2021-11-15 544 瀏覽
十字牛奶細細個已經開始飲, 奶味又香濃又夠滑, 有十字牌冰室梗係要去食喇!🥰之前食過佢地既沙嗲牛肉米粉, 唔係講笑, 真係好好食, 奶白色湯底 + 惹味沙嗲牛肉 + 極有口感既米粉, 非常好食! 雖然好食, 但今日要試下其他款式!😅今次都係去今早餐, 叫左蘿宋湯鮮牛肉通粉 + 火腿炒蛋多士!😋 蘿宋湯超濃, 又多渣, 鮮牛肉好腍唔鞋口, 又大舊, 啖啖肉, 口感極豐富!😋 炒蛋又香又滑, 都好食, 唯獨多士硬左啲啲! 呢度既檸檬菜蜜仲要唔駛加錢, 超正!

2021-11-12
$40 (早餐)
今日突然好想食蕃茄湯, 諗起上次去十字冰室仲未食到佢嘅皇牌餐, 今日趁住去西營盤做嘢嘅機會, 去食個午餐<十字皇牌餐>大食妹嗌左份十字皇牌餐十字皇牌餐包括一碗香濃鮮茄燴牛肋條湯通粉、黑松露炒滑蛋、牛油多士, 仲有一杯嘢飲, 非常豐盛香濃鮮茄燴牛肋條湯通粉嘅蕃茄湯底非常濃郁, 味道甜甜地, 裏面混合左少量雜菜, 有啲似羅宋湯, 但唔辣嘅通粉軟硬適中, 混合濃郁嘅蕃茄湯一齊食, 非常唔錯牛肋條都有完整三舊, 口感軟身, 但同樣入味黑松露炒滑蛋又香又滑, 啖啖都食到黑松露, 而且充滿蛋汁牛油多士亦都夠熱, 牛油分開另上, 想落幾多自己話事嘢飲方面大食妹就嗌左凍咖啡少甜少冰, 雖然咖啡口感幾順滑, 但大食妹依然覺得有少少過甜
<十字皇牌餐>
大食妹嗌左份十字皇牌餐
通粉軟硬適中, 混合濃郁嘅蕃茄湯一齊食, 非常唔錯
牛肋條都有完整三舊, 口感軟身, 但同樣入味
黑松露炒滑蛋又香又滑, 啖啖都食到黑松露, 而且充滿蛋汁
牛油多士亦都夠熱, 牛油分開另上, 想落幾多自己話事
  • 十字皇牌餐
2021-11-06 327 瀏覽
在開飯網上找到這間老字號「十字冰室」,購買如下食品:1. 冰火菠蘿油好難食,好似隔晚麵包,一拿上手D菠蘿包的表面個層70%跌落,都唔知咩叫做「冰火」,係咪隔咗幾晚,莫名其妙???2. 生炸雞脾配薯條雞脾炸到過火,有點硬,只係食咗小小,可為生炸。薯條無跟茄汁,比咗沙律醬。3. 十字滑奶茶 - 好淡味,好似一杯分兩杯再加冰無法想像會係如此難食, 結果只食到30%。以為老字號,應該好食,點知係唔得,唔好花錢去購票,請勿嘗試!希望佢地識得改善。
在開飯網上找到這間老字號「十字冰室」,購買如下食品:

1. 冰火菠蘿油

2. 生炸雞脾配薯條

3. 十字滑奶茶 - 好淡味,好似一杯分兩杯再加冰

外賣送餐
環境:冷氣好唔夠,特別大熱天時。Bar枱唔好坐,但唔係bar枱d人又食得好慢,下午茶時間等差唔多超過15分鐘。服務:真好笑,個男職員唔知咩叫扭紋薯條😑因為我多嘢都想食,所以確保係扭紋薯條先叫,如果唔係就叫奶油豬,所以特登問個男職員「係唔係扭紋薯條」,佢好似唔明,答我「長真粗薯條」,所以搞到我冇叫。點知見到其他人有扭紋薯條,簡直反白眼,啤一聲。食物:普通,冇乜特別,不值一提。又再啤一聲嘅,叫朱古力奶,以為係樽裝,點知俾個盒裝我,完全冇咗個港式嘅特式,冇咗個feel,失去左黎呢度嘅意思。黎呢度都係想食個「港式風味」,唔會係你d野食好味囉。黎係因為見Openrice d相有扭紋薯條,同樽裝奶,點知全部失望而回。最不知所謂個職員唔知乜嘢係扭紋薯條。
環境:冷氣好唔夠,特別大熱天時。

服務:真好笑,個男職員唔知咩叫扭紋薯條😑

點知見到其他人有扭紋薯條,簡直反白眼,啤一聲。

食物:普通,冇乜特別,不值一提。

最不知所謂個職員唔知乜嘢係扭紋薯條。
2021-09-25
下午茶
2021-09-13 307 瀏覽
又黎到早餐星期一啦,整個豐富早餐先番工Happy Blue Monday啦。 黎到位於西營盤嘅十字冰室,係成條充滿著西餐廳嘅高街少數嘅港式茶餐廳 餐廳嘅裝修懷舊得黎又新派 早餐選擇都好豐富,比較多人叫蕃茄濃湯通粉,今日就試試佢!============================== 濃蕃茄湯牛肉湯通粉 配火腿 多士 炒蛋 $48 48蚊早餐真係唔平,似乎人工追唔到通脹越黎越明顯~炒蛋黎講一睇賣相便知龍與鳳,十字炒蛋夠金黃唔會過熟。多士牛油自己搽,搽多少豐儉由人 驚喜嘅真係招牌蕃茄湯通粉,蕃茄湯非常濃郁,牛肉亦有口感證明新鮮用新鮮牛肉。 食完整杯凍奶茶少甜啱啱好!有人情味嘅地方係侍應會記得哂d熟人幾位同食咩~十字冰室 (西營盤)📍西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
餐廳嘅裝修懷舊得黎又新派
早餐選擇都好豐富,比較多人叫蕃茄濃湯通粉,今日就試試佢!
濃蕃茄湯牛肉湯通粉 配火腿 多士 炒蛋 $48

十字冰室 (西營盤)
📍西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
$48 (早餐)
2021-08-05 317 瀏覽
It’s a rainy Sunday, just want something quick and nice.This Cha Chang Teng is located at the high street, several nice restaurants around.The food comes with good portions and the staff is friendly.They have their own branding of milk which is quite popular. You can drink there or buy in big retail stores. The restaurant only does wholesale at the moment.

Fish  burger
豬扒米線
Chips ,  toast  and  eggs
2021-07-18
Fish  burger
豬扒米線
Chips ,  toast  and  eggs
2021-04-11 1074 瀏覽
今日放假,去咗西環周圍逛逛,好耐都冇嚟過呢區,發覺周圍嘅建築已經唔同曬,依度已經有地鐵站,十分方便。行到咁上下開始肚餓,所以想搵間茶餐廳食個下午茶,見到有間十字冰室, 望落間茶餐廳都乾淨企理,咁就入咗去試食啦。呢度個餐牌寫住焗豬扒飯好出名,咁就order咗一個嚟試下,個豬扒飯賣相一流睇到都想食, 豬扒肉質好鬆軟,醬汁美濃,加埋炒飯一齊食,非常好食。另外仲叫左生炸雞髀薯條,雞脾剛炸好熱辣辣,雞皮炸得好脆,但肉質仲keep住嫩滑,保留住肉汁,好正👍
2021-03-22
假日又四出探險,本身想去海味街買少少臘腸回家食,但到埗後覺得肚餓就決定食左午餐先行。🐽懷舊鮮茄足半吋豬扒焗飯 $65哩個焗豬扒飯賣相的確吸引,隨有香濃茄汁外仲有融化左嘅芝士。醬汁味道有茄香味但不會酸,甜甜地幾送飯架。豬扒份量亦好大方,除左有一塊面咁大嘅豬扒外,下面仲收埋左一塊豬柳添啊!豬扒非常腍身好切,入口又夠肉味。雖然焗豬並無用到炒飯底,但仍不減美味!🐣十字營養常餐 $65湯底選用牛奶豬骨湯,味道香濃配通粉一流。豬扒雖然無焗豬咁多,但份量仍然保持大大塊。最最最滿意係佢塊多士,每邊都烘到好脆,配上牛油真係食整都唔夠喉。🥯火腿爆蛋菠蘿包 $28到哩個重頭戲啦,我地都估唔到菠蘿包可以配火腿太陽蛋仲要咁好味,甜甜嘅麵包配上蛋汁同火腿,鹹鹹甜甜嘅味道好有層次,認真好味道!#西營盤美食 #伏遊西營盤 📍十字冰室 (西營盤) (西環)西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖

🐽懷舊鮮茄足半吋豬扒焗飯 $65

🐣十字營養常餐 $65

🥯火腿爆蛋菠蘿包 $28

#西營盤美食
#伏遊西營盤

📍十字冰室 (西營盤) (西環)
西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
2021-02-23 691 瀏覽
三點三 最岩食下午茶!卜卜脆雞皮遇上香口雞皮邊爆汁脆嫩好juicy!!! 斧頭巨人炸雞髀餐 拼辣肉醬薯條🍟$44輕盈版既 仲可以揀拼雜果沙律/牛油粟米條減少罪惡感😈-📍十字冰室 (西營盤)Cross Cafe (High Street)地址: 西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖Shop 12, G/F, Hang Sing Mansion, 48-78 High Street, Sai Ying Pun, Western District
三點三 最岩食下午茶!
卜卜脆雞皮遇上香口雞皮邊
爆汁脆嫩好juicy!!!
斧頭巨人炸雞髀餐 拼辣肉醬薯條🍟$44
輕盈版既 仲可以揀拼雜果沙律/牛油粟米條
減少罪惡感😈
📍
十字冰室 (西營盤)
Cross Cafe (High Street)
地址: 西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
2020-12-13 1036 瀏覽
“十字皇牌餐:香濃鮮茄燴牛肋肉湯通粉配黑松露炒滑蛋及牛油多士+冰鎮香滑奶茶”($79)有時食得多其他國家嘅菜式間唔中都會想食返啲地道啲嘅嘢食🤣個人都幾鍾意茶餐廳/冰室嘅嘢食☺️今次就去咗喺屋企附近嘅十字冰室😛叫咗份十字皇牌餐👑主食係鮮茄牛肋肉通粉🐮🍅個蕃茄湯係有少少杰身嗰種😍終於唔係啲稀渾渾嘅蕃茄湯好感動😂個湯係會帶啲蕃茄蓉😍飲落好濃味☺️而牛肋肉食落都唔會韌😍黑松露炒蛋同牛油多士就比較一般蛋係夠滑嘅不過黑松露味就唔算太香本身呢個餐係跟支十字牌鮮奶🥛不過貪得意轉咗要冰鎮奶茶😆奶茶味幾香濃而且入口順滑☺️仲要飲完冇肚痛呢吓好重要😂(平時喺好多茶記飲完凍港式奶茶都會好快肚痛🤡)另外啲店員都幾貼心🥰本身我坐嗰張枱冇哂刀所以就咁用叉嚟搽牛油😂個店員見我用叉搽緊即刻補返隻刀比我😆下次再嚟會想試佢個滑蛋菠蘿包☺️

有時食得多其他國家嘅菜式
本身呢個餐係跟支十字牌鮮奶🥛
不過貪得意轉咗要冰鎮奶茶😆
奶茶味幾香濃而且入口順滑☺️
仲要飲完冇肚痛呢吓好重要😂
(平時喺好多茶記飲完凍港式奶茶都會好快肚痛🤡)
另外啲店員都幾貼心🥰
本身我坐嗰張枱冇哂刀
所以就咁用叉嚟搽牛油😂
個店員見我用叉搽緊即刻補返隻刀比我😆
下次再嚟會想試佢個滑蛋菠蘿包☺️

2020-12-13 702 瀏覽
西營盤高街除左有好多餐廳同Cafe,仲有一間現代感但又充滿懷舊風氣的冰室,來食個靚早餐先~身為沙嗲牛肉嘅愛好者一定要試下每間冰室嘅沙嗲牛肉~但係呢度剩係得沙嗲肥牛⋯⋯太陽蛋煎得幾靚😍,沙嗲肥牛份量都足夠,不過沙嗲味唔夠重,另外出前一丁係唔使加錢嘅~加多一蚊就有十字牌鮮奶~嚟到呢度點可以唔飲鮮奶呢另外仲叫咗個蔥牛蛋牛治,餡多~不過我覺得滑蛋較濕,所以食落口就比較濕潤啲,牛味唔夠咸。食左半份其實已經飽咗⋯⋯🤣早餐時段都有呢個懷舊蔥花蛋牛治,$34連飲品,不過原來都可以單叫$28。開頭睇唔到可以單叫⋯⋯所以total叫左三個餐⋯⋯另一個餐就係餐蛋麵,冇特別影~本身仲有一杯係熱鮮奶,但上到嚟係凍嘅店員之後都好有禮貌幫我哋換返杯熱嘅~服務態度

沙嗲肥牛太陽蛋出前一丁

加多一蚊就有十字牌鮮奶~嚟到呢度點可以唔飲鮮奶呢

懷舊蔥花蛋牛治餐

食左半份其實已經飽咗⋯⋯🤣
懷舊蔥花蛋牛治餐

另一個餐就係餐蛋麵,冇特別影~

本身仲有一杯係熱鮮奶,但上到嚟係凍嘅
店員之後都好有禮貌幫我哋換返杯熱嘅~服務態度
2020-10-28 812 瀏覽
十字奶可能大家由細飮到大,但係有冇試過同品牌「十字冰室」​西環分店面積不大,要夾岩時間去開餐遲少少就超多人排隊​🥚 黑松露滑蛋菠蘿包$28​☕️ 三七鴛鴦$16​​黑松露滑蛋菠蘿包超吸睛,炒蛋墟得滿滿,​口感又嫩又滑,黑松露雖然吾系放咗好多,但香味已夠回味 。菠蘿包皮鬆化,一甜一咸的味道加埋一齊成件事好夾。​​三七鴛鴦​啡七、茶三,苦味較多,基本上喝不到茶味了,奶吾夠多,有啲鞋口添⋯⋯​散叫價錢合理,套餐都幾貴喎
十字奶可能大家由細飮到大,但係有冇試過同品牌「十字冰室」​

西環分店面積不大,要夾岩時間去開餐
遲少少就超多人排隊

🥚 黑松露滑蛋菠蘿包$28​
☕️ 三七鴛鴦$16​

黑松露滑蛋菠蘿包超吸睛,炒蛋墟得滿滿,​
口感又嫩又滑,黑松露雖然吾系放咗好多,但香味已夠回味 。
菠蘿包皮鬆化,一甜一咸的味道加埋一齊成件事好夾。​

三七鴛鴦​
啡七、茶三,苦味較多,基本上喝不到茶味了,
奶吾夠多,有啲鞋口添⋯⋯

散叫價錢合理,套餐都幾貴喎
2020-10-26 444 瀏覽
用 openrice app 叫外賣自取,十分鐘去到已預備好。可以選擇不用餐具,非常環保。食物質數沒有因外賣而影響,亦成功保溫。唯獨是外賣不可以選十字牌鮮奶,應該因為按樽問題。7/3 鴛鴦好正,味道夠濃。
食物質數沒有因外賣而影響,亦成功保溫。

唯獨是外賣不可以選十字牌鮮奶,應該因為按樽問題。

7/3 鴛鴦好正,味道夠濃。
外賣自取
2020-10-21 454 瀏覽
蔥油蜜糖雞排飯配煎日本農場雞蛋🐓:好滑好多汁!用蜜汁煎更Juicy!🍳:日本荷包蛋有蛋味! 🍚 :正常發揮,粒粒分明!🥕🥬:紅蘿蔔幾爽;嗰兩粒菜好可愛;但啲薑蔥唔夾個密汁,就咁撈飯又奇怪。
蔥油蜜糖雞排飯配煎日本農場雞蛋

🐓:好滑好多汁!用蜜汁煎更Juicy!
🍳:日本荷包蛋有蛋味!
🍚 :正常發揮,粒粒分明!
服務態度超差! 單又落錯! 整到人又唔講對唔住。食早餐,一坐低,完全冇比早餐牌。咁我咪睇餐台上個牌餐牌囉。咁常餐係11點前有得供應都好正常。 諗住叫個常餐啦,點知原來要十一點後先有。然後而家先比早餐牌我地。坐水吧隔離,無啦啦整跌成塊板落嚟,整到我們友背脊。 我望住個水巴staff 佢又望住反我。完全冇諗過講對唔住。 啲野食黎,明明餐台上左邊有空位,係要喺冇空位既右邊上。我要用手去接(但我當時正正飲緊奶茶)之後完全冇寫過有最低消費。 到差不多賣單先話有最低消費。我問佢係邊度可以見到,佢話係佢哋經理自己講嘅...... 冇寫出黎其實我朋友唔係特登想唔叫野食淨坐,但只係想因為所有餐都fix死 冇得改呢間野真係好差 唔會再黎
服務態度超差! 單又落錯! 整到人又唔講對唔住。

呢間野真係好差 唔會再黎
2020-09-26