2015-05-26 1172 瀏覽
Order紙可以好細緻咁選擇d面要硬、普通、定係軟,湯要濃,普通定淡。好有日本人精緻既風格。加蛋呀、面底呀都有得揀,真係完全貼身設計。今次去食辛口肉味增拉麵,一上來賣相唔錯。雖然話系辛口肉,但其實都唔系好辣。點講呢,你知係辛口,但係唔會覺得有辣味道。就好似d辣只系個口度,唔會辣落去喉嚨或者你個胃果度。湯底因為味增既關係,味道比較重d。今次order左軟d既拉麵,變左個味道比湯底lead住左,但都係會令人覺得好味道既。雖然碗面系貴,又唔系好多分量,但男仔去食可以加面底,同樣製作,無左d配料姐,但價錢唔貴,十幾蚊咁。包飽肚。
2015-05-05
2015-05-26 904 瀏覽
系大圍一個暗暗地既角落有間日本拉麵店,出名掛住紅色燈籠,寫住龍亭。入面仲有間居酒屋。Anyway,d拉麵價錢都係$70-80,晚市呢個價錢食日本拉麵,都合理啦。我order左元祖豚骨拉麵。豚肉。。。好薄,食得出係真係好味道既,但真係好少,都唔夠食。只可以話好彩佢湯底都好飲,夠味,配合面來食,無送都ok。我order左硬d既面,就真係好彈牙,有咬口,配合黑木耳,咬落好似兩個都脆脆地咁樣,好得意。由於豚肉太薄,所以之後覺得價錢貴左dd xd
由於豚肉太薄,所以之後覺得價錢貴左dd xd
2015-04-12
2015-05-19 832 瀏覽
與男友拍拖的紀念日,走到了大圍打算嘗嘗小店的美食,無意中發現了一間不起眼的小拉麵店,便決定試試。裝潢很簡單樸素,但頗有傳統氣氛,我們點了兩碗這間店自創的沾麵,分別是黑蒜油味和醬油味,店內有教如何吃沾麵。其實沾麵也是拉麵,但是這是新的食法,湯和麵分開,十分新奇。點菜時可以選擇麵的軟硬度和湯的濃淡度,很貼心。我們點了兩個都是普通程度,湯的味道恰到好處,我比較喜歡醬油味,有點像鐵板燒中木魚的味道,而男友則喜歡黑蒜味。但麵就像放久了不新鮮,痴在一起了並不根根分明。但我們皆十分推薦芝士年糕,雖很貴,$33只有兩塊,但外脆內軟並有香濃芝士味。
黑蒜油沾麵
醬油沾麵
2015-05-18
紀念日
黑蒜油沾麵
醬油沾麵
2015-04-29 1053 瀏覽
星期六同屋企人去食野 住呢頭咁耐先知有間拉麵店 屋企人決定試下 佢地又想食啲無咁dry既野食我叫左個豬骨湯試下 因為對拉麵無咩興趣 又唔食得辣 所以叫個最普通既試下 湯底都幾甜 塊肉有種煙燻味 對拉麵無咩研究 但整體黎講都唔錯 值得一試
2015-04-18
2014-12-17 1899 瀏覽
< 隱世大圍拉麵店 – 龍亭 >話說周末兩口子到大圍行吓街,諗住買尐狗糧俾大狗,咁岩得咁橋俾我地在街角發現呢間拉麵店。地點不易搵,瑟縮於街角,小店十來個坐位,開放式廚房,日式簡單布置,人多時都應幾迫狹,但來吃碗麵不坐得耐的話也沒大問題。餐牌的六種招牌拉麵名字相當有型,分別為「風、林、火、山、陰、闇」。食家點了「林」,即係竹炭胡椒黑蒜油拉麵﹔我就試了個「闇」,黑蒜醬油豚骨沾麵,再加多個柚子炸雞塊做小吃﹗沾麵是第一次吃,未吃已聞到陣陣胡麻蒜香,黑漆漆的湯頭帶濃烈的蒜香,餐牌說她加入了鯉魚醬油,吃時蘸上,麵有質感,夠咬口又彈牙,掛上濃稠醬油,好味﹔食家的拉麵也很吸引,我估所謂的竹炭味是帶點點苦沉感覺的獨特香氣,但其實黑蒜油已搶過所有味道,加上大量香蔥,味道也很不錯,收貨。小食炸雞件炸得恰到好處,脆卜卜的外脆內軟,點上輕鬆的柚子汁挺清新,也不錯﹗原來除了這間拉麵店外,在內巷還有另外一間同名叫龍亭的居酒屋,有酒飲梗要支持,下次一於再來捧下場先﹗p.s. 小店味道不差,但OR太多打手Post,自己玩死自己﹔另其實成八十蚊一碗拉麵我覺得好貴的。小弟FB : smallsmallsma
< 隱世大圍拉麵店 – 龍亭 >

沾麵好吃
拉麵名夠哂型
  • 黑蒜沾麵
2014-10-15 1798 瀏覽
前幾日放lunch同事介紹去左食博多拉麵龍亭,一坐底侍應就好有禮貌遞上餐牌,最後我選左個set lunch 元祖豚骨拉麵同提子乳酸。口感強烈既元祖豚骨配上彈牙拉麵,簡直絕配。加上乳酸既酸味吊引出提子原有既味道,份量簡直是完美配合。這一份set lunch只售$69,簡直人間極品!有機會一定戴朋友黎試食!

• 元祖豚骨拉麵
  • 提子乳酸
2014-09-23 2076 瀏覽
今年第一次黎食番呢間拉面,仲記得上年定前年食既時候有熟蒜,不過宜家無啦,重點5係有無熟蒜,而係呢個店既拉面,我點左個黑蒜湯即沾面,個湯味道5算濃,而沾面就係普通粗既拉面,同味千d面差不多,因為5夠粗關係,個面沾既湯不太夠,味道普通,另外較為好既係個沾面湯加左雞湯後幾好飲,佢地既湯值得試👍
2014-09-22
2014-09-02 1806 瀏覽
鹿兒島A4和牛拉麵暨豚雞骨魚介拉麵的湯底都非常清爽而不油膩。但幼直的麵條卻欠缺彈性。溏心蛋的味道和質感都是無懈可擊!隨和牛拉麵附上的分子泡沫更是亮點所在。烤過後的和牛及叉燒入口即溶,但也未免太簿了吧...這裡的小吃又是另一亮點,京蔥拖羅脆餅、脆炸海老餃子及魔鬼魚唐揚都非常出色。這家小店值得推薦給喜歡清爽系拉麵的朋友。
鹿兒島A4和牛拉麵
和牛切得非常簿,但生熟程度剛剛好。
豚雞骨魚介拉麵
京蔥拖羅脆餅
脆炸海老餃子
三款當中本人推介魔鬼魚唐揚
2014-06-28 2241 瀏覽
今晚因睇完戲都很夜了,商場的餐廳都收得比較早。所以我們便到了大圍這裡食飯。或者係食宵夜吧?所以我們點了一個$68的宵夜套餐!𥚃面有迷你拉麵和小食兩款。拉麵味道唔錯,我喜歡麵身較硬和湯底較濃!至於小食方面我比較喜歡雞腿餃子,最搞笑係我仲叫好友食燶了的一邊!但其實我喜歡食燶嗎!
2014-06-27
$95 (宵夜)
2014-06-01 2218 瀏覽
一個風和日麗的中午,一個假公濟私的約會,在極ad-hoc的情況下把我的星星帶到來博多拉面。 博多其實離大圍站就只有5分鐘的路程,但在歹毒的陽光下,卻好像多了好幾公里。讓我心裡真正冒汗的,不是太陽,而是如果這店沒有開的話,星星也許會把我這個經理人辭退掉吧。我在提議的時候沒想過這點,只是知道星星喜拉面,有一兩次經過這裡,見到都幾多人排隊,就想把星星拉來拉個面。但如果你是巴打,我奉勸一句,在酷熱情況下帶娘娘吃面,可能是件很危險的事喲~店,當然有開,否則我也不可以在這裡擺po。店內人不算多,我倆卻被安排到靠邊站的經典拉面式自修室位自修,我也無耐地看不到星星的面,只好對著拉出來的面。更頂癮的是,椅子的腳身很高,位置也擠,人坐上去有點難推,一個女店員就嚷著要幫星星推好椅子的位置,以星星一貫的性格當然say no,氣氛也是很尷的。我放下了經理人的外套,打算洗個面冷靜一下,怎料到店內的洗手間沒有洗手盤,我卻已經開了廁格的門,這情況像在茶記坐低了才發現自己想食M記,三個字,騎虎難下。我右手繼續拉開廁格的門,左眼一瞥,頓然發現洗手盤竟在廁格的外方。這設計在祖國不是很普遍嗎?但仔細想想,香港寸金尺土,所以為
我放下了經理人的外套,打算洗個面冷靜一下,怎料到店內的洗手間沒有洗手盤,我卻已經開了廁格的門,這情況像在茶記坐低了才發現自己想食M記,三個字,騎虎難下。我右手繼續拉開廁格的門,左眼一瞥,頓然發現洗手盤竟在廁格的外方。這設計在祖國不是很普遍嗎?但仔細想想,香港寸金尺土,所以為了慳位,廁格才會連洗手盤的容身之所都沒有是常識吧。我硬著頭皮入了廁格蕭正楠後再出來,由於洗手盤在外方,要我肆無忌憚的在眾生相面前洗面,我辨不到。好,這泡尿是白撒的。這個時候,我見到面已端在檯上。
我是個重口味的人,多數會挑濃口味湯底的東西來吃。但每次跟星星一起的時候,胃口都較差,加上真的很熱,就不太想吃重口味的湯底了。坦白說我對拉面一無所知,自身只喜較粗身的拉面,但我知道多數的拉面都較幼身,博多的也不例外,所以對於喜歡重口味粗面的我來說,最後挑了一碗淡口味的幼身面可算是怪得不能再怪的事。除了面外,也吃了星星的一客的餃子,吃了一口飯團,在這裡我想跟廚房說句話,飯團其實是幾好吃的,只是我跟星星真的太熱,時間也趕,也不好意思慢慢吃了。
博多啊博多,本來我對你的感覺只有一般,但在差不多吃完的時候,星星竟然…就是這神之五秒,讓我今夜完成了這個食評。我是萬二分不願意上openrice,萬二分不願意看星星的po,因為我知道星星的po沒有我,也不會有我。但作為經理人,今日幫星星留一個profile,也許就是我唯一可以做到的事吧…而本來不太喜的自修室位設計,到最後竟成為了我最喜愛的一件事,多謝你,博多,真的多謝啊~
2014-05-30
2014-05-10 2072 瀏覽
從店外看似幾有特色,好有日本風味拉麵小店。入到店裡面陜窄非常,我睇最多能容納十多人吧,其實都吾太緊要的,醫飽肚最重要。我地叫左豚雞骨魚介拉麵,拉麵份量適中,湯底中中等等冇什麼特別驚喜,兩片䐁肉薄如紙,質感味道算OK,多兩片就好喇。另外一個係辛口肉味噌拉麵,朋友亦説中規中矩,都係市區那些拉麵店較好味啦!
2014-05-01 1579 瀏覽
點左個竹炭黑蒜油拉面,湯不濃,且有明顯既竹炭粒,唔太敢飲個湯。面太幼,不適合濃湯。叉燒薄而無味。 唯獨另叫的炸餃子不錯。見到廚房狀況,裡面不太乾淨,刀架上有糖散落。廚師做做下野又用下手機,並不專業。呢個價錢寧願去某人氣拉面店。
面太幼,不適合濃湯。叉燒薄而無味。 唯獨另叫的炸餃子不錯。

呢個價錢寧願去某人氣拉面店。
2014-04-03 1751 瀏覽
如果係用食拉麵既餐廳黎講,依間野都算晤好食,d蛋比較咸,湯底都並晤吸引。至於環境,我去當日係下雨天,晤知因為甘但所以有異味,定係佢條布洗得晤好有“叔”味,令我一入去已經感覺不良好。
2014-04-02 1893 瀏覽
入到去比較細....味道一般....接近難食   我地都覺得味千仲好食過佢地..D醬油好怪...撈落d湯到....好似味精湯.... D麵大約 $72-$134一碗....呢個味道唔值依個價.....太貴...本人和朋友們都覺得不價得試!

入到去比較細....
味道一般....接近難食
2014-03-23 1668 瀏覽
This is one of my daily dinner place. Not too expensive, about 100 pp. Usually each of us order a ramen, and share some snack dishes.My favorite reman is the chicken and fish soup light reman, 1st one in the menu. I prefer light soup and not too salty. The eggplant salad is one of my favorites too. Unfortunately, they sometimes don't have it ready before 7pm.The place is very tiny, the the stuffs are very considerate and nice. I can tell they are trying to provide a better survices. I think for

The place is very tiny, the the stuffs are very considerate and nice. I can tell they are trying to provide a better survices. I think for such a small place, it is already better than I expected and very valuable to its price.
2014-03-22
  • Eggplant salad
  • 豚鸡骨鱼介拉面,