餐廳: 南記粉麵 (福苑)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (福苑)
資訊:

2023-03-21 669 瀏覽
東安去旺角有啲嘢搞,搞完時候都唔早,又肚餓,上海食個晚飯。 就諗起南記。我點了辣豬肉、招牌春卷和肥牛麻辣米線,整體來說依舊非常美味。首先是辣豬肉,厚切辣豬肉配上特有辣椒醬汁,讓人垂涎欲滴。接著是招牌春卷,外皮香,非常開胃。最後是肥牛麻辣米線,米線口感Q彈有嚼勁,麻辣味道加肥美的牛肉片,讓人回味無窮。除了食物之外,南記的姐姐都好親切友善。總而言之,南記絕對是一個不錯的選擇。食物美味、價格合理,勾起我好多回憶。真係想佢開多啲分店。

除了食物之外,南記的姐姐都好親切友善。

2023-03-21
2023-03-18 589 瀏覽
平時唔知食咩好 最鐘意食南記 例牌酸辣湯底 冬天食 熱辣辣 真係好正😂😂肥牛 春卷係膽 然後再加個餸 其實都幾貴 都要$6x😢😢 不過食得好飽 可以skip一餐🙈🙈🙈🙈
2023-01-19 939 瀏覽
呢排天氣凍凍地,真係要搵D湯暖下胃,「南記粉麵」最近新推出咗「胡椒•酸菜豬肚湯•雞扒米線」套餐真係要推介☺️👍胡椒•酸菜豬肚湯•雞扒米線,湯底採用特級黑白胡椒、爽豬肚、酸菜,真係好啱秋冬驅寒,食完成個人暖笠笠🤗🤗豬肚份量夠多,爽口、厚肉,帶點脂肪😋😋😋;雞扒即叫即炸,肉質嫩滑,帶有黑椒味道鷄皮炸到脆口正 正酸菜味道酸甜開胃又夠多一路飲湯咬埋酸菜yummy✨✨;旋風豆腐串索哂滿滿嘅胡椒湯嘅精華,一咬好重胡椒味爆湯汁 正紅胡椒•菠蘿特飲,無諗過可以菠蘿咁夾,紅胡椒香味獨特,微辛嘅味道加菠蘿梳打內嘅果肉,兩者夾埋真係幾好飲

2022-11-15 1160 瀏覽
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌗香港咁多間米線,暫時最鐘意食佢,好多人都鐘意3哥/譚仔,點解咁鐘意佢,因為佢個酸辣,唔會太辣,個酸係雪菜個隻酸。佢個春卷真心推,其他舖頭食唔到咁好食。佢d米線細細條,好食❤️❤️❤️🎈環境:🌕🌕🌕🌑🌑星期六日會超多印傭,幾個人食一碗麵🤣有d迫,平日食算ok,都叫有位坐😂🎈服務:🌕🌕🌗🌑🌑自助,都無咩服務可言,有人幫收碗,係未都叫服務😂😂😂🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕食親米線附近有佢,都會係first priority 😂
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌗

🎈環境:🌕🌕🌕🌑🌑

🎈服務:🌕🌕🌗🌑🌑
自助,都無咩服務可言,有人幫收碗,係未都叫服務😂😂😂

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
食親米線附近有佢,都會係first priority 😂
2022-10-25 865 瀏覽
芫茜同榴槤一樣,有人鍾意食,有人聞到氣味都已經怕怕。本人沒有特別喜愛但也不會抗拒,早前南記出咗芫茜蓉湯底米線套餐,見到幾特別所以試一試。因為外賣,所以只係普通汽水,唔知芫荽可樂到底會係咩味呢?至於草綠色的芫荽蓉湯真係好濃郁好好味,其實都幾開胃架,除咗有香口炸豬扒同爽彈嘅芫茜丸外,酥脆可口嘅豆卜同皮蛋都唔錯。
2022-10-15 912 瀏覽
今日去尖沙咀唸住食南記春卷既時候發現佢有新野食,推出期間限定「艇仔粉」套餐,上次期間限定既「茜餐」我都食左幾次🤣佢湯底用左大地魚和蝦精心熬製而成,每一淡湯都好有大地魚的鮮甜味道🤤濃香十足。可以轉粉麵不過我都係鐘意佢地既幼滑米線、有傳統配菜有紅腸、好多脆炸香口的銀魚仔同埋新鮮生菜,另外仲有我好鐘意既皇牌爽爽豬肉、同埋一心想黎食既招牌春卷,份量好足料😋感受到懷舊避風塘滋味,套餐仲有香辣shake shake炸魚皮超爽脆,加埋一杯芒果冷泡鐵觀音又唔會好甜I LIKE IT😍。#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat @namkeenoodle @chillchipr @isaac.chan_chillchipr#南記 #南記粉麵 #namkeenoodle #namkee #艇仔粉 #

#南記 #南記粉麵 #namkeenoodle #namkee #艇仔粉 #南記fans

南記粉麵
金馬倫中心57-59號,1樓
2022-09-25 795 瀏覽
食開米線都係食譚仔,今日經過見到南記,就入去TRY TRY,南記既選擇就冇譚仔咁多,小食既種類都比較少。但係米線既咬口反而好D,係彈口既唔會淋PAT PAT,而今次食左魚肉春卷,D魚肉都幾好夠味唔會腥,但係個湯又不及譚仔了,得個紅字同埋辣既感覺,冇麻既感覺。而我就叫多碟菜,都係一般麵店既級數啦,豉油撈生菜。飲品就試左個豆漿,但係豆漿就明顯似係開粉沖果隻啦。食物方面整體黎講就OK,可以接受啦。但係我最想佢改善既係唔好學人地買飛自取餐既個模式啦。送餐到來會好D,一個人食又要霸位又要買餐拎餐都好難搞。
2022-09-23
10 分鐘 (堂食)
2022-08-14 903 瀏覽
This store at MK is upstairs so if you are carrying lots of stuff or you have a stroller, think twice before you come. Oh… on a Sunday, the locals are outnumbered by the foreign maids…..Anyway as a coriander freak, I came here to try out their latest coriander meal that comes with a coriander coke. The soup base is made from blended coriander with maybe chicken stock. I did finished all the soup so I guess no MsG or at the very least very minimal. Yet I wish the soup base is stronger in terms

Anyway as a coriander freak, I came here to try out their latest coriander meal that comes with a coriander coke. The soup base is made from blended coriander with maybe chicken stock. I did finished all the soup so I guess no MsG or at the very least very minimal. Yet I wish the soup base is stronger in terms of the coriander flavour. The fried pork chop was nice. Wish they can have more of the coriander meatballs than the fried tofu. As with the coriander coke, it’s just coke with a top layer of blended coriander sitting on top. You can probably smell the coriander as you sipped through the straw but other than that, not much of a surprise.
2022-07-26 906 瀏覽
南記粉麵出左「芫茜蓉湯底米線套餐」都有一段時間,今日終於可以去試下伏唔伏。果套餐包左一碗芫荽湯底的米線同埋一杯芫荽可樂,令我好奇到底會係咩味呢? ⦁芫荽湯底米線選用一大堆芫荽磨成汁再融合果湯底度,另外仲有一堆新鮮芫荽。配料入面的豆卜比較硬,要浸係湯度耐d先得。而豬扒、皮蛋同芫荽丸味道都唔錯。 ⦁芫荽可樂飲落去有陣淡淡的草青味,有種飲緊五青汁的感覺,加上可樂本身甜味令到芫荽更易入口。可以一試,但唔會想再嗌。 整體來講,唔算好伏,只系青左D,會嚇親唔鍾意芫荽的朋友仔。🙈 📍南記粉麵地址: 旺角西洋菜街138號福苑1樓

⦁芫荽湯底米線

2022-07-26
芫荽蓉米線
芫荽可樂
2022-07-08 877 瀏覽
今日約咗朋友出旺角做尖🏋🏻,做之前去咗南記補充體力。咁多間米線舖,我對南記🍜可以話係情有獨鍾,三日唔埋兩日就想去食,如果唔係屋企同工作附近無南記,我諗我日日都會去幫襯。今日仍然都係叫我最愛嘅中麻酸辣辣豬肉春卷米線$54。味道一如以往嘅好,哩度嘅辣豬肉無論係外型同口感都好特別,成日都好好奇製法如何。春卷都係南記嘅人氣配料,口感軟熟,味道香口,百食不厭。旺角哩間南記環境乾淨企理,空間寬闊,枱同枱之間分隔得好開,坐得舒服,好滿足嘅一餐!

2022-07-05
2022-06-27 659 瀏覽
hello 歡迎大家入黎睇Clover_EatEatEat嘅食評,今日同大家分享一間餐廳:南記粉麵!係連鎖粉麵餐廳入面,南記嘅水準算係比較高嘅一間,因為返工位置附近有一間所以試一試呢間嘅水準!我今次就網上嗌左一樣嘢,雙拼清湯套餐(貢丸牛筋仲配生菜同嘢飲) 網上嗌有九折!。❀ 雙拼清湯套餐 $46呢個套餐有生菜,係用平時米線個兜,分量好多!而湯底方面,雖然係清湯 但係嗌左牛筋所以都有腩汁係入面,個味就唔會咁寡,牛筋分量都係好多同埋口感軟霖!必嗌!貢丸我覺得一般,唔彈牙有d粉。米線比較軟!岩我嘅口味!
今日同大家分享一間餐廳:南記粉麵!

❀ 雙拼清湯套餐 $46
外賣自取
2022-06-13 528 瀏覽
最近見到南記新出左芫荽蓉湯底米線🍜身為芫荽控嘅我 即刻就去咗試💚個湯底真係超級深綠 真係全部都係芫荽蓉 濃濃芫荽味 真係超足料!配料仲有芫荽豬肉丸 同一條條芫荽喺入面 茜味濃!
2022-05-23 730 瀏覽
平時除咗食譚仔之外🤣南記都係一個唔錯嘅選擇!今次見佢哋推咗個外賣火鍋包😜啱晒懶得準備材料嘅人aka我 價錢就真係唔平啦,唯有睇下好唔好食啦!清湯湯底外賣火鍋包半份 $190(2-3人)🥩 肥牛(12安士)雖然好薄身但份量唔少而且牛味都幾濃郁🫔 招牌春卷(9條)外面炸過,魚肉味夠鮮甜香口,保持到當年嘅水準!🐠 魚片(5片)厚度適中,魚肉味都夠濃郁,唔似急凍,抵讚👍🐮 牛丸(5粒)好大陣雪藏味,食咗半粒放棄咗🧆 貢丸(3粒)肉味濃郁,爽口彈牙,而且好大粒!🍢 墨魚丸(4粒)正常發揮,無咩特別🍡 魚皮餃(5粒)魚肉少鹹而且皮偏厚🐷 豬肉白菜餃(6隻)白菜多過豬肉,整體偏鹹但可接受🥬 西生菜(1袋)有半包菜都爛咗... 唯有自己加料🥫 外賣辣醬(5包)小妹唔食辣 .-. 屋企人話怕辣嘅建議唔好試🍲 清湯湯底(2碗)比想像中更濃郁,小妹額外加咗番茄同豆腐小妹Top 5之選:招牌春卷 > 貢丸 > 肥牛 > 魚片 > 墨魚丸⭐️ CP值:🐘🐘🐘⭐️ 打卡able:🐘🐘.5⭐️ 舒適度:N/A⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5(5 星為滿分)
平時除咗食譚仔之外🤣
南記都係一個唔錯嘅選擇!
今次見佢哋推咗個外賣火鍋包😜
啱晒懶得準備材料嘅人aka我

價錢就真係唔平啦,唯有睇下好唔好食啦!

清湯湯底外賣火鍋包半份 $190(2-3人)

🥩 肥牛(12安士)
雖然好薄身但份量唔少而且牛味都幾濃郁

🫔 招牌春卷(9條)
外面炸過,魚肉味夠鮮甜香口,保持到當年嘅水準!

🐠 魚片(5片)
厚度適中,魚肉味都夠濃郁,唔似急凍,抵讚👍

🐮 牛丸(5粒)
好大陣雪藏味,食咗半粒放棄咗

🧆 貢丸(3粒)
肉味濃郁,爽口彈牙,而且好大粒!

🍢 墨魚丸(4粒)
正常發揮,無咩特別

🍡 魚皮餃(5粒)
魚肉少鹹而且皮偏厚

🐷 豬肉白菜餃(6隻)
白菜多過豬肉,整體偏鹹但可接受

🥬 西生菜(1袋)
有半包菜都爛咗... 唯有自己加料

🥫 外賣辣醬(5包)
小妹唔食辣 .-. 屋企人話怕辣嘅建議唔好試

🍲 清湯湯底(2碗)
比想像中更濃郁,小妹額外加咗番茄同豆腐

⭐️ CP值:🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:N/A
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5
(5 星為滿分)
外賣自取
2022-05-19 424 瀏覽
💚 芫荽控出動啦❣️所有芫荽控聽住啦,最近 •南記粉麵🍜 •推出期間限定「芫茜蓉湯底米線套餐🌳」,記得把握機會去試啦😂~用大量芫茜熬製的芫茜蓉湯底,除了綠得誇張,散發出來的芫荽味同樣濃得驚人🤣~再配上芫茜丸、皮蛋和惹味的炸豬扒,大大滿足。最後不要忘記吃芫荽可口可樂,來個芫荽宴吧~南記粉麵 旺角西洋菜街138號福苑1樓 #namkeenoodle #namkee #芫茜蓉湯底米線套餐 #芫茜challenge
💚 芫荽控出動啦❣️

南記粉麵
旺角西洋菜街138號福苑1樓

2022-05-18
2022-05-16 440 瀏覽
次次食南記都會叫春卷,咁多年都一樣咁好味,春卷夠晒彈牙👍🏻👍🏻一碗有四條,其實真係好抵食,性價比好高💯個湯就比較清淡,通常我都會揀河粉或者米粉,男嘅嘅米粉幾好食㗎~比較爽口
次次食南記都會叫春卷,
咁多年都一樣咁好味,春卷夠晒彈牙👍🏻👍🏻
一碗有四條,其實真係好抵食,性價比好高💯