2008-04-05 27 瀏覽
食晏時間(12:30pm-1:00pm)去食晏,見到得個兩檯人,仲以為自己好好彩(因為其他千兩排十世都排唔到).食完賣單既時候,用信用卡找數.個侍應將我張卡給第二台簽,搞到要再印多次給我簽,到宜家我都唔知有無收我double.要留意,當時只有兩檯.我都唔知多幾檯佢地會搞成點.令我最唔開心既就係佢竟然連一句道歉都無.佢完全唔覺得自己錯囉.連給第二檯簽左個張單都好似唔想給我keep.大佬,如果銀行收多左我我都要有個張野去證明架.同朋友分享今次經驗,佢地都話試過佢地既服務,上菜勁慢,要等一個鐘頭先有一客三文魚壽司.上既時候仲講埋晒d唔係理由既籍口黎敷衍佢囉.一句講晒,唔好去.

要留意,當時只有兩檯.我都唔知多幾檯佢地會搞成點.

一句講晒,唔好去.
2008-03-19 19 瀏覽
15/3 星期六放工後同男友去試下新太陽廣場既千有幾好食,唔駛等位入到去只見迴轉有十幾人到啦,唔FULL,餐牌得4頁紙,又冇圖睇,真係唔知食乜好, 種類又少呢!放迴轉上既壽司來來去去都係果幾碟, 我地食左都有十碟到, 包括有三文魚,吞拿魚,帶子,八爪魚,尤金魚等...埋單$176總結:相比下和花亭種類多囉, 但千襾賣點係新鮮同手握壽司

總結:相比下和花亭種類多囉, 但千襾賣點係新鮮同手握壽司
2008-03-17 4 瀏覽
之前朋友介紹我去IFC嗰間食過,都知價錢唔平,唔會好似一般d壽司店咁十幾蚊有交易,不過一分錢一分貨,d用料梗係唔同d啦,星期五晚睇concert之前就去Sun Plaza新開嗰間試吓。七點幾去到唔駛排隊,唔似IFC嗰間任何時間都排歺死!我哋先食槍魷魚同蟹腳壽司,好好味,跟住有生帶子、生牛肉同甜蝦,碟碟都好大件同肉厚,而且好新鮮甜美。我老公特別鍾意三文魚子壽司,所以叫咗兩碟,我食咗一件覺得d三文魚子好咸,有d失色!!!去得千両梗係要食tuna魚腩啦,我哋點咗$48兩件cheap cheap嗰款試吓,碟tuna魚腩壽司一嚟就令我眼前一亮,因為件魚腩係粉紅色嫁,唔係深紅色,一睇就知好肥美,果然一口咬落去,勁滑,d魚油喺個口度好甘香,一流。食完一輪,人開始多,我哋亦準備最後一擊,再食洋風扇貝同甜蝦,點知等咗十分鐘,追order再等五分鐘都唔嚟,唔通人一多就攪唔掂?!最後唯有放棄!埋單時以為元氣咭免加一,點知Sun Plaza呢間無,明明IFC嗰間有嫁,唔通兩間有唔同???

2008-03-10 4 瀏覽
星期六8/3/08下午約2:15到,唔駛等位,以為星期六下午會好多人,可能佢係尖沙咀呢個商場位置麻麻地...坐上見壽司枱上唔係太多壽司..但都OK可接受啦,陸續都有壽司出...價錢比姊妹店元氣貴少少,而食物的款式也同元氣很相像...but anyway只要好味就得...佢件飯細細件,好似三文魚壽司,一件可以擺晒入口,件三文魚前後都拖晒地,又新鮮...下次都會再幫襯....
下次都會再幫襯....
2008-02-21 6 瀏覽
本來諗住去板長,但可能新開張太多人,6點半去到都要等成20張枱,咁聽聞千兩都唔錯,所以過黎睇下有無位點知7點去到,完全無人等位,入到都見到都唔係好多人,坐低揀野食先覺得有問題,1. 首先,價錢貴,三文魚兩件都$14,最平玉子都$122. 種類少得可憐,壽司加埋得20樣,軍艦得6樣,手卷都係得幾種,連天婦羅都無,成本menu加埋得果4頁,真慘3. 無相睇,就算迴轉見到果碟都唔知係乜,都唔知自己食緊乜坐左大半個鐘,轉黎轉去都唔知有乜食,最後只係食左5碟(三文魚,魷魚,玉子,油金魚,仲有一碟唔記得),都要$100,在慘不忍睹的情況下,我地決定返返去板長食,果然係明智的決定我諗以後除非尖沙咀無野食,淨返呢間,我先會再食,唔怪得知到走成7:30都係坐唔滿喇...原來又貴又唔特別好食,在附近咁多食店,聰明人都唔會黎呢到...

1. 首先,價錢貴,三文魚兩件都$14,最平玉子都$12

3. 無相睇,就算迴轉見到果碟都唔知係乜,都唔知自己食緊乜

2008-02-21 4 瀏覽
行完街見呢間千両無圓方咁多人等位,於是一試,等了約二十分鐘就有位但係order枱,坐落阿女想轉坐迥轉位,就是同帶位的哥哥講想轉枱,佢好有禮貌地叫我地等等,有客埋單就幫我轉,約十分鐘後我地就轉左枱,壽司的賣相真係十分精美,而且幾新鮮,見佢餐牌介紹鱈長蟹於是叫了鱈長蟹味噌湯,D蟹肉好'梅',D湯又好咸,不值一試,須然只是$30,其他壽司都唔錯,但價錢偏貴,末能盡慶而歸。
(非會員)
夜晚七點半去到門口,初時諗住會好多人排隊啦。點知去到門口無人排隊,一入去就有位坐。眼望見店裡坐位空空如也,大概只有一半滿。睇完個餐牌都心知不妙了,不明點解個menu咁少款式,而且價錢又咁貴。好多人都覺得貴價既壽司一定有番咁上下啦,誰不知這不是一般的事實。這裡的三文魚壽司兩件要$14,差不多貴其他的50%。可惜價錢貴得來不好食,片魚生又薄又唔新鮮,連我最喜歡食呑拿魚朋腩都弄得不知所謂。侍應又常常傾計,等了幾分鐘都無人理。最後點了六碟收我一百六十蚊,真係有點過份。我寧願去超市買壽司食也好過來這裡食。做日本菜不是只靠裝修,而是要明白顧客需要的日本料理,要有新鮮材料,創意,食物色香味俱全才能會有口碑。不外如事的"千兩",永不回頭!!!
不外如事的"千兩",永不回頭!!!
2008-02-02 5 瀏覽
千両是元氣壽司的尊貴版暫時在香港只有二家店約了Suki去看尖沙咀電影,就在尖沙咀這家吃過晚飯再去看六點到了千両,只有寥寥數人到了差不多七點,巳經座無虛席了為了減肥巳經很久沒吃好料,跟Suki發了瘋似的狂點貴價壽司極上金槍魚刺身...前菜–味噌青瓜...前菜–枝豆...超級鮮味的油甘魚刺身...是晚每人平均HKD180,是有點小貴,但食物素質真的值得!不過…就此一次而巳我還是會去和花亭及峰壽司多一點,這兩家的壽司在我而言巳經很不錯了!http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=9704179
千両是元氣壽司的尊貴版
暫時在香港只有二家店
約了Suki去看尖沙咀電影,就在尖沙咀這家吃過晚飯再去看

六點到了千両,只有寥寥數人
到了差不多七點,巳經座無虛席了
為了減肥巳經很久沒吃好料,跟Suki發了瘋似的狂點貴價壽司

極上金槍魚刺身...前菜–味噌青瓜...前菜–枝豆
...超級鮮味的油甘魚刺身...

是晚每人平均HKD180,是有點小貴,但食物素質真的值得!
不過…就此一次而巳

2007-12-26 21 瀏覽
聖誕節book唔到其他地方食,就即管來千兩試試他們的壽司。壽司味道和板前差唔多,價錢亦差唔多,但是種類比較少,連我最愛的炸蠔都無,這就超讓人失望,餐牌又沒有相片,的確是比其他壽司舖差一截。整體上無驚喜,我想不會再去千兩,因為種類實在太少。
聖誕節book唔到其他地方食,就即管來千兩試試他們的壽司

整體上無驚喜,我想不會再去千兩,因為種類實在太少。
2007-12-23 6 瀏覽
與老友充飢後再衝刺,因為趕緊時間,order枱也照坐,打開餐牌文字多過相,一點不吸引,而款式不多,食慾急降。胡亂點了幾款壽司,油甘魚、甜蝦、海鰻、中金槍魚腩壽司、辣味三文魚軍艦、加州卷。給以上的評語只是普普通通,沒有一款突出,尤其是辣三文魚,蒜味重過辣,圍邊的紫菜也不脆。炸軟殼蟹-細細隻,炸夠算脆口。三文魚刺身-厚切有口感,但不是肥美。大家都不夠飽,但已無可再選,唯有叫了三款雪榚,南瓜、紅豆及綠茶來填飽肚子。除了選擇少,對侍應們的服務也不敢恭維。

炸軟殼蟹-細細隻,炸夠算脆口。
三文魚刺身-厚切有口感,但不是肥美。

除了選擇少,對侍應們的服務也不敢恭維。
(非會員)
死因:(1) 後生的香港師傅極度自負,以為自己後生做倒師傅就唔聽阿頭講野,仲要幾個後生師傅係度細聲講大聲笑,絕對有違日本人認真既精神(2) 我五幾半去到,全場只有三枱客,佢竟然都可以漏單,漏單都唔緊要,我再同佢講想追番,但食完11碟野都未黎,所以迫住要取消(3) 取消order果陣個員工既態度真係極度麻麻,勁漏單一句唔好意思都無(4) 即叫即做既壽司,第一兩舊大細不一得誇張,第二個軍艦真係勁細舊(5) 食之前我都知佢同元氣有關,但真係唔洗cheap到用番元氣既鰻魚醬掛? 你收哩個價錢,唔該俾d應有既服務啦(6) 終於講到味道了,收$40一碟,味道口感新鮮度都係勁普通,我絕對唔介意你收得貴,但真係唔值囉結論:唔好去呀!
死因:

結論:

唔好去呀!
2007-12-16 10 瀏覽
今日放左工行左一陣街,正心大心細唔知食乜既時候,經過尖沙咀新港中心附近,見到有人派傳單,走埋去攞番張,原來係間壽司店千兩,睇到佢話有註場日籍師傅主理,以我同燒肉飯祟日嘅心態,當然第一時間去試下啦!入到去有如入左日本既壽司店一樣,不停有好熱情既歡迎聲,日本師傅會同食客傾計,整左D新野又會問下客人食唔食.....果種氣氛簡直Wonderful!!呢度嘅WASABI都寧捨唔同,好明顯係自已磨果種,新鮮到暈!呢款Toro真係超新鮮,我地一共食左3碟,肥美到不得了,又無筋,隔左一陣個口都依然有魚油嘅甘香!只係$48一碟咋,仲有兩舊,平時去板前、峰壽司果d度食,起碼都要$35一舊,真係抵!

肥美Toro
軟殼蟹手卷既飯同蟹都係熱架,仲有一舊厚厚既牛油果,紫菜又脆卜卜,好好食呀!
一睇呢碟加洲卷果樣就知佢好食到不得了啦....真係無得彈!
2007-12-13 13 瀏覽
曾經去過IFC第一分店,地方雖小,但有「驚艷」之感覺,食物新鮮,感覺獨突,日本人也蠻多。得知TST都開了新店,便急不及待一個人去幫襯。裝修:是很美觀舒適。至於食物,坦白說,只是比一般好一點。當天點了sushi特價中Toro (HK$25), 海膽, 油甘魚, 三文魚子,加州卷,三文魚sushi及蜆miso soup.這裏的食物價格都比其他店貴一點,最平都要HK$14一碟。當日最欣賞是特價中Toro sushi, 那個價格與質素的確美味。蜆miso soup大碗好飲。各HK$40一碟的海膽sushi, 雖沒有臭味,但感覺一般。HK$40一碟三文魚子軍艦,OK.加州卷$18-幾大份,但好像sushi jyo比這裏更好吃三文魚sushi$14-魚片幾大份,味道OK油甘魚- 不好吃其實自己最頂唔順是小廚們常常說以為是日文的日文,我覺得好煩。埋單HK$180. 有一張HK$30 coupon平日來非晚飯時間可用,這樣的話或許會再來,否則還有其他選擇。奇怪的是,當晚有點拉肚子。

這裏的食物價格都比其他店貴一點,最平都要HK$14一碟。

加州卷$18-幾大份,但好像sushi jyo比這裏更好吃

三文魚sushi$14-魚片幾大份,味道OK

油甘魚- 不好吃

奇怪的是,當晚有點拉肚子。
2007-11-25 15 瀏覽
終於到千両吃壽司了﹗而且星期六的晚上竟然不用等位,真開心。一坐下就覺得很舒服。試過的迴轉壽司店的座位都是密密麻麻的,坐得很擠迫,不過這裏的座位空間十足,不錯。我們試了幾款︰玉子︰不熱,不過味道都不錯,少少juicy。辣味三文魚︰男友至愛,和元氣一樣好味,夠麻油香,比元氣多了一些蟹子。油甘魚︰一般,不夠肥美。軟殼蟹手卷︰雖然軟殼蟹很油,不過份量不少,而且熱騰騰的,很好吃﹗槍魷魚︰比普通魷魚好吃。帶子︰都蠻有鮮味的,而且肉質新鮮。鰻魚︰不是即燒了,比其他店遜色。最驚喜的是wasabi,我倆都覺得很好吃,很新鮮。環境當然無可挑剔,服務生有禮,雖然壽司的選擇不多,但也不失為一個吃壽司的好地方。
終於到千両吃壽司了﹗而且星期六的晚上竟然不用等位,真開心。

我們試了幾款︰

玉子︰不熱,不過味道都不錯,少少juicy。
油甘魚︰一般,不夠肥美。
槍魷魚︰比普通魷魚好吃。
帶子︰都蠻有鮮味的,而且肉質新鮮。
鰻魚︰不是即燒了,比其他店遜色。

2007-11-11 13 瀏覽
早兩日﹐朋友帶在我去在哩間新開o既店食飯﹐佢話哩一間係高級版o既『元氣』﹐佢食過一次覺得好好味﹐叫我一定要一試﹐所以我地Lunch Hour就去在食o勒。Lunch唔多人﹐見佢仲有好多位﹐我地坐迴轉﹐見佢係運輸帶上面o既款式一般﹐但睇樣都覺得好靚!! 咁一邊食﹐有再order一D係運輸帶上無o既o野食﹐食得幾開心﹐好好味。貴佢就係貴D﹐唔係一般壽司店﹐D魚大大件、好鮮味﹐飯唔係用機壓﹐而係D師父仔用手握出黎o既。同埋有個日本人坐係我地隔離﹐D師父仔都可以用簡單o既日文同佢地溝通。然後尋晚﹐另一個朋友聽完我咁講﹐佢又好想試下﹐所以尋晚我又去在一次﹐我覺得夜晚食又係另一種感覺﹐夜晚運輸帶上面o既款式多好多﹐好好味﹐我朋友仲好大聲講話D魚好鮮﹐佢o既款式比其他店如『元氣』、『壽司亭』、『元祿』多好多﹐我地食在D是日推廣o既魚﹐然後仲Encore在一次。但當然D壽司有咁o既水準﹐價錢絕對係會貴D﹐佢o既海膽手卷係要$40一件﹐但海膽份量多﹐食到底都仲有海膽﹐一般三文魚、吞拿魚就比較遜色﹐因為佢地其他魚係仲好味過一般款式好多。當然﹐如果Lunch去黎咁食法﹐一定覺得貴﹐一個Lunch竟然食百幾二

當然﹐如果Lunch去黎咁食法﹐一定覺得貴﹐一個Lunch竟然食百幾二百蚊壽司﹐但如果食晚飯﹐以咁o既Quality算係非常合理啦。我地總共食在2碟刺身﹐大約11碟壽司