2006-03-28 24 瀏覽
上星期第一次幫襯, 今個星期又再心思思想再離....只係為咗最好味的....蟹膏! 之前係日本吃過生平的第一次蟹膏, 己經覺得好香, 好正. 雖然一見到時係深綠色一團, 有點作嘔. 但吃下發覺, 正! 蟹的精華就係晒呢度啦! 係香港次次都lai野, 唔好食, 但呢度的好ok, 理所當然要encore啦! 仲有燒大帶子, 火炙三文魚sushi, 鮟鱇魚肝都有再食. 仲加埋海胆, 帶子, 北寄貝, 三文魚刺身添! 各款刺身都不錯, 帶子和三文魚質量尤其佳. 海胆, 本人不太好, 但仍覺鮮甜, 可惜較細. 但友人覺得這裡的海胆不比半島差, 我就覺得後者好味一點! 侍應小姐還推介了火炙比目魚邊, 真的很好吃! 比目魚的脂肪很豐富, 燒完後魚油完全地滲進飯內, 雖有點"漏", 但好好味, 沒有點豉油添!仲有, 點了鰻魚拉麵, 鰻魚都ok, 但拉麵就...老實說, 有點難食. 麵質跟一般的拉麵不同, 不太彈牙, 有點鹼水味.>_< 下次可以不叫...上次的豬軟骨烏冬好味好多呀! 事實上, 一連兩個周末都去幫襯同一食肆, 都算係打破了自己的紀錄, 但此店真的

事實上, 一連兩個周末都去幫襯同一食肆, 都算係打破了自己的紀錄, 但此店真的值得一去再去!
2006-03-27 8 瀏覽
試o左好多樣魚生,有普通o既又有特別o既~總括而言,如果大家要寫我推介普通果D魚生(個人試o左三文魚,北寄貝,赤貝,海膽),全部都唔錯,如果叫壽司可能仲好,因為魚生好大塊^_^至於特別o既刺身個人覺得價錢唔平之餘味道又唔係真係勁好,不叫也罷~服務真的不俗,我見到午市都好似幾抵,不過星期日/一/二都休息,都幾大牌=.="
試o左好多樣魚生,有普通o既又有特別o既~
2006-03-24 4 瀏覽
睇見咁多人支持, 碰左兩次門釘(兩次都係下午兩點去到已落場), 點零鐘去到, 離遠見到無落大閘, 可以試到啦...試左豬軟骨拉麵+鰹魚壽司, 個湯主要係味精湯, 個壽司就握得好實下, 可能有d期望, 所以都幾失望, 不過兩位侍應姐姐就幾好禮貌.
2006-03-20 6 瀏覽
見到openrice 的網友俾呢間食肆的評語咁好, 都好想試, 所以相約友人特意到此一遊.老實講, 我咁大個人, 都未去過堅尼地城, 唔知係邊, 幸好最後都只係遲咗少少就到.當然點了燒大隻帶子啦, um...其實又唔算好好味, 大係幾大隻, 但d汁唔係好滲到入去, 同埋鹹咗少少. 雖然都有牛油味, 但唔算非常好, 不過都值一試. 反而d shsui, 蟹膏, 蟹腳, 鮟鱇魚肝...就好唔錯, 不但新鮮, 仲好大份吓添! d蟹膏多到可以整到兩份sushi, yummy yummy! 我見到人地的海胆都係好澎湃, 但我們冇試, 或者下次先啦!仲有燒雞軟骨, 都燒得唔錯, 脆卜卜, 仲encore多一客添! 最後再加咗個烏冬, 都值一試wor, 好滑, 幾好味! 各位一定一定要訂位, 我到時8點幾, d人冇訂枱的, 要到10:00先有位. 其實間店真係比較細, 所以冇辦法啦! 仲有間店好似好港式, 但食物一點也不港式....大家不妨試吓, 就會明白!

2006-03-05 10 瀏覽
睇左吉利有貢多好食評,真係要揸架砵砵車去試下!去到真大劑~~爆哂!個靚女待應話最快都要9:30pm先有位!!!!兩個幾鐘點等呀?掉頭走,點知個靚女待應忙到成手都係野都走出來比張餐廳咭片我,重好有誠意同我講唔好意思要我白行一趟,謙虛話餐廳細常無位,叫我下次打定個電話留枱!講真吖,未幫襯都比佢感動到.今晚再去過,又爆哂!好彩訂左8PM。坐底之後覺得好有日本FEEL,女待應好有禮貌介紹餐牌以外之食物。今晚點左男友至愛鮟康魚肝~超頂級正(好味過今村,喂!必試呀$68咋!),個個話吉利蚧膏壽司正,試下啦,$38一客兩件,YEAHHHHHHHH!好味無誇張。再來客帶子刺身大大粒, 牡丹蝦唔夠大隻但新鮮,(個蝦頭無得炸因佢地無炸野食,怪之得食完d衫無油煙味),鹽燒日本鯖魚有水準,可惜食唔到網友講果個鹽燒拳頭大帶子^^,間八刺身鰹鱼刺身大大件,三層手卷(帶子三文籽加海膽)超值,紫菜好脆!落枱時女待應還提醒我手卷要先食,因紫菜接觸空氣太久會腍,超細心!........嘩!好飽,點食拉面???? 男友話下次再食喎!此餐廳給我倆驚喜為六粒星(註:五粒星為滿分)! 其實男友曾叫我不要打食評上來,因為他怕太多
此餐廳給我倆驚喜為六粒星(註:五粒星為滿分)!
其實男友曾叫我不要打食評上來,因為他怕太多人去食,下次我哋去無位喎! 但我都係想同人分享。
2006-02-15 8 瀏覽
這裡已成為我同老公的心水食店, 之前聖誕節試左鹽燒超大帶子, 成個拳頭咁大的帶子, 老公讚不絕口. 情人節當然唔例外又要黎食一餐, 刺身同壽司都很新鮮, 質素保持得好好, 仲好似大件左. 每次食完都很滿足, 難怪越黎越多人食, 雖然擴充左, 但唔訂都無位. 所以話有好嘢食, 就算地點偏僻都不愁無人幫襯!埋單時, 每位女士送一枝玫瑰, 都有d驚喜!
這裡已成為我同老公的心水食店, 之前聖誕節試左鹽燒超大帶子, 成個拳頭咁大的帶子, 老公讚不絕口. 情人節當然唔例外又要黎食一餐, 刺身壽司都很新鮮, 質素保持得好好, 仲好似大件左. 每次食完都很滿足, 難怪越黎越多人食, 雖然擴充左, 但唔訂都無位. 所以話有好嘢食, 就算地點偏僻都不愁無人幫襯!

埋單時, 每位女士送一枝玫瑰, 都有d驚喜!
2006-02-03 3 瀏覽
2/2/06 dinner同老公過黎食,幾好味呀!最好食係帶子,其他刺身壽司除左甜蝦之外都唔錯.拉麵就一般,因為湯唔夠熱,下次都係淨叫刺身壽司就夠喇!服務幾好,會推介有咩好野食.
2/2/06 dinner

服務幾好,會推介有咩好野食.
2006-01-16 5 瀏覽
昨天去完長洲,專程訂了來吃。Service幾好,個小姐好nice,跟男友各要了一碗粟米拉麵和煙鴨胸拉麵、一客麵豉湯、四串雞軟骨和一客玉子壽司。拉麵真係好得,尤其是豬骨湯底,不油但香濃,配料雖然得粟米、海帶、紫菜和鳴門,但都好多,感覺好豐富;值得一讚係麵豉湯,不是淡而無味,也不是鹹到苦那種,是我喝過的最好味o既其中之一,不過雞軟骨認真唔得,一來唔係燒(只係用焗爐而已),二來鹽太重手,偏鹹。價錢中規中矩,但也值得再來。
2006-01-08 6 瀏覽
最近呢年先係附近讀書,所以都唔知邊度好食.....有一次誤打誤撞入左呢條小街, 見到有間咁既野就入去試下,我都黎左三四次,先至黎寫第一個食評。 呢度個lunch35蚊就有一碗大大既湯面加兩件壽司.加幾蚊就可轉野飲or星冰(即係新鮮生果思樂冰),我試過幾好飲,加上佢呢度既咁既質素實在係超值,豬骨湯真係正,d湯飲完完全無口乾既感覺。講下我試過d咩先:三文魚:好厚好肥分佈得好平均豬骨湯底:正地獄湯底:上次貪得意試下,點知真係幾辣XD炭燒堅魚:我幾鐘意食呢個,但有次燒得太熟 呢間野唯一美中不足就係真係太細..有幾次黎都無位,但可以訂位
講下我試過d咩先:
三文魚:好厚好肥分佈得好平均
豬骨湯底:正
地獄湯底:上次貪得意試下,點知真係幾辣XD
炭燒堅魚:我幾鐘意食呢個,但有次燒得太熟

2006-01-07 13 瀏覽
非常暫贊同amychristy的所說. 同是港式日菜, 這家比三上更出色. 那當然不可拿他跟高檔的比, 那些去一條友起碼要千伍元以上. 以吉立的價位, 食物絕對超值.
2006-01-07 15 瀏覽
除夕夜, 冇興趣出去d旺區同人迫, 亦因為泊0左街位要入錶入到12點, 議定同木頭人同埋小露靜靜地過除夕.要入錶, 就即係唔去得遠, 來回一定要2小時內. 屋企附近冇咩好食, 於是上0黎呢度搵下有咩好介紹啦. 當時心目中好渴望食個熱熱0既湯麵, 噤下噤下, 覺得吉利呢間未試過. 又好似幾得手喎, 就即刻拉住木頭人出發.呢間餐廳個舖比較細, 所以座位難免較迫, 不過我冇咩所謂. 我地點0左幾樣壽司, 兩個湯麵. 壽司好新鮮, size 大, 壽司飯軟硬有度, 而舖面0既刺身係厚切同夠長, 相當對版. 帶子鮮甜大隻, 出色! 木頭人就好欣賞劍魚腩. 我貪得意叫0左雙層蟹柳, 佢地用0左好食果隻蟹柳(唔識形容添)而唔係超市賣果種, 好好味! 望見隔離檯叫0既手卷都好足料, 差d想要個海膽手卷食下(好在冇叫, 原因見下文).食完幾件壽司, 因為size大, 都飽0左8成, 再0黎個份量頗大0既湯麵時, 我都擔心會食唔晒. 我本來要豬軟骨醬油湯麵, 木頭人就要豬骨湯底, 點知0黎果時調亂0左兩個麵0既湯底, 不過唔緊要啦, 反正兩樣都未試過, 一試無妨. 個豬軟骨真係炆得極林, 而且極入味, 係

食完幾件壽司, 因為size大, 都飽0左8成, 再0黎個份量頗大0既湯麵時, 我都擔心會食唔晒. 我本來要豬軟骨醬油湯麵, 木頭人就要豬骨湯底, 點知0黎果時調亂0左兩個麵0既湯底, 不過唔緊要啦, 反正兩樣都未試過, 一試無妨. 個豬軟骨真係炆得極林, 而且極入味, 係我暫時食過最好0既. d 麵亦煮得剛好, 湯底清甜, 少甚或冇味精, 呢個湯麵, 我會話係好! 響木頭人處畢返d醬油湯試下, 唔鹹, 清香, 夠味, 下次我一定要試番. 後來叫0左兩個冰沙試下, 我要0既雪梨冰好清甜, 亦好凍, 飲得出係用鮮果做, 雖然有加糖, 但唔重手, 飲完果種清甜仲響口入面, 好舒服~

招呼就得一個姐姐睇住, 亦實在容不下另一人響店內走動, 落單, 收碟, 上菜, 加茶, 帶位都係佢一個人做晒, 但完全唔覺得有被待慢0既感覺. 食物上得唔快, 餐單上亦標明因即叫即做, 請客人稍等, 我覺得完全可以體諒. 店內播住流行曲, 人客亦只係細聲傾計, 有一種閒適0既氣氛, 咁樣0既小店, 會令人想一再幫襯. 唯一要彈0既係, 食物水準唔錯, 但點解要用一包包0既wasabi? 是因為考慮到衛生問題嗎?

始終係港式日式食店, 水準唔能夠同高檔0既比, 但係咁0既價位俾到相當有水準0既食物俾客人, 我覺得都幾抵食喎!
2006-01-01 64 瀏覽
Last week one of my friend took me to this little Suishi cafe and strongly recommended that this cafe is A MUST try cafe this year. I was a bit skeptical at first because it's such a small cafe and in my mind I've never thought of there would have a good suishi cafe located in this area. Surprisingly most of the foods there are so good and totally out of my expectation. The foods there are so fresh and even though the variety is not too many as compared with those big suishi restaurants, the quality, no doubt that can even compare with those served in famous hotels. Even though they do not have many waiters serving there, but I can see that they are trying very hard to serve each table as much as they can be.
Besides their good food quality as well as their good service, their price is unbelievablely reasonable, or actually I can even use the word "cheap".
I strongly recommended to pay a visit to this little suishi cafe and it really worths a thousand !
2005-12-29 7 瀏覽
聖誕節,父母剛從東京回來團聚,太太,仔女,一共8人到同事極力推薦的吉利日本美食食晚飯,當天晚上七時到達,已看見店舖坐滿人客,幸好聽同事說:這店鋪小,要預早訂坐.好了.以下是當晚我們都覺得很好食又滿足的日本美食...1.鳥取縣松葉蟹膏壽司2.北海道鱈場蟹1隻(據說蟹蓋頂中心有六粒丁為正貨),好鮮甜,非急凍貨,外出高級日本菜亦難找到.3.熊本縣產馬肉刺身(有一半做火炙)好好鮮肉味.4.愛爾蘭多寶魚刺身(好底食,肉甜很多,魚邊跟平目一樣濃郁肥美,好食.另外亦叫了壽司,是很新鮮的,很大件.總結,價錢好合理,食物質素好,個人覺得能夠在西環區吃到如此美味的日本料理,是不是你們中國人說的~禾桿蓋珍珠~呢!居住在香港32年的日本家庭上

1.鳥取縣松葉蟹膏壽司
3.熊本縣產馬肉刺身(有一半做火炙)好好鮮肉味.
另外亦叫了壽司,是很新鮮的,很大件.

居住在香港32年的日本家庭上
2005-11-28 4 瀏覽
昨晚同左男朋友黎食,食左...三文魚同鮮帶子手卷--- 紫菜好脆,好食,但略嫌貴...劍魚同煙鴨胸壽司---好大舊,但d芥辣超辣...豬軟骨拉麵---好好食,d湯好好飲,d肉好好食,同食過個d豬軟骨有d唔同,成碗麵都擺很好靚!呢間野雖然好細,但坐得ok舒服,播d歌好好聽!價錢方面都ok,比出面d日本野平,食物質素也不俗!不過晚上記住要book位.....
昨晚同左男朋友黎食,食左...

三文魚同鮮帶子手卷--- 紫菜好脆,好食,但略嫌貴...
劍魚同煙鴨胸壽司---好大舊,但d芥辣超辣...

呢間野雖然好細,但坐得ok舒服,播d歌好好聽!

價錢方面都ok,比出面d日本野平,食物質素也不俗!

不過晚上記住要book位.....
(非會員)
今日1:00去到,話無位,要2:00先有...2:10去到..話要等三張chair, 算..我等..去到2:40先有位(其實裡面係有位ga, 不過佢地太小人la..無時間執野...攪到我要等o甘耐).我個friend本來燜order午市set lunch, 但係個女侍應話..過jor2:30就無..有無攪錯..我1:00等到2:40..你同我講無set lunch!!!XYZXZXZSDAD.......埋單..佢找完錢後..望實住d散子..好明顯想我俾tips!!我等jor個幾鐘..仲要無set lunch!!!要我俾tips!!NO WAY!!!我見其他人走..佢都有講多謝..佢一見我唔俾tips..多謝都唔講..面又黑埋!!依間野..佢岩岩開我就幫襯到依家..雖然唔係成日去..但係都唔洗o甘呀..無expand之前都唔係o甘ga....不過..d食物真係好得... 之前有晚佢無開..去jor山市街神谷幫襯..但係果度d魚生..無味ga..都唔知係唔係假魚生.................P.S.食物係好,,service好小小仲好....o甘想要tips你收加一la!