朋友搵呢間火鍋餐廳係因為見到一間同名嘅車仔麵店,唔知係咪同一個老闆,見到間火鍋店幾有特色,於是就下晝6點半走嚟打邊爐,店員仲提醒要8:00交檯,即係呢度都好旺吓,但我哋以光速7:29已食完埋單走人。🤣🤣🤣兩個人理論上唔會食好多嘢,但比起隔離檯有對情侶叫到成檯都係已慢慢打,仲有一檯係全男班,又飲啤酒又叫海鮮盤,我哋就以多取勝。以下會介紹食咗乜,基本上全部都好食嘅,湯底返到屋企有少少口渴,我諗係豉油及醬料嘅問題,唔好點太多醬料就會好啲。不過呢度唯一呢度唔好嘅,係佢個洗手間嘅味傳到出嚟,開門閂門時其實啲味飄咗出嚟,廁所衛生注意多啲。整體都乾淨嘅。仲有,佢哋播啲歌非常老土,仲播緊四大天王及譚伯啲歌,嚇死我同朋友,所以我哋食得好快🤣。希望Open Rice可以同佢哋反映一下。間店已好有特色,可以播番啲正常及近期少少嘅廣東歌,唔該。😌二人前。鴛鴦鍋、本地牛、脆肉鯇、珊瑚蚌、竹笙、金菇、粟米、魚滑、蝦滑、油蜜菜、菱魚球丸、腐竹、檸檬薏米水。大致上係咁多,應該冇漏。設計有特色好鍾意佢啲設計想拎番屋企佢哋話呢張畫係佢哋店員畫,多才多藝。其實呢個份量可以係4個人食,所以唔算好貴,我同朋友太大食先食到成千蚊

😌

設計有特色

好鍾意佢啲設計

想拎番屋企

佢哋話呢張畫係佢哋店員畫,多才多藝。

其實呢個份量可以係4個人食,所以唔算好貴,我同朋友太大食先食到成千蚊。
2023-03-10
事隔大半年 又再一次黎到呢間好值得回味既火鍋店🍲每次黎到 都俾佢店內個種懷舊既風格吸引住🤩琅琅上口既經典歌曲🎶邊唱邊食就最陶醉😌基本上食店就無啲咩改變 又再一次令人投入當中食物款式選擇都一樣係咁多 亦都保存咗當中個種特別除咗打邊爐既配料之外 佢地既熟食記得唔好錯過🫣記得由出lift開始就要準備好相機 由門口影到點餐紙📸➷‼️太多item未能盡錄 盡量去講啲精選既野‼️💥 咯咯雞花膠湯仲記得上次個椰子雞湯底已經拎滿分💯一山不能藏二虎 所以花膠雞就留咗今次食喇🤪花膠雞係其中一個人氣湯底 真係名不虛傳嫁🤤鮮雞同花膠即時放落湯底 滾起後記得先試咗個湯底 飲碗湯先湯底一啲都唔會油膩 雞湯好濃郁 忍唔住飲咗好幾碗🫢雞件唔好放太耐🐓預岩時間食的話就可以食到個種滑溜§🪐 極級本地手切肥牛打邊爐 絕 對 不 能 沒 有 牛🐂食安格斯牛頸脊就會比較軟腍滑身 本地既就會較有咬口肉味會係牛頸脊濃厚少少🤏🏼兩者各有唔同特點都係睇大家鍾意食邊種口味同口感😋我今次就揀咗本地肥牛油花唔算太多 但都算係均勻😌帶點肉香 唔洗淥太耐就食得🤤🪐 日本扇貝每日既海鮮都會唔同 都係因應來貨情況而決定📦今次食到大大隻既日本扇貝😍係海鮮
事隔大半年 又再一次黎到呢間好值得回味既火鍋店🍲

係店家自製嫁 岩食記得一定要試吓呀😋
經過今次之後 我相信會有第三次🤪

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2023-03-13
5 分鐘 (堂食)
2023-03-16 257 瀏覽
係維園行完花展(退休生活?),就去咗天后嘅一間火鍋醫肚😆 見到依間走玩味懷舊風味都幾有特色,食物款式都唔少,就trytry🤗💬今晚卜卜蜆鍋係我期待好耐嘅卜卜蜆鍋湯底呀~果然冇令人失望!蜆十分鮮甜,當中份量都唔少,入面仲有芽菜同韮黃做配料,味道都幾夾😍 而湯底滾起,店員就建議先飲啖,再放其他食材~湯偏濃味,就算食到尾段加湯,都仲有足夠嘅味道👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬 頂級安格斯牛頸脊(例)必叫推介一!!鍾意牛嘅你一定一定要試下😆 平時食肥牛會覺得肉質較薄,入口未必滿足到;而依款牛頸脊除咗雪花均勻外,佢嘅厚薄程度係岩岩好!!味道濃濃牛嘅油香,沾少少豉油同香蔥油令整體感覺更昇華,而質感軟滑🤤 兩人食份量都足夠😆回頭食: ⓨⓔⓢ💬雙拼豆卜 (豬肉豆卜及鯪魚豆卜)最正係豆卜吸收咗卜卜蜆湯底嘅汁😍,加上豬肉肉質幾爽滑,味道較淡口,加入醬料食就岩岩好;而鯪魚肉就較彈牙,味道除咗魚肉香,仲加入少少陳皮提味,有食茶樓鯪魚球嘅感覺👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬椒鹽粟米依款係必叫推介二,估唔到火鍋店都有高質嘅小菜小食!! 粟米好香甜,加上椒鹽咸香同微微辣😍 有種食唔停嘅感覺,正👍回頭食: ⓨⓔⓢ仲叫咗唐生菜,都幾新鮮,食完

💬今晚卜卜蜆鍋
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 頂級安格斯牛頸脊(例)
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬雙拼豆卜 (豬肉豆卜及鯪魚豆卜)

💬椒鹽粟米
回頭食: ⓨⓔⓢ

仲叫咗唐生菜,都幾新鮮,食完濃味嘅,食食蔬菜都不錯🤭

總結一下,環境充滿舊式大排檔嘅感覺,滿有視覺刺激,幾有趣,而食物質素都唔錯,有驚喜😆不過留意返~除咗加一,仲開胃小食同醬油費啊🤭

❤️叁不館
❤️天后電氣道68號金輪天地7樓
❤️9364 9678

▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 今晚卜卜蜆鍋
  • 頂級安格斯牛頸脊(例牌)
  • 椒鹽粟米
2023-03-15 35 瀏覽
懷舊港式火鍋店🌺 餐廳主打單點港式火鍋 另外都有啲小食~ 裝修以香港60-70年代為主題 每個角落都係充滿香港特色嘅打卡點 📸 店內都係年輕店員 但服務都好好 又為我地介紹餐牌醬料費 $18/位 多款醬油及配料選擇 欣賞佢醬油唔係死鹹 從醬料都睇得出店家有心思開胃小食 $20/碟 小食有花生🥜 同埋涼伴青瓜及木耳 又幾好食~ 涼伴汁麻辣惹味 花生脆口帶鹹香᪥ 復古沙嗲湯 $108沙嗲湯味道濃郁濃稠 帶香濃花生香 甜甜地 ᪥ 頂級安格斯牛頸脊 (大) $328牛頸脊肉質軟腍、肉味濃郁、肉質鮮美 口感好好👍🏻 ᪥ 芝士蝦丸 $98手打蝦丸爽口彈牙 濃郁蝦味 中間夾有流心芝士 ᪥ 雙籽鮮蝦雲吞 $80雲吞皮薄餡靚 大大粒好足料 ᪥ 樽裝汽水 $16汽水做緊三送一優惠 $48就有4枝~

醬料費 $18/位

開胃小食 $20/碟

᪥ 復古沙嗲湯 $108
沙嗲湯味道濃郁濃稠 帶香濃花生香 甜甜地

᪥ 頂級安格斯牛頸脊 (大) $328
牛頸脊肉質軟腍、肉味濃郁、肉質鮮美 口感好好👍🏻

᪥ 芝士蝦丸 $98
手打蝦丸爽口彈牙 濃郁蝦味 中間夾有流心芝士

᪥ 雙籽鮮蝦雲吞 $80
雲吞皮薄餡靚 大大粒好足料

᪥ 樽裝汽水 $16
汽水做緊三送一優惠 $48就有4枝~

2023-03-12 50 瀏覽
咁難得有機會出街同朋友食飯,一定係想搵啲潮流食店,最好就有咁辣得咁辣,唔需要遷就小朋友既餐單😏叄不館最近好Hit,大大個麗花皇宮打卡位係出面,裝修係舊式排檔風,有牛肉檔、海鮮檔😂好有親切感。我最鍾意𨋢口個九龍皇帝字牆,真係好有童年回憶🤎全民票選No.1🥇手切封門柳 $298 🐮大大碟 手切細細片 好有牛味🥈No.2 牛脷托 $72即係牛脷近喉嚨位,爽脆既口感,唔係成日有貨,緣份到,牛脷托就到~~🤣🥉No.3 芝士墨魚丸拼芝士牛丸 $108+10唔係來貨既丸丸,係自家手打再加芝士係入面,煮熟之後芝士流心🫶🏻🥘雙拼湯底 媽!好辣啊 麻辣湯 + 笑茄茄雜菌湯 $148+20唔係講笑第一句真係好辣,睇見都辣😂仲要激麻,建議挑戰下,係有層次既辣鍋,唔係淨係辣油既辣🌶️ 🫔招牌新鮮炸響鈴充滿豆香,脆卜卜既響鈴浸5秒辣湯底,食完即刻隊左兩杯竹蔗茅根海底椰 $48/榨,竹蔗茅根解辣一流🤭另外仲叫左啲蔬菜類同兩碟小食,婦女飯局黎講叫好豐富架啦😆😆好開心有晚可以放飛自我既Dinner Timeeeee💓 四個女人食左16碟野正唔正常?仲要份量好足架喎😂值得一提,坐低嘅時候職員拎咗一大盤醬料出黎叫我地自己調配

全民票選No.1🥇手切封門柳 $298
🐮大大碟 手切細細片 好有牛味

🥈No.2 牛脷托 $72

🥉No.3 芝士墨魚丸拼芝士牛丸 $108+10

🥘雙拼湯底
媽!好辣啊 麻辣湯 + 笑茄茄雜菌湯 $148+20

🫔招牌新鮮炸響鈴

值得一提,坐低嘅時候職員拎咗一大盤醬料出黎叫我地自己調配,佢哋話皇牌有兩款,自家炒蔥油+自家炒沙嗲醬,果然兩款都好出色,我大愛蔥油+辣椒粒+芫荽+生蒜(重口味精選😌)
2023-03-08
  • 手切封門柳
  • 牛脷托
一行出lift比個surprise左🙀好似穿越番去7080年代既老香港咁😽靚版大牌檔既裝修極有FEEL🤤枱同枱之間好闊落,坐得舒服!👩🏻‍🍳員工服務態度好Friendly同主動介紹邊款係招牌必點,咁先不枉此行!🧡醬料 · $18/位打邊爐之前混個醬先!一共有十款❗️店員重點推介自家制蔥頭油同沙嗲醬❗️我自己就鍾意Mix埋海量蔥同荽茜夾肉食🥬🥬🥬💛開胃前菜 · $20/碟麻辣雲耳青瓜同花生🥜🧡湯底-莫生氣椰椰雞鍋🥥  · $178呢到嘅湯底都幾養生🤩揀咗椰子雞湯,跟湯配有半隻雞🐓店員會係你面前親自將整個椰青倒落湯底,烚下烚下之前一定要飲一碗原汁原味既湯!超鮮味! 椰子休口🥥好淋唔會硬掘掘,食左好多片🤓🧡紫菜炸響鈴 · $68炸響鈴幾乎係邊爐必備!而紫菜炸響鈴唔係度度食到😽腐皮比較厚身浸完湯(放0.5秒好啦)之後索左D湯而又KEEP到鬆化🤤🧡牛魔皇拼盤 · $468貪心既我樣樣都想食😈呢個拼盤岩曬我!分別有極級本地手切肥牛🐮頂級安格斯牛肩脊🐮手切封門柳🐮鮮牛肉粒🐮牛胸尖🐮牛脷托各六片🐮顏色鮮紅,紋理分佈平均❤️仲好重牛味🙉🧡油麥菜 · $42幾乾身🥬 D水唔會滴到周圍都係。鍾意煮到淋曬既菜,唔知

一行出lift比個surprise左🙀好似穿越番去7080年代既老香港咁😽靚版[地踎]大牌檔既裝修極有FEEL🤤枱同枱之間好闊落,坐得舒服!👩🏻‍🍳員工服務態度好Friendly同主動介紹邊款係招牌必點,咁先不枉此行!

🧡醬料 · $18/位

💛開胃前菜 · $20/碟
麻辣雲耳青瓜同花生🥜

🧡湯底-莫生氣椰椰雞鍋🥥  · $178

🧡紫菜炸響鈴 · $68

🧡牛魔皇拼盤 · $468

🧡油麥菜 · $42
幾乾身🥬 D水唔會滴到周圍都係。鍾意煮到淋曬既菜,唔知大家係咪同我一樣呢?😳

🧡紅薯粉 $38
唔係好有咬口果隻薯粉🙈如果有寛粉就好了
叫左咁多野食已經夠飽😂可以SKIP
2023-02-27 54 瀏覽
發現一間懷舊風格還原舊時老香港的火鍋店-叁𣎴館。火鍋店懷舊裝潢,牆壁貼滿懷舊海報,連街邊招牌食販都模仿得一模一樣👍🏻 枱枱櫈櫈杯碟餐具,都係好有時代感~ 雖然場地唔算好大,但係都有一間獨立房,星期日晚去座無虛席~醬油費 $36/2位 (有自家製特色沙嗲醬)開胃小食 $40/2位(麻辣青瓜,花生)佢哋嘅餐單好有特色,趣味搞怪,店員好詳盡咁樣介紹返當日可以揀嘅食材胡椒豬肚雞煲 $198胡椒味好重味道好辣,湯底夠濃郁,而且豬肚份量好多,熱辣辣嘅豬肚湯,打邊爐前先飲一碗暖暖胃~ 飲完之後就可以落雞~蟶子店員介紹返唔使連殼放落湯底,然後煮分半鐘就可以食啦,鮮甜好味👍🏻雙籽鮮蝦雲吞拼魚皮餃雲吞皮薄餡靚有大大粒爽口蝦仁👍🏻竹笙,唐生菜,金針菇呢三樣嘢都係好吸湯,唔使點醬料已經好好味😋

醬油費 $36/2位 (有自家製特色沙嗲醬)
開胃小食 $40/2位(麻辣青瓜,花生)

胡椒豬肚雞煲 $198

蟶子

雙籽鮮蝦雲吞拼魚皮餃
雲吞皮薄餡靚有大大粒爽口蝦仁👍🏻

竹笙,唐生菜,金針菇
呢三樣嘢都係好吸湯,唔使點醬料已經好好味😋
2023-02-26 410 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗天后調查呢間懷舊火鍋店,店內裝修好懷舊,好有80年代嘅感覺,店員服務好周到,由講解餐牌,介紹食物,煮嘅時候有咩要注意都詳細說明,喺度用餐感覺好舒服🥥莫生氣椰椰雞湯 $178📸表示個湯底入面已經有椰子同粟米,仲有半隻雞同個椰青,店員會幫忙倒個椰青水落個湯底度,好貼心🙋🏻‍♂️表示個湯底本身已經有滿滿嘅椰子味,倒埋半隻雞落去煮,飲落更加鮮甜,未開始打邊爐已經飲咗成碗湯,好滋潤🥩牛魔王拼盤 $468📸表示個拼盤有極級本地手切肥牛,頂級安格斯牛頸脊,手切封門柳,鮮牛肉粒,牛胸尖同牛脷托,一次過食到6種唔同嘅牛,牛魔王絕對唔可以錯過,成個拼盤好震撼眼球🙋🏻‍♂️表示個拼盤餓底最愛係牛胸尖,佢係牛心臟旁邊嘅脂肪膜,睇落好似嚿油脂,但食落唔油,口感爽脆,另外牛頸脊餓底都私心推介,口感非常嫩滑,牛味好重🥟招牌午餐肉餃 $80📸表示個午餐肉餃一碟有8粒,每粒都包到好豐滿,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示個午餐肉餃入面包住午餐肉同豬肉,食落好juicy,用午餐肉做餡幾特別🍡爽彈牛筋丸 $78📸表示個牛筋丸一碟有8粒,每粒都算大粒🙋🏻‍♂️表示個牛筋丸食落爽口彈牙,味道唔錯嘅🦐蝦膠油炸鬼 $78

🥥莫生氣椰椰雞湯 $178
牛魔王拼盤

🥩牛魔王拼盤 $468
招牌午餐肉餃

🥟招牌午餐肉餃 $80
爽彈牛筋丸

🍡爽彈牛筋丸 $78
📸表示個牛筋丸一碟有8粒,每粒都算大粒
🙋🏻‍♂️表示個牛筋丸食落爽口彈牙,味道唔錯嘅
蝦膠油炸鬼
🦐蝦膠油炸鬼 $78
📸表示個油炸鬼有兩隻味,一款係鋪滿蝦籽,另一款鋪滿咗海苔,一橙一綠顏色好鮮艷
🙋🏻‍♂️表示個油炸鬼食落都仲酥脆,蝦籽味食落鮮甜,海苔味食落好香口,各有特色,店員仲溫馨提示要將個油炸鬼反轉嚟煮

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
牛魔王拼盤
招牌午餐肉餃
爽彈牛筋丸
蝦膠油炸鬼
2023-02-24 34 瀏覽
懷舊風打邊爐🍲1. 莫生氣椰椰雞 $178呢個係湯底 十分足料 有椰子片 粟米 仲係你面前落椰青水 再有成碟雞件俾你落 唔會煮太耐令佢嚡 食落滑捋捋 個湯係落嘢之前仲可以飲 非常清甜 推介2. (例)頂級安格斯牛頸脊 $268呢個肉一上枱就覺得十分靚 十分打卡able 啲紋理好靚 雪花個肥瘦比例啱啱好 食落牛味十分重 又有啲咬口 正3. 招牌午餐肉餃 $80新鮮嘅配搭 個皮係滑嘅雲吞皮 入面仲有午餐肉同豬肉嘅餡 咸咸香香 意外地夾 個人幾鍾意4. 新鮮炸響鈴 $68超大舊 個色澤係標準嘅金黃 相信佢真係新鮮炸起 脆卜卜 好味5. 手打五寶丸 $98有豬肉丸 鯪魚丸 牛丸 墨魚丸 蝦丸 全部都係手打 十分彈牙 最好味係牛丸 多汁厚肉又濃牛味6. 冰豆腐(蜂巢豆腐)$42打邊爐至愛 十分索湯7. 娃娃菜 $42健康之選 正常娃娃菜甜味8. 竹蔗茅根海底椰(榨) $48好清甜 十分解膩9. 醬油有勁多種醬俾你揀 仲有自家製沙嗲醬同蒜蔥油 P.S. 有另收加一 醬油費 同小菜費………………….🌝環境好特別好有懷舊復古風 嘢食水準都幾好 服務都好好 打邊爐推介🌚位於天后 唔算係傳統旺區……………
懷舊風打邊爐🍲

好清甜 十分解膩

9. 醬油
有勁多種醬俾你揀 仲有自家製沙嗲醬同蒜蔥油

P.S. 有另收加一 醬油費 同小菜費

………………….
🌚位於天后 唔算係傳統旺區
………………….
2023-02-12 618 瀏覽
好耐無去滾下滾下,收左工臨時決定去天后叁不館碰碰運氣💕我鍾情本地懷舊風既裝潢,好有特色!當日幸好時間尚早可以Walk-in 仲有房坐到 So Lucky(大廳位置已經全部約滿了)❣️房間已賭檔為主題都幾得意🤣包房星期日至四$3500,星期五、六及假期前夕就$3800 ,房間大約坐到8-12人,兩邊又有落地玻璃環境好正!店員亦會好細心介紹今日菜單,同埋簡介一下自配料😊胡椒豬肚雞煲$198❤️‍🔥重點推介!湯底呈奶白色,胡椒味重夠辣,豬肚份量都幾多仲有半隻雞!店家建議先飲湯先再落雞,雞件滿有胡椒香味!頂級安格斯牛頸脊$268 -例牌例牌份量十足,脂肪比例啱啱好食落好滑!雙籽鮮蝦雲吞拼韮菜餃$90雲吞好大粒❤️蝦肉爽身結實,韮菜同肉比例差不多,都夠韮菜香味同佢地既蔥頭醬好夾!手打五寶丸$98五寶丸包括左(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、蝦丸、墨魚丸各二粒),用料好新鮮,都係必點項目❣️嘉士伯醇滑$35 (3送1)醬料費$18/人開胃小食$20/人*建議先訂位😊

胡椒豬肚雞煲$198❤️‍🔥

頂級安格斯牛頸脊$268 -例牌
例牌份量十足,脂肪比例啱啱好食落好滑!

雙籽鮮蝦雲吞拼韮菜餃$90

手打五寶丸$98

嘉士伯醇滑$35 (3送1)
醬料費$18/人
開胃小食$20/人

*建議先訂位😊
2023-02-09
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 手打五寶丸
  • 胡椒豬肚雞煲
火鍋店嘅裝修走懷舊路線,一岀𨋢就見到好搶眼嘅霓虹燈招牌,店內除咗大排檔設計嘅木座位,連點餐紙都好似舊報紙咁好有feel😍一邊食仲會一邊聽到8、90年代嘅經典廣東歌曲🎤另外餐廳仲提供竹蘿筐俾客人擺放衣物,細節位都做到足,充滿港式情懷👍🏻🍴醬料 ($18/位)一共有十款,任君選擇,推介試下蔥頭油,加落野食度勁惹味呀~🍴開胃小食 ($20/碟) - 青瓜雲耳及花生🥜🥥莫生氣椰椰雞鍋 ($178)呢到嘅湯底有好多選擇🤩今次揀咗椰子雞湯🐓店員會喺客人面前,倒入原個椰青作湯底,湯料仲有粟米、椰青肉等~店員特別叮囑落雞肉之前可以先試試個湯底,味道好清甜,唔會太咸太油膩,岩晒養生人士🤣雞肉好嫩滑,完全吸收晒椰子湯底嘅精華,濃濃嘅椰子雞香味,仲好鮮甜,正!🐂頂級安格斯牛頸脊 (例) ($268)呢到嘅牛頸脊有兩個size,因為同朋友兩個人食,叫左個例牌,但其實份量已經好足夠,牛肉好大碟😍色澤、肥瘦均勻食落牛味濃郁,椰子湯底仲可以中和返牛肉本身嘅油膩感👍🏻🐖豬頸肉片 ($68)豬頸肉係抵食之選🤩只係$68就有大大碟🤣豬頸肉望落雖然薄薄地,但淥熟咗之後竟然出奇地有咬口,夠晒彈牙!🫔紫菜炸響鈴 ($68)紫菜

🍴醬料 ($18/位)
一共有十款,任君選擇,推介試下蔥頭油,加落野食度勁惹味呀~

🍴開胃小食 ($20/碟) - 青瓜雲耳及花生🥜

🥥莫生氣椰椰雞鍋 ($178)
莫生氣椰椰雞湯

🐂頂級安格斯牛頸脊 (例) ($268)
頂級安格斯牛頸脊

🐖豬頸肉片 ($68)

🫔紫菜炸響鈴 ($68)
紫菜炸響鈴即叫即炸,好脆身😍有紫菜嘅響鈴特別有口感層次,識食響鈴一定係淥3秒🤣可以保持到少少脆感又吸收到湯底嘅精華!

🥟韮菜餃拼招牌午餐肉餃 ($80; +$10雙拼)
兩款餃都係人手包,絕對係真材實料,脹卜卜好吸引😍韮菜餡料滿瀉,中意韮菜嘅朋友必點🤩
午餐肉餃好少地方見到,夠晒特別👍🏻

⚪️手打五寶丸 ($98)
(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸)
每款丸有2粒,都係全人手打成🥰每粒都好彈牙有口感😍特別要讚嘅係墨魚丸同蝦丸,兩款丸嘅鮮味都好突出,而且食到粒粒蝦籽及墨魚籽😚
手打五寶丸

🥒萵筍片 ($48)
今次揀咗萵筍片作為綠色代表🤣萵筍片口感好爽脆,同椰子湯底好夾,食到清甜嘅味道~
紫菜炸響鈴

🧉竹蔗茅根海底椰 ($48)
大大榨好清涼,打邊爐必備!

最後店員仲送咗冰菠蘿同冰蜜桃做飯後果🤣聽講遲啲menu會有,食完解渴一流!

總結:舊香港主題好有特色,由門面到店內裝修每個佈置都充滿心思,所有野都做得好細緻好有8、90年代嘅feel,想打邊爐嚟呢度感受下氣氛都唔錯😆
2023-01-31
頂級安格斯牛頸脊
手打五寶丸
紫菜炸響鈴
  • 韮菜餃
2023-02-07 68 瀏覽
Medicinal herb soup with rose 玫瑰花花藥膳湯 $108適合冬天order嘅滋潤玫瑰花藥膳湯鮮甜又清清地🥣,湯加入咗玫瑰花🌹、紅棗、杞子、淮山等藥材,職員建議我哋煮任何嘢食之前飲幾啖🍲,可以試到最原始清新嘅味道Salt and pepper sweet corn 椒鹽粟米🌽 $68即叫即整嘅椒鹽粟米係呢度熱門小食✨,望落去好吸引,切到細細舊方便進食又可以同朋友share一齊食,幾貼心Salt and pepper tofu 🫑🧂 椒鹽豆腐 $72熱辣辣即炸嘅椒鹽豆腐外皮鬆脆又唔會太油膩🔥,裏面嘅豆腐好滑捋捋,成個組合完美,好容易食完一啖又一啖,真係值得推介😋Chives dumplings 🥟韭菜餃 $80Frozen minced triangle cut fish cake 炸魚片頭 🐟 $62Sliced noodles 刀削麵 🍜 $48刀削麵嘅口感彈牙,連埋藥膳湯一齊食好夾😍,炸魚片頭爽口冇魚腥味,而餐廳手工自家製嘅韭菜餃用咗廣東雲吞皮包足料韭菜豬肉,每一粒嘅外觀都脹卜卜,幾值得推介呀!Vegetables platter 🥦🥕雜菜拼盤 $88健

Chives dumplings 🥟韭菜餃 $80
Sliced noodles 刀削麵 🍜 $48

Vegetables platter 🥦🥕雜菜拼盤 $88
健康嘅雜菜拼盤有大概五六種蔬菜,包括有娃娃菜、油麥菜🥬、粟米、萵筍、蘿蔔、蕃茄🍅、雲耳,色彩繽紛,新鮮嘅蔬菜份量好多,性價比幾高呀

Mushroom platter 🍄 野菌拼盤 $88
呢個野菌拼盤係其他火鍋店比較少見嘅拼盤,裏面有唔同種類嘅菇,好似係冬菇、蘑菇、豆卜、雞髀菇、金菇、蟲草菇等,滲入濃郁嘅湯裏面食,滋潤又正👍🏻
抓著嚴寒冬天的尾巴,圍爐火鍋已快變成晚餐的日常。這間懷舊風格的火鍋店,不但食物高質,環境同樣花盡心思。媽媽年代的佈置和裝修充滿玩味,一整晚都播著80/90後必聽的流行歌,邊吃邊聊邊聽歌,盡興又寫意!- 莫生氣椰椰雞煲 $178- 西班牙黑毛豬 $138 | 脆鯇魚骨腩 $98 | 自製炸魚皮 $68 - 雙籽鮮蝦雲吞拼韮菜餃 $90 | 豬肉釀豆卜拼鯪魚豆卜 $70- 鮮淮山 $38 | 西洋菜 $42乾到裂的天氣最想喝到滋潤的湯底。店員即場在椰子雞煲倒進一整個椰青水,椰香味爆發,加上脂肪偏少、味道突出的雞件,完全覺得這個健康又好味的湯底在這個天氣下可以無限Encore!黑毛豬肉片嫩滑、豬味濃,暖烘烘的炸魚片也是吸湯物擔當,毫無浪費這個出色的湯底。餐廳的自家製火鍋配料也很出色,當中的鮮蝦雲吞和韮菜餃都是皮薄餡靚的水準之作,粒粒飽滿爆餡,非常足料。在其他火鍋店不常有、充滿懷舊風味的釀豆卜也是喜出望外的美味,紮實又有心思。
莫生氣椰椰雞煲

脆鯇魚骨腩
自製炸魚皮
鮮淮山
2023-02-04 40 瀏覽
餐廳鄰近天后港鐵站,非常方便。餐廳座落一梯一伙的商廈,地方闊落,裝修走懷舊香港風,所以沿用沒有靠背的摺凳,很欣賞其貫切始終嘅設計意念。菜式命名非常鬼馬,我們點了眾人街醒醉雞鍋,湯底有淡淡的花雕味,最適合少飲怡情的我。主菜手切封門柳牛肉味濃有嚼勁,好食!其他火鍋配料都出色,紫菜炸響鈴一上枱熱辣辣,脆卜卜。鵝腸帶點肥羔夠甘香。鮮蝦雲吞併午餐肉餃好味,雲吞是我喜歡的少肉多蝦型,但午餐肉餃更出色。餐廳仲有啲打卡位,可以食下嘢影吓相,好特別!
2023-02-03 40 瀏覽
前排新年大家應該都食唔少團年飯啦,前幾日我都同屋企人去咗天后到打邊爐,見呢間餐廳裝修幾有特色,以舊香港做主題夠哂懷舊✨我都影左好多相呀😆♥ 莫生氣椰椰雞 $178椰子🥥雞煲,首先店員將完整一個椰子將椰子水倒落湯底,仲建議我哋煲滾佢可以先飲一碗,湯底好清甜,夠哂原汁原味🤤另外仲有一碟雞件,食嘅時候先再落♥ 頂級安格斯牛頸脊 $268有2個份量選擇,我地揀左例牌都好大碟,雪花紋理均勻,淥一淥就食得,食落肉質好軟腍🤤♥ 西班牙黑毛豬 $138平時食豬淥得耐係會好韌同榎,呢碟西班牙豬就唔會啦,肉質一樣甘嫩滑♥ 南非鮑魚 $228果然係南非鮑魚真係第一次食,煙韌又有𡁻頭♥ 紫菜炸響鈴 $68響鈴餐廳都係即叫即炸十分新鮮!口感鬆脆索湯就最好味,雖然有啲邪惡🙈♥ 芝士墨魚丸 拼芝士牛丸 $118每款有各5粒,丸類都係手工打所以食落好彈牙,而且入面仲釀左芝士,多重口感同味道♥ 冰豆腐 $42其實就係蜂巢豆腐,打邊爐最喜歡食豆腐煲得好入味♥ 芝士獅狗 $58內裏有流心芝士好好味🤤♥ 檸檬薏米水 $48消濟,去水腫十分之好,啱晒食咁多重口味嘅嘢🫣♥ 竹蔗茅根海底椰 $48入口好清甜,感覺好清熱岩哂打邊爐

♥ 莫生氣椰椰雞 $178

♥ 頂級安格斯牛頸脊 $268

♥ 西班牙黑毛豬 $138

♥ 南非鮑魚 $228
果然係南非鮑魚真係第一次食,煙韌又有𡁻頭

♥ 紫菜炸響鈴 $68

♥ 芝士墨魚丸 拼芝士牛丸 $118

♥ 冰豆腐 $42
其實就係蜂巢豆腐,打邊爐最喜歡食豆腐煲得好入味

♥ 芝士獅狗 $58
內裏有流心芝士好好味🤤

♥ 檸檬薏米水 $48
消濟,去水腫十分之好,啱晒食咁多重口味嘅嘢🫣

♥ 竹蔗茅根海底椰 $48
入口好清甜,感覺好清熱岩哂打邊爐