2020-10-26 106 瀏覽
聽台風係銅鑼灣開左分店,已經想試好耐,但係因為疫情一再卻步。最近都好耐無出銅鑼灣,去左掃貨,掃完貨就去左台風食野。佢既位置比較唔近銅鑼灣閙市,反而靠近鵝頸橋果頭。晚黑行過果邊既人流不算太多,亦唔太多鋪頭開左。台風。R既招牌係漆黑中更顯明亮,非常易揾。可能位置不算就腳,去到也唔洗排隊,鋪頭入面都仲有幾個位。依點有啲驚喜,因為其他分店既台風通常都要排好耐隊。入到去職員比左口罩套,枱面亦有洗手液,衛生不錯。職員也好認真咁抺枱!鋪頭既裝修相對明亮簡潔,入面都放左好多figure仔,播住日文歌,不過無其他分店咁多掛飾/畫畫。佢既野食有湯麵同沾麵。variety 比其他鋪豐富,部份以蝦湯為主題。我地叫左一個濃厚蟹蝦豚骨拉麵($88),同一個海蝦味噌沾麵($88)個人認為拉麵比沾麵好。濃厚蟹蝦豚骨拉麵($88)有拉麵應有既材料,另外加左少少洋蔥絲,幾特別,仲有佢既叉燒係低温加熱,睇落係粉紅色,食落去唔會韌。佢湯麵既湯都濃,但不過唔會好肥膩,係一個好好食既拉麵!海蝦味噌沾麵($88)我本身叫左熱麵,但黎左凍麵。食落先覺,好sad:( 佢既沾汁本身都熱,但麵太凍,感覺越食越凍咁。不過好彩佢有得加熱石,整

海蝦味噌沾麵($88)我本身叫左熱麵,但黎左凍麵。食落先覺,好sad:( 佢既沾汁本身都熱,但麵太凍,感覺越食越凍咁。不過好彩佢有得加熱石,整番熱湯汁,都算不過不失。佢既沾汁都係好濃,但唔算太掛湯。整體黎講拉麵比較好味。

雖然有少少失望,不過整體來說,台風•R係性價比、衛生、服務黎講都係好高質既,環境好乾淨、服務都Ok,另外蝦湯拉麵好足料!可以再翻桌!
2020-10-15 215 瀏覽
一路食開旺角分店,突然發現原來灣仔近銅鑼灣嗰邊有分店,超開心,就去咗食。由於我好鍾意食沾麵,而旺角分店得午餐時段有沾麵,夜晚係拉麵。但呢間就連夜晚都有沾麵,好開心。海蝦味增沾麵 $88個湯有好多櫻花蝦,好重蝦味,好正。可能因為我醬汁揀咗濃厚,所以個湯好多油。雖然好味,但太邪惡,下次都係揀正常算。由於我唔食筍,所以我將佢轉左做蛋,個蛋好食。麵我揀左暖嘅麵,落幾滴檸檬汁,好食好多。特別想提下嘅就係佢個叉燒,佢唔係平時拉麵嗰啲叉燒,係好似生生地咁,有啲似食緊ham咁。但好正,好想再食。

海蝦味增沾麵 $88

由於我唔食筍,所以我將佢轉左做蛋,個蛋好食。

麵我揀左暖嘅麵,落幾滴檸檬汁,好食好多。

2020-09-27
2020-10-13 156 瀏覽
今次去咗呢間台風。R食日本拉麵。一入到餐廳就聞到好香嘅豚骨拉麵,望望餐牌選擇唔算多,叫咗個濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵(價錢$88 )。等拉麵嘅途中,留意到呢間餐廳係非常之「宅」嘅:播住搖滾嘅動漫音樂,餐廳入面仲擺設咗好多動漫角色嘅模型盒,相信男仔應該會好鍾意!等咗一陣拉麵就到啦,不過一見到拉麵嗰下有點嚇親,豚肉係粉紅色,好似未熟咁。我將豚肉放入湯入面浸住,隔咗一陣就變返啡色,但係食落豚肉嘅味道麻麻。個湯嘅味道就幾豐富,飲一啖有蟹、蝦同埋豚骨味,不過覺得有啲油。
今次去咗呢間台風。R食日本拉麵。

2020-10-11 200 瀏覽
終於到咗令人期待的星期五了 =)放19:20, 同同事諗住食完晚餐後去 Don Don Donki =P, 所以去咗灣仔揾好嘢食,收藏咗一排,終於試到了 。去到已經4-5人排緊,店舖唔算大,大約有20個位,但係多是 bar 枱,所以應該不會等太耐。排隊時,店員已經派發了點餐紙,選擇唔算多,主要係你食唔食沾同拉麵的分野。我同同事都驚沾麵太飽,所以都揀咗拉麵🍜。 真係等咗大約是15分鐘就安排到坐位 =D,  因為之前已經交咗餐紙,坐低後等多一陣已經有得食。我點咗墨汁黑松露,同事就濃厚蝦豚骨拉麵。墨汁黑松靈 - 如期,湯好黑。但最吸引我既係嗰塊叉燒,我初時真係好驚,唔知塊肉係熟咗未,我就胆粗粗試下。嘩!好特別 ;0佢嗰樣雖然好似無煮過咁,但食落口真係有叉燒味。太神奇了!!!麵嘅味道就唔錯,但我個人就覺得比較「傑」,黑松露味唔算好特出,但食完後全口變成黑色好搞笑。濃厚蝦豚骨拉麵,朋友覺得太多,最後佢食唔晒。P.S. 店員好細心,佢見我食墨汁麵,佢問我要唔要圍裙。So nice

墨汁黑松靈 - 如期,湯好黑。

墨汁黑松露拉麵

濃厚蝦豚骨拉麵,朋友覺得太多,最後佢食唔晒

濃厚蝦蟹豚骨拉麵

2020-10-09
15 分鐘 (堂食)
墨汁黑松露拉麵
濃厚蝦蟹豚骨拉麵
2020-10-09 116 瀏覽
次次嚟食都唔捨得唔嗌海蝦味噌沾麵,海蝦湯鮮美濃郁、唔會死鹹,蝦味餘韻綿長,而且個湯好掛麵,每次食都覺得好幸福😭麵底就算叫普通嘅量都相當大份,連埋啲湯又會忍唔住一啖接一啖,食完會係滿足嘅一餐!慢煮叉燒軟嫩化口;跟麵嘅半隻溏心蛋高質唔使多講,啲筍都冇「壓味」,平時唔食嘅我都食哂👍店家好貼心咁提供熱石,湯凍咗嘅話可以叫店員加,不過我好快食完就冇加喇。最後食剩沾麵湯,加埋魚湯一齊飲,鮮味無窮🌟呢餐先叫完滿!朋友叫咗濃厚蟹蝦豚骨拉麵。稍稍試咗拉麵湯底,畢竟唔夠沾麵湯濃厚😂但朋友都覺得整體好好食。聽聞拉麵台風其他區嘅舖頭都要排大隊,呢間灣仔新店就冇咩人龍,但質素、價錢、服務都好出色。蝦沾麵同慢煮叉燒仲係灣仔店獨有🤪好想幫佢宣傳但又唔想以後排隊,好矛盾...Btw毒J私心鍾意店內擺設,尤其攻殼機動隊、EVA、Paprika💛而且有說好食是良知,店家兩樣都有,支持!

最後食剩沾麵湯,加埋魚湯一齊飲,鮮味無窮🌟呢餐先叫完滿!

2020-09-27 203 瀏覽
好大碗拉麵,1.5 倍拉麵,真係好大碗,如果再加大真係要好大胃口先食得哂,所以我都係擇咗少麵,份量啱啱好!🔸魚介豚骨拉麵 𝐫𝐚𝐦𝐞𝐧 $𝟕𝟖 (𝟒.𝟏/𝟓)香濃魚湯,麵質爽口,用豚肉代替傳統叉燒,豚肉用低溫煮,色澤粉紅色,但入口一啲都唔生,而且仲好淋添,我用咗$10 加一份紫菜,有成10 片咁多,好抵食呀!整個拉麵同湯底都好好,最重要係食完都冇口渴,證明冇用味精👍😋😋🔸濃湯蟹蝦豚骨拉麵 𝐜𝐫𝐚𝐛 𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐛𝐫𝐨𝐭𝐡 𝐫𝐚𝐦𝐞𝐧 $𝟖𝟖 (𝟒.𝟏/𝟓)呢個基本上同魚介拉麵差唔多,不過加咗蟹肉,飲落口好香蟹味,如果喜歡蟹嘅朋友就可以試呢一款啦!

🔸魚介豚骨拉麵 𝐫𝐚𝐦𝐞𝐧 $𝟕𝟖 (𝟒.𝟏/𝟓)

2020-09-24 247 瀏覽
天陰陰落雨天突然間好想食拉麵,呢一種天氣食一碗有湯暖笠笠嘅粉麵係特別有溫暖嘅感覺。台風拉麵一直都有聽朋友講個質素好好就趁機會去試下。點咗濃厚蟹蝦豚骨拉麵,份量同配菜都係揀普通。鋪頭都有溫馨提示佢哋普通嘅份量係比一般舖頭多,實驗證明係!我係正常食量嘅女仔,出街食嘢盡量唔浪費會洗碟果種,但係佢麵嗰份量真係多,食完之後差啲飽到有啲反胃。如果大家係細食嘅女仔,就可以揀"少 "。講返拉麵,湯底好濃郁,好香蝦油味道, 但飲落好唔會一口都係油膩嘅感覺同埋無豬骨臭。麵質係個人比較喜歡偏少少硬度,比較粗嘅麵。如果下次去我可能睇下有冇機會要求要硬麵。肉,唔係傳統拉麵舖圓碌碌一片片嘅醬油叉燒。佢係比較入口鬆軟即溶嘅薄片,我個人其實比較偏好呢種。銅鑼灣灣仔分店餐牌上嘅拉麵都係全日供應,呢方面比起旺角店方便,咩時間都有得食拉麵同沾麵。
台風拉麵一直都有聽朋友講個質素好好就趁機會去試下。
濃厚蟹蝦豚骨拉麵
15 分鐘 (堂食)
濃厚蟹蝦豚骨拉麵
2020-09-10 302 瀏覽
魚介豚骨沾面  83元  多蔥+免費流心蛋   4/5分1. 由於之前儲落3次拉面收據,所以今日可以換1隻流心蛋,其質素相當平均,值得一讚,各間分店的質素都一樣2. 面條的份量200G,比其他拉面店都多,基本上不用加面都夠飽,口感偏硬,我比較喜歡的面底3. 溫體CHA燒就比較薄,味道較淡,我更喜歡厚切一大片的CHA燒4. 多蔥非常重要,配上濃郁的湯底,沾上面條身上,淡淡入味。其實味道好濃,可能香港人偏愛清淡,所以加點湯會好一些,但我就超喜歡濃湯啦~5. 薄荷檸檬冰水透心涼,比許多拉面店的純冰水優勝此店竟然有YELL CARD機,2元抽一張,今次我就抽到一張相當滿意的小卡。價錢十分公道,份量超多的拉面黃店,如果喜歡捧腹而歸的手足,又想一試濃厚湯底的拉面,我就超級建議一試,先試魚介拉面吧,之後有機會再試沾面,不會令你失望。
魚介豚骨沾面  83元  多蔥+免費流心蛋   4/5分

5. 薄荷檸檬冰水透心涼,比許多拉面店的純冰水優勝

2020-09-10
10 分鐘 (堂食)
魚介豚骨沾面
去唔同嘅台風分店都會食唔同款式~ 嚟灣仔分店就揀咗食「濃厚蟹蝦豚骨拉麵」喇😋😋真係不得了💘 湯底好香好濃🤤🤤 而個叉燒肉好特別、同平時其他拉麵鋪(甚至台風其他分店)都唔同,60度慢煮、肉味香濃💛 麵條麵質就更加唔駛講,好好咬口😋

2020-08-30 238 瀏覽
一個人最好去食拉麵,又可以面壁,又可以聽住歌煲住劇食。終於試到台風R, 我叫咗濃厚蟹虾豚骨拉麵,湯底好味好濃,亦都有鮮蝦味,拉麵厚實彈牙,溏心蛋整得幾好,好滑無煮得過熟,有葱絲荀做配菜,中間有幾片嫩豚肉幾鮮味,對女仔嚟講份量岩岩好。疫情期間座位都用膠板隔住,大家都有適當分隔距離,衛生做得唔錯,員工會為進舖既客人量體溫,亦會於每個食客離開後都不停抹枱清潔,餐枱上亦有酒精搓手液消毒,食得安心。員工好有禮貌。

濃厚蟹虾豚骨拉麵
2020-08-30
濃厚蟹虾豚骨拉麵
  • 濃厚蟹蝦豚骨拉麵
📍激濃厚湯底嘅拉麵🦐 -- 台風·R🍜💛台風·R位於灣仔,舖頭用上亮眼嘅紫紅色,以前離遠望一直以為係食台灣嘢🤣🤣後尾發現原來係食拉麵,仲要係黃店嚟💛更加要大大力支持❣️所以前排小編就拉咗朋友一齊去試下😋店舖只專注賣五款拉麵,我哋當日叫咗兩款------------------------------⭐️濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵($88)拉麵賣相吸引💕蝦香撲鼻🦐湯底非常濃郁厚身,滲出好濃嘅蝦同蟹味,而且兩者味道平均,balance得好好,唔會有搶味嘅情況😝拉麵口感係偏煙韌粗身,掛湯力十足😋雖然慢煮豚肉冇咩調味,但係煮得好淋好嫩💕------------------------------⭐️黑松露墨汁拉麵($88)湯底烏卒卒,加埋溏心蛋同粉嫩嘅慢煮叉燒,賣相好吸引😋店員仲好貼心送上圍裙,咁食嘅時候就唔怕墨汁彈到衫❣️墨汁湯頭質感濃稠,而家好鮮甜!絕對唔係死鹹,好有驚喜😆加埋芝士粉帶少少鹹香😋 有劃龍點睛嘅效果🙈不過就食唔出黑松露嘅味道🥺拉麵嘅份量好多(呢到普通份量已經係1.5倍!男仔食都應該好夠)🙈麵條係比較粗身,偏煙韌嘅口感,而且都幾掛湯,令人一啖接一啖❤️慢煮叉燒肉質嫩滑,應該無特別調味,所以會偏淡

📍激濃厚湯底嘅拉麵🦐 -- 台風·R🍜💛
⭐️濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵($88)
⭐️黑松露墨汁拉麵($88)
湯底烏卒卒,加埋溏心蛋同粉嫩嘅慢煮叉燒,賣相好吸引😋店員仲好貼心送上圍裙,咁食嘅時候就唔怕墨汁彈到衫❣️墨汁湯頭質感濃稠,而家好鮮甜!絕對唔係死鹹,好有驚喜😆加埋芝士粉帶少少鹹香😋 有劃龍點睛嘅效果🙈不過就食唔出黑松露嘅味道🥺拉麵嘅份量好多(呢到普通份量已經係1.5倍!男仔食都應該好夠)🙈麵條係比較粗身,偏煙韌嘅口感,而且都幾掛湯,令人一啖接一啖❤️慢煮叉燒肉質嫩滑,應該無特別調味,所以會偏淡,但勝在肉味好濃😆整體嚟講頗有特色,有水準,值得一試😝
小編覺得墨汁同蝦湯都各有千秋,味道同樣驚喜❣️想試晒兩個味嘅可以同朋友一齊happy share!!🥰
賣相:7.5/10
地址:灣仔駱克道389號地下
前往方法:灣仔站C出口
2020-08-14
2020-07-31 439 瀏覽
噢~ 麵麵麵麵麵麵麵麵好耐冇出現拉麵拉麵拉麵拉麵今日講拉麵 嘻!食湯拉麵梗係要整啖湯試試係咩料到先啦WOW super蝦!!!!!!! 蝦殼蝦頭蝦腦蝦漿乜都喺入面咁😂 勁濃郁勁thick!即使而家係throwback, 都有陣蝦味喺個腦入面呢度嘅拉麵比起出面嘅粗少少 十分爽口彈牙!肉係慢煮嗰隻 所以係勁嫩勁粉紅!食完成碗啱啱好 超級滿足呢度嘅價錢算係有質量兼且冇overprice到台風。R濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88📍灣仔
噢~ 麵麵麵麵麵麵麵麵好耐冇出現
拉麵拉麵拉麵拉麵今日講拉麵 嘻!
食湯拉麵梗係要整啖湯試試係咩料到先啦
即使而家係throwback, 都有陣蝦味喺個腦入面
呢度嘅拉麵比起出面嘅粗少少 十分爽口彈牙!
肉係慢煮嗰隻 所以係勁嫩勁粉紅!
食完成碗啱啱好 超級滿足
呢度嘅價錢算係有質量兼且冇overprice到

台風。R

濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88

📍灣仔
2020-07-09 317 瀏覽
今次又介紹另一間拉麵黃店 位於銅鑼灣同灣仔之間 餐廳係以日本動漫做主題 擺左好多poster 同figure 動漫迷要留意啦🤪~~🍜濃厚蟹蝦豬骨拉麵 $88呢間拉麵嘅份量注明話比坊間的多1.5倍 食落真係幾大碗 麵條偏粗身 質感彈牙👍🏻湯底好重海鮮味 🦐蝦味較出 冇咩蟹味 但味道都好濃郁😋🍖叉燒比較特別啲 係薄切半生熟 煙薰味幾香 食落好嫩口 有啲似食緊Parma ham🤪🥚溏心蛋幾出色 唔會太鹹~~總結1)唔錯的濃味拉麵 可以一試~~評分📈味道 7.5/10環境 7/10性價比 7.5/10—Rating 📈Taste 7.5/10Environment 7/10Worthiness 7.5/10
🍜濃厚蟹蝦豬骨拉麵 $88

Taste 7.5/10
Environment 7/10
Worthiness 7.5/10
2020-06-18 386 瀏覽
Very yummy. Have the taste of real Japan. About $80. Very big portion. A normal lady can have reduced portion. A big eater can have the normal portion. Good Japanese Anime style decoration. I tried the shrimp dip ramen. Very tasty. You can tell they use a lot of shrimps to make the sauce. 超超超好食,有日本嘅感覺,價錢80蚊左右,裝修係動漫系食左蝦沾麵同蟹麵,沾麵正d,個湯係真材實料,份量超夠,揀普通份量已經食到好飽,自己已經算大食,老婆食唔哂,平時食拉麵都要加麵,超抵

超超超好食,有日本嘅感覺,價錢80蚊左右,裝修係動漫系
2020-06-18 380 瀏覽
係銅鑼灣附近按完摩,去咗按摩店附件嘅台風R食拉麵!一入到去 都差唔多滿哂人,2個人叫左一個拉麵一個沾麵濃厚蟹虾湯拉麵,加左25$要多份慢煮x燒,好值得俾多25$,因為真係好好食!!!! 個湯好濃虾味,啲湯麵好掛麵,叫左正常份量,但其實都比出面其他拉麵店多麵,女仔食未必食得哂,有糖心蛋,雖然唔係食過最好食,但都ok👍🏼 最好味嘅係,可以加蒜茸,加左生蒜又係另一番風味,蒜頭怪表示正!海虾湯沾麵,佢個湯有得俾你加熱石!!! 喺香港好少可會有咁嘅安排,好有誠意,會keep住熱,個湯都好濃,可以之後加湯飲埋,啲湯都好掛麵👍🏼 啲麵都好有咬口唔會林哂,同樣份量都係比出面其他店多👍🏼但我都係鍾意拉麵多啲,拉麵個湯味道濃郁好多佢唔似平時啲拉麵店,佢只賣拉麵/沾麵,無餃子個啲小食,只做好拉麵,有誠意👍🏼👍🏼👍🏼
係銅鑼灣附近按完摩,去咗按摩店附件嘅台風R食拉麵!

一入到去 都差唔多滿哂人,2個人叫左一個拉麵一個沾麵

但我都係鍾意拉麵多啲,拉麵個湯味道濃郁好多