2019-08-13 369 瀏覽
今日晏晝喺中環食lunch,成個IFC mall要又平又快又抵就只係得幾間揀,吉野家就係其中之一喇。佢嘅位置喺正出閘機出面,佢間餐廳就只有外賣冇得堂食,而且一律用八達通俾錢,所以成個買外賣嘅流程都好快、好方便。我就order咗佢嘅牛肉溫泉玉子飯,仲送可樂或者綠茶。佢啲牛肉汁就出晒名香㗎喇,的牛肉都算唔錯,以50蚊嘅價錢算係中上。最重要係佢送埋嘢飲,咁就可以食到個又平又快又抵嘅lunch啦,very good!
2019-06-19 196 瀏覽
今日lunch time個會開到好晏,開完已經差唔多1:15pm, 好彩大少都忙,佢等埋我食飯。我哋快快脆脆去咗吉野家。我叫咗個細嘅和風牛肉飯,大少就叫咗個咖喱牛肉飯。雖然係快餐一個,今次寫食評,純粹係想記下我同大少嘅快樂回憶。

2019-06-13
午餐
2019-04-07 254 瀏覽
吉野家係一間好食而且唔會食厭既餐廳下午茶餐好抵食 仲可以揀食烏冬/米粉個米粉好正正 食落係爽口下午茶好多set選擇 份量正好fit到我唔會大盒到食唔晒兼浪費(午餐的份量每次也吃剩)
吉野家係一間好食而且唔會食厭既餐廳

下午茶餐好抵食 仲可以揀食烏冬/米粉
個米粉好正正 食落係爽口

下午茶好多set選擇 份量正好fit到我

唔會大盒到食唔晒兼浪費

(午餐的份量每次也吃剩)
牛肉米粉
2019-04-03
3 分鐘 (堂食)
下午茶
牛肉米粉
2016-07-19 1819 瀏覽
由於趕時間,就一出港鐵站搵野食,諗住食個快飯。二話不說叫了溫泉玉子牛肉飯,隻蛋賣相都幾靚仔,蛋白裡透黃,用黎撈飯真係幾適合,蛋黃係流心既,混合埋牛肉汁係幾有味道,口感滑身之外,配合蛋白既半透明狀態係呢碗飯既賣點。而牛肉係肥牛,脂肪都唔算多,牛肉份量唔少,肉身唔算鞋,但係無咩驚喜,只係配牛肉汁送飯。另外附送碗麵鼔湯,明顯係沖劑,誠意欠缺,得一塊海帶,有待改善。
由於趕時間,就一出港鐵站搵野食,諗住食個快飯。
每次經過香港站都會聞到一浸好香嘅牛肉味,令到人哋好肚餓,今次經過香港站出閘,飯癮起就去到呢一間吉野家。因為我同我同事都未食飯所以我就幫佢買埋,行到去個counter度,我話要兩個牛肉飯餐飲百事light ,另外要加牛肉汁。一邊開手機WhatsApp,一邊留意下個鋪面其實都幾乾淨,同埋所有員工做嘢都好快手快腳~果然好適合去中環呢個地方度生存。一分鐘都唔使佢哋就執好晒俾我,然後我有呢一間吉野家行返公司需要十分鐘時間,返到去公司馬上開來食,都仲係好熱,牛肉好正好正好惹味,我真係覺得吉野家嘅牛肉同出面嘅真係好唔同,縱使出面都有一啲同類型嘅日式牛肉飯,感覺始終都唔夠吉野家好,吉野家牛肉嘅級數都好高級!同埋個汁亦都係出邊嘅餐廳模仿唔到。我記得我想一次去日本旅行我都好想食日本嘅吉野家不過冇機會食!我真係好感恩呢個世界上有吉野家呢一種連鎖餐廳!

2015-07-03
  • 特盛牛肉飯
2012-08-01 707 瀏覽
記得在五年前,有一段時間我是超瘋愛吃「吉野家」的牛肉及煎雞飯。在平日2PM時候,細的雞飯或牛肉飯套餐只賣$19。時移勢易,今天再到「吉野家」幫襯牛肉飯加溫泉玉子,已漲價至$37.8。味道十年如一日,都是好吃的,牛肉依舊軟腍惹味,玉子也夠滑溜。尾指一算,牛肉飯大約每年漲價15﹪。。。我們打工仔的加薪程度能追得上嗎?!

2012-07-12
$37.8
2012-07-06 582 瀏覽
在 6 月尾,經過中環 IFC 出面,有位吉野家店員派傳單給我!不妨拿來看看! 原來在 5 月中旬香港站開了分店!那麼!星期六走來幫襯!由 IFC <Godiva> 落兩層扶手電梯,經 <原味家作>、<大家樂>、<天下立食壽司> ,隔離便是 <吉野家>!舖位細小,以外賣為主,堂食的話,只有兩張高桌!<吉野家> 貫徹以鮮橙色為主,令人零舍醒神!店內企理衛生!整整齊齊!期間!店經理不斷罵那位較成熟的女店員,聽起來很煩!認真趕客! 當食客食完,年輕的女店員會收走外賣餐具。早餐:由 $15.5 ~ $21.5 ,有烏冬、麵、米粉、飯、奄列餐配日本茶。非常抵食!海苔炒蛋 + 和風牛肉 + 迷你米粉 $19.5海苔炒蛋 - 混合粟米、火腿粒一起炒,炒蛋嫰滑之餘,食起來更滋味! 海苔可吸收多餘的油份,感覺不太油膩及飽餾!真討好! 和風牛肉 - 軟腍富肉汁!水準依然!米粉 - 是即時煮!口感爽滑! 份量算幾多!不算迷你!湯底清而無油又夠味!熱檸檬水 + $2有3 塊厚厚的檸檬,認真慷慨! 朝早飲檸檬水,可以
原來在 5 月中旬香港站開了分店!
在 5 月中旬香港站開了分店!
那麼!星期六走來幫襯!

香港站 <吉野家>
舖位細小,以外賣為主,堂食的話,只有兩張高桌!
店內企理衛生!整整齊齊!
當食客食完,年輕的女店員會收走外賣餐具。

海苔炒蛋 + 和風牛肉 + 迷你米粉 $19.5
海苔可吸收多餘的油份,感覺不太油膩及飽餾!真討好!

和風牛肉 - 軟腍富肉汁!水準依然!

米粉 - 是即時煮!口感爽滑!
份量算幾多!不算迷你!湯底清而無油又夠味!
海苔炒蛋 + 和風牛肉
迷你米粉
熱檸檬水 + $2
有3 塊厚厚的檸檬,認真慷慨!
朝早飲檸檬水,可以令人醒神醒胃!
富有維他命 C !
熱檸檬水
廿$ 左右已經足夠早餐份量!

2012-06-30
$21.5 (早餐)
香港站 <吉野家>
熱檸檬水
迷你米粉
海苔炒蛋 + 和風牛肉
店內企理衛生!整整齊齊!
舖位細小,以外賣為主,堂食的話,只有兩張高桌!
在 5 月中旬香港站開了分店!
  • 海苔炒蛋
  • 和風牛肉