2019-06-04 78 瀏覽
又到了慶祝生日既時候開放時間去到比較夜既餐廳唔多所以揀咗凌晨至收舖既呢間餐廳(因為要就哂8個人時間><)菜式選擇唔算很多 都係一般西式餐廳既菜式味道方面 可以算係中上啦 又未到好好吃既不過 飲品方面 選擇就有OK多啦特別是洒精飲品 真係幾唔錯餐廳環境設計及佈置 都係一般設計唔算係好特別 但如果人多 會有一間房仔好方便一班人慶祝生日 靜靜地推介菜式:1.烤西班牙豬肋骨夠味而且肉質嬾滑☝🏻☝🏻配鴛鴦薯條 (應該係薯仔+蕃薯) 正!2.黑松露意粉 好食
又到了慶祝生日既時候

開放時間去到比較夜既餐廳唔多
所以揀咗凌晨至收舖既呢間餐廳
(因為要就哂8個人時間><)
菜式選擇唔算很多 都係一般西式餐廳既菜式

好方便一班人慶祝生日 靜靜地

推介菜式:
1.烤西班牙豬肋骨
夠味而且肉質嬾滑
☝🏻☝🏻配鴛鴦薯條 (應該係薯仔+蕃薯) 正!
2.黑松露意粉 好食
2019-05-23
慶祝紀念
生日
  • 香煎上級盲槽魚柳
2019-06-03 52 瀏覽
之前晚餐時間想試 點知勁多人今日預先book位 仲要book 6點✌🏼想去食 記得早d到or book 位位置有限 唔係就要等嫁喇.🥗吃吧招牌拼盤 ($132)打卡一流 盤內加左乾冰 一陣陣煙霧 營造仙氣效果 唔錯唔錯拼盤有5款小食 蟹肉牛油果+蕃茄水牛芝士+鵝肝酥盒+忌廉煙三文魚+墨魚子鳥蛋 鵝肝酥盒好出色 鵝肝煎到好香 青蘋果🍏中和左酥盒同鵝肝嘅油膩感 配搭得好好另外4款不過不失.🥘西班牙魷魚海鮮飯 ($188)原隻大魷魚上 🤤仲有帶子 青口 青口 魚肉 好豐富魷魚🦑肥美啖啖肉 有燒過既味道飯味道偏酸 口感偏硬 質感偏濕香草蕃茄醬汁味道好夠 岩我口味唯一美中不足係 青口得一隻 想食多幾隻😣.🍾🐮慢煮甜酒燴和牛面頰 ($188)牛面頰肉質軟而唔韌 脆甜酒汁味道好清淡份量好多 有成6,7片 面頰肉肉底有薯蓉 幼滑得黎有薯仔香配搭甜酒牛肉汁一齊食好夾.🍶熱情果接骨木花茶 ($56)估佢唔到🤣用中式花樽裝住都幾特別 可以呃下like味道似普通果茶.🍺LIONROCK夢想 ($64)有驚喜 聞到同飲到淡淡桂花味 好鐘意 第一次飲桂花味啤酒📍Chiba 吃吧地址:旺角彌敦道566-568
之前晚餐時間想試 點知勁多人
今日預先book位 仲要book 6點✌🏼
想去食 記得早d到or book 位
位置有限 唔係就要等嫁喇
🥗吃吧招牌拼盤 ($132)
打卡一流 盤內加左乾冰
一陣陣煙霧 營造仙氣效果 唔錯唔錯
拼盤有5款小食
另外4款不過不失
🥘西班牙魷魚海鮮飯 ($188)
原隻大魷魚上 🤤仲有帶子 青口 青口 魚肉 好豐富
魷魚🦑肥美啖啖肉 有燒過既味道
飯味道偏酸 口感偏硬 質感偏濕
香草蕃茄醬汁味道好夠 岩我口味
唯一美中不足係 青口得一隻
想食多幾隻😣
🍾🐮慢煮甜酒燴和牛面頰 ($188)
牛面頰肉質軟而唔韌 脆甜酒汁味道好清淡
份量好多 有成6,7片 面頰肉
肉底有薯蓉 幼滑得黎有薯仔香
配搭甜酒牛肉汁一齊食好夾
🍶熱情果接骨木花茶 ($56)
估佢唔到🤣用中式花樽裝住
都幾特別 可以呃下like
味道似普通果茶
🍺LIONROCK夢想 ($64)
有驚喜 聞到同飲到淡淡桂花味
好鐘意 第一次飲桂花味啤酒

📍Chiba 吃吧
地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
2019-06-02 31 瀏覽
又新發現一間cafe!cafe外表但係食物質素唔似cafe,反而有餐廳水準。德國咸豬手豬手送上枱之後店員會點火,影相呃like一流😆炸豬手皮好脆,肉質都OK,本來好驚兩個人食一隻豬手會太多,但係隻豬手都唔算好大隻所以都食得曬。軟殼蟹肉醬千層麵軟殼蟹放喺千層麵上面,炸漿粉算幾薄,炸得香脆可口,唔會好油。千層麵好軟身,蕃茄蓉酸酸地,可以中和千層麵嘅粉味同飽滯感,整體感覺都算唔錯。芝士白酒煮法蜆海蜆都幾大隻,食落鮮甜夠新鮮,而且洗得好乾淨冇沙。不過因為芝士好多,有少少蓋過海蜆既味道,但整體味道都OK。熱情果接骨木花茶呢個幾得意!唔係用普通嘅杯裝,而係一個花樽造型,酸酸甜甜,味道好清新消滯,非常適合夏天飲。以cafe黎講,呢間質素真係幾唔錯。
又新發現一間cafe!
cafe外表但係食物質素唔似cafe,反而有餐廳水準。
軟殼蟹肉醬千層麵

芝士白酒煮法蜆

熱情果接骨木花茶

以cafe黎講,呢間質素真係幾唔錯。
2019-06-02 38 瀏覽
1️⃣黑松露煙火腿芝士多士$78 黑色嘅多士有驚喜!餡有勁多芝士,拉絲絕對冇難度🤩仲有鹹香嘅煙火腿肉,黑松露味十足,好正!令人胃口大開!2️⃣西班牙煙火腿蜜瓜$68 蜜瓜好新鮮,煙火腿唔會太鹹,同蜜瓜好夾,四大嚿,都只不過係$68 ,性價比高!😋😋3️⃣烤西班牙豬肋骨$188(細份) 嘩!真係好軟腍!平時食開d豬肋骨都係較硬,今日呢一份我比100分!肥瘦適中,煮得啱啱好,夠腍嫩夠多汁夠入味!😋好想想大廚學習點整😚4️⃣軟殼蟹肉醬千層麵$148 軟殼蟹炸得酥香,食落好滋味,蟹味特別濃厚。肉醬千層麵都整得好好!坊間食開嘅千層麵都會有條硬邊,但係呢一個千層麵成份都係腍身嘅,廚師👨‍🍳勁!配上濃郁嘅肉醬,食落都好唔錯啊😋😍5️⃣ginger cider $64 好容易入口😝😝偏甜,有淡淡薑味6️⃣Celis white $78淡淡嘅花香味,我中意!
1️⃣黑松露煙火腿芝士多士$78

2️⃣西班牙煙火腿蜜瓜$68

3️⃣烤西班牙豬肋骨$188(細份)

4️⃣軟殼蟹肉醬千層麵$148

5️⃣ginger cider $64
好容易入口😝😝偏甜,有淡淡薑味

6️⃣Celis white $78
淡淡嘅花香味,我中意!
2019-06-01
  • 黑松露煙火腿芝士多士
2019-05-31 49 瀏覽
🍔之前都介紹過依間餐廳,食個兩道菜都非常高質而且用心!今次又經開個頭,決定試埋其他菜式😋 經過今次一試,更加認為依間餐廳係信心之選❤️-黑松露煙火腿芝士多士($78) 係好多人必叫嘅頭盤🥰 黑松露芝士味好夾🧀,仲有埋煙火腿喺入面,而且拉絲效果簡直打卡一流😌 辣番茄汁海鮮意粉($138) 海鮮意粉有齊鮮蝦、青口、蜆肉,配埋微辣嘅番茄醬汁帶出配料嘅鮮味🦐最推介嘅喺煙燻西班牙伊利比亞豬扒($188) 煙燻嘅效果做得幾好👍🏽 豬肉味香濃,油香味十足,肉質偏腍身,一人份量岩岩好🐖嘢飲方面都想當有睇頭,點左黎自台灣嘅手工啤。啤酒瓶身有一對男女,適合情侶放閃😂 浮光奇想比利時金啤酒(男) 同浮光天真酒花小麥啤酒 (女)($68/1) 男士啤酒偏濃酒味較重,麥香出眾,而女士啤酒側清甜易入口,仲散發陣陣水果香氣🍎

2019-05-24
慶祝紀念
紀念日
  • 黑松露煙火腿芝士多士
  • 煙燻西班牙伊比利亞豬扒
「慢煮甜酒燴和牛臉頰🐮」($188) 嘅和牛煮到好淋好淋 醬汁開胃 薯蓉香滑 重奶味 「西班牙魷魚海鮮飯🦑」($188) 係原隻魷魚上 好誘張😱 魷魚多汁 原全唔會似象筋 終於係咬得斷架!好感動!😭個飯好creamy 好濃蕃茄味❤️同埋飯量幾多 岩哂飯桶!🤤 「吃吧招牌拼盤🍱」($138) 設計有心思 造型精緻 但唔係好合🐰兄妹胃口 「青檸青蘋果梳打🍏」($48) 有針筒裝住糖漿 甜度可自由調教 幾好玩 「曲奇朱古力奶昔🍪」($68) 賣相超驚喜!係用碗上嘅 仲有好多配料同一大球雪糕!夠哂邪惡😈-Slow Cooked Wagyu Beef Cheek🐮 ($188) is super tender and juicy. The sauce is appetising. The smashed potato is creamy and has a strong milk flavour.The Spanish Seafood Paella🦑 ($188) is served with an entire squid which is juicy and tender! The rice

The Spanish Seafood Paella🦑 ($188) is served with an entire squid which is juicy and tender! The rice is as creamy as risotto with a rich tomato sauce. The portion of this meal is quite large!

The Chiba Signature Platter🍱 ($138) is delicate but it is not my cup of tea.

Green Apple and Lime Soda🍏 ($48) is interesting! A syringe is used to add the syrup into the soda according to your personal preference.

Cookies Chocolate Milk Shake🍪 ($68) is surprising! The milk shake is filled into a bowl instead of a cup. There are popcorns, cream, Oreos and a scope of icecream ! This must be a evil drink😈
價錢price:$90 - $300(荷包厚度唔同 大家睇餸食飯🤑)
地址address:Mong Kok
性價比CP value:🤤🤤🤤🤤⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤(份量好多🥳)
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️(幾有feel😎)
服務service:🤤🤤🤤⚪️⚪️
分數Score:88/100🔖
  • 慢煮甜酒燴和牛面頰
  • 曲奇朱古力奶昔
  • 西班牙魷魚海鮮飯
墨西哥烤雞餅($86)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣烤雞餅嘅薄皮入面塞住好多芝士。 🧀有啲拉絲效果㗎。😍 入面都有唔少雞肉。🐔 中間有啲酸忌廉同埋蕃茄莎莎去夾埋一齊食。⁣⁣⁣⁣😋⁣⁣⁣⁣⁣⁣辣蕃茄汁海鮮意粉($138)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣意粉煮得ok,texture偏向軟身少少,但係唔係太淋。👍🏻 辣味適中,唔會冚過咗番茄嘅鮮甜。🌶 而且入面都有唔同種類嘅海鮮,物有所值。⁣⁣⁣⁣🦞⁣⁣⁣⁣⁣⁣煙燻西班牙伊比利亞豬扒($188)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣上碟嘅時候開頭係用一個罩罩住嘅,入面充滿白煙,係驚喜位。😯 而打開個罩,入面嘅白煙走出嚟,形成煙霧瀰漫嘅效果。💨 而且咁樣亦都提升咗煙燻嘅味道。😎 而個豬扒亦都煮得啱啱好,特別多肉汁,一啲都唔鞋,豬肉味超重。⁣⁣⁣😙⁣⁣⁣⁣⁣Chiba Special Drink⁣($65)[好飲度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣呢個特調真係夠晒特別。🤩 嚟嘅時候係一個大玻璃杯,入面只係載住好多唔同嘅水果,切成一個個波波咁。🤔 然後,店員先至慢慢帶埋加壓梳打水瓶⁣嚟,慢慢將梳打水打入玻璃杯入面,直至滿瀉為止。😜 因為梳打水係現打,所以非常夠氣,好re
墨西哥烤雞餅($86)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣
墨西哥烤雞餅

辣蕃茄汁海鮮意粉($138)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣
辣蕃茄汁海鮮意粉

⁣⁣⁣⁣
煙燻西班牙伊比利亞豬扒

呢個特調真係夠晒特別。🤩 嚟嘅時候係一個大玻璃杯,入面只係載住好多唔同嘅水果,切成一個個波波咁。🤔 然後,店員先至慢慢帶埋加壓梳打水瓶⁣嚟,慢慢將梳打水打入玻璃杯入面,直至滿瀉為止。😜 因為梳打水係現打,所以非常夠氣,好refreshing。⁣⁣⁣🥳⁣
⁣⁣⁣⁣
Chiba Special Drink⁣

吃吧(旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室)⁣⁣⁣⁣⁣
其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
辣蕃茄汁海鮮意粉
煙燻西班牙伊比利亞豬扒
Chiba Special Drink⁣
  • ChibaSpecialDrink⁣
我已經第二次去這間cafe!第一次是幫好姊妹慶祝生日~吃過覺得好吃,所以這次帶我老公去吃~果然未讓我失望👍🏻老公喜歡吃啤酒,所以他叫了士多啤梨手工啤~酸酸甜甜的,易入口,不愛喝酒的我也喜歡喝👍🏻我自己叫了熱情果薄荷香橙梳打~我上次想也是飲這個😂因爲我太愛熱情果!很好喝!加了點薄荷,酸酸甜甜中帶點清爽的感覺!再來芝士白酒海蜆平時白酒煮蜆就常吃,配上芝士真的第一次。味道吃上去又不錯,多了芝士的味道,不過酒味相對減少!好大隻的海蜆,不像平常的蜆仔!再來這個烤西班牙豬肋骨這個超好吃!雖然是「肋骨」,但肉都很多,食下去啖啖肉,旁邊的醬超好吃,大推!它的配菜是薯條,它不只有普通薯仔,還有紅薯!很特別,感覺到這家餐廳的用心!最後還叫了西班牙魷魚海鮮飯很大的一隻魷魚!除了魷魚,飯裡還有大蝦,扇貝,青口~海鮮很足料!飯的汁很多,每啖飯都有很濃味的味道~味道是酸酸甜甜的,有點蕃茄的味道~ 這次我跟老公都很滿意!可以再來再試其他菜式!
我已經第二次去這間cafe!
第一次是幫好姊妹慶祝生日~
吃過覺得好吃,所以這次帶我老公去吃~
果然未讓我失望👍🏻

老公喜歡吃啤酒,所以他叫了士多啤梨手工啤~
酸酸甜甜的,易入口,不愛喝酒的我也喜歡喝👍🏻
士多啤梨手工啤

我自己叫了熱情果薄荷香橙梳打~
我上次想也是飲這個😂因爲我太愛熱情果!
很好喝!加了點薄荷,酸酸甜甜中帶點清爽的感覺!
熱情果薄荷香橙梳打

再來芝士白酒海蜆
平時白酒煮蜆就常吃,配上芝士真的第一次。
味道吃上去又不錯,多了芝士的味道,不過酒味相對減少!
芝士白酒海蜆

好大隻的海蜆,不像平常的蜆仔!

再來這個烤西班牙豬肋骨
這個超好吃!雖然是「肋骨」,但肉都很多,
食下去啖啖肉,旁邊的醬超好吃,大推!
烤西班牙豬肋骨

它的配菜是薯條,它不只有普通薯仔,還有紅薯!
很特別,感覺到這家餐廳的用心!

最後還叫了西班牙魷魚海鮮飯
很大的一隻魷魚!
除了魷魚,飯裡還有大蝦,扇貝,青口~
海鮮很足料!
飯的汁很多,每啖飯都有很濃味的味道~
味道是酸酸甜甜的,有點蕃茄的味道~
西班牙魷魚海鮮飯

這次我跟老公都很滿意!
可以再來再試其他菜式!
用餐優惠
試食活動
熱情果薄荷香橙梳打
芝士白酒海蜆
烤西班牙豬肋骨
2019-05-29 41 瀏覽
未踏入炎夏,天氣已經熱到融化,即刻黎chiba 抖抖😎順便帶朋友仔試下新野。Chiba 既裝修好有舊工廠feel ,因為牆身設計係磚頭同石屎feel。野食一目了然,一頁Menu 寫晒,種類都幾多,今日叫左幾樣,味道都好值得推介👍🏾1️⃣黑松露‧煙火腿‧芝士多士當我地煩緊叫咩好,侍應極力推介呢個前菜,咁就信下佢啦😂黑蚊蚊既多士夾住滿瀉既芝士餡,望見已經流口水🤤,多士好軟熟,黑松露同芝士既味道相得益彰,香夾濃, 加埋juicy 既蘑菇片同微鹹既煙火腿絲中和番,一啖食落口,口感好creamy 得黎又唔膩,一客四件真係太唔夠啦💋💋2️⃣軟殼蟹肉醬千層麵炸軟殼蟹crossover 肉醬意粉,兩樣都係我既大愛,crossover 又幾成功,因為炸野既油膩感即刻比肉牆既蕃茄酸KO 左👍🏾3️⃣焗西班牙豬肋骨應該係少數我覺得出色既豬肋骨,呢到用既醬料偏酸,但正正平衡到豬肋骨既油脂,醬滲透晒肉入面,超級入味,而肉入口即化,大家都爭住食😂伴碟既炸薯條同蕃薯條好香脆,但略嫌切得太幼,個人喜愛粗身既薯條,有口感啲😛4️⃣熱情果薄荷香橙梳打食咁多重口味野,一定要叫杯梳打黎gur 一gur 先😍好靚,好味,好清新!上面仲比半粒熱

1️⃣黑松露‧煙火腿‧芝士多士
當我地煩緊叫咩好,侍應極力推介呢個前菜,咁就信下佢啦😂

2️⃣軟殼蟹肉醬千層麵

3️⃣焗西班牙豬肋骨

4️⃣熱情果薄荷香橙梳打
食咁多重口味野,一定要叫杯梳打黎gur 一gur 先😍好靚,好味,好清新!上面仲比半粒熱情果我,當個甜品都好呀🥳

上菜幾快,食物味道好,擺盤又靚,環境都幾好feel,推介❤️
2019-05-28 53 瀏覽
Telling yourself, being the way who you are, bright up the light just like stars.DON'T stop chasing your dream!-係旺角基本上你唔洗擔心餓死,只要你有心機google一下就會發覺ubiquitous store always arrive for your eyes!就好似7-11咁總有1間係你附近,咩意思?簡單黎講就係旺角基本上行過每棟大廈樓上有好多間小店/餐廳等緊你!淨係一條彌敦道都已經唔知點簡好!當然唔少得朋友既推介!呢間餐廳比我感覺係一種vintage既風格!帶少少港式mix少少中國風!有一種返回古代但保留左現代化美食!配合淡黃既燈光令人有一種好relaxing既感覺!👇📌吃吧招牌拼盤 - $132▪ 煙三文魚▪ 蟹肉牛油果▪ 黑魚子鵪鶉蛋▪ 青蘋果鵝肝酥盒▪ 水牛城芝士蕃茄串👉睇睇menu,見到選擇真係好多,我亦都有做功課,大部分小食呢間餐廳都做得唔錯,每當選擇困難症發作既時侯,我都會隨機抽一樣野黎試,但我見呢個小食拼盤都包左5款小食,可以1次過試唔同類型又唔會哂左d
係旺角基本上你唔洗擔心餓死,只要你有心機google一下
就好似7-11咁總有1間係你附近,咩意思?簡單黎講
就係旺角基本上行過每棟大廈樓上有好多間小店/餐廳
等緊你!淨係一條彌敦道都已經唔知點簡好!
當然唔少得朋友既推介!呢間餐廳比我感覺係一種
vintage既風格!帶少少港式mix少少中國風!
有一種返回古代但保留左現代化美食!
配合淡黃既燈光令人有一種好relaxing既感覺!👇

📌吃吧招牌拼盤 - $132
▪ 煙三文魚
▪ 蟹肉牛油果
▪ 黑魚子鵪鶉蛋
▪ 青蘋果鵝肝酥盒
▪ 水牛城芝士蕃茄串
👉睇睇menu,見到選擇真係好多,我亦都有做功課,
大部分小食呢間餐廳都做得唔錯,每當選擇困難症發作
既時侯,我都會隨機抽一樣野黎試,但我見呢個小食拼盤
都包左5款小食,可以1次過試唔同類型又唔會哂左d quota,
我決定試一試呢樣野,呢個拼盤每款都有兩件,
全都賣相都非常精緻而且唔係炸物黎,
每樣都清新又好味,當中我最欣賞既係黑魚子鵪鶉蛋,
蛋味濃郁,魚子將整個層次帶起,相對特色亦都出眾!
食到師傅既手工!食得過!

📌烤西班牙豬肋骨 - $188 (Regular)
👉聽朋友講呢個係餐幾受歡迎既菜式,
作為一個吃貨一定要試一試,賣相都唔錯,
師傅將肉炆得好鬆化之後再用Grill既方法,
令到豬肋骨比一般情況下更入味d,肉質唔會好韌之餘
仲有好濃既香味,BBQ醬汁亦將個口感提升得唔錯,
又濃郁又開胃!配埋薯條,原來呢到係用番薯做既,
切得好細條, 炸得通透,香味又夠,感覺上比普通既
薯條無咁油膩感,唔使點sauce已經好夠味!

📌西班牙魷魚海鮮飯 - $188
👉黎到另一主打!原隻魷魚賣相己經嬴哂!份量好足料,
海鮮鋪滿哂成個飯底,除左魷魚之外,仲有魚塊,帶子,扇貝,
岩啦一班海鮮控,食落夠鮮味,個飯仲吸收哂d精華,
仲有香草同黑椒做點綴,師傅調味亦都做得唔錯,絕對食得過!

▪ 水蜜桃荔枝茶 - $56
▪ 浮光奇想比利時金啤酒 - $68/bottle
👉呢個花樽真係無得輸啦!用黎打卡絕對岩哂一眾少女,
飲落亦都有有淡淡嘅荔枝同水蜜桃味,有清新脫俗既感覺!
另外熱愛啤酒既我,staff第1時間推介話呢到d手工啤酒
非常受歡迎,咁真係性情難卻啦,試左呢支西裝友,
飲落真係唔錯wor,淡淡蜂蜜味帶少少焦糖既香味,
口感順滑,呢個價錢係香港絕對係值回票價!
最後每人埋單都係$300左右!性價比相對都幾高!可以一試!

2019-05-25
15 分鐘 (堂食)
  • 浮光奇想比利時金啤酒
  • 水蜜桃荔枝茶
  • 吃吧招牌拼盤
  • 西班牙魷魚海鮮飯
前幾日係旺角行咗一陣街就去咗呢間餐廳食飯,呢間餐廳主打西餐,仲有好多唔同款式嘅手工啤酒🍺一場嚟到我哋都叫咗兩枝🍻Floris Raspberry$62,有種酸酸澀澀既莓味,非常開胃,入口之後好甘甜,同啤酒嘅味道好夾👍另外我哋仲叫咗接骨木花味手工蘋果酒$64,呢一款酒比較甜,而且好香花味,比較適合女仔飲👯‍♀️個黑松露煙火腿芝士多士$78 🍞多士非常之脆🤤入面嘅芝士非常之濃同黑松露非常之夾🧀超級邪惡十分推薦😈主食我哋叫左烤西班牙豬肋骨$188🐖 豬肋骨好嫩,而且個醬非常濃味,最特別嘅係佢除咗配炸薯條之外仲有炸番薯條🍠番薯條幾甜幾好食👍另外個煙燻西班牙伊比利亞豬扒$188豬扒口感又淋又juicy,幾有驚喜🤤雖然我哋兩個主食都係叫豬肉,但係佢哋嘅煮法好唔同,完全唔會覺得單一👍
2019-05-25 53 瀏覽
同朋友約食飯 見到吃吧評價不錯 決定一試係Open Rice訂枱 係特定時間入座仲可享九折地點都幾易揾 餐廳環境好好 好適合情侶或朋友聚會👍🏻 可以食下野 傾下計今次同朋友叫左兩個小食同一個沙律份量比想像中大 食物質數不錯 有驚喜好推介墨西哥烤雞餅 味道好好 又唔會話好膩蟹肉牛油果沙律配墨西哥粟米片第一啖食落口覺得好Fresh 蟹肉同牛油果都幾夾 加埋粟米片 成個配搭好好🤤☺️另外叫左杯熱情果接骨木花茶餐廳用花樽代替普通杯黎裝飲品 好特別😍熱情果味好香 甜度唔算太甜 好解渴兩個人食大概每人百五左右 唔算話真係好平 但環境真係好適合同朋友們聚腳
同朋友約食飯 見到吃吧評價不錯 決定一試

餐廳用花樽代替普通杯黎裝飲品 好特別😍
熱情果味好香 甜度唔算太甜 好解渴

• 墨西哥烤雞餅
2019-05-24 1048 瀏覽
-鬧市中既旺角竟然有一間高質既樓上西餐,平日去食都好熱鬧,氣氛都充滿著西式優閑風,店員仲比左個隱蔽位我地坐,確實有二人世界既感覺。-1️⃣🥩慢煮甜酒燴和牛面頰($188)好味指數8.8/10和牛面頰呢個部位 肉質腍軟 ,有好幾塊都有入口即溶既感覺。 味道有點似牛腩,但肉質比牛腩嫩滑😍 好清晰食到甜味,而酒味就略為清淡。底部仲有薯蓉,幼滑得黎同牛面頰一齊吃好夾。 好足料既面頰,兩個人share食絕對滿足。2️⃣西班牙魷魚海鮮飯($188) 好味指數:8/10原條魷魚🦑上,好正😍仲有d蝦,帶子,青口,魚肉等海鮮,都幾豐富。魷魚有燒過幾味道,唔錯。飯方面,感覺偏濕,香草蕃茄醬汁味道很足,可惜飯的份量不足,如果多一點配海鮮吃就更飽肚。3️⃣黑松露煙火腿芝士多士 $78 好味指數: 8/10拍片影邪惡拉絲既效果好唔錯黑松露芝士呢個配搭令多士很香濃,而且係即叫即整,宜家打番食評都流口水。入面仲有切片茹,不過煙火腿份量就略為少。4️⃣Kwak $75/bottle 好飲指數:7/10嗌左個鳥結糖味既啤酒,個酒杯同個架都好靚。酒精濃度8.4%,啤酒黎講都算高,不過飲落又唔會話好強烈酒精味,而且甜甜地,不過鳥結糖
1️⃣🥩慢煮甜酒燴和牛面頰($188)好味指數8.8/10
慢煮甜酒燴和牛面頰(

2️⃣西班牙魷魚海鮮飯($188) 好味指數:8/10

3️⃣黑松露煙火腿芝士多士 $78 好味指數: 8/10
拍片影邪惡拉絲既效果好唔錯
黑松露煙火腿芝士多士

4️⃣Kwak $75/bottle 好飲指數:7/10
嗌左個鳥結糖味既啤酒,個酒杯同個架都好靚。酒精濃度8.4%,啤酒黎講都算高,不過飲落又唔會話好強烈酒精味,而且甜甜地,不過鳥結糖味就真的喝不出來😅
Kwak

5️⃣曲奇朱古力奶昔🍹$65 好飲指數:7/10
呢個奶昔外型精緻,打卡一流。味道好似朱古力牛奶加左爆谷同迷你oreo餅。不過價錢偏貴了點,而且奶昔唔係我想像中個隻比較凝固雪糕口感,而係稀身既牛奶,則略為可惜。

👅味道: 8/10

IG:hkfood_station
慢煮甜酒燴和牛面頰(
黑松露煙火腿芝士多士
  • 慢煮甜酒燴和牛面頰
今晚去左旺角食好西 係呢個平平無其既大廈2樓就有呢間裝修幾靚 有點工業風既西餐廳 重點係佢地既野食同飲品都好靚好特別好吸晴架🍴😍我地揀左2個主菜 分別係德國咸豬手同慢煮甜酒燴和牛面頰👅 呢排玩火玩開有舖癮 上次玩完火焰燒雞 今次既德國咸豬手上菜既時候店員都會淋酒點火 視覺效果爆燈😍👀 仲令豬手既皮更香脆👍🏻火燒完後店員會將豬手拎番入廚房切件 方便食用 豬手皮勁脆 入面既肉仲嫩 唔好乾爭爭 點埋honey mustard 配上香腸同薯蓉好好食😆 至於和牛面頰 肉質軟腍 甜酒汁味道岩岩好 內面更藏薯蓉 份量好多好好味😋另外我地仲叫左個小食 藍芝士焗鴛鴦薯條🍟薯條有普通薯條仲有蕃薯條 係我最愛😍 甜甜地好正 而且薯條係幼身個隻 炸至好香脆👅壓軸介紹係係2杯我好鐘意好有驚喜既飲品曲奇朱古力奶昔同熱情果接骨木花茶🍹聽落平平無奇 上枱真係嘩嘩聲🤩 曲奇朱古力奶昔用個椰殻裝住 上面有好多爆谷同曲奇🍪 配上濃郁既朱古力沙冰 飲極都好冰涼解喝 好正😚 而熱情果接骨木花茶更加係估佢唔到 用花瓶裝住飲品 賣相非常特別😆 飲落好清新既花香味 解膩一流👍🏻 總括而言 絕對係一間質素高 食得又睇得既餐廳🌟

慢煮甜酒燴和牛面頰

藍芝士焗鴛鴦薯條

慢煮甜酒燴和牛面頰
藍芝士焗鴛鴦薯條
2019-05-23 105 瀏覽
🔥吃吧🔥.🔺黑松露•煙火腿•芝士多士 [$78]兩塊麵包夾住芝士 售價$78真係好矜貴🥶 但食咗一舊就忍唔住要即刻食第二舊 其實冇咩黑松露味 但係個芝士就好濃郁 仲要係爆漿芝士 賣相即刻加分🥪 不過性價比就真係極低🥴.🔺軟殼蟹肉醬千層麵(牛) [$148]軟殼蟹夠熱夠脆 上碟嘅時候以為份量好少 但食到一半其實都好飽 因為嗰肉醬同芝士好足料食食下會好滯 最好都係兩個人一齊share呢個麵👭
🔥吃吧🔥
🔺黑松露•煙火腿•芝士多士 [$78]