2021-08-23 414 瀏覽
今早在新蒲崗工廠區,看到擺放在路邊的早餐牌,但找不到門口喎……試試打開一道很隱閉的門,原來裏面的座位很寬敞!早餐的價錢和款式,都跟其他茶餐廳差不多。但是在這一區工廠區,一般茶餐廳都非常細,而且座位擺放得好逼。坐得如此舒適,這一間算是最舒適的了。奶茶一般,奶太羶。蛋凍鴛鴦好好飲,因為啡 / 茶都夠濃。即食麵也要稱讚一下,不是「浸稔」的,是真的「煮透」的。不過,火腿鹹牛肉治,就麻麻地,好「 軸珍」呀 !這裏的服務不錯,也坐得舒適。下次可再來。

早餐的價錢和款式,都跟其他茶餐廳差不多。
坐得如此舒適,這一間算是最舒適的了。

奶茶一般,奶太羶。
蛋凍鴛鴦好好飲,因為啡 / 茶都夠濃。
即食麵也要稱讚一下,不是「浸稔」的,是真的「煮透」的。

不過,火腿鹹牛肉治,就麻麻地,好「 軸珍」呀 !

這裏的服務不錯,也坐得舒適。
下次可再來。

2021-08-23
$68 (早餐)
  • 凍鴛鴦
2021-08-17 369 瀏覽
這天來到新蒲崗食飯, 友人介紹了這間「又一間」餐廳。任何 lunch sets 都是 $52, 免費添飲湯及綠茶, 亦沒有加一, 十分抵食。Lunch sets 種類也多:拉麵、便當、焗飯、Fusion (海南雞飯、撈一丁)。試食了「蒲燒鰻魚便當」,有兩塊鰻魚, 肉質嫩滑, 配以軟熟的米飯, 幾好食 而配菜方面, 亦有沙律和蒸蛋。便當使用了天然木材製造, 精心別緻。整個 lunch set有和式風味, 值得一試。

2021-08-17
2021-04-19 916 瀏覽
工廠區的餐廳大概因為牌照關係,門面都相當隱蔽,即使有窗也全部以黑色板覆蓋,誰不知走入這間餐廳,即使沒有陽光,光線也很充足,樓底極高,空間感大,坐得十分舒適。今天難得早上有時間,特意前來吃個早餐,一直以來餐牌上也沒有標明價錢,自行填紙交表,情況有點像車仔麵點餐一樣。與其他茶餐廳的早餐有別,這裡的米粉/麵/通粉,均不配以多士,只包飲品。一個麵底可配以三個餸。米粉底+雪菜肉絲+太陽蛋+野菜,蕃茄湯底米粉雖然普遍,但這裡的米粉高質,細軟且滑溜,不會像鐵線一般鞋口。其他則正常水平,價錢中上。

自行填紙交表,情況有點像車仔麵點餐一樣。

一個麵底可配以三個餸。
早餐
米粉底+雪菜肉絲+太陽蛋+野菜,蕃茄湯底

其他則正常水平,價錢中上。
2021-04-17
$38 (早餐)
早餐
2020-10-31 1202 瀏覽
《廢物女孩👭食の覺醒》#新蒲崗篇👧🏿🍴鰻魚蛋絲木盒便當 HKD 43成個套餐有鰻魚蛋絲飯 沙律前菜 茶碗蒸 都幾豐富🥳食物用木製便當盒裝住 成件事真係好日本Feel🤪前菜分量都幾多 除左蔬菜之外仲有件魚餅 附上日式芝麻醬(👧🏿食曬D菜先發現有醬落🙈 茶碗蒸味道中規中矩 料就簡單左D 得少少菇 同埋可惜嘅就係佢唔係用茶碗裝 冇咁有feel🧐到主角鰻魚飯 味道都係正正常常 鰻魚肉都偏少 但係呢個價錢都可以接受🙈只要好好分配 都可以夠撈曬成個飯嘅😂🍴日式麻辣肥牛芝士拉麵 HKD 39首先賣相都幾唔錯 望落去都引起人食慾😂肥牛唔會話好多 但都正常🧐試左一下湯底 係真係辣但係麻就差咗少少 整體來講都幾惹味🙈拉麵底偏硬身同有咬口🤪但係呢碗拉麵都有一個敗筆 就係佢塊芝士完全唔溶❗️芝士還芝士拉麵還拉麵 冇左麻辣湯麵加芝士嘅精髓😣🍴拂打魚柳配沙律 HKD 34呢個餐等得最耐 應該真係即叫即炸🧐炸魚柳係英式魚柳 炸粉有少少厚 但係魚肉好鮮嫩 好滑 呢個係一大驚喜🥳但係呢個餐份量偏小 真係下午茶份量🙈💡下午茶時段跟咖啡或茶
《廢物女孩👭食の覺醒》

🍴拂打魚柳配沙律 HKD 34

💡下午茶時段跟咖啡或茶
  • 鰻魚便當
2020-04-14 1686 瀏覽
今日又同同事黎新科技廣場試新餐廳~之前食過豆漿大王覺得又平又好食,今日就試隔離嘅一間,叫又一間餐室。呢度嘅所有餐都係$49!仲有湯任斟添!雖然比起隔離嘅幾間餐廳都唔算平,但呢個價錢都係相當吸引。🍱 蒲燒鰻魚便當 ($49)鍾意食鰻魚嘅我當然係揀蒲燒鰻魚便當啦~ 好快就上菜啦~ 呢個便當仲有一兜菜、一隻餃子同一個布丁嘅。睇落成個餐好豐富好吸引呀🤤不過鰻魚嘅份量就相對細啦🙁 雖然鰻魚好食,但食完之後淨低嘅白飯同菜就顯得好dry啦☹️ 不過好彩有布丁,最好再潤返個嘴🤪總結係lunch break食唔錯,但唔會專登返黎食嘅🙈

🍱 蒲燒鰻魚便當 ($49)
蒲燒鰻魚便當

總結係lunch break食唔錯,但唔會專登返黎食嘅🙈
2020-03-18 1051 瀏覽
今午到新蒲崗用膽,食肆位於大有街街角,門口不明顯,只放了一個大餐牌。中午人很多,我們慶幸找到座位點了一個雞粒便當,附送一個沙律菜及水蛋,另外例湯/羅宋湯任飲。這裡的最大優點就是你一定會飽!!!便當選擇了用日本米及日系的盒子,相當精緻。春卷很爽口,很好吃,只有一條,我每一口都很珍惜。
這裡的最大優點就是你一定會飽!!!
便當選擇了用日本米及日系的盒子,相當精緻。
春卷很爽口,很好吃,只有一條,我每一口都很珍惜。
2020-03-17
2020-03-06 982 瀏覽
⠀📸 日本直火咖哩奄列炸雞飯 $43 附茶 其實唔係蛋包飯咩? 旁邊嘅西蘭花好硬...同埋凍i凍地...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🌅 tea set menu 好多選擇反而揀到有啲眼花繚亂...:@
⠀📸 日本直火咖哩奄列炸雞飯 $43
附茶 其實唔係蛋包飯咩?
旁邊嘅西蘭花好硬...
反而揀到有啲眼花繚亂...:@
日本直火咖哩奄列炸雞飯
2020-03-01 283 瀏覽
食物😀 📸 蒲燒鰻魚便當 $52 附茶碗蒸同小食 (春卷個餡真係幾特別) 📸 黑蒜豬骨濃湯博多拉麵⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 好重味......肉質過份煙韌環境😀 少有地多圓枱地卡位 叫餐同定食有自助吧 任添茶湯 用嘅design都幾舒服自在服務😐 其實佢有1:30 9 折係唔錯嘅 不過店員堅持係1:30 入座 唔係落單時間...衛生😀 員工都有帶口罩 有埋紙巾提供會更好⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🌅 新蒲崗工廈地下,都少少隱敝架用埋木器皿上成個感覺好日式Lunch set menu 仲有拉麵焗飯意粉都多選擇
食物😀
📸 蒲燒鰻魚便當 $52
附茶碗蒸同小食 (春卷個餡真係幾特別)

📸 黑蒜豬骨濃湯博多拉麵⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
好重味......肉質過份煙韌

環境😀

衛生😀 員工都有帶口罩 有埋紙巾提供會更好⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌅 新蒲崗工廈地下,都少少隱敝架
用埋木器皿上成個感覺好日式
Lunch set menu 仲有拉麵焗飯意粉都多選擇
黑蒜豬骨濃湯博多拉麵
蒲燒鰻魚便當
雖然「又一間餐室」的而且確是在新蒲崗工廠樓下的餐廳,但是閣下只要親自上門光顧「又一間」之後,就會立刻發現「又一間」如果不是欠缺假天花的話,只會像一般的日式餐廳多過工廈食堂。恰巧我下午剛剛在新蒲崗看完電影,準備原路折返「采頤花園」之際,命中注定就給我發現到「又一間」,「又一間」店門完全沒有招牌或者燈箱招徠街外食客,單看門面真的很有工廈食店的感覺。結果我一打開「又一間餐室」的下午茶餐牌之後,就立刻發現「又一間」下午茶裡面的選擇實在太多,多得稍嫌選擇過多,反而讓人不容易找到焦點,不容易找到適合自己的食品。如果我不是中午在西貢墟午餐裡面,一早已經食到牛腩的話,其實大可以在「又一間」日式和食味道頗濃的下午茶茶餐裡面,選擇享用「牛腩湯米粉」或者「日式麻辣肥牛芝士拉麵」好過。結果我發現自己,再一次被自己的直覺拖累,選錯了食品。因為我看見「又一間」另外一張餐牌裡面,有一款「又一間」標榜的招牌食品,食品名稱叫做「鰻魚蛋絲飯」,連飲品只售港幣四十二元。結果「又一間」「鰻魚蛋絲飯」製成品一送到,我就立刻發現「鰻魚蛋絲飯」套餐裡面的鰻魚,實際的鰻魚份量比我預期的更加細小,細小得食完全感覺不到鰻魚的軟腍口感。另

1942 瀏覽

另一方面,「又一間」侍應問我在「鰻魚蛋絲飯」餐牌裡面,想食杯裝份量的「蒸蛋」還是「太陽蛋」。我一時大意沒有選擇「蒸蛋」,導致「鰻魚蛋絲飯」套餐裡面,變成了一塊蛋黃已穿的「太陽蛋」。

「又一間」「鰻魚蛋絲飯」套餐「蒸蛋」變成了「太陽蛋」,畢竟是我自己的決定,還未至於讓我感到失望。但是我看見流心蛋黃一早已經穿破的「太陽蛋」,才是真正令我感到失望的原因。
鰻魚蛋絲飯

至於「鰻魚蛋絲飯」套餐其餘的部分,亦不見得有讓我感到滿意的地方,例如所謂的前菜沙律跟「芝麻醬」,「芝麻醬」裡面的甜味本來給我很大的期望。

然而「鰻魚蛋絲飯」裡面的沙律菜份量實在太多,相對之下「芝麻醬」就只有一小碗的份量而已,份量少得有點可憐的「芝麻醬」在大量沙律菜面前,感覺彷彿變得有點杯水車薪。

至於主角「鰻魚蛋絲飯」實際製成品的份量,就更加有點讓我感到失望。雖然我知道「又一間」的「鰻魚蛋絲飯」裡面,只有被切成條狀的鰻魚,但是始料不及「鰻魚蛋絲飯」裡面的鰻魚份量,竟然少得如此可憐。

「鰻魚蛋絲飯」裡面的鰻魚份量少得可憐,享用連附帶在鰻魚旁邊的甜味「鰻魚汁」,竟然也都少得很可憐,令到白飯不能完全吸收到「鰻魚汁」裡面的甜味。

即使「又一間」還有在「鰻魚蛋絲飯」條狀鰻魚旁邊,還有少量的雞蛋絲,奈何雞蛋絲跟鰻魚絲一樣質感偏少,導致雞蛋絲裡面的雞蛋甜味打了折扣,對「鰻魚蛋絲飯」整體的味道影響,變得有點微不足道。

所以「鰻魚蛋絲飯」實際製成品的份量不足,讓我在食完「鰻魚蛋絲飯」之後,肚子仍然感覺十分空虛,彷彿食不到什麼完整的熟食食品。
梳乎厘克㦸

至於「又一間」下午茶裡面的另一款食品「梳乎厘克㦸」,我在享用「梳乎厘克㦸」之前,還一直以為它會跟我最愛的日式甜品「梳乎厘班㦸」一樣,會是口感軟綿綿,又有空氣感的日式甜品

結果「梳乎厘克㦸」實際製成品,一被侍應送到我面前之後,我就發現實際的「梳乎厘克㦸」,根本不是我遇過的「梳乎厘班㦸」,而是我以前也曾經食過,口感很乾,味道不算很甜很開胃的焗「鬆餅」而已。

「又一間」「梳乎厘克㦸」名稱表面上好像跟「梳乎厘班㦸」十分相似,然而實際上「梳乎厘克㦸」口感卻只是一般乾身焗「鬆餅」,就算餐廳在「梳乎厘克㦸」灑了不少甜味糖漿,對「梳乎厘克㦸」口感味道也是無補於事。

至於放在「梳乎厘克㦸」旁邊的厘切牛油,對「梳乎厘克㦸」的實際味道幫助不是很大。幾件份量的水煮西蘭花蔬菜跟切片紅蘿蔔,則只是跟「梳乎厘克㦸」風馬牛不相及,味道完全不配合,造型也不合襯的多餘配料。
紅豆冰

「又一間」在鬆餅「梳乎厘克㦸」旁邊灑下的甜味醬汁再多,始終還是改變不了「梳乎厘克㦸」實際口感,跟一件平庸「鬆餅」完全沒有分別的殘忍事實。

即使「又一間」勉強還有一杯,味道算是有淡奶甜味,還有紅豆甜味的「紅豆冰」,但是「又一間」製造出來的「紅豆冰」,「紅豆冰」裡面的冰塊體積不算很細小,不知不覺間增加我享用「紅豆冰」的難度。

結果我花了少許心機,把「紅豆冰」裡面的冰塊稍為攪碎,然後再在我口裡面,用牙齒去咬爛和吞掉剩下的冰粒,確保「紅豆冰」裡面的淡奶和紅豆甜味,不會被冰粒的水所溝淡。

不過,即使「又一間」下午茶飲品「紅豆冰」裡面,仍然有來自淡奶跟紅豆的甜味,不過問題在於紅豆製成品的實際口感,始終未算造得很腍,令「紅豆冰」的紅豆口感造得還未夠好。

「又一間」下午茶套餐「紅豆冰」裡面,包括口感煮得還未夠腍的紅豆,令「又一間」的下午茶始終未能在我心目中,留下比較正面的印象。

另一方面,由於「又一間」下午茶的「鰻魚蛋絲飯」價錢不算價錢,區區少量的切絲甜味鰻魚加蛋絲加白飯,已經消耗我一共港幣四十二元,「鰻魚蛋絲飯」下午茶性價比只是很一般而已。

我在光顧「又一間」完畢,離開食店後一直都有疑問,懷疑燒鰻魚的成本價錢真的如此昂貴,昂貴得令「又一間」廚房要這麽吝嗇,切這麽少份量,又不能飽肚的「鰻魚」絲給食客嗎?

雖然「又一間」食品不是差得完全一文不值,但是我覺得今次的而且確是,選錯「又一間」下午茶餐裡面的食品。下次我光顧的時候,寧願食「牛腩湯米粉」,或者「日本直火奄列炸雞咖喱飯」好過。
2019-11-16
2019-12-01 672 瀏覽
星期六晏就,入到去「又一間」,中午時間入面座無虛席,我仲諗星期六工廠區應該會比較少人,但係入面都好full.餐廳採用自助形式,首先係餐牌揀左食物,然後枱面會有點餐紙,再係上面揀食物同飲品。揀完之後,就可以出去有自助bar。自助bar可以無限添湯,也不錯!蒜香叉燒拉麵一上枱賣相很吸引 有三塊肥叉燒,脂肪同叉燒肉比例係一半,仲要配有半隻糖心蛋,蒜香湯底也不錯!叉燒很肥美巴黎焗豬扒賣相吸引!但是味道只是一般般!好像有點退步

蒜香叉燒拉麵
一上枱賣相很吸引

叉燒很肥美

巴黎焗豬扒
賣相吸引!但是味道只是一般般!好像有點退步
2019-11-13 458 瀏覽
以前我成日幫襯又一間,但自從美孚「又一間餐廳」倒閉後,就在冇幫襯。新蒲崗出名多嘢食,今日喺大有街門口見到有一個「又一間餐廳」嘅廣告,我二話不說就入咗去。早餐餐牌有勁多選擇,每一次我都有選擇困難症。因為我記得脆皮包同通粉都係十分出色,結果我選擇咗早餐C 餐而我老公選擇咗食B餐。C餐香煎雞扒加煎太陽蛋配牛油多士,另外我加咗$8榨菜肉絲米粉,合共$42。雖然榨菜肉絲米粉係$8,但係份量已經好多,食咗一碗我已經覺得好飽肚,榨菜肉絲通粉係用忌廉湯底。之後雞扒煎蛋配牛油多士都到,賣相不錯,不過煎蛋唔係我想像嘅太陽蛋。切開雞扒有好多汁,juicy! B餐煎蛋、豬柳漢堡、沙嗲牛肉出前一定公仔麵。因為叫出前一丁要加$4,合共$37。味道好味,不過不失。早餐又多一個選擇。

C餐

B餐
味道好味,不過不失。

早餐又多一個選擇。
2019-11-11 469 瀏覽
食晏時間係呢一區大部份餐廳都要等位,呢間都唔例外。鋪頭乾淨企理,餐牌設計精美,而且都幾特別。睇到呢度嘅午餐選擇都幾多!價錢尚算合理。😍點左個海南雞飯$50套餐有一個前菜,有餐湯、有主食,最後仲有個燉蛋添😍有驚喜。海南雞飯雞件不少,夠入味加滑,下面嘅返吸收晒上面海南滑雞嘅油份,更加香,而飯量都足夠,一定夠飽。缺點係下午時間好多人,可能要等一陣先有位。價錢合理,食物豐富,下次有機會經過會再食👍🏻

食晏時間係呢一區大部份餐廳都要等位,呢間都唔例外。
鋪頭乾淨企理,餐牌設計精美,而且都幾特別。
睇到呢度嘅午餐選擇都幾多!價錢尚算合理。😍

點左個海南雞飯$50
套餐有一個前菜,有餐湯、有主食,最後仲有個燉蛋添😍有驚喜。

缺點係下午時間好多人,可能要等一陣先有位。
價錢合理,食物豐富,下次有機會經過會再食👍🏻
2019-11-07
2019-10-17 473 瀏覽
新蒲崗可能較多人上班,所以午市也算幾多選擇,呢間位於工廠大廈地下的日式定食餐廳,快靚正,午市1:30後9折優惠,座位都算幾舒服,最好既係服務好好!今次叫左個黑蒜濃湯豬骨,都只係$49,有野飲,有D小菜咁。湯底好濃好好味,唔會太味精,個人食野最睇真正的味道定味精味,呢個真係幾好味! 幾真正肉湯味! D豬肉都好腍,放左落湯底吸左好多汁好滋味~個糖心蛋我就覺得一般,可以再溶D同流D! 就咁正啦~ 麵既質地都幾精細,又彈牙!
2019-10-03
2019-09-27 562 瀏覽
同唔同人都嚟過呢間餐廳食過好幾次, 最近一次食係感覺最一般般嘅一次..本身最中意呢間餐廳有兩大賣點, 其一係湯水有得任飲, 其二就係1245之前埋單有折~ 襯早放lunch 1145左右去食, 點知落單之後等咗20分鐘先正式幫我地入單, 原來有職員將我地張order亂放, anyways, 我地都食得切嘅。 主菜ok, 非常新鮮滾熱辣, 但今轉啲湯好唔掂.. 特別係羅宋湯, 好似水一樣, 完全無蕃茄味, 得少少辣味! 好彩仲有麵豉湯飲。兩大賣點都非常重要! 希望下次去唔會再有呢啲問題啦!

兩大賣點都非常重要! 希望下次去唔會再有呢啲問題啦!

2019-09-16 428 瀏覽
剛巧有事要去新蒲崗果邊,都習慣左出發前一日睇吓果一帶有咩餐廳值得試吓,見到依間評價不錯,亦都之前未曾試過,一於試吓佢d午餐。餐牌都幾多選擇,平時自己就比較偏好食麵類,就試吓拉麵餐。原本都驚有伏,多數茶記d日式拉麵餐都比較求其,始終唔係主打,不過今次碗麵除左肥牛之外,都算幾多配料,有溏心蛋半隻、芝士、紫菜、昆布、黑木耳絲....等等,相當豐富,仲有個小食(春卷)跟埋。碗麵同小食都幾好食,加左4蚊配多杯熱飲,性價比高。
碗麵同小食都幾好食,加左4蚊配多杯熱飲,性價比高。