2018-06-16 185 瀏覽
無錢飛台灣,openrice台灣菜過下口癮古早味,台灣常見嘅字眼,睇黎好似好正宗新開張無耐,店面好靚外面有個櫃係for外賣賣相好吸引壁畫都係以台灣為主題,會見到西門紅樓,夜市景象之類黎到果陣先六點,坐到八點左右就坐滿好多枱奶蓋烏龍茶呢個奶蓋同我平時買嘅台式飲品果啲奶蓋有頗大嘅出入,但確實係咩味我又唔太形容到,我諗比較忌廉味重古早味蕃茄牛肉麵呢個麵正野,做到真正台灣牛肉麵味道麵質彈牙,湯底濃郁,以為係蕃茄湯底,但其實係加咗啲蕃茄粒咁,牛肉量多,肉筋均勻蒜味鹽酥雞雖則是鹽酥雞,但唔會鹹到腎病,熱辣辣擺入口,發現仲KEEP到肉汁同嫩滑炸花枝丸粒丸是彈口的,配埋疑似M記嘅泰式辣醬食是更好吃的鹽酥豆腐發覺啲小食真係幾高質,樣樣真係新鮮上枱薄薄一層脆皮好香口,食呢幾樣野真係好想叫支啤酒手工綜合芋圓好快達成共識一定要叫兜芋圓每一家芋圓嘅Q度都唔同,呢間就芋頭,地瓜成份比較重想咬下咬下好煙UN嘅可能要失望值得一提係旁邊嘅珍珠好好味草莓窩夫配雪糕朋友話鍾意外脆內軟嘅窩夫,而呢個係外軟內軟,我就偏向後者只係士多啤梨一擺入口就變酸梅超人表示遺憾雖則係咁,主菜同小食一流貼心嘅我影低咗餐牌俾大家睇太多野想試未試
無錢飛台灣,openrice台灣菜過下口癮

古早味,台灣常見嘅字眼,睇黎好似好正宗
新開張無耐,店面好靚
外面有個櫃係for外賣
賣相好吸引
壁畫都係以台灣為主題,
會見到西門紅樓,夜市景象之類
黎到果陣先六點,坐到八點左右就坐滿好多枱
奶蓋烏龍茶
奶蓋烏龍茶

呢個奶蓋同我平時買嘅台式飲品果啲奶蓋有頗大嘅出入,
但確實係咩味我又唔太形容到,我諗比較忌廉味重
古早味蕃茄牛肉麵

呢個麵正野,做到真正台灣牛肉麵味道
牛肉量多,肉筋均勻
蒜味鹽酥雞

雖則是鹽酥雞,但唔會鹹到腎病,
熱辣辣擺入口,發現仲KEEP到肉汁同嫩滑
炸花枝丸

粒丸是彈口的,配埋疑似M記嘅泰式辣醬食是更好吃的
鹽酥豆腐

發覺啲小食真係幾高質,樣樣真係新鮮上枱
薄薄一層脆皮好香口,食呢幾樣野真係好想叫支啤酒

好快達成共識一定要叫兜芋圓
每一家芋圓嘅Q度都唔同,呢間就芋頭,地瓜成份比較重
想咬下咬下好煙UN嘅可能要失望
值得一提係旁邊嘅珍珠好好味

草莓窩夫配雪糕

朋友話鍾意外脆內軟嘅窩夫,
而呢個係外軟內軟,我就偏向後者
只係士多啤梨一擺入口就變酸梅超人
表示遺憾

雖則係咁,主菜同小食一流
貼心嘅我影低咗餐牌俾大家睇

太多野想試未試,一定再幫襯
2018-06-16 68 瀏覽
難得約齊成班舊同事兼朋友出來敘舊,當然要搵個舒適的環境,好好享受一下悠閒時光!行到亞皆老街,女人街街頭,見到🈶️間古早味台灣餐廳,樓梯走廊🈶️特色的壁畫藝術,決定一試!一上到一樓即🈶️侍應用普通話:歡迎光臨,邀請我們入枱!仿佛真是置身台灣😄餐廳裝修清新,又有音樂,格調不錯!一入座即點了個玫瑰花果茶滋潤下先😁侍應推薦🈶️多款特色小食:紹興醉蝦、花枝蝦餅、手抓餅、鹽酥豆腐、台式醬汁牛肉、台式小雲吞、古早味油飯卷;還有必食甜品:方磗、芒果拿破崙、士多啤梨窩夫;樣樣都好吸引!決定試齊它果然🈚️介紹錯,真是令人回味無窮!下次再來!
玫瑰花果茶
台式醬牛肉
果然🈚️介紹錯,真是令人回味無窮!下次再來!
玫瑰花果茶
台式醬牛肉
  • 台式醬牛肉、甜品、紹興醉蝦、古早味油飯卷、各種小食
2018-06-16 34 瀏覽
當知道古早味已經登陸左九龍區,立即揾左晚去食,位於旺角先達對面,女人街側,舊翠華餐廳位置嘅古早味,地下做外賣,樓上係堂食,樓梯及牆壁都畫左好多繽紛圖案,未食已經令我心情喜悅;值得一贊呢間舖嘅員工,欣勤有禮,面對客人落力服務,同事之間亦見互相幫助,希望下次再來,可見保留;五味雞,未粘醬汁,齋食都夠味,連雞味都有,只係$38,超抵!台式滷水拼盤,腩肉、雞翼、雞蛋、大腸、豬耳、豬肚,揀三款$68,我要左腩肉、雞翼、豬耳,腩肉厚切,咬落啖啖肉,三款滷水都唔鹹,唔會食到口渴,味道啱啱好,如果要挑剔就係腩肉可以再炆淋D;花枝蝦餅$38,見到花枝肉蝦肉,有咬口,但無諗過係偏甜,味道麻麻,好彩炸得鬆化,加返分;到介紹重點,我嘅主菜~~甜品,草莓聖代$58,cream滑,草莓又大又香又甜,topping除左草莓醬外,仲加添草莓乾粒,食到一半,見白色粒狀,誤以為棉花糖,一食起出望外,原來係蛋白噹噹糖😋芭樂玫瑰奶凍樽,清香嘅芭樂蓉加入滑滑嘅奶凍,只售$18可為良心價,必食。

2018-06-14 97 瀏覽
之前係銅鑼灣分店食過, 都覺得好食 可以食到正宗既台灣菜個日經過旺角先知開左新分店 裝潢仲好好 地方好大好闊同埋好易搵到首先員工態度好好 係香港食野都無諗過/遇過 特別好service既餐廳 呢間真係令我覺得佢地D員工態度好好岩岩坐底諗緊食咩個時 覺得凍 但無出聲 佢地竟然留意到 然後熄左 可能好小既事, 但我覺得好好今次叫左1個麵,3個小食同2個甜品 share古早味蕃茄牛肉麵 個麵既質感好特別 唔似一般台灣店食到既質地 好食湯底係濃 獨有既味道 有小小似陳皮味 牛肉好好食 炆到好淋 又唔會散開 好入味炸花枝丸好好食 炸到岩岩好唔會太乾/太油 好彈牙 鹽酥豆腐 好香脆 粉唔會太厚蒜味鹽酥雞 咁多個小食覺得呢個做得最好 蒜味好重  雞又唔會乾 好易食上癮 食到停唔到口 好小台灣餐廳會有咁多甜品簡好方便唔洗分開2間店食店員仲好好主動介紹比較出名既甜品 叫左個草莓waffle 比平時食既淋味道OK 但士多啤梨好酸黎食台灣野一定要食芋圓 仲要係佢地自家手做的配料好有驚喜 黑糖珍珠好食芋圓不過不失 有咬感 叫左杯奶蓋烏龍茶 奶蓋同茶唔係幾夾  個人認為奶味可以再重D有進步既空間 想食台灣野會再
之前係銅鑼灣分店食過, 都覺得好食 可以食到正宗既台灣菜
呢間真係令我覺得佢地D員工態度好好
岩岩坐底諗緊食咩個時 覺得凍 但無出聲
佢地竟然留意到 然後熄左 可能好小既事, 但我覺得好好

今次叫左1個麵,3個小食同2個甜品 share
個人認為奶味可以再重D
有進步既空間
 想食台灣野會再食呢間
2018-06-13 59 瀏覽
一排冇食台灣美食,今晚嚟左旺角呢間台灣餐廳食,因為之前食過佢喺銅鑼灣嘅分店都幾好食,而旺角呢間新開餐廳位置方便,喺旺角地鐵站上左地面轉過灣去到女人街街口就見到,落雨都冇有怕。坐低之後叫左個紹興醉蝦,呢款小食有凍食同埋熱食兩種,我就揀左凍食,上枱時發覺原來仲伴有杞子上碟,啲杞子入口時又發現原來都有香濃嘅紹興醉味,白色長碟上面有八隻紅紅欲醉嘅醉蝦,亦由於顔色紅紅嘅醉蝦放左喺純白嘅瓷碟上,光是看到顔色嘅配搭已經令人開晒胃口,唔怪得大xx快餐連鎖店主色系列用橙橙紅紅色,原來真的有視覺影響胃口呢回事,醉蝦大小適中,肉質彈牙,最緊要就係啖啖肉之餘仲有啖啖香濃嘅紹興酒酒香。另外仲叫左台式小雲吞,一碟有12粒bite size嘅小雲吞,最欣賞喺佢自家製蒜香醋,令人胃口大開。食完味道濃郁嘅嘢,於是叫左桂花茶中和一下,茶壺內好多桂花,仲有小蠟蠋保持茶的熱度,值得一讚。
2018-06-10 72 瀏覽
今日出旺角一落車就見到間新開既台式餐廳😍個店名叫«古早味休閒台灣»我最鐘意食台式野就一定要試下試左碗滷肉飯:仲有試左碟涼伴黃瓜:我問過經理說黃瓜有少少辣,我本身唔食得辣,食完飯個口麻庳左試左杯凍珍珠奶茶:由我入門口至食完野埋單離開,無論食物,環境同服務上真的唔錯👍經理喺我食完野即時問返個黃瓜會唔會太辣?問返我既意見,我反映左黃瓜辣到口有點麻庳,經理說俾杯冰水我飲,但我拒絕他的好意。經理和店員既禮貌唔錯,我最欣賞經理會問客人既意見,然後說會跟進再去改善。這間餐廳值得下次再次光顧,希望可以試食到其他食物同甜品😊
今日出旺角一落車就見到間新開既台式餐廳😍
個店名叫«古早味休閒台灣»
我最鐘意食台式野就一定要試下
試左碗滷肉飯:
台式滷肉飯

涼伴黃瓜

試左杯凍珍珠奶茶:
凍珍珠奶茶

這間餐廳值得下次再次光顧,希望可以試食到其他食物同甜品😊

2018-06-10
10 分鐘 (堂食)
台式滷肉飯
涼伴黃瓜
凍珍珠奶茶
  • 台式滷肉飯,涼伴黃瓜,凍珍珠奶茶
2018-06-09 69 瀏覽
又到星期六,係食野既好時機了 但今次唔食lunch,係食好晚既下午茶,因為ot到4點幾先九龍塘走, lunch都未食丫唉。。。。好,正題,由於小弟收工太累了,走到去旺角時已經變左飢民,出左地鐵站更加就黎暈低咁濟,就喺呢個時候,我見到間門口好靚好有色彩既餐廳,而且聽到接待員講重有下午茶,我就二話不說入去醫肚。餐廳環境都幾舒服,大烏絲燈泡裝飾,燈光喺木色既裝修下顯的較柔和,有少少溫暖感覺; 座位大部分卡位都係貼窗,而其他座位間隔夠闊,傾計都舒服。到野食了,我今次忘記左影低個下午茶餐牌,真係唔好意思 總之我就點左個 嘉義雞肉飯 tea set。等左唔夠15分鐘,野食同飲品都黎齊左,好快。個set好豐富下(用偽文青木盤裝一定好食d),有個迷你雞肉飯、湯、三款小食同一杯野飲,45蚊黎講都幾有誠意。 先講個飯,雞肉係雞絲黎,有三片醃蘿蔔同少少米餅碎增加口感,醬汁偏杰身(我唔太識分,大慨係甜甜地既鼓油),但味道唔會太濃,我覺得剛好,咸中帶甜,易入口; 然後係小食,店員話日日唔同我是不知真假,總之今日係呢三款左起係椰菜,中間係中華沙津,右面係炸餃子,um,就正常味啦,份量還好; 至於個湯,有少少胡椒味
又到星期六,係食野既好時機了

到野食了,我今次忘記左影低個下午茶餐牌,真係唔好意思
總之我就點左個 嘉義雞肉飯 tea set。

等左唔夠15分鐘,野食同飲品都黎齊左,好快。

嘉義雞肉飯tea set

然後係小食,店員話日日唔同我是不知真假,總之今日係呢三款
左起係椰菜,中間係中華沙津,右面係炸餃子,um,就正常味啦,份量還好; 至於個湯,有少少胡椒味,但有少少油,就當例湯好了。

最後係杯奶茶,佢有大約十款奶茶揀,水果茶等等其他就以半價加配,而我點左仙草奶茶。奶茶幾好飲啦,正常,但我覺得仙草偏少,多番少少就好啦

整體黎講,我覺得呢餐lunch tea dinner mix,我都滿意,食物不過不失,份量以tea黎講好足夠,環境舒服似cafe。下次如果約左朋友食飯,而budget不多又唔想去坐得舒服d,可以一試,我覺得環境唔會令人失望。

2018-06-09
2018-06-07 39 瀏覽
以前食開臺灣食店,都會去食開同一間!就係個間台式餐廳,係食開一間連鎖店!近排鍾意響OpenRice搵食,因為發覺香港就有好多唔同嘅小店😁所以今次就搵左呢一間係旺角嘅台式食店!見佢牆壁的畫好得意,待應亦好nice 👍🏼基本上係你想食咩台式嘅嘢,呢度都會有!簡直係包羅萬有,而且甜品都有唔少選擇😍飲品方面:最近好興水果荼,我一點左百香果西瓜水果茶,而朋友點左荔枝草莓水果茶!水果茶好多生果,味道又好!由於想試多d野所以只食小食同甜品🤭小食方面叫左:辣味鹽酥雞,辣辣地,粉薄蚵仔酥:第一次食,蚵仔新鮮而且好跪麻辣鷄腎鹽酥雞扒刈包:平時好少見到,包軟身,有菜同雞扒基本配搭台式手卷:有兩種台灣腸仔炸菜,足料好味!炸花枝🦐餅:重花枝味而且香口甜品叫左心太軟同芒果拿破崙 (必叫)台灣食店好選擇👍🏼
由於想試多d野所以只食小食同甜品🤭
小食方面叫左:辣味鹽酥雞,辣辣地,粉薄
蚵仔酥:第一次食,蚵仔新鮮而且好跪
麻辣鷄腎
鹽酥雞扒刈包:平時好少見到,包軟身,有菜同雞扒基本配搭
台式手卷:有兩種台灣腸仔炸菜,足料好味!
炸花枝🦐餅:重花枝味而且香口
甜品叫左心太軟同芒果拿破崙 (必叫)
台灣食店好選擇👍🏼
2018-06-05 49 瀏覽
未去過台灣既我一直都未食過地道既台灣菜呢間係朋友介紹,就黎試下涼拌青瓜好重胡椒,對於我黎講係偏辣但好夠fresh,開胃五味雞係冷盤黎,有5種sauce俾你掂最中意係沙薑,好夾!雞肉唔會因爲係冷盤變得難咬,反而算嫩滑,算新鮮蚵仔煎幾大塊,個sauce係甜甜地蚵仔份量多,亦好大粒,冇腥味但可能木薯份落得多左,影響左個口感台式手卷口感勁正,有爽口既瓜,加上台灣腸,外皮有烤過,少許酥脆👍🏻古早味油飯朋友經常去台灣都冇食過呢個係糯米飯d friend,但冇甘膩,都幾light甘菊花茶可幫忙消下膩,飲落甜甜地,甘菊花味勁香!去到最後當然要食下甜品,做個完美既結尾!香蕉窩夫配雪糕俾100分!個窩夫係即叫即整,整既時候已經聞到好勁既蛋香味!窩夫食落仲有d焦糖味,同勁厚身!同吉士雪糕香蕉好夾,真係好好食芒果拿破侖蛋糕呢個價錢冇得輸,先$38吉士勁多,芒果肉好甜同切開唔會散哂,掂!
未去過台灣既我一直都未食過地道既台灣菜
呢間係朋友介紹,就黎試下

涼拌青瓜
好重胡椒,對於我黎講係偏辣
但好夠fresh,開胃

五味雞
係冷盤黎,有5種sauce俾你掂
最中意係沙薑,好夾!
雞肉唔會因爲係冷盤變得難咬,反而算嫩滑,算新鮮

蚵仔煎
幾大塊,個sauce係甜甜地
蚵仔份量多,亦好大粒,冇腥味
但可能木薯份落得多左,影響左個口感

台式手卷
口感勁正,有爽口既瓜,加上台灣腸,外皮有烤過,少許酥脆👍🏻

古早味油飯
朋友經常去台灣都冇食過
呢個係糯米飯d friend,但冇甘膩,都幾light

甘菊花茶
可幫忙消下膩,飲落甜甜地,甘菊花味勁香!

去到最後當然要食下甜品,做個完美既結尾!

香蕉窩夫配雪糕

芒果拿破侖蛋糕
呢個價錢冇得輸,先$38
吉士勁多,芒果肉好甜
同切開唔會散哂,掂!
2018-06-05 56 瀏覽
我同男友都幾鐘意食台灣野食,今次係坐車附近見到間新開的台式餐廳令我地即刻就去食個晚餐。入到去空間感幾好而且座位間得比較舒服,食品方面多選擇而且甜品種類多,本來想吃拿破崙已賣晒,下次會再黎吃其他,因為見到隔離桌的窩夫十分吸引。不久我們食品就好快黎到了。酥炸鹽酥雞,一咬落去好新鮮幾熱,出面炸得脆口又乾身而入面就幾嫩吾會太硬口感,好食。炸花枝丸,份量吾多但都幾大粒,一咬落去有驚喜喎,口感十分好而且入面勁多花枝,係未試過食到咁足料,細問之下原來台灣入口,所以味道同口感都咁好。之後二碗面都到了,面份量大而有口感吾會太淋剛好,湯底味道清而濃吾錯...牛肉牛筋面,牛肉厚身但勁淋身入味,牛筋軟熟。紅燒豬軟骨面,豬軟骨勁淋而且豬肉味香,份量足料。最後我地叫了一杯奶蓋烏龍茶,奶蓋奶味吾太甜奶有吾係好濃但都可以,奶十分滑身,配上清新烏龍味道吾錯。

不久我們食品就好快黎到了。

2018-06-04 4500 瀏覽
兩個小女孩喜歡吃台灣美食,有一段時間沒去台灣了,很是想念,於是今晚便找了間吃台灣菜的餐廳,一起吃吃飯聊聊天。溏心蛋$18兩隻分別切半,做的水準不錯,好吃過有些拉麵店的蛋,夠柔軟,由外而內都滑滑的,已調好味。雙色台灣香腸$38朋友喜歡吃台灣腸所以選擇了這個雙腸,有墨魚台灣腸及正常的台灣腸, 台灣腸的台灣味十足,味道十分鮮甜,但是墨魚腸就不太有墨魚味跟普通的台灣腸差不多味道。花枝蝦餅$38再來叫了個花枝蝦餅,來到時看到蝦餅是新鮮炸出來的,十分熱。一咬下去感覺很香脆,蝦膠十分彈牙而且蝦味十足,蝦肉亦十分足,有好幾粒蝦仁,十分值得推介的一個小食。紅燒三寶麵$75主菜來了我們叫了三寶牛肉麵,店員十分好,落單時提醒我們會有點辣味因為用了一些藥材。三寶牛肉麵就是牛肚牛筋牛展的麵,湯料牛肉味十分充足,帶點藥材味,不會太咸,是可以喝的湯,麵身是比較厚和闊的手打麵,非常有咬口,牛展很軟嫩入味,牛筋就少少偏硬,大大件,牛肚帶點煙靭感,麵和餸都份量十足,兩個小女孩差點吃不完。洋甘菊花果茶$35飲品我們叫了洋甘菊花果茶,有紓緩壓力和幫助睡眠的作用,晚上喝就最適合了,飲完了還可以叫侍應加熱水,非常好。手工紅豆三色
溏心蛋$18

雙色台灣香腸$38

花枝蝦餅$38

紅燒三寶麵$75

洋甘菊花果茶$35

手工紅豆三色芋圓$38
芋圓感覺皮較厚,而且三種味道都不太吃得出來,有點粉粉的感覺,不夠煙靭,紅豆湯亦太甜了,是台灣人比較愛甜嗎?

店員的招呼都幾好,幾有禮貌,有點台灣的親切感覺。
  • 花枝蝦餅
  • 紅燒三寶麵
星期日與朋友到旺角波鞋街shopping, 途經古早味,被它的玻璃櫃display 的甜品吸引,於是入內用饍。餐廳在1樓,環境不錯,白色的磈牆,綠色的椅子,卡其色的地板,營造柔和的氣氛。因為是1樓的關係,可以從窗邊遠望人來人往,繁忙中的旺角,而我們可以暫時遠離繁囂,停下腳步休息。在休息中 ,最好的時刻,應該點一壺花茶,一邊喝一邊品嚐美食。點了一壼玫瑰花茶(HKD 35)啖啖的玫瑰花味,好飲及養顏。最玻璃茶壼,心心底,好靚,真係談心的好地方。台式小雲吞 (HKD 28)一個一口,皮有咬口又juicy, 豬肉又新鮮,好味道。花枝蝦餅刈包(HKD 32)炸花枝蝦餅炸得金黃香脆,不油膩,配上煙韌的皮,十分美味,唔奇之得,隔離卓的台灣人也來這埋吃自己家鄉料理。最令我地驚喜的是店長推介的草莓窩夫配雪糕(HKD 56)窩夫即做即焗,吃起來暖暖的,窩夫味道調得剛剛好,軟硬適中,十分美味。雪糕有陣陣香濃奶味,不錯生果又新鮮,價錢又平,掂呀! 芒果拿破倫蛋糕 (HKD 38)店內重點推介甜品,果然好味,不太膩,酥皮鬆脆,看出廚師的心機,搓了好多層的酥皮,芒果又新鮮又甜!親切的招呼,美味的食物 ,平易的價錢

點了一壼玫瑰花茶(HKD 35)
啖啖的玫瑰花味,好飲及養顏。
玻璃茶壼,心心底,好靚,真係談心的好地方。

台式小雲吞 (HKD 28)

一個一口,皮有咬口又juicy, 豬肉又新鮮,好味道。
台式小雲吞

花枝蝦餅刈包(HKD 32)

花枝蝦餅刈包

最令我地驚喜的是店長推介的草莓窩夫配雪糕(HKD 56)

窩夫即做即焗,吃起來暖暖的,窩夫味道調得剛剛好,軟硬適中,
十分美味。

雪糕有陣陣香濃奶味,不錯

生果又新鮮,價錢又平,掂呀!

草莓窩夫配雪糕

芒果拿破倫蛋糕 (HKD 38)

芒果拿破倫蛋糕

親切的招呼,美味的食物 ,平易的價錢,真係要推介朋友過來吃。

見隔離卓吃緊牛肉麵,好香呀

下次,一定來吃牛肉麵先。

2018-06-04
5 分鐘 (堂食)
台式小雲吞
花枝蝦餅刈包
芒果拿破倫蛋糕
2018-06-03 3508 瀏覽
回家巴士站旁,不知何時多了一個台灣餐廳-古早味,今晚一於上去看個究竟。古早味是樓上鋪,雖走過一條樓梯才能抵達,樓梯有有趣的塗鴉,描繪台灣風光。餐廳環境不算很大但新裝修所以感覺也舒服,還是第一次於這個高度望向花園街檔口,望不見人真的有種說不出的違和感。餐牌豐富應有盡有,首先來個冷盤沙拉荀($38),以醋調味,開胃爽口,提升食欲。宜蘭蔥餡餅($58)新鮮煎好熱騰騰的,咬開多汁惹味,要小心被蔥油燙傷。蔥油餅以白胡椒調味,味道較黑胡椒辣,又帶點台灣街邊小食的風味。嘉義雞肉飯($50)拌入炸蔥炸蒜十分香口,雞肉沾上醬油香噴噴的,一口白飯一口雞肉很滿足,覺得膩便吃一塊醃蘿蔔去除油膩感,又再清新上路。雞肉如嫩一點更好。第一次食油飯是一位台灣朋友煮的,當時我們都身在異國,吃上一口油飯倍思鄉。古早味油飯($50)像平常飲宴吃的糯米飯,有冬菇醬油吊味,加入白胡椒帶點辛香,再撒上香菜香氣四溢。點了杯凍胚芽奶茶($16)欺騙自己,當吃了青菜。最後來個手工綜合芋圓($45),材料豐富,芋圓口感粘糯。

點了杯凍胚芽奶茶($16)欺騙自己,當吃了青菜。

最後來個手工綜合芋圓($45),材料豐富,芋圓口感粘糯。

2018-05-24
2018-06-02 44 瀏覽
有感於香港人一向喜歡台灣菜,所以有越來越多的台式餐廳在香港開業, 最近在朋友口中得知原來這店的水準不錯,那就事不宜遲, 找了一個晚上來試試。來的時候是周三,店內裝修潔淨企理,座在其中感覺還不錯。坐下來, 先看看餐牌, 飲品有多款選擇,點了珍珠奶茶, 奶茶夠滑, 香味十足,甜度適中,珍珠也夠煙韌。再來酥炸鹽酥雞,炸得熱辣的雞塊,炸皮做得薄薄而緊附在雞件外,炸皮做得到脆口的, 雞皮沒有太多脂肪而且乾身脆口,雞肉嫩滑, 食落啖啖肉。最後有古早味牛肉麵, 先喝一口牛湯,湯頭夠熱, 味道濃郁,牛肉炆得鬆化而不韌,牛筋食落爽口, 也不會炆得過腍, 麵條選了寬身的, 有咬口之餘, 索滿牛湯同吃, 就更加滋味。以這個食物水準和價格,已是交足功課了。
以這個食物水準和價格,已是交足功課了。
1K
2018-06-02 2173 瀏覽
難得做一日廿四孝女朋友,搵左個藉口出去同男朋友食午飯,唔知有冇人同我地一樣,都好怕諗去邊度食飯,又怕遇到伏食,又唔想去啲太地茂嘅地方,始終天氣熱,唔想食完飯一身汗。行到呢度見到呢間實際經過幾次,都有少少興趣嘅餐廳,皆因佢樓下擺左啲甜品、飲品dummy,睇落幾好食咁,於是一試。其實我地都幾鐘意食台式菜,耐可香港食到嘅一係貴,一係唔啱食,一係太人氣餐廳要行樓梯上一層,地方都幾大,大部分係卡位,接近下午茶時間都有唔少客人,環境幾舒適,最重要係冷氣幾夠,整體感覺令我諗起另一間連鎖台灣菜茶木,估唔到餐點、出品都有幾分似。午市供應套餐,有滷肉飯、蛋包飯、牛肉麵、雞扒麵等15款,配小食3款、飲品,定價$55-75,消費同想像中都差唔多。其實兩點半後有下午茶,但我地怕份量會太少,唔夠食。一人點左個午市套餐,店員服務都唔錯,會介紹兩句,推薦下食物咁前菜冇乜特別,係一條春卷、帶子裙邊、青瓜。古早牛肉麵 $65店員有提及呢款牛肉麵會有藥膳味,估唔到又幾重喎,鐘唔鐘意就見仁見智。湯底有陣幾香嘅藥膳味,有蔥花、蘿蔔、洋蔥,洋蔥幾甜嘅,有少少油,唔算過份。牛肉有三片,幾大塊嘅,似牛展咁筋肉分明,唔會好肥,同肋條嘅

前菜冇乜特別,係一條春卷、帶子裙邊、青瓜

古早牛肉麵 $65
古早牛肉麵

牛肉有三片,幾大塊嘅,似牛展咁筋肉分明,唔會好肥,同肋條嘅口感唔同,好在都幾腍,冇痴牙。
麵質無功無過,類似食緊餃子皮嘅曲麵,比較飽肚。整體質素就係連鎖台灣餐廳嘅出品,唔好期望太高。

炸雞扒麵 $60

呢款雞扒麵同古早麵嘅湯底唔同,湯底偏淡,其實冇乜味。
雞扒幾大塊,另上,冇乜酥炸感覺,比較淡,粉唔厚比較乾

酥炸雞扒麵

飲品點左一杯炭燒烏龍奶茶、仙草奶茶,原價16蚊杯,跟餐免費,我都唔要求太高。
烏龍奶茶可以接受,唔會太甜,又有少少茶香;但仙草奶茶一般,仙草太扎實,唔夠滑溜。
炭燒烏龍奶茶

仙草奶茶