2008-10-19 31 瀏覽
晚飯和滯滯去了hall附近的茶餐廳吃了兩個小菜,$38一餸超大碟,落料也大方,以后可以經常來呢(雖然我懷疑自己會否經常先吃咸食…)粟米斑片飯:粟米汁好似粟米羹,鮮美帶著淡淡的粟米清甜。班片炸的又具水準,粉漿薄又脆身,內里的魚肉滑嫩,雖然一碟鬼大,滯滯都忍不住清了碟。滑蛋蝦仁飯:蛋其實不滑,但我們也不是非吃滑蛋不可,正常一點的炒蛋依然很對味。和碩大、大概有三隻的雞蛋份量相比,蝦仁就…太孤寒了…但令人欣慰的店家落了不少韭黃和蔥一齊炒,香口很多之余,營養也變豐盛了呢,畢竟還是要吃點蔬菜的嘛~~滯滯終于吃到難得“正常”的一頓晚飯,不過…唔…隔壁就是甜品工房,我們轉戰去吃個宇治金時吧

2008-09-30 19 瀏覽
佢地既例湯真係火侯十足,超夠味,我食過咁多間,無一間既例湯比得上這一家值得一讚: 服務好好!!!!食過呢間兩至三次,食完都想再食佢地d野食唔係貴,但係份量十足,而且煮得好好!!!好似個鼓椒肉片炒河,哇!!!個汁真係炒得一流,食過翻尋味!!地方雖然唔係好大,但係可以做到品質及服務雙全繼續keep 住!!!
佢地既例湯真係火侯十足,超夠味,
我食過咁多間,無一間既例湯比得上這一家
值得一讚: 服務好好!!!!
食過呢間兩至三次,食完都想再食
佢地d野食唔係貴,但係份量十足,而且煮得好好!!!
好似個鼓椒肉片炒河,哇!!!個汁真係炒得一流,
食過翻尋味!!
地方雖然唔係好大,但係可以做到品質及服務雙全
繼續keep 住!!!
  • 鼓椒肉片炒河
2008-06-18 6 瀏覽
這是另一間啤龜經常吃早餐的地方相信是一家人經營的大力推介沙嗲牛肉麵另外各種雙拚麵,奶茶都非常吸引初次到訪的朋友可能被老闆的惡形惡相及態度嚇親幫襯多幾次就會知道他是富有相當幽默感的合發兩位王子亦非常有善在合發吃飯有一種家的感覺難以形容的親切感
這是另一間啤龜經常吃早餐的地方
相信是一家人經營的

大力推介沙嗲牛肉麵
另外各種雙拚麵,奶茶都非常吸引

初次到訪的朋友
可能被老闆的惡形惡相及態度嚇親
幫襯多幾次
就會知道他是富有相當幽默感的
合發兩位王子亦非常有善
在合發吃飯有一種家的感覺
難以形容的親切感
$20 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵
(非會員)
2008-03-31 9 瀏覽
學校放lunch,順理成章行落紅磡搵食爭論一輪後,決定以茶餐廳做目標最後行左幾條街,一輸爛gag後(我地大學生梗係要食合法既野)....就入左呢間細細間既茶記快餐有A-G揀,但當中每個又有分兩種(例如,星州米或牛河),幾奇特我要左B既薯仔炆雞飯,凍奶茶,其餘fd要左兩個咖喱豬扒蛋飯,常餐腿牛麵可惜地我個凍奶茶變左凍0茶,不過口感幾好,唔澀口,甜味岩個飯就幾有surprise~好家庭feel.薯仔炆得入味,肉排幾嫩又鮮,d汁就係主要用蠔油吊味,雖則落蠔油做味既野都好難難食,不過個飯都真係幾得我鐘意,有水準朋友講返個豬蛋飯都一樣唔錯,以茶記黎講,豬扒係十分嫩口,冇點用d粉lar過,d咖喱就易接受易入口,大佬啊,茶記梗要大眾化口味黎招客啦,所以對d咖喱都唔可以有d咩超高既要求啦,所以結論都合格有餘啦仲有一題,服務效率極高,一講一覆,3秒,再等兩分鐘就黎野,快!!!!
學校放lunch,順理成章行落紅磡搵食
爭論一輪後,決定以茶餐廳做目標

可惜地我個凍奶茶變左凍0茶,不過口感幾好,唔澀口,甜味岩