2017-08-09 1320 瀏覽
這位置原來靜悄悄的開了一間新餐廳,因為規例限制,門面不能張貼大型廣告之類真係要花少少眼力先發現到不過一到午飯時間,大批人群魚貫湧入餐廳,便可見大家都搵食心切。雖然我地都已經特登選擇於午飯時段的後半段,第一批人潮已經享用完,但還是要多等5分鐘左右才能入座一入去,發現別有洞天~~~街外看的門面只有純白色的門進內發現是新派簡約的小清新裝潢木製燈甚有特色牆上是食品圖片海報,賣相看來一流,讓人對其食品甚有期待呢餐廳主打便當,日系+台式+西式+港式務求做到梗有一款啱你食價格是比茶餐廳稍高,但每款便當會附送蒸蛋/前菜/小食還有加配小食餐廳採取半自助形式,餐具、茶水、湯/添飯 可自行到自助區,湯方面更有中湯、西湯及日式麵豉湯可選讓大家在點餐後,可以飲住湯等飯到雜菜湯不錯,足料大家都點了不同款黑蒜豬骨湯博多拉麵$48看來不太多黑蒜油,叉燒肥瘦相間三文魚西京燒 $48三文魚柳大大塊,表面煎得略呈金黃,油份充足大和牛肉便當 $48原來是牛肉片,與某連鎖店的類似不過沒有太多牛肉汁,入口稍為乾身好,到我的 炭燒豬頸肉便當 $48便當均配有蔬菜沙律+春卷一條 (有點奇怪的配搭)而且蔬菜沙律中有很少見的 秀珍菇同秋
真係要花少少眼力先發現到
但還是要多等5分鐘左右才能入座

一入去,發現別有洞天~~~
街外看的門面只有純白色的門

進內發現是新派簡約的小清新裝潢
木製燈甚有特色
牆上是食品圖片海報,賣相看來一流,讓人對其食品甚有期待呢

餐廳主打便當,日系+台式+西式+港式
務求做到梗有一款啱你食
價格是比茶餐廳稍高,但每款便當會附送蒸蛋/前菜/小食
還有加配小食

餐廳採取半自助形式,
餐具、茶水、湯/添飯 可自行到自助區,
湯方面更有中湯、西湯及日式麵豉湯可選
讓大家在點餐後,可以飲住湯等飯到
雜菜湯不錯,足料

大家都點了不同款

黑蒜豬骨湯博多拉麵$48

看來不太多黑蒜油,叉燒肥瘦相間

三文魚西京燒 $48

三文魚柳大大塊,表面煎得略呈金黃,油份充足

大和牛肉便當 $48

原來是牛肉片,與某連鎖店的類似
不過沒有太多牛肉汁,入口稍為乾身

好,到我的 炭燒豬頸肉便當 $48

便當均配有蔬菜沙律+春卷一條 (有點奇怪的配搭)
而且蔬菜沙律中有很少見的 秀珍菇同秋葵

秋葵健康,不過有人受不了它的滑潺潺汁液
沙律汁是胡麻汁,以小碟另上
附送了蒸蛋
不過始終不是專做日式料理,兼是附送的關係,
SIZE 及 配料也是相對較少的,不難理解
蒸蛋入口滑溜,味道不俗

雖說是炭燒豬頸肉,不過食不出炭燒的香氣
調味不錯,只是由於不是真炭燒的關係,以及切得比較厚身
所以入口會感覺稍為油膩,還好有沙律消消滯

另外加了一些小食:
芝麻雞翼 +$20

即點點炸,表層香脆

鴛鴦焗瘋薯 +$25

鴛鴦 是肉醬焗 及 蘑菇吞拿魚醬焗
個人認為肉醬焗比較MATCH,畢竟濃味一點
如果芝士能夠再多一點就更好
不過以這個價格來說,已是值回票價

食品實際賣相與餐牌圖片相差不遠,味道不俗
性價比合理,如無意外,相信會成為我們同事的飯堂之一
2017-07-22 273 瀏覽
裝修整潔,點了鰻魚飯定食但相片與事實不符,相差甚遠,野菜拼盤變成西瓜加生菜,鰻魚份量極少,只有四分一條,還點了焗豬扒飯,食物質素一般,味噌湯是涷的,令人失望,不會再去。
2017-07-05 305 瀏覽
咁樣就收我$48~最緊要係d所謂既前菜蒸蛋味噌湯全部抽起,話外賣pack唔到入去喎,咁錢你又收足?食物質數位不過不失,不過外賣分量真係少左d,正常一個男仔應該會唔夠~
2017-06-29 220 瀏覽
中午來試呢間新餐廳,湯係住飲,剛才飲左個日式麵豉湯,有豆腐、昆布係入面,偏咸。我點左三文魚西京燒,會附有前菜同蒸蛋,lunch set $48,前菜一般,我覺得佢地個飯有點硬,整體ok!價錢略貴。不過大家係12點半去,就會爆多人
2017-06-27 348 瀏覽
打完風後天氣好熱.真是好熱.揸車過新蒲崗約女朋友食lunch.無意間見到新科技廣場有間新店,仲有停車場.我地12點進去.仲有卡位可以坐.但侍應提醒我地會搭台,無所謂啦.餐廳自助寫單..自助區有水.綠茶.湯任斟.羅宋湯麵豉湯都好飲.等了10分鐘左右就有得食.我地叫左鰻魚及三文魚便當@$48.便當好精緻.份量岩岩好.有菜有小食.仲有蒸蛋送.好滑.新店有好處.冷氣充足.我女朋友最怕油煙味.呢度聞唔到.低讚.可惜的事.我地座位天花有滴水.侍應解釋話冷氣風口遇到熱氣.佢講完都唔明.算啦.唔通仲轉位咩.用左20分鐘就食完餐飯了.好彩早D食.轉頭已經陸續多人了.下次過來試下焗飯先…PS:拍車好貴.都唔明新蒲崗會咁貴.無拍車優惠
打完風後天氣好熱
.真是好熱.揸車過新蒲崗約