2019-07-11 25 瀏覽
原來別天神已經擴展到北角,離我返part-time地方好近,對上一次食別天神已經係兩年前,所以夜晚放工決定食別天神拉麵。望一望餐牌,發現拉麵嘅價錢同兩年前差唔多,都係$100以下,相當經濟實惠。同日本傳統拉麵店一樣,門口有一部食券機。顧客要先買票,坐低嘅時候再將票交俾師傅。狹窄的通道正正係日本拉麵店嘅特色。由於我早排喺日本食親都係醬油同味增拉麵,今日食清淡啲叫咗豚骨拉麵。別天神採用嘅麵條非常幼身,屬於煙煙韌韌嗰種,伴隨湯底嘅豚骨香味。雖然叉燒比較薄,但勝在肉味濃。最正係性感既糖心蛋,完全無過熟,整體依舊出色。套餐包埋餃子四隻,食完真係好飽好滿足。朋友鍾意濃味既拉麵,所以佢叫左蝦味噌豚骨拉麵。雖然濃味但唔油膩,大量櫻花蝦亦有助減低油膩感。小龍蝦蟹子沙律入面有真.龍蝦肉,而且份量幾多,果然童叟無欺。埋單唔使$200,係香港咁多間拉麵店之中,別天神CP值應該係最高。

狹窄的通道正正係日本拉麵店嘅特色。

豚骨拉麵

套餐包埋餃子四隻,食完真係好飽好滿足。

蝦味噌豚骨拉麵

2019-07-06
豚骨拉麵
蝦味噌豚骨拉麵
2019-07-09 33 瀏覽
今天去到北角行街,行到肚餓當然要搵野食啦,行行下見到間食日本拉麵既小店,門口貼了餐單和價錢,見價錢唔係好貴,就決定入去試下啦,店內一字排成的坐位,可以看到拉麵師傅整麵,有自助式冰凍玄米茶,人坐咗一陣就點了兩個不同既拉麵套餐,一個有雲耳切絲,一個是有很香的蝦米仔,其他配料都差不多,大大塊豬肉厚厚的,拉麵很彈牙有咬口,另外有4隻餃子和紫菜元貝沙律,餃子ok,好食,最有驚喜就是個沙律,雖然細過乒乓波係好小,但係超出從外表想像的好食。食完飽飽旁邊就是北角港鐵站,馬上可乘車回家。
2019-07-08 25 瀏覽
住港島區就成日都岀銅鑼灣食野,但今日男朋友話北角都有好食既拉麵,就決定去試下。佢有啲似日本既古老拉麵店,係比較細,全部都係高枱,圍住煮麵既地方。佢叫野食好方便,係個電子機度揀好晒想要咩,就比八達通,之後店員就放係你面前。我地見個set都幾正,有埋糖心蛋,係我最愛,所以就叫咗2個吾同既set試下。小龍蝦沙律🥗依個真係幾好味同開胃,而且入面仲有好多龍蝦肉。豚骨湯麵🍜依個個湯好重豬骨湯味,而且個味都好濃。麵質雖然無得自己揀硬度,但係都適中,幾岩我地。而且,佢有提供咗一啲蒜蓉、辣芽菜、芝麻比我地加。蝦味噌湯豚骨湯麵🍜依個湯底其實同上面個個湯底個base差吾多,純粹多咗一陣濃郁既蝦味,會特別啲。餃子🥟煎得岩岩好,而且皮吾會過厚,所以真係好高質。

小龍蝦沙律🥗
依個真係幾好味同開胃,而且入面仲有好多龍蝦肉。

豚骨湯麵🍜

蝦味噌湯豚骨湯麵🍜

餃子🥟
煎得岩岩好,而且皮吾會過厚,所以真係好高質。
2019-07-03
2019-07-08 40 瀏覽
今日過左黎北角呢邊做gym...做完gym緊係要搵好野食,好好補償下自己架啦!我地係新光戲院附近發現到有間賣拉麵既小店~用食劵機落單,感覺好似去左日本呀!店鋪位置不多,大概坐到10個左右店家貼心地痴左張紙教食客整調味料~組薑 七味粉 胡椒呢啲例牌野當然唔會無啦仲有蒜蓉同辣芽菜俾大家加料蒜蓉係小編嘅最愛 不過加太多會琴哂湯底嘅味道 加適量就好喇~提提大家 芽菜係好爽口但有少少辣鐘意有啲咬口又唔怕辣嘅朋友可以加啲落去個麵度呀~師傅好認真咁整緊我地個麵~終於有得食喇~小編點左蝦味噌豚骨湯麵餃子set湯頭鮮甜 仲有啲蝦乾仔係上面好多出面拉麵店糖心蛋都有自己加 呢度就包埋 抵食呀!!!另一就叫左豚骨湯麵餃子set定番野 湯頭較為濃稠 而且睇番啲介紹原來豚骨湯標榜冇味精 要整到咁濃味相信真係好足料~每碗湯麵都附有3大片叉燒 肥瘦均勻 唔會食到成口油又或者食柴皮咁 好正而麵底屬於較幼身果種 比較稔身 不過都掛湯嘅跟餐嘅餃子都無欺場餃子皮一啲都唔厚 而且餡嘅份量都算多不過略嫌煎得唔夠香口 如果可以燶啲脆口啲就好喇
我地係新光戲院附近發現到有間賣拉麵既小店~

用食劵機落單,感覺好似去左日本呀!

店鋪位置不多,大概坐到10個左右
店家貼心地痴左張紙教食客整調味料~

組薑 七味粉 胡椒呢啲例牌野當然唔會無啦
仲有蒜蓉同辣芽菜俾大家加料
提提大家 芽菜係好爽口但有少少辣
鐘意有啲咬口又唔怕辣嘅朋友可以加啲落去個麵度呀~

師傅好認真咁整緊我地個麵~

終於有得食喇~
小編點左蝦味噌豚骨湯麵餃子set
蝦味噌湯拉麵
湯頭鮮甜 仲有啲蝦乾仔係上面
好多出面拉麵店糖心蛋都有自己加 呢度就包埋 抵食呀!!!

另一就叫左豚骨湯麵餃子set
定番野 湯頭較為濃稠 而且睇番啲介紹
原來豚骨湯標榜冇味精 要整到咁濃味相信真係好足料~
而麵底屬於較幼身果種 比較稔身 不過都掛湯嘅

跟餐嘅餃子都無欺場

餃子皮一啲都唔厚 而且餡嘅份量都算多
不過略嫌煎得唔夠香口 如果可以燶啲脆口啲就好喇
蝦味噌湯拉麵
2019-07-07 46 瀏覽
但今日經過北角去左呢間博多別天神拉麵,裝修好似日本嘅拉麵店,bar枱一排坐對住廚師,可以見到廚師煮拉麵🍜連order方式都同日本一樣,門口有部食卷售賣機,自助買完食卷就交比廚師跟住就坐在bar枱等食🤤感覺好似去左日本咁🇯🇵我地叫左一個每日限量嘅🦐蝦味噌拉麵套餐配餃子🥟同埋一個🐷䐁骨拉麵套餐配小龍蝦蟹子沙律🦞🥗蝦味噌拉麵嘅湯底有蝦嘅鮮味🦐,有兩塊大大的䐁肉,重點係舖滿左好多櫻花蝦喺面,一d都唔吝嗇🤗,而䐁骨拉麵個湯底超級濃郁,好味到要飲曬個湯底🤤,每碗拉麵都有一隻好好味的流心蛋,正👍🏻另外,如果鐘意食辣🌶同再濃味d嘅朋友,可以跟佢枱上嘅指示,加入辣芽菜,五味粉等,自行調配隱藏口味添不得不提嘅係,我要特別推介呢個小龍蝦蟹子沙律,啖啖都係小龍蝦肉,大家如果去食一定要試呢個前菜🦞😋

2019-07-06
2019-07-07 46 瀏覽
成日都想試哂所有的拉麵店,因為每間都有佢既特式,同埋與別不同的湯底!今次嚟到別天神北角店!同樣使用自助食券機,裝潢也像日本拉麵店,增添幾番日本風味! 揀左數量限定的蝦味噌套餐,配有餃子或小龍蝦蟹籽沙律。拉麵上的花蝦份量好多,好睇又好香!令湯底的蝦味濃郁,鮮味十足。而豬骨湯質地濃郁!半熟蛋做到流心,面質硬度適中,有咬口。而日式叉燒則屬於瘦叉一類,但又唔會太乾!食清光! 沙律有驚喜,有滿滿的龍蝦肉,鮮甜惹味。仲可以配埋紫菜一齊食,食法新穎!一球。。有點唔夠喉呀!餃子表面煎得香脆,皮薄足料多汁,肉味濃厚,係食拉面嘅必點小食!未試過蝦拉麵既你都可以一試呀!

同樣使用自助食券機,裝潢也像日本拉麵店,增添幾番日本風味!

揀左數量限定的蝦味噌套餐,配有餃子或小龍蝦蟹籽沙律。

未試過蝦拉麵既你都可以一試呀!

• 蝦味噌套餐
2019-07-06 20 瀏覽
去到北角 想搵間日本嘢食可以試下呢一間新開嘅別天神裝修得好似日本本土餐廳只有吧檯座位採用自助式售票服務客人只要在門口定了餐之後就可以選擇座位等待送餐今次嘗試了餐廳嘅 招牌套餐日式叉燒拉麵配餃子湯底亦係用純正嘅豬骨 湯汁 餐廳 聲稱 沒有加任何味精拉麵麵條比較幼嫩軟硬適中叉燒亦唔會太肥膩配有兩個溫泉蛋半生熟雞蛋口感軟滑非常好食不過,可能對於唔食生雞蛋嘅朋友會唔太易入口啦餐廳位置正正係新光戲院對面經過北角可以一試精選食店可登入:iplayHK.com
去到北角 想搵間日本嘢食

叉燒亦唔會太肥膩
配有兩個溫泉蛋
半生熟雞蛋
口感軟滑非常好食
不過,可能對於唔食生雞蛋嘅朋友
會唔太易入口啦

餐廳位置正正係新光戲院對面
經過北角可以一試

精選食店可登入:iplayHK.com
呢排近暑假,機票無特價,想去日本唔成事, 但係美食隱發作,唯有喺香港搵間正野頂住檔先啦!👉🏻👈🏻香港拉面鋪都幾多, 今次試下呢間先, 未食過試下佢d實力!🤔有兩款味道,豚骨同埋蝦味噌!🍜點咗可以試出真功夫既豚骨套餐(別天神套餐)豚骨拉面, 一拎嚟就有種日本嘅感覺喇, 幾香!叉燒厚度適中, 咬落軟熟!當然唔少得佢隻流心蛋!面質彈牙爽口, 分量岩岩好!套餐仲有跟個餃子,一咬落去就必d 汁出黎, 正呀!仲有個沙律, 唔係hea 架, 龍蝦沙律,有驚喜!埋單都只係百鬆d, 唔貴呀! 值得番兜!

有兩款味道,豚骨同埋蝦味噌!🍜

點咗可以試出真功夫既豚骨套餐(別天神套餐)

豚骨拉面, 一拎嚟就有種日本嘅感覺喇, 幾香!
叉燒厚度適中, 咬落軟熟!

當然唔少得佢隻流心蛋!

面質彈牙爽口, 分量岩岩好!

套餐仲有跟個餃子,一咬落去就必d 汁出黎, 正呀!

仲有個沙律, 唔係hea 架, 龍蝦沙律,有驚喜!

埋單都只係百鬆d, 唔貴呀! 值得番兜!

• 龍蝦沙律
  • 糖心蛋
2019-07-06 73 瀏覽
昨天跟先生到北角這間麵店吃麵。雖然在外面看這間店毫不起眼,但進入店內,覺得小店都頗有特色。 先看餐牌,我們點了一個蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律,另外還點了別天神套裝配餃子。 先呈上的是小食小龍蝦蟹子沙律,蟹子咬下去口感一流,沙律內藏小龍蝦蟹子,味道很好! 其實呈上的是別天神套裝配餃子,拉麵的汁味道濃郁,肉大大塊的,很好吃! 隨後呈上的是蝦味噌套餐,拉麵的賣相精巧,而且材料豐富,好正呢!還有就是餃子,味道香口,好味!總的來說,這裡的套餐豐富,而且還配小食、飲品,值得推介!

先看餐牌,

別天神套餐

蝦味噌套餐

還有就是餃子,味道香口,好味!

總的來說,這裡的套餐豐富,而且還配小食、飲品,值得推介!

別天神套餐
蝦味噌套餐
2019-07-05 53 瀏覽
剛好要過去新光戲院,臨時急急腳食咩好?對面原來有間細細日式拉麵🍜店!絕對係心急人上嘅佳品💕.蝦味噌套餐配小龍蝦🦞蟹子沙律$115 (4/5)湯底好鮮好香濃蝦味!配上軟硬度適中嘅拉麵🍜🤪正啊!而且超級大碗,有粟米、炆入味嘅日式叉燒、流心蛋、蝦米仔🤩🤩🤩”快”餐有咁嘅質素,good~ 小龍蝦蟹子沙律🥗溝入粒粒龍蝦,完全無雪味,十分新鮮!水準之作!.🍜別天神套餐配餃子 $105 (4/5)有別蝦味噌,依個招牌拉麵湯底較清,配上大量木耳同日式叉燒,別有一班風味!😛餃子🥟多菜少肉,食落好香菜味,減輕油膩感!😋係日式餃子先做到!
蝦味噌套餐配小龍蝦🦞蟹子沙律$115 (4/5)

🍜別天神套餐配餃子 $105 (4/5)

2019-06-27 71 瀏覽
放工陪老公黎北角攞貨然後佢話好想食拉麵我都諗北角好少有拉麵食掛?上openrice 一search之下發現別天神原來喺北角開左分店!呢間別天神好多年前我地已經喺銅鑼灣食過都幾正宗嘅~所以就黎食啦!餐廳格局同日本好似同埋可以喺門口用機自助點餐我地叫左兩個套餐分別係別天神套餐同蝦味噌套餐仲有餃子同小龍蝦蟹子沙津我非常欣賞呢個沙津因為佢係好足料 裡面有好多龍蝦肉拉麵都好夠分量~流心蛋比足一隻!叉燒都唔會好薄 櫻花蝦都好正!另外佢地都好貼心有圖教埋個芝麻點樣磨仲有得自行調製隱藏口味添
放工陪老公黎北角攞貨
然後佢話好想食拉麵
我都諗北角好少有拉麵食掛?
呢間別天神好多年前我地已經喺銅鑼灣食過

分別係別天神套餐同蝦味噌套餐
仲有餃子同小龍蝦蟹子沙津
我非常欣賞呢個沙津
因為佢係好足料 裡面有好多龍蝦肉

拉麵都好夠分量~流心蛋比足一隻!
叉燒都唔會好薄 櫻花蝦都好正!

另外佢地都好貼心有圖教埋個芝麻點樣磨
仲有得自行調製隱藏口味添
2019-06-24
2019-06-25 31 瀏覽
今日收左工約左友人,係北角碼頭行完之後比我發現左呢間博多拉麵別天神,雖然店面小,但拉麵方面一啲都唔失水準。非常之好味。我叫左個別天神套餐配餃子,啲湯底好香濃,非常多料去煮,味道十分濃郁,表面唔會有油,食落都好健康,啲豚肉非常多,重有小小配菜,顏色都好吸引人,真係色香味俱全,重有隻溫泉蛋,金黃色既蛋黃睇見都流曬口水。拉麵都好多,岩曬我呢啲大肥仔啦,爽口彈牙,好味。餃子放面,外脆肉軟,好有口感,皮唔會好厚,非常脆,中間啲料肉汁多,真係好好味。非常值得一試,一試便愛上。友人就選左蝦味噌套餐配餃子,都係豚肉主打,令外有些配菜唔同,比我多左啲蝦米醬,係秘製既,好有鮮味。賣相都好吸引。桌上還有一些調味料,如果鐘意濃味啲既可以加落去,都唔錯既選擇。

2019-06-24 44 瀏覽
有一次收工諗住快啲食完野就返屋企,當入去嘅時候完全唔知原來係拉麵店,以為同一般茶餐廳食牛腩麵嗰啲一樣😂😂😂我特登調返出個門口度睇先知原來係咁有日本風😆😆😆入面同一啲好地道嘅拉麵店差唔多,有一條窄窄嘅走廊,放咗好多嘅燈,以嗰張枱面500米都冇😁🙈講真,環境絕對唔會係一個好舒適嘅環境,大家都係快快食完快快走🤣🤣🤣見佢今日食,就要左兩個前菜試吓,味道不過不失,我覺得有一啲香港嘅風味混合組係日本既元素~只有拉麵方面,棉質尚算軟硬適中,湯底冇一種讓人覺得好日本風的感覺,反而有一種很地道的香港風味~~我相信餐廳唔希望抄襲日本拉麵的做法,反而以創新作為佢既賣點~所以未必人人都喜歡他種那種香港味道的日式拉麵。
我特登調返出個門口度睇先知原來係咁有日本風😆😆😆

2019-06-18
2019-06-24 62 瀏覽
剛從國外回來,特別懷念亞洲湯麵,一下機就到家附近的拉麵店大快朵頤這裡像日本一樣要先在食券機點餐,然後就座我們點了一份別天神套餐及蝦味噌套餐先來一份小龍蝦蟹子沙律,口感十足,以香脆的紫菜包著吃份外味美另一小吃餃子煎得焦脆香口,搭配鹹香的內餡,即使不沾醬油都好吃豚骨湯麵的超濃白湯採用歐洲直送的優質豚骨用壓力鍋長時間淆製,絕不含任何味精、防腐劑或奶類製品!另可根據個人喜好加入店家供應的拉麵汁、蒜蓉、辣芽菜、七味粉、拉麵胡椒粉等調製出自家特濃或特辣口味限量的蝦味噌豚骨湯麵湯頭是以鮮蝦頭去熬製,再加入豚骨湯頭,調部部分則選擇了味噌,味道濃郁現正進行六週年推廣,凡惠顧任何拉麵,即可獲贈印花一個,集齊足夠數量之印花便可換領多款『幪面超人』的獨家贈品
這裡像日本一樣要先在食券機點餐,然後就座
我們點了一份別天神套餐及蝦味噌套餐

蝦味噌豚骨湯麵
2019-06-23
蝦味噌豚骨湯麵
2019-06-24 36 瀏覽
北角新開了這間連鎖拉麵店,即叫即煮,不可以放耐!唔算多款揀,麵只得兩款味:豚骨味、蝦味豚骨🔶豚骨湯麵(單點$75,套餐$105)拉麵爽口,不會太淋!濃濃的豚骨湯,不過比起蝦味是淡得多!豚骨一般,有點硬,無咩味!最欣賞個糖沁蛋,keep住流心!🔶蝦味味噌豚骨湯麵(單點$85、套餐$115)呢個湯底濃味好多,有好重的蝦味,喜歡咸/重口味/蝦味就可以試呢個加上改有粟米,令整碗麵甜啲,好味啲!🔶煎餃子(單點$35@6、套餐+$30@4)皮薄多汁,皮是脆的,算係咁!🔶小龍蝦蟹籽沙律(單點$35、套餐+$30)有好多塊紫菜,個沙律好特別,幾好味!入面好多小龍蝦肉,呢個可以試👍🏻店鋪全無加一,在門口的售賣機買票先,然後俾票個店員,坐底等食,同日本模式一樣!
北角新開了這間連鎖拉麵店,即叫即煮,不可以放耐!
唔算多款揀,麵只得兩款味:豚骨味、蝦味豚骨

🔶豚骨湯麵(單點$75,套餐$105)
拉麵爽口,不會太淋!濃濃的豚骨湯,不過比起蝦味是淡得多!
豚骨一般,有點硬,無咩味!
最欣賞個糖沁蛋,keep住流心!
豚骨湯麵

🔶蝦味味噌豚骨湯麵(單點$85、套餐$115)
加上改有粟米,令整碗麵甜啲,好味啲!
蝦味味噌豚骨湯麵

🔶煎餃子(單點$35@6、套餐+$30@4)
皮薄多汁,皮是脆的,算係咁!
跟餐餃子

🔶小龍蝦蟹籽沙律(單點$35、套餐+$30)
有好多塊紫菜,個沙律好特別,幾好味!
入面好多小龍蝦肉,呢個可以試👍🏻
跟餐沙律

蝦味味噌豚骨湯麵