2024-03-23 396 瀏覽
旺角行完街就要醫肚,被【吃扒】紫色西式門面吸引了🥰拉開紫色趟門,彷如走入懷舊西餐廳般😍,復古西式裝修,有花樣年華的感覺❤餐牌選擇都多,除左扒類,仲有意粉等主食可以揀呢👍🏻~🥩吃扒什扒配薯菜+$18熱溶芝士🧀▪煎蛋,煙肉,魚柳,牛扒,雞扒,豬扒▪食肉獸最愛😍😍,超豐富呢!!鐵板滋滋聲,店員將熱溶芝士倒上什扒上,好誘人🤤!!熱溶芝士濃郁醇香,配薯條或扒類一流👍🏻。點蒜蓉汁,🧄蒜味濃香,有另一番滋味!🥣羅宋湯+$20的餐湯酸甜香濃蕃茄味🍅,湯料豐富,係想念的味道~🍗水牛城雞翼外皮香脆,雞肉嫩滑,酸甜香辣,惹味可口呢!🥗凱撒沙律食左甘多肉,要食沙律平衡下🤭巴馬臣芝士香濃,沙律菜清爽,口感味道豐富~🍹雪糕菠蘿冰一次過滿足兩個願望😏雪糕香甜加上香甜菠蘿特飲🍍,解渴舒爽。🍸露絲瑪莉紅茶梳打無糖飲料,有微微紅茶味,清爽解膩!👍🏻
旺角行完街就要醫肚,被【吃扒】紫色西式門面吸引了🥰

餐牌選擇都多,除左扒類,仲有意粉等主食可以揀呢👍🏻~

🥩吃扒什扒配薯菜+$18熱溶芝士🧀
▪煎蛋,煙肉,魚柳,牛扒,雞扒,豬扒▪
食肉獸最愛😍😍,超豐富呢!!

鐵板滋滋聲,店員將熱溶芝士倒上什扒上,好誘人🤤!!
熱溶芝士濃郁醇香,配薯條或扒類一流👍🏻。

點蒜蓉汁,🧄蒜味濃香,有另一番滋味!

🥣羅宋湯
+$20的餐湯
酸甜香濃蕃茄味🍅,湯料豐富,係想念的味道~

🍗水牛城雞翼
外皮香脆,雞肉嫩滑,酸甜香辣,惹味可口呢!

🥗凱撒沙律
食左甘多肉,要食沙律平衡下🤭
巴馬臣芝士香濃,沙律菜清爽,口感味道豐富~

🍹雪糕菠蘿冰
一次過滿足兩個願望😏
雪糕香甜加上香甜菠蘿特飲🍍,解渴舒爽。

🍸露絲瑪莉紅茶梳打
無糖飲料,有微微紅茶味,清爽解膩!👍🏻

• 吃扒什扒
2023.10.18【10.18 初嘗生酮飲食@ 旺角 吃扒 】女孩子一生的事業就是減肥有人用168斷食有人則用生酮飲食法好久不見的隔壁公司女孩短短幾月,瘦了不少八卦一問,她捨棄168斷食因為她的腸胃因為這樣受損所以改了生酮飲食法匆匆在公司門口告知她常去而又有提供生酮飲食的餐廳名字讓我在Openrice查找一下那天一聽就Openrice餐廳和 Googlel了生酮飲食但後來又沒有一回事今天在油麻地工作直接下班想起餐廳就在附近就再Openrice然後就試試人生第一次生酮飲食紫色的外貌神秘又性感裡面有點刻意懷舊的裝潢就是扒房應該有的氣氛餐廳名字是吃扒當然叫扒吃上面是鐵板餐下面生酮小食和沙律都有生酮選擇可以加$25轉為套餐有包括餐包、湯、甜品及一杯飲品,凍飲+$3,湯有兩款可以選擇,一款是中式豬骨湯,一款是西式羅宋湯而我看到特飲---露絲瑪莉紅茶梳打感覺特別,加上無糖所以加$17轉配試試西餐配西式羅宋湯 及 餐包這個事好合理無糖露絲瑪莉紅茶梳打味道有趣無糖無負擔我Google了一下生酮飲食:生酮飲食 字面意思是“會產生酮體的飲食”,其為一種高脂肪,充足蛋白質,極低碳水化合物飲食這種飲食的特色
2023.10.1810.18 初嘗生酮飲食@ 旺角 吃扒 】

女孩子一生的事業就是減肥

下面生酮
小食和沙律都有生酮選擇
可以加$25轉為套餐
有包括餐包、湯、甜品及一杯飲品,凍飲+$3,
湯有兩款可以選擇,一款是中式豬骨湯,一款是西式羅宋湯
而我看到特飲---露絲瑪莉紅茶梳打
無糖露絲瑪莉紅茶梳打
味道有趣
無糖無負擔

我Google了一下生酮飲食:
生酮飲食 字面意思是“會產生酮體的飲食”,
其為一種高脂肪,充足蛋白質,極低碳水化合物飲食
這種飲食的特色是讓食物嚴重缺乏碳水化合物,
強迫身體燃燒脂肪而非碳水化合物,
進而產生酮體

我點了美國安格斯黑牛雪花肉眼扒 (8oz)(生酮)
整理的生酮是沒有醬汁的
店員在下單時會問要5成/7成/9成熟
我的選擇是7成
鹽和胡椒調味
廚師煎好
所以沒有醬汁
蘿蔔,西蘭花 和 牛扒完全可以入口
至於平日我們愛蒜蓉汁/黑椒汁/芝士汁

味道 ★★★

♡  吃扒♡
♡ 旺角豉油街108號地舖
2023-10-18
  • 美國安格斯黑牛雪花肉眼扒 (8oz)(生酮)
  • 露絲瑪莉紅茶梳打
今日同朋友收工,約咗食飯,朋友話覺得旺角想食扒,於是我哋就決定收工食呢一間,門面入到去覺得紫色嘅風格,非常漂亮,加上我朋友鍾意紫色,入到去侍應服務態度好好,我話想去洗手間佢主動俾咗條鎖匙我話廁所門口轉右就會有,然後我哋叫咗幾樣嘢,熱熔芝土紐西蘭牛柳配薯菜100z),侍應行過嚟嘅時候拎住用鑊載住藍色嘅火焰,然後將啲芝士淋上去淨係呢一點已經非常之值得拍片,而且好多芝士好震撼未見到已經好想食,食落口味道好好牛柳,我哋叫咗五成熟結果真係一啲都唔硬,仲要好有牛味,芝士好濃嘅芝士味亦都一啲都唔溜,跟住我同朋友叫咗1大腓菇蘆筍煙三文魚椰菜花飯(生酮),口感非常之健康椰菜花飯,好適合我哋啲減肥嘅女仔一啲都唔怕肥,仲有煙三文魚同埋啡菇非常之健康,感覺食多幾啖都唔怕,然後我哋叫左火焰醬山,非常之巨大同埋非常之靚裏面仲要有好多層雪糕蛋糕雪糕係朱古力味,而且打卡一流佢仲要個size非常之大,我哋兩個見到未食已經好開心,呢間餐廳非常之好好值得推介,而且喺旺角非常之方便
  • 熱溶芝士紐西蘭牛柳
  • 甜品
4天前 0 瀏覽
有日同朋友行完街,諗住揾間餐廳開餐,突然見到呢間餐廳。全紫色門面,咁亮眼嘅牆身,就吸引咗我哋行埋去睇menu,估唔到原來呢到係主打港式懷舊扒餐,仲加入生酮元素,迎合健康飲食潮流🤩餐廳主打各式鐵板扒餐,扒餐加$25亦可以轉成套餐,隨套餐包餐包、餐湯、飲品及甜品,餐湯點咗也可以選擇中式嘅豬骨蘿蔔湯,或者西式嘅羅宋湯。最後,我哋亦都揀選了懷舊嘅「火焰雪山」作甜品完結我哋美滿嘅晚餐。招牌熱溶芝士紐西蘭牛柳 鐵板一上枱「滋滋聲」,香味四溢,熱氣迫人,再即席淋上醬汁,咋一聲,舉起餐巾仍然感受到那股熱氣和香氣,那種鐵板餐的魅力確實無法抵擋。店員隨即會以平底鍋呈上芝士醬,並即場以火槍燃點拉絲芝士醬,然後再如瀑布般淋上鐵板牛柳,整道菜被火焰包圍,賣相夠澎湃,牛柳肉質厚身不會過韌,配搭帶鹹香的芝士醬更香口。西冷牛扒配薯菜(9oz)西冷扒上枱非常驚喜,大大件鋪滿整個鐵板。一陣黑椒汁嘅香味,七成熟嘅西冷扒剛剛好,牛肉鮮嫩爽口又多汁,底下配上薯條、西蘭花、紅蘿蔔等配菜,配搭口感唔錯。火焰雪山店員一上枱,雪山相當有睇頭,外觀上確實很像一座火山。店員即場點火燒焦面層蛋白霜,內層是蛋糕夾着雜果、朱古力和芒果雪糕,食落

招牌熱溶芝士紐西蘭牛柳

西冷牛扒配薯菜(9oz)

火焰雪山
店員一上枱,雪山相當有睇頭,外觀上確實很像一座火山。店員即場點火燒焦面層蛋白霜,內層是蛋糕夾着雜果、朱古力和芒果雪糕,食落一凍一熱相當過癮。
2024-03-27
👦🏻👧🏻收工行旺角見到一間門面採用搶眼嘅紫色💜,拉開紫色趟門,會似返咗去80年代咁。裝修設計懷舊優雅,燈具好有特色,仲播住80年代嘅歌添🎶,體驗幾特別。呢度最出名係熱熔芝紐西蘭牛柳,當然要試吓啦😋!除咗鐵板晚餐,仲有椰菜花飯類、意粉類、沙律、小食、甜品等選擇添~ 鐵板可以加$20轉套套餐,包羅宋湯/豬骨湯同飲品一杯,凍飲加$3。🥩特選肉眼扒配薯菜 (9oz) $188店員將鐵板上枱時會遞上紙巾,俾我哋擋住衣服,防止淋上扒汁時彈到衣服,非常貼心。肉眼扒大大塊,厚肉而且口感軟腍,肉味較濃郁。🧀熱熔芝士紐西籣牛柳配薯菜(10oz) $208店員將熱熔芝士淋上牛柳個吓好吸引,睇到流口水😆~ 我哋order咗五成熟,切開入面係好靚嘅粉嫩色,肉質軟熟。芝士嘅鹹香原來同蒜蓉汁嘅香味好夾,令口感更豐富。🥣羅宋湯湯料好足味道濃郁,有蕃茄嘅酸味又有洋蔥嘅甜味,好好飲。🍹凍檸茶 📍 吃扒 (旺角)旺角豉油街108號地舖

🥩特選肉眼扒配薯菜 (9oz) $188

🧀熱熔芝士紐西籣牛柳配薯菜(10oz) $208

🥣羅宋湯
湯料好足味道濃郁,有蕃茄嘅酸味又有洋蔥嘅甜味,好好飲。

🍹凍檸茶

📍 吃扒 (旺角)
旺角豉油街108號地舖
2024-04-08
2024-04-11 0 瀏覽
嘩~首先!佢D好評唔知邊度嚟?!我同朋友各叫左一份7成熟西冷同一份7成熟肉眼,仲每人加$25餐包、餐湯、餐茶!到份扒上枱時,已聞到陣鑊燶味,就係塊鐵板太熱,連墊底嘅薯條都燶鬼哂,好啦~咁就算啦~唔食D薯條,到我一切塊西冷,嘩!硬過你條命!但入面仲係有粉嫰嘅顏色嘅,一入口!係好咸!而且係被乸過嘅肉質!真係超級難食!佢呢個質素,真係金鳳好食過佢十倍!係連大家樂都不如!可想言之係有幾咁難食!我朋友果份肉眼好小小!起碼冇咁咸!但肉質一樣係茶餐廳質素!我食左兩口,真係食唔落去!埋單仲要四百幾!好似食垃圾咁
嘩~首先!佢D好評唔知邊度嚟?!

2024-04-06
  • 沒有
2024-04-11 0 瀏覽
我同老公就放工走去食下,撐吓枱腳過下二人世界🥰入到黎環境就已經好似走入咗70至80年代咁,播放住經典既歌曲🎵配上牛扒🥩撐住枱腳特別浪漫🥰餐廳有多款懷舊經典既特色飲品🥤選擇🤩我呢當然要品嚐一下啦!🔸20cm吉列豬扒配薯菜有2大塊吉列豬扒喺度,我相信加埋一定唔止20cm,勁厚😍配埋薯菜就夠曬飽啦!🔸熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜熱熔芝士真係好邪惡👿呀!牛柳整得好淋,原本本身可以配左黑椒汁,但係芝士真係超多,唔需要點黑椒汁已經好好味啦!想配餐湯🍲餐包,同餐飲🥤都要加錢嫁!我餐飲就轉左飲黑牛,甜品就轉左心太軟👍🏻🔸黑牛係以前60-70年代既飲品🥤佢係由可口可樂配上朱古力雪糕嫁,而家香港好少地方仲有得飲㗎,未飲過嘅就一定要飲下啦!🔸朱古力心太軟心太軟切開會有流心效果既,配上雪糕一齊食,可以中和返佢朱古力既甜度。
我同老公就放工走去食下,撐吓枱腳過下二人世界🥰

餐廳有多款懷舊經典既特色飲品🥤選擇🤩我呢當然要品嚐一下啦!

🔸20cm吉列豬扒配薯菜

🔸熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜

想配餐湯🍲餐包,同餐飲🥤都要加錢嫁!
我餐飲就轉左飲黑牛,甜品就轉左心太軟👍🏻

🔸黑牛

🔸朱古力心太軟
2024-04-08 0 瀏覽
吃扒什扒配薯菜 $196好豐富,有魚柳、煎蛋、豬扒、牛扒、雞扒、煙肉、司華力腸,岩哂咩都想試既人,夠滿足 。特選肉眼扒配薯菜 $188蒜蓉汁有勁多粒蒜蓉,好香蒜味,肉眼扒有厚度,肉眼本身有部分油脂,所以口感都夠嫩 。升級套餐 $25有餐包、湯、飲品同甜品 。我地簡左羅宋湯,湯料都唔少 ,甜品係雪糕 。話梅鹹檸七 (跟餐加$17)酸酸甜甜,好開胃,可以食多兩舊肉 。有機蘋果醋梳打 (跟餐加$17)其中一款無糖飲品,岩哂唔想飲甜野,但又想叫杯野飲既人 。

吃扒什扒配薯菜 $196

特選肉眼扒配薯菜

特選肉眼扒配薯菜 $188

升級套餐 $25

話梅鹹檸七

話梅鹹檸七 (跟餐加$17)
酸酸甜甜,好開胃,可以食多兩舊肉 。

有機蘋果醋梳打

有機蘋果醋梳打 (跟餐加$17)
其中一款無糖飲品,岩哂唔想飲甜野,但又想叫杯野飲既人 。

2024-03-26
特選肉眼扒配薯菜
話梅鹹檸七
有機蘋果醋梳打
2024-04-06 0 瀏覽
吃扒 📍旺角.店面好靚 好華麗感覺餐廳嘅燈好靚 感覺可以再暗D 先顯得再懷舊啲見到餐廳最入邊 果一個角落頭 比較暗黃 更有風味.價錢正常 份量成正比👏🏻👍🏻✨肉眼 果然系好味 我叫5成熟要趁熱食 吾系就會變韌 但係靭得黎都有口感薯條好食 配黑椒汁一流.✨牛柳 肉質好食 反而個芝士吾夾我見好多人叫芝士 但係覺得冇芝士仲好食呢份嘅薯條麻麻哋 啲芝士乾咗之後 味道奇怪.✨飲品✨見到有零糖嘢飲 最後揀咗蘋果醋味道唔係個個都受到 鍾意飲醋嘅先好叫.黑牛 可樂配雪糕 爽.✨甜品係雲呢拿杯裝雪糕可加錢要心太軟 不過我覺得今次夠飽 雪糕夠了..味道:😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回訪指數:🤤🤤🤤/5.. .#📸 #😋#香港 #米吃 #香港探店 #打卡 #打卡餐廳#跟米吃出瘦身材 #kumikofindfun #健身人士飲食 #管理體重 #飽住瘦 #蛋白質 #foodiehk #kukeepfiteat
吃扒 📍旺角

#健身人士飲食
#管理體重 #飽住瘦 #蛋白質
#foodiehk #kukeepfiteat
2024-04-02 70 瀏覽
放工同朋友去旺角行街👯‍♀️所謂食飽左先有力行🤣所以行街前經過呢間紫色嘅西餐廳就入去醫包個肚🤰🏻呢度嘅門面好適合去打卡😆餐廳入面係懷舊風~🥢吃扒什扒配薯菜 $196魚柳🐟|煎蛋🍳|豬扒🐖|牛扒🥩|雞扒🐔|煙肉🥓|司華力腸呢個鐵板餐有好多塊扒😍係食肉獸必點呀!全部肉都唔會韌~呢度嘅食物份量都係比較大份,抵食~餐廳食物都多元化,依家好多人崇尚健康飲食💁🏻‍♀️所以餐廳都提供多款生酮飲食嘅食物,無論係咪減肥嘅大家都可以黎食!🥢煙三文魚牛油果水牛芝士沙律🥗 $118呢個沙律份量好大,煙三文魚都有好多塊🙋🏻‍♀️水牛芝士🐃🧀都有大大舊,半個牛油果🥑配黑醋汁,呢個都係行緊生酮嘅朋友可以食嘅~🥢牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉🍝🦀 $138我地都鍾意呢個意粉,飛魚子比得多,可以撈晒全個意粉,每一啖都食到飛魚子,爽爽口感十足⬆️軟殼蟹都一大隻,牛油果🥑大半個➕$25轉套餐有餐包|湯|飲品|甜品湯有豬骨湯&羅宋湯甜品係雪糕

🥢吃扒什扒配薯菜 $196

有餐包|湯|飲品|甜品
湯有豬骨湯&羅宋湯
甜品係雪糕

2024-03-30 59 瀏覽
之前同朋友食過呢間覺得唔錯,今次介紹另一位朋友黎食,一齊緬懷舊時光。我覺得餐廳食物分量偏多,所以就只係加$20轉套餐(中湯/紅湯+飲品)。✨特選肉眼扒配薯菜(9oz)$188朋友叫左7成熟,肉質厚實,牛扒又大又厚身,煎得唔硬,真係好考廚師功力!✨熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 (10oz)$206上次見到有人點呢個熱熔芝士,真係好吸睛,今次我都要試下!一見到火🔥係上面,就已經非常期待。我叫左5成熟,肉質軟淋,唔錯唔錯!話梅凍檸樂$17話梅鹹檸七$17總結黎講,餐廳定價合理,分量足夠,而且味道唔錯,值得推薦。兩款牛扒都好食,我和朋友覺得最好味係紐西蘭牛柳,反正價錢差唔多,下次都係繼續叫紐西蘭牛柳😆

✨特選肉眼扒配薯菜(9oz)$188

✨熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 (10oz)$206