2020-11-13 229 瀏覽
初嘗古早味蛋糕番到香港,發現多左好多台灣來既古早味蛋糕😱😱😱😱 我心想:普通蛋糕, 究竟有咩錦吸引🤔🤔🤔🤔今日YOHO行完街, 落黎見到呢間古早坊 Initial Bakery, 就去望一望,遠處已經聞到好香既蛋糕味!!! 但因為自己識整蛋糕所以都冇好大衝動要去試👻👻👻👻點知!!!!!!🔥🔥🔥 竟然今日有D24榴槤味😲😲😲😲衝動就立即湧上黎就買左半個蛋糕好軟熟加埋D24果肉..... 好好食啊, 終於明白點解開到周圍都有
初嘗古早味蛋糕

就買左半個
2020-10-28 193 瀏覽
近年潮流興起古早味蛋糕🍰源自台灣,但又有人話發源地系日本長崎,系日治時期傳入台灣,經過改良,變成今時今日的古早味海綿蛋糕。計我話,來自何方不是最重要,最重要是如何將此發揚光大這間應該可以做到發揚光大的步伐👣又香噴噴又便宜又好吃😋又大份,真系好似磚頭🧱甘大。經典原味,有淡淡的蛋香 + 麵包既鬆軟=好味爆漿朱古力系我不斷回頭的產品之一,我很怕太甜的朱古力,這個不太甜,但有朱古力香味,而且里面系有小小的流心朱古力粒粒的,很有口感。我睇住距出爐時間同日子,計岩得閒我就會專登來買😂😂我今日新試松子咖啡味原本以為會好重咖啡味,但又吾會,很淡很淡,可以再重多少少會比較好。蛋糕很淋很鬆軟,加上脆香的松子粒粒,口感一流。總結一下:喜歡吃蛋糕的我,試左幾間古早味蛋糕🍰暫時呢間系我覺得最好吃。夠鬆軟得嚟又不太甜,早餐配埋杯濃味咖啡岩岩好
計我話,來自何方不是最重要,最重要是如何將此發揚光大

這間應該可以做到發揚光大的步伐👣
又香噴噴又便宜又好吃😋又大份,真系好似磚頭🧱甘大。

經典原味,有淡淡的蛋香 + 麵包既鬆軟=好味
我今日新試松子咖啡味

夠鬆軟得嚟又不太甜,早餐配埋杯濃味咖啡岩岩好
2020-10-26
  • 原味蛋糕
  • 朱古力蛋糕
2020-10-03 147 瀏覽
榴槤古早味蛋糕$70😍🍰非常推介榴槤朋友試吓中間果層有好多榴槤肉蛋糕好香有濃厚蛋味而且好大份 同埋價錢都比較抵原味只需$50仲有好多其他味試過紫菜肉鬆都好好味但個人比較中意榴槤多d🤤🤤放左入雪櫃可放擺入微波爐叮30秒熱咗仲好食 榴槤仲超香!快d去試
榴槤古早味蛋糕$70😍🍰
仲有好多其他味
試過紫菜肉鬆都好好味
但個人比較中意榴槤多d🤤🤤
放左入雪櫃可放擺入微波爐叮30秒
熱咗仲好食 榴槤仲超香!
快d去試
榴槤古早味蛋糕
榴槤古早味蛋糕
2020-07-21 315 瀏覽
見咁多人講古早味蛋糕,經過見到間細鋪,忍唔住試咗一次,試一次就會忍唔住繼續買!老人家更喜歡。蛋糕很鬆軟,完全唔會太甜。食多教你都覺得唔會肥。店主好有心,一家人經營。繼續努力!
2020-05-02 453 瀏覽
淨係元朗都有最少4間台式古早味蛋糕分別係「一肥貓」「軟綿綿」「淡水老街」「古早 坊」 本身好鐘意食蛋糕 於是決定一次過試曬4間做個比較古早坊地理位置比較失利係雞地基元中學門口對面買既時候有兩個入左盒但未封口既蛋糕放係到望望表面有黃黃既芝士粉 身為芝士控 當然選擇左芝士味蛋糕呢間蛋糕都幾高 幾大舊 價錢相對便宜少少但冇乜香味叮熱後食質地算鬆軟 蛋糕底好有趣 做到蛋糕面平滑既表面唯芝士味不夠香濃 不過整體來說還可以抵食之選
淨係元朗都有最少4間台式古早味蛋糕

做到蛋糕面平滑既表面
唯芝士味不夠香濃 不過整體來說還可以
抵食之選
2020-04-05 390 瀏覽
試過原味,芝士味同伯爵茶味第一次買原味好軟熟好彈好鬆好香蛋味,已經愛上左第二次得一種味,伯爵茶紅豆紅豆唔多,伯爵茶味唔算好濃不過都係有種「幾好食」既感覺第三次買芝士,買果時仲暖暖地最鍾意芝士!好香好香,蛋糕面有少少芝士碎中間仲有層薄薄地既芝士夾心做早餐下午茶一流!好想試埋朱古力味不過佢每日得2-3隻味咁出爐仲要唔同時間所以有陣時去到都未必一定有想要既味試過3隻味都唔錯,鍾意呢種古早味蛋糕都係因為佢夠蛋香又軟熟仲有佢話無添加襯埋杯咖啡就正!
試過原味,芝士味同伯爵茶味
第一次買原味
好軟熟好彈好鬆好香蛋味,已經愛上左
第二次得一種味,伯爵茶紅豆
紅豆唔多,伯爵茶味唔算好濃
不過都係有種「幾好食」既感覺
第三次買芝士,買果時仲暖暖地
最鍾意芝士!
好香好香,蛋糕面有少少芝士碎
中間仲有層薄薄地既芝士夾心

做早餐下午茶一流!
好想試埋朱古力味

不過佢每日得2-3隻味咁出爐
仲要唔同時間
所以有陣時去到都未必一定有想要既味

試過3隻味都唔錯,鍾意呢種古早味蛋糕
都係因為佢夠蛋香又軟熟
仲有佢話無添加
襯埋杯咖啡就正!
  • 芝士味
2020-03-21 376 瀏覽
我一路都好想食芝士味既古早蛋糕,但一係就勁多人排隊,一係就距離出爐時間好遠。今日係元朗搞完正事之後就去揾下有冇古早味蛋糕店,於是去撞下彩數。好好彩去到芝士味蛋糕新鮮出爐,而且唔駛排隊添呀,好開心!二話不說即刻買左黎食,$60。我同店員講唔要邊邊,佢都肯俾中間既蛋糕俾我呀,好好人。蛋糕有兩層鋪左薄薄既芝士,因為新鮮出爐甘食,所以有少少流心溶溶地既口感,好正。蛋糕鬆軟,鹹鹹甜甜,加左芝士唔會唔夾,口感豐富左,正。

我同店員講唔要邊邊,佢都肯俾中間既蛋糕俾我呀,好好人。

蛋糕鬆軟,鹹鹹甜甜,加左芝士唔會唔夾,口感豐富左,正。

2020-03-21
2020-02-26 324 瀏覽
古早坊元朗鳯群街2號年發大廈地下23號舖星期日來到元朗Yoho行街,之後再去了買新鮮出爐蛋糕, 我剛好等到原味出爐, 真係好香,大家覺得香都圍觀等買,我即買已食返舊,雞蛋味超濃。其實以前我好早排隊等出爐蛋糕食的,但真係咁岩今次去到睇到寫住仲有5分鐘我先排隊,原來睇住佢出爐,再手起刀落咁切好一分分,係咁開心,因為真係好香。呢到除左有原味,仲有幾款口味係唔同時間出,下次我去開元朗一定會再過來撞下,睇下會係咩口味先。
古早坊
元朗鳯群街2號年發大廈地下23號舖

2020-02-26 213 瀏覽
星期六, 媽咪借d意話聽人講元朗有間食台灣古早味現烤蛋糕好食,就叫我去元朗找下, 一問之下原來係講古早坊,呢間其實都有朋友介紹過我的,既然咁多人介紹咁做女的,係要做下跑腿的。來到店鋪見到有媽咪講明買的流心芝士,就即買回家,流心士價錢係60蚊。返到屋企即切來食,媽咪老豆表示超滿意,一人拿拿聲食兩件, 我自己拎件來食,真係軟綿綿係中間有芝士夾著,好夾,雞蛋味好濃,唔怪得咁多人買。古早坊元朗鳯群街2號年發大廈地下23號舖

古早坊
元朗鳯群街2號年發大廈地下23號舖
2020-02-15 153 瀏覽
去台灣旅行一定會買件古早味蛋糕🍰估唔到依家係香港都買得到「古早坊」每日有現烤蛋糕賣,一行到鋪頭附近已經勁香蛋糕味~鋪頭門面貼咗menu,有原味、朱古力、奶黃、芝士等口味我地揀咗原味望到新鮮焗起嘅古早味蛋糕,已經感覺到佢好鬆軟,好Q彈真係有啲衝動想用手禁下佢因為我哋有好多人一齊share食,靚女老闆娘知道左之後好細心咁幫我地切開14份去到朋友嗰度,因為真係太多人,所以我又再切多幾刀,不過我刀工麻麻,冇老闆娘切得咁整齊哈哈大家食完都讚口不絕,真係好香雞蛋味,超鬆軟,軟綿綿嘅口感忍唔住食咗兩三件下次再買埋其他味去試吓先~
去台灣旅行一定會買件古早味蛋糕🍰

估唔到依家係香港都買得到

「古早坊」每日有現烤蛋糕賣,一行到鋪頭附近已經勁香蛋糕味~

鋪頭門面貼咗menu,有原味、朱古力、奶黃、芝士等口味

我地揀咗原味

望到新鮮焗起嘅古早味蛋糕,已經感覺到佢好鬆軟,好Q彈
真係有啲衝動想用手禁下佢

下次再買埋其他味去試吓先~

2020-02-12
$50 (其他)
2020-02-14 100 瀏覽
在附近逛街聞到很香的味道 就想起這家店舖的蛋糕原來是被剛新鮮出爐香味🤤🤤 被吸引過來買蛋糕了之前已經食過一次 今次出爐的是古早味原味蛋糕🎂就決定試試原味道如何吧 拿回家跟家人一起吃才行~·古早味原味蛋糕 HKD$50新鮮出爐蛋糕味道很香 看店員切蛋糕時很鬆軟及出煙拿到回家仍然是暖的 原本對原味道期望不太大的感覺但食起上來發現很香濃的雞蛋味 而且味道不甜挻不錯蛋糕沒有放防腐劑/色素/香精 所以味道自然有蛋香味店員說蛋糕可以在常溫存放一天 放雪櫃就可存放三天靜靜覺得蛋糕素質不錯 而且很大件所以性價比不錯😆
在附近逛街聞到很香的味道 就想起這家店舖的蛋糕
原來是被剛新鮮出爐香味🤤🤤 被吸引過來買蛋糕了
之前已經食過一次 今次出爐的是古早味原味蛋糕🎂
就決定試試原味道如何吧 拿回家跟家人一起吃才行~

·古早味原味蛋糕 HKD$50

新鮮出爐蛋糕味道很香 看店員切蛋糕時很鬆軟及出煙
拿到回家仍然是暖的 原本對原味道期望不太大的感覺
但食起上來發現很香濃的雞蛋味 而且味道不甜挻不錯
蛋糕沒有放防腐劑/色素/香精 所以味道自然有蛋香味

店員說蛋糕可以在常溫存放一天 放雪櫃就可存放三天
靜靜覺得蛋糕素質不錯 而且很大件所以性價比不錯😆
2020-02-14
$50 (其他)
2020-02-14 87 瀏覽
這間旦糕舖頭位於元朗 YOho Mall附近,雖然這間舖頭位置唔係好方便,但係搭車之後行過去都好就脚,係丫OhO Ma1I從這里經天橋跨過去大約10分鐘。旦糕一流、味道唔錯、必食之選、還有其它味道!真係值得一試,冇得定!我最喜歡吃肉鬆紫菜旦糕,真係好正、味道又夠、又鬆軟,味道方面好夠味!又夠旦味,必食之選!如果唔喜歡食什味,還有幾款味道可選,原味都值得一試,比起其它舖頭買D蛋糕,好食好多!始终係新鮮出爐!可以試到又熱又香的感覺!👍👍👍紫菜肉鬆古早味蛋糕 60蚊古早味蛋糕 50蚊
👍👍👍
紫菜肉鬆古早味蛋糕 60蚊
古早味蛋糕 50蚊

2020-02-01
5 分鐘 (外賣自取)
$60 (其他)
今日去元朗Yoho探朋友,經過附近的小店發現這間蛋糕店。是古早蛋糕不是很多地方有!因為做個蛋糕做法繁複需時,而且外表沒有忌廉蛋糕這麼吸引,所以買少見少。經過聞到一陣陣蛋香就買了一個回家吃。.超鬆軟,超軟密,而且有濕潤的質感!古早蛋糕雖然沒有其他忌廉蛋糕那麼多姿多彩,但着重就是原汁原味,蛋香四溢,質感鬆化,已最純樸的狀態帶出最華麗的味道。.有口味的古早味蛋糕,有原味、流心、朱古力、紫菜肉鬆及最新出的金沙奶皇口味。我就買了朱古力,濃而不膩,那去微波爐叮一定更加暖笠笠,配上朱古力粒粒,口感鬆軟綿密,相當香口!.值得一提,個蛋糕真的十分香蛋味,我坐車的時候散發出來的香氣令人已經流晒口水。.作為芝士控,下次想試下芝士。

超鬆軟,超軟密,而且有濕潤的質感!

作為芝士控,下次想試下芝士。
2020-02-01 115 瀏覽
在元朗愈開愈多古早蛋糕店 這次在附近逛逛發現一家新開不久的店舖 售賣的味道共3款😗原味/流心芝士/爆漿朱古力 價錢為HKD$50-$60古早味蛋糕經全人手製造 沒有添加任何防腐劑🤩而且雞蛋味道比較香濃 在現場焗製看到製作過程門口還有溫馨提示現正製作/已出產蛋糕以便選購·紫菜肉鬆古早味蛋糕 HKD$60質感很Q陣 可在靜靜的小視頻看到蛋糕是很軟熟❤而且做到層次分明😆 從而看得出是份量十足的材料味道不甜食到很香濃的蛋味 靜靜很喜歡這個口感😍我想想如果在出爐時即買即食蛋糕味道/口感會更佳 蛋糕素質不錯 可以再回購的蛋糕店 最緊要好吃🐿🐿
在元朗愈開愈多古早蛋糕店 這次在附近逛逛

而且做到層次分明😆 從而看得出是份量十足的材料
味道不甜食到很香濃的蛋味 靜靜很喜歡這個口感😍

我想想如果在出爐時即買即食蛋糕味道/口感會更佳

蛋糕素質不錯 可以再回購的蛋糕店 最緊要好吃🐿🐿
5 分鐘 (外賣自取)
2020-01-25 116 瀏覽
元朗-古早坊:芝士味古早蛋糕($60)最近元朗多咗好幾間舖頭賣古早蛋糕,即係純雞蛋蛋糕啦,屋企附近都多咗間, 黃色的鋪面非常醒目突出,提供4款口味。我選的是芝士味, 蛋糕面層灑上澳洲巴馬臣芝士粉,入面夾著紐西蘭車打芝士片。一盒拿上手沉澱澱的,其實都幾大個,食落都覺得果然足料有份量,口感軟得來實在,有點濕潤感。我覺得呢間的最大特色是無添加色素、香精、防腐劑, 兼低糖不甜,味道偏淡而自然,有種古撲的純粹風味,用來新年宴客送禮也不錯,簡單來一片雞蛋糕,給小朋友/老人家吃最好不過!.PS. 前後只可擺三日
元朗-古早坊:芝士味古早蛋糕($60)

一盒拿上手沉澱澱的,其實都幾大個,食落都覺得果然足

PS. 前後只可擺三日