2009-11-22 198 瀏覽
今晚都仲係凍凍地就同男朋友去食飯~落到街又唔想去食平時食開個幾間野....所以今次決定行遠d~行到太子就去左南北嚼見到門口好似好多人, 以為好好食~入到去見到吉台都唔多睇睇 menu, 碟碟計錢都唔緊要~叫既野食都不外乎:肥牛, 菜, 芝士腸, 海鮮類產品$26 兩碟肥牛 = 得10塊好似3隻手指咁闊, 1隻手心咁長既 size 既 肥牛, 又乾既~$68 墨魚滑 + 蝦滑: 過得去喇.... $62 貴花蚌: 係我地叫得最好味既1樣食品$26 得 14條芝士腸 (但係起碼都有1半係脆皮腸 >> 呃人!!!! )$5 豬紅 淡而無味!!!! $26 吊桶 同食膠無分別!! 又係無鮮味既!!!!!!!$26 牛柏葉: 不值一提!!$18 津白, 點左唔黎~$10 2 隻蛋$16 2位茶芥$38 醉雞湯底, 仲要比我發現碟雞有條好生猛既毛蟲!! total 計埋加一都理應 $333.3但係個waiter行埋黎話$367!!咁我一見條數唔岩, 就梗係同佢地講返架喇~點知計數個阿姐行埋計左2次都計唔岩條數同佢理論完之后, 佢就計到 $333 比我地!!總結: 雖然有 NO
今晚都仲係凍凍地就同男朋友去食飯~
落到街又唔想去食平時食開個幾間野....
所以今次決定行遠d~
行到太子就去左南北嚼
見到門口好似好多人, 以為好好食~
入到去見到吉台都唔多

睇睇 menu, 碟碟計錢
都唔緊要~
叫既野食都不外乎:肥牛, 菜, 芝士腸, 海鮮類產品

$68 墨魚滑 + 蝦滑: 過得去喇....
$62 貴花蚌: 係我地叫得最好味既1樣食品
$5 豬紅 淡而無味!!!!

$26 吊桶 同食膠無分別!! 又係無鮮味既!!!!!!!

$26 牛柏葉: 不值一提!!
$18 津白, 點左唔黎~
$10 2 隻蛋
$16 2位茶芥
$38 醉雞湯底, 仲要比我發現碟雞有條好生猛既毛蟲!!

total 計埋加一都理應 $333.3
但係個waiter行埋黎話$367!!
咁我一見條數唔岩, 就梗係同佢地講返架喇~
點知計數個阿姐行埋計左2次都計唔岩條數
同佢理論完之后, 佢就計到 $333 比我地!!

總結: 雖然有 NOW 睇, 但係... 無質素, 無服務可言!!!!
D野食又唔好食!! 自問本人食野唔奄尖!!
但係.... 真係好多野都係唔好食!
我同男朋友..... 都決定 BLACK LIST 南北嚼!!!!

2009-11-21
2009-11-16 133 瀏覽
剛入冬已經打左好幾次邊爐,熱氣到想死! 連經過光鍋店門口都有恐懼,想唔到呢度門口有間鮮果汁店,試左好幾次都有驚喜,第一次店員推介芒果加檸檬汁,聽落好似有D怪怪,試過先知原來檸檬汁可以吊起芒果甜味,反而比其他舖頭芒果汁加糖好飲得多,第二次試蛋白杏仁露,出奇地咁重杏仁味而且好滑溜,唔太甜,相當滿意,最後在店員推介下,外賣左支桂花蛋花馬蹄露,嘩! 呢支先最正,勁多馬蹄,用桂花糖所以好清甜,好潤,果真冇介紹錯,估唔到一間果汁店D糖水仲好過糖水舖,行過買支好過自己煲!
2009-11-16
$8 (其他)
  • 蛋白杏仁露,桂花蛋花馬蹄露
2009-06-10 76 瀏覽
其實好耐冇去食喇,不過食過幾次,真係好正,忍唔住想寫返。以前係做sales,收工都成10點,同同事or同場都好想放左工食餐好既。平時行過見佢有炭燒石蠔,而且又係川菜,o岩晒我胃口,終於有日試過,仲成日好想再食。除左hotpot同小菜,門口仲有個炭爐,燒串燒(豬,牛,羊,雞),燒茄子同埋石蠔,肉類串燒未食過,因為次次去到都賣晒,燒石蠔同茄子就好正,就算唔食辣,都建議叫少辣,淨蒜泥味略淡,叫親辣就夠咸夠味,不過燒石蠔唔係成日有,店家話d蠔唔靚就唔入貨,所以次次食D蠔都好肥。小菜方面試過既有水煮牛肉,茶香骨,荔芋墨魚卷,鐵板o者o者雞,砵酒牛肉,其他唔記得試過咩喇~ 水煮牛肉,荔芋墨魚卷同o者o者雞每次必食,再加茄子石蠔,絕對係水準之作。水煮牛肉上既雞蛋好滑,牛肉煮得剛剛好,一D都唔鞋口,花椒同辣油都係真材實料,如果怕辣就食面果D,嗜辣者一定要沾多少少辣油食,食埋底既娃娃菜,刺激到爆呀!唔食得辣既人千祈唔好食入面既娃娃菜,因為索晒辣油,食左會好大單!!!荔芋墨魚卷就烤得好香好脆口,入面既墨魚打得好彈牙,芋頭就令佢多左綿綿既口感,比起以前食過果D絕對係超班。o者o者雞連鐵板上,雞件滑嫩,配菜用
其實好耐冇去食喇,不過食過幾次,真係好正,忍唔住想寫返。

水煮牛肉,荔芋墨魚卷同o者o者雞每次必食,再加茄子石蠔,絕對係水準之作。水煮牛肉上既雞蛋好滑,牛肉煮得剛剛好,一D都唔鞋口,花椒同辣油都係真材實料,如果怕辣就食面果D,嗜辣者一定要沾多少少辣油食,食埋底既娃娃菜,刺激到爆呀!唔食得辣既人千祈唔好食入面既娃娃菜,因為索晒辣油,食左會好大單!!!荔芋墨魚卷就烤得好香好脆口,入面既墨魚打得好彈牙,芋頭就令佢多左綿綿既口感,比起以前食過果D絕對係超班。o者o者雞連鐵板上,雞件滑嫩,配菜用鐵板炒得香口,聞到都流晒口水。砵酒牛肉一般水準,冇乜驚喜,另外茶香骨都食唔出有茶香,可能因為我地食左水煮牛肉先啦~其他小炒都幾好食ga,好夠獲氣。
我個人就覺得呢度既小菜比火鍋出色,火鍋試過一次,麻辣湯底係做得比出面出色,不過火鍋料既新鮮度只屬一般。
2009-06-10
2008-11-27 81 瀏覽
北方盛產黑草羊,北京大街小巷除烤鴨外,掛牌賣羊蠍子的火鍋店隨處可見,是羊背脊位啜骨髓的風味小品,食味麻麻勝在得意。平日搭巴士到旺角一定會見到南北嚼,本來對火鍋館興趣不大,惟獨羊羯子全港只有她有賣,又看過食友的相片,聽說甲魚也可作火鍋用,每隻百二十元,抵吃,秋風天是時候進補。甫坐下已吩咐店方推出預留原整的甲魚,但「副計」卻看不著縱跡,店方說師傅不小心弄破了肝,掉棄了,肝也可挑破?當客人是傻的嗎。二話不說要取消單,店方連賠不是,又送來新鮮切的甲魚,一副心還在卜卜跳著的甲魚,這才像樣呢!(話時話心跳足超過十分鐘,真的不能小看甲魚生命力!)又叫下美國桶蠔、雪花肥牛、黃喉、雞子幾味,湯底老實地要了藥材清湯,這裡火鍋配料不貴,肥牛約一百元、其他幾味亦不過五十元左右,開至凌晨,真是愈夜愈精彩地痞館子。主打的甲魚自然鮮味,奈何裙邊非(火合)下(火合)的好料子,吃不出豐腴質感,始終炆、紅燒、乾燒才能發揮膠質效果。肥牛肉質細嫩,肉濃又帶點脂肪油甘,用作火鍋好吃,放在鐵板燒就更好味。內臟唔多新鮮,黃喉有發漲跡象、雞子打過水,不吃也罷,始終有著大魚缸養著白鱔等河鮮的地方,還是叫魚鮮最穩陣!至於羊蠍子,吃之無味

內臟唔多新鮮,黃喉有發漲跡象、雞子打過水,不吃也罷,始終有著大魚缸養著白鱔等河鮮的地方,還是叫魚鮮最穩陣!至於羊蠍子,吃之無味,棄之又不是,非北方的風味,在這裡老實地吃肥牛、河鮮可了,也不建議大家吃這蠍子。

對方作東,在此謝過!
街坊火鍋店的大堆頭創作
這個雪花肥牛收費合理
甲魚的生命力真強!心還在跳...
有Now TV
這個雪花肥牛收費合理
  • 河鮮
  • 肥牛
2008-11-06 51 瀏覽
南北嚼過往的食評全是吃火煱的,不過我來此反而是吃它的中菜,算是南北嚼在這裡的第一次非火煱食評哩!這天晚上找吃的地方,從旺角走到太子,來來回回,走累了,還未下定主意,最後來到荔枝角道,見南北嚼的招牌大大的,霓虹燈亮亮的,門外的食物廣告也頗吸引,就試試新地方吧!一坐下,周圍的食客都吃火煱,我們偏偏選吃中菜,是想有點白飯下肚吧!兩肉一菜是醬爆田雞、燒雞和咸菜胡椒豬肚。醬爆田雞一上碟時,那份濃濃的香,即時已告訴我沒選錯地方,鑊氣十足;田雞很少吃,比起平時常吃的豬牛類有所不同,所以更添食慾,加上下鑊的調味料和乾葱洋葱和蒜頭都炒得香噴噴,實在美味!燒雞雖然不是很特別,但伴上冰凍啤酒一起,又產生化學作用,難怪的,雞皮脆而肉質鮮美,都有齊燒雞應有的條件,沒有批評的地方了!最後是咸菜胡椒豬肚,是跟氣爐一起上的,咸菜很多,看樣子會不會很咸呢?吃下去又是另一回事,廚師已做過功夫,咸菜浸透去了濃濃的咸味,令咸菜味道剛好,加上胡椒的小小辣味,相得益彰,還有湯水可喝,只是豬肚少了點!要一提,這類較著重街坊的食店,招呼客人都較其他大店殷勤,感到人情味,也都是令人有再來光顧的意欲。

醬爆田雞好鑊氣
燒雞跟啤酒一起美味配搭
咸菜胡椒豬肚也有湯喝
2008-10-26 695 瀏覽
上兩週和同事在此慶生辰,。舊式菜館一間,吃味道不重裝修,有小菜和火窩作供應。大家看了一會後,已大致選好一個大概,不過最重要的,還是選一個好味的窩底,發現上次在深圳吃過的羊蝎子窩,竟然也在這裡見到。名曰「蝎子」,其實是羊的脊骨,完整的是由頸椎到尾椎一大條,不過看這個窩的份量,只得半截上下。稍為烘熱後,立刻手抓一件來吃,附在骨頭的肉不多不少,勝在肉質爽口,有一些還帶點筋,其羊味溫而不燥,吃這東西已有一些經驗,啃完其肉之後,要「粗暴」地撕開其骨,將骨內的髓抽出來吃。啜、挖、挑、吸....................總之用盡任何方法,那才完整的吃完一件。花這點功夫,起碼得到一份滿足感。順帶一提那個湯窩,採用「窩中窩」的設計,外圍的部份是帶點辣的紅色汁湯,中間同心圓的部份則是清湯湯底,基於其獨特的設計,只有中間部份是起氣泡的,外圍只作保溫之用,這樣作打邊爐實不太方便,於是吃完後便要換個「正常」的窩,下半場要做的,自然是烚下烚下。首先是同事H的指定動作 ------ 焦鹽雞軟骨一碟,不過說實話,用它來送啤酒,其效果確是不俗,實在香口和爽脆。其來貨的丸子、鵝腸和豬肉片也算不過不失的水平,多謝(得

首先是同事H的指定動作 ------ 焦鹽雞軟骨一碟,不過說實話,用它來送啤酒,其效果確是不俗,實在香口和爽脆。其來貨的丸子、鵝腸和豬肉片也算不過不失的水平,多謝(得?) 蔡San的「好介紹」,最近多了一些人 叫「魚卜」來玩火窩炸彈,好等在湯窩內爆開,濺濕一眾人仕的衣服,不過口感實在煙韌,也吃出鯇魚的鮮味,叫的肥牛是手切的,炆理不錯,牛肉味也很重,不過論到肉質,就沒有上次「高流灣」那麼細嫩了。

來多一碟切雞件,雞有雞味,肉亦夠嫩,建議不需灼得太熟,剛好「退紅」就收起,口感味道一流。跟著來的生蝦和田雞上桌時還是曉動的,雖然証明是十分新鮮,不過看下去,但同時亦有點側忍的感覺...............最後還來多一隻水魚,其裙邊的滑溜和其肉之鮮甜,將整晚的味道推向一個頂峰。

加上啤酒數枝,這一餐略有罪疚感的生日飯終於完結,每人約$150,雖然沒有點選一些飽食,總算是豐盛的一餐,價錢也很實惠。

2008-10-04 22 瀏覽
三人行來到南北嚼叫左個醉雞湯底...隻雞細份左少少.但勝在有湯底搭救好足藥材咪 ~ 材料稍微貴左少少...大約 $ 2 2 一碟起叫左手打三寶丸.美國肥牛.山根.雲吞.水餃.雞腸.牛柏葉冇時間限制..坐足 4 小時...場內有電視...邊睇劇邊打邊爐....正 !
三人行來到南北嚼
叫左個醉雞湯底...隻雞細份左少少.但勝在有湯底搭救
好足藥材咪 ~

材料稍微貴左少少...大約 $ 2 2 一碟起
叫左手打三寶丸.美國肥牛.山根.雲吞.水餃.雞腸.牛柏葉
冇時間限制..坐足 4 小時...

場內有電視...邊睇劇邊打邊爐....正 !
2008-02-14 3 瀏覽
今晚收工時, 老公突然話約埋細佬一齊打邊爐!!細佬介紹咗我哋嚟太子呢間「南北嚼」,呢度唔係任點任食架! 每碟唔同價, 普通食物由$12 至$30 左右,海鮮類、靚肥牛或特別食物就$30 - $128 不等,至於鍋底有25 款可以揀(鍋底款式請看最底部份), 價錢為$35 - 138 不等,醬油每位$10, 茗茶全免, 其他飲品另計。就咁睇個價錢都幾貴喎~~~ 呢度好得意, 坐底就會比呢盒醬油我哋任加, 除咗蔥花, 我咩都要咗啲! 啲辣椒仔同辣椒醬夠晒辣, 正! 今晚我完全冇落過單, 因為唔想用腦..........等咗好耐, 終於有得食啦~~~~~~~~~~~~~~ 細佬叫咗個「花彫醉雞鍋壹隻」($88), 好大隻雞喎~~~個湯底都唔錯, 不過當然唔夠自己屋企落既料咁足啦! 又叫咗呢兩碟幾好食又幾特別既嘢,一個係「芝士丸」($23), 另一個係「手打蝦子墨魚滑」($56),真係幾好味喎~~ 啲芝士好好味, 啲墨魚滑好彈牙喎~~! 好過叫啲咩牛丸、豬肉丸、龍蝦丸之類, 價錢都係差唔多架咋! 當然唔少得「西冷肥牛」! 呢個都唔錯!另外再叫咗碟「脆鯇片」($28)、「芝士腸」($26)、
今晚收工時, 老公突然話約埋細佬一齊打邊爐!!
細佬介紹咗我哋嚟太子呢間「南北嚼」,
海鮮類、靚肥牛或特別食物就$30 - $128 不等,
醬油每位$10, 茗茶全免, 其他飲品另計。
就咁睇個價錢都幾貴喎~~~

呢度好得意, 坐底就會比呢盒醬油我哋任加,
除咗蔥花, 我咩都要咗啲! 啲辣椒仔同辣椒醬夠晒辣, 正!

今晚我完全冇落過單, 因為唔想用腦..........
等咗好耐, 終於有得食啦~~~~~~~~~~~~~~

細佬叫咗個「花彫醉雞鍋壹隻」($88), 好大隻雞喎~~~
個湯底都唔錯, 不過當然唔夠自己屋企落既料咁足啦!

又叫咗呢兩碟幾好食又幾特別既嘢,
真係幾好味喎~~ 啲芝士好好味, 啲墨魚滑好彈牙喎~~!
好過叫啲咩牛丸、豬肉丸、龍蝦丸之類, 價錢都係差唔多架咋!

當然唔少得「西冷肥牛」! 呢個都唔錯!

另外再叫咗碟「脆鯇片」($28)、「芝士腸」($26)、
「炸枝竹」($16) 同「西生菜」($15),
啲脆鯇片真係好脆, 又勁大片, 係平時食既一倍大, 但有少少骨;
西生菜又出奇啲多同新鮮, 好甜(真係食到啲菜甜), 正!

至於本身啲雞肉都幾好食呀!
今晚我哋食清晒啲嘢, 埋單$398, 又唔係貴喎!
自助火鍋最少都要百二蚊位啦! 但呢度啲嘢新鮮啲、多啲喎!

同埋呢度既服務都算係咁, 雖然啲嘢嚟得慢啲,
但職員好好禮貌, 無論男女, 越高級服務越好!!
我諗有機會都會再嚟試下佢其他湯底同火鍋料!

2007-12-07 6 瀏覽
2007-12-06一行三人落去試吓(其實兩月前都試過一次)羊蠍子湯底:料足但係多味精手切手:夠肥似雪牛羊雜:低食花膠:低食水魚:新鮮都好大隻牛展:細碟得十片黃喉:都OK鷄脾姑:大碟低食三支黑啤全程六佰幾如果湯底小啲味精就可以好D食完兩粒鐘我依家都好口干
羊蠍子湯底:料足但係多味精
湯底其
羊雜
手切牛
2007-11-19 7 瀏覽
大家可以睇到前幾個有我寫既食評"企鵝豬豬(非會員) 日期: 2006 年11 月24 日"一年前人均消費係$80,一年後食差唔多既野要$150琴晚再介紹朋友去,貴左好多!!湯底都係羊蠍子,最貴都係手切肥牛一碟!啤酒$10支,飲左兩支,又叫左罐$8罐既黃老吉,無叫任何海鮮,埋單竟然要$600(4個人乍)!如果$150一個人我諗仲有其他更好既選擇以後都唔會再去啦
大家可以睇到前幾個有我寫既食評

一年前人均消費係$80,一年後食差唔多既野要$150

琴晚再介紹朋友去,

埋單竟然要$600(4個人乍)!

如果$150一個人我諗仲有其他更好既選擇

以後都唔會再去啦

2007-09-04 10 瀏覽
尋晚有位女性朋友生日,係到訂左間房!10 個人埋單$24xx。湯底2個,1 螺頭雞腳湯,2 鴛鴦湯。食左2隻龍蝦刺身(每隻2斤幾),象拔x刺身(3斤幾),羊蠍子,2碟手切肥牛,其餘都是普通野,Beer 1打,汽水半打,綠茶半打。湯底試得出無味精,龍蝦及象拔x只要新鮮就一定好食,不用多講。羊蠍子係羊脊骨炸香,幾有特色,但味道無特別,可以一試。手切肥牛就非常得,同新東記,方榮記有得比,絕對首選。個蝦滑就差到不得了,垃圾。其餘野就一般!埋單埋左3次,頭2次話計錯數,最後$24xx埋單,個朋友話呢到好熟,唔會呃佢,唯有照埋。總括黎講,如果黎宵夜,試下其他湯底,2碟手切肥牛(每碟$108),一碟菜,幾支Beer,為左碟手切肥牛我會再黎!
尋晚有位女性朋友生日,係到訂左間房!
10 個人埋單$24xx。
湯底2個,1 螺頭雞腳湯,2 鴛鴦湯。
食左2隻龍蝦刺身(每隻2斤幾),象拔x刺身(3斤幾),羊

2007-02-20 7 瀏覽
原本想去小肥牛,但因為無位,所以轉移玉步去呢度試。第一次去,坐正有電視前,好正,可以一路睇一路食。叫咗個清湯拼沙嗲湯底。好大鍋,所以個爐唔夠滾,要用個蓋蓋住先水滾囉!沙嗲湯底就一般,唔夠濃,不過清湯幾香,又無味精。珊瑚蚌好爽好新鮮。手切肥牛($108)好甘香,肥瘦適中,食落有牛味,好好味。手打蝦丸麻麻,有D"o拿" 口,可能加jor 太多chemical 令D丸彈牙。豬腰都係"o拿"到咩味都無。水餃唔錯,蝦肉比例均勻,又食到冬菇絲同木耳絲。豬生腸好味,夠淋唔"un"。我覺得黑牛柏葉好"un"呀,不過媽咪就話夠咬口。鵝腸幾甘香,不過一熟咗就縮晒水。服務抵讚,因為D野好耐都未黎,催吓佢地,佢地立刻幫你睇睇,又賠個不是;見我地個爐唔夠火,又會埋黎睇& explain why 我地個爐唔夠滾。
原本想去小肥牛,但因為無位,所以轉移玉步去呢度試。
第一次去,坐正有電視前,好正,可以一路睇一路食。

沙嗲湯底就一般,唔夠濃,不過清湯幾香,又無味精。

珊瑚蚌好爽好新鮮。
手切肥牛($108)好甘香,肥瘦適中,食落有牛味,好好味。
豬腰都係"o拿"到咩味都無。
水餃唔錯,蝦肉比例均勻,又食到冬菇絲同木耳絲。
豬生腸好味,夠淋唔"un"。
我覺得黑牛柏葉好"un"呀,不過媽咪就話夠咬口。
鵝腸幾甘香,不過一熟咗就縮晒水。

2006-11-24 10 瀏覽
今年八月已經想留言讚佢架啦,估唔到Openrice要到11月先可以留言俾呢間野~首先呢間火鍋店既樣有點"爛",入面既侍應又金毛又長髮,我地3個女仔入去時真係有d驚果晚同兩個朋友叫左個羊蠍子火鍋,我地唔明咩叫羊蠍子,個幾個男侍應好有耐性咁解答我地(雖然個樣有少少惡),又教我地正確既食法~食食下又會幫我地斟茶同換碟,一流既服務!!講返野食,所有野都唔錯,激讚既係個羊蠍子湯底,我地3個女仔都不顧儀態咁羅住大大夠骨係到食~~跟住有個侍應話請我地飲汽水~每人一支~其實仲有其他湯底選擇,下次一定再去過~個人覺得雖然格調麻麻,但係服務,食物真係好好,同朋友聚舊吹水都係一個唔錯既選擇!

其實仲有其他湯底選擇,下次一定再去過~

2006-11-05 20 瀏覽
羊蠍子原來係羊既脊骨,煮得一d都唔'蘇',而且d骨仲'林'到可以咬開黎食,個湯底d味又夠濃...唔錯唔錯
2006-11-05 5 瀏覽
夜晚同一大斑同事走黎e度宵夜真係好抵食...d魚皮餃同d丸最好味d蜆同蟶子都好鮮!!!最岩用黎hotpot...yummy一斑人去邊食邊吹水真係唔錯~
夜晚同一大斑同事走黎e度宵夜
真係好抵食...
d魚皮餃同d丸最好味
d蜆同蟶子都好鮮!!!
最岩用黎hotpot...yummy
一斑人去邊食邊吹水真係唔錯~