2009-05-01 25 瀏覽
今天一行8人來到君臨, 在部長推介下, 我地叫左1. 片皮鴨- 全都是皮沒有一點肥也沒有帶一點肉, 很香口, 只不過只得12片而己.2. 龍蝦伊麵- 龍蝦好食, 不過清湯煮既麵的味道不是太好.3. 烏頭魚 - 沒有腥味, 好食.4. 菜炒牛肉, 因不食牛, 所以唔知好唔好食.5. 生菜包鴨肉 - 好大碟, 粒粒切得很幼細.6. 豆腐 - 好食.7. 燒雞 - 皮燒得香口, 雞不肥, 好食.埋單: HKD740 - 好食及幾抵食既一餐.
今天一行8人來到君臨, 在部長推介下, 我地叫左
3. 烏頭魚 - 沒有腥味, 好食.
4. 菜炒牛肉, 因不食牛, 所以唔知好唔好食.
5. 生菜包鴨肉 - 好大碟, 粒粒切得很幼細.
6. 豆腐 - 好食.
7. 燒雞 - 皮燒得香口, 雞不肥, 好食.

埋單: HKD740 - 好食及幾抵食既一餐.
2008-11-24 13 瀏覽
一行八人食o左 :1. 羊腩煲 – 羊腩份量頗多, 切件大大舊, 味道可口但皮厚肉質硬, 記住唔好滾太耐; 腐竹吸收哂濃湯味道又唔油膩,勁好味!另有新鮮生菜分上, 個人認為好扺食.2. 蟹肉豆苗 – 豆苗炒得翠綠.蟹肉獻汁稠度剛好,兩者味道配合. 呢個”食送”材料簡單, 周圍都食到, 但整得好都唔易.扺讚!3. 豉椒牛仔骨 – 又係極重梳打粉味,完全唔知食緊咩肉.就算賣相靚都無用,好乾好難食4. 蒜香肉排 – 蒜茸炸得香脆; 肉排切得太大, 裡面唔入味, 肉實到可以o趙成粒鐘都唔爛5. 燒肉海蜇 – 食時燒肉已涼但皮仍脆, 熱食會更好味; 海蜇有咬口, 個汁酸度剛好, 保持一貫水準6. 海鮮什菜粉絲煲 – 呢個我無食到, 賣相一般, 底下大量粉絲墊底, 面有少許珊瑚蚌, 帶子, 蝦米, 材料唔算豐富.7. 芫茜魚片豆腐湯 – 湯好夠味, 材料新鮮,好有媽媽feel8. 每圍有果盤送一般家常便飯,價錢實惠,環境舒適,適合一家大細開餐.
一行八人食o左 :

8. 每圍有果盤送

一般家常便飯,價錢實惠,環境舒適,適合一家大細開餐.
1K
2008-10-24 6 瀏覽
裝完修了.靚返好多呢.有大電視看, 正.今日午餐就呢度啦~都係飯餐茶o者.油菜及鯪魚球粥一般.點心方面, 叫了蝦餃, 齋腸粉, 义燒包, 迷你蛋撻.蝦餃都幾新鮮, 幾大粒, 都不少蝦呢.齋腸粉不錯.义燒包一般啦. 豬肉不算太肥了. 好鬼熱.迷你蛋撻我好晏才食, 已凍了, 冇咁脆. 但朋友說是 ok 的.3人食了 148.好過在茶餐廳, 因為茶餐廳都要 $35 一位呢...
裝完修了.
靚返好多呢.
有大電視看, 正.

今日午餐就呢度啦~
都係飯餐茶o者.
油菜及鯪魚球粥一般.
點心方面, 叫了蝦餃, 齋腸粉, 义燒包, 迷你蛋撻.
蝦餃都幾新鮮, 幾大粒, 都不少蝦呢.
齋腸粉不錯.
义燒包一般啦. 豬肉不算太肥了. 好鬼熱.
迷你蛋撻我好晏才食, 已凍了, 冇咁脆.
但朋友說是 ok 的.
3人食了 148.
好過在茶餐廳, 因為茶餐廳都要 $35 一位呢...

菜心都ok
撻凍左...
少許肥啦~
2008-04-09 17 瀏覽
六年前酒家開業不久的時候,因為要經常往來小瀝源而順道來這裡吃點心,那時候的點心價錢很實惠。因此,上週末下午想吃價錢廉宜的點心,便想到了這裡。可惜,多年後重臨舊地,下午茶大中小點一律$11.8,以新市鎮屋苑的酒家而言,這價錢不算廉宜,而店內的客人亦沒有從前的那樣多。食物的水平比以前差了,點了叉燒湯河和醬汁鳳爪,叉燒湯河味道還可以,但醬汁鳳爪蒸得的時間不夠長,不夠腍軟嫩滑。本來還點了蝦餃,但過了二十分鐘,傳菜的服務員拿來鳳爪的時候,才告訴我「沒有蝦餃了!」,而那時候看見店員關電視、賣煎炸點心的檔攤在清場,樓面的員工亦忙於執拾,明顯茶市的時間差不多完結,我也無謂向服務員要另一款點心了,不過如果真的沒有蝦餃,他們應早一點告訴我吧......

2007-07-02 2 瀏覽
剛剛今晚去完飲滿月酒,嘢食一般過得去。但上菜就好混亂。第一道菜上完等咗二十分鍾才上第二道菜。但第二道菜一上就上了三道菜!而且上菜次序重好亂,食完晒雞忽然再上菜。而最令我震撼的是,隔離狂食煙(5-6人)但經理卻視而不見!在多番投訴下也只是求其話一、兩句!佢有佢繼續食,我有我繼續食不過喺二手煙!最後走時,經理仲大大聲咁話:佢哋係客人嘛!咁唔通唔食煙就唔係客人?如果你好想食二手煙--- 就要快D去啦!!!

如果你好想食二手煙--- 就要快D去啦!!!
(非會員)
2007-04-27 7 瀏覽
今天lunch是与三位同事一起去吃的。我们四个点着个金牌午餐套餐:有半只沙姜鸡,有碟云胜炒肥牛,一碟四人份量的泰式炒金边粉,还有三碟点心- 鲜虾炸云吞,烧卖皇及小笼包。沙姜鸡 - 鸡肉都很滑,极好味!云胜炒肥牛- 云耳加埋肥牛汁,很入味,好爽脆。牛肉又不会太韧,炒得刚刚好。只是胜瓜就差了一点点。泰式炒金边粉- 有花生幼粒,菜哺,葱,虾球,少许辣再加上美味的金边粉,炒得很够火候,非常棒!入口每一口都很香,很好吃!真是不错的泰式炒粉,值得一试!烧卖皇- 好大件,好多肉,好好吃啊!小笼包- 料很厚,肉很多,皮都极薄,只是个汁就少了一点。鲜虾炸云吞- 中等,嘛嘛地。菊花茶- 很浓,很香的茶,一个人都只是五蚊吧了!埋单总共185元。食的不会太饱,但地野都极好吃!

沙姜鸡 - 鸡肉都很滑,极好味!
烧卖皇- 好大件,好多肉,好好吃啊!
小笼包- 料很厚,肉很多,皮都极薄,只是个汁就少了一点。
鲜虾炸云吞- 中等,嘛嘛地。

菊花茶- 很浓,很香的茶,一个人都只是五蚊吧了!

埋单总共185元。食的不会太饱,但地野都极好吃!
2007-01-15 11 瀏覽
唔係來這裡睇樓,也不會踏足呢頭。未食飯,便來下午茶。發覺這裡的下午茶比平日早市還要貴,好唔抵。食物還可以,但要等很久,還有漏的情況。四碟點心加一碟炒粉麵,$94。
唔係來這裡睇樓,也不會踏足呢頭。
未食飯,便來下午茶。
發覺這裡的下午茶比平日早市還要貴,好唔抵。
食物還可以,但要等很久,還有漏的情況。
四碟點心加一碟炒粉麵,$94。
(非會員)
2005-05-27 12 瀏覽
第一次到愉翠園的「君臨海鮮酒家」吃下午茶。沒想到下午茶時間,食物份量依然OK大(比我平時吃的還要大),點心也有水準:牛肉腸粉:好大條,可以用「肥美」來形容咸水角:新鮮炸的,外脆內軟,即使待涼了一會依然卜卜脆當時食客不多,不算太嘈吵,而且侍應的服務也不錯,整體來說印象很好。兩個人點了一個炒粉麵加八籠點心,,飽到晚上十時多也吃不下第二餐;連茶錢加一埋單只是一百元!嘩~~~ 好抵!
第一次到愉翠園的「君臨海鮮酒家」吃下午茶。

牛肉腸粉:好大條,可以用「肥美」來形容
咸水角:新鮮炸的,外脆內軟,即使待涼了一會依然卜卜脆

連茶錢加一埋單只是一百元!嘩~~~ 好抵!
2005-04-09 12 瀏覽
之前係大埔間分店食過~好難食品!雖然係附近返工,自此對呢間君臨都無乜好感..由佢改名到而家,但今日一試之下..真係改變咗我咁耐以黎既睇法!下午lunch一行六人,叫咗干燒伊麪,上素餃,燒賣,煎堆,千層糕等,以下必試推介奶皇馬拉卷-奶皇不太甜與馬拉糕味道好夾綿花雞-冬菇好香,係用魚肚唔係豬皮海鮮炸春卷-是沙律做涵椰汁紅豆糕-紅豆粒粒都好大粒基本上樣樣都好有水準埋單都唔貴,下午茶會仲抵
之前係大埔間分店食過~好難食品!
奶皇馬拉卷-奶皇不太甜與馬拉糕味道好夾
綿花雞-冬菇好香,係用魚肚唔係豬皮
海鮮炸春卷-是沙律做涵
椰汁紅豆糕-紅豆粒粒都好大粒
基本上樣樣都好有水準
埋單都唔貴,下午茶會仲抵
2004-11-27 12 瀏覽
下午兩點幾才放食晏,一大班人唯有到附近君臨飲下午茶,其實食物同一般酒樓無異,都係果幾種點心同小食,不過本人特別要介紹佢多o的湯粉麵,因為16蚊碗已經大大碗,真係食一碗已經夠飽,雖然所謂越式手撕雞其實只係白切雞,根本冇越式可言,但勝在足料。而佢o的蝦餃亦淡淡肉,好大隻。絕對冇將貨就價。抵讚。不過佢o既計算方法就比較得人驚,因為唔係打印仔,而係靠果點心阿嬸求其係張點心紙上畫圈圈,所以成張紙就....