2021-11-15 34 瀏覽
食嘢食到口乾,梗係想買杯嘢飲識飲㗎啦,尖沙咀大把手搖飲品選擇,想揀咩都得,今次就想揀杯台式飲品,今次呢間舖都幾有gimmick,乾冰喺個嘢飲杯外,製造煙霧離漫感覺,幾新鮮又好玩,啱晒年輕人!而我今次飲個杯嘢就係叫芒果椰奶小芋圓,芒果嘢飲好難唔整得難飲,除非孫到爆核啦,所以必定係好飲嘅,就係喺主角小芋圓,整得太淋我的太硬或者冇味都會影響成杯嘢飲!所以要整得好飲,都要花少少心思同技巧整好!每次經過厚福街,呢間飲品舖都好多人排隊,所以品質一定有保證,我都會過嚟厚福街諗吓有咩嘢好飲!呢間鋪仲有好多其他嘅飲品,一定會揀得啱呀你鍾意嘅嘢!唔會失望一定好飲!仲有呢個裝修好有少女心嘅感覺,粉紅色,女仔就一定好鍾意㗎!
仲有呢個裝修好有少女心嘅感覺,粉紅色,女仔就一定好鍾意㗎!
2021-11-13 23 瀏覽
喺尖沙咀厚福街新開左一間主打芒果台式飲品嘅手搖店啲display好靚🤣🤣除咗飲品之外仲會有其他嘅甜品重點都係推芒果椰子同埋芋圓有陣時都會做啲不定期優惠餐牌嘅選擇都好多除咗頭先提及過原來仲有一個係氣泡水同埋台灣牧場牛乳第一次試就揀咗佢嘅招牌超級芒果系列芒果椰奶x小芋圓等嘅時間有少少耐但整完拎到之後真係令到我哋wow咗一聲竟然仲用咗乾冰嚟整左有煙嘅視覺效果成件事勁有氣勢🤣加上佢上面仲有勁多嘅芒果肉芒果肉非常之甜,加埋香滑嘅椰奶非常好食雖然佢呢杯飲品唔可以調校甜度但入口味道啱啱好唔會過甜芋圓好煙韌,口感非常之唔錯而朋友就叫咗個芒果椰奶x白雪珍珠白雪珍珠口感偏淋如果唔鍾意太有口感嘅朋友可以試吓呢個啲芒果肉真係超多

喺尖沙咀厚福街新開左一間主打芒果台式飲品嘅手搖店

但整完拎到之後真係令到我哋wow咗一聲
竟然仲用咗乾冰嚟整左有煙嘅視覺效果
成件事勁有氣勢🤣
加上佢上面仲有勁多嘅芒果肉
芒果肉非常之甜,加埋香滑嘅椰奶非常好食
雖然佢呢杯飲品唔可以調校甜度
但入口味道啱啱好唔會過甜
芋圓好煙韌,口感非常之唔錯

而朋友就叫咗個芒果椰奶x白雪珍珠
白雪珍珠口感偏淋
如果唔鍾意太有口感嘅朋友可以試吓呢個

啲芒果肉真係超多
2021-11-10
  • 芒果椰奶x小芋圓
2021-11-13 31 瀏覽
大家都知道尖沙咀加拿分道有條食街好多舖頭進駐 入邊嘅餐廳都好多人排隊 今日我哋見到有間仙氣滿滿嘅手搖飲品店✨✨✨呢度最出名嘅就係台灣嘅超甜芒果 同埋牛乳 超甜芒果系列包括左芒果椰奶同其他唔同配料嘅配搭 例如小芋圓蘆薈爽白雪珍珠仙草凍紫米露等等👍🏻👍🏻👍🏻 等大家可以任君選擇 另外佢都提供左唔同口味嘅牛乳 例如抹茶可可草莓紫薯等等 全部睇落去都好吸引😍😍😍 如果鍾意乳酸嘅話 仲可以有夾埋唔同生果配搭嘅多多系列😆😆😆佢門口擺放咗好多好得意嘅裝飾🤣🤣🤣冬天嘅時候可以試吓佢嘅芋泥系列佢呢度嘅招牌係芒果三重奏最後我哋揀咗中間呢杯 我哋一拎上手嘅時候已經見到佢比仙氣包圍着 上面嘅芒果好鮮甜 真係超級甜 椰奶都好有椰香味🥰🥰

如果鍾意乳酸嘅話 仲可以有夾埋唔同生果配搭嘅多多系列😆😆😆
佢門口擺放咗好多好得意嘅裝飾🤣🤣🤣

冬天嘅時候可以試吓佢嘅芋泥系列

佢呢度嘅招牌係芒果三重奏

2021-11-10 32 瀏覽
話說同朋友食完lunch意猶未盡,所以就睇吓有啲咩選擇,見到呢間嘅超級芒果系列好吸引,所以就排隊試吓(Lunch都有人排隊買)我哋一人揀咗一杯芒果椰奶x小芋圓,依家仲要買第二杯半價,超級抵飲。我哋應該都有等咗5分鐘,第一眼見到真係wa左一聲😂好大杯,而且仲好多煙出緊,成件事好夢幻,即刻襯返個舖頭名,佢哋個杯設計好特別,芒果擺喺最上層同椰奶分開,而且仲可以用匙羹食,好體貼😂下面一路有乾冰🧊住,所以🉑️以keep到凍嘅程度,椰🥥奶好香而且唔太甜,啱晒我🤤芋圓嘅份量都好多👏🏻成件事非常好👍🏻好滿意,下次嚟尖沙咀會再飲🤞🏻
芒果椰奶x小芋圓
成件事非常好👍🏻好滿意,下次嚟尖沙咀會再飲🤞🏻
2021-11-07
2021-11-08 21 瀏覽
星期日經過厚福街,見到呢間野好多人排隊,所以就同朋友試下!!芒椰奶西配芋圓🥭🥥呢個真係好誇張,一見到呆左,出煙出左成幾分鐘先停。影左好多張相同videos. 周圍啲人都望住曬😂上面係芒果肉可以直接用spoon食,好甜!亦可以直接啜椰奶+芋圓,杯野飲有椰香,唔太甜,芋圓煙煙韌韌好好咬。成個feel好似食緊甜品咁😂不過等既時間就耐啲,可能因為得一個入返工,所以take完order就要入廚房整野飲

芒椰奶西配芋圓🥭🥥

上面係芒果肉可以直接用spoon食,好甜!
成個feel好似食緊甜品咁😂

2021-11-06 24 瀏覽
台灣飲品店越開越多,要突圍而出真係唔容易。今日經過厚福街見到有人拎住一杯冒煙既飲品,充滿夢幻既感覺🧚‍♀️。追隨之下發現原來呢杯飲品係嚟自同一條街既台灣霧之戀!我上述嘅飲品屬於超級芒果三重奏系列,系列包括白雪珍珠、蘆薈爽同小芋圓。芒果正正係我水果入面既favourite😍- 芒果椰奶x小芋圓飲品分左兩部份,下面係椰奶同芋圓,上面就係大量香甜既芒果粒。芋圓好煙韌,咬落唔會粉,一啖椰奶加一羹芒果令人好滿足😋。杯既底杯放左乾冰,造成冒煙既夢幻效果。佢地既彩虹Logo都好可愛,飲品亦自帶仙氣,女朋友一定好鍾意❤️

- 芒果椰奶x小芋圓

2021-11-05
$42 (其他)
2021-11-02 14 瀏覽
女朋友好鍾意食芒果🥭 今晚喺尖沙咀食完晚飯之後 經過呢間台式飲品店 見到有一對情侶攞住一杯好有氣勢嘅野飲 上面杯蓋側邊有個兜 裝住一啲芒果粒粒🙊 然後杯身部份係咁噴煙 為食嘅女朋友見到 都唔理頭先食到幾飽 係都話要買返杯😦原來嗰杯咁有氣勢嘅飲品叫超級芒果三重奏 一攞到上手已經要瘋狂打卡 影到佢下面啲煙冇乜先捨得開始飲😂 上層嘅芒果固然食到芒果嘅香味 飲品嘅椰奶味都好出 椰奶同芒果嘅味道都好夾 而白雪珍珠再加添咗芒果以外嘅口感 真係有好多層次😗 白雪珍珠都幾煙靭 加埋芒果嘅甜味 椰汁嘅香味 女朋友都好滿意呢杯飲品😎女朋友話淨係用嚟打卡都值回票價啦🤭 仲要味道都唔錯 所以佢話下次想嚟飲吓其他台式飲品喎🙈

10 分鐘 (外賣自取)
今天約了朋友在尖沙咀吃晚餐,因為擔心尖沙咀塞車就預早出來先逛一下街🚍走到K11 art mall發現原來有萬聖節市集,以日新百鬼城為主題,很多有趣的本土手作產品和打卡位👻 雖然天氣漸涼,但走一走人也開始發熱急需補充水分,走到食街厚福街附近發現了一開新開的良心茶飲店💛名為台灣霧之戀,甚有詩意。招牌用上仿瓦頂的藍色裝飾,內裏貼上粉紅色牆紙,撞色得很吸睛💓 點了一杯芒果椰奶x白雪珍珠的芒果三重奏($42) 🥭拿到手就知道這家飲品店無花無假,真的是有霧之戀,因為杯身旁邊放入乾冰,不斷湧出仙霞,少見這種特別設計🌬 第一重是新鮮清甜芒果果肉混著椰汁🍴入口香味十足,抓緊夏天靚芒果的尾班車。第二重是杯內的椰奶🥥入口淳厚,不會過甜,椰香配合酸甜清新芒果不錯。最後一重就是隱藏在飲品內的白雪珍珠🥛半透明米白色,煙煙韌韌有口感,但不會過於膠化,整體消暑感覺一流😍

2021-10-23
2021-10-20 27 瀏覽
There is a newly open igable restaurant which offers drink. I should go and visit this trendy shop. I order Mango coconut milk with taro pearls. Yeah! My drink comes. This is a smoking drink. I use my phone to shoot movies. The cup has a layer of dry ice, so there is the effect of smoke surrounding the drink. Very pretty! Very igable! There is a lot of mango on the top, sweet and delicious. The coconut milk is good, together with taro pearls. The visual and taste are satisfying. This is a good drink to drink during summertime.
2021-10-06
2021-10-19 34 瀏覽
今天是shopping日去完尖沙咀買秋冬季衣服之後想去加拿芬道附近買一對懶人拖鞋因為那邊的小眾品牌美得不要不要經過「小食街」見到有很多賣台式的飲品其實台式飲品開了很了其實每一間都大同小異但要做到吸引客人一定要有特色見到有間新開的台式飲料店有超級芒果三重奏🥭🥭🥭🥭身為芒果控的我當然不能錯過我點選了芒果椰奶+白雪珍珠$42等了大約五分鐘飲料來了一見到飲品被美感吸引太仙氣了!因為杯底加了乾冰所以一直冒白煙好似仙境😂😂😂😂$42 滿足了視覺上的享受再來試下味道杯身設計有點像海洋公園那薯條可樂杯上面薯條下層可樂拿著走動的餐點😹😆😹上面那層的是芒果椰汁撈芒果十分新鮮都是清甜味一點酸味都沒有十分清新💛💛💛下面是椰汁特飲加了白雪珍珠米白米白的十分好看珍珠也做得十分精緻半透明的真的像瑪瑙像半透明狀態口質亦非常棒煙韌有咬勁不會死實煮得熟透質感不會太胡爛!總結:$42 能有視覺和味覺的享受值得一提的是原本我想邊走邊喝但因為上面寫芒果撈現在是疫情不好把食物太過開放所以我還是想包着店員很貼心的為我重新包裝並附上塑膠袋讓我方便拿着📍 台灣霧之戀 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
今天是shopping日
半透明的真的像瑪瑙像半透明狀態
口質亦非常棒
煙韌有咬勁
不會死實
煮得熟透質感不會太胡爛!
總結:$42 能有視覺和味覺的享受
值得一提的是原本我想邊走邊喝
但因為上面寫芒果撈
現在是疫情不好把食物太過開放
所以我還是想包着
店員很貼心的為我重新包裝
並附上塑膠袋讓我方便拿着
📍 台灣霧之戀 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
2021-10-18 19 瀏覽
喺厚福街食完嘢有啲口渴,見到有人拎住一杯有霧嘅飲品,朋友話女話好靚想要,見幾得意,就買左杯”超級芒果三重奏- 芒果椰奶小芋圓”($42)滿足下佢。是日就黎打風,條街得幾個人,等咗一兩杯就到我哋啦,見到個個都叫咗呢一杯,應該都係見到乾冰嗰個效果好靚,可以打卡啦!問吓老闆應該點樣開始食,佢話邊食邊有就最正喇。聽佢講食左啖芒果先,好甜,好似泰國呂宋芒果咁,啖啖肉,正呀!椰奶飲到底有少少沙冰感覺,呢排熱到癲真係透心涼!唔會死甜,應該係真材實料唔加糖。芋圓都好有水準喎,以為唔係杯野主打所以唔太大期望,反而幾有蕃薯同芋頭味,唔會過淋一patpat!可以當係飯後甜品!幾十蚊打個卡,小朋友又開心🥳

2021-10-13 36 瀏覽
今晚同朋友你到尖沙咀呢邊食飯,食完飯之後經過台灣霧之戀,畀入面嘅芒果吸引咗。有好多選擇,咩嘢系列都有!朋友叫咗個超級三重奏紫米芒果椰奶,佢都話好好味!我就叫咗一個超級芒果三重奏芒果椰奶加白雪珍珠,一登場霧氣飄飄,一望就知超級消暑,冰冰涼涼,入面冇專登加冰,因為佢個杯有兩層,中間夾住啲冰!椰奶好滑,芒果又酸酸甜甜,兩樣嘢係絕配,嘢飲入面有芒果,頂層又有芒果,配送埋匙羹同埋飲筒,可以食一啖芒果配一啖椰奶,好正呀!超級分量嘅芒果好滋味!

有好多選擇,咩嘢系列都有!

朋友叫咗個超級三重奏紫米芒果椰奶,佢都話好好味!

今日雖然落大雨但係都無阻我要去試一試近排好出名同好打卡able嘅冒煙飲品——台灣霧之戀🥤🌫本身睇相已經覺得好吸引🤩去到就諗都無諗揀咗佢哋最signature同最靚嗰杯招牌超級芒果三重奏🥭我order嘅係芒果椰奶X小芋圓($42)😋終於攞到手嘅時候真係唔捨得飲😂佢用兩層杯將乾冰放喺嘢飲嘅杯下面,營造到好仙嘅霧之戀感覺🌫再用一隻碗仔將啲芒果椰奶放喺上面🤤首先芒果好好味唔會太酸又唔會死甜🥰另外杯椰奶嘅甜度對我嚟講適中而啲芋圓都好煙韌😙有得飲又有得食好得意🤣不過如果唔係太鍾意食芒果嘅朋友都唔洗驚,因為佢哋仲有好多其他系列嘅選擇👍🏻例如多多乳酸系列、奶茶系列、牛乳系列等等🥸⚠️仲有記住要follow佢哋嘅社交平台就可以享有買一送一優惠⚠️

2021-10-08 21 瀏覽
尋日同朋友係尖沙咀行街,行到有d口渴就係尖沙咀站b2出口無幾遠既呢間台灣霧之戀度買杯嘢飲。舖仔細細但裝修好有特色。好多好有特色既飲品,任君選擇!最吸引到我既就係佢既芒果椰奶系列,重有紫米,白雪珍珠,仙草,芋圓,蘆薈多種配料既選擇,咩甜品都中意有紫米既我緊係簡芒果椰奶紫米露啦!果然仙氣飄飄簡直係飲品同甜品既結合體,真正既芒果三重奏!上中下都有芒果,撈勻紫米同椰奶,食一勺椰奶芒果,飲一淡芒果紫米椰奶,椰奶好香,芒果好新鮮,紫米又有咬口,整個配搭好夾!

舖仔細細但裝修好有特色。

好多好有特色既飲品,任君選擇!

果然仙氣飄飄

外賣自取
行過厚德街食完嘢想買杯嘢飲好懷念芒椰奶西所以就揀咗這間台灣霧之戀揀咗個芒果椰奶加蘆薈擺出嚟個樣都算好吸引實物嚇咗我一跳, 超級有仙氣有啲霧噴出嚟真係覺得靚到不得了然後下一步心諗死啦唔記得咗叫小甜,超級有驚喜椰汁味好濃味, 甜度剛剛好唔會太甜一開始拎起杯嘢飲真係唔知應該點樣開始食我自己就首先食咗上面嗰啲芒果, 芒果係真係新鮮芒果,感覺好似冇另外加糖水,食到芒果的甜味同香味, 然後我就打開個蓋飲裏面啲椰汁, 我椰汁裏面揀咗蘆薈所以冇飽蘆薈夾椰汁真係超正找回童年的味道芒椰奶西
行過厚德街食完嘢想買杯嘢飲
好懷念芒椰奶西所以就揀咗這間台灣霧之戀

揀咗個芒果椰奶加蘆薈

擺出嚟個樣都算好吸引
實物嚇咗我一跳, 超級有仙氣有啲霧噴出嚟

真係覺得靚到不得了

一開始拎起杯嘢飲真係唔知應該點樣開始食