2019-06-20 35 瀏覽
今日去港島做野,順便約左個朋友食晚飯等埋朋友放工就去搵食...行過呢間食博多拉麵店見到幾吸引又有位,於是我們就入左去試試呢間店原來是自助點餐的,在機點左食物就即刻嘟埋8達通俾錢喇~選擇不算多,我們好快就點好了食物一個別天神套餐,一個蝦味噌套餐套餐有一個小食:可選餃子或小龍蝦蟹子沙律我地兩樣都想食,就分別選晒兩個不同的小食 坐低一陣,好快就上了小龍蝦蟹子沙律細小的沙律,但真材實料,好多龍蝦肉同蟹子,配埋塊紫菜一起食更加美味😋😋可能係太肚餓開係 一上餃子時已經聞到超香餃子煎得香脆可口 皮簿餡靚 有菜有肉😋 好味! 忍不住一隻接一隻😋食食下,拉麵都一碗接一碗的送上別天神套餐的豚骨湯拉麵有溫泉蛋,豚肉不太肥又不太硬,好不油膩的肉,有木耳絲,爽爽的,豚骨湯味濃而不油,食得出鮮味,不是平日的味精咸味😌 而蝦味噌拉麵的都好足料 好豐富😋😋 金黃色的溫泉蛋一隻開兩邊 粟米 加一堆小櫻花蝦干 同三大片叉燒 睇樣叉燒好厚 但食落軟腍又入味 肥瘦適中 😋 湯底標榜係100%豚肉加水 食落一點都唔油膩 但味道十分濃郁 加上一堆小蝦干 令湯多了一種海鮮的鮮甜味😋 令每一口麵都充滿海鮮的味道麵軟硬適中 岩曬我
今日去港島做野,順便約左個朋友食晚飯
等埋朋友放工就去搵食...
行過呢間食博多拉麵店
見到幾吸引又有位,於是我們就入左去試試
選擇不算多,我們好快就點好了食物
一個別天神套餐,一個蝦味噌套餐
套餐有一個小食:可選餃子或小龍蝦蟹子沙律
我地兩樣都想食,就分別選晒兩個不同的小食
坐低一陣,好快就上了小龍蝦蟹子沙律
可能係太肚餓開係
一上餃子時已經聞到超香

食食下,拉麵都一碗接一碗的送上
麵軟硬適中 岩曬我的口味😊食食下 我們發現店主好細心 建議了多種食法 可以加七味粉同辣芽菜,加以增加辣的味道,又可以加上磨到極幼的蒜蓉蓉 加強蒜香味,仲有芝麻碎更加惹味😋
一碗麵 多種食法 岩曬我們呢d貪心的人😋
食完好飽好滿足😄
小龍蝦蟹子沙律
2019-06-18
小龍蝦蟹子沙律
2019-06-19 9 瀏覽
底好底同朋友是晚想試下呢間好近北角mtr站嘅拉麵店。拉麵店係自助購票,買完就可以坐喺度等食。叫左個豚骨湯麵配小龍蝦蟹子沙律。小龍蝦蟹子沙律都食要蝦肉同埋蟹子,感覺清新有口感,唔會膩。豚骨湯麵都幾好,麵底好大份,好夠飽。
底好

同朋友是晚想試下呢間好近北角mtr站嘅拉麵店。

2019-06-19 19 瀏覽
之前試過銅鑼灣同尖東既別天神 而今日夜晚唔係太肚餓想食拉麵就黎左呢間北角別天神試試😊 呢間拉麵店係全自助 先在自動售票機買票 但只接受八達通和信用卡 點餐後再坐著等候入坐 菜單既拉麵款式就只有兩款 分別是蝦味噌豬骨湯拉麵和豬骨湯拉麵🍜-🍜天神套餐: 豬骨湯拉麵配沙律豬骨湯味都足夠 較為中意吃別天神既拉麵 而沙律則是龍蝦沙律 好足料 紫菜配沙律又幾夾👍-🍜蝦味噌豬骨湯套餐配餃子豬骨湯不會太咸 櫻花蝦份量都足料 因為套餐的關係會有埋半熟蛋 熟得剛剛好👍

🍜天神套餐: 豬骨湯拉麵配沙律

🍜蝦味噌豬骨湯套餐配餃子

2019-06-18 8 瀏覽
日本拉麵應該好少人會抗拒,原因係好難搵到難食既地方,所以成日都想搵唔同既拉麵食,尤其👦🏻最鐘意食拉麵既日式叉燒🤤,有睇過之前既post既都唔會陌生🙈餐廳用左自助點餐機既形式,👦🏻同朋友一人揀左一款套餐,👦🏻就揀左蝦味噌套餐(蝦味噌湯拉麵加小龍蝦沙律);朋友就揀左別天神套餐(豚骨拉麵加餃子)。👦🏻一向都好鐘意食小龍蝦沙律,用紫菜包住黎食就無咁漏,如果就咁食可能會有少少漏啦🙈;而餃子就係煎既日式餃子,煎得少少脆,都係好食既。而拉麵👦🏻就鐘意食蝦味噌湯拉麵多啲,因為味道濃啲,加埋櫻花蝦同蝦味噌既湯,濃得黎又唔會好口渴,如果仲覺得唔夠濃味既可以加埋蒜蓉同辣芽菜令到個拉麵更加香、辣、濃,而日式叉燒都係👦🏻其中一樣好滿意既食物,因為整得好軟淋,食完唔會痴牙,日本叉燒真係好好食🤤每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 4 / 5環境 : 3.75 / 5外觀 : 3.5 / 5價錢 : 3.5 / 5服務 : 3.75 / 5 回頭率 : 3.75 / 5總分 : 22.25 / 30性價比:咁多位朋友仔可能會覺得拉麵一定會好貴,但👦🏻覺得呢間店既定價有點「佛心來的」,雖然唔係好平好平

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4 / 5
環境 : 3.75 / 5
外觀 : 3.5 / 5
價錢 : 3.5 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 3.75 / 5
總分 : 22.25 / 30

性價比:咁多位朋友仔可能會覺得拉麵一定會好貴,但👦🏻覺得呢間店既定價有點「佛心來的」,雖然唔係好平好平個種,但都比一般平,加上味道都唔錯,相信下次一定會再去🤤
2019-06-13
1 分鐘 (堂食)
  • 蝦味噌湯拉麵
  • 小龍蝦沙律
2019-06-18 21 瀏覽
放工同朋友去左北角站附近食晚餐,今晚想食拉麵,所以就揀左近地鐵站嘅博多拉麵別天神。出左地鐵站好快就揾到。舖頭座位唔多,而呢間拉麵店係自助點餐形式,買飛點餐。呢度可以揀拉麵單點,或者拉麵套餐。我就食左蝦味噌豚骨拉麵套餐,小食就揀左餃子。舖頭嘅店員有禮,仲設有Tempo紙巾,而唔係普通紙巾,感覺呢間餐廳都幾細心。等左一陣就有得食啦:餃子:夠熱蝦味噌豚骨拉麵:湯味有櫻花蝦味,加埋豚骨湯,都幾夾。總括黎講,係唔錯嘅一餐。

等左一陣就有得食啦:

餃子:夠熱

蝦味噌豚骨拉麵:湯味有櫻花蝦味,加埋豚骨湯,都幾夾。

總括黎講,係唔錯嘅一餐。
2019-06-14 45 瀏覽
今日要落北角搵表姐拎啲嘢,都唔知食乜好。係OpenRice揀咗好耐都揀唔到🤦🏻‍♀️兩條友仔行行吓見到匿間拉麵店,表姐話未食過,見OpenRice comment 都ok,所以就走左入去試吓喇。Menu同點菜都係喺門口嘅自動售賣機度買。兩條友叫咗兩個set。一個天神餐,一個就蝦味增豬骨湯set。跟咗佢黎試吓味,真係特濃同特辣🤣可能我唔係好食得辣,佢嘅辣芽菜真係唔講得少🤣天神套餐 - 豬骨湯拉麵☝🏻配沙律👇🏻—》😋濃濃嘅豬骨湯味,沙律配紫菜原來都幾好食另一個蝦味增豬骨湯set👇🏻 ~》糖心蛋正😋餃子 ~》👌🏻

另一個蝦味增豬骨湯set👇🏻 ~》糖心蛋正😋

餃子 ~》👌🏻
2019-05-07 192 瀏覽
多次經過都没有吃,今天突然想吃拉麵,就選了這間。原來像日本要在門口自行買卷,有些雞手鴨腳,部機有㸃玩我,好在師父出幫忙,終於成功付款。等候時見介紹湯底經長時間熬制冇添加味精及乳制品,果然,湯味濃且没有油淋淋的感覺,麵的軟硬度適中剛好合我口味。

2019-05-04
午餐
2019-05-02 137 瀏覽
有一晚,突然間想食拉麵就係咁,我去左別天神🤪貪方便的我,梗係叫個套餐,唔洗浪費腦力諗~最終叫左蝦味增拉麵套餐🍜 ($115)份量不算太大碗,但對我一個女生來說還是十分足夠的湯底味道不算太濃,蝦嘅分量都足但係一碗拉麵入面有一整隻糖心蛋係我覺得大大加分位!好多其他拉麵店都只跟半隻,唔夠喉啊🤢另外跟餐有四隻餃子🥟,味道就中規中矩啦~總括而言,個人覺得呢個價錢有更加好嘅選擇,但都可以試吓嘅,味道都唔差
有一晚,突然間想食拉麵
就係咁,我去左別天神🤪
貪方便的我,梗係叫個套餐,唔洗浪費腦力諗~
最終叫左蝦味增拉麵套餐🍜 ($115)
份量不算太大碗,但對我一個女生來說還是十分足夠的
湯底味道不算太濃,蝦嘅分量都足

但係一碗拉麵入面有一整隻糖心蛋
係我覺得大大加分位!

好多其他拉麵店都只跟半隻,唔夠喉啊🤢
另外跟餐有四隻餃子🥟,味道就中規中矩啦~

2018-12-08 330 瀏覽
昨天晚上去食咗間拉麵店,都係行過見到佢裝修幾似日本既拉麵店。細細間咁樣,望落應該都會幾好食,就入去試吓啦!揀咗一款豬骨湯叉燒拉麵,順帶一提, 你一間餐廳係唔收現金,只收八達通以及信用卡,因為所有交易都係用自助購票機去完成。 講返個拉麵,面底係我喜歡嘅幼面,硬度適中!至於個湯底,店家話冇落MSG同埋味精,我是飲過個湯底嘅厚度係比較杰身,但係都唔錯個喎。 調味料方面有芝麻,蒜蓉以及辣芽菜。我自己就好鍾意加少少蒜蓉同埋食大量嘅辣芽菜,芽菜夠晒辣,我都好滿意呢間餐廳。另外店家好貼心咁提供左tempo 紙巾以及冷麥茶同埋冷水比客人。加分位!但係由於店舖比較細所以坐得比較迫啲,同埋夜晚可能要等一陣位先有得食。

2018-11-05 664 瀏覽
今日友人話想食拉麵🍜相約我下午去附近新開既尼間博多尼間店已經有好幾間分店最近附近又開左,未食過當然要試下啦 店鋪不大只有大概十個位。平日下午人流一直都不多,可能因為價錢也不算平吧。門口有一部自助售票機揀選好直接八達通付錢,不收現金這也第一次在香港見到的位置全都是一段的拉麵店獨立一個個座位,沒有雙人或四人的桌子餐牌款式不多只有兩款拉麵和兩款套餐。而我沒有選套餐只單點了一個《蝦味噌豚骨🦐拉麵🍜》$85單點拉麵沒有半熟蛋要加錢或叫套餐。拉麵🍜即叫即上算是大碗的櫻花蝦超多好足料叉燒是瘦叉而且很少片。麵質相對比較淋一點,另外豚骨湯超重口味非常之鹹因為沒有辣拉麵選擇,店員話可加尼個辣芽菜,而我亦最欣賞佢尼個辣芽菜腌制得幾好食又夠辣吾加落拉麵到就咁食都正拍得住韓國泡菜。總括而言食套餐會抵食d有埋餃子或蟹子沙律同半熟蛋一隻,同埋本身拉麵份量不多。成間店得2種款揀款式來講真係好少而且拉麵本身太重口味吾係個個岩食價錢也不平。
今日友人話想食拉麵🍜相約我下午去附近新開既尼間博多
尼間店已經有好幾間分店最近附近又開左,未食過當然要試下啦

店鋪不大只有大概十個位。
平日下午人流一直都不多,可能因為價錢也不算平吧。

門口有一部自助售票機揀選好直接八達通付錢,不收現金
這也第一次在香港見到的

位置全都是一段的拉麵店獨立一個個座位,沒有雙人或四人的桌子

餐牌款式不多只有兩款拉麵和兩款套餐。
而我沒有選套餐只單點了一個《蝦味噌豚骨🦐拉麵🍜》$85
單點拉麵沒有半熟蛋
要加錢或叫套餐。

拉麵🍜即叫即上算是大碗的

櫻花蝦超多好足料

叉燒是瘦叉而且很少片。

麵質相對比較淋一點,另外豚骨湯超重口味非常之鹹

吾加落拉麵到就咁食都正拍得住韓國泡菜。
價錢也不平。

2018-09-26
2018-10-27 294 瀏覽
平時我都有去過別天神嘅其他分店幫襯,但就要跨區先食到。今次見到屋企附近開左分店,於是就好開心入去試。我兩個人入去試,一個食豚骨湯味、一個食蝦味噌湯味。豚骨湯:湯好香、濃、滑,再溝埋佢隨你加嘅辣芽菜,我覺得更好飲。至於,蝦味噌湯:湯裡面有淡淡嘅味噌味,唔太濃,剛剛好襯托出D蝦味,我覺得湯配搭啱啱好!但必吃推介係辣芽菜!不過,可能北角係住宅區,唔係休閒娛樂區;所以,拉麵價錢未必好吸引,店鋪人流亦未必會好多。

2018-09-06
  • 豚骨湯拉麵、辣芽菜
2018-10-18 331 瀏覽
之前試過銅鑼灣及灣仔的分店今天特意來試試北角的這一家。這家拉麵店已經全面電子化,要先在門口的售票機點餐,並以信用卡或八達通付款,這裏是不收現金的,請注意喔⚠️點餐後便可就坐等待拉麵的降臨!這裏的拉麵是沒有添加味精及奶類製品的, 十分適合我這一個對奶類敏感的人。而且辣芽菜是免費自行添加的,正中我這個芽菜控的下懷!我也跟着店家的建議加入了辣芽菜、蒜蓉及七味粉作了一個辛辣的口味,湯底濃郁,麵條硬度適中,只是叉燒比較薄及不夠入味。這裏美中不足的地方是沒有暖水或熱茶供應,香港有很多女士只喝熱飲的,尤其是在冬天或空調大的地方,希望店家能考慮一下加添熱茶供應。
之前試過銅鑼灣及灣仔的分店今天特意來試試北角的這一家。
點餐後便可就坐等待拉麵的降臨!

2018-10-18
  • 蝦味增豚骨湯麵
2018-09-12 350 瀏覽
Very nice Ramen at 別天神, the shrimp flavoured soup is really amazing ;) definitely recommending this Ramen shop to others!!

2018-08-06 531 瀏覽
7月下旬某個週六發現北角開了「別天神」分店,週日晚上就去了。分店跟銅鑼灣店大小、格局也差不多,座位沒有細數大約12、13個左右吧。菜單也是一樣:只有兩款拉麵選擇。我們二人都是點了蝦味噌拉麵,其中一個是套餐包括蛋和四只餃子餃子煎得有點燶拉麵、湯底都保持水準!櫻花蝦份量十足,好吃!最喜歡吃這個辣芽菜,少許辣又爽口。吃的途中巧遇哥哥一家三口也來等位,可惜店長說湯底只餘兩碗,所以哥哥他們只能留待下次了!那時候才只八點多就賣完,是太好生意還是新開業未掌握到預算呢?這家分店很方便,以後不用坐車去銅鑼灣吃啦!

餃子煎得有點燶

拉麵、湯底都保持水準!櫻花蝦份量十足,好吃!

最喜歡吃這個辣芽菜,少許辣又爽口。

2018-07-15