2019-01-14 395 瀏覽
⭐️🌟燒鵝燒鵝燒鵝🌟⭐️雖然位置很難找但是店家有找專人站在路邊指引------->所以稍微注意一點是不會錯過的啦【深井燒鵝】例份 份量夠兩個人吃 皮很香 肥瘦很均勻【鹵水鵝肝】配的是意大利的黑醋 鵝肝處理的很好 很嫩 也不腥【干鍋肉沫四季豆】看到大家都點就點了 真的很好吃 很下飯 量也不錯 滿滿的肉沫和四季豆【豆豉皇灼鵝腸】鵝腸很好吃 脆脆的 下面配的豆芽【黨參燉野生鷓鴣】湯還不錯 鷓鴣肉質比較柴
⭐️🌟燒鵝燒鵝燒鵝🌟⭐️

慶祝紀念
平安夜
  • 深井燒鵝
2019-01-12 404 瀏覽
由於轉咗工嘅關係,好少踏足銅鑼灣。間中都會懷緬下,去希慎既名館食lunch或者下午茶嘅美好日子~名館嘅食物,無論係午餐/下午茶/晚市我都一樣咁滿意不過感覺上,lunch就偏貴預返每個人都要七八十蚊如果下午茶嘅話呢,60蚊有找已經有好好既享受喇至於晚餐,150蚊一個人其實都可以試到好幾樣嘢我強烈推介佢哋嘅蓮藕餅,每次食都非常juicy不過都有少少熱氣,所以一件起兩件止就夠~另外我最鍾意嘅就係佢地既蒸飯,用一個細細嘅竹筒裝既好特別,而且用藜麥溝白米,感覺上成件事都健康曬今次去食晏,去到原來遲左添兩點鐘,下午茶時間都已經開始lu咁就一於將錯就錯,叫咗下午茶嘅set 58蚊,可以揀一樣點心/小食配一個飯或者面再加杯嘢飲免加一見到有個多春魚乾蒸豬肉飯因為我咁大個女都未見過多春魚乾真係好想見識下所以就叫咗嚟試下啦um....我個人都係比較喜歡平時普通就咁食嘅多春魚…乾咗嘅多春魚,口感有啲似鹹魚好硬,又無乜味個竹筒飯,我主要都係靠少少豉油同埋豬肉餸um...試一次就夠飲品方面,我最鍾意佢哋嘅熱豆漿有時豆漿面頭會有一層薄薄嘅腐皮正, 感覺冇咁假囉,市面上好多豆漿我都懷疑佢哋係唔知點樣沖出嚟 我有好幾個
由於轉咗工嘅關係,
好少踏足銅鑼灣。
間中都會懷緬下,
去希慎既名館食lunch或者下午茶嘅美好日子~

名館嘅食物,無論係午餐/下午茶/晚市
我都一樣咁滿意

不過感覺上,lunch就偏貴
預返每個人都要七八十蚊
如果下午茶嘅話呢,60蚊有找已經有好好既享受喇
至於晚餐,150蚊一個人其實都可以試到好幾樣嘢

我強烈推介佢哋嘅蓮藕餅,
每次食都非常juicy

不過都有少少熱氣,
所以一件起兩件止就夠~

另外我最鍾意嘅就係佢地既蒸飯,
用一個細細嘅竹筒裝既
好特別,而且用藜麥溝白米,
感覺上成件事都健康曬

今次去食晏,去到原來遲左添

兩點鐘,下午茶時間都已經開始lu
咁就一於將錯就錯,叫咗下午茶嘅set
58蚊,

見到有個多春魚乾蒸豬肉飯

因為我咁大個女都未見過多春魚乾
真係好想見識下
所以就叫咗嚟試下啦

um....我個人都係比較喜歡平時普通就咁食嘅多春魚…
乾咗嘅多春魚,口感有啲似鹹魚
好硬,又無乜味
個竹筒飯,我主要都係靠少少豉油同埋豬肉餸
um...試一次就夠

飲品方面,我最鍾意佢哋嘅熱豆漿
有時豆漿面頭會有一層薄薄嘅腐皮
正, 感覺冇咁假囉,
市面上好多豆漿我都懷疑佢哋係唔知點樣沖出嚟

我有好幾個月冇嚟過
而家發現lunch time同下午茶都坐滿九成
睇嚟呢間食店靠好靠口碑,靠質素
已經變得更加受歡迎

2019-01-09 398 瀏覽
同朋友去食lunch叫咗lunch set 食物味道還可以 但侍應服務態度十分差 我們被安排坐在黑色鐵欄旁邊的兩人座位 座位很窄 走廊沒有足夠的空間 但侍應不斷在我們身邊傳菜 他們拿著熱騰騰的餸菜不斷在我們旁邊走過 我們很怕被燙到所以叫他們可否走另一邊? 終於侍應把我叫的蒸飯倒在我身上! 🤬🤬🤬 點解要加黑色鐡欄搞到坐位很窄? 點解傳菜要在客人頭上傳? 像去了茶餐廳 不被侍應歡迎 下次不會再幫襯 貼錢買難受😣😣😣😣😣
2019-01-07 533 瀏覽
銅鑼灣今日周圍都超級多人,想搵個唔洗點等位又坐得舒服既地方食lunch,於是就黎左希慎。餐廳位處希慎廣場14樓,搭𨋢上去有點轉折,餐廳被落地大玻璃包圍,光猛開揚。下午2點幾去到,有8折優惠又唔洗排隊,非常幸運 我地被安排坐到一張面對大落地玻璃既bar枱。望住成個銅鑼灣,有點大地在我腳下既感覺。兩個人食,我同呀媽。我地叫左個麵,炸鮮奶,春卷,蒸餃,黑毛豬粽。後來加上小籠包。麵 - 好食,湯夠熱,豬腩肉亦唔鞋唔硬,成碗麵都好唔錯。炸鮮奶 - 好熱,岩岩炸起我比入面既鮮奶辣到少少,食果時要小心。都算好食,但我覺得油左d。春卷 - 好食,但同一般春卷包法有點唔同,頭尾係開口。食落唔油膩,好食。蒸餃 - 好食。黑毛豬粽 - 好好食但食到入面發現有少少生米,好可惜。侍應好好,好快咁同我地講可以幫我地cancel個粽,於是我地叫多個小籠包。小籠包 - 味道ok,可惜包皮好脆弱,好易破,食果陣要超級小心。食物質素好,份量又好夠,服務又好好。呢個價錢我覺得幾食得過。

麵 - 好食,湯夠熱,豬腩肉亦唔鞋唔硬,成碗麵都好唔錯。
蒸餃 - 好食。

2018-12-29
2018-12-31 421 瀏覽
我又心思思去名館,今次帶埋阿婆,好過佢成日去飲茶話食厭左。柚蜜蝦球哩個真係好味,必點。見到隔離兩張台都有點流沙包食既時候,真係要小心,同唔好太大啖😂小籠包熱辣辣的小籠包,皮薄餡靚。原來下午茶時間係有折既,不過唔記得係七五折定八折了。
我又心思思去名館,今次帶埋阿婆,好過佢成日去飲茶話食厭左。

柚蜜蝦球
哩個真係好味,必點。見到隔離兩張台都有點

流沙包
食既時候,真係要小心,同唔好太大啖😂

小籠包
熱辣辣的小籠包,皮薄餡靚。

原來下午茶時間係有折既,不過唔記得係七五折定八折了。
2018-12-24 8398 瀏覽
希慎廣場一向出名食肆多,星期日的晚上相約朋友早一點來試試位於十四樓的中菜館- 名館。由於晚上六時時間尚早,所以不用輪候便可入座。餐廳位置寬躺,設計簡潔時尚,充滿空間感。看到餐廳門外的推廣牌有古法羊腩煲,天氣稍涼,吃羊腩煲最適合不過。店員提醒客人羊腩煲製作需時,大約需要烹煮二十分鐘。所以一坐下來,二話不說便點了一客,羊腩煲大概是二至三人份量,我和朋友兩位女生都可以吃得下。另外,隨煲附送一客生菜。上菜後店員會為客人點起爐火,繼續把羊腩煲煮滾。而羊腩的份量頗多,煲內有支竹、冬筍、冬菇及馬蹄。羊肉炆得非常冧及入味,好吃。另外一道菜我和朋友想了很久,都下不定主意吃什麼好,想吃酸菜魚也想吃水煮魚。店員看到我們在苦惱,便走過來向我們推介說,店內的水煮魚十分香麻惹味,菜式內還會有紅薯粉,誠意推介我們點水煮魚。大概十分鐘,水煮魚上桌,這道菜也附一個小火爐,可以邊滾燙着邊吃。水煮魚的魚片雪白肥美,魚片上佈滿麻椒、紅辣椒乾和紅油。魚片下還有豬紅黑木耳和紅薯粉。店員果然沒有推介錯誤,這道菜相當香口美味,麻辣鮮香,送飯一流。我們點了一客白飯,白飯以竹筒作器皿,蒸出來的竹筒飯又香又好吃。這間餐廳的食物種類廣泛,有

餐廳位置寬躺,設計簡潔時尚,充滿空間感。

這間餐廳的食物種類廣泛,有川菜也有粵菜,餐廳內也有點心,適合三五成群一同前來享用。店員親切有禮,令食物味道佳,是值得一再光顧的餐廳。
2018-12-16
2018-12-22 330 瀏覽
星期日約咗朋友食飯, 我諗起之前去過希慎廣場有間叫名館, 記得環境不錯,座位幾寬, 入到去侍應招呼我哋去一張二人枱,望到檯面有牌推介羊腩煲加同水煮魚 , 這兩款也是我們最喜愛食㗎, 我朋友話唔好諗了,就叫呢兩個喇, ,等了二十分鐘, 雙冬羊腩煲終於嚟喇, 羊肉好好有肉鮮味,配料仲有冬菇馬蹄同枝竹 點埋腐乳醬 , 忍不住叫埋個白飯 。沸騰水煮滑魚片, 魚片好厚又真係好滑,仲有薯粉陪鍋底,一路煮窿窿辣椒湧出來,食落又不是太辣, 呢兩個鍋令我停唔到口, 最後全部清曬。下次要再來試其他。

點埋腐乳醬 , 忍不住叫埋個白飯 。

呢兩個鍋令我停唔到口, 最後全部清曬。
下次要再來試其他。
2018-12-13 565 瀏覽
銅鑼灣美食眾多,今天和朋友想吃中菜,所以到希慎廣場的名館。食物:5/5整體味道滿意。「雞翼釀糯米」雖然炸得略嫌過了時,但味道是不錯,雞翼有丁點辣味,裡面的糯米不會過多,份量剛好,是香口惹味的一道前菜。「鮮蝦薯仔煎餅」其實就是日常在茶樓吃到的煎薄撐,不過加了蝦及薯仔,味道不錯「蒸娃娃菜」娃娃菜份量多,加入了蒜蓉及炸白飯魚仔蒸,蔬菜好選擇「魚米之鄉」聽菜名一頭霧水,其實是魚粒炒飯,上菜時會配上炸魚頭 魚腩及魚尾,外觀精緻,味道亦佳,炒飯做到粒粒分明「檸檬薏米水」正常服務:3.5/5限時90分鐘 吃得有點趕,由於我們聊天時太手舞足動,店員誤以為我們在召喚她,我們解釋了後,店員黑面就離去性價比:4/5價錢不貴,味道不錯
銅鑼灣美食眾多,今天和朋友想吃中菜,所以到希慎廣場的名館。

食物:5/5

鮮蝦薯仔煎餅
蒸娃娃菜
魚米之鄉
2018-12-02 614 瀏覽
舊同事飲聚,梗係要揀間好坐好食既餐廳,先可以食得開懷,傾得暢快。之前有朋友介紹過名館,決定試下佢。整體來講,哩間係精緻既粵菜,無論味道、賣相都係好出色,好推薦試下。陳醋珊瑚紅海蜇頭先來個頭盤涼菜,首先用視覺效果驚艷我地,大家都即刻用電話食先。味道係正正常常,賣相贏曬。蒜泥白肉非常惹味,咁啱我都好鐘意蒜,d蒜又唔會太辣,推薦!石鍋鮑魚雞粒飯哩個飯都炒得幾好味,又唔會咸,亦都唔會太油,而飯係粒粒都有染到色既。食食下係有發現到迷你鮑魚,好可愛!XD葱油餅哩個我過左一陣先食,仲唔到外皮都仲脆,我覺得份量都大,如果少人既話就唔建議點,一人食兩件應該好“漏”下。點心盤!咩都有d,都可以單點既點心盤-黑金流沙包其實係黑色既流沙包,哈哈,同埋真係會流架,有內涵又有樣!點心盤-兔仔賣相非常可愛,小朋友應該會好鐘意,味道就無咩特別,記得係紅豆餡。蜂蜜柚子蝦球十個贊!蝦球既外層係脆脆既,味道甜甜又有柚子香,好清新好爽口,再來都一定點!小籠包,ok的菠蘿包,餡真係有菠蘿 哈馬拉糕,鬆軟👍🏻五個人點左好多野都食唔曬,平均17x一人,價錢都唔算貴了,畢竟質量係擺係度。食到飽飽,大家都心滿意足咁拍拍肚離開 ^ ^

陳醋珊瑚紅海蜇頭

蒜泥白肉

非常惹味,咁啱我都好鐘意蒜,d蒜又唔會太辣,推薦!

石鍋鮑魚雞粒飯

葱油餅

點心盤!咩都有d,都可以單點既

點心盤-黑金流沙包

其實係黑色既流沙包,哈哈,同埋真係會流架,有內涵又有樣!

點心盤-兔仔

蜂蜜柚子蝦球

小籠包,ok的

菠蘿包,餡真係有菠蘿 哈

馬拉糕,鬆軟👍🏻

30 分鐘 (堂食)
  • 蜂蜜柚子蝦球
星期六去完sogo感謝周shopping完,一嘗在中環食過返尋味的名館~前一次在中環擺花街食過非常驚喜,決定來銅鑼灣這家分店再試一次。甫到時是一點多,剛過飯店,店內九成滿,侍應可能做完飯點有d躁,後尾比我地坐小包廂,交代我們三點交枱。倒蕎麥茶的時候我們想自己倒,侍應即刻組織我地話五好你倒我黎倒,其他枱都要飲,五系凈系for你地飲咖~個語氣真係五多好,成個心情都比佢影響埋BTW,講飯d菜色,開宗明義講,呢間分店既菜色水準都五錯,但一定比不過中環分店。呢道松茸姬炒豚肉($78),用左似老乾媽或者XO醬既辣醬炒,bb辣,帶點甜口。豚肉夠嫩,但松茸姬本身味濃,加上重口味的醬汁炒,整件事情有d太衝突,餸飯食會好d,空口食嫌太油膩,一般般啦。蝦球蟹子銀絲煲($88),好五得。蝦球彈牙有味,系合格的。粉絲驚癡煲,放太多油,熟蟹子無味,好少存在感,整體味道偏淡,很油,不推薦。燒魂妙齡鴿($68)反而有意外驚喜!以前一直覺得真正好味既燒乳鴿一定系會出自酒樓,估五到名館既燒乳鴿更好味!乳鴿外皮少少脆,內裡肉汁四溢,無膻味,非常美味!如果能再熱辣一點就好了。重頭戲就是這道酸菜魚。沸騰酸菜滑魚片($178)與

松茸姬爆炒豚肉

蝦球蟹子銀絲煲

燒魂妙齡鴿

重頭戲就是這道酸菜魚。沸騰酸菜滑魚片($178)與中環分店$298一份比,分量我係中意的,更細既同時能多點幾樣其他餸。酸菜魚食面頭既時候不太辣也不太酸,撈一撈下面,有大量酸菜,大白菜,寬粉,泡椒等等,越煮越入味。
魚片又大又滑又有肉感,貨真價實,寬粉系內地食到既味道,很有韌性,大白菜最適合煮在酸辣的湯裡,裡面還有花椒麻麻的,很好食。(不過還是水煮魚更好食~

沸騰酸菜滑魚片

聽講同唐宮小聚系同一間飲食集團,系餐具上都花了點心思~
整體而言都係五錯既~但都系果句,能去中環食都係果間好d,水煮魚同乳鴿系必點~侍應既服務態度希望系個案啦~
2018-11-17
5 分鐘 (堂食)
$150 (早餐)
燒魂妙齡鴿
沸騰酸菜滑魚片
2018-11-19 565 瀏覽
上星期四, 11月15日係呀媽正日生日, 又出銅鑼灣希慎食生日飯. 今次食”名館”, 一早訂咗7點30分枱, 可能仲係平日門口唔算太多人等位.一坐底就見到隻碗,幾得意我地就叫咗以下幾款餸: 1.         (小食) 口水雞整碗紅卜卜, 望落去都好吸引, 仲有葵花籽咬下, 作為小食都幾多,但係雞肉食落去唔夠實, 有啲淋嘅, 我就覺得辣椒醬比較出色了...2.         (小食) 糯米雞翼有4隻, 由於上菜快, 來到熱辣辣, 入面有糯米, 雞翼又夠味, 值得推薦!!3.         (點心) 黑金流沙包包如其名, 影相呃LIKE之選.**大家食包時候就唔好食得太大啖啦, 因為入面流沙好似會爆出來, 小心辣親個咀4.         (主菜) 黃金球泡飯 – 食家推介 (一)食家推薦之一, 見到個咁特別當要嗌啦!唔知點解見到個黃金球飯, 會諗起中華小廚神入面啲菜式, 可能係個賣相有啲誇張,其實係飯焦泡飯, 湯有蔥、肉碎、菇粒、番茄同粟米, 食落去好香又有咬口.5.         (主菜) 蜂蜜柚子蝦球 – 食家推介 (二)大概8-9粒, 炸得好食, 但太多柚子蜜, 對我來講

一坐底就見到隻碗,幾得意

我地就叫咗以下幾款餸:

1.         (小食) 口水雞

2.         (小食) 糯米雞翼

3.         (點心) 黑金流沙包
包如其名, 影相呃LIKE之選.

食家推薦之一, 見到個咁特別當要嗌啦!

大概8-9粒, 炸得好食, 但太多柚子蜜, 對我來講太甜.

6.         (主菜) 鐵板黑椒牛仔骨
黑椒汁倒落牛仔骨再流到鐵板, 出哂煙, 好香黑椒味.
大概6塊左右, 黑椒汁就最好撈飯食, 我地無叫白飯唯有撈飯焦一齊食, 對比起出面食開嘅黑椒汁就偏酸.

7.         (飲品) 檸檬薏米水

總括來講環境不錯, 唔會太嘈, 每枱限時90分鐘, 但上菜速度好快, 基本上由落單到食哂只用40分鐘攪掂.
最後, 我地三個人食六碟餸, 相當之飽, 埋單$528 (茶位$8/個)

2018-11-15
慶祝紀念
生日
  • 糯米雞翼
  • 黑金流沙包
2018-11-15 396 瀏覽
今天早上,從多間供應點心的食肆內,選擇了明館。位置方便,銅鑼灣地鐵站側的希慎中心。但上14樓的名館卻轉接,'因希慎沒有升降機直達14樓。到達時,仍未開市,門口有客人在等待。很快便有員工招呼入內,食肆的風格與唐宮小聚及飲茶相似。點了無骨黑雞腳,川貝燉鷓鴣,葱油餅,天鵝酥,小籠包,薯蓉蝦仁薄餅。燉湯清甜,👍👍👍👍。小籠包皮薄多汁,但肉質可改善。天鵝酥內的紫薯清甜,酥皮鬆脆。個人可能吃不到辣,否則無骨黑雞腳是不錯的選擇。今次也是不錯的選擇。

燉湯清甜,👍👍👍👍。
小籠包皮薄多汁,但肉質可改善

天鵝酥內的紫薯清甜,酥皮鬆脆

個人可能吃不到辣,否則無骨黑雞腳是不錯的選擇。

今次也是不錯的選擇。
特意讓友人選餐廳,帶我到銅鑼灣她最近覺得好吃的中餐館,因為我特意說明千萬不要選西餐,吃太多了這兩年XD 我一看餐牌,覺得有點貴,差不多在90-100多的價位,很擔心其實沒有很好吃,但又不想掃興,所以讓朋友來點她覺得好吃的吃。兩人點了四個主菜和一個甜點,有酸檸大蝦、口水雞、鮑魚雞粒炒飯、蜜糖叉燒,真的每一道菜都好好吃!那個酸檸蝦是大愛,它香脆不膩再酸酸甜甜,蝦又大只,真的很開胃很好吃!最後甜點這個蕃薯餅,光是外表就一百分了!還有真的一個象棋盤子,超級用心(雖然不知道盤子乾不乾淨XD),我跟友人拍照都拍了半個小時,太興奮了!但味道它真的就很普通的蕃薯味~所以整體來說,除了甜點外,其他都很有內涵,是集外貌與內在一身的少有餐廳。光是一開始為我們端上茶跟有金魚仔的盤子就看得出誠意滿滿,絕對對得起它的價格~

2018-10-29
10 分鐘 (堂食)
2018-11-03 444 瀏覽
收工陪老友係銅鑼灣希慎誠品行下,順便係希慎搵野食,行下下見到名館,唸住試試,順便吹下水。雖然位置坐得近門口,人流較多,但我俾個碗吸引左,多了種古典美。鮮肉一口小籠包小籠包皮簿餡多,並且湯汁都好多,小心唔好燙傷個咀,新鮮美味。五仁無骨口水雞雞肉嫩滑,好入味,配菜花生浸係辣汁內,又脆又惹味,開胃小菜。鮮蝦野菜春卷春卷炸到金黃金黃,好香好脆卜卜,蝦肉爽口彈牙,口感在口中豐富石鍋鮑魚雞粒炒飯唔好睇佢石鍋細細個,但份量十足,飯炒得粒粒分明,而將鮑魚切到一粒粒,配住飯一齊食,又香又有咬口。

鮮肉一口小籠包

五仁無骨口水雞

鮮蝦野菜春卷

石鍋鮑魚雞粒炒飯
2018-07-03
2018-10-25 608 瀏覽
名館在希慎高層、地方幾大幾闊落、有唔少大枱、我地四人被安排坐在窗邊位置。陳醋珊瑚海蜇頭 $62海蜇頭冰凍爽口、陳醋味道酸酸地好開胃。鮮肉一口小籠包 $58皮薄豬肉餡幾新鮮、熱騰騰。蜜椒土豆安格斯牛柳粒 $98雖然賣相一般、可能因為醬油太深色吧、不過牛柳粒好有牛味、炒得入味、薯仔微微烤過、軟軟的很好吃!蜂蜜柚子蝦球$88有八大隻蝦球、彈牙爽口好新鮮、蜂蜜柚子酸酸甜甜、是夏天的味道啊!大良鮮奶脆綱卷 $48 外脆內軟、滑滑的。石鍋鮑魚雞粒炒飯 $108 真的有原隻鮑魚、雖然是迷你的、但口感幾爽滑、炒飯都好有鑊氣。

陳醋珊瑚海蜇頭 $62
海蜇頭冰凍爽口、陳醋味道酸酸地好開胃。

鮮肉一口小籠包 $58
皮薄豬肉餡幾新鮮、熱騰騰。

蜜椒土豆安格斯牛柳粒 $98

蜂蜜柚子蝦球$88

大良鮮奶脆綱卷 $48 外脆內軟、滑滑的。

石鍋鮑魚雞粒炒飯 $108