「吃扒」是一家懷舊港式扒房典雅紫色外牆門面吸引眼球👀內裝華麗吊燈 懷舊風格~店員有禮主動介紹😚餐廳提供了新酮飲食的選項一家大小都適合🈴 ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🥩熱熔芝士纽西蘭牛柳配薯菜 +25 轉套餐非常吸睛主角出場 纽西蘭牛柳在熱辣辣鐵板上🥩吱吱聲真是很吸引 店員隨即倒上澎湃的熱熔芝士在牛柳上面帶火焰🔥牛柳切開呈肉色粉嫩 肉質嫩滑沾洋蔥汁+咸香芝士味道 令一番風味🥩特選肉眼扒配薯菜很大塊巨型肉眼扒 五成熟肉質軟腍 淋上黑椒醬汁~ 吱一聲 非常吸引🤩牛扒下更墊有甘筍.西蘭花.薯條作薯菜舖底 飲品特飲話梅鹹檸七 好滋味-—————————————————

「吃扒」是一家懷舊港式扒房
典雅紫色外牆門面吸引眼球👀
內裝華麗吊燈 懷舊風格~
店員有禮主動介紹😚

牛柳切開呈肉色粉嫩 肉質嫩滑
沾洋蔥汁+咸香芝士味道 令一番風味

🥩特選肉眼扒配薯菜
很大塊巨型肉眼扒 五成熟
肉質軟腍 淋上黑椒醬汁~
吱一聲 非常吸引🤩
牛扒下更墊有甘筍.西蘭花.薯條作薯菜舖底

飲品
特飲話梅鹹檸七 好滋味
-—————————————————
2024-02-04 45 瀏覽
同朋友兩人食飯,我book咗呢間食港式鐵板餐,我哋每人叫咗一個鐵板,佢嗰係熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜,我就選咗西冷牛扒淨菜唔要薯條。我個扒食得出係冇用鬆肉粉嘅,但係就比較靱,有牛肉味。朋友話佢嘅肉眼扒好好食,加咗好多芝士。環境好多情侶,我哋兩個女嘅,有點格格不入😂
2024-01-30 59 瀏覽
經過門口既時候被餐廳既裝修吸引住,門口以紫色懷舊裝修為主,又想吃扒既我地一於試下 😆好彩我地時間還早,唔使等位鐵板晚餐 🍴特選肉眼扒配薯菜 🥩(9oz)肉眼分量很足、由於鐵板上 叫佐五成熟上到黎既熟度剛剛好、牛扒肉質鮮嫩,配搭黑椒汁容易有嚼勁非常好味 🫶🏻水牛城雞翼 | 雞翼內脆外軟、醬汁非常香濃,又唔會太油膩、而且分量很足,必叫🫶🏻煙三文魚牛油果🥑水牛芝士沙律 🥗| 會配一個沙律黑醋汁調味、煙三文魚鹹淡味道剛剛好,岩嗮想減肥又鐘意食野既我地可+$25轉為套餐 包括餐包 、湯 、飲品同甜品🧁(飲品會有特飲和cocktail)提供 非常多選擇羅宋湯 | 味道香濃,很足料,可以配上餐包一齊食最後黎一杯雪糕🍦非常滿足 👍🏻

鐵板晚餐 🍴
特選肉眼扒配薯菜 🥩(9oz)
肉眼分量很足、由於鐵板上 叫佐五成熟
上到黎既熟度剛剛好、
牛扒肉質鮮嫩,配搭黑椒汁容易有嚼勁
非常好味 🫶🏻

水牛城雞翼 |

煙三文魚牛油果🥑水牛芝士沙律 🥗|

羅宋湯 |
味道香濃,很足料,可以配上餐包一齊食

最後黎一杯雪糕🍦
非常滿足 👍🏻

一間令你有回到過去既懷舊扒房🐮🥑🦀牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉:意粉煮得岩岩好,又彈牙亦有咬感。軟殼蟹炸得香脆,入口好香蟹味,加上牛油果嘅濃郁奶油味道,令味道更加豐富。最特別嘅係飛魚子,佢嘅鹹香味同埋爆裂嘅口感,令到口感更豐富。🔥🧀火焰忌廉芝士青口:青口大大隻,新鮮彈牙。加埋忌廉同芝士嘅濃郁味道,更加增添咗菜式嘅豐富度。最特別嘅係,佢會用火焰上菜,帶出咗煙燻香味,增加成碟菜嘅視覺享受。🥩🥗西冷牛扒配薯菜:食肉獸嘅最愛!牛扒煎得剛剛好,入邊仲係粉紅色,肉質鮮嫩多汁。配埋蒜蓉汁,令牛肉味更出。配上薯菜,口感豐富,整體泥講,西冷牛扒配薯菜係一道經典又好味嘅菜式配搭,無論係份量定味道都無可挑剔。📍吃扒旺角豉油街108號地舖
一間令你有回到過去既懷舊扒房🐮

📍吃扒
旺角豉油街108號地舖
2024-01-29 45 瀏覽
放假帶咗Daddy媽咪嚟呢間懷舊西式餐廳鋸扒。餐廳裏面裝修懷舊,播嘅歌都好80年代情懷😆煙三文魚牛油果水牛芝士沙律$118煙三文魚份量好多, 肥美甘香,水牛芝士加埋牛油果都幾邪惡, 生菜沙律加埋黑醋汁,開胃清新。牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉$138炸軟殼蟹酥脆甘香,唔會吸滿油。意大利粉掛滿忌廉醬汁,再伴入軟綿綿嘅牛油果,口感creamy。辣蕃茄大蝦意大利粉$138有一隻連殼燒大蝦,仲有三隻已經剝殼嘅蝦球,份量都幾足。辣蕃茄醬酸辣酸辣,幾惹味而且夠多,撈勻全碟意粉都夠晒汁。熱熔芝士纽西蘭牛柳配薯菜 (10oz)$206鐵板牛扒熱辣辣啫啫聲已經夠晒吸引,店員仲要倒啲熱熔芝士倒去,睇到我哋流晒口水。牛柳我哋要咗5成熟,切開粉嫩粉嫩,食嘅沾上軟綿香滑嘅芝士,再加上我哋揀嘅蒜蓉燒汁,味道好好。吃扒雜扒配薯菜$196呢個雜扒份量好勁,我哋貪佢咩都有啲,有牛扒、魚柳、雞扒、豬扒、煙肉、司華力腸,啲扒疊到成座山咁樣,上面仲有隻煎蛋添。我最鍾意魚柳同埋雞扒,肉質嫩,牛扒就梗係冇之前嗰個牛柳咁好,但係都ok嘅,豬扒都唔會話乾柴。我哋兩個扒都加咗$25轉套餐,有麵包、餐湯、飲品同埋甜品,好抵食,個蘿宋湯仲幾好

煙三文魚牛油果水牛芝士沙律$118

牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉$138

辣蕃茄大蝦意大利粉$138

熱熔芝士纽西蘭牛柳配薯菜 (10oz)$206

吃扒雜扒配薯菜$196

我哋兩個扒都加咗$25轉套餐,有麵包、餐湯、飲品同埋甜品,好抵食,個蘿宋湯仲幾好飲添,落足料。

朱古力心太軟 $58
呢個心大軟做得好流心,一𠝹開朱古力湧出來,熱辣辣嘅Bownie朱古力味濃配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,好好食。
2024-01-28 52 瀏覽
🛍️買完野都晏😅一抽二掕咁🤪今晚就趕唔切煮飯👩‍🍳要偷懶嚕🥳凍冰冰最好梗係去鋸番個鐵板扒啦🥳呢間坐得舒服😌坐低先覺得原來已經行到好倦呢😂🥩熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 (10oz) 🌈一想食芝士我就諗起佢地嘅熱熔芝士喇🧀芝士控一定要叫呢個呀😍熱辣辣係鐵板上面芝士拉絲嘅效果❤️真係無得彈呀💯牛柳又多汁又軟嫩🐮令人回味無窮呢✅ +$25可以轉套餐🍴套餐有埋餐湯、麵包、飲品同埋甜品嚕🥤大滿足呀🥳🐽吃扒什扒配薯菜🌈Hubby睇中呢個包羅萬有嘅鐵板餐🔥裡面有魚柳🐠煎蛋🍳豬扒🐽牛扒🐃雞扒🐤煙肉🥓司華力腸🐷款款都熱辣辣🔥跟餐個杯曲奇味雪糕好好食架 🍧記得留肚食呀🥳

🥩熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 (10oz)

🐽吃扒什扒配薯菜

2024-01-27 34 瀏覽
和太太到旺角一間港式懷舊餐廳鋸扒。說它懷舊,因為裝修擺設上刻意營造了懷舊氣氛,例如舊式電話、舊式桌椅、不繡鋼碗杯等等。價錢合理,今天剛好試了豬、羊、雞,全都夠腍,餐湯是羅宋湯,濃郁夠味,好飲。帕士圖烤羊架配炸椰菜花($119)(跟餐湯和熱飲)我其實不清楚什麼是帕士圖,可能是香草吧。總之羊架烤得鮮嫩有汁,肉質軟腍入味。炸椰菜花非常好食,它並無任何麵糊,可以吃到椰菜花本身的清甜。吃扒什扒配薯菜($99)(跟餐包、餐湯、熱飲和雪糕)魚柳、雞扒、豬扒各一塊,還有半條司華力腸及一份薯條,鐵板燒得熱,店員淋醬汁時滋滋響,甚有氣氛。我選了黑椒汁,好味但不夠辣,雞扒和豬扒都夠腍,魚柳較薄,整體來說很不錯。配薯條我覺得已夠飽,否則加意粉或飯也只需$5。
和太太到旺角一間港式懷舊餐廳鋸扒。

帕士圖烤羊架配炸椰菜花($119)
(跟餐湯和熱飲)

吃扒什扒配薯菜($99)
(跟餐包、餐湯、熱飲和雪糕)
2024-01-27
If you or your pals are rocking the keto life, @chiba.108 has got you covered, making this modern HK-style steakhouse the perfect place for an affordable date night! From the striking purple exterior that had us fooled for a café to the vintage vibes and old-school canto tunes inside, this place sets the mood just right. We added $25 to our mains for a set combo, which included bread, soup (pork bone/borscht), dessert (@cocoberry_hk ice cream) and a drink (+$3 for iced drinks/ $17 for hot tea).𝗣
Portobello Mushroom with Asparagus and Smoked Salmon Cauliflower Fried Rice
𝗣𝗼𝗿𝘁𝗼𝗯𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗖𝗮𝘂𝗹𝗶𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗰𝗲 $𝟭𝟯𝟴
We decided to give their cauliflower fried rice a shot, and it sure was a delightful surprise with a creamy yet crunchy texture! Packed with plenty of mushrooms, smoked salmon and asparagus, it's a satisfying dish that doesn't skimp on flavor despite being low on carbs. A definite must-try!
Ribeye Steak with Potato
𝗥𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 $𝟭𝟴𝟴
Served on a sizzling iron plate, our waiter poured on the sauce of our choice (black pepper, garlic, onion, red wine, or melted cheese for +$18) before we dove in. The ribeye itself was an absolute steal, as the thick, juicy and tender cut didn't have any stringy bits. The sides included fries, carrots, and broccoli, making a perfectly balanced meal.
2024-01-17
Ribeye Steak with Potato
2024-01-24 26 瀏覽
🪩懷舊鐵板晚餐之夜🪩-喺新寳戲院睇完戲揾地方食飯 眼前呢間餐廳好搶眼 粉紫色油漆 庭園式格局 原來sell港式懷舊情懷 播放六七十年代嘅金曲-🥩什扒雜扒陣容鼎盛:豬牛雞扒🥩煙肉🥓司華力腸🌭煎蛋🍳煎龍脷柳🥠 再跟薯菜 最有特色嘅moment 當然係倒醬汁嗰時 煙霧迷漫加上鐵板發出嘅吱吱聲 我自然要用白紙巾🧻做個招牌「擋煙」動作 配合一下🤣🤣🤣-🍝辣蕃茄大蝦意大利粉除咗烤虎蝦 仲有幾隻巨蝦仁🍤 厚身彈牙 意粉al dente掛汁 辣蕃茄汁🍅少少酸辣 juicy兼惹味 有口感 味道夠-🍋話梅鹹檸七杯底大大個鹹檸檬唔特止 追加幾粒話梅 又鹹又酸又甜又夠氣-📍吃扒旺角豉油街108地舖
🪩懷舊鐵板晚餐之夜🪩
🥩什扒

🍝辣蕃茄大蝦意大利粉

🍋話梅鹹檸七
杯底大大個鹹檸檬唔特止 追加幾粒話梅 又鹹又酸又甜又夠氣
📍吃扒
旺角豉油街108地舖
2024-01-22 39 瀏覽
爸爸媽媽話好耐冇食過港式鐵板餐,今日專登帶佢哋嚟呢間餐廳食鐵板餐回味一下。煙三文魚牛油果水牛芝士沙律$118份量都幾多,水牛芝士份量好慷慨,質地爽彈,煙三文魚鹹香,連同沙律菜一齊食好好味。牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉$138材料好豐富,賣相好吸引,牛油果好creamy,軟殼蟹脆卜卜大大臭,意大利粉好掛忌廉汁。辣蕃茄大蝦意大利粉$138呢個意粉口味較上面嗰個清爽,茄醬香濃,配上爽口大蝦,而且只係微微辣。鐵板:熱熔芝士纽西蘭牛柳配薯菜 (10oz)$206+25 轉套餐(包湯,麵包,飲品及甜品)主角出場,鐵板熱辣辣嘅吱吱聲真係好吸引,熱辣辣嘅時候倒上澎湃嘅熱熔芝士響牛柳上面,真係望見都想食。牛柳好厚身,肉色粉嫩,肉質嫩滑。啲芝士香但係食落又唔會好膩,好食。我哋加咗$25轉套餐有齊湯,麵包,飲品同甜品雪糕,性價比不錯。吃扒什扒配薯菜 $196呢個雜扒鐵板真係好大堆頭,有齊牛扒,豬扒,雞扒,魚扒,司華力腸,仲有煎蛋加頂帽。我哋叫咗洋蔥汁,呢個雜扒夠晒港式味道,豬扒仲要係咖喱煎豬扒,魚柳同埋雞扒都煎得好香。朱古力心太軟配雪糕$58最後叫埋甜品,呢個係懷舊打卡之選,有埋甜品小傘。朱古力心太軟做得不錯

煙三文魚牛油果水牛芝士沙律$118

牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉$138

辣蕃茄大蝦意大利粉$138

鐵板:熱熔芝士纽西蘭牛柳配薯菜 (10oz)$206
+25 轉套餐(包湯,麵包,飲品及甜品

吃扒什扒配薯菜 $196

朱古力心太軟配雪糕$58
最後叫埋甜品,呢個係懷舊打卡之選,有埋甜品小傘。朱古力心太軟做得不錯,熱辣辣,流心效果好好,朱古力味香濃,配埋凍冰冰嘅雪糕一齊食,口感超正。

2024-01-20 87 瀏覽
我哋第一次食呢間店。7:00去到嘅時候佢同我哋講話只有90分鐘嘅用餐時間,對於食扒餐嚟講時間都好充足,安排算合理。入到去整體個環境都幾好,都算乾淨。不過侍應落單嘅時候好似都唔係好細心,成日都要客人重複兩三次先聽清楚咁。感覺好似心不在焉,好心急…或者可能佢哋真係聽唔清楚….但幾個侍應情況都係咁。食嘢方面,我同朋友叫咗一個鐵板西冷牛扒同兩個雜扒餐。西冷牛扒鐵板唔熱,薯條好腍晒..雜菜都係..牛扒就好韌。感覺唔似係七成熟,似係十成厚切牛扒,基本上我食咗三分之一,就食唔到。什扒餐啲豬、雞扒一般。每個人埋單位位$220。事後我會覺得既然質素同花園餐廳差唔多,點解我仲要喺度食?
2024-01-18 48 瀏覽
呢個所謂既燴飯。啲米唔熟 無汁。味道又唔夠 我地命叫左芝士薯條 簡直垃圾仲衰過巴士站茶水間巴薯條! 普通薯條無味 加上一堆無味巴芝士 仲叫左個雜扒 啲汁小得可憐 從來都唔寫食評 今次真係頂唔順
呢個所謂既燴飯。啲米唔熟 無汁。味道又唔夠
2024-01-18
生日
2024-01-17 43 瀏覽
行過被呢間精緻典雅紫色外牆嘅餐廳吸引住視線💜望埋餐牌~心血來潮挑起條鋸扒癮🤭就入去坐低啦~店內裝潢有華麗吊燈貫徹懷舊風格~點埋個咋咋聲嘅鐵板餐食就好啱mood啦😜😜.特選肉眼扒9oz (配飯+$5) $188大大塊巨型肉眼扒🤩食肉獸見到好歡喜~淋上伴隨嘅黑椒醬汁~更添惹味~肉質唔錯易切開~牛扒下更墊有薯菜~有菜有肉加埋飯實夠飽~.熱熔芝士紐西蘭牛柳 10oz配薯菜 $206上枱時店員會隨即淋上火炎熔化芝士🧀係幾搶眼~個人覺得呢款牛柳肉質更靚🐂切開依然呈誘人粉紅心~沾上蒜蓉汁&加上咸香芝士味道~為牛柳更添風味~同樣底下配有西蘭花,小甘筍,洋蔥,幼薯條🤗🤗.以上鐵板晩餐加$25轉為套餐: 包括餐包(附牛油),湯(有中式西式湯可供選擇),甜品(係杯裝雪糕)及一杯飲品(附熱飲/+$3凍飲/+$17特飲).加一服務費
特選肉眼扒9oz (配飯+$5) $188
熱熔芝士紐西蘭牛柳 10oz配薯菜 $206
加一服務費

❀ 吃扒 #旺角 ❀❗西式復古裝修內藏港式鐵板燒 百幾蚊可以食到大大份牛扒❗——————————————————好鍾意呢一間懷舊鐵板燒扒房用上歐陸復古風嘅裝修形成強烈嘅對比,好似置身喺Cafe當中鋸扒🤣呢啲港式鐵板燒買少見少,呢度提供唔同牛扒嘅鐵板燒選擇,仲可以加上熱熔芝士,成功將將被遺忘嘅港式鐵板燒再掀起熱潮✨.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 特選肉眼扒配薯菜 $188 (3.9/5)♥ 加$25轉套餐 ♥ 加$28轉心太軟雪糕 (3.6/5)$188有成九安士嘅肉眼牛扒,有成兩隻手咁大,就連男仔朋友都食唔晒🤣叫咗五成熟,肉質都幾軟腍,呢個價錢嚟講質素算係超班!另外仲有唔少粗切薯條🍟,雖然唔算好香脆,始終會俾啲肉汁搞到冧咗,但係吸晒啲味,又重薯香,都唔錯喎!可以按個人喜好選擇黑椒汁、洋蔥汁、蒜蓉汁、紅酒汁。加$25就可以跟埋餐湯、包、雪糕🍦湯可以選擇羅宋湯或者豬骨湯,我哋揀咗豬骨湯,其實似中式嘅青紅蘿蔔豬骨湯,都幾足料。另外想甜品在高級啲就可以加$28轉心太軟,不過心太軟就有啲焗過龍,冇咗流心嘅效果,覺得唔使特別加配🙈.☞ 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $206 (4/5)用嚟自紐西蘭嘅牛柳,有成10安
❀ 吃扒 #旺角 ❀
❗西式復古裝修內藏港式鐵板燒 百幾蚊可以食到大大份牛扒❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 特選肉眼扒配薯菜 $188 (3.9/5)
♥ 加$25轉套餐
♥ 加$28轉心太軟雪糕 (3.6/5)
叫咗五成熟,肉質都幾軟腍,呢個價錢嚟講質素算係超班!
可以按個人喜好選擇黑椒汁、洋蔥汁、蒜蓉汁、紅酒汁。

☞ 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $206 (4/5)
用嚟自紐西蘭嘅牛柳,有成10安士,非常厚切,份量十足🤩
同樣叫咗五成熟,即使咁厚都可以保持內裏粉嫩☺️
侍應會直接喺客人面前淋落上去好有儀式,打卡就啱晒📷芝士唔會好漏,特登調校到偏流質,食晒都唔會膩。
同樣地可以自選喜愛嘅醬汁,不過覺得就咁點芝士都夠晒!

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.6/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
呢度可以以合理嘅價錢食到質素不俗嘅港式鐵板燒,裝修中充滿特色,尤其男朋友鍾意食肉嘅就啱曬,絕對係滿滿嘅protein source😆
2024-01-15 30 瀏覽
同朋友食飯~ 餐廳外觀非常漂亮,紫色的外牆裝修給人一種典雅的感覺,內部則擺放著美麗的歐洲椅子,營造出懷舊的氛圍! 餐廳提供了新酮飲食的選項,這讓我們感到驚喜。我們點了香煎三文魚柳配椰菜花飯,美味又健康!三文魚柳煎得恰到好處,魚肉鮮嫩多汁,搭配著椰菜花飯,口感豐富而清爽。我們也點了他們的招牌菜精選鐵板肉眼扒!肉眼扒本身已經很美味,但他們還加上了熔岩芝士,這讓整道菜更加豐富多層次。當芝士在扒上融化時,散發出濃郁的香氣,每一口都讓人喜歡!我們還品嚐了他們的羅宋湯!我們點了玫瑰蜜桃和有機蘋果醋梳打作為飲品。這款梳打清新解渴,帶有微酸的蘋果風味,非常適合搭配西餐!