2017-07-30 28 瀏覽
出名鍾意食火鍋嘅我哋,酷熱天氣警告下都無阻我哋嘅雅興。我同M佬收工之後,坐船拍吓拖就去到紅磡。紅磡嘅餐廳真係卧虎藏龍,選擇多之餘,名氣小店更加多不勝數!今日就去到崇潔街嘅原味棧試試呢個半自助火鍋啦!龍穿鳳(楜椒海蝦雞窩)呢度有多款湯底,我哋就揀咗半隻龍穿鳳(楜椒海蝦雞窩),但如果好似我咁,想食辣啲就要自己調吓味,加啲辣椒喇。鍋入面有好多莞茜,湯底夠晒香濃入味,好好味!而索晒汁嘅雞肉,肉質好嫩滑,配合埋濃郁嘅湯底,真係好入味呀。而海蝦就夠晒彈牙。海鮮拼盤食到咁上下,店員送上海鮮拼盤,份量依據人數而定,而海鮮就依據當日嘅新鮮選材而定。今日就有龍蝦、鮑魚、花蟹、蝦、蜆、蟶子、青口等。份量十足之餘,上枱嘅時候,大部份海鮮仲郁吓郁吓,真係夠晒新鮮,味道鮮甜又彈牙。除咗海鮮仲可以多款食物可以任叫任食!其中一定要試吓呢個安格斯肥牛,肉質鮮嫩,牛味豐富。以呢個價位真係相當不錯!

安格斯肥牛
2017-07-20
安格斯肥牛
2017-07-29 160 瀏覽
第二次帶老爺奶奶出街食火鍋,第一次帶他們吃單點火鍋,常常擔心老爺吃不飽,所以這次決定找些半任食的海鮮火鍋店,讓老爺可以食餐飽,不用回家煮公仔麵,現在香港的火鍋店一間接一間,大多數以放題形式較受歡迎,但食物的質素始終差一點,但單點計算收費的火鍋店雖然有些非常高質素,但往往收費貴,要就住食不夠暢快,所以開始出現半放題形式的火鍋店,先來一盤優質的海鮮,再指定某些食物是任食的,這樣既能嚐到高質素的海鮮,同時又能夠增飽肚子,一樣可以吃過𣈱快﹗今晚就帶老爺奶奶來到紅磡新開的原味棧吃半任食火鍋,原來這條崇潔街又名食街,奶奶來到這裡開始湧現種種回憶,雖然印像有點模糊,但在奶奶的年代,很多人稱這裡為日本街,所以說崇潔街奶奶並不知道在那裡,但一說到日本街,她就彷然大悟,我問奶奶為甚麼叫日本街?原以為是日本侵華之類的歷史事件,原來我想多了,奶奶說因為這裡曾經有一間日本料理很出名的,所以大家就稱這條街為日本街⋯哈哈⋯一間出色的食肆威力果然利害,連街名都可以取代﹗為甚麼我們這次決定帶老爺奶奶來原味棧呢?除了因為新開好奇想試外,還有因為這裡的火鍋湯底與別不同,原味棧主打火焰湯底,除了卓頭之外,更是少有的以鵝來作火

為甚麼我們這次決定帶老爺奶奶來原味棧呢?除了因為新開好奇想試外,還有因為這裡的火鍋湯底與別不同,原味棧主打火焰湯底,除了卓頭之外,更是少有的以鵝來作火鍋湯底,我們是為了一試這裡的「火焰臺山五味醉鵝鍋」而來⋯

新裝潢座位舒適,冷氣充足,而且有大卡位和大圓枱,一行十人都沒有問題,牆上畫滿不同的壁畫,餐廳內還很光猛呢﹗

火鍋前先混醬是常識吧XD

海鮮盤登場!!!
全部海鮮都在動,蝦在動、鮑魚在動、龍蝦也在動⋯

美國安格斯手切肥牛片色澤鮮紅,肉與脂肪比例7:3,牛味重而口感爽滑,可惜限定一份﹗

海鮮盤外,還會先上蔬菜籃,這個蔬菜籃上的蔬菜基本上都全在任食表內,所以可以無限添食﹗

主角「火焰臺山五味醉鵝鍋」登場,大滾後香氣撲鼻,但要再忍耐一下,因為店員會加入酒精,再點火令整個醉鵝鍋變成火焰鍋,接著要關蓋開煮一會,讓酒精渾發後再焗一焗,令味醉鵝鍋更加入味,要食好嘢當然要多點耐性⋯終於可以起動了,大家紛紛試試五味醉鵝,肉質嫩滑啖啖肉,雞煲食得太多有時都需要一點新刺激,醉鵝鍋我只知道原味棧一家,而這個「火焰臺山五味醉鵝鍋」確實沒有令人失望,除鵝外,還有很多配菜,如炸枝竹、炸豆卜等等,全部都好入味,這個湯底真無敵﹗

其實單是「火焰臺山五味醉鵝鍋」已經好豐富,色香味俱全﹗

終於可以食海鮮了﹗龍蝦、蟹、青口、鮑魚、蜆、蝦樣樣新鮮,而且份量足夠,其實食完醉鵝鍋及海鮮我和奶奶都已經夠飽了﹗

男士當然比較大食,任食的食材選擇不算特別多,但也很足夠、滑牛、豚肉片、丸類魚腩、脆鯇片等都有,最重要是必須有澱粉質下肚的老爺可以食烏冬和公仔麵食到飽XD

其實原味棧還有另多幾款火焰鍋的,都是坊間不常見的烹調方式,問老爺奶奶的評價,他們都大讚新鮮,又坐得舒服,被老爺奶奶錄用,下一次可以再帶老爺奶奶來試試其他口味的火焰鍋了﹗
2017-07-19
2017-07-26 28 瀏覽
紅磡區食街非崇潔街莫屬,有不同風格的餐廳。行下行下發現左原味棧,有游水海鮮又有雞煲,可以試下。店內的雀鳥壁畫令人感覺自由。紅色的本子係餐牌,配上金色字和夾邊,好經典。先上醬料俾你加。龍穿鳳胡椒海蝦雞窩幾有特色,好少海鮮加雞煲一齊,正價時段$208 一位,9:30後特價$188。先食雞,嫩滑又入味,配料有洋蔥、紅椒、芹菜、蒜頭、小紫洋蔥等,令到個湯底更香更濃。Order火煱仲送海鮮拼盤,有龍蝦、蟹、鮑魚、蜆、貴妃蚌、田螺、海蝦,不但十分豐盛,而且仲好質素。龍蝦肉清甜爽彈。蟹厚肉多羔。美國安格斯手切肥牛片係一次性的,肉質鮮嫩,有嚼勁。菜籃可任食,由於湯底好有味道,蔬菜不怎麼點豉油都好美味。唔夠食可以再加以下食品。2人可揀半份share,設計得幾好。

店內的雀鳥壁畫令人感覺自由。

紅色的本子係餐牌,配上金色字和夾邊,好經典。

先上醬料俾你加。

龍蝦肉清甜爽彈。

蟹厚肉多羔。

美國安格斯手切肥牛片係一次性的,肉質鮮嫩,有嚼勁。

菜籃可任食,由於湯底好有味道,蔬菜不怎麼點豉油都好美味。

唔夠食可以再加以下食品。

2人可揀半份share,設計得幾好。

• 海鮮拼盤
  • 龍穿鳳胡椒海蝦雞窩
2017-07-26 23 瀏覽
今晚同老公到黃埔探訪朋友新居,朋友已預訂了一間餐館品嚐海鮮火窩邊爐,我十分好奇朋友為何要大大力推薦該餐館呢?!原來餐館推出的海鮮邊爐每位$208全包,真係好抵,平日係稻×打邊爐叫好少野都已經二百蚊。唔怪得去到要等一等先有位啦~店內牆身畫滿壁畫,配合柔和燈光,很舒服😇。看見隔離枱的海鮮拼盤好吸引,於是盡快揀個窩底,有火焰台山五味醉鵝、火焰魚、鮮茄雜菌豬手骨、龍穿鳳。我們叫了火焰魚😄窩底材料好多,魚好大條,重有非常吸湯的娃娃菜、支竹和豆卜。如果2個人來吃完窩𥚃的材料應該都飽了😂店員好友善,不時會比意見教我地如何判斷條魚食得未,當湯滾起時,店員拿酒淋在窩𥚃再點火🔥。嘩! 我們看得出神時店員再把蓋合上,等多一陣整個窩都散發著濃濃酒味。我們先嚐一嚐湯底,胡椒味和酒味去除了魚肉的腥味,魚湯十分清甜,魚肉很滑。最令人期待當然是吸滿湯汁的豆卜,吃了很多還要追加呢~😋店員捧來了一碟牛肉和蔬菜籃,看見牛肉色澤和雪花都分佈均勻,吃了真係牛味很濃又無筋。於是我們點了另一款手切牛肉,這款切得比較厚,咬落有嚼勁而且很滑。海鮮拼盤四人份量的海鮮拼盤很有造形,立體設計,影相呃LIKE 一流👍海鮮種類有7種: 生猛鮑魚

店內牆身畫滿壁畫,配合柔和燈光,很舒服😇。

手切牛

海鮮拼盤

海鮮種類有7種: 生猛鮑魚(真係上枱咁耐郁咁耐)、小象拔蚌、小聖子、有膏花蟹、龍蝦、蝦和蜆
每一樣海鮮都很新鮮,吃得出鮮味👍

龍蝦多肉而彈牙~蝦味很出,朋友話係本地龍蝦,肉質好嫩,一梳梳吃得出係新鮮貨👍👍

烚之前還會郁的鮑魚好新鮮,烚了3分鐘剛剛好唔會韌,跤下去QQ的,有它獨有的鮮味👍

店員還不是會替我們加湯,吃了海鮮已經鮑得吃不下其他任點的火窩配料,我們都飽得捧著肚走😆。這個價錢吃生猛海鮮性價比很高,終於明白朋友大大力推薦的原因了。

手切牛
2017-07-25 220 瀏覽
今日同老婆約左表弟同舅母行黃埔裝修完嘅Aeon再開餐, 跟住可以帶舅母去新開嘅黃埔站搭地鐵。收工係北角搭船好快就到紅磡碼頭, 我地集合之後行左一陣Aeon就出發去表弟同事推介我地去嘅"原味棧"。由黃埔站行去工業區果邊大概10分鐘就搵到。原味棧位於崇潔街, 如果唔上openrice都好難搵到。餐廳裝修都幾雅致, 餐牌設計好有特色。我地今日黎食每位$208嘅火鍋套餐, 除左任食火鍋配料外, 仲附送豪華海鮮拼盤同美國安格斯手切肥牛片。鍋底我地揀左火焰魚, 店員會加酒落鍋之後點火, 全鍋著火好有做型。😎豪華海鮮拼盤超級豐富, 有龍蝦, 鮑魚, 象拔蚌, 海蝦, 蟶子等等, 全部都好新鮮, 鮑魚郁下郁下咁上枱, 老婆好興奮仲拍埋片。😂新鮮龍蝦每位有半隻, 開左邊, 食得好方便。龍蝦肉好爽口彈牙, 龍蝦肉味濃。👍其他餐廳只係份龍蝦都唔平。🙈豪華海鮮拼盤份量好多。鮑魚郁郁下, 好軟腍, 肉好厚身。美國安格斯手切肥牛片肉味好濃, 老婆唔食牛, 益哂我同表弟。😋任點配料都好吸引, 不過食完火焰魚, 海鮮拼盤同肥牛後都8成飽, 我地都唔食得多。埋單真係全無雜費, $208一位堅抵。👍

原味棧位於崇潔街, 如果唔上openrice都好難搵到。

餐廳裝修都幾雅致, 餐牌設計好有特色。

豪華海鮮拼盤

其他餐廳只係份龍蝦都唔平。🙈

豪華海鮮拼盤

豪華海鮮拼盤份量好多。
豪華海鮮拼盤

鮑魚郁郁下, 好軟腍, 肉好厚身。

美國安格斯手切肥牛

2017-07-25
美國安格斯手切肥牛
  • 美國安格斯手切肥牛片
2017-07-25 22 瀏覽
又到同親戚們聚聚舊既時候 親戚揀左去紅磡食 方便佢地放工就可以到達 睇op知道依間餐廳系新開無耐 所以對佢刀有相當既期望。入到去環境方便比較細少 由於我地人數多 所以有圓枱坐 但位置比較逼 職員經過時 刀要多加小心避過 大家盡量遷就吧!畢竟食物才最重要吧。親戚們揀左火焰臺山五味醉鵝 依款需要每位另外加以$30的。依個鍋需要焗一陣子 然後店員就會將酒倒入鍋中點火 形成數秒既火。味道方面 鵝肉質為實 肥瘦尚可,當中有枝竹 枝竹吸入左酒味 食落去口中有濃濃既酒味混醬材料較少 有辣椒 莞茜 生蒜 熟蒜。但不需再另收醬油費用 也慳左吾少海鮮盤到了當然相機今先喇 海鮮盤食品以人數黎定的。盤中有不同海鮮 例如龍蝦 鮑魚 蟹 蝦 蜆 等等值得讚既系 完全無腥臭味 仲可以見到鮑魚仲郁 非常新鮮呢!龍蝦每人半隻,肉質十分厚咬落鮮甜無比又多爽口!一食愛上了鮑魚好彈牙 大小適中蝦方面同樣大小適中 爽口另外 蟹同蜆同樣鮮味 超級正另外仲有手切牛肉 依款吾系可以任order的 脂肪平衡 有點咬口!任食食品有肉食類同蔬菜類,而且飲品是任飲的。找不到飲品order紙 問過店員後 原來要叫她們拎汽水的烏冬必叫 由於吸入

海鮮盤到了
值得讚既系 完全無腥臭味 仲可以見到鮑魚仲郁 非常新鮮呢!

龍蝦每人半隻,肉質十分厚
咬落鮮甜無比
又多爽口!一食愛上了
鮑魚好彈牙 大小適中
蝦方面同樣大小適中 爽口
另外 蟹同蜆同樣鮮味 超級正

烏冬必叫 由於吸入左不少既湯汁 食起黎味道不錯 而且可以增加飽肚既感覺!

豆腐方面 餐廳揀左貴價既百福豆腐,令口感更為滑身!

魚皮餃同樣值得推介!食落去吾會有雪藏味 餃中既肉刀幾juicy! 另外仲有龍蝦丸 雖然賣相一般 但食起上黎幾彈牙!

服務方面 可能是新開無耐 員工服務態度可進一步改進 畢竟食客只是問多一次有關湯底款式。漏單情況發生數次 雖然點了兩次 但同樣沒齊
2017-07-24 29 瀏覽
最近好喜歡吃海鮮火鍋,這次來到位於崇潔街的原味棧。好霸氣的名字「龍穿鳳」,龍穿鳳原來是胡椒海蝦雞窩。我們只有2人,所以選了半隻雞,火鍋套餐均送豪華海鮮拼盤、美國安格斯手切肥牛和時令菜籃。除了套餐附送的食物以外,還可以任點任吃餐牌上的任食蔬菜和肉類。胡椒海蝦雞窩有雞肉、海蝦和各式各樣的蔬菜等等。雞肉和海蝦也吸收了湯底的精華,海蝦鮮甜而帶少許香辣,好惹味;雞肉頗為嫩滑,即使熟了很久,肉質也沒有變老。豪華海鮮拼盤包括海蝦、龍蝦、蟹腳、鮑魚、貝類和魚塊等等,種類繁多。龍蝦大大隻,即使龍蝦在窩裡滾了很久,肉質依然彈牙,充滿肉汁,如果食店能提供工具輔助客人開龍蝦殼便perfect了!鮑魚愈滾愈入味,口感煙韌;海蝦本來便鮮味十足,肉質爽滑美國安格斯手切肥牛雖然不太肥,牛味濃郁搭夠,不用沾任何醬汁已經很美味。時令菜籃的蔬菜種類蠻多,打邊爐又豈能沒有娃娃菜 ?娃娃菜很快便滾熟,非常鮮甜建議菇類可以多滾一會兒,吸收湯底精華。我們只追加了半份食物,份量已經很多了,建議可以先點半份,份量不夠可以再點。
最近好喜歡吃海鮮火鍋,這次來到位於崇潔街的原味棧。

胡椒海蝦雞窩有雞肉、海蝦和各式各樣的蔬菜等等。

鮑魚愈滾愈入味,口感煙韌;海蝦本來便鮮味十足,肉質爽滑

建議菇類可以多滾一會兒,吸收湯底精華。

2017-07-17
2017-07-24 37 瀏覽
今日天氣不好,由朝落雨落到晚,月前好不容易先約到細佬一家一齊食飯聚一聚,因為大家工作都忙,好難夾時間,怎知道近黃昏重由黃雨升級至紅雨,大家都幾乎濕曬身,經過崇潔街見有間食火鍋的原味棧有位,我們即走入去詢問一下,原來是可以食小菜或火鍋海鮮放題。見到火鍋放題甘底食,我們選擇了食放題!在多款湯底中,我們選擇了火焰臺山五味醉鵝,醉字即是將酒倒入鵝中,之後點火,煲裏會出現一團火焰,酒香撲鼻,再蓋上蓋子,一會兒就食得,鵝肉好林,好香酒味!食完鵝就加湯食火鍋。豪華海鮮大拼盤:每人一份海鮮,有龍蝦、鮑魚、花蟹、蝦、蜆、象拔蚌。(拼盤是按人頭數量,一次性供應)海鮮很新鮮,部分還在郁動。味道鮮甜,爽口彈牙!一次性還有這碟手切肥牛,牛肉比較瘦,有口感!新鮮蔬菜籃:這樣食完可以再叫,紙上的火鍋配料是任叫任食,但缺貨例外!雞肉嫩滑多款丸類都十分彈牙!滑滑的百福豆腐:放湯灼熱時,記得輕手d。任飲是任飲汽水,記得請侍應拎比你,因為任飲是沒有紙寫,亦不可自取,記得要問啊!

見到火鍋放題甘底食,我們選擇了食放題

一次性還有這碟手切肥牛,牛肉比較瘦,有口感!
新鮮蔬菜籃:這樣食完可以再叫,
紙上的火鍋配料是任叫任食,但缺貨例外!

雞肉嫩滑

多款丸類都十分彈牙!
滑滑的百福豆腐:放湯灼熱時,記得輕手d。
2017-07-17
2017-07-24 33 瀏覽
今日有位同事last day,大家相約夜晚出來食餐勁,賀一賀佢終於破地獄! 人多聚會食咩好?更係離不開打邊爐啦!想特別少少,所以我地就揀左間食火鍋醉鵝煲連任食打邊爐既原味棧。 呢間餐廳位於紅磡崇潔街,如果坐地鐵既可以搭到黃埔站落車,再行10分鐘路程就到達一條巷內食街,就會搵到呢間餐廳嫁啦! 一入到鋪頭見到牆壁二邊畫滿一幅幅充滿藝術感嘅動物圖案的壁畫,好文青,充滿小驚喜。 我地order 左餐廳招牌菜火焰台山五味醉鵝煲、海鮮拼盤、安格斯手切肥牛等等..... 一來就食左個醉鵝煲先,因為廚師預先加入玫瑰露係個煲鵝裏面,所以等個姐姐點火時火焰就產生,火焰醉鵝煲就係咁而得名,好有趣呀!等個煲一滾就食得,我地開動啦⋯⋯我覺得呢個煲既鵝肉肉質嫩滑、食個時仲有陣陣酒香既味道,好好食。食完個鵝煲,我哋就開始海鮮拼盤打邊爐,勁豐富,呢個拼盤有鮑魚、龍蝦、大蝦、扇貝、聖子等嘅海鮮,樣樣都好新鮮,海鮮跌落個煲前同仲識喐嫁。最驚喜係隻蝦呀,連平時唔鍾意食蝦嘅我,都對呢度既彈牙大蝦讚口不絕!仲有個肥牛,厚度切得剛剛好,肉質甜而不韌,好好味呀⋯⋯我地個set仲包左好多蔬菜,有粟米、蕃茄、金菇、生菜......樣樣

仲有個肥牛,厚度切得剛剛好,肉質甜而不韌,好好味呀⋯⋯
我地個set仲包左好多蔬菜,有粟米、蕃茄、金菇、生菜......樣樣都好新鮮。
如果唔岩呀?仲有張食物紙提供俾你揀野食追加。因為我地大家食完個鵝煲同d海鮮都覺得差唔多,所以就係加左烏冬、滑豆腐、腸仔、魚皮餃咋...最後真係食到好飽,大滿足!!咁多野食,個set每人都係$270!真心低食!真心推介!
2017-07-20 197 瀏覽
這天晚上約了朋友到土瓜灣吃晚餐,我們決定吃火鍋。坐巴士到石塘街,再走10分鐘左右就到崇潔街。那裡是一條美食街,各式各樣的食店林立。「原味棧」的店面:裏面地方頗為寬敞,裝潢也算是精緻:門口那邊有魚缸,可見餐廳提供的海鮮非常新鮮:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:店員送上醬油和調味料,讓我們自由配搭。材料包括花生醬、蔥、蒜茸、麵豉和炒過的蒜。我們想要辣椒,店員也特意為我們切出來,服務真是非常好。我們決定選胡椒海蝦雞窩,要半隻雞:非常惹味的樣子,上面是莞茜,火鍋的湯底很濃,又不算辣,想要辣些的話,可以自己加上辣椒粒。雞肉肉質鮮嫩,非常滑,配合湯底很滋味。海蝦令湯底更有鮮味,這個配搭實在是天衣無縫。半隻雞的份量也足夠我們二人吃,吃完後還有容量吃其他食物。豪華海鮮拼盤有龍蝦、蟹、青口、鮑魚、聖子和蜆。都是新鮮從魚缸撈起來,跟平時在街市買到的很不同,別有一番鮮味!美國安格斯手切肥牛片看樣子也知道選料上乘,果然牛香四溢,配上醬油簡直是一流。時令菜籃包括唐山菜、粟米、蕃茄、金菇、娃娃菜和豆卜。非常新鮮,吃完後感覺很健康。吃完後意猶未盡,所以我們又追加了一些火鍋配料:有百福滑豆腐、娃娃菜、魚皮餃、墨魚
這天晚上約了朋友到土瓜灣吃晚餐,我們決定吃火鍋

坐巴士到石塘街,再走10分鐘左右就到崇潔街。

那裡是一條美食街,各式各樣的食店林立。

「原味棧」的店面:

裏面地方頗為寬敞,裝潢也算是精緻:

門口那邊有魚缸,可見餐廳提供的海鮮非常新鮮:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

我們決定選胡椒海蝦雞窩,要半隻雞:

半隻雞的份量也足夠我們二人吃,吃完後還有容量吃其他食物。

美國安格斯手切肥牛片

看樣子也知道選料上乘,果然牛香四溢,配上醬油簡直是一流。

時令菜籃

吃完後意猶未盡,所以我們又追加了一些火鍋配料:

有百福滑豆腐、娃娃菜、魚皮餃、墨魚丸、鮮蝦丸、鮮肉鯇片。用料上乘,吃後齒頰留香。

飲料方面,餐廳提供茶,既止渴又消滯。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-07-20
2017-07-20 131 瀏覽
爸爸公司附近新開左間火鍋店, 有海鮮食之餘, 仲可以任食打邊爐。今晚放工相約舅父一家到紅磡呢間原味棧食dinner。店內面積唔算大, 原來呢度除左有任食火鍋, 仲有小炒選擇。 我地今日就選擇左任食打邊爐, 先ORDER湯底, 呢度有四款選擇, 每款都各有特色. 包括火焰臺山五味醉鵝、鮮茄雜菌豬手骨、火焰魚同埋胡椒海蝦雞鍋。我地就揀左 火焰臺山五味醉鵝(每位另加HK$30)呢煲為8人份量, 份量都幾多, 先焗一下, 店員就會將酒倒入再點火, 火光一起有好香既酒香味…. 火焰只維持15秒左右, 有得睇表演又有得食。 隻鵝唔太肥, 而且都幾厚肉, 肉質厚實, 酒香味重, 特別係煲入面既枝竹, 索左D酒味, 好濃郁。食完鵝, 店員就會為我地加湯準備打邊爐客人可以自由混醬, 款式唔多, 但勝在唔收醬油費。 先送上一大盤海鮮, 包括有龍蝦、鮑魚、象拔蚌、海蝦、蜆、蟹, 每款海鮮都很新鮮, 送上檯時, 仲見到隻鮑魚識郁ga~!! 海鮮依人頭份量分配, 每人都分到半隻龍蝦, 龍蝦厚肉, 肉質鮮甜爽口。鮑魚同樣鮮味彈牙 D蝦大大隻, 爽口, 絕對唔係死蝦 呢度既海鮮真係一流! 呢款手切牛色澤紅潤, 但沒

店內面積唔算大, 原來呢度除左有任食火鍋, 仲有小炒選擇。

我地就揀左 火焰臺山五味醉鵝(每位另加HK$30)

食完鵝, 店員就會為我地加湯準備打邊爐

客人可以自由混醬, 款式唔多, 但勝在唔收醬油費。

鮑魚同樣鮮味彈牙

D蝦大大隻, 爽口, 絕對唔係死蝦

呢度既海鮮真係一流!

呢款手切牛色澤紅潤, 但沒太多脂肪分佈, 略帶些少咬口。不過呢款牛都只供一次性。

而肉類、丸類、蔬菜類都係任食, 罐裝汽水更提供任飲, 而啤酒就要額外收費。

初初點任食項目既野食, 黎得算快, 而且份量都多。 但之後再加單的, 黎得好慢, 而且更有漏單唔齊既情況出現。

我地一開始所ORDER既 芝士腸同豆卜, 到最後都一直沒出現。

再ORDER既牛肉, 雖然沒有剛才的質素那麼好, 不過肉質都幾林, 都食到有牛味。

豆腐更選用百福豆腐, 成本都唔少...

仲有呢度既丸類都幾好食, 略帶點彈牙, 而且鮮甜~

至於服務方面, 店員都有間中為我地更換骨碟, 不過再寫紙落Order的態度好像有點不太情願的感覺…… 什至最後一張last order的單, 都說被廚房弄不見, 要我們重新再寫~ 當然最後都沒有到齊。

整體黎講, 其實呢個價錢只吃主打前面既海鮮都很值, 真的很新鮮啊~!!
2017-07-18 119 瀏覽
啱啱係黃埔睇完戲,順便攞返之前借俾朋友個帳篷。點知佢好老實咁話整唔見左幾支營釘,咁我都唔客氣咁要你補償返吧,所以就一行三人過左黎食火鍋。其實係朋友本身住呢頭,知道呢間任食火鍋後想試好耐,今日終於可以一飽口福了。店面同海鮮酒家無異,主打客家風味。但一入到去環境好似黎到歐陸餐廳咁,牆邊滿是3D油畫加上子柔和燈色,完全唔似中菜館。但好在餐具用返中式瓷器,荷塘月色。矛盾嘅裝潢同用餐嘅對比都係一個幾特別嘅中西混合表現。打開餐牌,最先見到係呢度嘅主打任食火鍋,後面仲有啲單點嘅客家菜而價錢都唔算貴,但今晚目標一早決定左,所以無咩點睇。等左陣火鍋就到了。龍穿鳳即係鮮蝦胡椒雞鍋,雖然我地只係點左半隻雞,但雞肉同蝦嗰量都幾多而且都食得出係新鮮嘅,完全無雪藏味。,三個人食都夠。開始時火鍋嘅味道唔算明顯但隨住火鍋嘅熱力上升同加入唔同材料,味道會愈來愈豐富辣道都會更突出。火鍋食到差唔多時店員就送上今晚嘅主角,海鮮併盤。海鮮併盤非常豐富有各種時令海產:龍蝦,花蟹,鮑魚,瀨尿蝦,海蝦同蜆蚌等,數量按人頭計所以份量十足。上枱時瀨尿蝦仲紮紮跳,新鮮程度可見一斑。蚌蜆處理得好好食落一粒沙都唔覺有,而且夠新鮮所有海產都好鮮
店面同海鮮酒家無異,主打客家風味。
胡椒龍穿鳳
海鮮併盤
蚌蜆處理得好好食落一粒沙都唔覺有,而且夠新鮮所有海產都好鮮甜。尤其係鮑魚,店家一早清除內臟同切好所以可以大啖放入口,食落爽口彈牙
。只係我地唔識開瀨尿蝦浪費左啲。
龍蝦雖然細細隻,但肉質爽脆同甜,單單係呢盤海鮮已經值回票價了。期間店員仲不時幫我地換碗碟同收走啲蝦蜆殼非常細心。
手切安格斯肥牛
除左海鮮併盤,仲有一碟手切安格斯牛肉同蔬菜籃。我地仲追加左半份鯇魚片同龍蝦丸,同埋山根生菜等。
安格斯牛切得厚薄適中,輕灼十來秒啱啱好。牛肉雖然偏肥,但食落牛味好足同嫩滑
,食多幾塊都唔覺油膩。鯇魚片我地叫左半份但估唔到咁多,放落胡椒湯底度吸收各樣食材嘅精華,大大提升魚肉嘅味道同除腥。
最後食埋個蔬菜籃,真係捧住個肚走因為蔬菜籃除左面頭嘅金菇津白之外,底下仲有一大撮小白菜
。成餐每人埋單都只不過係$208,仲要唔使加一絕對值得。
2017-07-13
胡椒龍穿鳳
海鮮併盤
手切安格斯肥牛
2017-07-18 68 瀏覽
是日舊同事聚會,因為大家想回味昔日Lunch time,選址是當年每天醫肚的地方-崇潔街。開通地鐵後的紅磡覓食就方便得多,只需步行約10分鐘就到達。大伙兒的緣故鎖定打邊爐,但不想太傳統要有點特色的,客家風味的邊爐沒有不試的理由吧!?店內座位寬闊,位與位之間有適當的距離,裝修以復古磚牆為主調,配以藝術壁畫壁燈作點綴,簡約中增添一點餐廳特色。最值得讚賞是清澈的魚缸,看到員工在認真打理中,頓時對食物衛生倍添安心。我們選了任飲任食火鍋(每位$208),附送活海鮮拼盤+安格斯手切肥牛片+時令菜籃+仼食火鍋配料。被鄰座香噴噴的味道吸引了,原來正在吃秘製火焰台山五味醉鵝鍋,決定加$30品嘗是怎樣的滋味。醉鵝鍋一上桌已聞到特製醃料味,然後姐姐倒下高濃度白酒點火,讓醇酒的香氣馥郁完全滲入了肉內;急不及待試食一口,鵝件鬆嫩中帶咬口,味道濃郁得恰到好處,帶陣陣的玫瑰露酒香餘韻在味蕾,不會有味精味或過咸,連配菜都相當入味。身為海鮮控,最期待的畫面必定是海鮮拼盤,牠們超級豐盛豪華又極活潑生動,包括大過一隻手的爆膏龍蝦、超大隻鮮蝦、鮮甜花蟹、大蜆,蚌,青口。龍蝦很鮮甜,肉質亦彈牙!貝類海產也沒有沙,贊!附送的肥牛
開通地鐵後的紅磡覓食就方便得多,只需步行約10分鐘就到達。

龍蝦很鮮甜,肉質亦彈牙!

貝類海產也沒有沙,贊!

附送的肥牛油脂分佈平均,質素不差沒有交行貨。

時令菜籃:蔬菜都是新鮮的,粟米很清甜!

還不夠飽嗎!?有各種配料可補給,包保攬住個肚離開。

芝士腸是金妹牌的!質素有保證!

我們還點了魚片餃,也不是那些便宜的貨色~

總括而言,這絕對是性價比高的任食火鍋之選!
2017-07-16 67 瀏覽
今日去紅磡傾project 朋友仔話順便去崇潔美食街搵食~ 好多火鍋店 間間都有gimmick 最後揀左新開既原味棧 平民價錢 中上水準 環境企理乾淨 有卡位 坐得都舒服 店員服務周到~任食火鍋~ 埋單計每位$208~ 包左海鮮拼盤 安格斯牛肉 雜菜盆 另外 有二十幾款配料任食。鍋底好特別 我揀左龍穿鳳鍋。胡椒大蝦雞煲。即叫即煮 胡椒味好香濃 大蝦幾彈牙 雞件大大舊 啖啖肉 都算滑 好入味 湯底好足料 仲加左芹菜 紅綠青椒 所以幾甜~ 海鮮拼盤~ 鮑魚和蝦仲不停郁郁下 好新鮮。其實全部海鮮都睇得出好新鮮 花甲大蜆冇沙 洗得好乾淨 鮮甜~ 鮑魚好新鮮 所以好軟熟。海蝦彈牙。最開心係每人有半隻龍蝦!!!二百幾蚊仲要有半邊龍蝦 好新鮮~ 龍蝦肉好鮮甜 帶淡淡胡椒湯底的辣 肉質堅彈牙 正!安格斯牛肉 雪花均勻分佈 肉味頗濃~配料試左好幾款 鮮魚鯇片 魚皮餃 午餐肉 烏冬等等 都是平民喜愛的材料 哈哈~講真 $208蚊 淨係食海鮮和安格斯牛肉都抵返曬啦。性價比高!

鍋底好特別 我揀左龍穿鳳鍋。胡椒大蝦雞煲

安格斯牛肉 雪花均勻分佈 肉味頗濃~

我哋一行四人見佢哋新開咪試下囉,$208 位半任食,掋到爛喎,包一個煲 + 美國安格斯肥牛片 + 豪華海鮮拼盤 + 蔬菜籃 + 任食火鍋料 + 任飲汽水。個煲都有幾個餸揀,我哋揀咗火焰臺山五味醉鴨,貪佢識噴火嘛。啲鴨索晒啲酒精味,又炆得夠稔,好鬼好食。美國安格斯肥牛片 呢碟牛果然係鎮店之寶,食落啲肉鬆軟,入口即溶嘅感覺,而且無任何雪嘅味度,啲牛食左落肚但啲牛味重留住係口道,真係好好味呀!!!豪華海鮮拼盤嘅龍蝦,鮑魚同蝦就 fix 咗嘅,而其他海鮮就睇下當日有咩新鮮而俾。我哋仲有青口,蜆和蟹,真係好豐富!蝦估唔到有咁多蝦,總共有8隻,放入去好快就熟,食落有鴨嘅秘製濃湯味,肉質鮮甜爽口,果然新鮮!有我最鐘意食嘅青口,都幾大隻而且入口完全無沙,可惜太小啦!如果可以多兩隻食就好囉 (因為我真係青口控)。蜆就不得了,好有鮮味而且啲蜆肉好彈牙,不過就唔太多,同埋記得唔好“卓”太耐,唔係就會縮細到唔見左!😂😂鮮牛肉因為半自任食,所以都嗌咗個鮮牛肉試下。哇!同一開始個美國安格斯肥牛片真係爭好,唔係話佢唔好味,只係食過靚嘢反唔到轉頭,啲肉質明顯係差啲,只是普通料 。原來後面一直有隻狗仔lay 埋咗係枱底

美國安格斯肥牛片

鮮牛肉
原來後面一直有隻狗仔lay 埋咗係枱底,完全無岀聲又無嚟痴嘢食,所以留意唔到佢。係我哋臨走餐廳收鋪時狗仔先走岀嚟,好乖好靜,有啲怕陌生人。好可愛呀!

2017-07-12