2019-08-15 520 瀏覽
今日突然好有興致去做下遊客mood,就黎左食個1點“早餐”,打下卡咁.搵個位泊車都好難,前後一條街、餐廳岀面都泊滿唒車,兜左勁耐先搵到下面一個標位😂35度我行左5分鐘就已經有啲辛苦如果夏天係地鐵行到上黎,都幾辛苦,成大條斜佬,帶定水行😂.另外想説説特別的服務態度,真係唔知好嬲定好笑,有人話唔該落單,回應是粗聲粗氣的“咩呀”,我在對面看是笑竟然真係咁夠膽講 “咩呀”😂😂😂,但當事人表情當然是無奈😂😂.1️⃣溫泉蛋日式咖哩豬排飯 $70⭐️⭐️⭐️⭐️意想不到不是招牌都算做得幾好,豬排係吉烈豬排黎,炸得幾香脆,咖哩都唔辣,份量都幾多.2️⃣常餐 $62 (另+$8十字奶)⭐️⭐️⭐️我都係第一次食依個價既常餐,個湯底都特別,純白色,重牛尾豬骨味,豬排煎得好香,但係不值這個價.環境:6/10服務:2/10好味指數:6/10回頭率:2/10
如果夏天係地鐵行到上黎,都幾辛苦,成大條斜佬,帶定水行😂
1️⃣溫泉蛋日式咖哩豬排飯 $70
⭐️⭐️⭐️⭐️
2️⃣常餐 $62 (另+$8十字奶)
⭐️⭐️⭐️
環境:6/10
服務:2/10
好味指數:6/10
回頭率:2/10
2019-08-15
2019-08-03 420 瀏覽
I have ordered delivery for noodles with soup but they missed out the soup. Instead of rectifying the problem, they insisted soup was packed and neglected Customer’s need. In short , delivery was wrong and they have given bad service. It’s not worth going back.
外賣送餐
2019-07-19 528 瀏覽
今日下午,我走到黎西營盤揾野食。據說,因為中環租金太貴,有此心酒吧食肆向西移到西營盤經營。行咗一陣俾我揾到一間好有「80時代feel」嘅「十字冰室」。店內座無虛席,店外有一條小人龍。我相信呢間冰室應該吾錯,所以決定食呢間野。我一邊排隊,一邊google下「十字冰室」同「十字奶」有冇關係。原來兩間野都係屬於”Lark Group”。Menu不複雜,食擇選擇尚算豐富。我揀咗食常餐,試試牛奶湯煮意粉。賣相不錯!牛奶湯夠滑夠香,意粉十分爽身。再配埋凍檸茶及炒蛋多士,好飽肚!

Menu不複雜,食擇選擇尚算豐富。

我揀咗食常餐,試試牛奶湯煮意粉。

賣相不錯!

牛奶湯夠滑夠香,意粉十分爽身。

再配埋凍檸茶及炒蛋多士,好飽肚!

2019-05-29 1033 瀏覽
正所謂,練拳不練功,到老一場空餐廳掌廚應該深明依個道理,日日夜夜都苦練刀功,日子有功,先有本領切出2mm厚度的豬扒就算加左比豬扒本身還要厚的炸粉,仍然薄如蟬翼刀功之高,非一日可以練成的曾經,我以為日式咖哩吉列豬扒中伏嘅機率係零我錯了我真的錯了我實在太年輕了我更加唔應該以為意式芝士焗雞扒就真係意式焗,其實掌廚都幾有潛質,港式豉油西餐當意式,連自己都呃埋,依下嘢,真係唔是個個都做到唯一,佢無呃我嘅係佢話佢剩係焗雞,意粉係無焗嘅,所以佢將一塊焗到燶嘅雞加啲豉油汁放係意粉旁邊總結:1)店家擁有神乎奇技嘅刀法 2)首創日式咖哩都有伏嘅先河3)原來有意粉就可以叫意式乜乜,咁我轉跟飯,佢咪違反商品說明條例4)我都知今時今日同餐廳老闆講良心係嘥氣
正所謂,練拳不練功,到老一場空
就算加左比豬扒本身還要厚的炸粉,仍然薄如蟬翼
刀功之高,非一日可以練成的
曾經,我以為日式咖哩吉列豬扒中伏嘅機率係零
我錯了
我真的錯了
我實在太年輕了

總結:
1)店家擁有神乎奇技嘅刀法
2)首創日式咖哩都有伏嘅先河
4)我都知今時今日同餐廳老闆講良心係嘥氣
  • 不推薦
#十字冰室 (西環)西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖-----花生醬🥜厚西多士($28)西多煎得外脆內軟 但又唔會過分油膩 一上檯就見到面頭有一塊大牛油 好heavy好邪惡但係又好正😈中間ge花生醬伴有花生粒 唔係純粹得醬 令整體西多士口感提升-常餐:十字牛奶豬骨湯意粉配香煎豬扒、牛乳炒滑蛋、牛油多士($62) 意粉個名好長 好似好威威咁 但係其實湯底無咩🐂牛奶味又無咩豬骨味🐷倒是有d味精味😂好在豬扒非常厚切 又煎得香嫩 先挽回一分 牛乳炒蛋炒得非常幼滑 奶味濃郁 可惜炒得唔夠乾身 太多汁令到擺隔離ge牛油多士都濕左少少🤷🏻‍♀️-----👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻(西多價錢都可以接受 但常餐係茶餐廳黎講真係好貴 仲貴過翠華😨)👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowsaiyingpun
#十字冰室 (西環)
西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖

#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowsaiyingpun
2019-04-15 477 瀏覽
門面有霓虹燈引人注目,尤其高街外藉人士特別多,較欣賞獨有港式的味道。員工4到5位,分工不明顯,未能各司其職。由入座、下單到結帳,除了等候時間較長,員工都不太懂得應對。注意⚠️這個是完整的一個餐。事緣點了2個相同的餐,但有一個餐卻遺漏了雞扒,對於冰室大同小異的餐點,不明出錯的原因在那。毫不專業的後補奶茶滑,相信用了十字奶。但咖啡完全不能接受,認為比例出錯,比快餐店的還要差。除了用餐出現一連串的混亂及錯誤,十字冰室還有其特色或賣點,只要員工培訓加強就好。幸而,地點佔優,叮叮和我到附近大街小巷穿梭,一洗頹廢,換來美好假日。

員工4到5位,分工不明顯,未能各司其職。
由入座、下單到結帳,除了等候時間較長,員工都不太懂得應對。

注意⚠️這個是完整的一個餐。

毫不專業的後補

奶茶滑,相信用了十字奶。
但咖啡完全不能接受,認為比例出錯,比快餐店的還要差。

2019-04-05
$40 (早餐)
2019-04-02 355 瀏覽
大食妹約咗朋友仔去龍虎門行山,出發之前一於嚟一個豐盛嘅早餐,OpenRice左一陣就決定去試吓佢好出名嘅十字冰室呢間冰室真係好旺場,朝早九點幾去已經冇位,都要等15分鐘先可以入座坐低就即刻嗌返個豐盛嘅早餐食,落單之後上菜都算幾快大概五至10分鐘就已經黎齊啲嘢啦<十字牛奶豬骨湯意粉配香煎豬扒,牛奶炒滑蛋及牛油多士$44> (好味:3.5/5) (抵食:3.5/5)豬骨湯底幾好食,真係有牛奶嘅味道,估計係真係落咗十字奶落去煮嘅滑蛋都OK滑,豬扒就有少少太乾,多士普通貨色喇<仿鮑片火腿絲通粉配牛奶炒滑蛋及牛油方包$40> (好味:3/5) (抵食:3.5/5)火腿絲通粉就真係麻麻哋啦,同出邊絕大部份嘅茶餐廳都係一樣,冇咩特別滑蛋都滑ge,牛油方包就。。。你懂的早餐都係大概40幾蚊貨仔,唔算平但係都唔叫好貴,食得飽嘅起碼食完有力行山先喇

滑蛋都OK滑,豬扒就有少少太乾,多士普通貨色喇

滑蛋都滑ge,牛油方包就。。。你懂的

早餐都係大概40幾蚊貨仔,唔算平但係都唔叫好貴,食得飽嘅
起碼食完有力行山先喇
$50 (早餐)
2019-04-02 450 瀏覽
◾️懷舊十字奶 - 十字冰室Cross Cafe❤️◾️——————————————————————呢間冰室賣點係十字奶🐮🍼佢皇牌餐($62)嘅炒蛋同黑松露炒蛋都超正 岩我心水🤤佢嘅牛尾通有大大舊牛尾 一上枱個時嚇親我🤩本身🐰小編都係飲開好立克 阿華田個d 但佢主打牛奶 所以就試左佢嘅奶茶 無論係凍定熱 味道夠 澀味適中 口感香滑 不錯👍🏻個火蹆爆蛋菠蘿包($26)隻蛋係流心嘅 不過我建議試黑松露炒滑蛋菠蘿包($29)🙈總體黎講可以bookmark!🔖注意⚠️:佢有儲印仔優惠-The gimmick of the Cross Cafe is its self-produced Cross Milk. The scrambled egg is super good. The black truffle lovers can try the black truffle scrambled egg🍳in the . As its milk is renowned, I have decided to try the milk tea☕️. It doesn’t disappoint me! It is
◾️懷舊十字奶 - 十字冰室Cross Cafe❤️◾️
——————————————————————
注意⚠️:佢有儲印仔優惠
The gimmick of the Cross Cafe is its self-produced Cross Milk. The scrambled egg is super good. The black truffle lovers can try the black truffle scrambled egg🍳in the . As its milk is renowned, I have decided to try the milk tea☕️. It doesn’t disappoint me! It is smooth and the tea and milk are in good proportion😋. Surprisingly, macaroni in the tomato🍅 ox-tail soup is served with a large piece of ox tail. Also, I recommend the black truffle scrambled egg pineapple bun($29). It’s time for bookmarking! 🔖
Reminder⚠️:collect stamps on rewards card to get free meal
火腿爆蛋菠蘿包
  • 黑松露炒蛋
2019-02-25 236 瀏覽
十字牌帶起好多回憶,自小媽媽買朱古力奶或者牛奶都好鐘意買佢。源自小島嘅牛奶廠開冰室,水泥牆、鐵窗花、地磚,仲有霓虹招牌,一番懷舊風味。叫咗個樽裝朱古力奶,同當年嘅味道完全一樣!加埋童年回憶,更加覺得枝朱奶好飲。另外仲叫咗個芝士焗豬扒飯,炒飯底配茄汁,蕃茄汁底酸甜度剛好,本身已經好滋味,再加上豬扒較厚身,食落juicy。提一提嘅係餐廳幫襯嘅人都唔少,好彩食物上枱速度夠快,如果唔係繁忙時間真係有排等。

2018-12-19
2019-02-21 177 瀏覽
充滿兒時回憶嘅一個品牌,好開心見到佢哋仲會改革,延續落去,呢個世界日新月異,唔搞啲新意思,都真係好易被遺忘~行到餐廳入面見到,運送鮮奶嘅架都用嚟做埋裝飾同埋儲物,好有味道~冰室嘅炸粗薯條樽裝可口可樂,完美配搭... 薯條熱辣辣,外脆內溶~當然唔少得要嘆番支十字牌樽裝鮮奶啦~太陽蛋,半生熟恰到好處~仲有創新口味,士多啤梨脆脆乳酪~朋友飲馳名忌廉溝鮮奶~😋就係覺得十字只有鮮奶,換上檸檬水嘅感覺怪怪地~🤣黑松露炒蛋近年大熱,足料,連澳門茶記名菜牛尾湯通,呢度都有,足料而茄湯濃郁~懷舊風味隨處可見~
當然唔少得要嘆番支十字牌樽裝鮮奶啦~
太陽蛋,半生熟恰到好處~
仲有創新口味,士多啤梨脆脆乳酪~
朋友飲馳名忌廉溝鮮奶~😋
就係覺得十字只有鮮奶,換上檸檬水嘅感覺怪怪地~🤣
黑松露炒蛋近年大熱,足料,
連澳門茶記名菜牛尾湯通,呢度都有,足料而茄湯濃郁~
懷舊風味隨處可見~
2018-12-29 263 瀏覽
回母校探訪後跟校友吃下午茶,於是到 L 喜愛的十字冰室。店內更提供充電位,平日非繁忙時間可以有一個舒適的環境用手提電腦工作都不錯。L 點選瑞士雞翼撈辛辣麵加一杯熱香濃奶茶,甜甜的瑞士汁配中和了辛辣麵的辣。熱奶茶用十字奶沖,茶味剛剛好而且很滑。雞翼皮表面有芝麻,吃時份外香口及有口感。至於校友選了一客皇牌餐,有香濃蕃茄牛尾湯通粉配黑松露炒滑蛋及牛油多士。牛尾很腍,蕃茄濃湯亦都很美味。黑松露炒滑蛋味道剛好,蛋味沒有被黑松露完全蓋過及牛油方包烘底更不用額外收費,抵讚!薑汁燉奶更是寒冬下的佳品。薑味沒有完全蓋過奶味。用十字奶做的特別香滑。裝潢重現六十年代的老西環,份外有風味。憑餐單一個月內再光顧可以享有88折優惠,又多一個藉口給 L 再吃炒蛋及燉奶了。
回母校探訪後跟校友吃下午茶,於是到 L 喜愛的十字冰室。

雞翼皮表面有芝麻,吃時份外香口及有口感。

牛尾很腍,蕃茄濃湯亦都很美味。

裝潢重現六十年代的老西環,份外有風味。

2018-11-18
  • 燉奶
2018-12-28 157 瀏覽
細個嗰時好鍾意飲牛奶其中香港出品既十字牛奶係我之愛係西營盤高街既十字冰室就是用咗十字牛奶既生招牌住係西環 一於黎個weekend brunch 試試先所謂十字冰室好多食品都同十字牛奶有關牛奶抄旦三文治十字牛奶豬骨湯意粉十字牛奶燉鮮奶常餐同皇牌餐都有好多人食皇牌餐有蕃茄牛尾湯通粉牛尾湯好濃郁加黑松露炒蛋加多士好味道! 奶茶香濃另外還有其他飯及湯麵茄汁焗豬扒飯都好好食豬扒唔會太硬抄飯底都好香飯後甜品十字牛奶薑汁燉奶 好滑
細個嗰時好鍾意飲牛奶

抄飯底都好香

飯後甜品
十字牛奶薑汁燉奶 好滑
2018-12-28 132 瀏覽
公司附近有間用十字奶做主打嘅十字冰室,我由細細個就喜歡飲十字奶,因為佢奶味香濃,既然咁近有間十字奶做主打嘅冰室,梗係要去試下啦!依度有好多選擇,三文治嘅蛋會用十字奶去煮,仲有好多懷舊午餐,例如鮮茄焗豬扒飯,肉醬意粉等等,我太耐無食焗豬扒飯,決定叫一個,再加支芒果木瓜十字奶。芒果木瓜十字奶有淡淡嘅芒果同木瓜味,真係兩種味都飲得出架,同時亦有牛奶嘅香濃。至於個鮮茄焗豬扒飯,熱辣辣,鮮茄醬好足,啱晒鐘意撈飯嘅我。而豬扒有兩大塊咁多,而已好冧,真係有懷舊嘅味道。依度實在有太多十字奶嘅食物,我下次要再黎試下個牛奶炒蛋!

依度實在有太多十字奶嘅食物,我下次要再黎試下個牛奶炒蛋!
2018-12-19
2018-12-28 146 瀏覽
被餐廳的霓虹光管設計吸引而來,地面環境不大哦,基本上都坐滿食客。有機會要等一等位哦!而且要爬一條長斜路上來,體力較差的,要長一點時間才可到哦。我點了個皇牌餐($62)朋友點了個常餐($59)皇牌餐有牛尾骨湯通粉,份量是多的,因為碗很深。湯底相對似羅宋湯,不過牛尾骨非常入味,肉很腍,還黏著少許膠質,是補骨膠原之選。跟餐有方包及黑松露炒蛋。黑松露混於蛋中,每一口都吃到少少的黑松露味。朋友的常餐是豬扒豬骨湯意,從賣相看不難估到是出前一丁的豬骨湯底,一問之下,真是不過也好,至少好吃!我們都點了奶茶,凍飲+$3, 不過茶味不濃,不是港式茶餐廳的奶茶。又點了個炸薯條黑松露蛋黃醬($38)薯條剛炸,又熱又脆!至於松露蛋黃醬就是伏位!本人是薯條配蛋黃醬首選的食客,蛋黃醬和茄汁,我必選蛋黃醬。但食物一上枱,只看顏色已經知道不是蛋黃醬,一吃之下還帶酸的,就是用了沙律醬充當蛋黃醬了,既影響了松露的味道,與薯條也不夾。扣分扣分!總結:牛尾骨湯通粉可取!薯條道免了。
被餐廳的霓虹光管設計吸引而來,
地面環境不大哦,
基本上都坐滿食客。
有機會要等一等位哦!
而且要爬一條長斜路上來,
體力較差的,要長一點時間才可到哦。

我點了個皇牌餐($62)
朋友點了個常餐($59)
皇牌餐有牛尾骨湯通粉,
份量是多的,
因為碗很深。
湯底相對似羅宋湯,
不過牛尾骨非常入味,
肉很腍,還黏著少許膠質,
是補骨膠原之選。
跟餐有方包及黑松露炒蛋。
黑松露混於蛋中,
每一口都吃到少少的黑松露味。
朋友的常餐是豬扒豬骨湯意,
從賣相看不難估到是出前一丁的豬骨湯底,
一問之下,真是

不過也好,至少好吃!

我們都點了奶茶,
凍飲+$3,
不過茶味不濃,
不是港式茶餐廳的奶茶。

又點了個炸薯條黑松露蛋黃醬($38)
薯條剛炸,又熱又脆!
至於松露蛋黃醬就是伏位!

本人是薯條配蛋黃醬首選的食客,
蛋黃醬和茄汁,我必選蛋黃醬。
但食物一上枱,
只看顏色已經知道不是蛋黃醬,
一吃之下還帶酸的,
就是用了沙律醬充當蛋黃醬了,
既影響了松露的味道,
與薯條也不夾。
扣分扣分!

總結:
牛尾骨湯通粉可取!
薯條道免了。
2018-12-27 119 瀏覽
朋友叫我去食十字冰室,之後都有見人係ig story post 過。我第一次去,我地一行去到門口就俾佢個霓虹燈牌吸引,裡面的設計都十分懷舊,同時又十分現代,用色主要係黑白色。我很喜歡這種設計既懷舊又現代的設計。我去到先知道原來所有野都是十字牌鮮奶製造所以叫做「十字冰室」。 我地兩個人叫左個常餐,皇牌餐,一杯雲呢拿焦糖奶昔同埋一個熱燉奶。常餐是十字牛奶豬骨湯意粉,但我轉左通粉,個湯底有好濃十字牌牛奶味本身鐘意牛奶幾我覺得好好食,下次想試下食番意粉個奶昔超好飲估唔到茶餐廳會有奶昔飲,真係有d特別,有d外國風情feel雲呢拿加埋焦糖真係好好味!奶昔仲有少少碎幾餅乾! 我朋友的皇牌餐的黑松露雞蛋超好食,我好想叫多個。最後,去廁所都好特別,係唐樓的門黎哈哈下次有機會都想再黎,仲有好多食物未食呢

本身鐘意牛奶幾我覺得好好食,下次想試下食番意粉

個奶昔超好飲
估唔到茶餐廳會有奶昔飲,真係有d特別,有d外國風情feel
雲呢拿加埋焦糖真係好好味!奶昔仲有少少碎幾餅乾!

我朋友的皇牌餐的黑松露雞蛋超好食,我好想叫多個。

最後,去廁所都好特別,係唐樓的門黎哈哈
下次有機會都想再黎,仲有好多食物未食呢
2018-12-15