2021-10-07 13 瀏覽
【#肥波飲野系列】🎈之前抽中左$20 coupon,今晚係厚福街食飯順便買一杯仲客串做步兵拎返去比波媽飲🥤我揀左草莓星空茶🍓攪勻之後偷偷地試左一啖,沒咩茶味(可能因為啲冰溶左啦)之餘仲只係得啲甜味(已經叫左少甜),士多啤梨果漿都係得個甜字⋯無咩士多啤梨味🤷🏻‍♀️不過個杯設計幾好,野飲嘅外貌同顏色都幾靚💜🎈值得一提嘅係店員嘅態度⋯態度唔好真係會令人唔太想再黎幫襯😢唔講仲以為我得罪左佢呀⋯⭐️我地仲試左隔離小黑糖,下篇再續~~📍台灣霧之戀📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
【#肥波飲野系列】

⭐️我地仲試左隔離小黑糖,下篇再續~~

📍台灣霧之戀
📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
2021-10-02 16 瀏覽
厚福街出名多嘢食,嗰晚我食完嘢,之後就經過咗呢一間💛新開嘅台灣飲品店,仲做緊第二杯半價優惠添😆見到唔少人都叫咗超級芒果系列🥭 好吸引我眼球,因為佢嘅芒果椰奶係有一個大盤,仲要有仙氣冒出☺️ 除咗有飲品,仲有椰子凍甜品芒果椰奶x蘆薈爽 $42一拎上手就見到佢嘅仙氣不停冒出,啱晒打卡📷 盤上鋪滿椰漿芒果粒粒,芒果無渣,芒果味道甜,可以一啖芒果一啖椰奶🥭 先要講椰奶夠晒凍,椰奶唔算太甜,幾香🥥 蘆薈爽呈四方粒粒,咬落爽口🤓 整體感覺,成杯飲品幾似許留X,不過佢嘅料就更多,飲完都幾飽
芒果椰奶x蘆薈爽

芒果椰奶x蘆薈爽 $42

宵夜
芒果椰奶x蘆薈爽
2021-10-02 16 瀏覽
呢杯芒果椰奶x白雪珍珠真誇張,比我更有仙氣,引來不少路人嘅目光!首先,個杯設計好特別!芒果另上,放曬一個碗上面,吾洗驚最後係杯底食吾到。可能係夏季啦芒果呢特別鮮甜!份量都算多!杯裏面係香甜嘅椰奶,配上彈牙的白色珍珠,好有咀嚼感!暫時只有一個size,好大杯, 女仔細食嘅話兩個人share一杯都得!除咗配上白色珍珠,仲可以加配其他嘅配料,小芋圓、蘆薈爽、紫米露,仙草凍,都係台灣人必點嘅款式,掛住台灣味道嘅你,一定要try try!

杯裏面係香甜嘅椰奶,配上彈牙的白色珍珠,好有咀嚼感!

2021-10-02 19 瀏覽
前兩日同朋友去開尖沙咀,諗住去厚福街嘅小黑糖買返杯嘢飲,但突然見到隔離鋪位噴咗啲白煙出嚟,好奇嘅我地抬頭望下先發現係哩間早排好多人打卡嘅霧之戀,所以決定同朋友每間買一杯嚟飲🤪• • • • •🧚🏻‍♀️芒果椰奶x小芋圓🧚🏻 [$42]第一次試哩間所以決定買杯最多人叫嘅「芒果三重奏」系列😼落咗單之後唔洗等好耐店員已經拎咗杯嘢飲出嚟,一拎出嚟已經全杯散發白煙好夢幻🦄認真望一望原來係嘢飲杯裝咗落一個再大啲嘅杯,兩隻杯中間嘅位置放咗少少乾冰,所以店員加咗水落去就會散發白煙🤩嘢飲杯上面再有一個碗仔裝住芒果粒粒,可以一路飲一路𢳂芒果食🤪下層嘅飲品係椰奶加小芋圓,椰奶味道好濃,小芋圓係迷你小芋圓,都夠煙韌🤓不過略嫌有少少圖文不符🙈本身張圖見到上層嘅芒果粒粒係大粒啲同埋裝滿個碗,但現實係迷你芒果粒加芒果蓉咁,同埋只係裝到個碗嘅一半🤭• • • • •總括嚟講覺得佢飲落味道一般,但喺佢散發白煙嘅時候用嚟打卡都係唔錯嘅選擇👍🏻• • • • •📝餐牌:

🧚🏻‍♀️芒果椰奶x小芋圓🧚🏻 [$42]

📝餐牌:

今日喺尖沙咀食完Tea好熱出曬汗,好口渴,所以就去咗厚福街買嘢飲!見到呢間有平時香港比較少有嘅芒果果肉嘢飲,同埋佢牛乳飲品係用台灣嘅牧場牛乳感覺比其他個d特別!佢仲有主打冒氣飲品,用嚟打卡啱晒。我叫咗佢最招牌嘅芒果椰奶配芋圓!店員一拎出嚟俾我,我都嚇咗一跳,身邊啲人都係咁話我又幫我杯野影相,佢杯野好大杯,而且佢係會出煙,飲完真係仙氣盡現即刻變女神!佢個椰奶都幾濃,戶縣嘅煙韌,但係好似有啲大粒,有時飲管吸唔到。一路飲椰奶食芋圓可以不上面嗰層啲芒果嚟食,真係天堂級享受!佢芒果都幾出色,啲果肉幾淋之餘真係幾甜,我一路行一路飲啲人都係咁望住,睇嚟佢呢個設計成功吸引到人注意成功咗!😂😂
佢仲有主打冒氣飲品,用嚟打卡啱晒。
2021-10-02 12 瀏覽
尖沙咀的美食種類一向多選擇,厚福街就是其中一條不少人會到訪的🍽食街,短短的一條小巷選擇甚多,著名的小店的各式各樣的世界🌏各地的也可以在這裡找到,近兩月又有新店進駐,在IG📱看到不少朋友分享這店的,吸引到我要來試試看🥳超級芒果三重奏 - 芒果椰奶 x 小芋圓 $42說的就是這杯「超級芒果三重奏」!這個同樣是店家的signature drink🥤來啊~ 因為外觀就是這杯的🌟最大賣點!店家會將飲品加特製的容器內,再放入乾冰🧊和水塑造出冒煙的效果,玩味十足,極盡視覺跟味覺的享受🤩~ 因為知道這杯會冒煙的,早在店員🤵🏻完成飲品前已經準備好拍攝了🤳整杯效果果然非常😳震撼,煙霧💨一直從特製容器兩則噴出來,經過的途人也被這杯吸引目光👀過來,記得準備好📸相機打卡呀上層放了滿滿的🥭芒果肉,店員會為客人預備小匙方便進食,芒果肉非常香甜多汁💦又新鮮,拌上少許濃郁的椰漿,更能突出芒果的香氣😌下層的飲品就以芒果蓉搭配🥥椰奶為基調,雖然甜度已經固定,不過甜度不算高,而椰香味重又香滑,加上最近💕偏愛吃的配料小芋圓,煙韌Q彈,口感豐富!除了小芋圓,還可以選擇仙草凍、蘆薈、紫米露跟白雪❄️珍珠作為配料,感覺就像吃完一個甜品

超級芒果三重奏 - 芒果椰奶 x 小芋圓 $42
除了小芋圓,還可以選擇仙草凍、蘆薈、紫米露跟白雪❄️珍珠作為配料,感覺就像吃完一個甜品🥰似的,份量十足!
要留意這杯是😎季節限定啊~ 緊記找住夏天☀️的尾巴了

店家以粉紅夢幻💖為主調,除了主打的冒煙飲品以外,還有不少選擇💁🏻‍♀️,如乳酸系列、氣泡水系列跟牧場🥛牛乳系列,不過這店是沒有售賣🧋珍珠奶茶啊,要注意啊!
現在店家還提供全日飲品✌🏻第二杯半價的優惠,下次經過可以選擇這杯來試試啊!😉
2021-09-30
2021-09-12 109 瀏覽
我幫襯過兩次,都係飲薄荷牛奶+珍珠,我覺得幾好飲呀,同埋唔係度度有咁多選擇,不過我覺得可以大杯啲🤩而我朋友飲超級芒果三重奏,我問過佢意見,佢都話OK幾好,雖然係有啲唔方便但可接受呀~加油💛
2021-08-10
2021-09-02 41 瀏覽
位於尖沙咀嘅台灣霧之戀,店舖以粉紅色為主好夢幻💖主打冒煙甜品,視覺與味覺同樣都可以滿足到🥳我試咗超級芒果三重奏🥭杯野飲好靚呀😍⼀開始會冒煙好靚✨上面有好多芒果肉,好甜好好味😋入面係芒果椰奶幾好飲👍🏻配料可以揀小芋圓、蘆薈爽或者白雪珍珠🤩我就揀左小芋圓,煙煙韌韌好正😛另外重試咗特濃朱古力牛乳🍫🥛上面有Oreo碎碎😍朱古力味都好濃😆而且佢比呢隻杯重可以循環再用添👍🏻拎住杯野飲行街,路人見到都話好靚🤣

拎住杯野飲行街,路人見到都話好靚🤣
2021-08-24
2021-09-02 24 瀏覽
見到有買一送一 但唔係樣樣都有 要注意啦呢間最吸引 一定係 ⭐️芒果椰奶 x 小芋圓$42佢哋甜品會冒煙 賣相滿分 啱晒打卡👌🏻表面有一層芒果蓉😋入面椰奶 夏天飲好消暑當中比較高分既係 芋圓珍珠👍🏻煙韌 仲要有明顯芋頭 紫薯味.⭐️白桃多多$28相對味道比較常見 冇咁特別但有買一送一 算係平價抵飲嘅選擇.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_尖沙咀#hkfunfoodrecord黃店.#台灣霧之戀 (尖沙咀)地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖.⭐️評分:味道:3.8/5 環境:-/5 外賣服務:3/5抵食:3/5
見到有買一送一 但唔係樣樣都有 要注意啦
但有買一送一 算係平價抵飲嘅選擇
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_尖沙咀
#hkfunfoodrecord黃店
#台灣霧之戀 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:-/5 外賣
服務:3/5
抵食:3/5
2021-09-01 14 瀏覽
店舖位於厚福街呢個美食重鎮,味道有保證😋行過都見到好多少女買嚟打卡影相💁‍♀️,小朋友們見到直情哇一聲🤓 超級芒果三重奏🥭:椰奶🥥x小芋圓 $42呢個飲品嘅霧超澎湃😍途人回頭率極高😋💁‍♀️唔單止有咁特別嘅外表,佢味道仲唔錯架。上面有超級無敵多芒果,而且好香甜軟熟🥭下層椰味較重,仲有Q彈嘅芋圓😋口感豐富。呢個組合一齊飲真係完美🥰除咗呢個系列,仲有好多其他冒煙嘅飲品架。 荔枝多多 $28溫度冰凍😋乳酸味混合濃濃嘅荔枝清香,清甜又消暑🥰平時街鋪買手搖飲品都好頭痛,一時三刻飲唔哂唔知點算🤓呢個多多系列用有蓋樽裝,可以分幾次飲之餘,喺疫情之下,方便我地行一段路去到安全地方先飲💁‍♀️

超級芒果三重奏🥭:椰奶🥥x小芋圓 $42

荔枝多多 $28
外賣自取
店鋪:台灣霧之戀 (尖沙咀)地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖呢間主打冒煙甜品嘅台灣霧之戀原來喺尖沙咀加拿芬道開咗一個幾月,今日行過先知原來喺喺厚福街入面,聽講佢哋之前不停請靚女女店員😎,今日專程過去(當然唔喺睇靚女🤫)打卡買嘢飲行到店鋪就見到好搶眼嘅粉藍粉紅色少女配搭,只要Follow 佢哋IG,每日7pm前買台灣牧場牛乳、台灣多多乳酸或者台灣QQ果凍冒煙氣泡水都有買一送一優惠✝️芒果椰奶x小芋圓 $42知佢會出煙,靚女店員未整好出嚟我就已經拎得手機準備我拍片📱,一拎出嚟唔單止我「嘩!」咗聲🙈,行過嘅途人都停低腳影埋一份🤣,仲有人指明話要買我同一杯嘅飲品hahaha,可見佢嘅吸引力幾大🤪。面頭有椰奶芒果粒🥭,杯入面先有乾冰層🧊,內裡再有芋圓粒粒,一啖椰奶芒果一啖芋圓,視覺同味覺都滿足晒🥰,未食晏不過食完呢杯都已經飽飽地🥸✝️髒髒紫薯泥牛乳 $28未攪之前見到白色同紫色嘅分層⚪️🟣,清楚睇到紫薯泥嘅份量都真喺幾多,攪勻之後再飲,紫薯泥融入咗牛奶當中,成杯飲品變咗粉紫色🤩,紫薯同牛奶嘅味道亦都溝埋咗一齊,聽講呢款喺新推出嘅飲品,凍飲熱飲都得添😌
店鋪:台灣霧之戀 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖

✝️芒果椰奶x小芋圓 $42

✝️髒髒紫薯泥牛乳 $28
未攪之前見到白色同紫色嘅分層⚪️🟣,
2021-08-23 27 瀏覽
老闆四眼仔扮客,話芒果椰香乜春好飲,我話我想飲芒果多多,個店員話:冇芒果喎,喺度同四眼仔打眼色,我話:下芒果椰香就有芒果多多就冇? 跟住擰轉頭佢話:而家又有返啦,我話唔飲啦, 你哋咁奸嘅,賣杯茶都貢奸?果杯多幾蚊雞啫! 又借香港加油之名,唔好幫襯 !😳🤪
2021-08-23
2021-08-19 51 瀏覽
📍台灣霧之戀 (尖沙咀) 之前經過厚福街見到有人拎住杯會霧煙既飲品行過,嗰陣已經比佢深深吸引住啦😍,覺得佢超特別!呢間台灣霧之戀主打冒煙甜品,無論視覺定味覺同樣都可以滿足到我地,仲好打卡able!! 店舖係以粉紅色作為主題,超有少女心💗。𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️超級芒果三重奏 - 芒果椰奶 x 小芋圓 ($42) 記住準備手機打卡呀📸,因為佢真係超靚超得意!! 啲煙係咁噴出黎🌬,吸引哂途人既目光hee hee~ 杯上面會有個盤仔裝住好多芒果肉,🥭 芒果超新鮮,加上而家係芒果當做嘅季節,食落超香甜多汁,份量仲好多添。下面就係椰奶同埋小芋圓,椰奶味道好香好滑,🥰 小芋圓食落煙煙韌韌咁,好有咬口!呢杯三重奏絕對值得一試ahhhh,一杯有齊晒三樣嘢,仲要有煙出🌫,超過癮!▪️草莓多多 ($28) 草莓多多既賣相好QQ,個杯就好似益力多嘅形狀咁,好得意!🍓 佢既士多啤梨味好突出好甜,同酸酸地既多多味道好夾~ 大熱天時飲呢個好正,飲落去好解渴!▪️芒椰奶西 ($32) 童年回憶返黎啦🤤!芒椰奶西好足料,有好多西米同埋好多芒果粒~ 西米煮得剛剛好,好有咬口,而芒果就一如既往咁香甜,成杯口感超豐富~
📍台灣霧之戀 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️超級芒果三重奏 - 芒果椰奶 x 小芋圓 ($42)

▪️草莓多多 ($28)

▪️芒椰奶西 ($32)

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
Shop D2, G/F, Houng Sun Building, 45-47 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui
2021-08-17 25 瀏覽
同媽咪去尖沙咀行咗一陣,有D想飲野,行到厚福街見到有珍珠奶茶店。本身想試佢隔離嘅小黑糖,但係排隊嘅時候見到隔離霧之戀有買一送一,同frd去左冇霧之戀買。我買咗葡萄多多,媽咪買咗抹茶牛奶,原價$28,價錢都算OK,而家買一送一,撇除佢嘅味道,都ok抵。因為我and 媽咪都唔係好鍾意太甜,所以就走甜。買完之後,等咗大概10分鐘,先到我哋。見到個包裝都幾特別,對杯嘢多咗幾分期待。點知飲落第一啖,甜到一個點,完全飲唔到提子味。雖然我都知$14唔可以expect啲咩,但係唔好忘記佢原價係$28,原價$28買一杯「糖+水」,真係超唔抵。最後媽咪覺得太難飲,飲咗兩啖俾返佢哋,並同店員講真係好難飲。但係佢完全冇問點解,或者有咩可以改善,淨係「哦」左一聲。我真係有d嬲,有人同佢講杯嘢唔好飲,佢竟然連問都冇問點解。呢間店真係入咗我個永久Blacklist,真係好後悔點解要貪小便宜,俾佢個買一送一吸引。

見到個包裝都幾特別,對杯嘢多咗幾分期待。
點知飲落第一啖,甜到一個點,完全飲唔到提子味。

我真係有d嬲,有人同佢講杯嘢唔好飲,佢竟然連問都冇問點解。

2021-08-14
10 分鐘 (外賣自取)
2021-08-16 31 瀏覽
💛黃店📜”台灣霧之戀 (尖沙咀)📍地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖🤍分店地區: 尖沙咀📝評價💬📢 🌟新開張優惠買一送一🌟快d go go go💛1.超級芒果三重奏 (椰奶加小芋圓)$42一見到嘅時候都忍唔住wa~左一聲🌟好大杯💛上面有一個盤仔放住好多芒果肉🥭 下面就有椰奶加小芋圓😍完全係好幸福嘅滋味😍一次過至到三種組合😉個感覺有啲似以前許留山😂但係呢個比起更加豐富而且味道係更加出色💛芒果果肉好新鮮😍而最特別嘅賣點就係杯飲品會霧煙🤍🌟呢個亦都係舖頭名既signatory 💛喺條街上面最吸引人目光嘅就係呢杯😆2. 香檳葡萄多多乳酸氣泡水 $28呢個味道比較似巨蜂提子🍇熱辣辣係街最需要就係一杯冰鎮飲品又可以解渴🌟呢個乳酸氣泡水絕對係最佳選擇😋同樣都係有好多乾冰喺下面😌望住個杯又出現又有好多泡泡喺度 的確係好自癒😍😋🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
📜”台灣霧之戀 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
🤍分店地區: 尖沙咀