2018-03-10 254 瀏覽
Nice Chinese restaurant serving Guangdong styled dishes ! There are dim sum, fusion food, Sichuan food. Good for business lunch! nice setting ! Each bowl has different sets of Chinese wordings many kinds of food to choose ! deep fried shrimp the beef with deep fried potatoes is very delicious wowwwwww this is a signature dessert ! A must try ! All can eat even the “money”
deep fried shrimp
wowwwwww
2018-03-07
2018-03-10 277 瀏覽
星期六2:30pm似係非繁忙時間,食客唔算多,飲茶食點心的確幾理想,名館地方都算大,裝修幾有特色,場內播放西方歌曲,似乎想擺脫傳統中式酒樓格調,呢度座位之間寬闊,不過兩人位就冇地方放袋,感覺有啲麻煩,不過侍應都好好,比一張凳我地放袋。名館嘅價錢都幾貴,食物嘅碟頭都幾細,不過一分錢一分貨,做出嚟嘅食物質素相當好,而且好多點心嘅做法都相當特別,係出面一般酒樓食唔到嘅,加上有半價優惠,一試無妨,至於侍應服務,尚算不錯,添茶和收碟都好殷勤。
厚切叉燒王
陳醋珊瑚紅海蜇頭
夠姜千層糕
川味爆炒鮮豬潤
2018-03-09 171 瀏覽
朋友介紹名館食飯,大讚燉湯好正,星期日去完PMQ上完cooking class, 就約定屋企人一齊試試。首先點了一壺湯,近排轉天氣瞓得唔係太好,所以試一試鷓鴣燉湯。湯望落去好清,入口味濃,正。得意係用功夫茶杯飲,每人大約4-5小杯。鮮蝦金魚餃,樣子精緻,蝦肉彈口,感覺不肥膩。 特選三精品海蜇微酸微辣微麻,很開胃拍青口都很爽口叉燒半肥瘦,大大舊水蜜桃咕嚕肉 跟菠蘿的味道有點不一樣,水蜜桃較甜,菠蘿帶酸,家人讚水蜜桃勝一酬,我就認為菠蘿口味更清新。整體味道不錯翡翠淮山炒素遼參素遼參其實是蒟蒻,幾可亂真,口感不錯,鑊氣十足。甜品食詐糊賣相很有創意,啫喱是我最愛的蜜瓜口味,加上微甜椰汁糕,不錯。整體感覺不錯,適合一家人開飯。
鮮蝦金魚餃,樣子精緻,蝦肉彈口,感覺不肥膩。

特選三精品
海蜇微酸微辣微麻,很開胃
拍青口都很爽口
叉燒半肥瘦,大大舊
翡翠淮山炒素遼參
素遼參其實是蒟蒻,幾可亂真,口感不錯,鑊氣十足。

甜品食詐糊
整體感覺不錯,適合一家人開飯。
2018-03-06 135 瀏覽
今日約左男友嚟到中環晚餐,因為佢病左所以食番d冇咁熱氣嘅中菜(^^)揀左係LKF附近嘅名館😋😋我地先嗌左個響螺湯潤一潤先😋用茶壺煲嘅功夫湯更加入味同令食材嘅原味呈現😛呢個湯飲落甜甜地,相信係黑蒜嘅香味,之後雞味十足👍🏻好暖和補身🐷然後叫左小籠包🐷🐷皮薄多汁,肉味濃濃,食落皮同肉比例剛好❤️之後叫左個蒸勝瓜!有d金菇係底,撈飯一流!主食叫左櫻花蝦炒飯❤️🦐好多蝦干,咬落去有好多配料,口感十分豐富☺️另外叫左黑松露翡翠炒帶子🥗🥗🍥帶子好珍寶size❤️又彈牙!百合炒得唔會太淋,食落好fresh😯

揀左係LKF附近嘅名館😋😋

我地先嗌左個響螺湯潤一潤先😋

然後叫左小籠包🐷🐷
皮薄多汁,肉味濃濃,食落皮同肉比例剛好❤️

之後叫左個蒸勝瓜!有d金菇係底,撈飯一流!

另外叫左黑松露翡翠炒帶子🥗🥗🍥

2018-03-06 135 瀏覽
入完東涌做野成日真係好攰,所以夜晚同男友嚟食個精緻中菜啦😋😋位於中環嘅名館一向有名,今日我地就先叫個糖心黑蒜燉響螺湯($98)暖一暖個人😌飲落有回甘,好窩心❤️ 之後就叫個凍醋珊瑚紅海蜇($68)🍋醋酸好開胃!海蜇頭非常之爽脆,而底部青瓜清新自然,配合得好好!主食嗌左櫻花蝦炒飯($118)🦐🦐面頭舖滿海量櫻花蝦,所以食落咬感十足,每啖都有蝦嘅鮮味😍而且炒飯粒粒分明,仲有d青豆同粟米等配料😘甜點叫左金薯棋子酥($68/6pcs)🤡好有心思嘅甜品,擺得好得意,食落好似番薯口感,中間有d流心,不過食一粒已經好飽,一定要share 😚

之後就叫個凍醋珊瑚紅海蜇($68)🍋

主食嗌左櫻花蝦炒飯($118)🦐🦐

甜點叫左金薯棋子酥($68/6pcs)🤡
2018-03-06 133 瀏覽
前幾日星期日去左飲茶 諗住食飯時間會多人就訂左位先 點知去到發現都好多空枱三個人叫左十樣點心 食到好飽好飽 - 叉燒 有一半係半肥瘦 一半好瘦 幾好食 但瘦果邊就係好干..- 乳鴿 幾好 個皮好脆- 天鵝酥 唔係好甜 我幾鐘意- 陽春面 普通- 蝦餃 唔小心叫左普通既蝦餃同埋金魚蝦餃 普普通通啦 其實都一樣味- 小籠包 好咸又重味精 唔推薦- 口水雞 好辣 但係做前菜都ok - 芝士pizza 冇咩特別Overall 都ok 坐得舒服 服務又幾好 食物都唔錯 會再去
三個人叫左十樣點心 食到好飽好飽
- 乳鴿 幾好 個皮好脆
- 天鵝酥 唔係好甜 我幾鐘意
- 陽春面 普通
- 小籠包 好咸又重味精 唔推薦
- 口水雞 好辣 但係做前菜都ok
- 芝士pizza 冇咩特別

2018-03-05 227 瀏覽
今日行完PMQ行到好肚餓,又想飲啖燉湯潤下個人就去咗"名館"因為聽朋友講話呢道啲燉湯好出名! 入到去就見到一幅用好多7彩小蒸籠排成嘅特色牆!manu都好特別做到好似有一對藍門咁~話明出名燉湯就緊係叫返個鷓鴣燉湯補補先啦!飲落口非常夠火喉好似將所有材料嘅味道都迫晒出嚟咁。小3碟-有海蜇 青瓜同埋厚切叉燒,海蜇加埋陳年香醋爽口又開胃。而厚叉燒蜜汁味濃咬落鬆軟,真係要試。而小金魚蝦餃外形做得唔錯,成隻大蝦收埋咗喺隻金魚入面!翠玉瓜炒海參只可以講夠鑊氣色香味都做到有100分,海參好有鮮味蜜桃咕嚕肉每一舊咕嚕肉都冇骨仲有外皮炸到脆卜卜酸甜度剛剛好呢個組合叫飯係無可避免所以就叫埋個竹筒飯,我完全冇保留地成個食晒最後就緊係要叫返個炸糊,食銀紙麻雀難唔到我囉^^

話明出名燉湯就緊係叫返個鷓鴣燉湯補補先啦!
飲落口非常夠火喉好似將所有材料嘅味道都迫晒出嚟咁。
小3碟-
有海蜇 青瓜同埋厚切叉燒,
海蜇加埋陳年香醋爽口又開胃。
而厚叉燒蜜汁味濃咬落鬆軟,真係要試。

而小金魚蝦餃外形做得唔錯,成隻大蝦收埋咗喺隻金魚入面!

翠玉瓜炒海參
只可以講夠鑊氣色香味都做到有100分,海參好有鮮味

蜜桃咕嚕肉
每一舊咕嚕肉都冇骨仲有外皮炸到脆卜卜酸甜度剛剛好

最後就緊係要叫返個炸糊,食銀紙麻雀難唔到我囉^^

2018-03-04 143 瀏覽
今日難得我同兩個朋友約到一齊敍下,可以ladies night傾下食下飯,個個都話想食中菜,之前聽人話呢間唔錯又中環咁多便就book咗呢間食飯。六點幾去到人未算好多,但坐低咗一陣就開始坐滿人喇。餐廳個環境好特,坐落幾舒服,好啱幾個人邊食邊傾計。呢間餐廳幾好晚飯都可以叫點心,D選擇都幾多。D食物精緻得黎都幾好味。前菜揀咗個海葡萄沙律菜🥗,之前喺冲繩食過但喺香港就比較少見,就算有都通常都會喺日本餐廳,喺呢度有真係好特別,食落幾清新同好開胃,又冇平時食開嗰D海葡萄咁咸。我哋幾個都好鐘意飲湯,所以叫咗個天山雪蓮燉海星,我未試過燉海星⭐️,個燉湯好清甜,我鐘意佢用茶壼上個湯,keep住熱。D點心都唔錯,個鮮蝦金魚餃好得意,真係成隻金魚仔咁,又可愛又好味。海綿叉燒包食落又同其他叉燒包唔同,個皮好軟綿綿好似海綿蛋糕🍰咁。之後有川辣小炒王🌶,唔算好辣但好惹味,我好鐘意蓮藕,好入味好啱送飯。我其中一個朋友好鐘意食叉燒🐷,食親飯都要點叉燒,係名乎其實唔叉燒控,呢個叉燒都幾唔錯,肥瘦均勻,唔錯!😋有人話要有飯氣到肚,所以點咗個和風櫻花蝦炒飯,個飯黎個時我哋都嘩嘩聲,有好多炸櫻花蝦喺個飯上面,好足料,又炒得幾靚

有人話要有飯氣到肚,所以點咗個和風櫻花蝦炒飯,個飯黎個時我哋都嘩嘩聲,有好多炸櫻花蝦喺個飯上面,好足料,又炒得幾靚仔,好乾身又唔油。

一定要食D菜嘅,濃湯咸燒骨奶白菜又有湯飲又有菜食,D菜吸收晒燒骨濃湯D精華,好好味。

雖然食到好飽,但係甜品係一定要食嘅,叫咗佢哋好出名嘅詐糊🀄,其實就係麻雀造型嘅椰汁糕,好清甜,造型好特別加上有米紙做嘅銀紙,真係可以食錢💵!如果人多仲可以食舖十三么添!😋😋😋
2018-03-04 177 瀏覽
今天女朋友又搵到半價試食特色點心,環境好舒適,而且用一些細蒸籠做裝飾,好有特色,每隻碟內也有不同文字,很有心思。每種點心也十分精緻及好味,半價價錢非常抵食(但茶位沒有半價、而且用原價加一)。我們叫左厚切叉燒皇-熱熱地半肥瘦好正$88、銀湖天鵝湖酥-賣相靚而且非常鬆脆$58、鮮蝦金魚鮫-賣相好得意而且好味$58、自製菌皇醬蒸鮮腐竹-新鮮美味$68-石窩鮑魚雞粒炒飯-很多細鮑魚好軟熟$128、蜜椒土豆安格斯牛柳粒-牛柳粒好軟熟,火喉啱啱好,只是味道濃了一點$98、麻雀十三么(詐糊)-賣相迫真,真係好似一套麻雀,美金及人民幣也食得,好得意,真係有得食有得玩$68、茶位每人$15。侍應非常勤力,常常主動為我們加茶水,而且好有禮貌,值得讚賞。

鮮蝦金魚鮫
銀湖天鵝湖酥
石窩鮑魚雞粒炒飯
麻雀十三么-詐糊甜品
2018-02-28 152 瀏覽
男友今日星期日都要返公司OT,約十點才收工後的消夜,就去接他再同佢醫下肚。點名要到名館,為的是想喝功夫燉湯,經過一天辛勞,那就先點燉湯來暖身也暖胃。姬松茸燉花膠 $98茶壺細細,但容量十足,用茶壺飲湯感覺新奇而稍後再飲湯也不怕湯很快冷掉蜜椒土豆安枱斯牛柳粒 $98甜甜的很開胃,特別喜愛外脆的土豆,送飯一流濃湯咸燒骨奶白菜 $78再來了客菜,很易入口,鹹骨不會過鹹,而奶白菜十分鮮甜麻雀詐糊 half $68最後有點了甜點,十分過癮

姬松茸燉花膠 $98
蜜椒土豆安枱斯牛柳粒 $98
甜甜的很開胃,特別喜愛外脆的土豆,送飯一流
濃湯咸燒骨奶白菜 $78
再來了客菜,很易入口,鹹骨不會過鹹,而奶白菜十分鮮甜
麻雀詐糊 half $68
最後有點了甜點,十分過癮
2018-02-25 295 瀏覽
今日我地四個人,黎到係朋友間流傳好出名,傳統得泥亦有創新元素既明館。位置係中環,坐扶手電梯方便直達!一去到個門口無乜人,但入去個陣見到原來已經差唔多坐滿。餐牌好多選擇,樣樣都好吸引!我地先點咗前菜:海葡萄沙律菜 & 胡麻貢菜鮮合桃。川辣小炒王厚切叉燒皇 👍🏻👍🏻泥個係我最鍾意既菜色之一。叉燒燒得好lum,而且一D都唔油膩。推介!功夫燉湯- 姬松茸燉花膠用茶壺裝住既燉湯,係用茶杯飲既。入面有埋D花膠,松茸,同埋雞腳。D湯好足料,非常清甜。鮑魚撈水晶粉濃湯咸燒骨奶白菜- 好鍾意海綿叉燒包鮮蝦金魚餃-好靚,成隻金魚咁❤️麻雀詐糊-好得意同埋整得好神似既麻雀牌!望落去似麻雀,其實佢係椰汁糕泥架!D銀紙係用米紙整架。泥個甜品真係好味又有心思

我地先點咗前菜:海葡萄沙律菜 & 胡麻貢菜鮮合桃。
功夫燉湯- 姬松茸燉花膠
鮑魚撈水晶粉
濃湯咸燒骨奶白菜- 好鍾意
海綿叉燒包
鮮蝦金魚餃-好靚,成隻金魚咁❤️
2018-02-20 486 瀏覽
今日心血來潮想食中菜,就約埋幾個朋友食晚飯!餐廳距離中環地鐵站只係數分鐘腳程,放工過去都極為方便。而且環境清靜舒服,同朋友食飯傾計係不錯嘅選擇! 我地點咗好幾道菜,食到非常飽同大滿足! 海葡萄沙律菜味道清新開胃嘅前菜,配上海葡萄增加口感。配撘新鮮特別 胡麻貢菜鮮合桃芹菜加合桃口感爽脆,加上芝麻醬很配 川辣小炒王名同顏色睇上去以為淨係等個辣字,但係食落去先知辣味無蓋過食材嘅鮮味!! 依然食得出蓮藕肉片等等嘅味道,師傅功夫了得!炒得好野味 厚切叉燒皇本來以為傳統燒臘鋪先可做出咁好嘅叉燒!肥瘦均混,外面香甜脆口又有肉汁 !比個 like 姬松茸燉花膠同天山雪蓮燉海星聞落去已經香噴噴,一開個壼見到非常足料,而且熱辣辣,適合冬天飲啲湯水進補!! 用埋個茶杯,真係別有一番風味 鮑魚幹撈水晶粉絕對唔係得1隻鮑魚去取名,好多隻鮑魚!!! 而且唔係咬極都咬唔開個種,味道香濃!! 正 海綿叉燒包同鮮蝦金魚餃間餐廳其中一樣最正嘅嘢就係有埋點心去照顧我嚟啲唔鐘意早起但想食點心嘅朋友佢嘅點心做得精緻好味!! 和風櫻花蝦炒飯雖然已經有啲飽,但係都停唔到口食埋個炒飯!!炒飯配上櫻花蝦變得更加美味!
今日心血來潮想食中菜,就約埋幾個朋友食晚飯!

我地點咗好幾道菜,食到非常飽同大滿足!

海葡萄沙律菜
味道清新開胃嘅前菜,配上海葡萄增加口感。配撘新鮮特別

胡麻貢菜鮮合桃
芹菜加合桃口感爽脆,加上芝麻醬很配

厚切叉燒皇
本來以為傳統燒臘鋪先可做出咁好嘅叉燒!
肥瘦均混,外面香甜脆口又有肉汁 !比個 like

姬松茸燉花膠同天山雪蓮燉海星

鮑魚幹撈水晶粉
絕對唔係得1隻鮑魚去取名,好多隻鮑魚!!!
而且唔係咬極都咬唔開個種,味道香濃!! 正

海綿叉燒包同鮮蝦金魚餃
佢嘅點心做得精緻好味!!

和風櫻花蝦炒飯
雖然已經有啲飽,但係都停唔到口食埋個炒飯!!
炒飯配上櫻花蝦變得更加美味!!

濃湯咸燒骨奶白菜
再來個菜,個湯清清地...感覺健康好味!!
飲咗幾啖湯,清新不油膩!!

詐糊
最後叫埋甜品先完滿!!
賣相一睇就知特別,我地玩咗一輪影咗好多相先食
麻雀原來係椰汁糕,銀紙係米紙!!
真係估佢唔到!! 聽朋友講嚟個係必叫嘅

姬松茸燉花膠
天山雪蓮燉海星
鮮蝦金魚餃
詐糊
  • 麻雀十三么(詐糊)
  • 蕎麥茶
2018-02-16 268 瀏覽
約左兩個朋友港島食飯,揀左呢間,貪佢近中環就大家返工職員姐姐推薦我地食水煮魚,只不過我同佢地都唔太食辣 怕太刺激所以叫左酸菜魚好快於黎左前菜同點心,前菜有海蜇頭,叉燒同涼拌青瓜,叉燒非常鬆化,有驚喜!點心叫左天鵝酥,有三隻,脆卜卜入面係紫薯蓉,甜甜地女仔一定鐘意。另外叫了兩個湯試下,椰子川貝燉鱷魚同黑蒜燉嚮螺,啲湯係用茶壺連小杯上,兩個湯都好唔錯,如果想飲啲清啲既可以試椰子果個。酸菜魚用火爐上,淨係個樣都贏左。酸菜魚我自己係其他餐廳食過,相比起呢間個味做得好啲,酸菜好足,啲魚亦都夠滑,記得一上菜就好起筷,唔係啲粉會淋左啲無咁好食至於秋葵花枝片同蒜蓉勝瓜都係水準之上,炒飯炒到粒粒乾身夠色仲有飯焦值得一試見到其他人叫左個甜品『詐糊』幾得意我地又叫埋,個樣好似麻將咁架好頂癮 仲有兩張食得既錢 最岩呃like哈哈 個糕本身係淡淡的椰汁味,同朋友仔一人食幾舊就飽到上心口喇
約左兩個朋友港島食飯,揀左呢間,貪佢近中環就大家返工

2018-01-31
2018-02-14 5375 瀏覽
難得約咗舊中學同學食晏,點都要搵間坐得舒服,食物有質素嘅,尤其是晌中環區,午市繁忙時段多人到爆。經食友推介,最後揀咗明苑集團旗下一家摩登分支「明館」。雖然,小弟晌中環返工,但公司有包伙食,平日真喺甚少出街食晏,對呢區嘅食晏情報好有限。講明喺摩登,佢哋嘅裝修真喺幾型格,首先就喺裝修簡約,環境光猛整潔,雲石枱搭小手挨坐椅,難得開晌旺區而唔會拍到啲枱密質質。此外,利用唔同顏色嘅小型蒸籠做出唔同效果,加強番佢哋賣摩登點心嘅形象。除裝修加插啲特色之外,餐具都有啲賣點,好似避孕套嘅濕紙巾,每隻碗底都有句新詩,感覺幾得意。仲有,一般中菜館提供嘅茗茶大多數都喺普洱、烏龍、壽眉……等等,但呢度就喺降血脂、血糖嘅蕎麥茶,清香又健康,收番茗茶$15位。午市嘅餐牌就即喺張落單紙,底面兩頁印齊晒所有菜式:涼菜、前菜、點心、沸騰(川菜)、菜蔬、海鮮、焗飯、粉麵飯、小菜、功夫燉湯及甜品,分晒類別,好多選擇。老鼠愛大米 $48萌爆嘅造型,絕對喺搶分位,睇外觀有點晶瑩,似喺糯米粉加西米做成,入口軟糯但較黏;饀心喺乜,如果一講喺鹹水角大家就會明白喺乜嚟,鹹鹹香香,可以講喺西米版鹹水角喎!名館叉燒王 $88食友話點都要試佢
,收番茗茶$15位。
老鼠愛大米 $48

老鼠愛大米
老鼠愛大米
名館叉燒王 $88

食友話點都要試佢哋嘅叉燒王,好有水準,講到咁堅就點都要試吓嘅。啲叉燒肥瘦兼備,但肥嘅部份又唔會太肥,比例適中,入口極之鬆化而有肉汁,帶清甜蜜香,少少脆口嘅燶邊位,果然喺有水準。
名館叉燒王
欖角肉鬆蒸秋葵 $68

有啲人唔鍾意食菜就因為味道寡,其實,在乎咩整法,蒜蓉炒、乾煸都喺惹味嘅做法,呢道欖角肉鬆蒸,送飯一流。秋葵本身有益健康,配以欖角,香濃好食。
冶味抱子甘藍炒帶子 $128

點了一道小炒,「抱子甘藍」一個好雅儒嘅名稱,其實即喺椰菜仔,食落挺爽口喎;而帶子質感確然爽彈,醬汁又香濃冶味,夠鑊氣,單以碟炒帶子而言,呢度啲小炒又幾好喎。
冶味抱子甘藍炒帶子
私房金黃球泡飯 $88

怕舊同學唔夠飽,單尾點一道泡飯墊底,哈哈!叫得金黃球真喺做個「金球」俾你,渾圓金黃,泡飯湯喺魚湯,更以蠟燭熱住,唔怕凍咗會腥,夠細心。個心心水食法,就哋金球外層唔會拆得太散同浸晒落湯,咁就食到好似飯焦嘅脆邊,正;而飯心浸入湯中,吸收湯汁味道更鮮甜,而湯內混有蠶豆、粟米、冬菇、肉碎、蕃茄……等粒粒,豐富清新。
麻雀十三么(詐糊)$68

嚟之前都有留意過佢哋款招牌甜品「十三么」,難得可以叫「詐糊」(半份),心癢癢又想試吓。賣相又真喺幾抵死嘅,像真度十足,其實喺乜?擰轉背就知,就喺椰汁桂花糕,不過,口感都OK,但椰汁味未夠濃郁,而桂花糕因佔糕底少部份,所以,桂花哋亦唔算好出,個人俾分只會打個合格而已。
麻雀十三么(詐糊)
麻雀十三么(詐糊)
臨走時,見近住接待處旁嘅櫃枱,原來喺有蕎麥茶作零售,$120包,推廣做緊買5送1,對蕎麥茶有興趣嘅朋友就啱喇!
蕎麥茶
依家做食肆真喺要有啲殺手鐧賣點,「名館」晌呢方面表現得出,旗幟鮮明,服務亦好妥貼,例如上泡飯時多俾新餐碗我哋,上甜亦會提供新碟,適時斟茶,繁忙嘅午市時段甩漏唔多,故整餐飯都食得稱心,若非要開工,相信有排傾啦!
蕎麥茶
2018-02-14 332 瀏覽
週日幾隻飯腳last minute call食晚飯。禮拜日搵位更係唔易啦,其中一個話試寫字樓區一定有,結果就貢咗上中環名館。Soho 區食中菜晚飯都係第一次。搶眼茶壺燉湯見有特色就落單 天山雪蓮燉海星、姬松茸燉花膠 功夫茶杯盛載的確有啲架勢,兩個燉湯均以雞湯底燉煮,鮮味各有千秋,海星湯味道近似輕量版螺貝類的鮮甜;松茸花膠就充斥菇菌香,入口微帶漿黏,冬日燉湯倍感溫暖。前菜 胡麻貢菜鮮合桃 及 海葡萄沙律菜 醬料都注入少量芥辣,非我所好,不過合桃香,海葡萄與沙律菜都可以食得出新鮮味。 口痕友晚飯叫咗兩個點心 海綿叉燒包 鮮蝦金魚餃,叉燒包的確較一般酒樓鬆軟;蝦餃造型可愛味道未算突出。中菜加點心不其然會飲啖茶,味蕾即時為之一振,原來係餐廳自家蕎麥茶,茶香獨特整晚飲得特別多茶。飯桶友 Order 咗個 和風櫻花蝦炒飯 櫻花蝦跟醬油又真係令到個飯幾香口嘅。佐以 蜜椒土豆安格斯牛柳粒 啱晒;啲薯仔索曬牛肉同醬汁味道又香又甜又惹味。濃湯咸燒骨奶白菜味道與雲腿津白相近可算係異曲同工之妙,冬日以蠟燭保持菜色和暖可以一讚。最後 台式塔香茄子 塔香香味獨特如果可以小瓦煲熱呼呼端上一定可以成為冬日美饌。甜品原
,其中一個話試寫字樓區一定有,結果就貢咗上中環名館。

Soho 區食中菜晚飯都係第一次。

搶眼茶壺燉湯見有特色就落單 天山雪蓮燉海星姬松茸燉花膠
天山雪蓮燉海星 (上) 姬松茸燉花膠 (下)

功夫茶杯盛載的確有啲架勢
。前菜 胡麻貢菜鮮合桃海葡萄沙律菜
海葡萄沙律菜 (上) 胡麻貢菜鮮合桃 (下)

海綿叉燒包 (上) 鮮蝦金魚餃 (下)

,原來係餐廳自家蕎麥茶,茶香獨特整晚飲得特別多茶。飯桶友
Order 咗個 和風櫻花蝦炒飯
和風櫻花蝦炒飯

櫻花蝦跟醬油又真係令到個飯幾香口嘅。

濃湯咸燒骨奶白菜

。最後 台式塔香茄子
台式塔香茄子

塔香香味獨特如果可以小瓦煲熱呼呼端上一定可以成為冬日美饌
甜品原本想叫造型獨特十三邀,可惜分量太多所以落咗份麻雀詐糊
麻雀詐糊 half

輕嘗,原來係椰汁馬豆糕味道,重新包裝又的確幾有趣。

2018-02-04
天山雪蓮燉海星 (上) 姬松茸燉花膠 (下)
台式塔香茄子
  • 蜜椒土豆安枱斯牛柳粒
  • 天山雪蓮燉海星(上)姬松茸燉花膠(下)