2017-12-03 173 瀏覽
難得同媽媽岀街食 因為星期日晚所以等位都等左45分鐘,但係係正常的 星期日多人行街但係坐到入去點餐,嗌左4樣野 漏單漏左2樣野,仲要係主菜!坐左大半個鐘先食左2個前菜小食,忍唔住問下侍應啲野食幾時到,開頭話廚房整緊啦 再等等。等左5分鐘就有個類似經理既人黎話唔好意思我地嗌既野賣晒。跟著就走開左。總括而言:食物質素又唔係好好,枱面又無抹乾淨,仲要漏單!真係無下次仲話係x假期2017推介行街行到咁攰,想食個晚飯都食唔飽。隔離枱啲人遲過我地都有野食。真心嬲,換來一個對唔住都無!
但係坐到入去點餐,嗌左4樣野 漏單漏左2樣野,仲要係主菜!
仲話係x假期2017推介
2017-12-03 120 瀏覽
食物水平比較強差人意,酸辣湯不熱,小籠包肉不鮮,酸菜魚不正中,擔擔麵似蔴辣拉麵。服務人員快手,但令人感到冇服務。上菜求其放低,差點掉下只有一個小妹妹不斷加茶可接受
服務人員快手,但令人感到冇服務。
上菜求其放低,差點掉下
只有一個小妹妹不斷加茶可接受
2017-12-01 180 瀏覽
很喜歡南小館裝修很舒適菜色也很好吃味道很讚香辣牛腩煲 : 煮得很爛,肉很入味也很肥美.實在太好吃了 每次都必點.黑松露河蝦仁 : 很清爽的,夏天去一定要吃這個,蝦仁滑滑的.特別好吃風沙小黃魚 : 一開始不敢吃,怕熱量太高,但是最後還是仍不住.蒜特別香,黃魚很入味,連魚骨都可以吃下去.很香很脆.豆漿勝瓜 : 特別鮮美,豆漿和勝瓜又健康,又好吃,也不用怕胖.無鍚小籠包 : 湯汁特別香,一籠完全不夠吃,基本上一籠一個人搞定.烤夫 : 鹵的很好,味道很讚.酒釀丸子 : 酒味很淡,但是很好吃 滿口的滋潤 很喜歡的店服務很好菜色清爽價格也很好,很推薦
很喜歡南小館
裝修很舒適
菜色也很好吃
味道很讚

蒜特別香,黃魚很入味,連魚骨都可以吃下去.很香很脆.

無鍚小籠包 : 湯汁特別香,一籠完全不夠吃,
基本上一籠一個人搞定.

烤夫 : 鹵的很好,味道很讚.

酒釀丸子 : 酒味很淡,但是很好吃 滿口的滋潤

很喜歡的店
服務很好
菜色清爽
價格也很好,很推薦
2017-11-09 434 瀏覽
地方容易找 地鐵一上去就有 地方大環境很好 設計也挺摩登的 是日客人有點少 雖然今次去的有點晚 但上菜速度挺好  不會等太久才有東西吃 一個人點了一小碗飯 一碗面兩道菜 味道挺好吃的 還有點撐  一個人叫得有點多 偶爾奢侈一回吧服務的話能看見服務員在身邊出現 要打包盒  加茶 收碟 一叫就到 服務員都站在客人能看見的位置 做事專心食物方面挑重點講吧 姜蓉雞   我這個從來不吃姜的人吃這個卻開了胃 沒有姜的那種刺激味道 入秋了多吃些姜也是很好滴看起來有點像椰蓉 又有些像肉松 不過配上雞肉真的還蠻好吃的也 很嫩 第二樣吃的是幹煸四季豆  調味料放太多了雖然口味還可以 但是不管怎樣還是把蔬菜本身的新鮮味道蓋掉了蔬菜本身的鮮甜才是最美味的 另外還想吃些點心後來點的鍋貼  中等水準吧  肉的味道調的不錯,可是得不夠香脆 不追求口感的話還是覺得不錯吃的 有一邊對著外面的 是大大的落地玻璃窗戶,讓人很舒服 總言之環境 服務加分 也沒吃到地雷菜 質素也算是不錯了
地方容易找 地鐵一上去就有 地方大

沒有姜的那種刺激味道 入秋了多吃些姜也是很好滴

第二樣吃的是幹煸四季豆  調味料放太多了
雖然口味還可以 但是不管怎樣還是把蔬菜本身的新鮮味道蓋掉了
蔬菜本身的鮮甜才是最美味的 另外還想吃些點心

後來點的鍋貼  中等水準吧  肉的味道調的不錯,
可是得不夠香脆 不追求口感的話還是覺得不錯吃的

有一邊對著外面的 是大大的落地玻璃窗戶,讓人很舒服

總言之環境 服務加分 也沒吃到地雷菜 質素也算是不錯了

2017-10-30
2017-11-07 244 瀏覽
每次坐電梯必定經過 平常也沒有特別留意而這次放工後打算和老婆出外吃飯附近很多的餐廳我們也是過了所以決定放選擇了這間特色上海菜試下味  菜單:#酸辣湯#  非常推薦 味道特別讚 是全晚最好吃的食物 感覺有點像是自己喝過的胡辣湯的感覺 酸辣的味道 濃稠的 很開胃#風沙小黃魚# 味道很讚 是兩條起點的 黃魚的外皮煎的很香脆的感覺 裏面的肉質很嫩 挺喜歡的 好吃#炒年糕# 年糕實在是讓我感覺太軟了 基本就沒有什麽嚼勁啊 調的味道是很香的 但是實在是不符合我的口感#蟹黃豆腐#豆腐很滑 蟹黃味道也很鮮嫩  但冷掉吃就有一點腥,這道菜可惜了。#金網生煎鍋貼# 這個味道一般 我覺得我也可以做出來 只是覺得很好看 哈哈哈哈#木耳秋葵# 沒啥特別 味道一般般 就味道酸酸的 就那樣吧還有想點的茶凍賣完了 不開心總結: 屬於上海菜中做的比較不錯的 價錢不算很貴 口味也很好不用多說 整體用餐非常愉快 以後抽空還會再來嘗嘗點心類的
每次坐電梯必定經過 平常也沒有特別留意

價錢不算很貴
 口味也很好不用多說 整體用餐非常愉快
以後抽空還會再來嘗嘗點心類的
2017-11-05 289 瀏覽
平時都冇乜打食評,但今晚忍唔住。晚上和小朋友去食,到達座位時,張櫈仲有一些飯粒,sofa也有,連張枱都油淋淋,救命。食物真係好一般唔在話下,最重要班後生仔侍應生在後面嘻嘻哈哈,夾雜好多粗口,好又怕我個仔學到,又令到成間餐廳cheap晒。我一定唔會再去呢間餐廳。如我朋友去我都會同佢陳說利害。
我同小小豬都好鐘意食小籠包,見返興趣班附近開左間新上海食店(又或者可能我,所以就入去食個靚午餐啦~ 新店環境都唔錯,好在我地早一步到咁就唔洗等位,估唔到未到午餐時間都已經好多人啦~ 小小豬話要自己揀下食乜先~ 藍莓乳酪就最啱小小豬口味~ 我就簡簡單單嚟一杯豆漿啦~ 四式拼盤係自己組合嘅,小小豬就話最鐘意食糖醋排骨,酸酸地又夠入味。我就比較鐘意那個花鵰醉雞,雞肉都幾嫩滑,而且帶有少少酒香添~ 小籠包控就當然要食小籠包,我地豪豪地叫左一份黑松露小籠包~ 認真我都覺得幾好食,粉皮唔算太厚粉,入面嘅肉又帶有黑松露香味,而且內裡仲保持雞湯肉汁,所以唔覺唔覺小小豬都密密食,我都只係食左一粒~ 我只係食一粒就緊係唔夠,所以就叫左小館五福拼滿足下自己~ 一籠一件又幾得意,啱晒我依啲想食多花款但又怕食唔晒嘅人呀~ 其實五款都好好食,不過我個人就比較鐘意蟹粉小籠包同埋鮮肉帶子小籠包多啲~ 最後嚟一個雪菜黃魚麵,依個就一定要俾個LIKE店員哥哥,佢見有小朋友同場,佢就主動提意我將魚肉分開上,因為怕魚仍然有未清得晒啲,如果到時混埋麵一齊,擔心小朋友會易食到骨

小小豬話要自己揀下食乜先~

藍莓乳酪就最啱小小豬口味~

我就簡簡單單嚟一杯豆漿啦~

小籠包控就當然要食小籠包,我地豪豪地叫左一份黑松露小籠包~

我只係食一粒就緊係唔夠,所以就叫左小館五福拼滿足下自己~

一籠一件又幾得意,啱晒我依啲想食多花款但又怕食唔晒嘅人呀~

最後嚟一個雪菜黃魚麵,依個就一定要俾個LIKE店員哥哥,佢見有小朋友同場,佢就主動提意我將魚肉分開上,因為怕魚仍然有未清得晒啲,如果到時混埋麵一齊,擔心小朋友會易食到骨,估唔到又幾細心哦~

食完正餐就當然唔少得甜品,所以我就南小館甜甜拼,兩款奶凍拼兩款甜點都幾抵食~

小小豬嘅係杏仁奶凍,佢話好好食,轉眼就食晒~

我就食芒果布丁奶凍,估唔到入面有勁多芒果肉呀~

甜點我仲揀左南瓜餅同紅棗糕,兩款都OK,不過小小豬就最鐘意南瓜餅,緊係啦...成個小南瓜咁賣相又靚又好味,我地一人一粒唔洗爭~

開開心心食飽飽,小小豬話下次帶埋DADDY再嚟食過,到時一人一籠小籠包!(係就好呀...我今日真係食唔晒喉,俾隻為食豬食晒呀)
  • 黑松露小籠包
2017-10-23 286 瀏覽
之前吃過hysan place 同葵芳的分店, 都覺得食物跟服務都不錯,這次來到康怡分店, 下次都係去返hysan 店喇。已經下午3時多,所以不用等位,見窗口位有2枱都無客人,就要求要窗口位, 但帶位就跟我們說窗口位是4人枱而不給我們,因為我們只2 人, 但她給我們的都是4人枱呢,算!而最不爽是他們的大垃圾桶就放在枱旁邊,雖然是有蓋的,但都不雅不衛生呢。先來了4小拼, 裡面有酵夫, 鎮江骨,涼拌秋葵雲耳,涼拌豆腐絲木耳絲。。。每樣都幾濃味, 對食清d 嘅我, over 左d. 南國薑蓉雞 ...好失望, 仲話咩名菜, d 薑蓉好鹹, 雞亦好鞋。老干媽炒年糕, 這個年糕都算chewy, 少少辣,就好汁。紅燒牛肉麵, 這個麵算最好食, 麵煮得硬度剛好。乾煸四季豆, 豆算炒得好, 亦不會很乾, 但亦很濃味。下次都係去返hysan 食。

老干媽炒年糕, 這個年糕都算chewy, 少少辣,就好汁。

老干媽炒年糕

紅燒牛肉麵, 這個麵算最好食, 麵煮得硬度剛好。

乾煸四季豆, 豆算炒得好, 亦不會很乾, 但亦很濃味。

下次都係去返hysan 食。
2017-10-23 127 瀏覽
今天下午不用返工,立即偷閒同另一半去食下午茶,叫左炒年糕同蔥油伴麵。炒年糕既年糕堅左d,但伴菜好吃,入晒味,蔥油伴都唔錯,不過油左一小小。之後再order左招牌小籠包,真係名副其實,高水平。小籠包皮薄,內裡載滿了湯,夾起時唔會穿,基本上好難穿,利害,湯熱辣辣,味道好,無得輸之作👍🏻👍🏻👍🏻。
2017-10-22 129 瀏覽
外公平常每天都來這裏吃午茶 ,今天有空我就一起陪他來,他說他每次來都先來一籠小籠包, 其他就按那日的心情,坐下來先喝一口茶 ,喝下去味道清香, 有一點驚喜。我先叫了一些點心和甜品,  外公就叫了個松子魚,說高興我來陪他 叫一個好東西給我嚐。吃東西期間服務員收碟, 倒茶都非常主動, 態度也很好,  笑容都很好, 看了附近除了茶木和元氣之外, 這間人氣也很相當,外公喜歡來這裏 ,所以希望他越做越好, 開發多一些新菜式  。剔了的幾道菜式, 以下是評價:【特色松子魚】168元一條 貌似是菜單中最貴的, 外公的推介 , 外脆裏嫩酸酸甜甜 ,很大一條,因點了太多 ,我們二人 雖然吃不完 , 但是口味還不錯,也算值得這個價錢   。【河蝦仁】蝦沒有腥味, 肉質飽滿和口感也好,軟嫩適中,不會太油膩的。 【黑松露小籠包】個頭比較小, 一口一個, 好味 這個真的好味 黑松露的味道咬開後, 香味撲鼻 香味俱佳 這個我好喜歡。【杏仁汁】是外公點的 ,我就拿去喝了一口, 不難喝, 只是我不喜歡杏仁的味道 。【酒釀圓子】一般 ,基本沒吃 ,有點稀, 無功無過吧  。 【生煎包】最後上的生煎包生煎包底子脆煎烹到位
外公平常每天都來這裏吃午茶 ,今天有空我就一起陪他來,
他說他每次來都先來一籠小籠包, 其他就按那日的心情,
坐下來先喝一口茶 ,喝下去味道清香, 有一點驚喜。
我先叫了一些點心和甜品,  外公就叫了個松子魚,
說高興我來陪他 叫一個好東西給我嚐。
吃東西期間服務員收碟, 倒茶都非常主動, 態度也很好,

剔了的幾道菜式, 以下是評價:

【特色松子魚】168元一條 貌似是菜單中最貴的,
 外公的推介 , 外脆裏嫩酸酸甜甜 ,很大一條,
因點了太多 ,我們二人 雖然吃不完 , 但是口味還不錯,
也算值得這個價錢   。

香味撲鼻 香味俱佳 這個我好喜歡。

【酒釀圓子】一般 ,基本沒吃 ,有點稀, 無功無過吧  。

【生煎包】最後上的生煎包生煎包底子脆煎烹到位,白白嫩嫩 蔥香與油香兼備肥瘦得當  。
2017-10-21 123 瀏覽
星期六在太古城吃午飯,通常很多地方都要排長龍,幸好見到這間餐廳不用排隊,所以入去試試。大部分服務員都十分年青,充滿活力,很快回應客人查詢和落單,也經常加茶,值得一讚。蝦肉餛飩麵味道偏淡。小籠包肉汁鮮味,但比其他的上海點心店還差一點點。上海菜肉餛飩很香菜味和肉味。至於甜品方面,我們點了紅棗糕,賣相十分精緻,但紅棗味不夠濃,濃味點會更好。可能我們今天點的都不是他們的招牌點心,所以味道普普通通,不算突出。下次試點招牌點心,希望會好吃些。

2017-10-21
  • 鮮肉小籠包
  • 上海菜肉餛飩
2017-10-21 131 瀏覽
約左其他部門既同事lunch,帶我去新地方!我都真係唔知康怡有間南小館!我地12:45左右到都仲有好多吉枱⋯⋯ 唔通因爲今日係星期一?!有二人lunch set,但女同事係小食的,所以選擇左散叫。有兩款小前菜,茶好香,似係玄米茶。小籠包皮薄多汁,春卷夠脆,不過餡較少,同埋無醬汁點。菜肉餛飩小小隻,易入口,有點清淡,宜加醋食。上海粗炒普遍都是偏油,這店的也是,加上不夠熱,要扣分!整體OK的,選擇算多。如果搵唔到地方食飯,去這店碰碰運氣啦!

有兩款小前菜,茶好香,似係玄米茶。

小籠包皮薄多汁,春卷夠脆,不過餡較少,同埋無醬汁點。

2017-10-16
2017-10-21 86 瀏覽
以前公司曾經請過我在同一間集團的小南國吃過 菜式的味道很棒 一直念念不忘不過食物的價錢比較貴 就再沒有去吃過男友告訴我南小館是同一旗下的就在記念日的那天叫他帶我去這裏吃飯這間的菜單的價格 比起小南國當然價錢比較親民細心的男友一早打去預先預約了 所以不用等位很快就可以進去一進門口擺著一架古老的單車 有種複古的味道裏面的裝修是淡雅的白色和抹茶綠為主色調望下去感覺很舒服一坐下就先來了幾款菜最先來到的有小館五福拼有五款不同的點心 各有特色  賣相鮮豔奪目很好很適合貪心的我各款也是很精緻下一款來的有酸菜魚和南瓜屯前者的菜除了酸菜和魚外裏面還有點水晶粉 都幾飽足的如果味道在酸一點就更好喜歡吃酸的東西而另外一款南瓜屯有椰香味,內芯是軟糯的豆沙餡甜而不漏 三件剛剛好蟹粉小粒豆腐是男友的最愛配了這個吃了兩碗飯 他全吃光了喜歡吃魚的我們玩還叫了騷炸龍利魚這個真的十分香口惹味外酥內軟  大推@那天不小心跌破了他們的一個杯 服務員聽我說地下被我弄翻了迅速就幫我們處理好碎片和濕地給回我一杯茶  態度都很好 十分有禮貌服務很優質 最重要是 點心和菜都好吃  上菜快  口味符合我 會推薦給朋友!
以前公司曾經請過我在同一間集團的小南國吃過

前者的菜除了酸菜和魚外
裏面還有點水晶粉 都幾飽足的
如果味道在酸一點就更好
喜歡吃酸的東西
而另外一款南瓜屯有椰香味,內芯是軟糯的豆沙餡
甜而不漏 三件剛剛好
外酥內軟  大推@

那天不小心跌破了他們的一個杯 服務員聽我說地下被我弄翻了
迅速就幫我們處理好碎片和濕地
給回我一杯茶  態度都很好 十分有禮貌

題外話/補充資料: 當天去的時候已有節日的裝飾 裝飾得很漂亮 很有萬聖節的氣氛~
慶祝紀念
紀念日
2017-10-09 245 瀏覽
兩個人在太古煩找上海菜, 就在康怡廣場 M樓出現了南小館。 還記得去年是另一間上海菜館, 今年已經轉了, 可能租金價格又升呢! 現今市道。 不過, 對於食客 , 只要味美, 自然就嚟幫襯啦! 嘅然我們想吃上海菜, 就試試無妨。點了的鮮肉小籠包 $48, 四喜烤麩 $48, 燻魚 $78。食鮮肉小籠包時千萬要小心呀! 伙計將小籠包放上時, 急不及待地馬上放進嘴, 嘩嘩嘩, 我中伏呢! 真的熱燙非常, 舌尖幾乎也長泡泡喇! 果然新鮮出爐,每個小籠包內充滿湯汁。四喜烤麩是菜館推介, 也是小弟極力推介, 當中主要有烤麩啦! 配以冬筍絲; 毛豆; 小香菇。 烤麩口感鬆軟, 外表沒有多餘汁醬, 食進嘴裡立即感覺甜甜醬汁溢出, 味道﹑口感同樣出色。
四喜烤麩
鮮肉小籠包
四喜烤麩
鮮肉小籠包
2017-10-08 157 瀏覽
身邊好多朋友都有食過呢一間雖然知佢個名叫做南小館但我哋就成日快快口講左系係小南館呀小館南小南國 今日咁啱大家都一齊放假就一齊出嚟食下一入到嚟 店員就會好齊甘大聲講歡迎光臨 好有朝氣我哋食飯嗰陣時系三點幾左右 咁啱原來佢下午茶有個優惠有8折好抵食 慳返唔少 枱上面放左d餐前小食 我哋坐低 食咗少少 再慢慢睇下個餐牌 入面d花生几好食香幾香味 首先第一道 叫左個黃瓜海蜇  海蜇 好大條  口感好爽口 酸酸既味道好食黃瓜就反而冇甘入味 醋味冇甘厲害平時少食菜 想食下菜 叫左碟蒜蓉白菜 幾新鮮 清清淡淡幾好本來想叫水晶肴肉 但係原來已經冇左只好選第二款 揀咗個 炸銀絲卷 唔會太油  配埋煉奶 忍吾住食左一大半蝦肉紅油抄手 有6隻 有點辣但不會嗆囗 朋友另外叫的薏米水 只有一點甜甜的  杯裏薏米也很多 原盅雞湯 入口清甜 食左甘多野飲埋湯差吾多好滿足同小南國係同一個旗下 不過呢間價錢就比較親民氣氛比較寫意 得閒可以約埋三五知己成日黎食都冇問題綜合啲菜 服務同環境 係可以再有下一次的
身邊好多朋友都有食過呢一間

同小南國係同一個旗下 不過呢間價錢就比較親民
氣氛比較寫意 得閒可以約埋三五知己成日黎食都冇問題
綜合啲菜 服務同環境 係可以再有下一次的
2017-09-19
1 分鐘 (堂食)
下午茶