d肉仲有汁.

2007-06-04 16 瀏覽
上星期同個朋友黎食飯,食完一身濕曬.略略講下d食物,嗌左個小籠包唔錯啦有個雞肉火腿炒飯好好食,仲有個茄汁蝦好正,D汁可以送飯跟住叫左個鍋貼等到頸都長埋叫左d侍應追,追左幾次,足足30分鐘終於都到左,不過佢地都好有禮貌.講左好多聲唔好意思.抵讚!!!但係唔太好食,個低好燶,唉!失敗!最尾嗌左個豆沙鍋餅都係燶左D.有待改善整體服務同食物都可以,不過d鍋貼同豆沙餅要改善下.仲有冇咩冷氣,食得好辛苦^^
上星期同個朋友黎食飯,食完一身濕曬.
略略講下d食物,嗌左個小籠包唔錯啦
有個雞肉火腿炒飯好好食,仲有個茄汁蝦好正,
D汁可以送飯
跟住叫左個鍋貼等到頸都長埋
叫左d侍應追,追左幾次,足足30分鐘終於都到左,
不過佢地都好有禮貌.講左好多聲唔好意思.抵讚!!!
但係唔太好食,個低好燶,唉!失敗!
最尾嗌左個豆沙鍋餅都係燶左D.有待改善
整體服務同食物都可以,不過d鍋貼同豆沙餅要改善下.
仲有冇咩冷氣,食得好辛苦^^
(非會員)
我係君頤既長期食客,佢開左一段時間。我由翡翠食到依家,開始時去到上次大約一個月前啦,都可以既d味道,一直都同翡翠既質素差唔多。今日母親節,本來想一家人去開開心心食返餐既。點知今日d菜出到來,又冇買相,d味道又鬼咁差。d上海年榚太淡,香酥鴨味道都ok,但係買相就完全唔得,見到都唔想食。更係覺得d質素差q左好多。=.=希望君頤d高層可以多加留意,希望盡快改善。
希望君頤d高層可以多加留意,希望盡快改善。
2007-04-28 8 瀏覽
幫襯過好幾次質素有所下降小籠飽好好味,皮薄餡靚,但可能太薄,未夾既時候都穿了。鍋貼都煎得幾好。但係擔擔麵就有點兒怪,好鬼死咸。問經理就話只係會講。
幫襯過好幾次
質素有所下降
小籠飽好好味,皮薄餡靚,但可能太薄,未夾既時候都穿了。
鍋貼都煎得幾好。但係擔擔麵就有點兒怪,好鬼死咸。
問經理就話只係會講[就快有就快有你等下先]。
2007-03-11 15 瀏覽
本來想食"翡翠"小籠包,去到才發現已經變成"君頤"。反正去到試試無妨。人流都算多,晚上九點都仲差唔多滿晒,等咗幾分鐘。兩個人點咗四樣菜...-小籠包(HK$22):一籠四個,皮夠薄,有湯汁,味道不錯,呢個價錢算佳作。-擔擔麵(HK$35):賣相唔錯,麵OK無特別,湯底夠濃,都幾辣,起初食落味道唔錯,之後愈食愈咸。-水煮羊肉(HK$65):賣相尚可,羊肉煮得剛剛好,但粉皮煮得過咗火,太淋無咬口。正宗水煮菜式應該係用滾油來煮,但君頤嘅水煮羊肉就浸響一碗濃到睇唔到裡面嘅湯內,味道非常濃烈而且太咸。-香酥鴨半隻(HK$80):因為要炸等咗好耐,附上嘅面飽夠鬆軟好味,但主角隻鴨就賣相一般,炸到黑媽媽,皮唔算脆,而且勁咸,好似食緊好咸嘅燒肉敢。總括來講唔算差,就差在太咸。我一向食得好濃味,但係都頂唔順,要不停飲茶解咸。而且服務都算唔錯,侍應會不斷主動加茶,而且態度幾好。環境尚可,但繁忙時間就有D迫。計埋茶錢加埋一,埋單二百幾,試吓無妨,唯一小籠包頗有水準,但其他就吸引唔到我再次光顧。

人流都算多,晚上九點都仲差唔多滿晒,等咗幾分鐘。
兩個人點咗四樣菜...

-小籠包(HK$22):
一籠四個,皮夠薄,有湯汁,味道不錯,呢個價錢算佳作。

-擔擔麵(HK$35):

-水煮羊肉(HK$65):

-香酥鴨半隻(HK$80):

2007-01-07 14 瀏覽
呢間野好似好多人,都聽聞野食唔錯,一家四人咁岩行過,入去試下。d menu都幾靚,價錢中上,睇完叫個侍應黎問下,佢又推銷話今日特別有圓蹄,平日要訂的,咁我地諗住試下無妨,問佢會唔會好大碟,佢話「好細o者,唔係好大」.......咁我地要一份啦。我地再叫左擔擔麵、小籠包、京蔥爆牛,佢再介紹叉子燒餅,話「有小菜跟,有d牛肉可以放入去食」......咁我又都試下,就係咁啦。上菜~ 黎個擔擔麵,真係幾好食,再上個小籠包,正~跟住......嚇死人啦,上個圓蹄,直徑25-30cm,高大約5-7cm.......根本就係一圍的份量!個經理仲走埋黎問要唔要叫白飯,我真係想鬧佢,忍住好聲好氣話:「梗係唔駛啦,咁大份都已經食唔哂啦,你地又話好細碟......」你估佢點答? 佢話「係呀,好多菜好抵食呀,可以打包」牛頭唔答馬嘴。算!打包就打包。其他野都跟住上,個京蔥爆牛係我食過最唔掂的,乜鑊氣都冇。同時上左個叉子燒餅,但就係得d燒餅,咁就奇怪啦,又話跟小菜,以為我地聽錯左,print 出黎的單又冇寫乜野,咁算啦。埋單個陣,睇到最後張單,真係寫住:(跟小菜)。咁即刻問佢囉,頭先冇跟小菜喎,佢辯稱:「呢個意思係

埋單個陣,睇到最後張單,真係寫住:(跟小菜)。咁即刻問佢囉,頭先冇跟小菜喎,佢辯稱:「呢個意思係,你地叫個小菜(京蔥爆牛),個燒餅跟住一齊上咁解」

得啦,以後都唔會再返去食。
2007-01-07 11 瀏覽
琴日同女朋友,同埋兩位朋友,一行四人o黎呢間餐廳食野。叫左以下的東西︰素鵝菜肉雲吞拉面炸醬拉面紅燒獅子頭上海小籠包豆沙鍋餅好耐無食過有釀冬菇的素鵝了,實在太美味。拉面方面,面就好有咬口,而雲吞就普通,湯好清,炸醬就好香好惹味。獅子頭都唔錯,估唔到ge係碟獅子頭配咁多津白。(好彩無另外炒碟菜。)小籠包個皮好薄,肉好鮮,實在一流。最差的是豆沙鍋餅了,實在太油了。幸好豆沙不太甜!^^總括來講,幾好食,而價錢算做幾ok了。唯獨舖面比較狹窄,坐得不太舒適吧。
琴日同女朋友,同埋兩位朋友,一行四人o黎呢間餐廳食野。

叫左以下的東西︰
素鵝
菜肉雲吞拉面
炸醬拉面
紅燒獅子頭
上海小籠包
豆沙鍋餅

好耐無食過有釀冬菇的素鵝了,實在太美味。

小籠包個皮好薄,肉好鮮,實在一流。

最差的是豆沙鍋餅了,實在太油了。幸好豆沙不太甜!^^

總括來講,幾好食,而價錢算做幾ok了。
唯獨舖面比較狹窄,坐得不太舒適吧。
2006-12-17 11 瀏覽
根本就只係改左名. 食物o既水準, 餐\具, 甚至侍應都無變. 餐\牌上多左d大菜, 例如鮑參之類, 而其他點心麵食就貴左幾蚊咁啦. 本來以為翡翠執左, 好唔開心, 但發現君頤o既質素同翡翠一樣之後, 開心返lu~~(至於係唔係轉左手就唔知啦, 反正d野食一樣, service 一樣就算啦, 我去食野都唔理得咁多啦)

2006-12-10 26 瀏覽
前身是翡翠拉麵小籠飽, 應是轉了手罷, 但賣的食物跟之前是差不多的...而且都好正宗, 又幾好味... 例如小籠飽, 銀絲卷, 菜肉雲吞都是我的最愛... 不過銀絲卷是沒有跟煉奶的, 聽說這才是正宗食法...之前都是堂食, 但老公今晚病了, 所以叫了外賣, 原來落單後20 分鐘後可自取... 另亦試過它的小菜(蝦仁炒什麼的, 及炒飯)及甜品(楠瓜餅)亦不錯一般平均每人消費約60-100元左右, 視乎吃什麼啦順帶一提, 這裏的座位較迫, 而平日亦很多人等位, 所以最好早些到

一般平均每人消費約60-100元左右, 視乎吃什麼啦

2006-11-13 13 瀏覽
呢間o野以前係翡翠拉麵小籠包,據聞翡翠捱唔到貴租,所以君頤接o左o黎做~~ 我就覺得佢冇乜大裝修過喇~菜肉雲吞拉麵同湯年糕的上湯好清,好好飲~ 拉麵好爽口,唔差得過翡翠~素菜包同蘿蔔絲酥餅,即叫即整,非常熱辣辣,而且皮好薄,餡亦好味~$88 半隻香酥鴨好抵食,好香口,份量要四個人先會食得晒~酒釀蛋白蝦球感覺清新,蝦球大大隻!服務一流~ 服務員會主動問下你o既意見~ 即使你係嗌一o的一人份量o既食物四個人分,佢o地仲會好醒目咁就住你人數俾你岩數量o既碗碟;如果你有o的o野o黎o左但未食住,佢o地更加會幫你囉隻碗蓋住,以免凍o左唔好食~ 服務好細心~~價錢算係好實惠~ 茶錢只係$2~ 一碗飯只係$6~ 冇o的唔等使o既一碟仔前菜掠你水~ 個老闆都算好有良心~~

$88 半隻香酥鴨好抵食,好香口,份量要四個人先會食得晒~

酒釀蛋白蝦球感覺清新,蝦球大大隻!