有朋來自遠方,以前在外國唸書時的好友帶了女友來香港旅行,我當然要一盡地主之義帶他們見識下香港的火鍋吧。黃埔新開的火鍋店半任食也只是 $208 一位,四人也不需一千元,真的掋食,請客一流!因有遊客在場,所以刻意點了震憾的火焰臺山五味醉鴨。店員會先把高醇度白酒倒進鍋裡,然後用火槍讓它起火。鴨子著火了!朋友還很高興,不停拍照。大滾後的鴨子很稔,吸收了酒味後十分惹味。套餐還附送豪華海鮮拼盤 - 龍蝦,鮑魚和蝦是必有的,而其他海鮮就根據當日什麼新鮮而提供。我們的拼盤就有蟹肉,青口和蜆。龍蝦已開邊,肉質爽口彈牙,美味不而。不得不讚鮑魚,本以為那麼大隻放在湯裡滾可能會太韌,但卻煙韌得來又稔,還很新鮮。美國安格斯肥牛片非常好吃,肉質鮮嫩,肥瘦均勻,牛肉味還十分重。一吃便知是高質牛肉。時令菜籃有很多材料呢~而汽水也是任飲的。其實吃到這裡已很飽,但因是半任食,店員會提供點菜紙可剔想吃的。鮮雞件嫩滑鮮甜,肉質不粗糙。爽口魚蛋竟然有13粒那麼多,果然爽口彈牙!但因為太飽,所以每人只能吃到一兩舊。本來以為百福滑豆腐會切片,但竟然原條上!和寶寶最喜歡吃火鍋下豆腐,滑溜得來又好味健康,可惜外國朋友就不太欣賞了哈!快

龍蝦已開邊,肉質爽口彈牙,美味不而。

時令菜籃有很多材料呢~而汽水也是任飲的。
鮮雞件嫩滑鮮甜,肉質不粗糙。

快樂的時光過得很快,一邊吃美食,一邊細説從前的往事,也拍拍照。眨眨眼已快11時了,雖然店員也開始忙著關門,卻沒有催足我們快些離開。離開時店員還面帶笑容地歡送我們,態度熱情友善。
2017-07-12
2017-07-12 106 瀏覽
以前,崇潔街好出名好輝煌架,因為入面有間日本餐廳長期贊助節目「超級無敵獎門人」。今晚同朋友搭的士嚟,唔係食日本野喎,係嚟原味棧食火鍋。一落車就見到街頭大大個牌寫住「崇潔美食街」,其實崇潔街係一條小巷,喺紅磡北部,紅磡廣場附近,全長大約80米,所以嚟美食街搵餐廳,好快就會搵到。主牆用一啲3D畫做裝飾好似啲動物想走出嚟咁,幾特別。天花掛住好多燈泡,所以場內燈火通明夠晒光猛:餐具係一整套嘅。原味棧除左小菜,亦有火鍋套餐,正價時段6:30-9:30pm $208/位;特價時段9:30-11:30pm  $188/位。已經包湯底、海鮮拼盤、美國安格斯手切肥牛片、時令菜籃,同埋任食25款火鍋配料。火鍋幾抵,所以揀左火鍋,店員好快就將醬料奉上。我地揀左「龍穿鳳」湯底,即係胡椒海蝦雞窩。一大鍋,有鮮雞有鮮蝦,胡椒份量亦可按個人口味作加減,成個湯底滾起都幾香胡椒味。個套餐賣點係海鮮拼盤,按人頭數上的。一大盤抬上枱,都幾震撼。有鮮蝦:青口:鮮蜆,隻隻都開晒口:鮑魚,好新鮮,仲郁緊架:大花蟹,特別鮮味,仲有膏:連龍蝦都有,好驚喜。龍蝦肉爽口彈牙,啖啖肉,仲吸左胡椒香味,正。任點任食25款火鍋配料,必叫嘅鮮雞
。今晚同朋友搭的士嚟,唔係食日本野喎,係嚟原味棧火鍋。一落車就見到街頭大大個牌寫住「崇潔美食街」,其實崇潔街係一條小巷,喺紅磡北部,紅磡廣場附近,全長大約80米,所以嚟美食街搵餐廳,好快就會搵到。
主牆用一啲3D畫做裝飾

好似啲動物想走出嚟咁,幾特別。
天花掛住好多燈泡,所以場內燈火通明夠晒光猛:

餐具係一整套嘅。

我地揀左「龍穿鳳」湯底,即係胡椒海蝦雞窩。
胡椒海蝦雞窩
青口:
鮮蜆,隻隻都開晒口:
鮑魚,好新鮮,仲郁緊架:
大花蟹,特別鮮味,仲有膏:
連龍蝦都有,好驚喜。
龍蝦肉爽口彈牙,啖啖肉,仲吸左胡椒香味,正。

任點任食25款火鍋配料,必叫嘅鮮雞件,真係有晒黃油,好肥美,雞肉嫩滑:

鮮牛肉好大片,手切牛肉嚟,肥瘦適中,幾有牛味:

鮮肉鯇片,又係大大片,份量足。

金妹芝士腸,入面真係有芝士咇出黎,唔係渣貨嚟架。

整體嚟講,四個字: 新鮮抵食!
2017-07-12 55 瀏覽
今日出去紅磡做野順便可以搵個朋友食早飯,我當然要問下住紅磡的他附近有咩撚手小菜食,佢就話崇潔街這邊都多可以去睇睇去到見到這間'原味棧'朋友話應該係新開既問我試唔試下,我見佢啲地方幾整潔、有小菜又有火鍋價錢又唔算貴就入去試下可能時間尚早關係(18:15)客人不太多。我和朋友睇完menu後就決定要個火鍋任食,因為平時食親都係雞煲底,但這間店就有醉鵝煲、火焰魚煲比較特別先來一個火焰煲,煲內配菜有蕃茄、豆卜、娃娃菜、魚就係用了鯇魚非常多肉。當時朋友都驚唔會驚好腥,但佢加了適量黑胡椒,就完全沒有腥味,少少胡椒味已經好香口再來就係海鮮併盤,有龍蝦、蟹、大蜆、蝦、鮑魚和青口,材料豐富又新鮮。最鍾意係蝦肉夠彈牙,龍蝦又鮮甜之後就係安格斯肥牛,佢油脂分佈均勻,口感煙韌又juicy最後就有蔬菜一籃如果仲未夠飽唔緊要,仲有其他任食配料任君選擇
之後就係安格斯肥牛,佢油脂分佈均勻,口感煙韌又juicy
最後就有蔬菜一籃
如果仲未夠飽唔緊要,仲有其他任食配料任君選擇
2017-07-04
去紅磡覓食,到了崇潔街的原味棧,見有火鍋任食,一於試下!店內的牆上畫上動物圖畫,好靚!雞煲吃得多,鵝煲也真的比較少有,大家這次就選了很特別的火焰鵝煲火煱。主角火焰鵝,侍應倒了一小瓶白酒再點火,賣相100分,大家都爭相拍照!炆煮一會再吃鵝,鵝肉滲出淡淡玫瑰露酒香,特別一讚是鵝肉一點也不肥,嫩嫩的。一上桌非常觸目的海鮮拼盤,龍蝦、鮑魚、大蝦、花蟹、蟶子、花甲,生猛又新鮮,全部都是活的,仲郁下郁下!鄰桌食客看到也忍不住問我們點的是甚麼套餐呢!龍蝦大大隻,估唔到任食放題配上這麼高質的龍蝦!龍蝦好新鮮,不單止有膏,蝦肉極彈牙,咬落非常爽口好吃!大蜆,真係幾大隻,仲好多汁鮑魚爽彈,味道鮮甜手切嫩牛一大碟,絕不欺場,牛朋友至愛。牛肉味道濃香,口感軟滑!打邊爐怎能缺菜呢?蔬菜籃也是新鮮一大籃,不錯!除了鵝煲、牛肉和海鮮,仲有好多配料任食,大胃王也不用擔心不夠飽。埋單每位才$250不到已經飲飽食醉,絕對適合一大班朋友暢聚!
去紅磡覓食,到了崇潔街的原味棧,見有火鍋任食,一於試下!

店內的牆上畫上動物圖畫,好靚!

全部都是活的,仲郁下郁下!
鄰桌食客看到也忍不住問我們點的是甚麼套餐呢!

龍蝦大大隻,估唔到任食放題配上這麼高質的龍蝦!
龍蝦好新鮮,不單止有膏,蝦肉極彈牙,咬落非常爽口好吃!
大蜆,真係幾大隻,仲好多汁
鮑魚爽彈,味道鮮甜

手切嫩牛一大碟,絕不欺場,牛朋友至愛。
牛肉味道濃香,口感軟滑!

打邊爐怎能缺菜呢?蔬菜籃也是新鮮一大籃,不錯!

• 火焰鵝煲火煱
2017-07-10 64 瀏覽
今日一家人竹戰完畢,老豆贏咗我地唔少,決定請我哋海鮮火鍋補返數,老豆話之前同班friend嚟呢度食過,覺得質量不錯,所以同我哋嚟食吓。喺門面感受唔到,但入到去原來幾有古雅feel,牆壁望落去好似磚切出嚟咁,壁畫亦都卡通得嚟又幾有中國風。我哋4個人叫咗【火焰鍋套餐A】- 龍穿鳳,即係胡椒海蝦雞窩,包括豪華海鮮拼盤、美國安格斯手切肥牛片、時令菜籃同埋任食火鍋配料。任食火鍋嚟講基本嘅火鍋配料都有。【龍穿鳳(胡椒海蝦雞窩)】胡椒令到個湯底鮮味得嚟又香口,辣度適中,媽媽唔可以食好辣都可以接受到。入面啲海蝦同雞肉數量都算多,仲想食多啲雞可以喺火鍋紙度點幾多都得。【豪華海鮮拼盤】真係好豪華豐盛嘅海鮮拼盤,有大大隻龍蝦、大大隻鮑魚、海蝦、青口、花蟹同埋蜆。每樣都非常新鮮,啲鮑魚仲郁吓郁吓架~。媽媽最buy嘅係隻蟹係花蟹,肉質較肉蟹羔蟹鮮甜好多。最正梗係龍蝦啦,淥完出嚟雪白嘅龍蝦肉真係非常鮮甜爽口,食落啖啖肉真係好滿足~【美國安格斯手切肥牛片】老實講份量嚟講就比較少,肥膏部份真係多咗啲,不過食落勁有鮮牛肉味又juicy。【時令菜籃】有生菜、冬菇、粟米、蕃茄、秀珍菇,唔會凈係俾一堆菜你,都算多元化。任食火

任食火鍋嚟講基本嘅火鍋配料都有。
龍穿鳳(胡椒海蝦雞窩)

。媽媽最buy嘅係隻蟹係花蟹,肉質較肉蟹羔蟹鮮甜好多。

美國安格斯手切肥牛片

任食火鍋配料:
【鮮牛肉】肉色紅潤,肉質軟腍,肉味豐富。
鮮牛肉
【鮮雞件】非常新鮮,真係雞有雞味,係非常新鮮雞味,媽媽食得出話一定唔係雪雞。
鮮雞件
【午餐肉】午餐肉貴就係人都知,一次過俾咁多塊真係濶佬。
午餐肉
【鮮肉鯇片】老豆至愛嘅鮮肉鯇片,一次過俾咗好大份搞到佢好興奮
,佢仲自己用撈籬去淥,控制住時間,一熟就擺入口,保持魚嘅鮮甜味道。
鮮肉鯇片

講到火鍋,媽媽一直都偏向買料喺屋企食,可以保証新鮮,但餐後媽媽都讚呢度啲火鍋料不論係海鮮定係任食都夠晒新鮮,雖然餐廳位置係隔涉咗啲,但都值得encore。
龍穿鳳(胡椒海蝦雞窩)
鮮牛肉
鮮雞件
鮮肉鯇片
2017-07-07 64 瀏覽
以前成日係呢條街食飯 以家d餐廳都唔同哂 咁就來左呢家有小菜有火鍋既餐廳試下啦餐廳係做緊6:30-9:30任飲任食$208同9:30-11:30任飲任食$188~價錢合理咁佢有四款火鍋比你揀一開始見到火鍋菜式唔算話好多 都有少少失望但原來好戲在後頭另外要提提大家 兩至三個人叫半份就好 一份份量真係好多好足由唔同既配料比我地選擇 打邊爐方便就算家用咁用一個電磁爐 有家的感覺 呢度有呢啲圓枱同埋卡位 都好闊落 就算多d人都坐得舒服牆上有唔同動物既壁畫重點來了叫任何火鍋套餐都會包左呢個海鮮拼盤同手切安格斯肥牛(會以人頭計算 上面既只係二人份量)海鮮拼盤包括龍蝦鮑魚蟹蝦等等 非常新鮮 來到仲動緊 而且都大大隻 仲有好多膏係裏面 肥美 正 實在驚喜呢個價錢食到咁多高質海鮮連鮑魚都有個牛肉都好薄好滑 六一六就好快熟 仲另外叫左呢D 都已經食唔哂
以前成日係呢條街食飯 以家d餐廳都唔同哂

連鮑魚都有
個牛肉都好薄好滑 六一六就好快熟

仲另外叫左呢D 都已經食唔哂
2017-07-07 45 瀏覽
紅磡多嘢食就係人都知嘅再加埋而家黃埔通左車咁就喺呢度越嚟越方便 今次呢就去咗一間喺紅磡(其實佢近土瓜灣啲嘅) 一間新開火鍋小菜店 呢間火鍋店佢嘅特色就係一個海鮮鍋放題所以今次特登要來試一試啦! 環境都幾闊落仲有電視睇~ 睇咗餐牌我哋就決定梗係要試一試呢個海鮮放題鍋$208 包一個鍋(三款選擇 + 一個海鮮拼盤+一盤菜+安格斯肥牛片+一round任點火鍋配料) 最後根本已經唔會再點到任點紙嘅菜因為已經太飽喇 ...一坐到去店員俾一個爐我哋 頭一輪既鍋 有三款第一款係火焰台山五味醉鍋但係就要再加$30 另外呢就係火焰魚窩,仲有龍穿鳳即係胡椒海蝦雞窩,因為媽媽鍾意食魚所以我地選擇火焰魚鍋!等緊窩嘅同時店員亦都攞咗火鍋醬料畀我地 除咗豉油蔥蒜等仲有一個牛肉醬 吖又幾好味~冇幾耐火焰魚鍋亦都上到嚟啦 好大份! 鍋裏邊除咗魚之外亦都有大量嘅白菜仔同埋豆腐卜 跟住店員會倒啲火酒上去之後再用火燒一陣然之後就可以食啦而成餐主菜海鮮拼盤都跟住上場喇! 你個海鮮拼盤不得了好豐富有龍蝦蜆青口鮑魚同埋蝦 全部海鮮都好新鮮上嚟嘅時候仲跳下跳下鮑魚仲郁下郁下! 對唔住喇依家要一獲熟食晒你哋啦~鮑魚同大蜆都好新鮮 龍
環境都幾闊落仲有電視睇~

最後根本已經唔會再點到任點紙嘅菜因為已經太飽喇 ...

火焰魚鍋
火焰魚鍋

海鮮拼盤
海鮮拼盤

對唔住喇依家要一獲熟食晒你哋啦~

鮑魚同大蜆都好新鮮

龍蝦肉入口彈牙 讚讚
安格斯牛肉

之後再食埋佢嘅安格斯牛肉,牛肉薄切,入口好濃濃牛香味肉質軟稔
仲有好多菜!

食到末段,我同媽媽都大叫投降....所以已經完全放棄最後一round任點紙知上面嘅食物... 真係二百蚊食到捧住個肚走 唯一美中不足嘅係飲品上面只係得汽水選擇如果選擇多啲就更加好啦!
2017-07-05
  • 海鮮拼盤
2017-07-06 46 瀏覽
近來好像是轉工的旺季同事一個接一個的辭職都不知吃了多少散水餅和Farewell飯了今天又有一位同事Last Day為了令同事可以「跨火盆」去霉運我們選擇了主打火焰煲的原味棧作Farewell飯原味棧位置在紅磡崇潔街的中間位置大大隻招牌很好找的店內的裝飾都別有一番心思牆上都有不同的油畫餐牌上有不同的火焰煲可以選擇如不想吃煲也有多款小菜選擇醬料什麼都有 隨便下!火焰臺山五味醉鵝我們選擇了「火焰台山五味醉鵝」鵝件已預先斬件後以自家醬汁燜製食法跟雞煲一樣 先吃鵝 再加水吃火鍋店員會先加入自家製的玫瑰露和米酒隨即點火 藍色的火焰伴隨著酒的香氣 待火焰熄滅後 把煲蓋蓋上令酒精揮發後便可起筷鵝肉軟腍入味 醬汁的濃淡恰好脂肪部位不多 肉質一點也不「鞋」手切肥牛片吃鵝煲還有一碟手切肥牛片附送肥牛帶亮澤的鮮紅色 不像雪藏牛暗啞而且吃起來有濃濃的牛肉鮮味 不錯!豪華海鮮拼盤說到最有驚喜的切定是豪華海鮮拼盤!!一大盤塞得滿滿的  超級大方! 上桌時有一些海鮮還在動鮑魚都還在轉圈圈 (不誇張)先來個大蝦乾杯!你看看大蝦的色澤多新鮮! 每人有半隻手掌般大的龍蝦! 放四隻龍蝦下去煮就已經把煱填滿了!龍蝦口感扎實 越
近來好像是轉工的旺季

店內的裝飾都別有一番心思
牆上都有不同的油畫

餐牌上有不同的火焰煲可以選擇
如不想吃煲也有多款小菜選擇

醬料什麼都有 隨便下!

火焰臺山五味醉鵝
火焰台山五味醉鵝
我們選擇了「火焰台山五味醉鵝」
鵝件已預先斬件後以自家醬汁燜製
食法跟雞煲一樣 先吃鵝 再加水吃火鍋
店員會先加入自家製的玫瑰露和米酒隨即點火
藍色的火焰伴隨著酒的香氣
待火焰熄滅後 把煲蓋蓋上令酒精揮發後便可起筷

鵝肉軟腍入味 醬汁的濃淡恰好
脂肪部位不多 肉質一點也不「鞋」

吃鵝煲還有一碟手切肥牛片附送

肥牛帶亮澤的鮮紅色 不像雪藏牛暗啞
而且吃起來有濃濃的牛肉鮮味 不錯!

豪華海鮮拼盤
說到最有驚喜的切定是豪華海鮮拼盤!!
一大盤塞得滿滿的  超級大方!
上桌時有一些海鮮還在動
豪華海鮮拼盤
鮑魚都還在轉圈圈 (不誇張)

豪華海鮮拼盤
先來個大蝦乾杯!

豪華海鮮拼盤
你看看大蝦的色澤多新鮮!

豪華海鮮拼盤
每人有半隻手掌般大的龍蝦!

豪華海鮮拼盤
放四隻龍蝦下去煮就已經把煱填滿了!

龍蝦口感扎實 越嚼越鮮甜

其他貝殼類的都很鮮甜很好吃
而且洗得很乾淨 一點沙都沒有

鮑魚鮮甜 軟中帶有爽勁
餐廳很貼心的已經幫你把殼跟肉分開

鵝煲附送的還有這時令菜籃
吃一點蔬菜 平衡火鍋帶來的油膩感

除了鵝煲、豪華海鮮拼盤和時令菜籃外
如果還是覺得不夠飽 可以另點配料

雖然大家都已經七成飽了
但還是點了一堆配料(笑)
而且還把所有吃完 一點也沒剩

我們一行8人 大家都吃到要棒著肚子離開
過左滿足的一個晚上 送別了一位好同事
希望她在新的工作地方也能開開心心!
2017-07-04
2017-07-03 36 瀏覽
一行4人經朋友介紹黎到呢間位於紅磡祟潔街既原味棧,地點有點隱閉, 唔係朋友帶黎會唔識路,去到先見到原來就喺加太賀附近。講到加太賀,回憶都番哂黎,n年前男朋友都帶我去食過一次。不過anyway,原本未入餐廳, 以為係食小菜呢,因為見到menu都有唔少中菜選擇…不過我地今日係黎食火鍋。餐廳唔算好大間,但位置都幾闊落。入到去坐低就揀左個店員推介既胡椒海蝦雞窩,,想試下海鮮混搭雞煲感覺係點。除左海鮮同牛唔係食,其他配料都可以任食,$208/位,只係睇價錢黎講, 如果加埋海鮮拼盤都算抵食火焰魚/豬手骨/海蝦雞窩+海鮮拼盤(人頭份)+安格斯手切肥牛片(人頭份)+任食配料(畫紙仔)$208/位,9點半後 $188,仲平啲。湯底無論加幾多次都一樣咁濃,好入味, 感覺好足料而且值得一讚嘅係,海鮮拼盤按人頭俾,有龍蝦、蟹、蝦、蚌、魚片,材料新鮮。特別係龍蝦、蟹,分開一半仲郁郁下,肉質好豐富又彈牙海蝦就同出面既差唔多。魚片我本人就唔覺得好腥,都好滑,口感幾好!只係好多骨, 但朋友就話有啲腥了, 所以如果怕腥/多骨就唔好試,因為唔係一般出面食既脆肉鯇咁脆口。牛肉色澤平圴, 都算質素唔錯,只可惜唔係任食,牛的話

湯底無論加幾多次都一樣咁濃,好入味, 感覺好足料

牛肉色澤平圴, 都算質素唔錯,只可惜唔係任食,牛的話任食就要揀鮮牛片。

配料方面任食,就自行畫紙仔,一般火鍋配料都齊,每次一份/半份,但留意佢地都執得幾大方,寫半份都俾得幾多

爽口魚旦唔爽口,有啲似粉頭
不過基本上出面食得到既火鍋都係咁上下,無乜特別;反而墨魚丸幾彈牙,有手打果隻感覺,我地主力食墨丸。魚皮餃同芝士腸但只求頂肚即可,火鍋配料就唔算好多選擇,加上可能我地太遲入座,豆腐、雜菌等賣哂。

服務方面都幾好啦,加上我地入座都有少少夜,客人唔多,姐姐都好主動加湯同埋問下食物質素

總括黎講,環境同食物都幾好,如果行開果面都係一個唔錯嘅選擇。

1K
2017-07-03 36 瀏覽
有一段時間冇見過兩位朋友,週四晚相約喺紅磡食晚飯。黎到崇潔街,我就諗起多年前同男朋友黎過加太賀,真係那些年。呢間原味棧雖然係新新地嘅食店(?),但事前睇左幾篇食評都似模似樣,加上有朋友推薦,我地就選定喺度打邊爐。餐廳唔算好大,但平日晚上客人唔算好多,店員安排我地坐靠近店內較入面嘅位置,有電視可以睇下。7點零8點鐘時都近半滿,但到我地離開接近10點幾大部分客人都已經離開。揭過餐牌先知,原來佢地除左火鍋,仲有炒小菜,選擇豐富,但今次人少,有機會再試下。火鍋方面,劃一收費,9:30pm前屬正價時段,定價 $208/位;9:30pm後特價 $188,冇收加一,定價合理包鍋底、人頭份量海鮮拼盤、美國安格斯手切肥牛片、菜籃,只外有牛肉、雞件、丸類、蔬菜等配料任食,汽水任飲。火鍋方面有幾款湯底,除左火焰臺山五味醉雞煲要每位+$30外,其餘火焰魚鍋、鮮茄雜菌豬手骨鍋、胡椒海蝦海鍋都係包括在內,不另收費。落單後,店員好快送上茶、醬料。龍穿鳳 (胡椒海蝦雞鍋) 平時食雞煲都食得多,加埋海蝦嘅鍋底都係第一次食,賣相唔錯呢,色澤鮮豔,除左蝦、雞件、加上彩椒、洋蔥等材料,配合胡椒湯底,聞到都好惹味雞煲唔算好辣,

落單後,店員好快送上茶、醬料。
醬料

龍穿鳳 (胡椒海蝦雞鍋)
雞煲唔算好辣,做法同平日食嘅重慶雞煲唔一樣,湯底稠身,食落以彩椒味道較為突出,帶少少辣度,容易入口。
雞件唔會好鞋口架,份量適中
至於蝦可能喺煲中一段時間,肉質就一般彈牙,本來覺得湯底味道一開頭胡椒味可以重啲,但其後加湯打邊爐,再煲煲下,基本上唔需要擔心愈食愈淡,相反加湯後,會愈食食鹹,都係重口味之選。

胡椒海蝦雞鍋:海蝦

胡椒海蝦雞鍋:雞件

海鮮拼盤 (人頭份量/4人)
2百零蚊嘅火鍋包埋人頭份嘅海鮮拼盤都算幾抵食,我地4人當晚食到龍蝦、蝦、蟹、蚌、魚片
基本上海鮮都好新鮮,點解咁講呢,因為眼見龍蝦、蝦、蟹都被切成一半,依然郁郁下

海鮮拼盤 (4人)

每人半隻龍蝦,幾大隻而且有膏,肉質爽口彈牙,湯底滲入,惹味好食

海鮮拼盤:龍蝦

蟹都係普通花蟹,就冇乜膏,勝在幾好肉地。
海鮮拼盤:蟹

蚌size都唔細,雖然唔係好肥美飽滿嗰種,但食落冇沙。
海鮮拼盤:蚌

魚片食落都滑身,但個人認為有少少腥味,而且魚骨較多,要小心食用

魚片

美國安格斯手切肥牛片 (4人)
手切牛都係人頭份,當中有朋友唔食牛,我地3人分就覺得剛好。(任食嘅係鮮牛肉)
紋理清晰,肥脂唔多,薄薄一片,牛味一般,食落唔韌唔鞋,當然唔夠平時食火鍋百五六蚊嘅手切牛比,但質素都唔大差。
美國安格斯手切肥牛片 (4人)

美國安格斯手切肥牛片

其他火鍋配料就自行畫紙仔,分一份/半份點。
選擇就真係唔多,但一般嘅都有齊,雞件、牛肉、鯇片、餐肉、芝士腸、丸類、蔬菜、麵食等。

我地點左魚蛋、墨魚丸、魚皮餃、午餐肉、芝士腸,質素平平,特別係魚蛋、墨丸,粉感重,彈牙度零,有少少佳寶感覺

魚皮餃質素較好,雪感唔重,粒粒飽滿。
魚皮餃

爽口魚蛋

墨魚丸

午餐肉

金妹芝士腸

蔬菜方面本來都點上好幾款,但可能時間較夜,好幾款例如百福豆腐、鮮雜菌都沽清,下次請早喇,哈哈。
生菜、娃娃菜都好新鮮,唯獨粟米比較乾柴。
任食配料:蔬菜

食完火鍋,我地都習慣點個麵,唔好浪費湯底,呢個重口味湯底用黎淥麵剛好。
公仔麵

汽水任飲

總括黎講,餐廳位置都唔算當眼,加上係新店,未算爆場,店員招呼到位,有講有笑,主動加水、換碟,喺冇收服務費嘅情況下都算難得。我地試嘅「龍穿鳳」湯底不俗,連同海鮮拼盤都係出色之作
唯配料水準中規中矩,幸而走嘅係任食路線。店門外見到有海鮮缸,有機會可以試下小店嘅小炒,但部分海鮮要提前預訂。

餐牌:

龍穿鳳 (胡椒海蝦雞鍋)
海鮮拼盤 (4人)
2017-07-02 57 瀏覽
上次食完以為佢地係火煱店。但同大厨城哥閒聊覺得佢講得頭頭事道。於是我地六個大漢同佢訂左星期五午飯。同佢定左ㄧ隻新鮮雞做咸雞。ㄧ条水庫魚三食收四佰大洋。超低食。今日試過所有人都非常滿意。雞如果可以吊亁身D會更好。由於我要求今天早上先做而我地又要求l中午十二點開餐。冇法啦。另外見到魚缸内有两条紅色魚似大眼雞。ㄧ問係海魚而只係收$160。即刻又蒸ㄧ条。果然唔錯。ㄧ魚三食係客家咸菜炇魚腩。內有咸菜凉瓜及豆卜。非常入味。骨滚湯。頭豉汁蒸,超正。另ㄧ個砵仔醸凉瓜好好味。呢餐都係$1300。CP值超高。诚哥係可以做你想食的菜式。收费又唔责。值得推薦支持小店。
ㄧ魚三味
ㄧ魚三呀
ㄧ魚三味
ㄧ魚三呀
2017-07-02 26 瀏覽
紅磡一向出名多野食😀呢次搵食搵到呢間原味棧😏雖然店鋪唔算大,不過麻雀雖小 五臟俱全👍🏿入到去落左單就會俾啲醬料你自由選擇咁加落去👍🏿乜都齊呀~芫荽豉油蒜蓉辣椒...今次叫左個龍穿鳳😊(胡椒海蝦雞煲)店員建議熟左之後可以再煮耐小小等啲胡椒再入味啲👌🏽呢個胡椒雞煲真係好入味👍🏿啲雞啖啖都食到胡椒味,唔同辣椒,係另一種味蕾刺激🤗而且啲雞都好滑~一啲都唔鞋😏啲鞋都好新鮮好彈牙😍佢呢個算係一個set咁,每位208😀會有埋海鮮拼盤,手切牛肉,野飲任飲,同埋打邊爐配料無限添加😀呢個海鮮拼盤真係不得之了!隻隻上到台都仲識郁!超級新鮮架👍🏿特別大贊佢啲龍蝦真係好鮮甜彈牙😭好好食!真係食到你飽一飽呀!唔夠候既話,啲配料仲可以叫架💛呢個價錢黎講超級抵食呀!正價時段1830-2130 每位208特價時段2130-1130 每位188岩晒啲鐘意食海鮮又要打邊爐既你地😊

今次叫左個龍穿鳳😊(胡椒海蝦雞煲
龍穿鳳

真係食到你飽一飽呀!唔夠候既話,啲配料仲可以叫架💛

呢個價錢黎講超級抵食呀!
正價時段1830-2130 每位208
特價時段2130-1130 每位188
岩晒啲鐘意食海鮮又要打邊爐既你地😊
2017-06-29 30 瀏覽
<紅磡抵食邊爐好選擇>🤓 😈火焰魚套餐 😈🔥🐟崇潔美食街有好多野食選擇 其中一間<原味棧>以打邊爐同小炒為題。 食店環境闊落 以木枱同紅色櫈裝橫 牆身有 動物壁畫裝飾 感覺舒服 🤓打邊爐有半自助形式既 🍴火焰魚🍴🔥🐟 208 蚊 (6半至9半pm )劃一收費任飲任食 火焰魚😍係用鯉魚煲 入面有蕃茄蘿白葱花🥕🍅🌿等材料調味 , 食之前會落酒 點火 等火🔥燒一陣 , 令到魚更香脆 ,用明火爐煲多陣就食得 . 魚肉鮮甜 厚肉 再加上燒過既香脆同帶有少少酒味 唔錯🍶食魚食到甘上下就可以打邊爐 餐包 一個豪華海鮮併盤🦑🐙🦐🐠🦀 同一碟美國安格斯肥牛片🐂🐮及時令菜盤 ☘🌿🌱🍴海鮮併盤🍴既食物好新鮮有龍蝦 大蜆 象拔蚌仔 海蝦 蟹肉 材料豐富 又夠新 尤其係象仔好爽口 龍蝦好肥美鮮甜🤓😍 🍴安格斯肥牛片🐂🍴牛肉🐮色澤好靚 肥膏同肉既條理分明, 口感煙靭肉汁比較多 ,.都幾好味🤓而任食食品都有好多種滑牛 雞件 鯇魚片 芝士腸 魚蛋 各種蔬菜 金菇 烏冬 一應俱全 🐷🐙🐂🥕🍅🥔🐤以208 蚊食到 半自助邊爐甘既價錢 海鮮同牛肉質素高 其它材料ok 以任食既黎講真係唔錯
<紅磡抵食邊爐好選擇>🤓
😈火焰魚套餐 😈🔥🐟

打邊爐有半自助形式既
🍴火焰魚🍴🔥🐟 208 蚊
(6半至9半pm )
劃一收費任飲任食
食魚食到甘上下就可以打邊爐 餐包

一個豪華海鮮併盤🦑🐙🦐🐠🦀 同
一碟美國安格斯肥牛片🐂🐮及時令菜盤 ☘🌿🌱

🍴海鮮併盤🍴既食物好新鮮

🍴安格斯肥牛片🐂🍴

而任食食品都有好多種
以208 蚊食到 半自助邊爐甘既價錢 海鮮同牛肉質素高 其它材料ok 以任食既黎講真係唔錯😍 如果喺紅磡區出没既朋友可以一試

2017-06-21 15 瀏覽
昨晚試食這間原味棧叫了一個川味鷄鱔煲,加熱後一開就聞到好香,食完鷄煲後加湯再邊邊,叫了些丸,菜及牛肉,最正碟牛肉新鮮仲係$45.超抵食招呼也非常好,有驚喜我一定會再來食其他煲。
2017-06-20
2017-06-18 35 瀏覽
朋友搵食飯,就去左很久沒有來紅磡崇潔街食晚餐, 揀嚟揀去 , 揀咗一間原味棧打邊爐,每位任食都是$218,加$30仲有火焰台山五味醉鵝, 平時雞煲食得多 ,試下食鵝煲,諗唔到鵝肉質嫩滑, 極度入味 , 食唔停口 ,食完鵝再打邊爐,仲有豪華海鮮拼盤, 新鮮不在話下 , 一人半隻龍蝦,鮑魚, 石斑片 ,貴妃蚌 ,仲有大大碟美國安格斯手切肥牛片,份量非常大份,仲有其他火鍋料,環境又舒服, 食到個個都嘴舐舐,除左火火鍋外,仲有客家風味菜,下次再約朋友試下叫小菜,睇下會唔同樣出色。

火焰煱 套餐
火焰煱 套餐