餐廳: 叁茶陸飯
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-05-16 367 瀏覽
同屋企人嚟呢度慶祝母親節,因為貪呢度唔會趁着母親節加價同埋唔使被迫食套餐😂台灣肉燥飯初頭好擔心係有豬肉粒果一種,因為叫得肉燥飯通常都會食到一粒粒豬肉嗰種口感!好彩呢間餐廳嘅肉燥飯係其實係同其他餐廳滷肉飯一樣,都係用扣肉再切成條狀!味道唔算有太大驚喜,不過勝在夠大碗!🤣台式牛肉麵嗰個湯底唔算太油膩,同埋唔辣,最抵讚!不過牛展就未夠軟,口感偏實!面嘅質地比較軟身😊香酥炸雞扒呢碟菜食最考廚師功力,廚師一啲都冇偷懶,雞扒嘅炸粉係調過味,而且雞扒入面都幾多汁👍👍

台灣肉燥飯

香酥炸雞
  • 塔香鹽酥雞
2021-05-13 288 瀏覽
多次經過,被門面吸引,最後今晚一試晚餐。入內第一個吸引我嘅 — 牆上的霓虹燈寫着 「你今天好嗎」,感覺很親切。因為選擇嘅位置太大風,店員親切有禮地幫我們掉位。最後我們點了牛肉炒麵,鹹蛋黃炒涼瓜,台灣腸。首先講牛肉炒麵,牛肉爽口惹味,炒麵不太油,火候恰到好處,好味!至於鹹蛋黃炒涼瓜,十級好味,蛋黃與少少苦的涼瓜結合在一起,沒有違和感。台灣腸,雖然與台灣夜市的台灣腸不同,但仍很惹味,加上蒜片一齊食,正!小食,加菜,加炒麵,兩位女士啱啱好!本來想試佢哋嘅甜品,但因為太飽,打消了念頭,下次會想食佢嘅芋丸。
2021-05-08 692 瀏覽
係中染大厦嘅台式餐廳,次次經過都有堆人係到等位。餐廳名好得意,原來除左可以買台式手搖飲品,入面都有得堂食台灣野,今次lunch就去試下啦。整體都幾好食,選擇都算多,會再回訪呢😋🔸香酥雞扒配白飯(HK$65)炸雞扒好大塊,同隻手差唔多咁巨型😆炸法係鹽酥味風格,就咁食都唔會得好單調嘅油益味。雞肉同炸粉比例都適中,食到炸皮嘅脆口感得嚟,都有雞肉嘅肉汁,就咁食完塊雞都飽飽地啦🤪🔸糖醋魚柳配白飯(HK$68)炸魚柳同樣都係好大塊,糖醋汁酸甜門胃,唔會太稀身。魚柳嘅肉質都嫩滑,唔似炸完放左好耐乾哂嘅質地,另外仲有幾塊菠蘿點綴fresh下個口感👍🏻🔸台灣肉燥乾拌麵(HK$58)肉燥份量幾多,唔係得汁,肉碎肉粒都足料😁食完啲麵仲有肉碎剩添啊,有半隻滷水蛋,唔算好入味,唔算太鹹都唔錯。如果覺得太掛就可以加$8配個鹽酥雞啦~🔸古早味新竹炒米粉(HK$68)諗唔到連炒米粉都有,入面有蛋、肉同蔥做配料。米粉係偏淋濕個種,不過整體食落都幾油膩呢🧐每個set都有2個小菜送,包括係花生同木耳添呢。🔸南投炭燒烏龍茶跟餐仲有得免費配2款台式飲品,今次就揀左呢款烏龍茶。凍飲好大杯呢,熱飲飲落好香茶味,平時對烏龍茶無感嘅我
香酥雞扒配白飯

🔸香酥雞扒配白飯(HK$65)
糖醋魚柳配白飯

🔸糖醋魚柳配白飯(HK$68)
台灣肉燥乾拌麵

🔸台灣肉燥乾拌麵(HK$58)
古早味新竹炒米粉

🔸古早味新竹炒米粉(HK$68)
南投炭燒烏龍茶

🔸南投炭燒烏龍茶
跟餐仲有得免費配2款台式飲品,今次就揀左呢款烏龍茶。凍飲好大杯呢,熱飲飲落好香茶味,平時對烏龍茶無感嘅我都幾鐘意呢😍
10 分鐘 (堂食)
午餐
糖醋魚柳配白飯
南投炭燒烏龍茶
2021-05-07 270 瀏覽
午市套餐幾抵食,選擇好多,諗咗一陣先決定到食咩。試咗台式牛肉麵,個湯底都算唔錯,清清地,可惜冇得揀要辣。牛肉有成5大舊。特別要讚佢嘅麵質,粗得來又彈牙,唔會有好粉嘅感覺,幾好!配菜花生同青瓜嘅份量都幾多,而且配埋嘢飲,好充實!
午市套餐幾抵食,選擇好多,諗咗一陣先決定到食咩。
台式牛肉麵

配菜花生同青瓜嘅份量都幾多,而且配埋嘢飲,好充實!
肉燥乾撈麵
2021-05-01 299 瀏覽
我和朋友一致認為難食糖醋桂花魚、鹽酥雞辣子雞全難吃食物還不熱像保暖單/兩/三餸飯.....那種溫度甜品糖水也是、窩夫皆難吃超甜!!糖漿!!🤮連雪糕也難吃!!!
我和朋友一致認為難食
糖醋桂花魚、
鹽酥雞
辣子雞
全難吃
食物還不熱
像保暖單/兩/三餸飯.....那種溫度
甜品糖水也是、窩夫皆難吃
超甜!!糖漿!!🤮
連雪糕也難吃!!!

2021-04-29 276 瀏覽
台灣風味適合大部分香港人的口味,叁茶陸飯在這區都有點名氣,在愉景新城找不到合適的餐廳,便行兩步過鄰近的中染新城,有更多選擇。今日想食湯麵,所以點了台式牛肉麵加杯特色台式奶茶。芋香紫薯奶茶~茶味比較淡,芋香比想像中少,杯內有三/四粒紫薯,以$28這個價錢是不是足料,我都唔知道?芝士奶蓋抹香茶~芝士豐厚濃郁,抹香茶夠香,$26應該係無敵。台式牛肉麵~上枱時已經見到賣相比較失色,牛肉硬和乾,肉質好實,牛肉湯非常淡味,不似預期。
今日想食湯麵,所以點了台式牛肉麵加杯特色台式奶茶。
芝士奶蓋抹香茶
芋香紫薯奶茶
2021-04-24
芝士奶蓋抹香茶
芋香紫薯奶茶
2021-04-26 206 瀏覽
食物有驚喜,三杯雞是台式,但我比較中式調味,新竹粉古法,從味吃個此烹調味道,有驚喜,小食 炸鹽酥雞肶菇,有咬口,rich...好味, 甜品有驚喜,因不是落 糖漿,是未稀釋 花蜜 類...抵讚,有下次芝士 綠茶奶蓋,一般...
芝士 綠茶奶蓋,一般...
2021-04-25
好耐無食呢間,主要黎食tea 。之前tea set 有waffle,依家無左,唯巿單點。即叫即整,賣相同味道都一流👍🏻👍🏻食過好多次,今次烤左麻薯😢之前係差不多每啖都有,依家得返中間有......希望下次去食,會多返麻薯啦!之前兩個人share 再叫小食,今次三個人share ,再叫野飲都好滿足
好耐無食呢間,主要黎食tea 。
之前tea set 有waffle,依家無左,
唯巿單點。
即叫即整,賣相同味道都一流👍🏻👍🏻
食過好多次,今次烤左麻薯😢
之前係差不多每啖都有,依家得返中間有......
希望下次去食,會多返麻薯啦

之前兩個人share 再叫小食,
今次三個人share ,再叫野飲都好滿足

草莓窩夫
草莓窩夫
2021-04-14 342 瀏覽
咁岩行過呢邊見到呢間台式店就入黎食下,都要等左10分鐘左右,鋪都大都好多位咁佢有個lunch menu 既,因為我地都想飲特色飲品,所以個滷肉飯就散叫,咁計落會平啲滷肉飯$38 -滷肉既味道唔會太鹹配飯啱啱好👏🏻👏🏻肥瘦豬肉適中😋😋香酥雞扒lunch set $73-勁大塊雞排😍食落好外脆內滑,唔會炸到好油,好食👍🏻仲有3款前菜,味道一般海鹽芝士奶蓋抹香奶綠-叫左lunch set 改呢個飲品可以-8蚊,呢杯奶蓋奶綠,好好飲😍上面層芝士有少少鹹又好大陣芝士味,同綠茶一齊飲真係無得頂👏🏻👏🏻👍🏻珍珠奶茶-呢個就普通啲啦🤣
滷肉飯

鹽酥雞扒

珍珠奶茶-呢個就普通啲啦🤣
2021-04-10
10 分鐘 (堂食)
  • 海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
  • 台灣肉燥飯
2021-04-09 271 瀏覽
每次嚟到呢個商場,必定想要到這餐廳吃飯,已經忘記第幾次到來,但今次第一次寫食評給這間餐廳,出品方面需不是非常出色,但算不俗,但係甜品出色,飲品特別!經濟之選,環境舒適!
每次嚟到呢個商場,必定想要到這餐廳吃飯,
出色,飲品特別!

經濟之選,環境舒適!
2021-04-09
2021-04-05 226 瀏覽
同事心血來潮想食台灣野,於是lunch hour去左中染新城搵食幫襯叁茶陸飯。入面環境光猛,地方寬躺,唔會坐得好迫,個牆好文青feel。叫左個台灣肉燥乾拌面($63)同加錢($8)叫左鹽酥雞。同場附有小菜青瓜同花生,仲有杯紅茶。燥肉味道正常唔會話太咸同太淡,啲肉燥都夠撈面,但面既份量唔算多,男仔就未必夠飽。份鹽酥雞好細份得幾粒,而且唔重鹽酥味,同埋粒雞有啲乾。總括而言,呢到性價比唔算高,食物又唔算出色,普普通通咁囉😂

總括而言,呢到性價比唔算高,食物又唔算出色,普普通通咁囉😂

2021-02-23 399 瀏覽
非常慢,無乜人都等好耐。茶味唔濃,珍珠多,彈牙。依家有九折,第二杯半價。附近愉景新城應該會有更好選擇。建議可小冰,因為一開始已經淡,會愈來愈淡。下次會試下佢既台式小食。

外賣自取
2021-01-24 542 瀏覽
唔好食,服務態度差,杯野飲同奶水無分別初頭見到門口好似正正路路,諗住好耐無食台灣就試下,自己禁左飛仔等陣就有位。咁入去前都有睇過個menu,都預咗係貴少少,不過好食咪得囉。野食黎賣相係ok嘅,但係食落去真係唔值呢個價錢。普普通通無所謂啦,又未到叫難食嘅,但杯奶茶同個門口姐姐先係刺激到我打呢片野嘅原動力。總之唔係話好難食嘅,但係係咪要比呢個價錢就留返比大家諗喇。p.s. 得個雞排叫似樣啲,個肉燥面個肉燥有骨嘅
唔好食,服務態度差,杯野飲同奶水無分別
p.s. 得個雞排叫似樣啲,個肉燥面個肉燥有骨嘅
2021-01-21 418 瀏覽
平時我食芋圓喺有煙韌的口感甜甜的味道,但呢間店既芋圓竟然改變左我對芋圓的感覺,第一啖咬落去表面硬入邊就好粉,喺粉啊,如果我冇估錯喺應該未煮熟,因為熟左既芋圓應該吾會有呢種口感,又或者喺我吾識欣賞吾明白呢種口感喺美味?我自己咁諗完都覺得好笑,“美味”,仲有啲紅豆甜到呢,好似落左幾十斤糖去煲咁,不過呢啲店我估都喺用罐頭貨,可能佢地就咁直接開出黎用,但正常會過一過水等啲紅豆冇咁甜,早知去荃新天地鮮芋仙食,都喺行多幾分鐘就到
2021-01-20
2021-01-20 300 瀏覽
今日我同朋友在comebuytea同叁茶之間選買邊間飲品好,最後我地都喺選擇左叁茶買,因為見佢有200幾個讚咁一定冇衰啦,點知200幾個讚都保吾到佢地的飲品質素,首先我地由買完到拎足足等左20分鍾,我吾知佢喺做左堂食先定喺慢工出精品,你慢我吾怪你,反正我同我朋友都吾趕時間,但質素差就一定要怪你啦第一啲茶味:我果杯吾知喺冰多定喺茶少,我成杯野飲落喺冇味咖,你吾講我仲估我飲緊一杯冰水,而我朋友果杯啲茶味更勁,佢果杯喺苦咖,我果時就諗喺茶既問題定喺我地條利既問題定喺調茶果個問題呢?第二就喺我朋友果杯有奶蓋,但喺奶蓋飲左頭2啖之後再飲就飲吾到奶蓋了就只飲到苦茶,因為飲果時啲奶蓋稀到比啲茶升起左,第3啖開始就只飲到茶,而奶蓋就只得個睇字,正宗的有得睇冇得試
2021-01-20
20 分鐘 (外賣自取)